Megvan a menete annak, hogy mi történik, amikor valaki meghal. A család felravatalozza, a férfiak koporsót ácsolnak és sírt ásnak, az asszonyok pedig megmosdatják és felöltöztetik a testet, hogy a lehető legnagyobb illendőséggel kerüljön Isten elé. Jó esetben a pap még fel tudja adni a haldoklóra az utolsó kenetet, hogy a bűnei megbocsáttassanak, majd mielőtt végleg elföldelnék még mond néhány szót az örök életről a hozzátartozók vigasztalására. Ám mi történik olyankor, amikor maga a pap az elhunyt? Eltemetik, valahogyan, és talán, akik ismerték mondanak róla néhány szép szót.
A temetés után két nappal érkeztem. Még nem találták meg azt a papot, aki hosszú távon is képes lenne helyettesíteni a megboldogult Joachim atyát, hiszen a legtöbb tehetséges pap a fronton szolgál az ellenség átkozott hadosztályai ellen, és a király mindent meg is tesz azért, hogy a hadra fogható férfiak így vagy úgy, de a háborúban szolgáljanak. Így eshetett meg, hogy még helyettesíteni is egy apácát küldtek. Bár a gyógyítók sátrában lett volna a helyem, megértettem, hogy nem hanyagolhattuk el azokat az embereket sem, akik itt éltek a háború előtt is, és itt fognak utána is. Ők voltak a Nép, akiknek az érdekében elméletileg mindez történt. Hosszútávon természetesen nem maradhattam itt. Apácák nem szokták ellátni ezt a szolgálatot, nekünk a kolostorban és az ispotályokban volt a helyünk, ám a szükség ideiglenesen törvényt bonthatott.
Ezeken gondolkoztam, miközben a szekér begördült Waldbruck aprócska falujába. Még mindig látszott Abaddón pusztításának az emléke a kormos falakon, és az utat szegélyező romos épületeken. A sáros utcácskákon csupán kevesen lézengtek, ami elgondolkoztatott, hogy vajon hányan élhettek a faluban? Százan? Talán kétszázan? Annál több nem lehetett. A nagy részük meghalhatott a tűzben, vagy az utána beköszöntő szűkös időszakban, amikor az emberek azt a keveset ették, amit megmentettek a hamuból, várva a következő aratást.
A templom előtt szálltam le a szekérről, és szerencsére néhány asszony rögtön el tudott igazítani, hogy melyik is a paplak, ahol a néhai Joachim atya élt, és ahol az elkövetkezendő hetekben én is fogok. Látszott, hogy nem hanyagolták el az utóbbi napokban sem. Az asszonyok szépen kitakarították és előkészítették nekem, egyikük pedig most is ott sürgölődött, hogy segítsen berendezkedni.
- Tudja nővér, kedveltük Joachim atyát. Nagyon derék ember volt az.
- Őszinte részvétem a veszteségükért. A katedrálisban nem tájékoztattak de… hogy halt meg?
A nőnek, aki velem volt a haja már kezdett őszbe fordulni, a középkorának vége felé járhatott már, de még mindig erősnek és szívósnak látszott. Olyannak, aki egész életében dolgozott, és közben életet is adott jópár gyermeknek. Mikor elmosolyodott a kérdésemre, a szája sarkában és a szeme körül mosolyráncok rajzolódtak ki.
- Könnyű halála volt, amilyet a jó emberek érdemelnek. A szíve egyszercsak megállt, de olyan hirtelen, hogy először el sem hittük, ami történik. Az uram ott volt, éppen segédkeztek a Hanselt ház építésénél.
- Joachim atya ezek szerint besegített az újjáépítési munkálatokban is? - ez egy olyan dolog volt, amiben törékeny nőként nem tudtam volna kivenni a részem, legalábbis hasznos módon semmiképp, de szerettem volna a lehető legjobban helyettesíteni az atyát.
- Nem csak abban. Tudja a polgármester, Frederick meghalt a tűzben, mint annyian mások, aztán meg mindenkit lefoglalt a sok munka és nem választottunk a helyére senkit. De mondom én magának, hogy nem is tudnám, hogy ki lenne jó polgármesterünk itt. Szóval Joachim atya elvállalta az ilyen feladatokat, és aztán meg már nem is siettünk azzal, hogy lecseréljük.
A gyanú ragacsos gombócként kezdett gyűlni a torkomban.
- És most ki végzi el ezeket a feladatokat?
A nő meglepetten nézett rám.
- Hát maga, nem?
