Leon kinyitotta a szemét, és fákat látott; végtelen fákat, ahogy elnyelik az eget. A szomszédjuk, amik a távolabbi oldalon tornyosultak a zsoldostól, egyre magasabbra és magasabbra törtek, amíg a szeme ellátott. Belépett a lombok alá.
Csak nehézkesen volt képes előrehaladni, ahogy a talaj alól meggyötört, göcsörtös gyökerek törtek elő, talán még évszázadokkal korábban, hogy a lába elé vessék magukat; és az alacsonyra nyúló, karmokban végződő ágak csapódtak elé, végigszántva az arcát és hátára vetve. A magasban rajta nevettek a szivárványban úszó madarak; tollas karjaikkal könnyedén törték át az ég hullámait, még csak a csőreik elé se tették kezüket, elfedve jó kedvüket.
Nem értette, a félszemű egyszerűen nem értette, mit keres itt. Érezte, hogy mennie kell, hogy valami... hívja csak egyre, egyre sürgetőbben vonzza befele; hiába tekingetett körbe, nem látott semmit, amiért megérte volna neki itt küszködnie.
Aztán végül megpillantotta; és azzal a látvánnyal, ezek a kétkedések szertefoszlottak felszínes elméje szövetén. Egy hatalmas épület, egy... egy piramis. Ez csak piramis lehet.
Hatalmas, szimmetrikusra vágott kövek; nagyobbak, mint a lakása, otthon, Hellenburgban. Gyönyörűen megmunkált az összes, olyan részletgazdagon futnak rajtuk a faragott indák és az a tágra nyílt szem; a szem köré szinte felhúzták a dzsungelt, minden fát és minden állatot, belefonták őket a kövek ereibe. Ilyen épületet csak áhítattal lehet felhúzni, de ki érdemelhetett vajon ilyen gyönyörű, Istenhez is méltó trónt, itt, a végtelen fák ölelésében?
Aztán a kövek... elkezdtek mozogni. Pontosan nem tudta volna megmondani, hogy mi történt - ő mozdult el, vagy a világ körülötte, de amikor körülnézett már egy mezőn állt; válláig érő fűtenger közepén. Nyaldosták a hullámok az orrát, csikizve azt és tüsszögésre kényszerítve. Itt minden sokkal... élénkebb volt, szinte fénye volt a... smaragdzöld színnek, ami mindent beborított.
Kicsit azért meghökkent a látványtól; olyan hirtelen történt minden. Vagy a zsibbadt lába hozta ide? Itt akart lenni, vagy igazából eltévedt? Tanácstalan volt, ahogy elindult találomra valamerre - és mégis, magabiztosan és határozottan tartott egy irányba.
Lehetetlen volt a táj; a hullámok alól hatalmas zátonyok, bordázott és kecses oszlopok emelkedtek az égnek, minden fajta összefüggő rendszer nélkül. Egyszerűen csak az eget tartották Leon feje fölött. Ez a kaotikus rendszer addig ismételte önmagát, amíg végül egy félkör-formájú épületbe nem torkollott a fiú látótere; lépcsős gyűrűsorok vették azt körbe, több ízben, és az egyik fokán ült is valaki. Ahogy megközelítette, rögtön felé is fordult.
Tünde lehet, talán, de inkább hatott egy művész absztrakt, befejezetlen szobrának. Szőke, már-már tejszínbe forduló haját már többször látta ezelőtt, átkozottak és áldottak fején egyaránt. Kőből faragták, bár a leghitelesebb bőrszínnel festették le, és szeme gyanánt az alkotó egy csillogóra csiszolt, apró kavicsot rakott be neki, valahonnan ebből a kifordult világból. Kellemetlen volt a tekintete. Akárki készíthette, szégyellhette - egész testét olcsó gyolcsba csavarta hanyagul, hogy megvédhesse a kíváncsi szemek elől.
~ Tudod hol vagyunk? - kérdezte, egy eltéveszthetetlen hangon. Nehéz is lett volna megfeledkezni erről a kísértő tónusról, amelyik magát mindenhatónak gondolta. Pedig lassan egy hónapja... nem is egy egész hónapja hallotta utoljára. Leonban vegyes érzelmek kavarogtak; dühös volt, nagyon is dühös volt Armarosra, de közben félt is, bizonytalan volt. Lecsillapította hangját; a harag sose segít.
- Reméltem te tudod. - válaszolta egyáltalán nem agresszívan. - Miért vagyunk itt?
- Egy olyan helyet látsz, amit egykor Hellásznak hívtak. A régi világban van. A piramis jobban tetszett? - kerülte ki a feltett kérdést.
