Csend vett körül, így korábban lehalkított gondolataim most erőteljesen kezdtek kavarogni a fejemben. Még mindig nehezen bírtam feldolgozni a bizarr találkozást, hosszú idő után az is furcsa volt számomra, hogy újra nagyvárosban vagyok, ráadásul a lakosokat tekintve ennyire sokszínűben, arról nem is beszélve, hogy passzív résztvevőként különben se keveredtem soha olyan helyzetbe, mint amilyennek az emléke még túlságosan is élesen élt bennem.
A self produkcióját továbbra se tudtam hova tenni. Ugyan az elkapott beszélgetésfoszlányokból már egészen jól összeállt bennem egy kép, érkezésem ideje miatt mégis csak úgy lebegett bennem az egész, mintha egy történetmesélés közepére értem volna oda, amit igen… élénken adtak elő. De ezt nem is éreztem fontosnak, ahogy az ajtóra pillantottam újabb távolról érkező zajokat hallva, egy pislogással arrébb is söpörtem a képeket. Az emlékek másik fele jobban piszkált, bár lehet, csak a másik férfi szokatlan közelségét éreztem zavarónak. Sokszor eszembe jutott a távozásom – vagyis menekülésem – utáni időszak, mikor a megrázkódtatások hatására teljesen eltávolodtam mindentől, ami korábban számított, és mintha szó szerint kifordítottak volna, kerültem saját gondolataim kelepcéjébe. Ez erősen meghatározó részévé vált életemnek, és ugyan örültem, hogy már képes vagyok kívülről és távolról visszatekintenem erre az időre, tudtam, hogy a hatása egy életen át ki fog tartani, persze mindez fokozatosan erőre haladva enyhülni fog, egyelőre azonban még elég friss volt. De tényleg csak a közvetlenség zavart volna? Tény, hogy különösen viselkedett, hiszen egyik pillanatról a másikra váltotta át (viszonylag) barátságos hangnemét ingerültté, aztán mikor magában beszélt, inkább tűnt tébolyultnak, majd átcsapott idegesítő stílusba… Vörös szemeit se hagytam figyelmen kívül, mert az enyéim is ilyen színűek, és ez elég ahhoz, hogy másokénak is nagyobb jelentőséget tulajdonítsak. Bár, ahogy visszaemlékeztem, nem sokszor pillantottam beléjük, egész lényéből áradt valami szokatlan idegenség, így tekintetére se nagyon vadásztam. Reméltem, hogy…
Szemeimet ekkor újra az ajtó felé fordítottam, a korábbi távoli zaj ugyanis lábdobogásokban éledt újjá, és egyre közeledett. Nemrég győződtem meg arról, hogy Johnathan is elfoglalta a szobáját, legalábbis a hangokból ezt szűrtem le, ráadásul a mostani lépések erőteljesebben is hullottak a folyosó padlójára, így biztos voltam benne, hogy ezek más vendégekhez tartoznak. Éppen visszatértem volna korábbi gondolatmenetemhez, de a nehezen kivehető hangok keménysége, és rohamos közeledésük ismét megállított.
Nem értettem, miért támadt rossz előérzetem, hiszen nem csak az én szobám volt errefelé, biztosan csak egy hozzám közeli ajtóhoz igyekeztek, nyugtatgattam magam. Szavaik pár másodpercen belül már elég közel értek ahhoz, hogy megértsem őket.
- Ne vesztegesd az időt, így is késésben vagyunk.
- De…
Egy aprót mozdult a kilincs, mire szívem azonnal hangosabban kezdett verni, kezeim pedig ökölbe szorulva várakoztak, ösztönösen védekezésre készülve, bár mindez olyan gyorsan történt, hogy nem igazán sikerült felfognom, amit láttam.
- Semmi de, most megvan, amiért jöttünk, mi más lehet ott?
- ... Igaz… - Ez volt az utolsó szó, amit még hallottam, mert hamarosan ismét távolodni kezdtek, majd újra csend borult a folyosóra.
Szent ég, kik lehettek ezek? Egy ideig jobb, ha itt maradok... - engedtem ki a levegőt, amit egészen eddig visszafojtottam.
