A dombon túli ének II.
-
Rengeteg kérdésem lenne, de fogalmam sincs, honnan kezdjem. – mondta Mlat, miután kilépett a helyiségből. Fehér inget viselt, egyszerű nadrággal és cipővel.
-
Kezd az elsővel. – javasoltam.
-
Ha tudnám, melyiket tegyem elsőnek, nem lennék gondban. – morogta, majd elindult a dokkoktól ellenkező irányba. –
Nem hiszem, hogy felkészült lennék minden válaszodra, állva. – én követtem egészen egy kis parkig, ahol egyszerű fapadok, árnyékoló fák és csönd fogadott bennünket.
Leültünk az egyik padra és egy darabig csak bámultunk magunk elé. Bizony nehéz újrakezdeni valamit, ami több mint húsz éve abbamaradt. Ajkai lassan kinyíltak és szavai lassan, tagoltan csúsztak ki közülük.
-
A járvány után… elmondták, hogy minden… árván maradt gyereket, magához fogadott az egyház. – rövid szünetet tartott, majd továbbra is maga elé bámulva folytatta. –
Sokáig tartott kiderítenem, melyik házba kerültek, de elmentem. Titeket kerestelek. Téged és Lohjtot. De nem voltatok ott. Hinni akartam abban, hogy túléltétek a járványt, de az a hit... idővel elkopott. – végre felnézett rám, arcán gyűrődések jelentek meg, ahogy engem figyelt. –
Mi történt?-
Járvány. – mondtam és kezemmel végigsimítottam arcom bal felén, ahol a régi, be nem gyógyuló maradványait viseltem a múltamnak. –
Jött egy Hollódoktor, aki még engem meg tudott menteni. Anyánkat és Lohjtot eltemette. Én pedig vele mentem.-
Miért nem jöttél le Falbwichba? Miért nem mentél az egyházzal?Csendben elgondolkodtam, megpróbáltam a majdnem húsz évvel ezelőtti döntéseimnek értelmet adni, ám nem tudtam.
-
Alig egy hét alatt veszett oda minden, amit ismertem és szerettem. Nem voltam hét esztendős, amikor ez történt. Valószínűleg a gyász vette el a józan ítélőképességemet. Vagy meg sem volt akkor még.Bátyám kisebb megdöbbenéssel hallgatta, milyen egyszerűen tudok róla beszélni, majd megköszörülte a torkát és megkérdezte, mi történt velem azután. Merre jártam? Milyen dolgokat tapasztaltam? Hogyan lettem hollódoktor? És én készségesen megválaszoltam neki mindent. Az elmúlt 18-19 év eseményeit. A doktori vizsgámat. A Finsterwaldi utat. A kisebb kitérőket a falvakban. Az első találkozásomat a pestissel. A nap lenyugvóban volt már, mire mindennel végeztem, és Mlat csöndben hallgatta végig. Időnként bólogatott, időnként hümmögött, de még egy gyenge kacagást is sikerült kipréselnem belőle.
-
Szóval az én kisöcsémből nagyember lett. – mondta, miután végeztem a beszámolómmal. –
Alig hiszek a fülemnek! Most, hogy tudom, milyen elfoglalt voltál, nem is haragszom annyira, hogy egyszer sem jöttél el Falbwichba, megkeresni engem. – hangján érződött, hogy még mindig haragszik érte.
-
Sajnálom, amiért ennyi ideig lefoglaltalak. Bizonyára te is meséltél volna magadról.-
Eszembe sem jutott, amíg nem említetted. – mosolygott Mlat, majd felállt. –
Gyere velem. Elviszlek az egész város legjobb ivójába! Az én mesémhez illik egy jó bor!-
Hát az én életem történetéhez nem illett volna? – tettettem a sértődöttet, miközben feltápászkodtam és követni kezdtem bátyámat.
-
A te történetedhez a város összes bora sem illett volna!Ő hangosan nevetett, míg én hátulról követtem a szűkebb utcákon át és azon gondolkodtam, boldogság-e az, amit a szívemben érezek.
