Szokatlan nyüzsgés hangjai kúsztak a fülembe. Először csak távoli zajokat észleltem, ahogy még álomittasan feküdtem az ágyamban, aztán ahogy egy-egy közelebbi is elért hozzám, érthető szavakká formálódva, már kételkedni kezdtem abban, hogy mindez csak egy álom utóhangja lenne. Így szemeimet a reggeli fénytől hunyorogva lassan kinyitottam, majd miután meggyőződtem arról, hogy a hangok nem a szobámból, és nem is alulról, a ház többi részéből származnak, odasétáltam az ablakhoz, és mindkét szárnyát szélesre nyitottam.
Néhány holdőrön kívül csak egy-két tündét láttam, a zaj azonban nem szűnt meg, csupán a forrását nem találtam. A főteret minden irányból fák szegélyezték, így arra még az ablakból se nyílt rálátásom, de feltételeztem, hogy onnan érkezik a mozgolódás, mivel a hangok erre engedtek következtetni. A faluban rajtam kívül alig akadt sötét tünde, így a holdőrök látványa is eléggé meglepett. Csak nem valamiféle rendezvény van? Vagy érkezne valaki? Viszont mindkét esetben értesültem volna már korábban is az eseményekről, errefelé gyorsan terjedtek a hírek.
Egy határozott kopogás rázta meg a bejárati ajtót. Egy ideig füleltem, de mivel semmiféle mozgást nem érzékeltem lentről, a lépcsőn leügetve az ajtóhoz futottam, majd egy mozdulattal kinyitottam.
- Óh, Tess. Szervusz. A szüleid itthon vannak?
Egy ismerős alak, Karla apja állt előttem.
- Jó reggelt! Csak anya... Apa dolgozik. Kihez jött?
Akik nem otthon dolgoztak, azok a napnak ezen szakaszában már munkában voltak, így furcsán érintett a kérdés, hiszen ő pontosan tudhatta, hogy apa ilyenkor a cipészműhelyben tartózkodik. Anya viszont egy ideje már otthon varrogatott, így valószínűleg őt kereste, legalábbis először ezt gondoltam.
- Mindannyiótokhoz. Elathai holdőrök vannak itt, és sürgősen kérik, hogy mindenki gyűljön össze a főtéren. Megkeresem apádat, addig te és édesanyád siessetek.
Ezek szerint jól láttam, valóban holdőrök kóboroltak errefelé, bár ennek oka egyelőre még rejtve maradt előttem, ahogy a távolról érkező zajoké is.
- Mi történt? - tettem fel a kérdést, sürgetését látva rosszat sejtve.
- Azt még nem árulták el, csak ismételgetik, hogy különösen fontos.
Egy ideig szótlanul álltam előtte, nem akaródzott azt tenni, amire az előbb kért. Itt ugyanis nem sok minden szokott történni, a hétköznapok egyhangúságát is általában csak az ünnepek törték meg. Békés vidék volt ez, nagyobb csetepatékról sem lehetett beszélni, meg a többség egyébként is mindig elfoglalt volt, ahogyan az az egyszerű embereknél lenni szokott. De akkor mi lehetett az a fontos dolog? És ha az, miért nem árulták el? Nem igazán hittem el, hogy ő sem tudott semmit, különben nem viharzott volna ide csak úgy.
Ahogy figyelmem ismét a kinti zaj felé fordult, úgy éreztem, közben az is erőteljesebbé vált. Hevesebben kezdett verni a szívem, és ezt nem éreztem valami jó előjelnek, így végül csak ennyit mondtam:
- Rendben, akkor én szólok anyának. De… - szólaltam meg hirtelen újra, mielőtt még elviharzott volna. - hova menjünk?
- A főtérre. Út közben bekopoghatsz pár helyre, nehogy valaki lemaradjon – biccentett, majd eltűnt.
Eddig azt gondoltam, legfeljebb kisebb garázdálkodásról van szó, vagy rádőlt valamelyik házra egy idős fa. De a szavaiból teljesen más érződött. A lemaradni nem olyan dolgot sejtetett, ami már megtörtént, sokkal inkább, mintha... valami elől menekülni kellene.
