Mina után nézve ismételgeti, hogy biztos minden rendben lesz vele, meg tudja védeni magát... De közben szorul össze a szíve. Ott van vele egy apró gyermek, és egyébként is, utálja, ha nincs ott, hogy lássa, mi történik. Csak úgy elengedni a kocsival. Útonállók, bármi történhet. De velük sem jöhetett. Mi van, ha nem is volt jó döntés?
Annyira el van merülve, hogy csak azt veszi észre, hogy zaklatott légzést hall. Riadtan néz oldalra.
Alicia elméjében talán hasonlók járhattak, ugyanis sose látta még ennyire zaklatottnak.
Alicia arcán könnyeket pillant meg, de ő rögtön el is rejti azokat a kezei mögé, s a falnak támaszkodik.
- ...teljesen megőrültem... – suttogja a nő maga elé, a fölet bámulva.
- Azt hinné az elf, tanultam a hibáimból, de csak megismételni tudom őket. Hmh. Nem is értem, miért vagyok még meglepve, hogy sehova se jutottam. - Hé… - kezdi vigasztalón, azonnal az új helyzetre koncentrálva. Előző problémái egy szempillantás alatt a háttérbe szorulnak.
Hirtelen kissé forogni kezd a világ.
- Hé... - Ismétli halkabban, ahogy ösztönösen, megszokásból megemeli kezeit ölelésre készen. De nem Mináról van szó... Tétovázik, majd óvatosan Alicia vállára rakja kezeit.
- Dehogyis. A végére járunk ennek. Nem hagyjuk, hogy egy ilyen őrült beleszóljon a terveinkbe. És... Mások sem hagyják. Se dél, se észak nem tűrné el ezt. Beszél a nő hátának.
- Nem. Nem erről van szó, Damien... – rázza a fejét Alicia. Persze, hogy nem. Nyilván nem találja meg a kellő szavakat elsőre.
Néha kuncogás keveredik a sírásba. Majd a nő mélyen a szemeibe néz, s nehezére esik nem hátrébb lépni, nem elmenekülni akarni a káosz elől, amit a tekintetében lát.
- Évekig rejtőzködtem... Éveket pazaroltam arra, hogy azt higgyék, meghaltam, és mégis miért? – tárja szét a kezeit.
- Hogy most újra belefolyjak ugyanabba, amit megpróbáltam hátrahagyni. A politikai játszmákat. A sakkbábu szerepét, amit a hatalmasok úgy mozgatnak terveik tábláján, ahogy óhajtják.- De.... Az, hogy megkerestek a levéllel, már azt jelentette, hogy tudták. Nem te döntöttél úgy, hogy belefolysz. Szerintem itt már nem volt választás. - Ez... Talán nem az, amit hallani akart volna...
- Megpróbálnak mozgatni minket. De ne feledd, van egy grófságunk. Itt mi sem vagyunk hatalom nélkül, és ez nem dicsekvés. Nem tervezem ennyiben hagyni.Igyekszik a tónusát úgy beállítani, hogy magabiztosságot sugározzon. Mint amikor tárgyal. Csak akkor kevésbé szokott kedvesnek hangzani. Ritkán zokognak vele szemben. Igyekszik állni a nő pillantását. Nem könnyű.
- Vagy csak nem kellett volna ráakadnom a horogra, mint egy hal, hogy aztán hagyjam, hogy az orromnál fogva vezessenek – Alicia hangja remeg, hallhatóan küzd az érzelmeivel. Megrázza a fejét, de továbbra is Damienre néz. Ajkai vonallá préselődnek.
- Nektek van. Nekem nincs semmim, nemhogy hatalmam. – Egy ideig hang nélkül mered maga elé, már nem nevet. Majd megtöri a szemkontaktust. Hangja fojtott, amikor újra megszólal.
- Irányítani fognak. Megint irányítani fognak, és észre se fogom venni, de nem tudom, mi más választásom van.Ezután csak rázza a zokogás, tehetetlenül, Damien pedig csak néz, hitetlenkedve. Kevés személyt látott ennyire összetörtnek. De nem is az a lényeg, hogy összetörtnek. Mina az egyik. Hosszú ideig, nagyon hosszú ideig ő volt az egyetlen.
- Nem ez a lényeg. Most lehetőségem lesz közelről megnézni ezt. A legközelebbről. És téged sem hagyunk magunkra. - szorítja meg picit a vállát – ahonnan a nő még nem lökte el a kezét, és ez valahol biztató.
- Együtt jöttünk ide, együtt vagyunk ebben az egész vacakban. Akármi is történt korábban, ez már nem ugyanaz. Te sem vagy ugyanaz. Reméli, igaz,amit mond. Nem ismerte őt akkor. De az biztos, hogy valami változott. Korábban nem volt beleszólása, most van.
A vállát fogva mintha ő is kapaszkodna ebbe. Tudnia kell, hogy igaz.
Alicia nincs olyan állapotban, hogy bármit mondjon. Az irányítatlan zokogás tartja a markában, s egyszer csak közelebb lép, megragadva Damien ruháját és a mellkasához támasztja a fejét. Megfagy egy pillanatra. Furcsán, szokatlanul megfeszül a gyomra és egy pillanatig tudatosítania kell, hogy ez itt, akinek a tudatában van, ez tényleg ő.
Leheletnyi, halk, pillangószárny-hangokat hall csak.
- ...vigyázz majd rám...Valóban ezt kérte tőle? Alicia, aki azt is eltitkolta, hogy megevett még kettő süteményt? Akinek a tekintete néha felnyársal, humora sötét és szúrós, aki annyit hallgat, aki – Damien úgy hitte – előbb távozna a túlvilágba, semmint hogy segítséget kérjen valakiről?
Mondani kéne valamit. Mondani kéne valamit. De mit még? Ilyenkor Minának sem szokta tudni, mit mondjon, csak tehetetlenül szemléli az összeomlást, és... Nem akar hinni a szemének. De a többi érzékszervének már muszáj.
Megilletődve emeli meg a kezét és érinti Alicia hátához. A másik keze a hajához ér óvatosan. Nyel egyet. Nem tudja, van-e joga ehhez. Ezekhez az érintésekhez. De azzal, hogy Alicia idelépett, végül is talán már engedélyt adott.
- Úgy lesz.Utána már nem kell szólnia semmit, nem vár el tőle a nő semmit, és ő sem várja el, hogy abbahagyja a sírást, ameddig nem képes rá.
Eltelik pár perc, amíg csak áll nyugodtan, és ismétli, hogy ez valóban megtörténik.
Talán csak erre van szüksége. Biztosan. Nem mindig kell mondani valamit. Nem is mindig
lehet mondani valamit. S most, ezzel… segít neki.
Utána útjukra kell eredniük.
Alicia minden bizonnyal nem kívánja felemlegetni ezeket a perceket. Arcvonásait hamarosan rendezi, ahogy Damien elkíséri őt a sírásók cégéhez. A hideg kirázza kissé a gondolattól. Bár még ott kering emlékei közt az elmúlt néhány perc, bekúszik oda az aggodalom is.
Egy postaláda és egy kopogtató csak a kis sorház egyikének a felszerelése. Nem feltűnő hely. Pont jó a rejtőzködéshez.
Alicia megáll, még mielőtt bekopogna a kilincstelen ajtón.
- Ha tíz percen belül nem vagyok itt, akkor...- A bejáratra néz, majd vissza Damienre.
- Nyugodtan betörheted. Vagy amit ilyenkor szoktál csinálni – vonja meg a vállát. Könnyednek tűnik. Vajon mekkora erőfeszítésbe kerül elrejtenie a kétségeit?