Egy szűk utca, majdnem sikátorra emlékeztető hangulattal, otthont adott a világ legzajosabb ivójának. Összesen egy ablaka volt és egy akkora ajtaja, amelyen egy ember is éppen csak befért, de a cégérére legalább több gondot fordítottak. Az Aranykürt, érdekes módon egy tényleges, aranyba foglalt kürtöt hordott az ajtaja fölött.
Mlat erőteljesen felrántotta az ajtót és egy hangos kurjantással köszönt a benti tömegnek. Mindenki felé fordult, páran hangosan visszakiabálták sajátos üdvözléseiket, de a nagy többség elhallgatott. Az ismerős csend, amikor egy hollódoktor, egy zsúfolt fogadóba lép. Összesen négy hosszú asztal volt az ivóban, mindnél ültek legalább négyen. Ránézésre mind rakodómunkásnak tűntek, de akadt köztük néhány jól öltözött úriember is. Kettő kisebb asztal is volt a bárpulthoz közel, mely mögött egy fiatalnak tűnő, élénkvörös hajú nő állt. Bőre hófehér, arca szelíd, de szemei úgy néztek minket, mint egy ugrásra kész macskáé. Természetesen a legtöbb szempár az oldalamon lógó maszkomra és a botomra szegeződött, de bátyám ezzel mit sem törődött. Gyorsan leültetett az egyik kisebb asztal mögé, majd bort rendelt.
-
Kissé mogorvának látszanak, de ez csak a köznapi megítélése a hollóképűeknek, ebben a fogadóban. – mondta, majd köhintett egyet és bocsánatot kért a megnevezésért.
-
Semmi gond. Rosszabbakat is vágtak már hozzám. És a legtöbb helyen nincs jó megítélése a hollóképűeknek. – nem kis erőfeszítésembe tellett, hogy ne mosolyodjak el, amikor saját hangommal hallottam a gúnyszót, de szerencsémre bátyám helyettem is nevetett eleget.
-
Akkor had meséljem el, én miféle kalandokba keveredtem! Nehogy azt hidd, hogy „csak” rakodó munkás voltam az elmúlt években. – mosolya vidámból rejtélyessé vált és mikor a bor is az asztalra került a két korsóval, rákezdett a különböző hajóútjainak történetébe. Részletesen kitért a vérparton látott szörnyetegekre és az élőholtakra, amik egy hajón hemzsegtek a tengeren. Történeteit olyan túlzott epikussággal mesélte, hogy kénytelen voltam kételkedni a dolgok igazában is, ám nem mondhattam ki hangosan, hiszen oly régen nem találkoztunk egymással.
A tömegbe idő közben visszatért a kellemes alapzaj, mindenki fesztelenül beszélgetett a maga asztalánál, nem is törődve jelenlétemmel, ami jól esett. Rég volt már, hogy úgy éreztem, nem akarnak hasba szúrni az emberek a tekintetükkel.
Pár óra elteltével az emberek szállingózni kezdtek kifelé és a fogadó egyre tágasabbá kezdett válni belülről. Testvérem még nem fejezte be az egyik meséjét, melyben éppen egy megtébolyult kapitányt vertek el, mikor az utolsó vendég is elköszönt.
-
Meddig untatod még az urat, meséiddel Mlat? – kérdezte végül a vörös hajú pultos lány. Hangja lágy és dallamos volt. Kezdtem érteni, miért is járnak ide ennyire sokan, az eldugott hely ellenére is.
-
Untatni? Hát nem látod, ahogy tűkön ülve várja a végkifejletet? – mondta nevetve bátyám, hangjában az erős ittasság dallamosságával.
-
Akkor gyorsan zárd le, mert hamarosan zárnék. – mondta a pultos, majd kisétált az asztalok közé, hogy összeszedje a szabadon hagyott korsókat.
