...s amint kinyitottam a szememet, már rúgtam is le magamról azokat az élősködőket, amelyek az ágyamon voltak. Első körben Dracon-t, aki egy felháborodott csipegéssel, vagy mivel adta tudtomra, hogy nem tetszett neki az ingyen kapott repülés lecke, amelynek végén az asztalt döntötte fel. Csak legyintettem egyet, miközben két percnyi viszketés után megszabadultam az éjszakai hálótársaim társaságának kellemetlen utóhatásaitól, és egy szál gatyában sétáltam az ablakhoz, hogy megnézzem magamnak a szépséges város undorító gettóját, amiben voltam, de igazából csak full kómásan bámultam ki a fejemből és próbáltam össze szedni a gondolataimat, amelyek leginkább most egy jó pofa sör, és valami harapnivaló körül forogtak. De legfontosabb: sör...vagy bor...édes mindegy, csak pia legyen. Morgolódva álltam neki felöltözni, menet közben kulacsomban lévő maradék, poshadt borral öntve le az éjszaka során kiszáradt torkomat. Kétszer estem csak el a saját nadrágomban, miközben mindkét lábamat egy szárba próbáltam beszuszakolni, de amúgy elég jól ment. Miután végeztem, már csak a szemüvegem maradt hátra, hogy az az átkozott tűzgolyó ne baszkurálja annyira szétzilált gondolataimat, majd a tokjukba tűzött fegyverek fölé egy köpenyt kanyarítottam, hogy takarják azokat, s felaggattam magamra a szokásos ékszereimet. Tegnap megpróbált valaki kinyírni, naná, hogy felkészülök még arra is, hogy a fogadóba érve a sarokban üldögélő kiéhezett és kivénhedt, fogatlan banya rám támad és göthös kezeivel próbál megfojtani! Na, erre is felkészülök, meg minden másra is. Nehogy azt mondják, hogy ostobán mászkálok ebben a veszélyes világban. A tündétől rekvirált kardot az ágy alá rúgva, táskámat a hátamra véve zárom be magam mögött az ajtót kétszeresen is, majd lebattyogok a fogadó központi helyiségébe, ahol fáradtan rogyok le a pult melletti székre és véreres szemekkel jelzek a fogadósnak, hogy itt biza' rendelés lesz.
- Napfényes 'reggelt, Uram...kaja. Már mint reggeli, most az kéne. Meg valami erős bor...
A mondat végére a fejem már landol is a pulton támaszkodó kezeimen, hogy még pár percnyi alvás jusson nekem, mielőtt kiszolgálnának engem. A vigyorgó csapos viszont nem gondolta úgy, hogy aludnom kéne és vakbuzgóságában már azelőtt sört kezd el nekem tölteni, hogy egyáltalán a fejem leért volna.
- Jó reggelt, tünde uram. Tessék, igyon egyet!
- Oh...mily' kedves fogadtatás. Tán valami öröm hír érkezett az est folyamán? Magával örülnék, higgye el, ha az agyműködésem már beindult volna. De a sör jó lesz...bár bort kértem. Eh, fene, jó lesz ez is.
Adtam be a derekamat, majd a korsó felé nyúltam. Ahogy ujjaim a pléhkupa köré fonódtak, rögtön felpezsdültem. Végre, pia! Ez kellett a self szervezetének ébresztő gyanánt, nem kaja, meg víz...meg az az undorítóan poshadt, pimpós szar, ami a szobámban maradt. Kapásból le is küldtem a felét, és egy elégedett böffentéssel jeleztem, hogy tetszésemre való az ital.
- Reggeli van-e? Nem kell semmi flancos, felőlem a tegnapról megmaradt maradék is jöhet, amennyiben nem romlott meg.
Néztem a fogadósra, remélve, hogy elindul kaja után nézni. Egyrészt, mert már kétszer szóltam neki, másrészt, mert valami vésetet láttam a pohár alján és megakartam nézni magamnak. Elvileg egy órán belül meg kell érkeznie a tollas csávónak, aki eléggé titkolózósnak tűnt ahhoz, hogy az a trükk is kitelt volna belőle, hogy a pohár aljára vés valamit. Persze, ahhoz ki kellett volna számolnia azt, hogy én mikor fogok lejönni, és hogy melyik pohárból fogok piát kapni. Vagy csak simán lebeszélte a fogadóssal. ...vagy csupán annyi van írva a pohár aljára, hogy "Az Év Fogadósa díj". Tudja rákom. De azt tudom, hogy ez a barom még mindig nem ment el kajáért. Morcos voltam, nagyon is, nem szokásom és nem is tűröm, hogy valaki semmibe vegye a kérésemet!
- Uram, tessék, itt egy aranyérme...-csapom a pultra az említett tárgyat- ..de kérem, a reggelit már megnézné, hogy akad-e valami? Ha nem, akkor csak hozza ki a pincéjéből a legrégebb óta ott álló borocskát...kíváncsi vagyok, hogy milyen lehet annak az íze.