Ráadásul feltételezi, hogy Damien be szokott törni ajtókat. Hmm.
Randalírozás zajai szűrődnek ki az ajtó mögül…
Damien feltűnésmentes eldugott hely után néz, és elmerül a házfalak vizsgálatában. Közben nyitva tartja a füleit. Körbejárja kissé az épületet esetleges ki- és bejutási lehetőségek után kutatva. Néha megáll, de nem lehet hallgatózni, túl vastagak a falak, vagy túl jól van szigetelve. Valószínűleg mindkettő.
Unalmában Seamus és emberei sejlenek fel újra az emlékezetében. Vajon mennyit tudhatnak? S mit tegyen, ha Seamus valóban elvárja, hogy elinduljon az erdő felé? Egyedül elég lesz-e, hogy megállítsa bármiben? Mikor tervezik az első támadásokat? Hogy fognak erről figyelmeztetni bárkit? Mire Mina odaér…
Megannyi gond. Fáradtan sóhajt, majd úgy dönt, leül egy az épület közelében lévő padra, s elrágcsál egy almát. Csuklyáját a fejére húzza, ezen a környéken tán ezzel se kelt több gyanút, mint mással.
Vigyázz majd rám. A mondat. Újra és újra.
Csak bámulja a földet maga előtt. Hány perc telhetett már el? Biztosan kevesebb, mint érzi. Nem kellene aggódnia. Alicia meg tudja védeni magát…. ugye?
Azon veszi észre magát, hogy nyugtalanul tördeli a kezét.
Mit is tesz, ha akár betöri az ajtót? És ha nem sikerül betörni? Ha itt elkezd zárat megpróbálni feltörni, elég könnyen lebukhat. Bár… eldugott hely.
És bent kivel fog találkozni? Nem ismeri annyira ezeket az embereket, Alicia alig mondott róluk pár szót. És mi van, ha már túl késő lesz?
Miután minden kellően sötét színezetet nyert, az ajtó újra nyílik. És kilép rajta egy egyben levő, ép Alicia Zharis.
A világ színei kezdenek visszatérni. Damien fölkel a padról, füle mögé igazítja a haját, fülel még egy kicsit, aztán ha Alicia sincs ellenére, elfelé kezd sétálni az épülettől.
- Kezdett lejárni az idő - jegyzi meg viccesen, de érezhetően még feszülten.
- Már kezdted tervezni, hogyan szabadítod ki a bajba jutott hölgyet? – kérdi pimasz félmosollyal Alicia, a férfi pedig nem akar hinni a fülének. Meglepetten pislog egyet, majd zavartan, de megkönnyebbülten felnevet. Alicia az előbb még a karjaiban zokogott. Most pedig… Nem érti ezt az elfet.
De nem baj.
.
- Az ablakon keresztül közeledtél volna vagy az ajtón? Netalán a kéményen át próbáltál volna bejutni? – tetézi Alicia.
- Szerintem... Csak átmentem volna a falon. – mosolyog vissza ő is, Seamus trükkjére gondolva.
Ám úgy fest, Alicia talán tényleg elhitte, hogy képes erre…
- Ilyet is tudsz? – emelkedik meg szemöldöke őszintének tűnő meglepetéssel.
Újabb zavart nevetés.
- Sajnos nem. De nem lennék meglepve, ha ezek a druidák azt is megtanítanák..Alicia elmeséli, miket hallott a benti emberektől ezzel a Heather Whitefanggel kapcsolatban. Az ostrom után nem sokkal tűnt el, állítólag több lehetőséget, szabadságot akart, nyomot hagyni a világban. Hírnevet. A Sötét Apostol szolgálatában is állt, de az nem adott neki rangot, majd egy kis szekta tagja lett, később pedig itt dolgozott, sírőrzőként és emberek életrajzát gyűjtötte össze. Jó memóriáját és elemzőképességét kiemelték, ami miatt igen jól ment neki ez a munka. Heather tehát nem volt harcos, nem szerette a háborúskodást. Nem irányított élőholtakat.
Damien elgondolkozik kissé a hallottak után.
- Hát... Az hogy békekedvelő, az előnyünkre válik. De ezzel kissé egyedül van, attól tartok. Hol lehet most? - A békekedvelésből nem biztos, hogy sok maradt, ha Seamus mellett lebzsel – forgatja meg Alicia a szemeit.
- Az ambíciózus természete viszont szerintem jobban kihasználható. A holléte pedig feltételezem, hamar ki fog derülni, ha a gyakorlótéren találkozunk azzal a... démonnal? – – vált a végén kérdő hangsúlyra.
- Argran? Meglehet. Remélem. Oh. Ő most vajon tud a tegnap éjjeli találkámról? Mélázik. Ha igen, boldog lesz. Vagy, ki tudja…
Alicia eltűnődik.
- Elképzelhető, ha ő is és Seamus is annyira próbáltak fűzögetni a csatlakozásodat illetően...- Remélhetőleg ez ott kiderül.Damien ismét nyugtalan lesz, de kívülről csak elgondolkozó homlokráncolásban nyilvánul ez meg.
- Egyelőre nem tudhatják, hogy egy oldalon állunk. Lehet hogy rám nem jellemző dolgokat kell majd mondanom - figyelmezteti.
- Tudom, és ez rám is igaz – felel a nő. Damien csak bólint.
A gyakorlótérre kiérve megrémiszti a sereg méretének látványa. Rengeteg katonánál kéziágyú. Rengeteg lövészt lát, páncélos katonát, ők formációkba állva gyakorlatoznak, masíroznak, alakzatokba állnak, majd egymásnak esnek. A formáció túlzottan ismerős… az északi hadsereg alkalmazott hasonlót, ám azoknál pika volt, ezeknél pedig pajzs és rövidkard. Vannak, akik kardoznak, birkóznak, felüléseket, fekvőtámaszokat csinálnak.
Látja a lovasságot is, mindenféle furcsa, a Sötét erdőből származó förmedvény, bestia, úgy ülnek rajtuk, akár a lovakon.
A fegyvereken kívül uralkodó a mindent átható mágia. Nem csak a druidákat hatja át, a puskásokat is. A puskák első ránézésre ugyanolyanok, mint az északi puskák, de meg vannak bolondítva valamivel, ami az ismeretlen, sötét tündevadonból származik… És ki tudja, mivel jár. Ki tudja, mi kellett hozzá. Mit kellett feláldozni érte. Mi a csapda benne.
A tömegből kisejlik Argran és Sir Greyhorn alakja. Alicia megtorpan.
- Szerintem tudják, hogy ismerjük egymást De ha úgy érzed, hogy jobb lenne, ha maradnék, akkor maradok itt.- Nos, át is verhetlek. Legjobban akkor tudlak megfigyelni, ha veled vagyok. De... Talán biztonságosabb. Légy óvatos - néz a szemébe kíváncsian, a nemrégi kirohanás nyomait kutatva. De semmi. Alicia tekintete sima, akár egy tó felszíne.
– Te is - mondja vissza Alicia ismét.
Damien Argran és Greyhorn felé kezd sétát.
Argran azonban észrevette Aliciát is, hiába próbált ő a háttérben maradni, közösen köszönti őket.
- Áh, drága barátaim, örülök, hogy idetaláltatok. És volt van a grófkisasszony, ha jól emlíkszem, druidaleckéket ígértem neki... – mondja affektálva.
Damien picit elhúzza a száját.
