- Messze van még, gazda?- Már nagyon remélem hogy nem, Par. Nem csoda hogy senki se találta meg az elmúlt fél évszázadban... itt tényleg senki nem keresné. - mondtam, ahogy áthatoltunk a sűrű fák között.
Hosszú utat tettünk meg egyedül, a többiek nélkül, de nem volt más választásom, nem vonhattam magamra felesleges figyelmet - és mindenképp szükségem volt rá. Utunkat rengeteg szempár kísérte, némelyik fenyegető volt, némelyik kíváncsi - és valószínűleg már rég széttéptek volna minket a Rengeteg vadjai, ha az öreg nem tett volna... némi előkészületeket.
- Lépteinket kísérik a kis őrzők... - egy szempár villant fel, és egy róka rohant el az úton -
... kezdem kapizsgálni mire gondolt.A
táj egyszerűen mesebeli volt; elképesztően gyönyörű növényzet vette körbe a három épületből álló területet. Egy kis folyócska futott el mellette, ami halaktól dagad, a fákon madarak zenekara csiripel, és a víz zúgása halk dallammal kíséri őket. A torony és a kisház mögött egy meglehetősen méretes, kisebb palotának is beillő épület állt, amelynek homlokzatát díszesen faragott oszlopok támasztották.
Ahogy az erdő elkezdett szelídülni, tudtam hogy végre közeledünk, és ahogy megláttam a szinte kastélynak beillő épületet, nem volt bennem több kétség.
- Ez lesz az, gazda?- Vagy ez az, vagy bennragadtunk egy illúzióban, Par. Így vagy úgy, nincs másmerre csak előre. - mondtam, elhaladva az üresen álló toronyépület mellett, azonnal megcélozva a házat. Nem tudtam hogy a saját szórakoztatására húzta fel, vagy csak illett az általa megálmodott együttesbe, de ha valahova nem volt szükség védelmet szolgáló épületre, akkor az itt volt.
Az ajtót nyitva találtuk, ami nem volt meglepő. Mitől is kellett volna neki tartania, pont itt... vagy épp pont neki.
Odabenn egy nagy terem fogadott minket, amely gazdagon díszített falai, és a terem közepén elhelyezkedő asztalából ítélve ez az a terület, amelyre egy vendég még szabadon beléphetett. A terem mindkét oldalán egy lépcső vezetett felfelé, a fenti három emeletre.
- Itthon van a ház ura? - kiáltottam el magamat bent, szememet csak átfuttatva a gyönyörű belsőn. Láttam már ezer ilyet, de elkellet ismernem... nagyon rég volt hogy szívesen látott vendégként érkeztem egybe. És a saját arcommal.
- Lehetne máshol is? - kérdezte, miközben füstfelleg formájában áthaladt rajtam valami, hogy aztán előttem öltsön testet. Ő volt az, a teljes pompájában.
- Rég volt már, hogy vendégem érkezett. - töprengett el.
- Vajon ezúttal miért kerestek fel? - nézett a freskókkal díszített mennyezet felé, inkább magának, mintsem az újonnan érkezett démonnak téve fel a kérdést.
- Mit érzel, Par? - kérdeztem a rövid sokk után, miután átlibbent rajtam. Hallottam legendáit, de... de ez váratlan volt.
- Kellemest, gazda. Nem ártó szándékú. - válaszolt az imp egyszerű.
- Biztosan te vagy az akit keresek? Nem csak valamelyik szolgája? - kérdeztem, felé fordulva. Lehetett volna illúzió vagy valami más, főleg a felhőforma után... bár tényleg olyan hatalmas termetű volt, ahogy mondták, még ha talán a három méterével túloztak is a mendemondák.
- Ha te nem tudod kit keresel, miből gondolod, hogy én tudom? - kacagott fel, hangjával szinte hegyomlás erejű robajként töltve be a termet, amely még erősebben visszhangzott a falak között. Az oszlopok kissé megremegtek, és a fények is elhalványultak, ahogyan a szemebe nézett, hirtelen témát váltva.
- Ebben a házban nincsenek sem szolgák, sem pedig mesterek. Ennek tudatában pedig fékezd a nyelved démon, mert kezdem azt gondolni, hogy kár volt megtiltani az őreimnek a húsodból való lakomázást.Az erős hangorkántól hátra léptem kettőt, és nyeltem egy nagyot. Most vagy én is erőt fitogtatok, vagy fejet hajtok - de mivel szerencsére nem a démonjaim előtt voltam, megengedhettem magamnak az utóbbit.
