A rossz érzésem egyre jobban erősödött, ahogy a fogadós közelebb hajolt hozzám. Valami készülőben volt, noha még egyelőre fogalmam sem volt arról, hogy ez mi is lesz. Talán amit Ő fog mondani, az fogja jelentősen befolyásolni a dolgokat? Vagy netán Caspar rosszul tudja és a fogadós is részese ennek a rejtélynek, még hozzá a rosszabbik oldalról?
- Egy sört, jó uram!
Tartom fel a kezemet, igyekezve teljesen hétköznapiként viselkedni. Bár egy egyszerű paraszt nem mondaná azt, hogy "jó uram", de ez túl későn esett le nekem. Jobban kell ügyelnem az álcámra. A fogadós nekilát az ital kikészítésének, miközben közelebb hajol hozzám.
- Azt hiszem, tudom, mi történt Joakim-mal.
- És mi történt pontosan?
Akartam kérdezni...azonban soha se jutottam el odáig, hogy számat szólásra nyissam a hatalmas számat, hisz hirtelen valaki akkorát vágott rám hátulról, hogy hirtelen az ég is elsötétedett és a csillagokat számolgattam éppenséggel. Hangosan felhorkanva fordultam meg és egyben álltam fel a székről, csak hogy lássam, ahogy egy marcona alak áll velem szemben. Dülöngélő állása, ködös tekintete és a szájából áramló pia szaga minden kétséget kizárt azzal kapcsolatban, hogy kivel állok szemben. Egy helyi részegessel, aki könnyű prédát keresett. A legnagyobb szerencsétlenségére pont olyannal kötekedett, aki maga is frekventált kocsmalátogató volt és a közelharcban se volt éppen a leggyengébb. Hirtelen minden álca lehullik rólam, ahogy magabiztosan cselekedek a pillanat töredékrésze alatt. Azonnal elkapom a jobb kezét és jó erősen megcsavarom a kezét, egészen a háta közepéig nyomva azt, hogy elveszítse az egyensúlyát és minden lehetőségét annak, hogy vissza tudjon vágni.
- Ow-ow-ow-ow-owww...
Nyőg fel a fickó, ahogy a keze lehetetlen módban csavarodik hátra és egy tíz pontos esést produkál, amelynek következményében az arca jelentős erővel találkozik a fogadó egyáltalán nem tiszta padlójával. Már készen álltam arra, hogy bevégezzem ezt az egészet és az önkívület csodás állapotába juttassam ezt a szerencsétlent, azonban a fogadós közbelép és szétszed minket. Fújtatva álltam az elesett támadóm teste felett, és legszívesebben csak közelebb léptem volna hozzá, hogy adjak neki még egy búcsú tockost.
- Elég legyen!
Rivallt ránk a drága korcsmáros úr, majd kezével intett néhány törzsvendégnek kinéző figurának, akik egyáltalán nem kedveskedve, inkább szakavatott mozdulatokkal tessékelték ki a részeg kötekedőt, aki nemsokára már az utcán találta magát, és lehetőleg jó alaposan elgondolkozik azon, hogy legközelebb ne kössön bele egy sötét tündébe, akinek egyáltalán nem indult jól a napja.
- Bocsásson meg, ez néha megtörténik.
Szabadkozik a drága kiszolgálóm, bár teljes mértékben nem értem, hogy miért. Ez tényleg egy mindennapos jelenet egy kocsmában, ami a szegény negyed kellős közepén helyezkedik el. Az egzisztenciális kilátástalanság és a nyomorúságos mindennapok az emberekből a lehető legrosszabbat hozza ki és erről a fogadós aztán főleg nem tehetett. De azért szabadkozik, mert mást nem tehet.
- Eh, rá se rántson fogadós uram...tényleg megesik ez néha...
Vonom meg a vállamat, mintegy leutánozva a férfi hasonló mozdulatait, de közben azért jó alaposan átkutatom magamat, hogy nem-e tűnt el bármim is a rövid lefolyású bunyó kellős közepén. Azonban mindenem meg volt, és a kezdeti rossz érzésem is elillant, ahogy a tömeg is oszlani kezdett. Nem volt ebben semmi különös és a támadás se konkrétan ellenem irányult, de azért soha se lehettem eléggé óvatos. Miután megbizonyosodtam arról, hogy mindenem meg van még, visszaültem a pulthoz, mint ha mi sem történt volna.
- És akkor ott tartottunk, hogy...
- Joakim nem félkegyelmű. Nem tudott sok jelzést leadni, viszont a "nő" és az "agresszivitás" egyértelműen megjelent.
Tehát egy agresszív nővel van dolgom? Hát ez csodálatos. A nők mindig veszélyesebbek, hisz alapvetően az embereknél a Pokol legmélyebb bugyrából másztak elő, nálunk meg a Fátyol túloldaláról idézték meg őket, hogy megnyomorítsák az átlagos férfiállatok mindennapjait. Már csak ez hiányzott nekem: egy begőzölt nőszemély.
- Csak az a baj, hogy ez még túl sok lehetőség. Nincs elég emberünk arra, hogy minden agresszív nőt szemmel tartsunk, és találomra kiválasztani egyet, akit keresünk...szinte lehetetlen. Nekünk ötletünk sincs, kire gondoljunk.