- És mit mondjak nekik? Miről maradnak le?
Kérdésem azonban könnyedén elszállt, nem érkezett rá válasz, a férfi egyre sebesebben távolodott, majd az egyik sarkon befordulva a legközelebbi ház felé igyekezett. Egy helyben állva követtem szemeimmel siető lépteit, ameddig tudtam, és talán pont ez a kettőnk viselkedésében húzódó ellentét vett rá arra, hogy előbbi kérésének engedelmeskedve keresni kezdjem anyát. Először a konyhába mentem, majd miután ott nem leltem meg, a hátsó udvar felé igyekeztem, ahol rövidesen meg is találtam a kinti asztalnál. Azon egy darab kosár volt, ő viszont nem foglalt helyet a padon, hanem az asztal mellett állt, szemeit pedig a távolba függesztette.
- Anya! Karla apukája volt itt, és azt mondta… - kiáltottam feléje, amint megláttam.
- Mennünk kell, igaz? - vágott a szavamba.
- Igen... - néztem rá meglepődve. - De nem mondta, hogy hova, vagy hogy miért kellene másnak is szólni.
Fejét ekkor már felém fordította, és úgy folytatta:
- Az előbb nekem is szóltak. A Főtérre kell mennünk, gyere - azzal elindult vissza, többet nem mondva.
Azt még el tudtam fogadni, hogy Karla apja nem árult el nekünk semmit, de azt már nem voltam képes felfogni, hogy nekem miért nem lehet továbbadni az információt, ha – úgy tűnt – mindenki más tudhatja. Pedig kezdtem úgy érezni, hogy egy ideje már nem gyerekként kezelnek, most viszont mégse tudtam másra gondolni, minthogy azt hiszik, nem lennék képes megérteni valamit… Vagy lehet, hogy valamiféle titokról volt szó, ami csak néhányuk birtokába jutott, és nem akarták, hogy eljárjon a szám. Bár ezt kizártnak tartottam, hiszen itt ez úgyis lehetetlen vállalkozás lett volna.
- És ha azt mondom, hogy addig nem megyek sehová, míg valaki fel nem világosít arról, mi folyik itt? - szóltam utána, továbbra sem mozdulva.
Felsóhajtott.
- Akkor, úgy hiszem, pontosan azoktól a válaszoktól fosztanád meg magad, amelyeket keresel.
Mikor értetlenkedve néztem rá, még hozzátette:
- Tessa, én se tudok többet. A holdőrök arra kértek minket, sőt, mindannyiunkat – mutatott körbe, miközben visszasétált hozzám –, hogy menjünk a Főtérre. És mi most pontosan azt tesszük, mivel biztosan megvolt rá az okuk.
- Karla apja azt mondta, Elathából jöttek. De ők nem is ismernek minket!
Vajon a többiek is hasonló értetlenséggel néztek rájuk? Miért kellene azt tennünk, amit mondanak, mikor nem is ide valósiak?
- Bármiről is legyen szó, úgy tűnik, minket is érint. De ha itt állunk, nem leszünk okosabbak. Gyere! - azzal átkarolt, és vezetni kezdett.
Ahogy közeledtünk a Főtér felé, egyre több arra igyekvő tündét láttam meg, sokuk arcára hasonló zavar ült ki, mint amit én éreztem, ami egy kicsit azért megnyugtatott. Odaérve már egy nagyobb tömeg fogadott bennünket. Előttük hat-hét holdőr állt, és némán nézelődtek, annak ellenére, hogy többen is odamentek hozzájuk, és kérdezősködni kezdtek. Erre csak a fejemet csóváltam rosszallásképpen, hiszen ha már idehívtak minket, annyit igazán elvárhattunk, hogy ezt meg is indokolják.