- Hogy merészeled fenyegetni gazdát Nagydémon? - lépett előre Par, előkapva apró baltáját a hátáról, de leintettem mielőtt még visszafordíthatatlant tett volna. Féltem, hogy az a nagy szája előbb-utóbb még bajba sodor.
- Ne értsd félre a helyzetet. Parflammal bár van egy szerződésünk, egyáltalán nem a szolgám. Csak ő ragaszkodik a 'gazda' megnevezéshez, és nem sikerült erről leszoktatnom... és sose éreztem jogomnak azt, hogy szájára kényszerítsem a nevemet. - mondtam nyugodt hangon.
- Te vagy az a démon, akiről számtalan rege szól és számtalan néven ismerik? - kérdeztem valamivel direktebben rá a dologra, továbbra is kerülve a neveit, nehogy véletlenül ne a megfelelően szólítsam.
- Yrsil vagyok. Se több, se kevesebb. - válaszolta, amire én csak bólintottam. Yrsil, a legrégebbi volt a megnyerő; logikus. Közben a szemét nem nagyon vette le Parflamról. Lehajolt hozzá, de egy szót sem szólt, csak nézte néhány pillanatig. Ő erre elfintorodott, majd megköröszülve a torkát válaszolt:
- Mit szeretne Nagydémon? - mondta szárazon. Keményebb fejűbb volt annál mintsem hogy megjegyezzen egy nevet rendesen ami nem tetszett neki. Örülhettem neki hogy nem kezdett el pattogni.
- Őszintén szólva, sosem gondoltam volna, hogy akad még olyan, aki hisz a létezésemben... - egyenesedett fel, hátratúrva az arcába hulló haját.
- Ezért is engedtem meg, hogy megtalálj. Azonban mielőtt belefognál a mondókádba, foglaljunk helyet, Pruinos. - hangsúlyozta a nevemet, mintha mindig is tudta volna. Nem volt egy megnyugtató gondolat, de elkell ismernem, kishíján elfüttyentettem magam. Úgy látszott egy-két dolog eljutott ide a fák közé is.
- Eljutott volna idáig a hírem? - kérdeztem, inkább csak költőien, nem számítva válaszra. Nem is kaptam.
- Nem illő egy házigazdához, ha állva beszélteti a vendégét. - invitált a kis asztalhoz, ahol maga is helyet foglalt. Könnyedén megérintette a középen elhelyezett teáskancsót, amelyből gőzölgő, finom teaillat kezdett terjengeni. Yrsil hátradőlt a kényelmes karosszékében, és egy hajtincs mozgatásával kitöltött egy pohár almateát a vendégnek.
Furcsa egy alak volt, egyik pillanatban igencsak ijesztő, másikban pedig szinte ártalmatlannak tűnt. Az ilyen kiszámíthatatlanság az egyik legveszélyesebb dolog a világon.
- Köszönöm.- Parflam köszöni. - fogadta el az imp is az italt, aki gyorsan és mohón meg is itta. Én azért több időt szántam rá - rég volt már alkalmam valami minőségit fogyasztani. Nem pazaroltam el a lehetőséget.
- Sok időbe telt téged megtalálni. - kezdtem felvezetni a témát
- Nagyon sokan kerestek téged, és szinte csoda hogy sikerült a nyomodra bukkanni, de ahogy az előbb említetted... logikusabb is, hogy csak hagytad magad. A kíváncsiság hajtott? - próbáltam udvariaskodni kicsit.
- Hát, nem igazán. - kortyolt bele a teájába.
- Csupán jó kedvemben vagyok. - válaszolt vállat vonva, mintha teljesen közömbös lenne számára az egész. Ebben a pillanatban egy kis jószág surrant át a székem alatt, egy fehér bundájú sarki róka, aki furcsa módon egyedi, vörös mintázattal rendelkezett. Felkéredzkedett Yrsilhez, aki hagyta hogy a kiskedvence belefészkelje magát az ölébe.
- Nana volt az, aki azt tanácsolta, hogy hagyjalak elérni benneteket idáig. - simogatta meg az állat fejét.
- Most pedig itt vagytok. Bizonyára nem okok nélkül...- Egyáltalán nem. - mosolyodtam el akaratlanul is a róka látványán. Ritka és egyedi teremtménynek tűnt... vajon az íze...
Nem, ezt nem ronthattam el a gyomrom miatt.
- Szükségem lenne a segítségedre, sőt, az egész démoni fajnak szüksége lenne rád.- Nem érdekel annak a hazug királynak az ajánlata. - válaszolta gyorsan, gondolkodásnélkül. Éreztem hogy nem lesz könnyű dolgom.