- Más volt. Jobban hasonlított az otthonira, ez... olyan szellős. - jegyezte meg, teljesen átadva magát a másik témavezetésének. Pont elég új információt kapott ahhoz, hogy a figyelme ne ragadjon meg ilyen apróságokon. - Itt minden kecses, csavart és az égbe nyúl, nem tömb és több méter fal. Ez nem a háború földje volt, ugye? - kérdezte, a szemét végigjáratva a helyen.
- Ó, itt is dúltak háborúk. Mindenhol dúlnak háborúk, ahol ember él. A természetetek már csak ilyen. De ahol most állunk, az egy színház, tényleg nem a háborúnak épült. Csodálatos előadások voltak itt réges-régen. Az emberi kultúra bölcsője...
Leon hangosan felsóhajtott. - Van egy tippem hova fog ez az egész kifutni. Mit akarsz nekem mutatni akkor? Esetleg nekem kell majd eljátszanom valamit?
- Ha akarsz. - vont vállat. - De engem inkább az érdekelne, mi az amit te akarsz látni?
Leon elnémult, és az amfiteátrum - hogy honnan tudta a nevét, nem tudta és nem is érdekelte - ülőhelyein futtatta tekintetét. Mennyi ember elférhetett itt egyszerre... - Nem is tudom. Talán... nem, nem, semmiképp. - rázta meg egyszer-kétszer a fejét, hogy kiverje a gondolatot belőle. Ő, mint király... nevetséges. - Mit akarsz ezzel elérni? - próbált kitérni a kérdés elől.
- Hogy felfogd, hogy a világ mennyivel több. Nagyobb. Színesebb. - intett a kezével, mire a színpadon furcsa göndör hajú, tógás, maszkos emberek kezdtek ugrálni. A félszemű rájuk áldozta a tekintetét. Előadásukat nem értette, már ha az szólt valamiről - a művészeknél már ez a kritérium is csak egy egyszerű lehetőség volt.
- Bejártam már Veronia több szegletét is. A Déli Királyságot le is tudnám neked rajzolni, szinte hibátlanul. Mennyivel lehetne ez több? - mondta, újra elmeredve a gondolataiban. Olyan fárasztó most koncentrálni... - Nem is kell többnek lennie. Az... megnehezít mindent. - csukta le egy pillanatra a szemét. Látta a fején a koronát... látta a fémből készült tollakat a szélén... aztán megrázta a fejét. Nem lenne szabad.
- Látom a gondolataidat. Az összeset, ha odafigyelek. - közölte nyugodt hangon tájékoztatásképp. - Pontosan ez a bajom veled. Hogy bejártad az egészet, és nem láttad. Ott voltál, amikor a bátyám elpusztult, és.... Semmi. Mintha lepergett volna rólad. A borzalom nem érint meg. A szépség sem?
- Az érzések elragadnak. - csukta be ismét a szemét, és meglátott maga előtt egy homályos arcot, de még azelőtt megrázta a fejét hogy megláthatta volna azt a másik. Nem tudhatja, ha nem látja. A smaragdszemű felé fordult. - Természetesen megérintenek. De az ember belebetegszik az ilyenbe, ha... túl sokat foglalkozik azzal, ami megtörtént. Nem hagyom, hogy a borzalom megbetegítsen; és a szépséget se csodálom sokat... - pedig milyen gyönyörű is volt, ott, a tó parton - ... mert idővel elmúlik. Minden elmúlik. - mondta, igazából nem is rendesen válaszolva a kérdésekre, vagy reagálva a hallottakra. Minden elszállt fölötte; a fontos megjegyzések, azok, amikre oda kellett volna figyelnie, de csak egy dologgal tudott foglalkozni: nem gondolhat Monicra. Végre nem álmodik vele már. Nem gondolhat Monicra.
- Ne szégyelld a vágyaidat, nincs miért. - közölte megint tárgyilagosan. - És ez így van. Minden elmúlik. Tiszta szerencse! Egy statikus világban nem történik semmi. - tapsolt egyet a kezével,
- Igaz... - sóhajtott fel, felnézve. Re meredt a látvány előtt; megváltozott a táj. Vékony fa házak... pagodatetők, furcsa rizspapír tolóajtók jelentek meg a semmiből. Ahogy ránézett az új dolgokra, rögtön tudta a nevüket. Olyan furcsa volt... annyira más minden mástól, amit eddig látott. Hirtelen megfeledkezett mindenről, és szótlanul állt a látvány előtt, hosszú pillanatokig. - Ez pedig?
- Kína. Szintén az óvilágból. De látod változott a hely, és azonnal odafigyelsz? Máris érdekes mert megváltozott.
- Igen. Igaz. - vallotta be, a lábait nézve. Hogy direkt nézte azt, tüntetőleg, vagy csak megnehezedett a feje a gondolatoktól, nem tudta. - Attól hogy érdekes, még nem lesz rögtön jó. A váltózás... kiszámíthatatlan.