A szerencsétlen még mindig csak áll és merően bámul engem. Óh, hogy rohadj meg! Lehajtom a sör maradékát és most már látom is a feliratot, hanyagul felkarcolva az aljára: FUSS! Fapofát vágva tettem le a korsót a pultra, nem tudom, hogy ki van benne a buliban és ki nem, de az érmét legalábbis a zsebembe söpörtem, nem érdemli meg ez a köcsög, hogy itt hagyjam, majd komótosan felálltam a székből.
- Asszem visszatérek a szobámba, még egy kis szunyóka rám férne.
A székemből felállva zombi módjára indultam volna a szobámba, amikor valami hangosan széthasadt, és mire feleszméltem volna, valami elhúzott a pofám előtt alig pár centiméterrel és hangos rezdüléssel állapodott meg a szemközti falon. Oda nézve egy számszeríj lövedék még rezgő szárát láttam. Óóóóóóóh baszdmeg!
- A mocskos rohadt...
Csúszik ki a számon, aztán szinte bele se gondolva, egy széket felkapva a pult mellől, magam előtt tartva rohanok a lépcső felé, remélve, hogy az ülőalkalmatosság nyújt majd valami védelmet. A lépcsőhöz érve aztán rádöbbentem, hogy mennyire jó ötlet is volt ez, ahogy egy újabb lövedék szállt be az ablakon. A vessző átlyukasztotta a széket, de nem hatolt át rajta teljesen szerencsére, épp csak a hegye jutott át..Rémültem dobtam el azt a kacatot a fenébe és rohantam a szobám felé, még oda se érve ordítottam teli torokból:
- Draaaaci, riadó!
Az ajtó előtt lefarolva remegő kézzel ügyetlenkedtem egy pillanatig a kulccsal, majd amint az ajtót kinyitottam, már Draci oda is reppent mellém, kíváncsian nézve rám, aztán ahogy megérezte, hogy valami nagy gebasz van, teste megfeszült, készen állva a harcra. De haver, itt mi nem fogunk harcolni! Szép és jó dolog az éjgyilok, főleg, ha kettő van...na de számszeríjak ellen lófaszt sem ér! Nekem meg nincs kedvem megdögleni itt! Így aztán egy éjjeli szekrényt az ajtó elé tolva, az ablakot szinte kitépve a tokjából néztem ki az utcára, felmérve a terepet, és azt, hogy hányan is mászkálnak most a városban. A legnagyobb megdöbbenésemre a szemközti ház tetején egy íjászt vettem észre, aki pillanatokon belül észre vett és már célzott is rám. Én meg már vetődtem is ki az ablakon, egyenesen az utca felé. A talajra érve még gurultam egy kicsit, hogy levezessem az esésből származó lendületet, de még így is éreztem, hogy meghúztam a lábamat. Ez legyen most a legnagyobb bajom. Sálamat mélyen az arcom elé húzva rohanok a tömeg felé. Draci is követni akar, de most, sajnos, nem lehet barátom.
- Dracon, menekülj!
Ordítok a kis állatra, mire páran felkapják a fejüket a közelben, az eddigi dulakodást észre se véve. A sárkánygyík szomorúan nézett fel rám, majd mint ha még egy könny is csillant volna a szemében, ahogy felszállt, és a lehető legnagyobb sebességgel, kacskaringózva szállt az ég felé, hogy meghúzza magát biztonságosan, amíg a gazdi el nem jön érte. A lábamat fájlalva ugyan, de sikerül elvegyülnöm a tömegben, és innen nézve látom, ahogy egy rakat ember hagyja el a fogadót, és most a fejüket forgatva keresik a prédát, amely meglógott előlük. Összehúzott szemmel nézem őket, de nem látok semmi jelzést, amely jelezné, hogy még is, kihez tartoznak és mit keresnek itt. Valószínűleg valamelyik alvilági szervezet emberei, akik megneszelték valahogyan, hogy nálam van az az átkozott gyűrű. Akárhogy is, innen minél hamarabb meg kell lépnem, mielőtt még a helyzet eldurvulna és meg kell találnom Dracon-t, hogy elhagyjuk ezt az egész átkozott várost a fenébe. Azonban, ameddig ilyen bőszen kutakodnak utánam, esélyem sincs kilépni a városkapun úgy, hogy ne tűnne fel valakinek, és valószínűleg a pusztaságban vadásznának le. Egy self és egy sárkánygyík egy egész városnyi bűnöző ellen - hát, nem sok esélyt láttam magamnak. Az egyetlen racionális megoldás a báróné maradt, akitől a gyűrűt csenték el. Neki vannak emberei és pénze, remélhetőleg rá tudom venni, hogy segítsen. Mert ha nem, akkor iszonyatosan megszívom. Árgus tekintettel követem nyomon a fickókat, azonban Ők se hülyék, és elvegyülnek a tömegben, tovább kutakodva utánam. Pompás. Egyszerűen fantasztikus!