Csak bevonzottam. Vagy eltévesztette az ajtót, mert másfele figyelt – gondoltam vissza a másik hangra, akivel beszélgetett. Hamarosan azonban lecsillapodtam, és testem is újra nyugalmi állapotba került, bár ez megint nem tartott sokáig.
Túl sok volt mára ennyi idegesség, én pedig eleve fáradtan érkeztem, így miden egyes alkalommal, mikor próbáltam volna kizárni a helyet, a látottakat és hallottakat, nem jutottam tovább a próbálkozásnál, mert nem maradt erőm arra se, hogy megfékezzem őket. Szóval mindez végül nyűgös nyugtalanságba torkollott, így felpattantam, és fel-alá kezdtem járkálni. Közben szemeim végig az ajtót vizslatták, várták, hogy mikor érzékelnek egy újabb mozgást a kilincs felől, de nem történt semmi. Ez koránt sem nyugtatott meg, és mikor elég idő telt el ahhoz, hogy a belső késztetés, mely arra buzdított, hogy nyissam ki, erősebben legyen a félelemérzetnél, odaléptem, és lenyomtam a kilincset.
Óvatosan és lassan tártam ki az ajtót, csak annyi helyet engedve, amennyin szemeim éppen kifértek, és körbe tudtak pillantani. Nem találtam senkit, aki a korábbi hangok gazdája lehetett volna, így egy kicsit kijjebb dugtam a fejem.
Ebben a pillanatban egy siető alak vonta magára a igyelmem, aki hamarosan meg is szólított.
- Elvitték a barátaid! - mondta lélekszakadva. - Be a fák közé!
Minden korábbi óvatosságom elillant.
- Tessék?? - nyitottam ki teljesen az ajtót egy hirtelen mozdulattal, ahogy felismertem a fogadóst. Nem értettem először, kire gondolhatott barátaim címszó alatt, de aztán sejteni kezdtem, mivelhogy senki mást nem ismertem itt raja kívül. Bár azért erős túlzás volt őket barátaimnak nevezni, de ehhez inkább nem fűztem több megjegyzést, viszont biztosra akartam menni:
- Mármint Johnathan és a... törölközős? Kik vitték el őket? És hová?
Ekkor eszembe jutott, miért is nyitottam ki olyan félve az ajtót, és visszatértek a nyugtalanító érzések. Nem is szívesen maradtam volna tovább a folyosón, úgy éreztem, bármelyik pillanatban visszatérhetnek a lábdobogások, és egyáltalán nem éreztem magam biztonságban. Riadtan a fogdósra tekintettem, majd egy intéssel beljebb hívtam, hogy inkább ott folytassa, aggodalmam okát azonban már nem osztottam meg vele.
Ahogy belépett, rögtön be is csuktam utána az ajtót, ő pedig a térdére támaszkodott.
- Őket – válaszolta. - Nem tudom pontosan, kik. De azt igen, hogy hová.
Némán néztem rá. Az egész helyzet olyan homályos volt számomra, hogy először tényleg fogalmam se volt, mit mondjak. Tanácstalannak és zavarodottnak éreztem magam, végül mégis megszólaltam.
- Én nem ismerem őket, fogalmam sincs, mibe keveredhettek, nekem semmi közöm hozzájuk – kezdtem mentegetőzni, de megálltam. Sejtettem, hogy komoly helyzetről van szó, és ilyenkor senkit nem érdekelne, kik az érintettek, bárkik is legyenek, a lényeg az volt, hogy bajba kerültek.
- De... Én nem.. Akkor segítsen nekik! Mit csináljak én? - tettem hozzám, bár még mindig hárítva.
- Gyere velem! - nyújtotta felém a kezét.