- Nem mondtam, hogy jó lesz. De benne van a lehetőség a jóra. Mint az emberben is, megvan mind a két lehetőség. És igen, a változás lehet kiszámíthatatlan a te szemszögedből, pedig mind események logikus láncolata.
- Néha könnyű lehet... mi is vagy te? Meghalt a bátyád, azt mondtad? - szedte össze hirtelen a darabokra esett gondolatait. Kellett alapanyag hogy terelje a témát. Az emberi psziché már csak olyan, hogy állandóan védekezik. - Nagy hatalmú lény mostanában... jaj ne. - remegte ki ajkain elrettenve. Oldalához kapott, oda, ahol a kardövét szokta tartani. Hűlt helye volt.
Felnevetett. A föld és az ég is vele nevetett, együtt rázkódtak jókedvükben, szét rázva Leon testét és lelkét; a zsoldos térde követte a mintát.
- Szerintem már magad is tudod a választ.
Metszőn nézett az idegenre, majd belátta, hogy nincs sok mit tenni. Fegyvertelen volt. Fegyvertelenebb mint eddig valaha életében.
És ezen az se változtatott volna, ha nála lett volna a kardja.
- És, most mi lesz? - próbált egyről a kettőre lépni. Nem szívesen ejtette volna ki a lény nevét; bár a személynevétől valószínűleg jobban kéne tartania. Egyfajta... babona volt ez.
- Mi lenne?
- Ez volt a kérdés. - válaszolt szarkasztikusan. Bár, abban igaza volt, hogy magában foglalta a kérdés a választ. Változtat ez akármin? Nem ura itt semminek. És nem kedvelte meg jobban se ettől a figurát. A gyűlölet meg... egy bizonyos pont után, teljesen mindegy menyire utálsz valakit.
Eltekintett a távolba, ismét. Nem bírta a látványát.
- Néha könnyű lehet... egy magadfajtának. Engem megijeszt az ismeretlen. Téged, maximum kíváncsivá tesz. Nem kell félned semmitől se.
- Nem kell félnem? Nem vagyunk elpusztíthatatlanok, mint azt magad is láthattad a saját egy szemeddel.
Rátekintett azzal az egy szemével. Alapjáraton nem kéne ezt így kiemelni, de a másik is így tett; belegondolva, általában senki se szokott ezzel foglalkozni. - Egy dolog, szinte csak egy dolog van, ami titeket elpusztíthat. Minket pedig... mi nem. Visz életet jó és rossz is, szép és csúf is. - mondta, elmerengve. Gyönyörű volt a holdfényben, és enyves volt a keze hajnal hasadtkor.
Armaros bólintott egyet.
- Ez igaz. Titeket több minden elragadhat. Ugyanakkor ti mégsem haltok meg egészen, hiszen a lelketek tovább él majd Élohim csarnokaiban, és állítása szerint az majd nektek nagyon jó lesz. Mi viszont ha meghalunk, megszűnünk létezni, ami egyértelműen nem egy jó dolog. Fair deal, ahogy a tündék mondanák. De miért foglalkoztat a halál, mikor még élsz?
Vannak kérdések, amik az embert egyszerűen felkészületlenül érik. Ez egy volt közölük.
- Én... - kezdte, azt sem tudva mit akar mondani. Nem akart csöndben állni. Nem akarta elismerni a dolgot. - Hiányzik. - fakadt ki, mégis. Nem lett volna ennek a szócskának semmi értelme, ha nem látott volna bele a fejébe. Talán így se volt.
- Ha hiányzik, hát keresd meg. Mi köze ennek a halálhoz? - kérdezte értetlenkedve. Egy pillanatig Leon nagyon irigyelte emiatt; annyi minden dolgot nem ért, ami neki egyértelmű. Bárcsak egy kegyetlen emberrel állna szembe... nem kéne ennyit magyarázkodnia.
- Vége van. Csak ennyi köze van. Fáj annyira, mintha meghalt volna. Talán ha meghalt volna jobb is lenne. Nem tudom... nem kéne így emlékeznem rá. - mondta szomorúan. Azt sem tudta, miért nyílt ki ennyire a szoborszörnyeteg előtt, bár a tudatalattija valószínűleg rá vágta volna; előbb szabadulunk így.
- Akkor hát körbeértünk. Minden változik, minden elmúlik egyszer, és te nem vagy hajlandó élvezni az életet, mert keseregsz, hogy elhagytak. És félsz, hogy mivel még él, talán megismétlődhet. - megcsóválta a fejét. - Mit tennél, ha újra látnád? - kérdezte Armaros.