-
Jogos az érvelésed. De lehet, el se mondom már a végét. Kiestem a ritmusból. Köszi Lill!-
Ne engem hibáztass, hogy jobban szeretsz vitatkozni, mint mesélni! – kacagott a lány, majd az összegyűjtött ivóalkalmatosságokkal visszatért a pult mögé, hogy kiöblíthesse és eltörölhesse azokat.
-
Ejnye, kisasszony! – ugrott ki a székéből fölényeskedve Mlat, de azonnal vissza is borult. –
Hát ilyen rossz fényben tüntetsz fel engem a saját öcsém előtt?Lill keze, mely ez idáig a pult mögött szorgoskodott, megállt és vékony szemöldökét felhúzva meredt ránk.
-
Nem hazudik. – jelentettem ki, úgy érezvén, lassan én is beleszólhatok a beszélgetésükbe. –
Tényleg testvérek vagyunk.-
De hát mindvégig azt mondtad, hogy nincsenek élő rokonaid! – pislogott értetlenkedve Mlatra.
-
És én mindvégig úgy is hittem. De a mai napon bebizonyosodott, hogy mindvégig tévedtem.-
Munka miatt sikerült végre eljutnom a városba. – magyaráztam a lánynak. –
Úgy hittem, hogy nem fogom tudni meglelni, de hála az Úrnak, nem így lett. -
Ma érkezett a városba?-
Igen. – Erősítettem meg egy bólintással is.
-
És már meg is találta a testvérét? Hát ez valóban isteni csoda! – csapta össze a tenyerét kacagva. –
Ezt meg kell ünnepelni!-
Igazán nem szük… - kezdtem volna keresni a kifogásokat, de bátyám hatalmas kurjantással belém fojtotta a szót és helyeselte az ünneplést. Ezután követelte a legjobb ser csapra verését és újból megkísérelt felállni a székéből, ezúttal több sikerrel. Dülöngélve lépdelt a pulthoz, az üres korsólyával, majd megtámaszkodva felém fordította a fejét.
-
Gyere Grob! Reggelig iszunk! – invitálása, még a magam meglepetésére is, működött. Felálltam, korsómat a pulthoz vittem és bárgyún mosolyogva Lillre, kértem abból a serből. Megszokásból még pár aranyat is lecsengettem.
Az aranyló nedű folyt a korsókba, folyt a torkunkba és folyt bátyám ruhájára is, miután a harmadik kör felénél összeesett és horkolni kezdett a földön. Normális körülmények között nem törődtem volna vele, de akkor és ott, akkorát nevettem, amekkorát talán gyermekkoromban tettem utoljára. Még könnyeim is kicsordultak, hogy megsirassák azokat a nevetés nélkül töltött éveket.
Mikor már a padlót tisztára sikálta Lill és én is megbizonyosodtam róla, hogy bátyám nem fog megfulladni reggelre, mind a ketten elfoglaltunk egy-egy széket, ugyan azon asztal két oldalán. Eléggé tompa voltam már az alkoholtól, hogy ne zavarjanak kérdései, de annyira nem voltam ittas, hogy ne tudtam volna normális válaszokat adni.
Meséltem neki a fővárosról, az északi pusztaföldről, a nefilimekről, de nem többet annál, mint amennyit ténylegesen tudtam. Még abba is beavattam, mi célból érkeztem a városba. Később ő mesélt nekem a városban töltött éveiről, az itteni nemesekről, és néhány viccesnek szánt történetet is elmesélt, amit az oda járó vendégektől hallott.
Végezetül csak elszóltam magam és megtudta, hogy nincs hol aludnom, így nagylelkűen felajánlotta, hogy az ivó mögötti kisszobában megszállhatok. Nagyon hálás voltam érte, de látva készségességét, nem értem be ennyivel, ugyan is eszembe jutott, hogy aznap nem is igazán ettem semmit. Gyomrom természetesen már órák óta jelzett, én csak figyelmen kívül hagytam. Most azonban, hogy lehetőségem is volt rá, kértem, ami a háznál volt. És ő hozta is nagy tálon a szárított szalonnát és az erjesztett káposztát, egy kevés barna kenyérrel.