Hát, ezzel túlságosan sok segítséget nem kaptam. Bár, hogy ha jól sejtem, akárki is ez a nő, alaposan ki fog lógni a tömegből. A felsőbb körökből - ergó mindenki feljebb van, aki nem ide született - érkezőket könnyűszerrel ki lehet szűrni. Kevésbé koszos ruhák, egyenesebb testtartás, a beesett arc teljes, vagy részleges hiánya, a pestis kezdeti tüneteinek nemléte...bármi, ami arra utal, hogy nem itt tengeti mindennapjait. Mert egy bűnöző, aki ilyenekre képes, az nem egy itten született szerencsétlen, akinek annyi tudomása van a dolgokról, amit a helyi babonák elterjesztenek.
- Hát, ezen aztán tényleg nem lehet elindulni. Ez egy fogadó, sok részeggel. Csak van valami pletyka a környéken a szokatlan eseményekről - és most nem arra gondolok, hogy a sör ára megemelkedett, az csak idegesítő, de nem szokatlan. Egyáltalán tudnak az itteniek az eltűnésekről?
- A közeli hozzátartozók, maximum - tárja szét tanácstalanul a kezét a fogadós. Megjegyzés magamnak: ha nem találok új nyomokat, beszélgetnem kell a hozzátartozókkal. - Ez nem egy olyan hely, ahol az emberek törődnek mással a saját túlélésükön és általában a mások nem feltétlenül megölésén kívül.
Ez egy eléggé sajnálatos és szomorú képet festett le. Persze, minden társadalomnak meg vannak a maga fertői, mindenhol jelen van a szegénység és a mások teljes körű ignorálása. Végül is, miért foglalkozna bárki is a szegényekkel, azon kívül, hogy ki lehet őket használni? És a mély nyomorban élők miért is törődnének másokkal, amikor abból csak baj születhet, de előnyük nem származik belőle? Itt az erős túlél, az együttérzés pedig egyértelműen a gyengeség jele.
- Elbűvölő egy hely... - horkantok fel, ahogy a sörömből iszok egy kortyot. Nem volt éppen a legjobb, de arra mindenképpen megfelel, hogy könnyen és olcsón lerészegedjen az ember, már amennyiben az ízlelését teljesen sikerül kikapcsolnia. - Caspar-nak se volt semmi konkrét nyoma, amin el tudnék indulni. Legalább azt tudjuk, hogy milyen napszakban történtek az "eltűnések"? Vagy ez is teljesen véletlenszerű?
- Az eltűnéseket nem tudjuk. Általában az eltűnés és az eltűnés észrevétele közt el szokott telni több-kevesebb idő, így teljesen meghatározhatatlan.
Ebben volt logika. Főleg hogy ha egy isten háta mögötti helyen lincselnek meg valakit, vagy tüntetik el a testüket, hosszú idő tellik el, mire bárki is észrevenné a másik hiányát és még több idő, mire gyanakodni kezdenének, vagy bárkinek is jelentenék. Már ha jelentik egyáltalán és nem csak a pletykák indulnak meg, hogy "Héé, a Ragyás Hánsz eltűnt a pecsába...kár é'te, occsóért írtotta ki a patkányokat künn az uccán." Na igen...
- De a pletykák valóban segíthetnek. Ha tud magára vigyázni - már pedig úgy sejtem, tud - akkor sötétedés körül javaslom, hogy elinduljon, amikor a spiccesek aránya még nagyobb, talán könnyebben hall meg egy-egy elejtett információt.
- Én is erre gondoltam, egy kis sötétedés utáni információ gyűjtésre. Valahogy az emberek fejében még mindig az a kép él, hogy az éjszaka a bűnözők ideje...felvetődik a kérdés, hogy ez vajon rasszizmusból fakad-e, és azért tartanak minket bűnözőnek?
Merengtem el a lehetőségeken. A fajtámmal szemben támasztott ellenérzések és tudatlanságból fakadó rasszista felvetések még mindig nem koptak ki az emberek emlékezetéből, s főleg mi, akik az éjszakában tevékenykedünk, a nappali életmódot folytató fér...akarom mondani emberek számára természetellenesnek tűnik. Egyszerű hát ránk ragasztani azt az általános képet, hogy mindannyian bűnözők vagyunk. Mondjuk az én esetemben ez nem is annyira nagy tévedés, de hát akkor is...
- Eh, whatever. Addig is, ha akadna valami kis kajája raktáron, most elcsipegetném, és várok estig. Meg három korsó sör, hogy kicsit spiccesedjek.
Drága barátom, akinek a nevét még mindig nem sikerült megtudnom, nem mint ha annyira nagyon igyekeztem volna rajta, csak bólint és kiszolgál engem. Kis meglepetésemre szolgált, hogy a kaja nem volt annyira irtózatosan fostos, sőt, még akár két fokkal felette is volt, így elérte a "nem mérgező, de sokat ne egyél belőle, mert gyomorrontást kapsz" kategóriát. A vaj avas volt, így jól figyelnem kellett, hogy a zöld részeket kikerüljem, a kenyér legalább három napja szikkadhatott egy sötét zugban, úgy hogy a fogaim épségét is kockáztattam, de valamit kajálnom kellett, hogy visszanyerjem az erőmet. Miközben én éppen azzal voltam elfoglalva, hogy a kaját legyűrjem a torkomon és hogy a gyomromból ne vándoroljon vissza azon az úton, ahol lement, ismét nyílt az ajtó. Lapos pillantásokkal figyeltem az alakot, aki odalépett a fogadóshoz és valamit súgott a fülébe. Már készültem, hogy kissé közelebb osonjak, amikor a fogadós jelez, hogy előttem nyíltan beszélhet.
- Elég. Pont ezért van itt. De akkor mondd el, mit tudtál meg.
