Már néhányszor előfordult ugyan, hogy azt vártam, rám támadnak vagy megölnek és nem történt semmi, mégis, valamiért úgy éreztem, ez volt messze a legkellemesebb csalódás, ami az elmúlt időszakban ért. Természetesen nem állt szándékomban ezután Adonai-hoz imádkozni, de talán már kevésbé leltem magamban hajlamot arra, hogy Abaddón tetteit szidjam.
Azért az erdőért még mindig haragszom, ő aztán tényleg nem vétett semmit. - tettem hozzá gondolatban, de még ennek ellenére is, azt hiszem, inkább megkönnyebbülésben, majdnem boldogságban úszkált a lelkem, mint abban, hogy rádöbbentem, mennyire rideg a valóság.
Azt eddig is tudtam, most csak éppen egy újabb, fontosabb elemmel gazdagodott a látképem. Már nem csak gyilkolás miatti idétlen, gyermeki harag tombolt bennem az értetlenség mellett, mert igenis megértettem valamit, valami olyat, ami rávilágított több tényre is.
Egy: Valóban nem csak egy istenség létezik Veronián.
Ez pedig azért volt fontos, mert valószínűleg mindegyik hatással lehetett mindenkire, kiindulva abból, hogy Abaddón nem csak az embereket bántotta. Egyenlően sújtott le minden népre, mert a világban folyó szörnyűségekért mindannyian felelősséggel tartoztunk. Tudtunk róla, mégsem csináltunk semmit annak érdekében, hogy változtassunk. Pedig a bűnök halmozódnak és egyre csak nagyobbá növi ki magát a káosz. Túl kellett lépnem a sajátjaim és úgy általánosságban az élet védelmén, ha ezt meg akartam érteni. És azt hiszem, talán sikerült.
Kettő: Az összefogás nem lehetetlen.
Mindössze csak a kétlábú népek butaságából ered, hogy nem tudunk megegyezni, szívjuk egymás és a sajátjaink vérét, döntünk mások élete, sorsa felett úgy, hogy bele sem gondolunk. De vegyük példának azt, amit az imént tapasztaltam. Egyszerű, akár ide nem illőnek is titulálható példa volt, de akkor is példa. Az őröknek dolguk volt, Lightleaf védelme, mégis felajánlották a kíséretüket két idegennek, két olyan idegennek, akik közül az egyik vallása merőben eltért a két tündéétől, ráadásul megfordulhatott volna a fejükben, hogy Andromeda hazudik vagy tervez valamit, visszaélve Loreena Wildwind nevével. De valahonnan bizalmat merítettek velünk szemben.
Három: A türelem, megértés mind-mind csak akarat kérdése.
Ezt az is alátámasztotta, ahogyan Andromeda velem viselkedett. Nyers voltam vele, meggondolatlan, tiszteletlen az Istenével szemben, pedig én sem szerettem, ha szidják azt, amiben hiszek, ha nem értenek meg. Merem állítani, ha valaki, akkor én sok mindenkinél jobban tudtam, mennyire rossz érzés ezt nap mint nap elszenvedni, mégis pont én műveltem ezt. Ráadásul még a bocsánatkérés sem tartozott az erősségeim közé, sem pedig más olyan cselekvések, amiktől az ember, vagy sötételf tekintélye és büszkesége is csorbulást szenved, úgyhogy csak annyit tehettem, hogy csendes vizsgálódásommal és töretlen figyelmemmel próbálom vele tudatni: sajnálom, amennyire tőlem telik.
Négy, mert ez is ide kívánkozik: A hibák beismeréséhez is az kell.
Ó igen, és azt is hiba lett volna kifelejteni, hogy a kísérők távozni készültek, és felettébb butának, értéktelennek, szégyenteljesnek tűntem volna, ha csak úgy szó nélkül hagyom őket elmenni. A szégyenteljesség pedig majdnem olyan rossz volt, mint egy folt a becsületemen, még akkor is, ha - jobb ötlet és tapasztalat híján - csak annyit tehettem ellene, hogy megismétlem, amit a nefilim mondott.
- Thank you.
Sokáig néztem a semmit, ami közöttünk és az erdő között termett úgy, hogy a kíséretünk elhagyott bennünket. Nem féltem. Az erdőben sosem féltem és biztosra vettem, hogy ha eddig nem szúrt át a különös fegyverével, a nefilim ezután sem fogja megtenni. Lassan, hamvaiból felépülő, újult lelkesedéssel vetettem bele magam az előttünk álló rengetegrészletbe, olyannyira, hogy észre sem vettem, amikor Andromeda szólt hozzám. Megráztam a fejem. Nem értettem, mire gondol, azon kívül, hogy talán a Bramblebeast támadásának maradtak nyomai.
Az ártatlanok, és akikben maradt fé... - ismételtem magamban, de mire a végére értem volna, a kezem magától lendült a homlokomhoz, alapos csattanás kíséretében. Saját magam képtelen voltam kibogozni azt, amire én utaltam nem is olyan régen - Nagyszerű. Te aztán tudod, hogyan kell bemutatkozni.