Tekintetemet most a többiekre fordítottam. Tényleg itt volt az egész falu, pedig még ünnepek alkalmával se sikerült mindenkit kimozdítani otthonról annak ellenére, hogy az elfek általánosságban nagyon odavoltak értük. Lassan felfedeztem a szomszédokat, közelibb-távolibb ismerősöket, a druidabarátaimat...Az utóbbiak egy kis csoportba verődve álldogáltak a tömegen belül, és mivel túl nagy volt a hangzavar, csak feléjük mutattam, jelezve anyának, hogy mi is menjünk oda. Apát is kerestem közben a szemeimmel, de ő egyelőre még nem bukkant fel. Amint odaértem hozzájuk, nem messze tőlem valaki megköszörülte a torkát, majd egy erős férfihang szólalt meg.
- Csendet! Kérem, nyugodjanak meg. Ha engedik azonnal elmondom, mi az, amiért idekérettem önöket.
Hirtelen elcsendesedett a tömeg, és mindenki érdeklődve az ismeretlen felé fordult.
- A nevem Greydawn ezredes, az Elathai Hadseregtől. Őfelsége Armin Fairlight herceg parancsba adta, hogy minden peremvidéken élő sötét tünde és tünde, aki közelebb van Elathához, mint Zephyranteshez, a lehető leggyorsabban utazzon a fővárosba. A helyzet az, hogy háborúban állunk. - mondta szomorúan, amire morajlás futott végig a tömegen.
Nem emlékeztem, mikor láttam itt utoljára egy ilyen magas pozícióban lévő selfet Nebelwaldból. Szerintem soha. A többiekre pillantottam, akik szintén megrökönyödve próbálták meg feldolgozni az imént hallottakat. Háború? Majdhogynem ismeretlen fogalom volt a számomra. Ki akart volna velünk háborúba keveredni, és miért? Nem rémlett, hogy a tündék egymással valaha is háborúztak volna, ez más fajok sajátja volt, leginkább az emberek esetében hallottam ehhez kacsolódó történeteket, de azokról se sokat tudtam.
- Milyen háború? - tettem fel a kérdést hangosan anyának címezve, de ő csak a szája elé rakta az ujját, és csendre intett, hogy inkább figyeljek.
- Az északi királyság ultimátumot ajánlott őfelsége Amelie Fairbranch királynőnek, azonban a királynő ezt visszautasította. Az emberi seregek erre válaszul elkezdték az első támadást az erdő ellen. A saját biztonságuk érdekében kérem, hogy jöjjenek velünk Elathába. - próbáta a tábornok túlordítani a tömeget. - Két óra múlva indítunk egy védett karavánt Nebelwald felé, akik addigra elkészülnek jelentkezzenek a katonáknál. Újabb két óra múlva újabb karaván indul, alkonyatkor pedig még egy. A hercegi parancs megadja a lehetőséget, hogy erőszakot alkalmazzunk, de legkevésbé sem szeretnék ehhez folyamodni. Kérem, lássák be a történtek fényében mi a legjobb önöknek.
Ez túl sok volt reggelre. Pedig a tegnapi nap ugyanúgy telt, mint az összes többi, és most a mai mégis, mintha egyszerűen kiszakadt volna az idő folyamából. Hiába fogtam fel a szavak jelentését, láttam saját szemeimmel az ezredest, a tömeget, és hiába éreztem a helyzet fontosságát, nehezen hittem el a hallottakat. Mellettem Liz hasonló riadalommal tekintett körbe.
- Anya! Miről beszél? El kell menni? Nekünk is...?
Ennek még a gondolata is szörnyű volt számomra, egy olyan valakinek, aki életében talán háromszor hagyta el az erdő területét. Mindig is ez volt az otthonom, még Elvenwoods-on belül sem költöztünk soha máshova.
Anya sóhajtott mellettem, rajta inkább csak szomorúságot véltem felfedezni.
- Igen. El kell menni.
- De hát itt van a házunk, az udvarunk! Nem hagyhatjuk itt! Hova mennénk? - Anyának ugyan éltek még rokonai Nebelwaldban, de nem tudtam akkor se elképzelni, hogy mindent itt hagyjunk.