Na ez már eléggé felkeltette a figyelmemet ahhoz, hogy a kenyeret és a vajat jó messze toljam magamtól. A selfek immunisak egy szintig a mérgekkel szemben és a sok alkímista kísérletezgetés során kifejlesztettem magamban egy fajta semlegesítést, de azért nem akartam kockáztatni a vérhast. A férfi felém fordul, jó alaposan végigmér, amitől az összes szőr feláll a tarkómon, majd egy vállvonás és:
- A nőről. Legalábbis feltételezzük, hogy Ő az. Még az itteni viszonyokhoz képest is gyanúsan viselkedett a hármas körzetben.
Csodálatos. Ennyit a fincsi kajálgatásról. De legalább van egy nyom, amin elindulhatok.
- Jó étvágyat nekem is...
Sóhajtok fel, miközben a férfi felé fordulok. Esküszöm, az itteniek jó modora egy mitológiai lény, és mint ilyen, egyáltalán nem is létezik, csak papíron. Lehet, hogy nemsokára fel kéne keresnem még egy vámpírcsaládot és rábeszélni őket, hogy keverjék meg azt a bödönt, amiben egy jó nagy adag fekália van, hátha ismét eljön Abaddón s megkérhetem őt, hogy lángjaival tarolja le az egész nyomornegyedet, s én még vígan és mosolyogva segédkezek is neki. De sajnos ez nem mostanában fog bekövetkezni, így csak elhessegettem a gondolatot, akármilyen csábító is volt és a munkára koncentráltam.
- A hármas körzetben? Mi az a hármas körzet? Szegény negyed ügyben teljesen analfabéta vagyok, így némi felvilágosítás jó lenne.
Halkítom le a hangomat. Nem akartam, hogy az itteni törzsvendégek, akik már jó úton voltak a sörmámor felé, még a végén kihallgassák a beszélgetésünket és elkezdjenek pletykálkodni. Kiszáradó torkomat egy korsó sörrel öblítem le, és visszafojtok egy erős fintorgást. Istenem, ez egyre szarabb lesz...
- Nem annyira kicsi a gettó, felosztottuk, hogy könnyebb legyen tájékozódni. Öt körzet van, és körzetenként négyen vagyunk.
Gyors fejszámolás: a fogadóson kívül még húsz ügynöke van itt Caspar-nak, vagy akárki is a megbízója a zsoldoskapitánynak. Eléggé impresszív, meg kell hagynom, hogy ennyi figyelmet szentelnek a csőcseléknek. Bár ha valaki rosszalkodni akarna, egyszerűbb itt végeznie a dolgát és bázist kialakítani, semmint a felsőbb negyedekben, ahol a közbiztonság egy fokkal jobb, és néha napján még járőröket is látni. De most, hogy így megemlíti: még is, mekkora a szegénynegyed?
- Vannak mások is a hármas körzetben?
Teszem fel a kérdést, bár jó eséllyel most, hogy így kimondtam, félreérthették. Azt megjegyeztem, hogy négyen vannak, a kérdésem arra vonatkozott, hogy most per pillanat van-e más aktív ügynök is. De aztán meg inkább nem is törődtem vele. Lehajtottam a söröm maradékát, a kiszáradt kenyeret beletömve egy zsebembe későbbi majszolgatásra, majd pár érmét csapok le a pultra, kifizetve ezzel a fogadós részét. Bár, ha kapok bármi extra fizetést ezek után, az itteni fogyasztásomat felszámolom Caspar-nak.
- Mert ha igen, akkor elindulok oda, és óvatosan körbenézek. Miben merül ki a gyanús viselkedés? És hogy néz ki a nő?
- Rajtam kívül három hírszerző. Joakom az egyesben teljesített szolgálatot, amíg el nem tűnt.
Hát, az biztos, hogy az ügynök nem nagyon örült egy társuk eltűnésének. Még is, ki örült volna? Egy ellenséges környezetben teljesítenek szolgálatot és mint ilyen, csak egymásra támaszkodhattak. Szoros kapcsolatot kellett egymással ápolniuk és a végletekig megbízniuk egymásban. Bárki, aki gyanús körülmények között eltűnik, egy mély érvágás számukra...bár ismerniük kellett a munka veszélyeit és ennek fejében vállalták el. Ez benne volt a pakliban.
- Gyanús viselkedés úgy, mint túl sok össze-vissza járkálás és túl sokat figyel. Maga a nő magasabb, vállig érő, kissé hullámos szőke hajjal. Egyéb kérdés?
Nem volt az a fajta ember, aki sokat tartózkodik egy helyen. Már most mehetnékje volt, pedig még alig volt alkalma élveznie a társaságom nyújtotta felhőtlen örömöket és vidámságot. Hát ennyire visszataszító lennék? Pedig a pofikám eléggé cuki, és a viselkedésemben se lehet találni semmi kivetnivalót. Mocskok, nem értékelik az élet nüansznyi örömeit.
- Csigalom, nyugavér fiam. Hagyjanak a fogadósnál egy papírt, amiben leírják, hogy melyik körzetben kik teljesítenek szolgálatot és hogy hol hány "eltűnés" volt. A nőt kerüljék egyelőre, biztos távolból figyeljék, nem kéne, hogy bárki bekavarjon. Magukat már úgy is ismerik az itteniek, könnyen gyanakvásra adhatna okot, ha túl sokat lebzselnének körülötte...engem meg úgy se ismer senki, és nem is fog senki se meglátni.