Egyszerű embernek, átlagos férfinak tűnt, akinek mindennapjait teljesen lefoglalják a fogadóval kapcsolatos teendők. Én pedig távol voltam mindenkitől, akit ismertem – bár ez amúgy sem jelentett sok ismerőst az erdők eltűnésének köszönhetően –, egy város kellős közepén azonban nehéz dolog mindenkitől távol tartania magát valakinek, így csak akad itt is olyan, akiben meg lehet bízni, gondoltam én. Mindig is azt képzeltem, hogy a nagyvárosok lakosai úgy kapcsolódnak össze, mint ahogy az erdő növényei és állatai egymáshoz, őket saját közösségük tartja egyben és biztonságban. Elvenwoods-ban én inkább az előbbihez próbáltam csatlakozni, ami később kedvezőnek is bizonyult, hiszen a druidák és a könyveim között töltött idő felgyorsította ezt a folyamatot. A gyanakvás már régi otthonomban is a részemet képezte, a lényemhez tartozott, itt viszont mégis félre kellett tennem annyira, amennyire még elfogadhatónak ítélhettem. Ráadásul most komoly dologról lehetett szó, szövetségesek pedig mindig jól jönnek.
- Jól van, segítek. Bár… - Nem, kezdjük újra. - Rendben, megpróbálok segíteni.
Azzal felkeltem, ténylegesen elhatározva magamat, hogy segítek neki, ha tudok, felém nyújtott kezéről azonban nem vettem tudomást, vagyis inkább nem akartam. Láthatóan őt sem izgatta ez különösebben, odasétált az ajtóhoz, és azt kinyitva ismét felém nézett, jelezve, hogy menjek csak előre. Én engedelmesen ezt tettem, szemeimet azonban továbbra sem vettem le róla, kiérve pedig vissza-vissza is pillantottam rá, de a folyosón megálltam. Én biztosan nem megyek sehova magamtól… Ha annyira sürgős, majd ő elvezet.
Vártam, mire ő szuszogni kezdett. Nem tudtam, mire véljem ezt, valószínűleg már meg is bánta, hogy értem jött, ennek ellenére továbbra sem mozdultam.
- Menjünk le a pulthoz, van ott valami – mondta végül.
Valami, valahova… Nem értettem, miért nem tud érthetően beszélni.
- Mi? Mi van a pultnál?
Már ahogy kimondtam, éreztem, hogy ezzel inkább csak felbőszítem, de mégse hagyhattam magam csak úgy vakon ide-oda vezetni, ráadásul olyanok miatt, akiktől pont, hogy meg akartam szabadulni korábban. Az előbb ugyan vészhelyzetről beszélt, jelenleg nem igazán fogtam fel a helyzet súlyát, másfajta aggodalmak kerültek előtérbe.
- És miért én? - tekintettem végig magamon, majdnem ismét újrakezdve a kezdeti értetlenkedést. Ha nem is ült ki idegesség az arcára, most már biztosra vettem, hogy elege lehet belőlem. De talán joggal, hiszen ő nem ártott nekem, csak a segítségemet kérte. Tényleg vissza kellett volna fognom magam.
- Oké, menjünk – adtam be a derekam, bár azért megvártam, hogy ő menjen előre.
- Mert te vagy itt, és a te barátaid – érkezett a válasz.
Nem tétovázott, egyből el is indult, én pedig valóban követtem. Nem szorosan mögötte haladtam, egy kis távolságot azért hagytam kettőnk között, de ahogy a lépcsőfordulóhoz értem, hamar bebizonyosodott, hogy mit sem ér a sok taktikázás és találgatás, ha valaki már eleve rossz úton kezd el gondolkodni.
Ekkor ugyanis erős ütést éreztem a tarkómon, majd a folyosó padlója volt az utolsó dolog, amit még láttam.
- Mindig örülnek a lányoknak…
Zúgott a fejem, egész testemet nagyon nehéznek éreztem, és a hasam… Szemeim hirtelen felpattantak, majd megfeszültem. Földet láttam magam előtt, ami folyamatosan mozgott, fölötte pedig két menetelő lábat sikerült kivennem, végül világossá vált számomra a helyzet. Valaki cipelt, de hogy kicsoda, hova és miért, egyelőre rejtve maradt előttem, és ösztönszerűen éreztem, hogy ezt nem most kellene kiderítenem. Nem az okok után kutattam, csupán annyi lebegett a szemeim előtt, hogy kiszabaduljak, így azt éreztem a legtanácsosabbnak, ha egyelőre mozdulatlan maradok. Azt már csak remélhettem, hogy az előbb se mocorogtam, és nem tűnt fel neki az ébredésem. Lassan feljebb pillantottam, és a fogadó még jól látható alakja bontakozott ki előttem, fokozatosan veszítve élességéből és nagyságából, ugyanis éppen távolodtunk.