Egy pillanatig gondolkozok, majd alaposabban körbe nézek, egy bizonyos embertípus után kutatva. Ez nem a város leggazdagabb negyede, csak egy egyszerű piactér, pár fogadóval és üzlettel körül véve. Itt nincsenek gazdagok és jómódúak, tehát szép számmal kell, hogy legyenek koldusok, szegény parasztok, inasfiúk, akiknek pár tenyérbe csúsztatott érme mindig is jól jön. Nem is kellett sokat keresgélnem, mire megláttam egy fickót. Nem volt kifejezetten koldus, a ruhái, még ha szegényes alapanyagokból is készültek, de legalább nem feslettek voltak. Arca se volt beesett a sok éhezéstől, de egyértelműen nem vetette fel a pénz. Odaléptem hozzá, miközben az erszényemből pár érmét kapartam elő, és megcsillogtattam előtte azokat.
- Ez mind a tiéd lehet. Csak annyit kell tenned, hogy a piactér vége felé rohanva ordibálod, hogy ott menekül az átkozott sötét elf! Neked nem esik bajod és még pénzt is kapsz. Alku?
A fickó nem szól egy szót sem, csak kikapja kezemből a pénzérméket, majd rohanni kezd arra felé, amerre mondtam neki. Feszülten vártam az eredményét, és nemsokára láttam is, ahogy pár marcona alak kocogva indul meg az irányába. Az üldözőim, akik most elárulták magukat. Egy fél percet még vártam, követve őket a tekintetemmel, majd a legközelebbi ruhaboltba léptem be. A fejemet lehúzva léptem be az ajtón, s a délelőtti napsütést az utcán hagyva néztem körül a kis üzletben. Az eladó rögtön elő is lépett, ahogy pénz szagot éreztek az orrai.
- Üdvözletem! Van magánál csuklyás köpeny eladó? Minden szín jó lenne, kivéve a fekete...már meguntam ezt a színt. Illetve ,ha van valami bőrsapkája. Túl hideg ez a környék a számomra. Plusz öröm, ha ruhafesték is akad...
A fickó csak bólint, majd kis időt tölt el a kutakodással, minek eredményeként elő is varázsol egy köpenyt, amelyre passzolt a leírásom. Alaposabban megnéztem magamnak a ruhadarabot és az eladó kérdésére csak bólintottam.
- Aye, ez megfelel.
Azonban se bőrsapka, se ruhafesték nem került elő, úgy látszik, erről a fickó megfeledkezett, vagy alapból nem volt nála, de csak vállvonogatással intéztem el a dolgot. Úgy látszik, hogy ma mindenkinek szelektív hallása van, és nem zavartatják magukat azzal, hogy a teljes rendelést megértsék. Enyhén bosszankodva léptem ki ismét a napsütésbe, szemüvegemet megigazítva a fejemen, a régi köpenyt egy hordó mögött hagyva, az új köpenyt felkapva és a csuklyát mélyen az arcomba húzva. A legközelebbi sikátorhoz lépve pár lépést még megteszek benne, majd szomorkásan húzom elő az éjgyilokomat - párszor körbenézve, hogy nem lát-e valaki - majd a csuklyát lekapva a fejemről, egy marékra fogtam a hajamat és enyhén szomorkásan, de lenyestem a felesleget. Akik üldöztek, valószínűleg jó leírást kaptak rólam. Egy sötét elf még mindig kitűnik a tömegből, de legalább hosszú, ezüstös hajam nem árul el. Jó lett volna mondjuk valami festék, amivel elfedhetem teljesen túlságosan is kirívó hajamat, de erről le kellett tennem. Bánatosan figyeltem, ahogy a szél belekap pár hajszálba és messze fújja azokat. Pápá, nemes sörény! Lábammal a maradékot betúrva az út szennyében álldogáló törött korsók és egyéb szemét közé, ismét kilépek a piactérre. Üldözőimet nem látom sehol, de ez nem jelent semmit sem.
Úgy gondoltam, hogy most már tényleg itt az ideje véget vetni ennek az egész baromságnak a gyűrűvel, a sötétben várakozó tündékkel és a túlságosan is bátor számszeríjászokkal és kardosokkal. Nem tudom, hogy milyen alvilági szervezetek működnek itt, amelyek csak így háborítatlanul hordanak ilyen veszélyes fegyvereket, és szemmel láthatólag mindenféle következmény nélkül támadhatnak rá egy fogadóra, de rémisztő volt, hogy egy elvileg civilizált városban ilyen megtörténhet. Egy pillantást vetek az égre, titkon remélve, hogy meglátom Dracon-t, valamelyik épület tetején kushadni, de nem látom sehol se barátomat. Lehajtott fejjel, kényelmes tempóban indulok meg azon az úton, amely a Felső Város felé vezet. Nem akarok kilógni a tömegből, így nem nézek minden lépés után a hátam mögé, csak sodródok az árral, mint egy átlagos lakos tenné.
