The Tower of Nightmares
Régóta be akartam jutni a Rotmantelekhez, akik olyan tudás birtokában voltak, amivel mi az Egyházban nem rendelkeztünk. Tekinthető akár ez továbbképzésnek is, bár a priorissza egyéb lehetőséget is látott benne: információt tudtam így szerezni róluk a Sacra Institutio számára. Már ha élve kijövök...
Leszálltam a hajóról, és végignéztem a baljós kisugárzású tornyon, ami úgy magasodott a szirt fölé, mint egy eleven rémálom. A köpenyem alatt viseltem a láncingem, noha nem gondoltam, hogy meg tudna védeni bármitől, és a buzogány is az oldalamra volt akasztva... Csak a biztonság kedvéért. A felhívás a köpenyem belső zsebében lapult, remélve, hogy megállítanak és oda tudom adni valakinek. Már nem is emlékeztem, hogy hol bukkantam rá. Nyílt felkérés volt, így nem gondoltam, hogy visszautasítanának valakit csak mert az egyház tagja volt. A leírás alapján szorította őket a szükség.
Rajtam kívül egyetlen magas, vékony alak volt csak a mezőn. Két külön irányból jöttünk, talán a szögesen ellentétesből is, de egy felé tartottunk ebben biztos voltam, utunk pedig a bejáratnál keresztezte egymást.
Most vettem csak észre, hogy a torony nem klasszikus henger-alakú volt, a földszint sokkal nagyobb volt, mint a többi része, de még ennél is feltűnőbb volt a bejárat, ami egy keresztbetett fagerendával volt elzárva a kíváncsiskodók elől. Tényleg úgy tűnt, mintha csak két teremtett lélek volna széles-e világban, én a férfi, akivel egyszerre értünk az ajtó elé. Nem sokat tudtam a vámpírokról, de úgy hallottam a tornyaik körül egész városok szoktak elterülni, amik otthont adnak az összes rokonnak. Ehhez képest a szürke kövek magányosan meredtek az ég felé…
- Itt nem egy sokfős vámpírcsaládnak kéne élnie? - tettem fel félhangosan a költői kérdést. Nyilvánvalóan nem élt itt egyetlen család sem, sőt azon csodálkoztam volna, ha akár egyetlen magányos remetének otthont ad a hely.
- Nem, fräulein. Itt csak egy maroknyi őrült, elmetörött eszelős lakik, akiket még a saját otthonukban sem tűrnek meg. Noha lehetne annyi modoruk, hogy fogadnak minket, ha már olyannyira várják a segítséget. - válaszolt legnagyobb meglepetésemre a férfi, és bátorkodott egy lépéssel közelebb jönni hozzám. Így lehetőségem nyílt jobban szemügyre venni. Nagyjából egy idősek lehettünk, de nem ez volt, ami a leginkább megragadta a figyelmemet. Sok csúf sérülést láttam már a szolgálatom során, ő sem volt torzabb, mint bármelyikük, akinek betörték a fejét, vagy végig vágták az arcát a csatatéren... De a helyére tett már színű bőr és a félig fehér haj mágiáról árulkodott. Nem lehettem biztos benne, de ez Rotmantel technikának tűnt, pont olyannak, amihez hasonló engem is érdekelt volna, noha nem tudom a hatékonyság nevében az egyház engedélyezné-e az alkalmazásukat.
Pont mielőtt bámulásom az illetlenség határát súrolta volna az ajtó felől láncok csörgése ütötte meg a fülem. Ahogy odapillantottam három, eltorzult testű lényt láttam közeledni. Valaha emberek lehettek, ám mostmár csak nyomokban emlékeztettek ránk. Gerincük meghajlott, hogy csak négykézláb tudjanak közlekedni, mint az állatok, arcukat - ha volt még nekik egyáltalán - fémmaszk takarta. Nyakukban szögekkel kivert nyakörv díszelgett, ahhoz pedig láncokat erősítettek, amin a mögöttük közeledő gazdájuk tartotta őket. A kezem ösztönösen emelkedett fel, hogy keresztet vessek, pedig sejtettem, hogy fel kell készüljek még sok hasonló látványra. Nem véletlenül volt a Rotmanteleknek annyira rossz hírük. A „gazda” finom kelméket viselt, nem szűkölködhetett semmiben, hogy ilyen világi hívságokat is megengedhetett magának, ráadásul olyan nyugodtan közeledett felénk, mintha csak délutáni teára lett volna hivatalos. A könyököm lehanyatlott, és mozdulatlan ajkakkal remegtem néma imát az úrhoz, noha nem tudtam, hogy azt kérem tőle szabadítson meg a gonosztól minket, vagy hogy adjon nyugalmat azoknak a szerencsétleneknek.
Amikor elég közel ért hozzánk, a vámpír - hiszen mi más lett volna? - megrántotta a pórázt, mire a három lény leült, ahogyan a vadászkutyák szoktak. A férfi átlépett közöttük, és leplezetlenül mért minket végig.