Most már tudtam, hol vagyunk, ez az épület volt jelenleg az egyetlen biztos pont a városban számomra, bárhol máshol könnyen eltévedtem volna, hiszen egyáltalán nem ismertem a helyet. A hirtelen bennem ébredt reményt, amit az ismerős hely látványa idézett elő, így azonnal fel is váltotta a távolodás gondolata okozta kétségbeesés, és olyan rémület tört rám, hogy korábbi tervemre fittyet hányva megfeszültem, és elkiáltottam magam:
- Hé! Tegyen le! Hova visz?
De ekkor eszembe jutott, miért is hagytam el a szobámat, és még riadtabban hozzátettem:
- Én nem tartozok senkihez, semmi közöm hozzájuk!
Nem is kellett sokáig várnom a válasszal, egy férfi szólalt meg, hangját azonban nem éreztem teljesen ismeretlennek.
- Természetesen utánuk. Vagyis oda, ahova őket, mert én bizony pénzt kapok érted! - nevetett.
Pénzt...? Fejemben ez egyből összekapcsolódott egy korábbi emlékkel, az aznap megismert férfi szavaival: ...itt lehet hölgyekért fizetni… Már nem volt kétséges számomra a jelentésük, viszont én korábban azt hittem, hogy a két férfi segítségére igyekeztem, ahogy felidéztem a fogadóssal folytatott párbeszédet. Ám a most elhangzottakból azt vettem, ki hogy ők is áldozatul estek ennek az egésznek. A fogadós! De hiszen ez az ő hangja! - eszméltem fel hirtelen, ahogy hangjához további emlékeket társítottam. Így még kétségbeesettebbnek éreztem jelenlegi helyzetemet. De akkor most kiben is bízzak meg? Legszívesebben mindkét kezemmel elkezdtem volna csapkodni a vállát, visítani, rugdosni… Ha nem lettem volna összekötözve.
- Szóval minden vendégét ide cipeli? Nem is fogadó ez, mi?
Próbáltam határozottságot erőltetni a hangomba, hogy ne érzékelje a mögötte rejtőzködő félelmet. De bárhova is vigyenek, ki kellett találnom valamit. Én azonban jelenleg teljesen tehetetlennek éreztem magam így megkötözve, provokálni pedig nem akartam a férfit, nehogy még tovább rontsak a helyzeten. Tudtam, hogy Shade a közelben van, hiszen sosem megy tőlem túl messzire, úgyhogy egyelőre csak ebbe a gondolatba kapaszkodhattam, mint utolsó reménysugár.
- De az. Csak néhány naiv lélek mindig engedi, hogy elrabolják.
Nem is vagyok... De, mégis… ki engedte volna, hogy csak így elhurcolják?? Ennyit az óvatosságról. Bezzeg, amikor nem kéne... Nem megy ez nekem.
Sóhajtottam egyet, és hogy legalább kinyerjek belőle valami információt, ami egy kicsit kitisztítja látásomat, beszélni kezdtem.
- És hol van az az ,,ott"?
- Az erdőben – felelte a férfi sejtelmesen.
Az erdő sok lény fejében rejtélyes és veszélyekkel teli helyként él, talán ő is arra számított, hogy ez majd megrémít. Nos, nem éreztem magam ijedtebbnek, mint korábban. Egész életemet egy erdőben töltöttem, rosszabbat is el tudtam volna képzelni. Például egy kicsi, minden irányból zárt szoba említésére már valóban teljesen reménytelennek hittem volna a helyzetem.
Közben érzékelni kezdtem Shade jelenlétét, tényleg a közelben a volt. Jól van, szóval követ. Ekkor már nem szóltam többet, ő is hallgatott, így csendben haladtunk, vagyis haladt tovább. Egy darabig legalábbis, aztán egy távolabbról jövő felszólításra megállt.