De. Úgy tűnik, hogy de…~:O:~
Azt se tudtam, hogy lássak neki. Joachim atya mindenkit ismert, és mindenki ismerte őt, így alig maradtak feljegyzések. Csupán egy leltárt találtam arról, hogy mi maradt meg a tűz után, és egy listát az elvégzendő feladatokról. Az atya szerencsére egy-egy pennavonással kihúzta azokat, amiket már elvégeztek, de még így is volt bőven tétel a pergamenen. A nagyrésze építési munka volt, amiben nem nagyon tudtam segíteni, és amikor egyszer odamentem, akkor sem adtak kalapácsot a kezembe, így nem erőltettem túlzottan. De ennyi volt. Semmi egyéb segítség. Így hát kénytelen voltam felkeresni a falu második emberét, aki a legjobban tájékozott. Tapasztalataim szerint ez mindig vagy a helyi fogadós volt, vagy a kovács. Mivel Waldbruck nem rendelkezett fogadóval, azutazók általában a szomszédos Limontban szálltak meg, ezért a kovács maradt. Ő azután elküldött engem Erwinhez, a fiatal írnokhoz, aki időnként besegített az atyának, és már helyben is voltunk.
- És a lovak?
- Van Feldmar gazdának kettő, meg Edmund úrnak még egy.
Felfirkantottam a pergamenre.
- Jó. És disznók?
- Hát az van a Greta asszonynak.
- Jó, jó, de mennyi?
- Aztat nem tudom. De van Peter gazdának is.
- És azt sem tudod mennyi ugye? A juhokat meg gondolom meg sem kell kérdeznem.
Erwin megrázta a fejét, én pedig felsóhajtottam.
- Jó menjünk tovább. Mikor kezdenek vetni?
- Még nem tűztük ki az időpontot.
- Jól van, mikor lesz kitűzve?
- Hát amikor a nővér mondja.
Tehát, nekem kellett kitűznöm a vetés kezdetét, és ha itt maradok addig, akkor én dolgom lesz az aratás is, és megnézni, hogy a legközelebbi malomban fogadják-e a terményeinket. Ha pedig elrontottam a dolgokat, akkor a falunak nem lesz mit ennie. Becsuktam a szemem és hátradőltem. Erwin elkezdte rendezgetni a papírokat, ám fél perc sem telt el, mikor dörömbölést hallottam az ajtón. A fiúra néztem, aki bólintott és beengedett két megtermett férfit. A templomból ismertem őket, Gregory gazda volt az egyik, és Eckbert gazda a másik ha jól emlékeztem, márpedig nagyon igyekeztem, hogy minden nevet megjegyezzek.
- Uraim, öröm önöket látni, mi ez a nagy sietség?
Egymás szavába vágva kezdtek el hadarni. Egyetlen szót sem értettem belőle, csak annyit, hogy egymásra voltak mérgesek. Amikor pedig ráuntam a dologra, felemeltem a kezem, a két megtermett férfi pedig elhallgatott.
- Így sosem tudom meg mi a probléma. Herr Eckbert, elkezdené? Aztán meghallgatjuk Herr Gregoryt is.
A férfi bólintott, majd nagy levegőt véve nekikezdett.
- Véget ért a felújítás Januséknál. Én aztán mondtam, hogy mostmár az én földemen lévő magtárnak kell következnie, oda kell a sok fa, mert tudja nővér, hogy tárolnunk kell valahol a szerszámokat, meg a vetőmagot is. De aztán ez a kurafi azt mondja, hogy fontosabb, hogy a birkáinak legyen megcsinálva végre a hodály teteje.
- Azért nővér - kezdte el Gregory is. - Mert ha a birkáim megfáznak és betegek lesznek, akkor aztán nincs se gyapjú se tej, a húsról nem is beszélve. meg akkor mit viszek a vásárba?
A homlokom napot koppant az íróasztal lapján, Erwin pedig azonnal oda is ugrott, hogy megnézze élek-e még. Megkönnyebbültem sóhajtott fel, mikor látta, hogy pislogtam én, csak fogalmam sem volt, mégis hogy döntsem ebben a helyzetben.
Szűzanyám kérlek segíts meg…Nagyot sóhajtottam és felemeltem a fejem.
- Hol tartotta eddig a vetőmagot? - néztem Eckbertre.
- A pincémben nővér.
- Száraz a pince?
- Az.
- Jó, akkor a hodály a következő, nem hagyhatjuk, hogy a birkák megbetegedjenek. Erwint meg elküldöm vegyen fát Limontban, hogy gyorsabban menjen az építés és hamarabb sorra kerüljön a magtár. Lássanak neki.
A két férfi bólintott, és bár kifelé menet még hallottam őket kicsit morogni, biztos voltam benne, hogy rendben lesznek. Erwin is bólintott és elindult kifelé, hogy teljesítse újonnan kapott küldetését.
- Várj! - szóltam utána majd felé nyújtottam egy levelet. - Ezt juttasd el a Blumenfeld birtokra. Öt napi járásra van innen nyugatra, és adják át a levelem Robert von Blumenfeldnek.
A fiú bólintott, majd fél percig bizonytalanul toporgott.
- Bocsásson meg Gloria nővért, de… miért küldünk nekik levelet?
Ravaszul elmosolyodtam.
- Mert szakszerű segítségre van szükségünk. Emberekre, alapanyagra és pénzre. Rob pedig jön nekem eggyel.