[color:22f4=66ff00]- Sajnos a grófnő most... Nincs túl jól. De át tudom neki adni a leckéket, ha esetleg... Bízik bennem annyira. Sötét tündeként talán kevesebb... Hídon is kell áthaladni ehhez.
Alicia pusztán biccent a démonnak.
- Netán te is vágy erre a mágiára? – kérdi Argran. Honnan szedte ezt a beszédet…
- Úgy látom, a sereg minden egysége és eszköze használja- mutat a gyakorlatozókra, mintha mi se lenne egyértelműbb.
- Sajnos nem, van akinek nem sikerül, vagy csak nem akarja megtanulni. – bök egy kisebb gyakorlatozó szakasz irányába.
- A lövészeink például druidamágiával fújnak tüzet, golyókat a fegyverükből, a többiek pedig, akik erre nem képesek fedezik őket. Szóval, te is vágysz erre a mágiára? - Kíváncsi vagyok - bólint. Azt hitte, ez eléggé elfogadásnak hangzik. De nem. Argran mérgesen szorítja össze a szemét.
- Kíváncsi? A csacska gyerek kíváncsi. A kutya meg a macska kíváncsi. Meg az ostoba sírrabló tolvaj kíváncsi! Én nem ezt kérdeztem! Miért nem képesek az emberek arra válaszolni, amit kérdeztem?! – Csak úgy süt belőle a düh. Ha eddig nem lett volna egyértelmű, miféle démon ő…
Kipirult arcával fújtat néhányat, majd mintha észrevenné magát, sóhajt egyet és leereszt.
- Elnézést, ösztönös dolog. Démoni dolog, tudod. Hagyjuk is, hadd mutassam meg a mágia forrását. - Úgy hittem, mindenki elfogadásra kerül itt – hallja maga mellől Alicia hangját, s kihallja belőle a rejtett feszültséget.
Ó, ne.
Először felhúzza, majd összevonja szemöldökét.
- Kíváncsiság nélkül aligha fedeztek volna fel bármit is. - jegyzi meg kimérten.
- Bár ott a túlélés, ami nem elhanyagolható... - teszi hozzá halkan. Utána Alicia felé fordul. Megpróbálja felmérni, mennyire ideges.
- Maga egy vérbeli diplomata... – morogja Argran, s Damien eldönti, ez lesz a kedvenc szitok, amit valaha mondtak rá. Argrannak, úgy fest, sikerül elfojtania az indulatait.
- Inkább fejezzék be a köszörülést és figyeljenek. – Most már elmosolyodik.
- Ettől el fogját tátani a szájukat.Egy tünde imát kezd mondani, a napot, a csillagokat emlegeti, teremtést és megújulást, melyet az erdőtűz hoz magával. Ez már igen biztató. Ahogy a szavakat mondja, ujjai végéről tűz jelenik meg, akárcsak amikor Mina gyakorolt, fölszaladnak a ruháján át a válláig. Végül a lángok egy madár alakját veszik fel a válla fölött. Hullámzó, változó körvonalú tűzmadárét. Akkora, akár egy nagy sas. Hangja éles és kissé fájdalmas, ahogy rikolt egyet.
- Annak idején csak tünde remeték állhattak druidának. De most, hogy Finsterwaldot megismertük, rájöttünk, hogyan kerüljünk közelebb Istenhez. Minden harcosunk, akit itt mágiát láttok használni szövetséget kötött egy állattal vagy növénnyel, mely maga is képes a mágiát magába szívni. tanuld meg, hogyan vedd el tőle, és tiéd a mágia.Őszinte ámulat tükröződik Damien arcán. Ez az, amit mutat, az aggódó gyanakvást nem.
- És hogyan jön létre ez a... Szövetség? - Ez az ami miatt nem elég magyarázni a "leckét". Ezt érezni kell, mert minden élőlénynél más. Mindengyiket másképp kell megszelídíteni. – Argran megsimogatja a madár csőrét. Persze nem bántják a lángok.
Egyet csettint, odahívva maga mellé egy katonát, kinél egy láda van. Benne pár napja kicsírázott növények, egy kupac nedves földben.
- Ezek a növények képesek ránőni a bőrödre. Ezzel volt eddig a legtöbbeknek sikere. – mutatja be őket, majd kivesz egyet.
- Na de elég a szóból, lássunk egy demonstrációt. Mit szeretnél, van négy évszak elemeihez való, növényburjánzó, még állatmágiát adó is. Ezt a változatot mondjuk a legtöbben elemi mágiához használják. - Négy évszak - felel kertelés nélkül, mielőtt a démon ismét leordítja.
Ezúttal Argran elégedettnek tűnik.
- Kiváló. Melyik elemmel próbálkoznál először?
-Oh.. azt hittem, ön demonstrál.Biztos nem fogja hagyni, hogy ismeretlen Sötét erdei növényeket növesszenek a bőrébe…
- Már mondtam, hogy nincs sok értelme magyarázni. Ezt érezni kell. Vagy talán inkább próbálkoznál meg egy állattal? - int a bestiákkal gyakorlók felé. Remek, még jobb. A démon stílusa kezdi valamiféle piaci eladóéra emlékeztetni.
- Legyen. Mi lesz velük, ha... Használom a mágiájukat? - Változó. Az erősebbje elég jól bírja, a gyengébbik kevésbé. Ha túlhajtja az ember, bele is tud pusztulni, erre oda kell figyelni. De nem kell félni, rengeteg ilyet fogunk el, a növényeket meg halomra termesztjük. Egyedül a ritkábbakkal meg az erősebbekkel éri meg óvatosan bánni. A többinél nyugodtan lehet kísérletezniEzek konkrétan iparágat hoztak létre ebből.
Egy közeledő csapat vonja magár a figyelmét. Az egyikük medvén lovagol. A medvén nincs semmi különös, egy hagyományos, nem-finsterwaldi medvének tűnik. Viszont egyes tündéken kívül soha, senki nem tudott megszelídíteni egy medvét úgy, hogy ráülhessen.
- Üdvözlet. – köszönti őket a medvelovas.
Argran meg is veregeti az oldalát. Az állat rá se hederít, nem hozza ki a sodrából.
- A legegyszerűbb felhasználni a növényt arra, hogy szert tegyünk arra a druidamágiára, amivel aztán állati köteléket lehet létrehozni. Így csak a növény bánja, a állati társ nem. Nem láttok más hadsereget medvén lovagolni, mi? - És mostmár bárki elültetheti ezt a magot a testébe, hogy aztán az övé legyen. – Argran nagyon büszkének tűnik.
- Többé már nem csak a besavanyodott tünde nemesekhez tartozik. Nem kell hozzá más, csak a kellő elszántság. - Magot? - ráncolja össze szemöldökét. Tehát a növény egész növekedése a testben történik. És valakik hajlandók ezt tenni magukkal.
- Hmm. Ezek a magok mind Finsterrwaldból származnak? - Igen, Veronián ehhez hasonló nem terem. - Gondolom, ezt nem lehet később eltávolítani... – kérdi Damien bizonytalanul. Vajon mennyi kérdést tehet még fel, mielőtt Argran dühe kitör?
- Ó, de csak ki kell tépni. Le is lehet később cserélni egy másikra, ha megunod. Pár apró metszés, kivágjuk, igazából ha a leveleit mind levágot egy idő után nem marad ereje újakat növeszteni és csak simán elrohad. – vonja ismét meg a vállát
- Ez csak egy növény, nem kell félni tőle.A férfi elgondolkodva bólogat.
- Felettébb különös. Ki fedezte fel ezt az újító módszert? Seamus igazán nem sieti el a kapcsolat felvételét... Lehet persze, hogy napokig nem jelentkezik...