- Csak ennyi? – húzta fel a szemöldökét, miközben grimaszokat vágott, kifejezve az elégedetlenségét. Hiába öltözött föl nemesi gúnyába, a modort nem tanították meg neki, vagy ahogy édesanyám mondta volna, az előkelőség belülről fakad. Van, aki úgy születik, másokat bizonyos fokig meg lehet rá tanítani, de vannak, akik teljesen reménytelenek. Nem csak a ruha és a pénz tett valakit nemessé. Noha az egyházban ez nem számított, hiszen fivérek és nővérek voltunk az Úrban, a neveltetésemet nem tudtam megtagadni.
A vámpír sóhajtott egy nagyot, megtörlte a kissé verejtékes homlokát, és kezével kitakarva a napot, mögénk, és a környező távolba kémlelt.
– A többiek? Hol vannak? – Kérdezte, már-már követelőző hangnemben.
- Nincsenek többen.
Tekintetem újra a három maszkos lényre vándorolt. Micsoda eltorzított élet volt ez, milyen rettenet és mivégre? A hányinger kerülgetett, a látványtól, de talán méginkább tudattól. Senki sem vetett véget a szenvedéseknek?
A válaszomra a vámpírnak ismét sikerült finnyás arckifejezést vágnia, noha fogalma sem lehetett kik voltunk, vagy mire voltunk képesek. Rendben, egyikünk sem volt keresztes lovag, de ha azokat keresett volna talán rá kellett volna írnia a felhívásra. Végül mégiscsak füttyentett egyet, mire a három lény hörögve a hátsó lábaira állt.
– Hát jól van akkor! – törődött bele a jelenlétünkbe, majd sóhajtott egy nagyot. Mintha a világ súlya nyomta volna a vállait! Egyet legyintett a láncokkal, mint a hajtó a lovaknak, mire a szolgái megkerültek minket és a lezárt ajtó felé indultak.
- Akkor hát kövessenek.
Lopva újdonsült társamra pillantottam, ha már úgy nézett ki, egy csónakban evezünk tovább. Ő is az én arcomat nézte, barnásvörös, két érett cseresznyére emlékeztető szemeivel, és valahogy úgy éreztem, hogy hasonló gondolatok keringhettek a fejünkben.
Az ajtó előtt a három lény megállt, egyszerűen csak bámultak rá. Noha nem láttam úgy képzeltem a tekintetük üveges, amiben már régen nem csillogott valódi értelem. A vendéglátónk ekkor szembefordult velünk, hogy eligazítást tartson.
- Hát tudja Fräulein, van ez a gond, és meg kéne oldani. Minden segítő információt, megtalálnak az épületen belül. Remélem, a levélben szereplő kritériumoknak megfelelnek. Jó munkát.
Elsőre azt hittem, azért csak hozzám beszélt, és nem vett tudomást a mellettem álló vámpírról, mert nem is látta őt, de amikor többes számban beszélt megnyugodtam, hogy valószínűleg látja, csak valamiért nem veszi a fáradtságot, hogy hozzászóljon. Mint mikor az úrnő a komornájával megy a bálba de az utóbbit mindenki csupán jelentéktelen árnyéknak látja. Tudomásul veszik a jelenlétét, de nem tartják szükségesnek, hogy ennél tovább is foglalkozzanak vele.
– Leszedni! - hallatszott vendéglátónk egyébként meglepően magas, már-már fülsértő hangja. A szolgái leszedték a palánkot az ajtóról, és szélesre tárták a szárnyait. Bent szurokfekete sötétség ásított.
- Pontosan milyen gond is? - sandítottam rá, de valójában nem vártam választ. Amint kinyílt a kapu, határozottan léptem be. Ötletem sem volt, mi várhatott minket odabent, de két dolog biztos volt:
Egy: A vendéglátónk vonakodott ezt az információt megosztani velünk.
Kettő: Ha egy mélységi is lenne bent, már akkor sem fordulnék vissza.
- Sose várja egy tiszta vérű Rotmanteltől, hogy érthető magyarázatot ad. Csak a saját szintjükön képesek kommunikálni. - mondta alkalmi társam elmélázva, mielőtt követett volna a sötétségbe. Kíváncsi lettem volna, mégis mi az a „saját szint”, de gyanítottam, hogy saját magukat minden szinten az emberek fölött állónak gondolták. Érdekes volt, hogy minden más faj jobbnak, okosabbnak, nemesebbnek gondolta magát az embernél, és mégsem voltak képesek többet elérni náluk. Bár csak félig voltam ember, ők voltak azok, akik ételt adtak a számba mikor éhes voltam, kabátot adtak rám, amikor fáztam… Egy tünde megtette volna ugyanezt egy félvérért, vagy csupán korcs kutyaként lökdöste volna odébb, hogy ne zavarja a magasan hordott orrát?
Mikor már bent toporogtunk a toronyban, a vendéglátónk elmosolyodott.