- Sem Lilithyráé. Sem másé.- Akkor talán örülni fogsz a hírnek, hogy egyiket sem szolgálom. - mosolyodtam el lágyan
- Mi több, kevés démon mondhatja el magáról hogy akkora tüske lenne Darrakard szemében mint én... - hencegtem és túloztam is. Az ő szemében nincsenek tüskék, de tényleg kevés olyan szálka lehetett aki eljutott idáig.
- ... vagy a közösségem.- Hmmm. Tehát ha jól értelmezem, segítségért jöttél hozzám?- Igen. Szeretném ha csatlakoznál az ügyömhöz. Szükségem lenne valakire, mint te - akinek ekkora híre van.~ És nem mellesleg hatalma... - gondoltam mellé.
- Nem. - hangzott a dermesztően rideg, ellentmondást nem tűrő válasz.
- Nem látom értelmét a dolognak. Darrakard serege nagy, hatalma szilárd, tábornokai pedig erősek. Vagy talán elég erő birtokában vagy, hogy megdöntsd az uralmát?- Igen. - válaszoltam határozottan, bár haboztam pár pillanatig. Nehéz volt állni a tekintetét.
- Nem vagyok egyedül, elhiheted. De Darrakard serege tényleg nagyobb, és az egyetlen esélyünk hogy még azelőtt lecsapunk rá, hogy összetudná gyűjteni az egészet egy csatára. - mondtam, és vettem egy nagy levegőt. Olyan régóta csinálom már ezt, olyan sok hasonló beszélgetést folytattam már le, és mégis... talán ez eddig a legfontosabb.
- Túl régóta töltöd az idődet a Rengetegben, Yrsil. A világ ötven év alatt sokat változott, nagyon is sokat... és hamarosan megint változni fog. Már nem maradhatsz sokáig a rókáid közt. Nem akarlak választásra kényszeríteni, de előbb-utóbb muszáj lesz. Kiköltözhettél a világból, de ha semleges maradsz, az végleg kitaszít az magából. - sóhajtottam fel.
- Nem véd már meg a Rengeteged sokáig.- Változásokról beszélsz, de ez a hely messze van tőlük. Itt nincs idő, amely eltelne felettem, és nincs hatalom amely parancsolna nekem. - mosolygott elégedetten, miközben belekortyolt a teájába. Nem sikerült megrendítenem.
- Darrakardnak nincs elég ereje ahhoz, hogy akkora változást hozzon a világra, amely ezt a helyet is érintené. Vagy tévedek?A legkomolyabb hangomat vettem elő, amit csak tudtam, igyekezve minden a fáradságra utaló jelet kihagyni belőle.
- Tévedsz. Nem tudsz semmiről ami a Rengetegen kívül folyik?- Eddig nem igazán érdekelt.- A Démoni Tartományról se hallottál? Semmit?Válasz helyett csak felvonta a másik szemöldökét. Én felsóhajtottam.
- Darrakard területi követelése, majd területfoglalása? Egész Veronia retteg a démonlégióktól. Még azok is mögé álltak akik nem értenek egyet vele. Hatalma abszolútabb mint valaha.- Ez mikor történt?- Par, mikor is történt pontosan? - fordultam az imp felé. A hibátlan memóriája igazi kincs tudott néha lenni.
- Harminckilenc éve, négy hónapja és tizenkét napja. Öt órája, huszonkét perce, tizenhárom... tizennégy... tizenöt...- Oké, köszönjük. - intettem le gyorsan mielőtt még kakkusórának kezdi hinni magát.
- Szóval, jóval régebben mint ahogy az tűrhető lenne. Én már régebb óta dolgozom azon, hogy Darrakardot eltávolítsuk a pozíciójából, de ez volt az utolsó csepp - hogy démonok életeit áldozza a saját törekvései miatt. Csak egy hajszál választja el a világot a második démonháborútól...Yrsil alig láthatóan megremegett a démonháború szóra, de szemlátomást jól uralkodott magán. Fura volt valaki olyan hatalmasat mint Ő megrezdülni, de nem hibáztathattam érte. Az elsőt is megélte, sőt, küzdött benne.
- Hmmm. - tűnődött el.
- Harminckilenc év alatt meglehetősen erős pozícióba került. Hogy áll a többi nemzet?- Egy névleges szövetségbe tömörültek, de nem csinálnak semmit. Túlzottan jól emlékeznek az Emberháborúkra, vagy úgy hívod ahogy akarod azt. Túl sok vért látott már ez a világ. Igyekeznek nyomást gyakorolni rá de nincs sok haszna, bármikor képesek feladni egy újabb mérföldet ha megígéri hogy ez lesz az utolsó... - beleittam a teámba. Hiába volt édes, nem segített a keserű témán.