Hadarom le gyorsan a "parancsaimat". Esküszöm, erről már tényleg le kéne szoknom, hogy mindig én vagyok a megmondó ember. De hát a munka ezzel jár, és mivel most én úgy néztem magamra, mint a nyomozás vezetőjére, persze, hogy osztogatom itt az észt a beosztottaknak. Mint mondtam: elbűvölő egy személy vagyok. Menet közben végig a sálamat simogattam, amit a biztonság kedvéért elhoztam magammal. Ha elég nagy lesz a tömeg odakint, feltűnés mentesen vizsgálódhatok anélkül, hogy bárki gyanakodni kezdene.
- Persze mindet nagyon szépen kérem, Caspar kapitány biztos, hogy egyetértene velem. Egyéb kérdés? Igen, hogy jutok el addig a körzetig, vagy ahol utoljára látták a nőt? Ezek után már tényleg nem zavarlak téged, fiam, legyen további szép napod és a többi. Ja, egy korsó seritalra a vendégem vagy, ha ragaszkodsz hozzá.
Nem ragaszkodott hozzá. Ezért hálát is adtam neki. Nem hiányzott, hogy az ügynökeink hasmenéssel és csikorgó belekkel teljesítsenek szolgálatot.
- A körzetig kövessen nyugodtan engem, ott dolgozom. De tisztes távolságból. Én most kimegyek, elindulok jobbra. Várjon öt percet és induljon el maga is, menjen egészen addig, míg engem bal kéz felől meg nem lát egy utcában. Onnan diszkréten, de kövessen.
Hmmm...nem most jött le a falvédőről, vagy hogy szokták ezt mondani. Persze, hogy ha itt teljesít szolgálatot, akkor néminemű intelligencia és szakmai felkészültség alapvető követelmény volt. Csak bólintottam a fickó szavaira, jelezve, hogy én megértettem, hogy mit mond és csak reméltem, hogy Ők is emlékezni fognak arra, hogy én mit mondtam nekik. Egy részletes térkép arról, hogy merre felé történtek az esetek és azok listája, akikre szükség esetén számolhatok fontos lenne a munka szemszögéből. Akárhogy is járattam az agyamat, az impulzus gyilkosságok teóriáját sehogy se tudtam teljes mértékben lenyelni. Hogy ha valaki gyilkolászni akarna, akkor miért itt tenné, ahol semmi kihívás nincs benne? Persze, vannak alapvetően "rossz" emberek - bár az ilyen végleteket sose szerettem használni - akiknek nem számít a kihívás, csak a vér a fegyverükön, a fájdalmas kiáltások...de ha valaki csak a gyilkolás öröméért tenné, miért tüntetné el a testeket? A hirtelen felindulásból elkövetett emberölések esetén az elkövető nem foglalkozik az ilyen részletekkel. Nem, valami szisztémának kellett, hogy legyen, csak még arra nem jöttem rá, hogy ez pontosan mi is lesz.
Az öt perc csiga lassúsággal vánszorgott, miközben én a zsebemből kajáztam és a másik korsó sörrel birkóztam éppen meg. Aztán amikor úgy éreztem, hogy itt az idő a cselekvésre, elhagytam a fogadót, arcom elé húzva a sálamat és elvegyültem a kora délelőtti tömegben. Mindent elkövettem annak érdekében, hogy teljesen átlagosnak tűnjek, hisz amit meg tanultam, az az, hogy soha, semmiféle esetben se bízzak a tárgyaimban vagy a képességeimben, mert ha csak rájuk támaszkodok, valami biztos, hogy be fog ütni. Minden tudásomat felhasználtam arra, hogy egyrészt lokalizáljam az ügynököt, másrészt pedig, hogy ne vegyék észre mások, hogy őt követem. Néha meg-megálltam, mint ha csak nézelődtem volna, mások párhuzamos utakon haladtam azzal az iránnyal, amelyet követnem kellett volna, igyekeztem a külsőmet néha megváltoztatni...egyszóval mindent beleadtam. A férfit nemsokára észre is vettem, ahogy egy sikátorban haladt. Óvatosan zárkóztam fel mögé, megtartva az egészséges követési távolságot, felvéve a haladási tempóját. Egy ponton a fickó a zsebeiben turkált, mint ha keresett volna valamit, a tekintetem megakadt egy kihulló cetlin. Mire kettőt pislogtam, a fickó visszaindult abba az irányba, ahonnan jött - tehát egyenesen felém - és még jól belém is vállazott, hogy utat csináljon magának - de a figyelmemet nem kerülte el az apró kézmozdulat, amely a cetlire irányult.
- Vigyázz, hogy kit lökdösöl, te utolsó senkiházi kurvakölke!
Förmedtem az alakra, amint elviharzott mellettem. Az álcát ugyebár fenn kellett tartani. Aztán még tettem pár lépést, hogy visszanyerjem az egyensúlyomat s lehajoltam a földre, hogy megigazítsam a csizmám szárát és közben mintegy mellékesen felkaptam a cetlit és a zsebembe tömködtem. Most már csak egy helyet kellett keresnem, ahol megnézhetem, hogy milyen extra információt kaptam. A sikátorban haladva a terveim úgy mondtak csődöt, mint ahogy az a nagy könyvben meg van írva: a sikátor végén egy pillanatra egy szőke, göndör hajat és az ahhoz tartozó nőt pillantottam meg. Megtorpantam, aztán a cetliről ügyet sem vetve iramodtam meg az irányába. Viszont a nő vagy észre vett engem, vagy alapból ennyire nyugtalan volt, hisz olyan gyorsan eltűnt a fenébe, hogy esélyem sem volt alaposabban megnéznem őt. Büdös picsa!