- Ez egy fokozatos felfedezés volt, Mr. Nightwind, rengeteg résztvevővel és felfedezővel. Nehéz volna egy emberre is rámutatni.Damien szemei kikerekednek, ahogy meghallja a hangot.
Emlegetett szamár, vagy hogy mondják az emberek.
Seamus sétál hozzájuk, úgy, mint aki masíroz, s Damien biztos benne, hogy mágiával szórja szét a port a cipője körül. Alattvalói enyhén meghajolnak, ahogy elsétál előttük, néhányan tisztelegnek. Még Argran is kihúzza magát, majd fejet hajt.
– Felség. - Látom sikerült idetalálniuk. Mindenkinek...kivéve a kedves grófkiasasszonyt. – Tekintetéből tisztán süt a vád és gyanakvás.
Seamus mellett egy alacsony, rövid hajú nő sétál. Nyilvánvalóan együtt jöttek. Arcán látszik a kor, bár alakja karcsú. Haja egy része ősz, s egy vastag keretű, két lencsés valamit helyez a szeme elé. Ilyen technológiával nemigen találkozott még. Bár hallott róla, hogy készítenek ilyeneket.
- A kedves útitársának pedig egy vendéget hoztak.Ez Aliciának szól.
Az őszes nő odafordul felé.
- Tiszteletem. A nevem Heather Whitefang. Már nagyon régóta várom, hogy találkozzunk. – mosolyodik el, megvillantva a fogait.
Eközben Mina a fogatban, ami elindult Hellenburg felé…
Mina összeszorult szívvel és torokkal ül a kocsiban. Sötétnek tűnik minden, szédül, nincs jól, Sebi is elkezd nyöszörögni az ölében, de most nincs ereje, hogy megvigasztalja. Most őt kéne. Mikor fog kiderülni, jól döntött-e? Lehetett-e jól dönteni? Megfeszül. Dobogás. Mi a fene? Közelebb húzza magához Sebastiant, ahogy a hang irrányába pislog. Aztán csak bámul kerek szemekkel a kinyíló párnaülésre. Várjunk, ez már megtörtént egyszer....
A vele szemben levő ülés felemelkedik, és egy maradéktalanul elegánsan öltözött vámpírlány pattan ki alóla, majd ül le és teszi keresztbe a lábait, mintha mi sem lenne természetesebb.
- Jesszus, már azt hittem, sose tűnnek el... – néz MInára azzal a cinkos vigyorral, melyet már oly sokszor látott.
Lucretia von Nachtraben.
Ő? Itt? Hogy?
- Mi...? - hagyja el ajkait egy kisssé erőtlen nyöszörgés, azt se tudja, mit mondhatna.
- Te... mióta vagy ott bent? Mit csinálsz te itt? - kérdi, a végére már kicsit halkítva a hangján.
- Minden rendben, asszonyom? - kérdi a kocsis elölről.
- Hogyne, csak... nem tudtam, hogy lesz egy új utasunk... - Nos, szerettem volna egy új harisnyát venni, lakik itt egy kedves ismerősöm...és aggódtam, hogy karóra tűzik a fejed. Tudod, a szokásos. - kacsint Minára.
- Mindig ott vagyok, ahol a legkevésbé számítanál rám.Mina nyitja és csukja a száját, Sebastian pedig érdeklődve pislog az új hölgy felé.
- De... mióta vagy itt? Amikor ideérkeztünk, akkor is ott bújtál, vagy... - nem fejezi be a kérdést. Próbál magyarázatot találni.
- Veletek utaztam. – von vállat Lucretia. Tehát egész végig itt volt… Meg kell tanulnia ezt a mágiát, amivel összenyomorodva lehet létezni órákon át, és kapsz levegőt, de még a csontjaidnak, izmaidnak sem árt.
- De amúgy is, nincs neked most fontosabb dolgod?MIna gyorsabban kezdi venni a levegőt. Ezen a hangnemen fel kellene háborodnia. De valóban.... van jobb dolga.
Eljut az agyához, mit mondott Lucretia az előbb.
- Nos... ami a karóba tűzésemet illeti, ne aggódj, nem kell féltened. Sok csatát átvészeltem már. Ez talán lehetne hitelesebb, ha kevésbé remegő hangon mondaná és mondjuk nem akkor, mikor egy a hüvelykujját épp szájába illesztő kisfiú ül az ölében.
- A dolgom pedig... egyelőre nem nagyon tehetek mást, mint hogy megvárom, hogy a kocsi haladjon, nemde? - vonja meg túlzottan is kívácsian a szemöldökét. Nyilvánvaló, hogy nem harisnyák miatt van itt. Tud valamit, ami segíthet nekik? Többet tud erről a Seamus-ről, az egész királyságáról? De vajon kinek az oldalán vannak ők ebben?
Nachtrabenek. Nem kellene nekik senki oldalán sem lenni.
De persze ez sokakkal így volt elméletben, aztán nem így folytatódott…
- Igen, közben én is hallgatództam egy kicsit. A helyzet az, hogy van itt is valaki, aki tudna segíteni. Nem tudom miért, de egy ideje figyelik a ti hegyesfülű barátaitokat. Nem fogod elhinni, kinek a haverjaira találtam rá. A kedves levelezőtársad, Aladrik megkérte néhány haverját, hogy tartsák nyitva a szemüket.
Kikerekednek a szemei.
Túllépve azon felháborodásán, hogy ez a nő illetéktelenül behatol a fogatjukba, ki tudja, hogyan, és beleássa magát a terveikbe, amiket mond, kijózanítóak.
Ez aligha lehet rosszabb. De. Mindig lehet. De épp elég rossz már így is...
- Kik... honnan tudsz erről pontosan? - kérdi halkan, remélve, hogy Lucretia nem haragszik meg rá számonkérő hangneméért. De aligha tud nyugton maradni.
Attól tartanak, valóban elárulja Délt... Miért kellett elkezdenie ezt az őrültséget? Simán nemet is mondhatott volna neki. Persze nem tudja, Seamus mit tett volna akkor. Nem is akarja tudni.
Gyűlöletes, amikor valakit egyszerre kell félteni és egyszerre haragszik rá.
- Hogy-hogy honnan, lehallgattam a beszélgetésüket. Honnan máshonnan kéne tudnom? – kuncog a lány, amitől egyszerre támad kedve jó erősen megrázni és megölelni. Meg kell nyugodni. Meg kell nyugodni…
- Nektek sem ártana óvatosabbnak lenni. Tündebarátainknak is van egy-két trükk a tarsolyában.Azok az átkozott tündék.
– Nem, tegnap este minden rendben volt. – Lucretia az asztal felé bök.
- Zárt helységekben nincs olyan könnyű dolguk. Miért, lemaradtam valami fontosról?Mina megmerevedik. Lucretiának sem feltétlen kell mindenről tudnia. A Nachtrabenek és a titkok... elege van az egészből.
- Szóval kívülről figyelik meg... hát, ez remek. De... de hát mégis miért? Miért pont őt akkor, és mondjuk engem miért nem? - ráncolja a szemöldökét, megkísérelve figyelmen kívül hagyni Lucretia kérdését. Szíve kényelmetlen erővel dörömböl a mellkasán.
- Nem tudom, sajnos még egyiküket sem sikerült megharapnom...elkapjunk valakit? – kérdi Lucretia, csillogó lelkesedéssel a szemeiben.
Már el is felejtette, mikre is képes ez a lány...
Mina szörnyülködve pislog vissza rá és hevesen rázza a fejét.