Fél óra séta után végre elértem a város elit negyedének határát. Ami már messziről is látszódott, most itt hevet előttem: egy magas,vastag fal, amely elválasztja a szegényebb negyedeket a nemesekétől. A kapu vasrácsozata felhúzva, a kapu szélesre tárva, azonban az őrök ott strázsálnak előtte. Nem akartam senkivel sem dumálni, azonban megkerülni se tudtam őket, kivéve, ha átmászok a falon, amely nagyon is feltűnő lenne. Határozott léptekkel indultam meg feléjük, kezemet a zsebemben tartva. Mielőtt még megállíthattak volna, már nyomtam is a szöveget, amit menet közben találtam ki.
- A bárónéhez igyekeznék, amennyiben átengednek. Fontos ügyről van szó.
Igazából számítottam arra hogy nem fognak mosolyogva üdvözölni és akadékoskodni fognak, így nem lepett meg, amint a pikájukat keresztezik egymással, elzárva előlem az utat. Morcosan néznek rám, arcukon enyhe megvetéssel, amelyet nem sikerül levakarni képükről.
- Még mit nem! Tűnés vissza a viskódba, csavargó!
- A báróné parancsára vegyültem el az ostoba pór néppel, Ti barmok! -förmedtem rájuk, megpróbálva összeszedni magamban az összes megvetést, és arisztokratikus lenézést, amit csak találtam, vegyítve gőggel, majd kinyitottam a tenyeremet, amelyben ott csillogott a pecsétgyűrű. - - Ha most nem beszélek vele, talán nem érek oda időben, hogy figyelmeztessem az ellene szőtt összeesküvésre! Vagy átengedtek, vagy bíróság elé citállak titeket a város érdekeinek veszélyeztetése miatt!
A két őr egy ideig csak bambán bámultak egymásra, szemmel látható gyanakodással méregetve a kontár módon összeütött gyűrűt, de végül csak beadták a derekukat, bár gondolom egy jó időre megjegyeztem engem maguknak.
- Elnézést. Kellemes utat.
Orromat enyhén megemelve, lenéző pillantásokkal illettem a két őrt, akik ismét alapállásba helyezkedve engedtek nekem utat. Ostoba városőrök. Elég egy kibaszott gyűrű nekik és már meg is hunyászkodnak. Mondjuk nem mint ha panaszkodnék, de úgy látszik, hogy az orr túlzott fennhordásával együtt egyfajta nemesi lenézés is jár, mint valami bónusz ajándék, amelybe most belekóstolhattam. Igazából igen csak jól esett, hogy hosszú idő után először valaki engedelmeskedik egy parancsomnak. Egyszer talán bele kéne kóstolnom a nemesi életbe. Na de most, irány a báróné háza! Könnyű lesz azt megtalálni! Biztos valami aranyozott palotában él, ami kacsalábon forog, meg ilyenek. Totál könnyű kiszúrni itt a gazdag házát. Céltudatosan indultam meg az első ház irányába, amit megláttam, és ami eléggé gazdagnak nézett ki és én magam is meglepődtem azon, hogy milyen könnyű volt megtalálni. Azonban ahogy közelebb értem, megláttam a többi házat is. Mindegyik eléggé úriasnak nézett ki. Bambán pislogtam körbe, próbálva kitalálni, hogy melyik ház gazdagabb a gazdagoknál. Na baszdmeg...Itt totál elvesztem!
A fejemet vakargatva nézelődtem körbe és körbe, próbálva bármiféle kiinduló pontot találni, azonban teljesen eredménytelenül. Ennyi erővel egy bizonyos tűt is kereshetnék a több száz másik társa között. Totál lehetetlen megtalálni ezt hathatós segítség nélkül. Szerencsére a segítség két lábon érkezett - vagy legalábbis álldogált - egy polgár képében. Hittem én. Így aztán oda is léptem hozzá, megpróbálva elővenni a legudvariasabb hangnememet, nehogy még parasztnak higgyenek.
- Elnézést, polgár uram. Meg tudná mondani, merre található a bárónő háza? Egy lepecsételt levelet kéne átjuttatnom neki, de a feladó volt olyan hülye barom, hogy nem írta le nekem, hogy is néz ki az...csak annyit mondott, hogy a Hightlights-ban található.
A fickó, aki egy gazdag kereskedő, vagy nemes ruházatát hordta, abban a szent pillanatban megrémült, hogy oda léptem hozzá, és mielőtt még mondókám végére értem volna, már sietősen el is húzta a csíkot. Óh, hogy rohadjál meg! Hát mi ez?! Ja...várj...a ruhám. Nem éppen egy ide illő darab, azt már meg kell hagyni, főleg csuklyával a fejemen, meg ilyenek. De ez akkor is pofátlanság volt! Hát így bánnak a szegény turistával?
- Ott rohadsz meg a pénzeddel együtt, Te undorító mocskos kis...