- Állj! Mit hoztál ez alkalommal?
- Egy csinos kis kormoskát, fiatal és tetszetős – csapott a fenekemre, mire azonnal megfeszültem, és forrni kezdett bennem a düh.
- Ne érjen hozzám!! - kiáltottam rá.
- Mennyit kérsz érte?
- Ezért? 1000 váltót.
Tényleg eladnak! - villant belém a gondolat, fejem pedig ismét lüktetni kezdett.
- Meghülyültél! Add ide, hadd nézzem meg!
Újabb kezeket éreztem meg magamon, majd rövidesen lábaim ismét szilárd talajra kerültek. Ott álltam a másik férfi előtt, kinek hosszú fekete hajából kétoldalt két hegyes fül állt ki. Tünde volt, barna nadrágot és fekete felsőt viselt, öltözékében semmi különöset nem vettem észre, viszont az arcára kiülő kifejezés, vagyis inkább annak hiánya, mikor szemeivel méregetni kezdett, mint valami portékát, nos, az igencsak aggasztott.
- Én.. - és ekkor eszembe jutott valami, bár már akkor megbántam, mikor a szavak elhagyták a számat. - Nem biztos, hogy megfelelő vagyok. Sőt. Nézzen rám!! - azzal fekete bőrömre mutattam, próbálva segítségül hívni egy kis diszkriminációt. - Senkinek nem kell ilyen.
Pár másodpercig még méregetett, majd újra megszólalt.
- Viszem – azzal elment.
- Jó hasznot hozol nekem, bizony... - kúszott bele még fülembe a fogadós eszelős hangja.
- ...mindegy, a lyuk az lyuk. - Az újonnan megismert férfi hangja tűszúrásként hatolt belém. Erre még mozdulni sem mertem, legszívesebben eltűntem volna a föld alatt. - Meg különben is, az ő dolguk – hallottam meg ismét a hangját, amihez már alak is társult, ahogy egyik kezében egy erszényt tartva jött visszafele. Átadta a fogadósnak a megbeszélt összeget, az pedig még egy utolsót intve jókedvűen elindult visszafele.
Nem hagyhat itt!! Ezzel! Na nem mintha a fogadóssal szívesen maradtam volna, de ez a férfi tényleg megrémített.
Egy darabig még néztem távolodó alakját, csak hogy ne a másikra kelljen.
- Ne haragudj ezért, ismerem egy ideje. Faragatlan egy alak – szólalt meg ekkor szinte bocsánatkérően.
- Ne haragudjak?
Felpillantottam, de ismét rezzenéstelen ábrázattal találtam szembe magam, és ez belém fojtotta a szót. További pár pillantással most alaposabban is szemügyre vettem. Lehet, mégiscsak a fogadósnál kellett volna próbálkozni a szökéssel. Bár ki tudja… Mindenesetre most már biztos voltam abban, hogy hamarosan meg kell próbálkoznom vele, nem akartam megvárni, míg többen csatlakoznak hozzá, most volt egyedül.
Szúrós tekintetet vetettem rá, de nem sokáig bírtam a szemébe nézni, félre is fordítottam az arcom. Ekkor viszont szemem sarkából egy tőr hegyét láttam megcsillanni, és már ösztönszerűen vetődtem volna oldalra, de túl késő volt, úgyhogy már csak addig jutottam, hogy becsukjam a szemeimet.
De nem érkezett a fájdalom, csak a korábban érződött szorítás enyhült. Kinyitottam a szemem, és láttam, hogy elvágta a lábaimat egymáshoz szorító köteleket, majd mindjárt kezét is megéreztem jobb karomon.
- Peter vagyok – szólalt meg újra, ezúttal is tárgyilagosan.
Tekintve, hogy épp most adtak el, feltételeztem, nem várta el, hogy én is bemutatkozzak. Érintése, és ahogy maga mellett vezetni kezdett viszont újra eszembe juttatta a menekülést, így másik szabadon maradt kezemmel óvatosan az övembe csatolt botom felé kezdtem nyúlni, majd köréje fontam az ujjaimat. Gondolataimat Shade felé irányítottam, hívni kezdtem.