Azt kívántam, bár csak este lett volna. Akkor nem tudott volna meglógni, volt bőven nyomkövetési képességem, viszont az a holdfényhez kapcsolódott, amit most elég nehéz lett volna felhasználni, tekintve, hogy Hold Anya...vagy Apa? Egyáltalán milyen holdciklus van most...? Eh, fene bele...szóval a Hold Istenek arcát kitakarta az emberek tűzgolyója. Sietős léptekkel szeltem át a távolságot, ami elválasztott attól a helytől, ahol utoljára láttam a nőt. Mire kiértem, már csak hűlt helyét találtam neki. Akármennyire is nézelődtem, olvasva a tömeg reakcióiban, semmi nyomát nem leltem már, semmi, ami azt jelezte volna, hogy merre is haladhatott. Csalódottan sóhajtottam fel, ahogy egy olyan helyre tartottam, ahol legalább a cetlit el tudtam olvasni. A nő legalább itt volt a környéken, már csak fel kell őt keresnem. De most egyelőre a cetlire koncentráltam, és behúzódtam egy sötét zugba. Óvatosan körbenéztem, hogy figyelnek-e, majd amit megnyugodtam, hogy semmi ilyesmiről nincs szó, kihajtogattam a papírt.
Ez az a körzet. A négy sarokpont a háromemeletes ház, a halárus, a fazekasműhely és a Szirén fogadó. A cetlit semmisítse meg azonnal.
Háromszor is végig olvastam a papírt, megjegyezve minden egyes szavát. Fejemben felvázoltam egy kezdetleges térképet, miközben a papírt apró darabokra téptem, hogy később majd bedobja egy pocsolyába, vagy tűzben égessem el. Nem akartam a darabjait itt hagyni az utcán, ahol bárki összerakhatta volna a darabkákat. S megálltam egy pillanatra, hogy hol is kezdjem el a kutakodást. A fogadó egy eléggé jó tippnek tűnt, a többi inkább csak nevezetes vagy könnyen megjegyezhető helynek tűnt, hogy könnyen be lehessen határolni a helyet. Még jó, hogy a civilizáció apró gyöngyszemei mindenhol ugyanolyanok: a fogadókban az elfogyasztott pia mértékében nőtt a hangerő, ahogy mindenki megpróbálta túlkiabálni a másikat, s az alkoholmámorban olyan dolgokról is fecsegtek, amiket józanul még csak fel sem emlegetnének. A legjobb hely bárkinek, aki kérdezősködni vagy informálódni akar. Itt volt az ideje, hogy felmérjem a helyszínt.
Túl sok mindent a következő percekben nem fedeztem fel. A házak olyanok voltak, mint amilyenre számítani lehetett. Lepukkant sorházak, amelyeket nem nagyon tartottak karban, tekintve, hogy sem alapanyaguk, sem pénzük nem volt arra, hogy ilyenekkel foglalkozzanak. Egészen addig, míg a falak úgy-ahogy álltak, és a hulladékokból be tudták foltozni a tetőn tátongó lyukakat, az itteniek boldogok voltak, hogy legalább nem a szeles utcákon kellett aludniuk - többre hogyan is vágyhatnának? Örülhetnek, hogy egyáltalán nem rombolták még le az egész környéket...bár Abbaddón megpróbálta, de aztán Azy és a kardja pontot tett rövid szárnyalásának a végére. Kár, bőven megérte volna hagyni, hogy még egy kicsit hancúrozzon a környéken. Az ilyen fertő csak szégyenfolt volt mindenhol, s az itteniek élete nagyjából annyit ért, mint a szar a csizmám talpán. Viszont amennyire a házak jelentéktelenek voltak, a veszélyérzetem már kevésbé volt olyan, amit figyelmen kívül tudtam volna hagyni. A viszkető tarkóm s a szorongó érzés arról tanúskodott, hogy balhé van készülődőben. Ennek megfelelően inkább igyekeztem meghúzni magamat, bevonulva egy sötétebb helyre, amíg el nem múlik a veszély. Nem akartam felhívni magamra a figyelmemet, hogy ezzel elijesszem a szöszkét, mint egyetlen nyomomat az itteni gyilkosságokra. A gettóban mászkálva egyre jobban zavarni kezdett menet közben a saját szagom - vagy inkább bűzöm - és elgondolkoztam azon, hogy nem vittem-e túlzásba ezt az egészet, főleg úgy, hogy semmi értelme nem volt. Akárhogy is próbálkoztam, kilógok az itteni tömegből. A holdcsókolta pofikám, ha más nem, olyan volt, amit könnyen ki lehetett szúrni, és a járásom sem olyan volt, mint aki egész életét szenvedésben sínylette meg.
Ha más nem, legalább a veszélyérzetem eltűnt, ezzel párhuzamosan egy beszélgetés rövidke foszlányát sikerült elkapnom. "eltűné..." Csak ennyit sikerült elkapnom belőle, viszont ez már bőven elég volt ahhoz, hogy felkeltse a figyelmemet. Körbenézve igyekeztem izolálni a beszélgetés forrását. Sikerrel ki is szúrtam azokat, akik beszélgettek, viszont túlságosan távol voltak ahhoz, hogy további részleteket sikerüljön kiszűrnöm. Megindultam feléjük, menet közben körbe-körbe nézve, mint ha keresnék valamit, vagy valakit. A lépteim bizonytalanok voltak, arcomon elkeseredés és kétségbeesés: mint ha valaki csak eltévedt volna. Az álcám, mint mindig, most se lehetett túl kielégítő. Legalábbis valaki közeledett felém, s határozottan úgy tűnt, hogy pont engem szemelt ki. Csodálatos, a nyomornegyed egy újabb díszpéldánya, aki erősen hajazott két testvér szerelemgyerekére, akinél a bába egy mocsári boszorkány volt. Ennek megfelelően a kinézete se volt valami túl bizalomgerjesztő, hát még a szaga! Igyekeztem róla nem tudomást venni - ha észreveszi, hogy én észrevettem őt, kétségbeesésében még valami váratlanra határozhatja el magát. Igyekeztem fenntartani az inkognitómat, pedig biztosan tudtam, hogy már rég lebuktam. De hogyan? - vetődött fel a kérdés, választ viszont nem igen kaptam.