Sziszegem, a szitkokat fogaim között szűrve, és újabb terv után kutakodok. Melyik az a biztos hely egy városban, vagy akár faluban is, ahol az eltévedt személy biztosan eligazítást kaphat? Hát persze, hogy a fogadó! Na meg hát, az sem mellékes, hogy ugyanitt pia is kapható, amely most igen csak jól esne nekem a nagy ijedtségre. Fejemet forgatva, elveszetten kóborolva a város utcáin egy cégért keresgélek, amely az említett közintézményt jelezné. Találtam is egyet, stílusosan egy templom árnyékában, az arcomra mosoly költözött a szépséges ellentét láttára. Egy pillanatig még elgondolkoztam azon, hogy kapásból leköpöm a Hamis Istenség Házát, aztán inkább csak a csuklyámat löktem le a fejemről és megindultam a Szesz Istenének Oltára felé. Az ajtót kinyitva félszegen sétáltam a pulthoz, és egy újabb sztorit kezdtem el szőni.
- Isten adjon szép napot magának! -köszöntöttem kapásból a fogadóst. - Egy jó korsó seritalt kérnék, ha akad elfekvőben!
- Adjon Isten! Mi szél hozta erre felé?
Kérdezett vissza a fogadós, barátságos arcot vágva, miközben egy korsót tol elém. Még csak az árát se kérte el, így kényelmesen telepedtem le egy székre, és egy órányi izgalommal a hátam mögött elégedetten terpeszkedtem el. Az első korty sör után éreztem, hogy ebből még vagy egy egész hordónyi kéne nekem, annyira zamatos volt és isteni!
- Óh, Istenem, ez a sör mennyei!
Cuppantottam egyet elégedetten, ahogy lehúztam a korsó maradékát is, és letöröltem szememben megjelenő kis könny csepeket, amelyek az elégedettségem minden kétségen kizáró jelei voltak. Most, hogy a gyomrom már kissé megnyugodott - bár még mindig éheztem, mint a fene, és a lábam is sajgott - ideje volt, hogy mesélésbe kezdjek.
- Két évvel ezelőtt ígéretet tettem egy barátomnak a halálos ágyán, hogy amint alkalmam van, ellátogatok Eichenschield nemes városába, alaposan megnézem magamnak - hisz úgy terveztük, hogy ketten jövünk ide, mi, a világ vándorai - és az emlékére viszek a sírjához valami relikviát a városból. Szeretném ezt a fogadalmamat a lehető legjobban teljesíteni, így hát betértem ide, egy jó pofa sör reményében - és meg kell vallanom, ez teljesen be is jött - illetve abban bízva, hogy maga el tud engem igazítani itt, a Felső Negyedben, ahol szégyen bevallanom, de még soha se jártam. Emlékszem, a barátomnak barátja mondta, hogy egyszer volt itt, és hogy mennyire lenyűgözte a báróné lakja- valamilyen okból kifolyólag - s bár belülről nem látta, de nagyon ajánlotta megboldogult barátomnak, hogy egyszer azt is nézze meg magának, még ha távolról is. Ha netán a többi néznivaló mellett elmondaná nekem azt is, hogy merre találom eme lakot, örök életre lekötelezettje lennék.
A hosszú beszédtől szinte kiszáradt a torkom, de egyelőre nem kértem magamnak újabb korsó sört. A fene se tudja, hogy mennyiért mérik itt pintjét, és nem akartam minden egyes pénzemet elkölteni, ki tudja még, hogy mi lesz ezek után? A fogadós csak az állát dörzsölgeti.
- Természetesen. Melyik épületet keresi?
~ ÉPP MOST MONDTAM, TE ELMEROGGYANT BAROM!~
- Hát, első körben az érdekelne, hogy melyik épületet lenne érdemes meglátogatnom, ahova be is engednek. Láttam itt egy impozánst templomot...de az összes ház oly' egybe folyó számomra. Itt annyi gazdagon díszített épület található, hogy valószínűleg egy módosabb kereskedő házát is összetéveszteném egy királyi palotával.
- Pedig egyszerű. A nevesebb családok címerei ott díszelegnek a kúriáik falain.
~ Kúriák? Már mint...bordélyok?~
~ Nem olyan kúriák...nem mindenki csak kúrna, te állat. még hogy ha neked ideje is lenne rá. Roro nyervákolása már elviselhetetlen. Kúria, mint nemesi lak...~
~ Nemesen meghágnék ott párat, az biztos. De akkor meg minek adnak ilyen hülye neveket az épületeiknek?...~
- Többnek zászlója is van...kis túlzás, ha engem kérdezel. De ha egy helyet kellene ajánlanom, akkor a városi fürdőt mindenképp látogasd meg. Híres a város a fenséges gyógyvizeiről.