Eltelt egy kis idő, de semmiféle válasz nem érkezett, és ez ismét rémülettel töltött el, egyrészt mert aggódtam, hogy őt is fogságba ejtették, másrészt ő jelentette számomra az egyetlen reményt a szabadulásra. De ő nem jelent meg, öt másik férfi viszont hirtelen a semmiből lépett elő, többségüknél egy-egy botot is láttam.
Ezek meg honnan kerültek elő? De hiszen egyedül volt! Nem hallottam lépteket, úgyhogy a közelben kellett rejtőzködniük.
Fogalmam se volt, mit tegyek, viszont ahogy szemeim egyikükről a másikukra tévedt, a háttérben megláttam Shade alakját. A fák törzsei és bokrok takarásában lopózott egyre közelebb hozzánk. Gyorsan elrántottam onnan tekintetem, nehogy a többiek is felfedezzék őt általam, és ismét feléjük fordultam, bár egyiküket se néztem szívesen sokáig.
Nem tudtam, azzal hívom-e fel magamra jobban a figyelmet, ha megszólalok, vagy inkább akkor, ha nem csinálok semmit. Mivel még mindig magamon éreztem én is az ő tekintetüket, úgy döntöttem, megpróbálkozok a másikkal.
- És most?
- Most bezárunk, aztán majd meglátjuk – felelt a férfi, akire utoljára néztem.
Egyszerre lepett meg, és kezdett ismét dühíteni a tárgyilagos hangnem, amiből már az előbb is kaphattam ízelítőt.
- Igen? És azt is megtudhatom, hogy hova? Ha már ilyen készségesen válaszolnak…
- A ketrecekbe – válaszolt megint, majd mellém lépve vezetni kezdett egy irányba.
Ezt hallva egyik irányból a másikba fordítottam a fejem, ketrecféle formák után kutatva szemeimmel, de nem vettem észre semmi erre utaló jelet. Reméltem, akkor azért kellően messze vannak azok a ketrecek.
- Tehát vannak itt - mutattam körbe - más... foglyok is?
Közben éreztem, ahogy Shade egyre közeledik, de gondolatban egyelőre még csendre és óvatosságra intettem. Még nem…
Kérdésemre azonban nem érkezett válasz, így én is csendben mentem tovább. Egyszer csak megláttam magam előtt egy halom fatákolmányt, ezek voltak a ketrecek. A legtöbbjük foglalt volt különböző személyek által, akik között akadt mindenféle, de elsősorban tündék és sötét tündék, azoknak is a többsége nő vagy lány volt. Nyeltem egyet, de szám addigra már teljesen kiszáradt.
- Szóval oda...?
- Igen, mindenkinek külön van, van elég – érkezett a válasz, ugyanazzal az idegesítő monoton hanglejtéssel. Feléje pillantottam, majd tekintetem visszatért a ketrecekhez.
- És ha nincs elég fogoly? Egymást zárjátok be?
Nem értettem, miért kérdeztem ezt, egyszerűen csak kicsúszott a számon. Tudtam, hogy nincs értelme hergelni őket, vagy azt játszanom, hogy nem rémisztett meg a látvány, biztos voltam benne, hogy arcom és testbeszédem pontosan az ellenkezőjét fejezi ki.
Egy üres ketrechez vezettek, mellette több is volt, de azok mindegyikében tartózkodott már valaki. Riadt szemek villantak rám, valószínűleg hozzám hasonlóan értetlenül álltak a helyzethez. És még hányan lehettek! Bele sem akartam gondolni, mennyi áldozattal játszhatták már le ugyanezeket a köröket, és most itt ültek egy-egy ketrec fogságában, mint sok bezárt félelem és kétségbeesés.
- Na halljuk, még is mi ez az egész, kölyök? - hallottam meg ekkor egy férfi hangját az egyik ketrec felől.
Hamarosan meg is leltem az előbbi szavak forrását, ugyanis észre vettem a selfet, akivel a fogadóban találkoztam, nem messze tőle pedig az ismerős vörös szemeket… Lábaim a földbe gyökereztek, megálltam, és csak néztem őket.