- Nem tudom.- vallotta be, ránézve. Mielőtt még bármit mondhatott volna amaz, folytatta. - Kavarognak bennem az érzelmek. Szomorúság; átölelném, talán zokogva. Harag; legszívesebben ledöfném, bosszút állva a fájdalomért. Néha már úgy érzem nem is érdekel... elmennék mellette az utcán, úgy hogy észre sem veszem.
- Akarod látni? Most.
- Én... igen. Nem. De... nagyon is. Csak félek, hogy mi lesz. Én sem tudom. Én...
~ Én már nem vagyok semminek sem az ura. - vallotta be önmagának. Olyan gyengének érezte magát, annyira... tanácstalannak. Jobb volt neki ezek nélkül a lehetőségek nélkül.
A világ már megint megváltozott, és egy kis, szegényes szobában találta magát Leon. A nő, vágyai tárgya, Monic, kócosan aludt a párnán, szája sarkában nyála bután folydogált kifele. Nem emlékezett erre a helyre.
- Tessék. Ez ő most, ebben a pillanatban. Ha elfogadsz tőlem egy tanácsot Leon... Ha nem fogadod el akkor is elmondom. Ha félsz attól hogy mi lesz, menj elébe és kiderül. De félelemben élni, elpazarolt élet. - jelentette ki, roppant mód filozofikusan, magas lóról. Nem volt nehéz neki; közben két- két és fél méterre nőtt, alig ért fel a válláig, ahogy feltekintett rá.
Bólintott a tanácsra; jó tanács volt. Olyasféle, amiben maga is szívesen mondogatna másoknak; de még egy hamis prófétát már nem bírna el ez a vidék.
- Én... - meredt rá. Rátört minden. A boldogság, a keserűség, a harag, a hitetlenség... valahol még a nyers vágy is. Hiszen olyan sebezhetően feküdt előtte... olyan könnyedén...
Megrázta a fejét. Vannak vágyak, amik a legjobbak, ha az ember fejéből se szabadulnak ki, nehogy aztán utat találjanak maguknak. Tétován közelebb lépett felé, kezét magasba emelve. Látni akarta az arcát. Alig mozdult a lába.
- Én... - kereste a szavakat, de száradt szájában csak bugyuta szavaknak volt hely. Lépett még egyet.
- Nem tudsz hozzáérni. Ez csak a tudatod. - mondta Armaros türelmesen, miközben nekidőlt egy kis komód szélének hanyagul. Vagyis az illúziója, valójában természetesen nem volt szüksége rá hogy bárminek nekidőljön.
Leon keze megakadt a levegőben, és megállt. Nem, nincs itt. Feleslegesen izgatta fel magát megint. A... mélységi felé fordult. - Miért? - kérdezte egyszerűen. Miért hoztál ide, miért akarod ezt látni, miért... pazarlod rám az idődet. Abban a miértben benne akart lenni minden. Mégis, olyan üresen csengett...
Ismét vállat vont amaz.
- Mert talán így kiszakítalak a bizonytalanságból, és megtalálod a válaszaidat. A többi miértre ami még kavarog benned, nagyon egyszerű a válaszom: unatkozom.
- Nem akartam ezeket a válaszokat. - jelentette ki röviden, szavaiban bugyborékolt a pokol. Nem akart szembenézni ezzel; a gyenge önmagával. Azzal, aki elvesztette a szüleit, majd elvesztette a szerelmét, majd elvesztette a szemét is. Nem akart megint elveszteni valamit. Nem akart megint tehetetlenül állni, és csak egy kavics lenni a sodrásban. Elege volt, hogy nincs beleszólása a saját életébe. - Nem akartam a játékszered lenni. Nem akartam az unaloműző... - szakította félbe a mondatot, szinte elhaltan, ahogy fáradtan a térdére esett. - Minek is tépem a számat...
Nincs beleszólása, mi fog történni. Elvesztette a szabadságát is.
- Látod, látod haladunk. Azt már tudod mi nem akarsz lenni. Már csak az maradt, hogy akkor mi akarsz lenni, és mi kell ahhoz, hogy azzá válj? Nekem is vannak vágyaim, és valahol mélyen neked is vannak. Gondolkozz el ezen. És ha készen vagy alkut kötni, szólj. Hallani fogok mindent.
Hirtelen kipattant a szeme, és a szobájában találta magát, Armaros sehol, és az ágya izzadtságban úszott. Felülve találta magát, és hangosan lihegett, kezében szinte csomót kötött a takarójára. Fáradtan zuhant vissza a párnáira.
- Bazd meg, Armaros... - suttogta maga elé, próbálva minél kevesebb figyelmet fordítani az agyát mardosó migrénre, ami érthetetlen módon hirtelen rátört ettől.