- Áh, igen, egy gyógyfürdő nagyon jól esne most a számomra. Egy kicsit meghúztam a bokámat, amikor kettő aljas utcakölyök elől kellett menekülnöm. Egyszerűen szörnyű, hogy az ilyen kis pimaszok mire képesek! És a báróné lakját merre találom? Mielőtt haza megyek - terveim szerint még egy hetet itt töltök, eme szép városban - még meglátogatnám azt...még ha csak távolról is vetek rá egy pillantást. Tudja, nem szeretném beszennyezni, még a környékét sem én, az egyszerű utazó. Meg hát, valószínűleg jobb is, ha távol tartom magam tőle. Sajnos az ilyen helyeket nem a magam fajtának találták ki.
~ Még jó is, a gyomrom valószínűleg fel is kavarodna, ha minden napomat ilyen giccses kis szarokban kéne töltenem. Szerencsére Lory ízlése visszafogott. Nem túl giccses, inkább praktikus és ízlésesen válogatták össze a bútorokat Armin-nal...de az ilyen kis felkapaszkodott köcsögök aranyhalmokkal és csicsás díszítőelemekkel akarják hirdetni, hogy milyen gazdagok...s közben irtózat szánalmasan néznek ki.~
- Bár csak Eric most itt lehetne..drága jó papom. Hiányzik az átkozott, tudja.
Csóváltam meg szomorkásan a fejemet, hátha legalább ezzel hatok a fogadósra, aki nagyon nem akart válaszolni az igazi kérdésemre. Ezekből tényleg mindent fogóval kell kihúzni. Ha sokáig akadékoskodik, esküszöm, hogy válaszok és fogók helyett beleket huzigálok ki puszta kézzel!
- Amiatt ne aggódjon, itt a mi negyedünkben ilyeneket még csak hírből sem ismernek.
~BASZDMEG, A BÁRÓNÉ HÁZA MERRE VAN???!!! KI A RÁKOT ÉRDEKELNEK AZ UTCAKÖLYKÖK?!~
- Óh, hát ez teljesen megnyugtató, köszönöm -próbálom megőrizni türelmemet és hidegvéremet, bár egyre nehezebb. - Akkor hát, a fürdőt merre találom? Illetve a báróné házát? ÉS ez a sör saját főzet, vagy úgy rendeli? Mindenképp kell szereznem belőle egy egész hordóval, mielőtt itt hagyom a várost.
~ Remélhetőleg lángokban és romokban...~
- Lassabban! A fürdő itt van ebben a körútban. A báróné palotája pedig innen északra, a legmagasabban fekvő épületet keresse. A sör meg...hát, igazság szerint itt a templombéliek főzik. Tőlük veszem.
~ Na végre, baszki...most mentettem meg magad egy csúnya kibelezéstől.~
- Óh, ezek a papok értik a dolgukat! Kíváncsi vagyok, hogy vajon nekem is adnának el belőle? Áh...a fenéket! Nem akarom magát megrövidíteni, így holnapután este újra itt leszek, izzítson be egy egész hordót a számomra és mire a hordó végére érünk, talán még jó barátok is leszünk! De most...vár rám egy jó fajta fürdő, hogy megnyugtassam fájó izületeimet. Fogadós uram, ön el sem tudja képzelni, mennyit segített nekem. Isten áldassa a nevét még hosszú évtizedeken keresztül!
Zártam le végül a beszélgetést egy őszinte vigyorral, és egy érmével az asztalon. Tényleg sokat segített, bár közben az idegrendszeremet baszkurálta szét egy kétkezes kalapácsnak megfelelő erővel. De most már legalább tudom, hogy merre felé is kell mennem, így a fogadót elhagyva rögtön északnak is vettem az utat, hogy megtaláljam a legmagasabban fekvő épületet. Báróné...itt jövök!
Az épület majdnem hogy bele veszett a többi közé, legalábbis csicsásság tekintetében, de ahogy közelebb értem, egyre jobban megbizonyosodtam arról, hogy jó helyen járok. Ha más nem, hát az ott állomásozó városőrök eléggé magukért beszéltek. Ez egy fontos épület volt. Amint oda értem, rögtön meg is állítottak, csak hogy ne unatkozzak.
- Megállni! Bíráskodás csak szombatonként van. Várja ki a sorát.
- Szerintem ma is bíráskodás nap van...bírálja el, hogy maga szerint ez mit jelent.
Villantottam meg ismét a gyűrűmet, ami eddig is nagy segítségemre volt az ide jutásban, majd összezártam a tenyeremet.
- A báróné emberének megbízásából jöttem.
Az itteni őrök is haboznak egy kicsit, de aki megállított, szinte azonnal reagál és ha még bizonytalankodik is egy kicsit, int a karjával, hogy kövessem.
- Elnézést. Jöjjön, elkísérem Őnagyságához.
Na, ez már jobban a kedvemre való volt. Menet közben alaposabban megnézem magamnak a helyet, és azt, hogy hányan őrködnek itt. Bérgyilkos szemmel nézelődök körbe, nem egyszerű utazóként. Nem tudom, hogy még mi lesz ennek az egésznek a vége, de valószínűleg még jól jöhet ez a tudás. Beugrók ,ablakok, jó rejtőzködési helyek, szűk folyosók, kereszteződések, és a többi és a többi. Na meg az őrök! Azokat is számolni kell ám! Miközben megyünk előre, memorizálom az útvonalat, és számolom a lépéseket....