- Nem idevalósi vagy!
Förmedt rám az alak, ahogy beért engem. A szemeimet forgattam az elmés megjegyzésre. Persze, hogy nem idevalósi vagyok! Az én anyámat nem a testvére csinálta fel, és nem is a szomszéd kutyája, hogy rohadjál meg te tetves patkány! A gettóbéli helyzet egyre jobban fokozódott, ahogy a felszólalásra többen is felénk fordultak, és már az ingujjukat tűrték fel. Óh, hát akkor itt most tömegmészárlást kell rendeznem? Caspar tuti, hogy nem nagyon örülne neki, ha szépen kiirtanám a fél nyomornegyedet, de hát jogos önvédelem lenne, nem igaz?
- Nem szeretjük a betolakodókat.
Azt láttam! A kedvességük egy rozsdás kés képében manifesztálódott. Na csodás, akkor most még a vérfertőzést is elkaphatom ezektől a barmoktól? Már csak elég volt arra a valamire ránéznem, hogy érezzem, ahogy a betegség végig áramlik a testemen. Utáltam a gettót!
- És ha nem idevalósi vagyok, akkor mi van? Miért, egy helyi polgár nem sétálhat itt? Nem jelentek fenyegetést senkire sem...az előző helyemről is azért kellett elmenekülnöm, mert a helyi bandák nem szívlelhették, hogy a körzetükben csövezek. Talán itt is ez lenne a helyzet?
Valahogy ki kellett beszélnem magamat ebből a szituációból. A két éjgyilok meglebegtetése aztán bőven lebuktatna engem, viszont pusztakézzel esni neki az egész bandának még az öngyilkossággal lett volna egyenértékű. Gyerünk, vegyétek be a mesémet ti ostoba barmok! Hát, nem nagyon vették be. Emberek - hogy én hogy tudtam utálni őket!
- Az hát!
Na puff nekem. A férfi ökle olyan gyorsan indult meg felém, hogy még csak reagálni se volt időm. Hogy ez miképp volt lehetséges, arról inkább nem gondolkoztam, hisz nem a legjobb dolog ezt akkor csinálni, amikor a földön fetrengek és felettem egy szép tömegverekedés tör ki.
- Az anyádnak a büdös utcaszéli istenit!
Kiáltok fel, miközben ütések itt, ütések ott, reccsenő csontok és fájdalmas kiáltások után egy kéz lebeg be a szemem elé, ahogy valaki fel akar segíteni a földről. Eh...
- Jól vagy?
Most, hogy sikerül fókuszálnom, meglátom, hogy Ő az egyik volt a kettő közül, aki az eltűnésről diskuráltak. Hát, ha Crispin nem megy a hegyhez, akkor az jön Crispikéhez. Volt nekem itt igazából választásom? A választásom az volt, hogy egyelőre sodródok az árral és megnézem, hogy a sodrás hova is fog engem vezetni?
- Ez az egész nap határozottan nem úgy alakult, ahogy elterveztem. Hova vezettek?
Kérdeztem gyanakodva, ahogy ez a kettő határozottan tessékelt engem egy irányba és nekem aztán ez meg nagyon nem volt az ínyemre. Az egész napos szórakozás idegileg teljesen lefárasztott és eddig tartott ki az, hogy megpróbáltam én kedveskedő lenni. Ideje visszatérni az alapértelmezett viselkedésemhez.
- És figyelmeztetlek titeket: a faszom ki van ezzel a sok szarakodással és nagyon hamar felhúzom magam. Tehát egyenes válaszokat várok.
Választ nem kapok, csak egy ideges pillantást, amitől minden kedvem elszállt, hogy további kérdéseket tegyek fel. Csodás, azt hiszem, hogy megtaláltam a bűnöző barlangját és a két kísérőm most szépen oda is vezet engem. Hát, végül is, ez is egy módja a nyomozásnak, bár az eredeti terveim szerint úgy volt, hogy én önszántamból fogok oda menni, felkészülve és csapdákat állítva. Na, most jön az improvizálás. A ház, amihez vezettek, egy fokkal jobb állapotban volt a többi, de ennek ellenére még mindig undorító volt. Az összes istenekre, egy kis tatarozás nem kerülne aztán szinte semmi pénzbe, és legalább lefoglalná a tétova lakosokat egy pár hétre. De neeeeem...nekik továbbra is igénytelen mocskoknak kellett lenni. A vérfertőzött anyátokat azt. Az ajtó baljósan csapódott be mögöttem, a kulcs elfordulása pedig véglegességgel csengett.
- A nevem Albert Zwickstadt, Ő pedig Martin Schauss.
~ Már megint a hülye ember nevek. Ezek direkt szórakoznak velem? Ki a jó bánatos franc ad ilyen nevet a fiának?!~
Egyelőre nem felelek semmit, csak alaposan körbenézek belül, fenyegetésre utaló nyomokat keresve. Egyelőre nem mozdulok, de ha nem támadnak rám itt helyben, akkor akár még körbe is sétálgatok itt, hogy jobban szemügyre vehessem a helyszínt.