A tömeg azonban már újra mozgolódni kezdett, ahogy a beszéd végeztével a katonák már neki is láttak a készülődésnek, és asztalokat állítottak fel a tér különböző pontjain. Én viszont nem továbbra sem mozdultam, mert ha megtettem volna, akkor szembe kellett volna néznem anyával és a döntésével, mert biztos voltam benne, hogy ő már készen volt azzal. Könnyen el tudtam képzelni, hogy enged az unszolásnak, és menni akar, akkor viszont nekem úgyse lehetett volna semmilyen beleszólásom. Itt hagyott volna mindent. Különben sem szerette soha, hogy én is apa útját járom, hiába tűnt úgy, hogy már elfogadta. És ha ő valamit elhatározott, arról szinte lehetetlen volt lebeszélni.
Apát azonban még mindig hiába kerestem a tömegben, ám ahogy ritkulni látszott, hirtelen megpillantottam. Ő előbb vehetett észre minket, mert ekkor már felénk tartott. Mikor ideért hozzánk, egyből anyához fordult, és valamiről halkan beszélni kezdtek, én viszont persze ebből semmit sem értettem. Utáltam, mikor ezt csinálták.
- Tessa - szólalt meg apa, miután felém fordult. - Ugye tudod, hogy ez mit jelent? A mindenkibe mi is beletartozunk. És azt kell tennünk, ami a legbiztonságosabb. Hallod, nehéz idők jönnek, de nekünk össze kell tartani. Ilyenkor már csak a család marad, azt kell megőriznünk.
Nem szóltam semmit. Még nem, csak dacosan néztem magam elé. Nem tudtam, hogyan, de biztos voltam benne, hogy nem fogom csak úgy itt hagyni az erdőt. És Shade… Neki is ez az otthona, mi van, ha nem követne? Hagyjam itt, egyedül?
- Gyere, induljunk! - szólalt meg végül anya.
Én pedig követtem. Ahogy odasétáltunk az egyik asztalhoz, a mögötte ülő katona egyből felkapta a fejét.
- Felírom a nevüket, hogy minden visszakövethető legyen. Készen állnak az indulásra?
- Még össze kell pakolnunk, de igyekezni fogunk, hogy minél hamarabb elkészüljünk - válaszolt apa. - Ennek ellenére szerintem a második karavánnal megyünk, az biztosabb - nézett ekkor rám, mire én csak megvontam a vállam. - Én Tim Hendriks vagyok, ő a feleségem, Sara Hendriks, a lányom pedig Tessa Hendriks.
A férfi felírta a nevünket, majd bólintott.
- Rendben, a második karaván négy óra múlva indul. Ha segítséget kérnének az összepakoláshoz nyugodtan szólítsák le a katonákat, akik a szekerekre vigyáznak a falu határában – mondta, majd szomorúan végignézett rajtunk. - Őszintén sajnálom, de a szükség ezt kívánja. Fel a fejjel, holdacska - mosolyodott el rám nézve. - A herceg majd megoldja, aztán hazajöhettek.
Holdacska!? Erre már valóban felkaptam a fejem. Se a megnevezésben szereplő hold szó, se a kicsinyítő képző nem tetszett. Nem éreztem, hogy a többi sötét tünde közé és az ő hazájukba, Nebelwaldba tartoznék, csak azért, mert a fajom tagjainak többsége ott élt. Én alig jártam arra, számomra csak egy kevésbé idegen hely volt a többi között.
- Köszönjük – bólintott hálásan apa, azzal elindultunk vissza.
Hazafelé menet se ejtettem ki a számon egy szót se, némaságba burkolózva haladtam mellettük egy jó ideig.
- Nem szeretnék veszekedni…
- Én se – vágtam apa szavába. Éreztem, hogy rosszul esett neki ez az ellenállás, és tudtam, hogy ezzel csak megnehezítem a dolgát, mégse voltam hajlandó engedni. Ha beletörődtem volna a döntésbe, és hagytam volna magam egyszerűen csak úszni az árral, azzal minden kötelékemet elszakítottam volna, ami ide, ehhez a házhoz, ehhez a faluhoz kötött. Fájt volna, ha beláttam volna, hogy saját akaratomból hagyok itt mindent, jobb volt azt hinni, hogy kényszerítettek, és nem volt más választásom. Pedig nem szöktem el vagy vetettem magam bele az erdő mélyébe, hogy indulásig ne találjanak rám, mert mélyen belül sokkal tisztábban láttam a helyzetet, mint ahogyan azt mutattam.