Lill kedvessége határtalan volt és majdnem bűntudatom is támadt, amiért visszaéltem vele. Még szerencse, hogy csak majdnem. Ő még mindig csak egy egyszerű kocsmáros volt, míg én a Királyi Palota hollódoktora. Titulusom felsőbbrendűséget kölcsönzött nekem.
Az ivó kicsiny ajtaja kulcsra záródott, Mlat oldalra fektetett teste továbbra is az egyik asztal és a falk között horkolt, engem pedig egy vetett ágy várt a raktár melletti kis szobában, az ivó mögött. Az, hogy Lill hol fog aludni, végig sem futott a fejemen.
A megszokott álom, azonnal köszöntött, mint egy régi ismerőst, barátot, szeretőt. Fény és sötétség váltogatta egymást szüntelenül, miközben a dal, mely minden éjjel ugyan az, mégis minden éjjel másképp hat, egyszerre halkan és hangosan szólt a fülemben és a lelkemben. Oly nosztalgikus, még is annyira ismeretlen. Egész lelkemet átjárja a dallam, hagyom, hogy felemésszen, átformáljon és gyermekeként újjáalkosson, majd mindent visszacsináljon egy pillanat alatt. És ez a dal, ébredésem közeledtével egyre haloványabbnak tűnik. Míg mélyen aludtam, oly szilárd volt, mint az acél, most azonban oly gyöngének látszott, mint a selyem a lágy szélben. Lengedezett, egyre messzebb tőlem, s mire szemeimet felnyitottam, már emlékeimből is eltűnt. Csupán a tudat maradt utána, hogy egy dalt hallottam.
A szobának nem voltak ablakai, így a nap fénye nem járult házzá ébredésemhez, még is tudtam, reggel van. A sötétben csak nehezen voltak kivehetőek a tárgyak, melyek körbevettek, így ha akartam volna, se tudtam jól körülnézni. Kölcsönzött ágyam mellett egy szék formáját láttam, a széken egy kis vödör volt, benne víznek érződő folyadék. Miután megmostam az arcomat és egy pár kortyot is ittam belőle, a szék háttámláján megtaláltam egyenruhámat, amit különösnek véltem, hisz emlékeim szerint nem vetettem le elalvás előtt. De az is lehet, hogy csak megfeledkeztem róla. Gyorsan átnéztem az összes zsebemet és megnyugodva konstatáltam, hogy megvolt még minden papírom és vagyonom is.
Közelebb léptem az ajtóhoz, de mielőtt kinyithattam volna, megállítottam a kezemet. A dalt hallottam megint. Azt hittem még mindig álmodom, ám minden túl valóságosnak érződött. Még is a dal ott volt. Halkan, az ajtó túloldaláról szűrődött be, mint gyönge szellő. Hívogatott. Kinyitottam hát az ajtót és engedtem a csábításnak.
A fogadó, ugyan úgy nézett ki, ahogy előző este is kinézett, csak gyertyák helyett, most az ablakokból beszűrődő fény világított meg mindent, amit tudott. Ezért is uralkodott félhomály a helyiségben. Mlat az egyik asztalnál ült és egy korsót szorongatott, melyben feltehetőleg víz volt, Lill pedig a pult mögött törölgette a palackokat és halkan dúdolt. Azt a dalt dúdolta. Azt a dalt, mely álmaimban oly régóta jelen volt, de nem tudtam megragadni. Mindig elveszett, nyomok nélkül. De most ott volt. Tisztán és kivehetően.
-
Jó reggelt öcskös! – bátyám rekedt köszöntésére a dúdolás is abbamaradt és én, abban a pillanatban, képes lettem volna arcon vágni testvéremet, amiért megszakította ezt a csodás pillanatot.