- Dehogyis! Mikre gondolsz... Lucretia, én egy déli grófnő vagyok, nem csinálhatok ilyesmit. És... különben is. Most minél gyorsabban vissza kell jutnom Hellenburgba. Biztos ezt is tudod, ha már annyit hallgatóztál... - sóhajt fáradtan.
- Mit akarnak tőle? Hallottál olyat, hogy bántani akarják Damient? - faggatja tovább.
- Az ráér később, mire odaérsz már túl késő lesz. Amúgy is, mégis mi hasznuk lenne azzal, amit mondani tudnál nekik?
– kérdi Lucretia, figyelmen kívül hagyva a Damienre vonatkozó kérdést…
Elsápad. Lassan rázni kezdi a fejét.
Nem lehet túl késő... nem... - Tudod, hogy Seamus mit tervez? Tudod, mire megy ki ez az egész gyakorlás, ezek a furcsa mágiák, ez a hatamas sereg? - Lehalkítja a hangját, közelebb hajol és kimondja megint, bár Lucretiát ismerve biztosan tudja már.
- Egy új királyságot akarnak.Lucretia ismét vállat von.
- Ehhez nem kellet sokat hallgatódznom. Ezzel dicsekednek, amióta ideértünk.- Hát ezt kell elmondani nekik. Kötelességem. És egyébként sem hagynám, hogy egy ilyen őrült vezesse... Feláldozna bárkit... azt nem tudom még, hogy működik pontosan a mágiájuk, de nem olyasmi, mint amit eddig láttunk. Kell lennie valami csapdának is ezzel kapcsolatban, érzem. A királynak tudnia kell róla. Mi mást tehetnék? - húzza magához Sebit, mintegy jelzésként, aki kényelmesen el is helyezkedik. Elbújik Mina hajában, elfordulva az idegen hangoktól.
- Ha létrejön ez a királyság, talán egyszerre fog háborúzni a másik kettővel. Akkor számtalan halál lesz. Fölöslegesen. Ez lesz, ha hagyjuk, hogy Seamus maradjon ott, ahol van. - Ö....írj egy levelet? – néz rá Alicia bamba tekintettel.
- És mi biztosítja, hogy az tényleg odaér? Mi bizonyítja, hogy aki olvassa, hisz nekem? Ha ott vagyok, akár a kérdéseire is tudok felelni. Egy levél, legyen akármilyen hosszú, nem térhet ki mindenre. Mindig akadnak kérdések, amelyekre nem volt benne válasz. - Semmi. – tárta szét a kezét a lány.
- Csak reméltem, hogy a lelki békédhez elég lenne. - Lucretia kuncogása ezúttal még kevésbé okoz vidámságot, mint korábban.
Ha nem a jó kérdéseket teszem fel, talán meg se tudom a választ...Ezúttal összehúzza a szemeit. Ujjai tétován Sebi hajára simulnak.
- Téged nem is érdekel ez az egész?... Várj csak. Azt mondtad, túl késő lenne, mire odaérnék. Akkor a levéllel is túl késő lenne. Miért mondtad ezt egyáltalán? - Lassíst, csajszi, vegyél mély levegőt. – legyezget maga előtt Lucretia a kezével.
- Egyszerre csak egy dolog foglalkoztasson, mert belefájdul a fejed. Én egyelőre még csak mint megfigyelő vagyok itt. Kíváncsi vagyok, mi sül ki ebből az egészből, ennyi az egész. Még nem látok okot rá, hogy bármibe is be kéne avatkoznom.Kikerekednek a szemei és kissé hisztérikusan felnevet. Aztán csak kapkodja a levegőt egy ideig. Sebi méltatlankodva nyöszörögni kezd.
- Hát ez csodálatos. Nos, sajnálatos mód elég régóta nem volt lehetőségem csak egy dolgon gondolkodni. Ott vannak a grófsági ügyek. Itt van például - a gyermekem. Itt van, hogy Dél szolgálatában vagyok, aztán jön egy csapat furcsa mágiát űző, mindenféle démonokból álló csapat, akik állításuk szerint mindenkit befogadnak a hadseregükbe - amivel megpróbálják elpusztítani Delet ÉS Északot. És én közben gondoljak egy dologra. Hát persze. Oh, kifelejtettem, hogy a déli király örököse megfigyelteti a társamat, így már az ő életéért is aggódhatok. - sorolja eléggé hadarva, a hangmagasságot gyakran váltakoztatva. Aztán csak csendesen lélegzik egy ideig, behunyva a szemét. Majd új levegőt vesz, s felemeli szabad mutatóujját.
- Aztán kimászol a kocsim üléséből, bejelented, hogy mindezt tudod, és még csak nem is érdekel ez az egész? Megcsóválja a fejét. Ismerős gyakorlatokkal próbálja lenyugtatni a légzését. A gondolatait. Nem gondolni semmire. Üres, csendes, fehér köd. De nem megy.
- Nos, ezek közül egy miatt nem kell aggódnod. A kedves levelezőtársad barátja Seamus-ékat figyelte, Damien csak véletlenül került a képbe. Nem ő az, akire szúrós szemmel néznek. – dől hátra, de ültében is lebeg, így a párna benyomódik kissé alatta.
- De sikerült végre összeszednem mi minden van most terítéken. Gratulálok. Tudod...le mertem volna fogadni, hogy gyerekkorodban megszoktad az ilyet. Vagy téged nem cibáltak el anyádék mindenféle simlis találkozóra?Ezúttal ő nem törődik a kérdéssel.
Összeráncolja a szemöldökét.
- Te.. Na jó. Elegem van abból, hogy szórakoznak velem. - A lába idegesen járni kezd a földön. Sebastian hirtelen éles hangon sírni kezd. Néhány gyors puszi a fejére, majd közelebb húzza. A hangok tompulnak, de még mindig méltatlankodva sírdogál.
- Bocsáss meg - suttogja, de nem biztos benne, hogy csak a hangoskodásra gondol.
- Örömet lelsz abban, hogy játszadozol velem?- kérdi számonkérő hangon.
- Csak egy kicsit. De munka közben nem szokásom játszadozni. Nem csináltam mást, csak válaszoltam a kérdéseidre. A játszadozást te csinálod saját magaddal.Nem. Nem lehet. Nyilvánvalóan csak jólesett neki látni, hogy Mina ijedten próbálja védeni Damient. Nem kell neki ok rá, korábban is ilyen volt. Semmire egy egyértelmű válasz.
A vádak könnyen érkeznek, de Lucretia tekintete ezúttal túl komoly. Komoly annyira, hogy Mina megkérdőjelezze, valóban igaz-e, amit gondol róla.
A másik Nachtraben sóhajt egy mélyet.
- Arra akarok kilyukadni, hogy ha ilyen állapotban mégy Hellenburgba politizálni, ízekre fognak szedni...vagy elájulsz, mielőtt lehetőségük lenne rá. Pihenj meg előtte és szedd rendbe a fejed. Hogy hogy csinálod, nem érdekel. Én a levelet mondtam, mert akkor két hétbe telik nekik kérdezősködni, de ha megállsz útközben egy fürdőházban, már az is megteszi. De nem fogod tudni rávenni őket, hogy lássanak tisztán, ha te sem látsz tisztán.Feltartja a mutatóujját.
- Azt mondtad, Damien van veszélyben. Nem azt, hogy... Aladrik megfigyelteti Seamus embereit. – próbál kapaszkodni az utolsó emlékbe, mely szerint jogos a felháborodása.