- Az egyik társunkkal, úgy értesültünk, találkozott ma, Ő egy másik részen van az Ő társával. Nyugodjon meg, a találkozásunk nem úgy történt, ahogy azt mi elképzeltük, de a fő, hogy itt vagyunk és senki se sérült meg nagyon. Senki, aki számít.
Senki, aki számít? Köszi, és az én önbecsülésemmel még is, mi lesz? De inkább ezt most nem hánytorgattam fel. Lehet, hogy Ők is az itteni ügynökök, viszont a bemutatkozásuk túlságosan nem nyugtatott le. A paranoia állandó társam volt, s sokszor megmentette az életemet. De ha még az ellenségnek is dolgoztak, a beszélgetéssel talán pár információt kihalászhatok belőlük, mielőtt a leszámolás következne soron.
- Igen, találkoztam vele.
Erősítettem meg a feltételezéseket, bár a többi részletet megtartom magamnak. Menet közben az, akit Martin-nak hívtak, három pohárba bort öntött, és egyet felkínáltak nekem.
- Válasszon.
Hát, vagy mérgezett, vagy nem, de még ha mérgezett is, túl sok problémát akkor se kellett, hogy jelentsen nekem. Persze, hogy előttem öntötték ki a kancsóból a bort, de ha előtte megitták már az ellenmérget, akkor nem kellett aggódniuk a tényleges méreg miatt sem. Kissé habozva, de elvettem az egyik korsót és óvatosan kortyoltam belőle.
- Joakim eltűnése nem volt véletlen. Ezt nemrég fedeztük fel.
Veszi át a szót Martin. Felvontam a szemöldökömet. Ezt ennyi ideig tartott kitalálni? Hát, nem éppen a legélesebb eszű emberek, az is biztos.
- Persze, hogy nem volt véletlen. Szaglászott a szöszke és az eltűnések után. A nőt én is láttam egy futó pillantás erejéig, aztán eltűnt. Ti vagytok a másik kettő a körzetből, ha jól sejtem. És most mi lesz? Kedélyes információ csere?
- Nem is csak erről van szó, hogy utánuk szaglászott. Valami más után is szaglászott, sokra rájött és nekünk nem szólt róla egy szót sem, valószínűleg pontosan azért, hogy nehogy idő előtt lekapcsolják. Nagyon ügyesek ezek itt, én mondom. Csak itt vagyunk biztonságban, de nem tudunk mindig összegyűlni, különben gyanús lesz.
Hát, jó eséllyel tényleg feltűnő lenne, ha egy látszólag lakatlan házba minden nap összegyűlnének négyen. Bár akár lehetnének barátok is, vagy legalábbis közeli ismerősök, akik egy házon osztozkodnak, hogy spóroljanak és hogy nagyobb biztonságban legyenek. Bár a biztonságon azért kételkednék, tekintve, hogy van itt valami mágia. Körbejáratom a tekintetemet, próbálva megtalálni a forrását. Egyelőre semmi siker, közben Martin folytatja az elbeszélést.
- A "kedélyes" szót én nem használnám, de itt vannak a tények, amit sikerült kibogoznunk. Az eltűnéseknek egy dologhoz van köze, ahhoz, hogy hol jártak az emberek.
~ Háh, tudtam, hogy van valami rendszer! Ezt kapd ki Caspar!~
- Szokásunk ugyanis azt közölni egymással, hogy melyik nap hol jártunk. Erre elég bonyolult a kódrendszer, nem is untatnám önt vele, egyrészt úgy se venné hasznát, másrészt szakmai titok. Mindenki, aki itt dolgozik, megfigyel összesen három másik embert, olyanokat, akikre különösen lehet gyanakodni valamilyen más ügy miatt, és ugyanígy közöljük, hogy ők hol jártak. A hatvan megfigyelt emberből heten voltak az eltűntek között. Mi nem találtunk a kettő között összefüggést, de Joakim igen. Gondolt egyet, és elkezdte látogatni ezeket a helyeket, és na mit ad Isten? Most ő is eltűnt.
Első körben kissé túl sok információt vágtak hozzám ahhoz, hogy rögtön reagáljak. Hatvan megfigyelt ember, akik valamilyen módon gyanúsak. Mindezt észben tartani és úgy megcsinálni, hogy ne gyanakodjanak, ahhoz már alapos szervezettség kellett. Az öt körzet ügynökeinek folytonosan információt kellett cserélniük egymással. Az, hogy hét is volt a hatvan között, már gyanakvásra adott okot. Valaki a bűnözőkre vadászna? De miért? Nehogy már valaki azt higgye itt magáról, hogy Ő a jótevő, aki megszabadul a káros elemektől. Legszívesebben hagytam volna őt tevékenykedni, viszont a megbízatásom nem erről szólt, és nem mondhattam ellent egy zsoldoskapitánynak - akkor legalábbis nem, ha továbbra is meg akartam tartani a fejemet a nyakamon. Nagy sokára összeszedtem a gondolataimat.
- Aha, ühüm... - hümmögök egy sort, miközben mászkálok fel s alá, megnézve a helyet alaposabban magamnak. - Tehát Joakim rájött valamire, amire nem kellett volna és eltették őt láb alól, hogy ne legyen útban. Ez eddig érthető, de én azért magamban megtartok pár más felvetést is.
Persze, hogy ez volt a leglogikusabb felvetés. Valami történt azokon a helyeken, amelyekről más nem akart, hogy tudomást szerezzenek. Az eltűntek ilyen helyeken szaglásztak volna? A tizenhárom eltűnt közül hét bűnöző volt, a másik hatról egyelőre fogalmam sem volt, hogy milyen személyek lehettek, bár nekik is lehetett vaj a fülük mögött.