A házba érve anya egyből nekiállt rendet rakni, és hamarosan az úti táskák, bőröndök is előkerültek. Egyet nekem is a kezembe nyomott, mielőtt felszaladtam volna.
- Csak azokat a holmikat hozd, amik valóban kellenek. Ruhák, egy pokróc… És könyvekből csak azt a párat, amire szükséged van a tanulmányaidhoz. Egy darabbal se többet, különben nem fognak elférni – utasított határozottan, de végül ellágyult a tekintete. - Mindenünk meglesz Elathában is, ne félj. Ugyan néhány dolgot egy időre magunk mögött kell hagynunk, sokan örülnének, ha ilyen időkben csak ennyi veszteségük lenne, és reméljük, nekünk se lesz több.
Pedig én abban a pillanatban nehezen tudtam volna elképzelni nagyobbat. És nem áltattam magam azzal, hogy csak egy időre hagyjuk itt a környéket, biztos voltam benne, hogy ha innen elmegyünk, és máshol letelepedünk, nem fogunk egyhamar visszatérni. Ráadásul addig bármi történhet a házzal.
Szemét pár másodpercre lecsukta mintegy imádkozásképpen, majd, mintha mi sem történt volna, folytatta a pakolást. Én felsiettem az emeletre, majd mindent, amit fontosnak véltem, illetve találtam neki helyet, begyömöszöltem a bőröndbe, ruhámat pedig valami utazáshoz alkalmasabbra, kényelmesebbre cseréltem. Botomat az övembe illesztettem, és ahogy a polcokon álló kis ládákban kutakodtam, ráakadtam a kis lila dobozra is, amit korábban még sosem nyitottam ki. Elég kis méretű volt, így végül egyszerűen a zsebembe helyeztem, hátha még valamikor fel tudom használni valamire. Végül még egyszer utoljára végignéztem a szobámon, hogy minden apró kis részletét az emlékezetembe véssem, majd a bőrönddel a kezemben lesiettem a lépcsőn.
Nem kellett sokat cipekednünk, ugyanis a házunktól nem messze megláttuk az egyik szekeret, amin még volt elég hely a mi csomagjainknak is. A mellette álló holdőrök segítségével felpakoltunk mindent, így már csak az indulásra kellett várni.
Azt hiszem, akkor tudatosult bennem, hogy tényleg elmegyek, mikor megindult a kocsisor, és egyre messzebb kerültünk a falu határától. Szinte egy pillanat alatt haladtuk el a jól ismert házak, telkek mellett, és már kint is voltunk. Ismerős utak kanyarogtak egyik és másik irányban, a gyakrabban használtak jobban kivehetőek voltak, míg néhányat inkább oda kellett képzelni, és csak az tudhatta, aki már egyszer használta. Hamarosan azonban ismeretlen vidékre érkeztünk, a mellettünk elhaladó fákban, bokrokban látszólag semmi különböző nem volt, csak az erdei táj egy-egy tartozékaiként szegélyezték utunkat.
Én gondolataimba merülve néztem kifelé, rengeteg dolog kavargott a fejemben. Néha megszólalt mellettem valaki, amire válaszoltam, de én magam nem kezdeményeztem beszélgetést. Csendben ültem, engedve, hogy egymást kergető gondolataim egymásnak csapódjanak, míg olyan hangossá nem váltak, hogy teljesen kiszorult a külvilág. Ugyanis ahogy távolodtunk, úgy vált egyre hangosabbá egy hang a fejemben, ami azt hajtogatta, hogy Nem hagyhatod itt! Mégis minden pillanatban távolabb kerültem az otthonomtól.