– Becsukni! - ordította, és mintha most egyenesen a másik vámpírra nézett volna. Az a gonosz hang, amin megszólalt, már cseppet sem tükrözött kétségbeesést. - Szerencsében gazdag, pár órát, vagy kevesebbet.
Itt valami nagyon nem volt rendben. Az ajtó felé lendültem, de szinte rácsapódott az orromra. Elnyelt minket a sötétség.
- Lezárni!
Az öklömmel vertem rá az ajtóra, de itt az sem segített volna, ha két méteres izomkolosszus lettem volna.
- Hé! - kiabáltam. - Nem erről volt szó!
Rácsaptam még egyet a bezárt ajtóra... De hiába. Mostmár bent kellett boldogulnunk. Elöntött a félelem.
Krisztus urunk, segíts meg minket…
Úgy éreztem itt már csak a mindenható lehet az oldalunkon, de az ő csodái csak akkor mutatják meg az erejüket, ha mi, a hozzá képest porszemnél is kisebb emberi erőnkkel hozzátesszük, amit tudunk.
Nem így gondolta ön is, Corona priorissza?
- Volt itt valahol egy lámpás...? - kérdeztem. Véletlenül belerúgtam valamibe. A csörrenése kellemetlenül visszhangzott a sötétségben, de amikor felvettem, egy fáklyatartót tapogattam ki, benne egy még érintetlen fáklyával.
Köszönöm Uram. - adtam hálát magamban ezért a látszólag apró, de mégis talán a világot és a túlélést jelentő csodáért, hogy pont itt, pont a lábam előtt volt a fény.
- Van tűzszerszámod? - kérdeztem a vámpírt. Lehetséges volt, hogy ő látott a sötétben, de nekem nem adatott meg ez a képesség.
- Van. - hallottam ahogy belenyúl a zsebébe. A bőre nekisúrlódott a fekete posztónak, miközben kotorászott, talán még az irányát is meg tudtam volna mondani. - Talált fáklyát? - lépett közelebb. - Egyébként Dieternek hívnak.
Elszégyelltem magam. Kint nagyon tudtam korholni a vendéglátónkat, amiért megfeledkezett a jómodorról, de az alig néhány perc alatt ért sokk miatt én is ugyanúgy elfeledkeztem az udvariasságról. Hivatalos bemutatkozásnak persze ez is csekély volt, de jelen körülmények között nem volt szükség több formalitásra. Csak egy kis odafigyelésre.
- Gloria vagyok. - bár a legtöbben nővérnek szólítottak, így egyszerűen, most elég volt a bérmanevem, amit a rendben használtam. Bemutatkozhattam volna a néven, amit anyám adott, de már jóideje nem éreztem magam Corneliának, von Blumenfeld pedig valójában soha nem is voltam.
A fáklya fénye elsőre elvakított, de amikor a szemem megszokta a fényviszonyokat egy nagyobb előcsarnok körvonalai rajzolódtak ki előttünk. Elég romos állapotban volt, a falikárpitokat leszaggatták, a berendezési tárgyakat feldöntötték. Három betört ajtó vezetett tovább, a torony belsőbb szobáiba. A padlót rozsdabarna alvadt vérfoltok szennyezték, amik alatt a kő be is töredezett, majd a vér elkent csíkként haladt a középső ajtó felé. Mikor közelebb léptem, láttam, hogy a többi ajtó felől is vezetnek vércsíkok, ugyanúgy középre.
- Honnan jött és hová megy? Én lent kezdeném.
A rémtörténetek tanulságai szerint, amiket sötét és viharos estéken olvastam, minden rossz a pincéből jött ki, és minden titkot ott temettek el…
- Vámpírtorony? - nézett rám Magdolna nővér elképedve, majd elgondolkozott. A gyóntaófülkében csupán az áttört, már-már csipkeszerű falapon keresztül láttam az arcát. Egy ideje már gyötörtek a rémálmok, mindig ugyan az a történet, mindig kicsit más részlete, de oly élénken, annyira valóságszerűen hatolt be az elmémbe, hogy a rettegés átitatta a reggeleimet és megmételyezte a hétköznapjaimat. Nem bírtam úgy végigmenni a kolostor egy sötét folyosóján, hogy ne féljek, mikor fordul be a sarkon Az. Nappal tudtam, hogy ez nem több rossz álomnál, de éjjelente nem voltam képes kitörni a rémségek béklyóiból. Tartottam attól, hogy ez az elmém segélykiáltása, hogy valami mélyen lappangott benne, amiről még én magam sem tudtam.
- Talán a díszlet érthető is, hiszen a sárkány a vámpírok gonosz ténykedései miatt jött el végül, és égette fel Veroniát. Nem meglepő, hogy ez a motívum visszaköszön. De most meséljen tovább Gloria nővér. Meséljen nekem a szörnyről, talán ott lesz a megfejtés.
//Köszönöm a mesélést Theo Wagnernek//