Megpróbál visszagondolni. Feszültség. Semmi más. Egy kavargó köd az egész. Tényleg nem látna tisztán? De hisz csak félti őket. Minden joga megvan arra, hogy féltse őket.
- De azt mondtad, már késő lesz. Miért? - kérdi szenvedve, megpróbálva lassú levegőket venni. Ösztönösen simogatja Sebi hátát.
- Mert mire visszaérsz, a sereg már útnak indult. – jelenti ki Lucretia, könyörtelenül összefűzve az ujjait, amiket béklyóként érez Mina a mellkasában.
- És Damien veszélyben van, mert el akarják magukkal vinni. Nem bízom a srác akaraterejében, hogy ellen tudna sokáig állni nekik...Felháborodhatna ezen a feltételezésen, de van egy olyan aspektusa, amely miatt aggasztóbb…
Izmai rángatózni kezdenek.
- Miről beszélsz? Őrültnek tartja őket, akárcsak én. Esze ágában nincs beállni... ezek közé. Dehogy. Mivel tudnák... mivel tudnák az elméjét befolyásolni?Nem tudni, miféle mágiájuk van. Mi van, ha a Sötét erdő erejét felhasználva még a gondolatait is magukévá láncolják?
Mi van, ha… ha Damiennel már mindez megtörtént, és nekik nem mondott igazat?
Ez nem lehet. Ez túl sok. Valamiben muszáj bíznia. Ő az egyik, aki a legközelebb áll hozzá. Ha benne nem bízhat, minden összeomlik, minden… Akkor Alicia is veszélyben van, de hisz egész Dél, Észak, minden veszélyben van…
- Nem... - rázza a fejét, és érzi, ahogy a sírás túlságosan ismerősen, erősen húzza az ajkait.
- Ennek nincs értelme. Hacsak nem használnak valami förmedvény mágiát, akkor miért tudnának ilyet tenni? Szemeiből süt az elveszettség, ahogy világa utolsó biztos köve is szétfoszlani látszik.
A szemben ülő lány csak megvonja a vállát.
- Hát legyen. Ezegyszer bízok a te Damienedben. Reméljük nem okoz nekünk csalódást. Akkor már csak biztosra kell menned, hogy téged nem néznek majd őrületnek, amikor elmeséled mit láttál Eichenschildben...komolyan, egy csendes este a fürdőházban csodákra képes, csak ajánlani tudom.Meg fog őrülni… vagyis már megtette.
Összehúzza a szemöldökét.
- Mi okod van nem bízni benne? - kérdi ismét kissé élesen. El nem tudja képzelni, mi baja lehet Lucretiának Damiennel.
- Fürdőházba pedig nemigne van időm menni, hisz, mint ahogy már többször mondtad a sereg el fog indulni - merednek a szemei, mintha egy gyerekhez beszélne.
- Senkiben se bízok meg, amíg ki nem érdemelte. Őt még nem láttam eleget ténykedni, ennyi az egész. – vonja meg a vállát. Mina úgy dönt, nincs ideje megsértődni ismét. Luretia egy Nahctraben. És őtőle különbözik abban, hogy nem hagyta ott őket évekkel ezelőtt.
- És továbbra is azt mondom, nem sétálhatsz be a farkasodúba felkészületlenül. Ha meg fogják tőled kérdezni, hogy kerítsék-e körbe a várost, zárják le a kapukat, állítsák elő a tündéket zendülésért és, mondjuk, akasszák őket fel, nehogy más a táborukhoz csatlakozzon, mit fogsz felelni?- Hogy tennék meg, ha idő sincs rá? De nem akarom ezt. - rázza meg a fejét.
- Nem mindegyikük Seamus, és ha igazat mondasz, és csak kimosta az agyukat, nem érdemelnek halált... Eh. - sóhajt egyet, majd előreszól a kocsisnak.
- Álljunk meg! - Ahogy óhajtja, kisasszony... bocsásson meg, de ki a... ki az utasunk?
- Egy régi ismerősöm. Ne aggódjon, Gilbert. Segíteni fog nekünk. ...Remélem.- teszi hozzá. Kissé nyugodtabb most már.
- Mi értelme erről beszélni, ha úgysem ér ide Hellenburg időben? - kérdi Lucretiától egyenletesebb hangon. Úgy sejti, van valami terve. Hiába azt állította, hogy nincs.
- Ó, emiatt nem kell aggódnod...az erdei falvaikat könnyebb felgyújtani. - felelte Lucretia már már ijesztő hangon - Csak fel akarlak előre készíteni. Mert ha egyszer odaérsz, csupa ilyet fogsz hallani... – Luretia szünetet tart, akár egy szülő, amikor rémtörténetet mesél gyerekének.
- Mert a legfontosabb kérdés az uraknak az lesz, hogy háborúba menjenek-e Seamus Fairbranch ellen.Kikerekednek a szemei.
- Nem gyújthatod fel csak úgy a Sötét erdőt. Senki sem tudja pontosan, miféle erők tanyáznak ott. Miféle teremtmények. Talán ők jobban... ők jobban tudják, mint mi. Nem biztos, hogy olyan könnyen le lehet győzni őket. - Biztos vagy benne? És ha mondjuk kétszer anynian lennének? Háromszor? Tízszer? A kérdés inkább az: mikor lesz elég nagy a fenyegetés, hogy fel merd gyújtnai a Sötét Erdőt. Érted mire gondolok? Csupa ilyen felvetésekkel kell majd szembenézned, amiknek kockázatát és eredményességét kell mérlegelned majd, és tőled fognak választ várni, aki látta az ellenséget akció közben. Könnyű azt mondani, hogy nem csinálsz semmi olyat, ami kockázattal járna. Csakhogy a szomorú igazság az, hogy akkor nem fogsz tudni semmit csinálni. A te dolgod Hellenburgban az lesz, hogy reális képet tudj festeni a fenyegetésről. – Lucretia tekintete az övébe szúr és fogva tartja azt. Nem kell több szó ahhoz, hogy érezze, mennyi nyugszik a vállán.
- Mindenki úgy fogja látni a tündéket, ahogyan te felvázolod.A kezeibe temeti az arcát.
- Nem tudok e eleget róluk. Nem tudom, mi lesz, ha Seamus megalapítja a királyságát. Nem tudom, hogy működnek a mágiáik. Nem tudom, van-e más, aki, ha uralkodna Seamus helyett, jobb világ lenne. - sorolja legyőzötten és felettébb bosszúsan.
- De ha tovább maradok, csak rosszabb lesz, nem? ... Várj. Ha Aladrik emberei megfigyelik a tündéket. Akkor nekik is tudniuk kell azt, amit nekem. - Kis ideig csendben van, majd mozdulatlan arccal néz vissza Lucretiára.
- És honnan tudjam, hogy mondjuk... te nem pont ezt csinálod? - Erre nem vennék mérget. Először is, Aladrik emberei tudják, hogy érdemes távolságot tartani, nem úgy mint egyesek. – Viccnek szánja, de Mina csak komoran néz.
- De ami még fontosabb: Aladrik embereit nem próbálták meg beszervezni.A kezeibe temeti az arcát.
- Nem tudok e eleget róluk. Nem tudom, mi lesz, ha Seamus megalapítja a királyságát. Nem tudom, hogy működnek a mágiáik. Nem tudom, van-e más, aki, ha uralkodna Seamus helyett, jobb világ lenne. - sorolja legyőzötten és felettébb bosszúsan.
- De ha tovább maradok, csak rosszabb lesz, nem? ... Várj. Ha Aladrik emberei megfigyelik a tündéket. Akkor nekik is tudniuk kell azt, amit nekem. - Kis ideig csendben van, majd mozdulatlan arccal néz vissza Lucretiára.