- Nah, a kódokhoz soha se volt túl sok tehetségem, így ténylegesen felesleges információ lenne, na meg a titkok azért vannak, hogy megőrizzük. Caspika se örülne túlságosan, ha ilyeneket kikotyognának - folytatom tovább a járkálást, majd egy ponton megtorpanok és az asztalra leülve kortyolgatom a bort. - Már mint nem találtatok összefüggést a rendszeresen látogatott helyek és az eltűnések között? Én leginkább arra gyanakodnék, hogy alvilági szervezetek találkozó pontjai lehetnek. Vagy pedig az, aki az áldozatokat tünteti el, a bűnözők közül válogat. Egy önjelölt igazságosztó, vag valami ilyesmi. Vagy még sötétebb ügyletek vannak a dologban. Valami olyan sötét ügylet, amire még a helyi alvilág se merne belevágni. HA kérhetnék egy listát azokról a helyekről, amiket Joakim meglátogathatott, később ránézek. Első sorban viszont: tudnának egy átfogó képet adni az itteni alvilági tevékenységekről? Azt hiszem, hogy ideje lenne találkoznom egy alvilági főnökkel. A bejutást én megoldom...nem mernének nekem ellent mondani. Lesz egy kis elbeszélgetni valóm a helyi nagykutyával.
Azt hiszem, hogy az utolsó rész eléggé meglepő lehetett, legalábbis mind a ketten úgy néztek rám, mint egy őrültre. Ajj, ugyan már, hát csak beszélgetek egy kicsit a legnagyobb szarkeverővel, aki itt van, ebben nincsen semmi meglepő.
- Hogy mi? - érkezik a kérdés egyszerre mindkettőjüktől. Olyan cukin dolgoznak együtt, majd megenném őket!
- Hogy hogy mi? Beszédem van az alvilág vezetőjével. Ez annyira meglepő?
- Hat különböző szervezet tevékenykedik, melyikre gondolsz?
Na basszátok meg, ez már kevésbé vicces. Hogy a francba hagyhatják, hogy hat ilyen rossz arcú banda létezzen a nyomornegyedben, amikor azt is tudják, hogy kik azok és hogy merre találhatóak? Nem lenne egyszerűbb mondjuk ide rendelni a katonaságot és egy összehangolt támadás keretében leszámolni velük? Egyáltalán: miért tűrik meg a jelenlétüket? Emberek...sose fogom megérteni őket.
- Peersze, mert miért is ne lenne csak egy? Az eltűntekről tudjuk, hogy valamelyik alvilági szervezet tagjai lennének? Vagy hogy az eltűnések valamelyik nagyobb banda területén történtek volna? Ha az embereik eltünedeznek, eléggé felhúzhatják magukat ahhoz, hogy megakarják találni az elkövetőt. Nem tesz jót az üzletnek, ha a fogdmegjeik csak úgy felszívódnak. Apropó: van olyan crimelord, akit nem érintett az eset? Már ha tudják egyáltalán, hogy ki melyiknek a tagja...
- A hét közül háromról tudunk, akik valamilyen bandatagok. Lehet, hogy csak ők hárman, lehet, hogy négyen, vagy mind a heten. Ez egy nagyon problémás környék. De nem tudunk semmit a helyről, időről, napszakról. Soha. Csak azt, hogy megtörtént. Semmi nyom, gyanús viselkedés, de ez t úgy is tudja, úgy hiszem.
- Igen, ezt már tudom. Melyik a legnagyobb banda? Amint vele végeztem, meglátogatom a helyeket, amelyeket Joakim látogatott, biztos távolságról...de az ért a többi hely ismerete se lenne egy utolsó pont. Amúgy...melyiküknél van valami mágikus tárgy? - váltok hirtelen témát, ahogy kibököm, ami egy ideje már zavart.- Vagy melyikük varázshasználó? Ha mindegyikre nemleges válaszuk van, akkor valaki itt kóborol a környéken és talán hallgatózik, csak úgy szólok.
- A házon van egy lehallgatás elleni varázslat.
- Óh, akkor azt a varázslatot éreztem. Oké, ez némileg megnyugtató.
Hát, legalább ez megnyugtatott valamelyest. Felkészültek, amikor ezt a helyet kiválasztották.
- A legnagyobb bandának pedig a kettes körzetben van a főhadiszállása, de az a terület nem sok napszakban biztonságos úgy akárkinek, hacsak nem a király személyes testőrségéről van szó. Most maradjon itt, pihenjen, magára fér.
- Nappal úgy is inkább pihennék és éjszaka kezdenék neki a dologhoz. Az az én időm...a sötét elfek ideje. Majd ha eltudnának irányítani szavakkal a kettes blokkhoz, és a főhadiszálláshoz, onnan a többit már megoldom én magam is.
- Nem biztos, hogy éjjel kéne odamenni,de ha maga mondja. Én ehhez nem értek. Nyugodtan pihenjen itt, majd este visszatérünk a tárgyra.
Böki közbe Albert-ke, majd Martinnal együtt felmennek az emeletre, magamra hagyva engem. Még egy ideig hallgatom a lépteiket, aztán gondolatokkal a fejemben igyekszem magamat elvackolni. A nappal amúgy is az alvás ideje a számomra, és már most az idegeimre ment, hogy ennyit tartózkodtam a napfényben. Miután kényelembe helyeztem magamat, igyekeztem azonnal elaludni, felkészülve arra, hogy találkozzak az alvilág fejével...