- Hamarosan túlfogja feszíteni a húrt, és ha elpattan, egész Veronia vörösbe fordul... és nem hiszem hogy a Gárda még addig lépne ameddig megteheti. Ha van Darrakardnak gyengéje, amit kétlek, akkor az, hogy túl nagy és túlzottan független seregeknek parancsol, vagy szinte bandériumoknak... amíg összeszedi őket... nem mintha nem lenne a világ összes ideje az övé.- Darrakard mohósága elemészti a világot... - töprengett el újra a dolgokon. Kinyitotta a tenyerét, amelyből füst áradt ki, egy papírtekercs formájában öltve testet. Yrsil könnyedén elfújt a lépcsők felé, és a füstgombolyag lassan folytatta útját az emeletek felé.
- Jól gondolom, hogy a másfajúaktól hiába számítotok segítségre?- Jól. Mindenki függ a szomszédjától és senki se akar háborút kirobbantani. Az egyetlen lehetőségünk a nefilimek lennének, de azok csak harmadik félként szállnának be a harcba - és eddig is csak azért nem tették, mert mindenki próbálja őket ettől távoltartani. De a diplomácia kora lassan lejár... sőt, nagyon gyorsan.- Miért? - kérdezte a Yrsil, fürkésző tekintettel.
- Miért akarsz harcolni ellene? Ha Darrakard győz, a démonokra jobb sors vár, mint eddig. Akkor pedig miért?- Nem, nem... - mondtam, megcsóválva a fejemet
- Nem ezen az áron fogjuk megteremteni a földi mennyországot, nem erőszakkal és nem a fekete király útját követve. - mondtam, felettébb drámaian.
- Bár ez a szimbolika kissé sánta... hiszen a fekete király lépett először, s nem a fehér. Ezen a sakktáblán már majdnem mindenki felállt, rengeteg gyalog, bástyák és futók, valahogy még az én fejemre is felkerült egy szedett-vedett korona. De szükségem van egy vezérre mellém, akit a démonok követnének. - felálltam a helyemről -
Van esélyünk megnyerni a háborút, de sokkal nagyobb lenne ha te is velünk tartanál, Yrsil.A démon elmosolyodott.
- Nem csatlakozom a harcodhoz. Nincs seregem amit oda tudnák adni, és nem vagyok elég ravasz sem, hogy túljárjak a fekete király eszén. Felszerelésem sincs több, mint ami a házamban van. Azonban amikor a csatád elkezdődik, egy dolgot garantálhatok... - állt fel ő is a helyéről, és belőle kiszivárgó hátborzongatóan sötét, vészjósló aura egyre növekedni kezdett. A falakon repedések futottak végig, a padló megremegett, az ablakokon behatoló napfény elgyengült, és még a távoli kandallóban ropogó tűz is elhalványult, ahogyan hagyta megmutatkozni a félelmetesen nagy erejét.
- ...a tábornokai egy nagyobb problémával lesznek elfoglalva.- Akkor, elmondhatom a démonjaimnak hogy a mi oldalunkon vagy, akkor is ha nem a frontvonalba állsz? - kérdeztem rá a dologra a biztonságkedvéért. Félreérteni hatalmas baj lett volna.
- Nem hinném hogy sokat számít egy régi név felemlegetése... - lebegett át a ködszerű alakjában rajtam ismét, és indult lassú, kimért léptekkel az ajtó felé.
- ... de ha ettől jobban érzik majd magukat... - nyújtotta ki a kezét, amelyben alakot formált a régi kardja, egy kereszvas nélküli hosszúkard. Egy könnyeded mozdulattal felém hajította, majd némán bólintott.
- Ezt a pengét az emberek Weisen der Moira-ként emlegetik, és annak idején a mesteremet szolgálta két évszázadon át, majd engem, több mint háromszáz esztendőn keresztül... - mondta, miközben a fegyver a kezemben kezdett alakot váltani. A kard meghosszabodott, az egykori pengéből fémrúd alatt, míg végül egy lándzsa formáját vette fel; és biztos voltam benne, hogy egy egy pillanat alatt kaszává formálódna, hogy úgy lenne rá szükségem -
... most pedig a tiéd. Legyen ez a jelképe annak, hogy pártolom az ügyeteket. - állt meg az ajtóban, és visszanézett.
- Sok szerencsét. - mondta, majd elhagyta az otthonát, ott hagyva minket.
- Most mi lesz, gazda?- Háború, Par. Gyere - felkell készülnünk rá nekünk is.