- És honnan tudjam, hogy mondjuk... te nem pont ezt csinálod?- Tehát Aladrik nem téged bízott meg ezzel. - kijelentés, de valójában kérdés, ahogy Lucretia szemeibe néz.
- Én nem vagyok Hellenburg szolgája...talán nem bízol bennem? -kérdi Lucretia ravasz vigyorral. Majd az inge nyakához nyúl és lejjebb húzza azt, felfedve a nyaka bal részét.
- Miért nem bizonyosodsz meg róla? - vizslatja Mina szemeit. Ő és a játékai.
- Talán megérted, nehéz tudni, kiben lehet bízni és kiben nem. - aggódva nézi a felszabadult nyakat.
- Ez valami új trükk? - kérdi fáradtan. De közben oldalra pillant, felmérve, hogy helyezhetné el Sebastiant kényelmesen az ülésen...
- Tudod jól, mi történik, ha kiszívjuk valaki vérét, nem? Tudja. Persze, hogy tudja. Picit elvörösödik, ahogy egy régi emlék sejlik fel benne. Nem akar arra gondolni, több okból kifolyólag sem...
- Tehát a saját szavadat nem tartod elégnek...? - kérdi bizonytalanul.
- De igen. Nekem úgy tűnt, te nem tartod elégnek. És igaza van. Mina felsóhajt. Van-e értelme, hogy ezt csinálja? Végül is, legalább egy kétséggel kevesebb lenne...
Kifújja a levegőt. Nyel egyet. Áthelyezgeti kissé az üléspárnákat, majd Sebastiant maga mellé ülteti s egy puszit helyez a feje búbjára. Kinyújtja a jobb kezét.
- A csuklód tökéletesen megfelelő lesz. - Ó, milyen óvatos - jegyzi meg Lucretia, ahogy kinyújtja a kezét.
Mina még egyszer kíváncsian felnéz Lucretia szemeibe, hátha ki tud olvasni valamit. Majd megfogja a lány kezét, és nagy levegővétel után óvatosan beleharap a csuklójába.
Egy kis erő amúgy sem fog ártani.Az elméjét hirtelen elárasztó élmények kimerítőek, alig tud figyelni, alig tud ráfókuszálni egyre-egyre. Látja, ahogy Lucretia összepakol. Kipárnázza a csomagteret, ahonnan nemrég előbújt. Valóban elment harisnyát vásárolni, és vett is. Meglátogatott valakit ebben sem hazudott. Az emlékből csak annyit lát, hogy valamiféle hivatalnok. Nem jelentős. Mondatok. Gondolatok. "Mina igazán beszerezhetne egy nagyobb kocsit."
Micsoda? - fintorog.
Ez egy nemesúré volt, mi kell ennél nagyobb? Hatalmas, kényelmes.... Persze, ha nem az aljában vagy. A vér újabb emlékekkel nyomja el a saját gondolatait. "Vajon elkapok valamit, ha beleharapok a sírásóba?" Nevethetnékje támad. Lucretia... Aztán ismerős helyek. Eichenschild. Városháza. A tündék szállása. A kocsma... A kocsma, ahol ők voltak! Lucretia is ott volt a tömegben. Nem vette észre. A nagy részeg tömegben vegyült el. Lucretia tekintete, ahogy végigpásztázza az embereket, étel után keresve. Argran vérére pályázott.... de feltűnt a démonnak, hogy követik, így nem tudott belőle lakomázni. Mina agyában megvillan a futó gondolat, milyen lehet a démon vére... Lucretia sokakkal beszélt. Fenyegette őket, hogy ne zavarják a kutakodást. Aztán megint bebújt a csomagtérbe. És várt. Sok perc. Ott a sötét mélységben. Fullasztó. Felülről rányomódott valaki súlya. Valakik súlya. Ráültek. Nem tudott előjönni. Alicia és Damien voltak azok.
Lihegve néz maga elé, ahogy az emlékkép szinte őt magát is fojtogatja. Lassan újra manifesztálódni kezd előtte a kocsi belseje, Lucretia tekintete, Sebi, ott ülve mellette, kezével a térdét érintve. Egy darabig néz tágra nyílt szemekkel.
- Csak... csak mondom.... ezt a kocsit egy déli nemesúrtól nyerte Damien. Ha tudnád, mennyi olyan kocsi van, ami sokkal kisebb és kényelmetlenebb. Még díszes is! - ráncolja össze a szemöldökét, védelmezve kedvelt kocsiját. Majd mély levegőt vesz.
- Azzal a démonnal nem árt vigyázni... ő valamiért nagyon lelkes volt, hogy Damien csatlakozzon hozzájuk... - Szerintem színészkedett, amikor toboroz embereket. Az a démon ott ért hozzá, hogy kell óvatosan mozogni. Nem árul el magáról, csak annyit, amennyit kell. Nem tudom, mennyire tapasztalt, de biztos megélt már pár évet. Akárhogy is, remélem sikerült végre lenyugodnod. Hellenburgban nem fogsz tudni végigharapni mindenkit. - Nem terveztem - húzódik hátra, elhatárolva magát a gondolattól. A vér íze túlságosan is kellemes a szájában. A módszer idegen tőle. Egyetlenegyszer fordult csak elő. Akkor kíváncsi volt. Nem arra, mire gondol a másik, csak arra, milyen ez. Kicsi volt. Kicsi volt...
De ez kivételes helyzet volt... - Nem Hellenburgtól tartok, hanem... tudod. - Kis szünetet tart.
- Gondolod, hogy Seamus emberei meggyőzhetők lennének, hogy ne kövessék őt? Nem kellene mégis itt maradni és innen megpróbálni megállítani őt? - Nem is tudom. Szerintem ha nem akarnák ezt, már rég leléptek volna. Úgy beszélsz róluk, mintha csak Seamus áldozatai lennének.Lehajtja a fejét.
- Egy új lehetőséget ígér nekik. Még... a nekromantáknak is. Ki tudja, mi elől menekülnek. És Seamus nem mondja el nekik, mit tervez. Szerintem ők még nem tudják. Damiennek arról mesélt, hogy... egy mesés királyságot akar az erdő mélyén úgy, hogy az ott élőknek ne kelljen tudni, mennyi vér folyt, hogy elérje - meséli szomorúan.
- Ó nem erre gondoltam. Én arra gondoltam, akkor se mennének el, ha ez világossá válna. Mert Seamus sok minden, de nem bolond. Tudja jól ő is, hogy előbb utóbb kibújik a szög a zsákból. Számít rá. Meg arra, hogy utána is vele maradnak.- Mert nincs más választásuk?- kérdez rá az egyértelműre.
- Pontosan. - bök a levegőbe Lucretia.
- Mert ezen a ponton sajnos ha valaki nem olyan agresszív, nem olyan meggyőző, nem olyan erős, és nem kész meghozni a kellő áldozatot, itt a tündéknek nem lesz saját országa. Seamus a szimbóluma az elcsigázott tündéknek. A harag, az ambíció és a kreativitás, mely elhozza az új reményt. Seamus egy forradalmár. A kérdés az, vajon ha le is cserélnénk, aki át tudná venni a helyét nem kényszerülne-e olyanná válni, mint az elődje? Mina már nem liheg annyira, pulzusa nagyjából normálisra állt vissza. Sebastiant újra az ölébe veszi.