Leplezetlen kíváncsisággal fordultam felé, hogy megpróbáljak olvasni az aranyló szempárban. Vajon azért jött, hogy olyasmit tegyen, amire utaltam? Nem éreztem ide illőnek megkérdezni, csak elárultam volna a türelmetlenségemet, pedig tudtam várni. Legalábbis ki kellett bírnom, higgadtan, szépen lassan, fokról fokra megérteni mindent, még mielőtt megint félrevezetném magam elhamarkodott következtetések gyártásával, ahogyan Abaddónnal kapcsolatban is tettem.
- Veled tartok. - feleltem olyan higgadtan, amennyire csak tudtam, pedig a hívogató kék fények és a település megismerésének ígérete miatt már így is alig tudtam megmaradni a bőrömben. Talán látszott is, bár reméltem, hogy nem túlzottan.
Elhatározásomat megerősítendően megszaporáztam a lépteimet.
Ahogyan szépen lassan minden lépéssel egyre több mindent fedett fel magából Lightleaf, úgy áradt szét minden testrészemben az energia, a haladás- és tettvágy, mintha valamiféle elrontott tudásdémon lettem volna. De hát mit is várhattam volna magamtól, ha egyszerűen úgy éreztem, az épületek... nem, maga Lightleaf összhangja már innen is éppen azt testesíti meg, amit még annál is jobban szerettem volna, mint kideríteni, ki a nővérem gyilkosa: békét. Egyetértést, harcnélküliséget a népek között. Nem mindent értetem, amire az épületek utaltak, azt mégis felismertem, hogy többféle templom van, több hagyománynak és vallásnak megfelelően. Persze kétség sem fért hozzá, melyik rész tetszett nekem a legjobban.
Lightleaf magán viselt néhány jelet, amelyek emlékeket idéztek fel bennem, főként a nagy tűzről, de azok megléte is csak azt erősítette, van itt valami, valami olyan, ami összetartást idéz elő, emiatt pedig a népesség is fennmarad. Bár tudtam volna, mi lehet az! Úgy szedtem a lépteimet, mintha üldöznének. Üldözött is valami: meg akartam tudni, mi árasztja magából azt a fényt, amely annyira hasonlított gyermekkorom örökös sötétségének egyetlen átvilágítójához, a Holdkalaphoz. Azon gondolkodtam, vajon miféle gomba lehet és hogyan képes itt megélni, holott a világító fajták sokkal inkább kedvelték Nebelwald homályosan derengő feketeségét.
És olyannyira gondolkodtam, hogy ha nem figyelek, egyenesen belesétálok a folyóba.
Amikor magamban konstatáltam, hogy elkerültem a veszélyt, újból visszatértem a fényforrás elemzéséhez, szégyenszemre arról is megfeledkezve, hogy nem vagyok egyedül. De mit tehettem volna? Az időm nagy részében nem volt mellettem senki.
Teljesen megfeledkeztem az érzéketlenség-álarcomról, leplezetlen, végtelenségig eltöltő érdeklődéssel és csodálattal néztem a fénylő virágokat, mint egy kisgyermek, aki meglátta élete legszebb játékát a szobájában. Majd' szétvetett a rajongás és tetőtől talpig eltöltött az a hosszú, küzdelmes séták megerőltetésétől és finom, meleg ételek nélkülözésétől megfosztó könnyű, meleg és lágy feloldozás, amit egyszerűbben megfogalmazva csak a Természet iránti, szívem legmélyebb részéből származó mérhetetlen szeretetemnek hívtam.
- Gyönyörűséges. - mondtam, csak későn észrevéve, hogy úgy beszélek, mint egy holdkóros.
Nem csoda hát, hogy innen a település neve. Egy - túl rövidnek ítélt - percig még néztem az élet csodálatos, fénylő köntösbe öltöztetett formáját, amíg rávettem magam, hogy újból elinduljak, és aztán meg is torpanjak, mivel fogalmam sem volt, hová tartunk és miért.
- Nem túl forgalmas ilyenkor. - jegyeztem meg röviden, de a lightleaf-fel való megismerkedés mámorában úszkálva - De talán van valaki, aki útba igazíthat, ha te sem ismered ki magad itt. - tettem hozzá, remélve, hogy talán ez nem számított tolakodónak, vagy micsodának, de ahhoz elég elveszettséget tartalmazott, hogy Andromeda még több szó kimondása nélkül is rájöjjön, ötletem sem volt, hogyan tovább.
Minden kihaltnak tűnt, elvégre este volt, hacsak nem éjszaka. Csak kék és sárgás fények jelezték, hogy tényleg laknak itt, meg az a szürke árnyék, amelyik elsuhant két kisebb ház között, éppen csak egy pillanatra.
- Talán ő... - mondtam, arra az esetre, ha Andromedának sincsen semmi ötlete.