Alig sikerült irányba állítanom a padot, amikor hallottam hogy mögöttem betörik a fal, és a szörnyeteg a templom közepére érkezik - sikerében hangosan el is bömbölte magát. Megfagyott ereimben a vér.
Hirtelen úgy ledermedtem a félelemtől, hogy nem is tudtam hogy mit tegyek; amíg egy kiáltás fel nem ébresztett kábulatomból.
- Vissza, te rusnya dög! - ordította el magát Johnny. Egyik karja csápkánt tört előre, és egy hatalmas pofont osztott le a szörnyetegnek; annak feje hátracsapódott, majd rögtön vissza. Sikerült a figyelmét magára terelnie. A patkány-vadkan egy dühöt ordítással az ellenfele felé rohamozott, súlyos lábai alatt szinte megrepedt a templom kőlapjai, és csak centikkel tévesztette el a kultistát.
Johnny ádázul küzdött a szörnyeteggel hosszú perceken át, míg végül be nem szorult a templom elejébe. Én ilyenkorra már az ablakban ültem, miután felparancsoltak ide. Egyszerűen minden megszűnt körülöttem, csak a csatát voltam képes figyelni.
Egy gyertyát lekapva tartotta magától távol ellenfelét, néha felé csapva vele, hogy hátrébb szorítsa, majd hirtelen a padhoz érintette maga mögött. Az arcára kiült meglepődés alapján nem arra számított, hogy a fa nem gyullad meg. A szörny ekkor újból neki rontott, de egy szép, oldalra való kilépéssel újra kikerülte azt, majd lendületből lekapott a falról egy olajlámpást, amit hozzávágott a padhoz. Szinte rögtön meggyulladt.
A hatalmas máglya előtt a szörnyeteg rémülten meredt le, és egy pillanatnyi tétovázás után, Johhny a gyertyát a tűzbe hajította; az pedig reptében hozzáért a szörnyeteg bundájához. A nemrég kiszagolt faggyú ugyanolyan gyorsan lángra kapott, mint előbb a barikád. Rettegéssel teli üvöltés hangzott fel, ahogy a vadállat elkezdett fel-alá rohangálni a templomban, mindent összetörve és kijáratot keresve a borzalomból. Távozásképp én meg belenyúltam a zsebembe, és a kapott levelet belehajítottam a tűzbe.
Ekkora már mindketten kint voltunk a másik kis épület tetején. A falusiak szinte rögtön megfeledkeztünk rólunk, ahogy látták templomukat lángba borulni. Elkeseredett csatát vívtak az eltorlaszolt ajtóval, ahogy az olajra öntött víztől csak magasabbra csaptak a lángok. Még szerencséjük, hogy a kő képtelen meggyulladni.
De a fából ácsolt teteje, az összes bent lévő berendezés, a textil díszek, a szentek festményei, a puha arany futtatások és gyertyatartók, nem beszélve a méreg drága ablaküvegekről, amiből mindkettőt sikerült betörtük... biztos nem fogják egyhamar elfelejteni a mai napot.
Lemásztunk az épület oldaláról, és futólépésben hagytuk el a falut. Senki se törődött velünk abból a néhány emberből, aki épp nem a kanálishoz rohangált vízért, hanem döbbentem nézték az isten házát a pokol martalékává tenni. Minél messzebb értünk, annál jobban éreztem magam - minden szempontból.
Amikor úgy éreztük már elég messze értünk, megálltunk. Egy út kereszteződésnél pihentünk meg, egy hatalmas fa árnyékában.
- Nézd, én... köszönöm a segítséged. Lenyűgözően bátran viselkedtél a templomban. - dicsértem meg szerényen, majd baráti jobbost nyújtottam neki. Nem volt semmi indokom utálni vagy nem megbízni benne innentől fogva, vagy esetleg ellenségként tekinteni rá. Végtére is, megmentette az életemet.