Álom és ébrenlét között lehettem, mikor megtorpant a szekér. Figyelmemet ismét a külvilágra fordítottam, és válasz után kutatva néztem a többiek arcába.
- Miért álltunk meg? - fordultam anyához, de a többiek is hallották a kérdést. Néhányuk felől érkezett egy vállrándítás, a többségük viszont hasonló értetlenséggel tekintett rám.
Hirtelen a kocsi mellett termett egy sötét tünde, majd miután végignézett rajtunk, megszólalt:
- Vannak önök között harcképes személyek?
Ez a kérdés nem hangzott túl biztatóan, bár feltételeztem, hogy nem pont felém irányult a kérdés, így tőlem csak egy riadt tekintetet kapott válaszul.
- Miért, van itt valami? Az ellenség? - jutottak hirtelen eszembe a Főtéren elhangzottak. Katonák lettek volna? Már itt? De végiggondolva ez elég valószínűtlennek tűnt, hiszen még a faluhoz sem értek el, legalábbis biztosan érzékeltük volna, ha így lett volna.
- Csak egy felderítő csapat, semmi komoly. Arra vagyok kíváncsi lesz-e, aki megvédi a szekeret, ha mi összeakadunk velük – tette fel a kérdést a katona újra, ezúttal sürgetőbben.
Apa erre egy bólintással válaszolt.
- Igen, van. Én druida vagyok, rám számíthatnak.
Nem igazán lepett meg, hogy ő szólalt meg először, a védelmezés a vérében volt. Család, hivatás és még a népe szempontjából is, legyen szó tündékről vagy sötét elfekről. És jól is értett hozzá, kiváló mesterem volt.
Viszont erre én sem maradhattam csendben. Hiszen nemrég még ő mondta, hogy ilyen időkben össze kell tartanunk, ráadásul eddig még nem is használtam soha a képességeimet ilyen célra. Igaz, még kezdő voltam, de ilyenkor örülnek minden segítségnek, nem? És abban is reménykedtem, hogy ezzel valamilyen módon késleltethetem a távozást. Ha összefutottunk volna egy északival… Erre a gondolatra félelem kúszott belém. Itt életről és halálról volt szó, bár egyszer már került komoly veszélybe az életem, szóval nem ez lett volna az első alkalom, csak akkor éppenséggel egyedül volt az illető. Valakinek viszont fel kellett vennie a harcot, nem menekülhetett mindenki a selfekhez. Akkor viszont miért ne maradhattam volna itt? A tündék erejének egy jó része a természetmágiában rejlett, amit valamennyire már én is tudtam használni.
- És én is druida vagyok! Tudok segíteni. Ez az én otthonom is - tettem még hozzá, látva a többiek arcát körülöttem.
A lovag erre bólintott, majd elsietett, és néhány holdőrrel a nyomában eltűnt balra az erdőben. A távolban durrogás hallatszott, majd a mágia sistergéséhez hasonló hangok ütötték meg fülünket. Egy ideig nem történt semmi, csak távoli mozgolódást érzékeltem, majd egy hang is közeledni kezdett. Először nem láttam semmit, majd két csuklyás alak rohant át az úton. Egyikük elesett, mire a másik visszafordult, hogy felsegítse, és ekkor felénk villant a szeme. Tekintete találkozott az enyémmel. Nem sok látszott a csuklyája mögül, egy pillanatra viszont, úgy véltem, sikerült megpillantanom a szemeit. Egyenesen rám nézett, majd tekintete átvándorolt a többiekre. Ruhája idegen volt a számomra; az előbbi rohanás és az a tekintet viszont igencsak gyanúsnak tűnt. Nem láttam még, ki elől is menekülünk, de biztos voltam benne, hogy ezek ketten nem a mi oldalunkon állnak.
Egyik kezével ekkor az oldala felé mozdult, volt ott valami, de azt már nem sikerült megállapítanom, hogy pontosan micsoda. Ekkor meghallottam apám hangját.
- Vigyázz - sziszegte oda, majd egy hirtelen mozdulattal meglökött, én pedig lecsúsztam. Keze neki is az oldala felé mozdult lassan, a bot felé.