- A diplomácia létezik. Seamus rögeszmésen hiszi, hogy csak akkor győzhet, ha előre támad. Ha Dél és Észak megértené, hogy a tünde királyság nem fogja lerohanni... hogy csak létezni akarnak magukban... De ehhez az kellene, hogy ne Seamus legyen ott. Mert ő nem ezt akarja. - Ez egy...nagyon naiv hozzáállás. Tudtommal az előző Tünde Királyság és csak "létezni akart magába", nem?Lucretia kimondta varázsszót...
Mina összeráncolja a szemét. Nyugalma törékeny kastélyának fala máris repedezik.
- A személyektől függ minden. És nem tudom, hol találhatnánk valakit, aki alkalmasabb vezetőnek. Te talán... tudsz ilyenről? - Ó kérlek, ha lenne már rég elvette volna Seamus nem létező trónját. - legyint Lucretia, és Mina tart tőle, igaza van.
- Megmondom neked, mi van benne, ami senki másba nincs: bizonyosság. Mindenki más csak remél, kérlel, tapogat, alkud. Ő elvesz, meghódít, felfedez és megtart. A seregében látszólag nincs semmi közös, de egy dolog ott van mindegyiküknél: kiszolgáltatottság. Mind ki voltak szolgáltatva mások kegyelmének. És ettől a szörnyű érzéstől akarnak megszabadulni. - És pusztít. Ezt nem engedhetjük. De hogyan?
- Egy ígéret kellene, hogy megkapják nyugalmukat, cserébe ők sem háborgatják a másik két királyságot. Csak így, és ha maradéktalanul betartják, működhetne. Sebastian ismét sírni kezd.
- Ne haragudj, azt hiszem, éhes. Valójában fogalma sincs, de Sebastian rég evett, így egy próbát megér...
- Csak nyugodtan, ez teljesen normális. - legyint Lucretia, majd folytatja.
- Mint egy tisztességes megnemtámadási szerződés? Hiszen Seamus sem egyedül uralkodik. Vannak neki nemesei, lovagjai, tábornokai és vezérei, még ha neki nem is tetszik, nem tud egy szerződést csak úgy megszegni.- ... Igen. De pont ő az, aki nem akarna aláírni egy ilyen szerződést. - jelenti ki bosszúsan.
- Öhm, akkor esetleg meg tudnád tenni, hogy egy időre... elfordulsz? -kérdi elvörösödve, majd ha Lucretia hajlandó eleget tenni a kérésnek, akkor picit arrébb húzza a ruháját, hogy Sebi tudjon étkezni.
Hogy ez mennyire abszurd. Otthon kellene feküdnie és leveseket tömni magába, meg a rózsákat metszegetni. Na persze, ha később kiderülne, hogy ilyenek történtek a világban úgy, hogy ő semmit sem tette, i tudja tudna-e még nyugodtan leveseket enni és rózsákat metszeni valaha...
- Nos, lehet. De szerintem ez csak egy blöff és örömmel aláírna egy ilyet. -- vakarja meg Lucretia a vállát elgondolkozva.
- Mert gondolj csak bele. Megnemtámadási szerződést országok kötnek egymással. Ha egy ilyet aláírunk, azzal nemcsak hogy elismerjük az új Tünde Királyságot és annak területeit, de Seamus-t is, mint a törvényes uralkodót. - bök a homlokára ravasz mosollyal.
- Szerintem csak meg akar vezetni titeket. Az ő szemszögéből kifejezetten jó ajánlatnak tűnik ez a szerződés.- Mármint... nem említett ilyen szerződést Damiennek. Vagyis, nem tudok róla. Ez csak most ötlött eszembe. Neki csak annyit mondott, hogy előbb kell támadni, mint hogy Dél vagy Észak megtenné. Mert biztos benne, hogy valamelyik meg fogja ezt tenni... - Hát akkor ha hihetünk neki nincs más dolgunk, mint felhúzni egy rakás várat az erdő határán és le is van intézve, nemde? De ezt már nem az én dolgom eldönteni. Hellenburg majd megmondja mit szól ehhez. - bólint.
- Mindenesetre, ha szükséged lenne rám, ott leszek, ahol a legutoljára keresnél.- Várj, most el akarsz tűnni? - kérdi ijedten.
- Még mindig nem árultad el, miért jöttél velünk. Szemlélődni, de miért? A család tervez valamit Seamusszel és a népével? - Nem tudom. Megszakítottam a kapcsolatot a családommal. Azért szöktem el annak idején veled. Elegem volt belőlük, szerettem volna látni a nagyvilágot.Tehát azóta vissza se ment...
Mina nagy szemekkel néz.
- Hát merre jártál azóta? Miből tartod fenn magad? Esetleg... segíthetek egy adag pénzzel vagy ellátmánnyal, ha szükséged van rá. Bár... utóbbiból sok most nincs nálam mivel utazunk. - gondolkodik el.
- Viszont a rejtőzködést nem ajánlom olyan helyen, ahol utoljára keresnének. MI van, ha az mondjuk az árnyékszék lenne? Attól tartok, ott még kevésbé kellemes rejtőzködni, mint itt. - Hosszú idő óta először mosolyra húzódik a szája, hangján is érződik.
- Áh, miattam ne aggódj, tudok magamról gondoskodni...egy párszor aludtam a te istállódban is, ami azt illeti. Örülök, hogy a barátod kereket oldott egyébként. elég neked egy vérszívó élősködő az életedbe. Lucretia még mindig tud meglepetést okozni.
Picit eltátja a száját.
- Az.... istállómban. Nem aggódsz, hogy a szolgálók észrevesznek? Elég pletykának vagyok kitéve már így is... - szűri a fogai között.
- Áh, ebben profi vagyok, bújkálok már gyerekkorom óta... - Amúgy miféle barátra gondolsz? - Tudod, a barátod akivel Rowannál találkoztál.Nyel egyet.
- Áh. Hogy ő. - közli üresen.
- Nem a barátom - jelenti ki, majd bólint párat.
- De abban igazad van, hogy jobb, hogy nincs az életemben. Egyik kellemetlen emlék felidézi a másikat. De a kíváncsiság végül is győz.
- Na és... akkor vissza se mentél azóta a családhoz? Meglátogattad esetleg a Nebelturmokat? - Ó igen, Luthennel találkoztam egy párszor. Szoktunk beszélni is, amikor éppen nincs senki a tükörnél, de az ritka. Luthen nagyon el van most temetve, rengeteg a munka a torony környékén.Mina elmerengve bólogat.
- Na de tényleg, hol kereshetlek?... Biztos bele akarsz folyni ebbe? Értékelem a segítséget, de ez veszélyes lehet számodra is. Bár... nem tudom, van-e lehetősége bárkinek kivonni magát ezen a ponton. - sóhajt fel.
- Kész vagyok segítő kezet nyújtani. Csak menj oda, ahol utoljára keresnél, tényleg mindig ott szoktam lenni. - Ennél többet, úgy fest, nem fog megtudni.
- És ha megbocsátasz, most titokzatosan el kell tűnnöm, mivel úgy szoktam. - jelenti be Lucretia, majd mágikus füsttel telíti meg a kocsi belsejét, s eltakarja MIna szemeit. Utána pedig nincs sehol. Majd egy hangos kiáltást hall kintről egy reccsenést követve:
- Aú...! Mina riadtan-kíváncsian les ki az ablakon. Lucretia fekszik ott hason, egészségtelenül kitekert pózban, a nyaka oldalra, a két keze maga előtt, az egyik lába szintén furcsán megcsavarodva...
- A titokzatos eltűnést még gyakorolni kell... - jelenti be, majd feltápászkodik és a lábán megy tovább.