- Köszönöm a kíséretet. Sok bajt megjártam ahhoz, hogy ide jussak. Az egész város éppen megőrülni készül.
Kotyogtam sétálás közben, és tovább nézelődtem. A hatalmas festmény, amely a falon lógott, és egy elegánst nőt ábrázolt, valószínűleg maga a báróné volt. Díszítés rengeteg akadt itt, sokkal több, mint bárhol, ahol eddig jártam és szinte arra késztetett, hogy telibe hányjam ezt az egész helyet. Egyszerűen undorító volt ez az egész pazarlás. Soha se értettem, hogy azok, akiknek pénzük van, miért költenek ennyit ilyen felesleges vackokra? Azért, mert még az árnyékszéket is aranyba vonják, nem lesz nekik semmivel sem jobb. Drága csecsebecséket vesznek, amelyeket csak akkor használnak, amikor mások is látják, aztán el is dobják a fenébe. Egyszer használatos királyi öltözékek, műtárgyak, amelyekről el is feledkeznek és csak a szolgálóknak ad plusz melót a leporolásuk. A pazarlás, a maga teljes nemességében és valóságában. Ha mindenképp választanom kéne a két királyság között, hát biztos, hogy az Dél lenne....ez egyszerűen ízléstelen!
- Erre parancsoljon.
Szólal meg az őr is, ahogy gondolom észre vette, hogy elkalandoznak a gondolataim. És nem is csoda, ahogy már a következő mókámat terveztem. Miután alaposabban felmérem ezt a házat, egyszer még visszatérek ide, úgy, hogy nem hívott meg senki, és kifosztom az egészet a fenébe. Legalábbis annyit, amennyit egyedül el bírok cipelni. Meggazdagszom már csak attól, ha a szolgálók részét fosztom ki, és három hónapig én fizetem minden este a közös lerészegedésünket Armin-nal, Lory-t elhalmozom hasznos főzetek hadával és holdezüst papírral tisztogatom nemes féltekémet egy jó kis ürítés után...
- Mi hírek terjengenek a városban? Az elmúlt időben alaposan meg kellett húznom magam, hogy egy konspiráció után nyomozzak. Valószínűleg jó úton járok, mert ma az életemre törtek, és még tegnap este is megpróbált valaki megölni engem. Semmi ismertető jele nem volt a mocsoknak, így nem tudhatom, hogy Ő is az áruló mocskok közé tartozik-e...
- Elnézést, de nem igazán értem, miről beszél...
- Semmi baj fiam...örülj, hogy ide osztottak be téged és nem a húzósabb melókra. Igen csak ártalmas manapság a palotán kívül tartózkodni.
Dadogja a városőr, mint aki zavarban van. Összehúzott szemöldökkel, gyanakodva méregettem őt. Miért lett ennyire ideges? Miért voltak ennyire idegesek oda kint? Mindenki annyira zavarba jött a gyűrű látványától, mint ha az valami veszélyes ereklye lenne. Valami zavart az itteniek viselkedésében, de nem tudtam rájönni arra, hogy mi is az. Már mint, hogy miért viselkednek így, de minden hajszálam az égnek állt - már ami megmaradt. Végül egy kevésbé díszes, de még így is impozáns terembe jutottunk, ahol csak pár palotaőr tartózkodott, illetve egy ember, aki kilógott a többiek közül. A fickó magas volt - nálam is magasabb - fekete hajjal és fáradt tekintettel. Ruházata az itteniek gazdagságát tükrözte viszont, és annyi gyűrű volt a kezén, hogy szinte összeszámolni is alig lehetett. Ez pedig ismét csak aggasztani kezdett. Határozottan éreztem, hogy valami nem stimmel, így aztán inkább arra gyúrtam, hogy minél hamarabb elszabaduljak innen és meghúzzam magam valahol biztonságban. Feltűnő volt, hogy nincs olyan gyűrűje, amit a báróné emberei hordanak...
- Üdvözlöm. Kihez van szerencsém?
- Üdvözlöm, a nevem Cynewulf.
Biccentek a férfi felé. Az igazi nevemet nem akarom elárulni, és más oka is volt annak, hogy ezt a nevet használom. Egy bizonyos holdezüst korongra ugyanis ez volt felvésve. Talán még használnom kell a mai nap során és jó lenne a felesleges kérdezősködéseket elkerülni.
- Teljesen őszinte leszek magával: tegnap este egy alak állított meg engem az utcán és feladatul tűzte ki rám, hogy egy bizonyos gyűrűt eljuttassak egy bizonyos hölgyemény számára, aki minden bizonnyal mindennek nagyon örülne. A férfi nem árulta el nekem a nevét, de különleges ismertető jegye, hogy elf és hogy egy toll van tűzve a kalapjába.