- Megállj! - kiáltotta a férfi németül, oldaláról lekapva valamilyen fegyvert, és apának szegezte. - Ülj vissza a helyedre, hegyesfülű, mert kilyukasztalak.
A német szó nem hagyott bennem kétséget, az utána következő fenyegetés viszont megállított az elkezdett mozdulatban, hogy visszamásszak. Megmerevedtem.
- Fel se keltem – felelte mogorván, mintha csak egy ártatlan útitárshoz beszélt volna. Pedig biztosan félt, ahogy körülötte mindannyian. Apa keze is megállt, nem mozdult előbbre, de nem is húzta vissza, csak várt, és farkasszemet nézett a férfival.
- Fegyvereket szállítotok?
- Nem – felelte, majd kis szünet után folytatta. - A lányunk nemrég házasodott, neki viszünk különböző holmikat az új házba. Elég nagy, sok dolgot kell szállítani, így elkél a segítség - mutatott körbe, magyarázva a többi tünde jelenlétét.
- Én meg falon mászó pók vagyok. - felelte, miközben egy nevetést is kierőltetett magából, nem tűnt valami magabiztosnak. A társa eközben felállt és hátulról a vállához ért, majd a hozzá intézett szavakat is sikerült elkapnom.
- Mit csináljunk, Erwin? Ennyi tündét nem lőhetünk le.
- Nem lövünk le senkit, Hans, kushadj. Ezek civilek. Menekülnek, ez egyértelmű. Menjenek csak, az erdőben úgy is csak sarokba szorulnak. - felelte az elsőnek beszélő, majd eltette a pisztolyát, és futásnak eredt.
Pont ekkor érkezett vissza az erdőbe rohant három holdőr is, és odasiettek hozzánk.
- Megsérültek? Jól vannak?
- Nem sérült meg senki, szerencsére – felelte apa.
Közben én is visszamásztam a helyemre, és a futó alakok után néztem.
- Északiak voltak, ugye?
- Igen, valószínűleg. De... - nem folytatta, hanem újra a holdőrre pillantott:
- Nem biztos, hogy erre kellene továbbra is mennünk. Ők egyedül lehettek most, az a két alak, aki a távolban fut, különben nem iszkoltak volna el a közeledésükre, de az alapján, amit mondtak, többen is lehetnek valahol a közelben, vagy Nebelwald határához közel. Úgy látszik, már felkészültek a menekülésünkre, bár nem tudom, ez számban mennyit jelenthet - sóhajtott fel. - Maguk találtak valamit?
- Egy kisebb északi felderítő csapatba ütköztünk, de sikerült kisebb veszteséggel megfutamítanunk őket. Azonban igaza van, lehet, hogy fontos információhoz jutottak. Küldök egy futárt Greydawn ezredesnek, hogy módosítjuk az útvonalat – felelte, majd el is tűnt.
Apa bólintott, mi pedig csendben ültünk tovább, még mindenki a nemrég történeteken agyalt.
- Nem lesz ez olyan egyszerű, mint ahogyan azt gondoltuk - sóhajtott egyet anya is, hosszú idő után először megszólalva, miközben odahajolt apához, és átölelte. - Nem akarom, hogy bajotok essem - nyújtotta ezúttal felém a kezét. - Csak érjünk oda, és minden rendben lesz. - Erre azonban odébb húzódtam.
- Nem lesz semmi sem rendben! Ha már itt is vannak északiak, akkor hamarosan lejjebb is lesznek, és mi van, ha Nebelwaldba is átjönnek? Ha mindannyiunkat el akarnak pusztítani - bár nem értem, miért -, akkor bárhova utánunk jöhetnek, nem? Miért nem keresünk inkább egy biztonságos helyet, és bújunk el itt? - tört ki hirtelen belőlem.
- Nincs biztonságos hely. Legalább is a tengernek ezen az oldalán – sóhajtott fel egy mellettünk ülő tünde, mire mindannyian elcsendesedtünk.
Pár perce múlva újra megindult a kocsisor, és továbbzötykölődtek a szekerek.[/color]