- Toll? Csak is egy Héja lehetett. Minden elismerésem. A nevem Hans Grosman, a báróné tárnok mestere. És pontosan miféle gyűrűről beszélt?
~ Héja? "egy héja lehetett..." Tehát többen vannak ilyenek, akik Héjának nevezik magukat. Valószínűleg egy szervezet. A fickó, az állítása szerint a bárónének dolgozik. Valószínűleg olyanok, mint a Névtelen Árnyak Köd-erdőben. ~
- Egészen pontosan erről a gyűrűről beszélt -nyújtom felé a megviselt, elkontárkodott gyűrűt. - Már ilyen állapotban került hozzám és eléggé...fontosnak tűnt. Annyira, hogy tegnap este egy bérgyilkos várt rám az utcákon és ma délelőtt megtámadtan engem a fogadóban, Herr Grosman.
A fickó meglepődött a gyűrű láttán. Igazából már számítottam erre, nem lepett meg, de nem is nyugtatott meg.
- Ez képtelenség! Hogy egy ilyen fontos...most már biztos. Tudom kivel beszélt tegnap. Tegnap én is váltottam vele pár szót.
- Ajjaj...miért van olyan érzésem, hogy ez számomra nem túl sok jót jelent?
Nem tudtam nem belegondolni valami enyhe fenyegetést, vagy sötét tónust a hangjába. Valószínűleg csak a paranoiám beszél belőlem, de az utolsó mondata sötétre sikeredett...
- Figyi, esküszöm, hogy nem loptam és még csak nem is öltem érte, és én csak vissza akarom szolgáltatni ezt a gyűrűt a jogos tulajdonosának, remélve, hogy valahogy elhagyhatom ezt a várost úgy, hogy ne nyársaljon fel engem húsz számszeríj lövedék és pár tucat kard menet közben.
- Ó, nem-nem. Eszembe se jutott gyanúsítani. Nem maga tehet róla, hogy az éjszaka közepén tündék akarják elmetszeni a torkát.
~ Egy szóval nem említettem, hogy tünde volt az, aki várt rám az este...~
~ Ideje innen meglépni. Ez az egész határozottan nem hangzik jól. I have a bad feeling about this.~
~ Aye mate....~
- A Héja, aki már egy ideje kutat a gyűrű után mindenről beszámolt.
~ Arról is, hogy ki támadott meg?~
- És ki is ez a férfi pontosan? Illetve, kihez tartozott ez a gyűrű?
- Egy hulla. Ma reggel végeztek vele, amikor a gyűrűt akarta elhozni.
- Már mint...tegnap reggel, akarja mondani, ugye? Mert ez is tegnap került hozzám...tegnap reggel szedte le valaki ezt a hulláról, ugye? Remélem nem én vagyok az a hulla, akiről beszél.
Teszek egy óvatos lépést hátra, az őröket felmérve magamnak. Nehéz lenne átverekednem magam rajtuk, de nem lehetetlen. Csak okosan kell terveznem. De most már biztos voltam benne, hogy itt nagyon nem stimmel valami. Kezeim a testem mellett, készen arra, hogy bármikor letépjem magamról a köpenyt és elővonjam a fegyvereimet. Feszülten vártam, idegesen kapkodva a szemem őrről-őrre.
- Nem, a Héja, aki érte akart menni harapott a fűbe. Ezért is örülök, hogy elhozta a bárónének. Régóta keresem már ezt a kis csecsebecsét.
- Mi a fene folyik itt, már elnézést a bárdolatlanságomért. Értem, hogy fontos ez a gyűrű, mert akinél ez van, annak nagy hatalma van...de ha a támadók ilyen nyíltan játsszák ki a kártyáikat és fényes nappal rám és a Héjára támadnak...az eléggé elkeseredettnek tűnik. Tehát ismét: mi a franc van itt? Ha már egyszer valami részeg állat miatt belekeveredtem ebbe az egészbe, legalább tudjam, hogy miért akarnak kinyírni.
~ Idő kell...idő. Nézzük a termet. Menekülési útvonalak. Őrök elhelyezkedése. Fegyverzetük. Felhasználható tereptárgyak. Milyen nagy az ablak? Milyen magasan vagyunk? A tárnokmesternél van-e fegyver? Hány ajtó van?~
- Részeg állat? - bizonytalanodik el a tárnokmester.- Talán tudom, kire gondol. Bár a gyűrűt még is el tudta lopni.
Apró neszezés. Picsába! Hátra fordulva csak még több őrt láttam, ahogy szépen lassan a kijáratokat állják el. Még több fegyveres! PICSÁBA! PICSÁBA! PICSÁBA! Bele sétáltam egy kibaszott csapdába! Grosman felé perdültem, akinek az arcán gonosz vigyor terült szét, szemében elégedettség és ördögi fény tükröződött. Óh, hogy rohadj meg! Te leszel az első hulla itt!
- Pedig még azt a Héját is le tudtam szúrni...