-
Jó reggelt. – köszöntött Lill is, halovány mosollyal. Látszott rajta, hogy nagyon fáradt.
-
Jó reggelt. – köszöntöttem kettejüket, majd a bárpulthoz sétáltam. –
Mi volt ez a dal?-
Csak egy régi gyermekdal, amit édesanyám tanított nekem. – válaszolta szerényen mosolyogva, fel sem nézve az üvegekről, melyeket törölgetett. Valóban csak ennyi lenne? Nehezen tudtam elhinni. Képtelenség, hogy semmi köze ne lenne az éjszakáim zömében hallható dallamhoz.
Hosszasan figyeltem arcának vonásait, remélve, hogy felfedezek benne valamilyen jelet. Láttam rajta a zavart és a rejtélyes szemmozgásokat, de túlságosan is fáradtnak is látszott ahhoz, hogy bármiféle vallatásnak alávethessem, emellett pedig fontosabb dolgom is volt aznap. A délelőtt kis részét még testvéremmel töltöttem, ajánlottam neki néhány főzetet, amely enyhíthetik a macskajajt, majd ő is ajánlott nekem néhány helyet, ahol minőségi alapanyagokat vásárolhatok. Az egyik, központhoz vezető úton búcsúztunk el egymástól, és Mlat még megígértette velem, hogy meglátogatom, mielőtt elhagynám a várost.
Dél előtt érkeztem a hatalmas erődítmény jellegű katedrális előtti térre, így volt egy kis időm nézelődni. Boltot nem sokat láttam, a teret többnyire csicsás, többemeletes lakóházak szegélyezték, széles utcákkal hézagozva. Ember, nem sok sétált arrafelé, időnként egy-egy palástos alak sétált egyik épületből a másikba, de a napnak ebben a szakában, nem volt nagy a mozgolódás odafent. Végezetül, pontban délben, megérkezett Magluer atya, oldalán három tagbaszakadt férfival.
-
Adjon Isten szép napot atyám. – köszöntöttem a papot.
-
Adja az Úr, hogy szép legyen, Eugandis. Ők itt a kísérőink, pusztán a testi épségünkért felelnek. – mutatott a három széles vállú köpenyesre, majd karjával irányt mutatva ösztönzött haladásra.
-
Igazán köszönöm, hogy időt szakítanak arra, hogy a tudományt segítsék. – jegyeztem meg, mikor beléptünk a hűvös épületbe. Nem a katedrálisba mentünk, hisz érdekes lett volna ott fogva tartani egy vámpírt, de a katedrálishoz közel volt egy méretes, kör alakú kőépület, melynek keskeny ablakain csak kevés fény szűrődött be.
-
Tudván, hogy ezzel a tudással majd segíteni kívánnak az Úr gyermekein, kötelességünknek is érezzük. – mondta az atya, miközben az egyik férfi mécsest gyújtott, melyet egy üvegbúra alá rejtett, majd másik kezében kulcscsomót csörgetve, előrement.
Három vasajtón és kettő rácsozott ajtón léptünk át, mire eljutottunk a cellákig. Az öt látható cellából négy teljesen üresnek látszott, még egy vödör sem volt bennük. Lépteink visszhangján kívül semmi más zaj nem törte meg a csendet odabent. Mikor odaértünk az ötödik cellához, különleges látvány tárult a szemem elé.
Egy férfi volt egy vasrácshoz szorítva bőrcsatokkal, minden végtagján legalább öttel. Szemét bekötözték, száját kipeckelték, hosszú, szőke haját pedig szorosan hozzákötözték a rácsokhoz. Volt egy olyan érzése, hogy amikor elérkezik a kivégzésének napja, nem fognak bajlódni a kötögetéssel és egyszerűen csak levágják majd. Amik viszont mindezek mellett a leginkább szemet szúrtak, azok a rúnák voltak a földön. Mikor Magluer atya észrevette mit bámulok, elmagyarázta, hogy a mágia elnyomására szolgálnak a minták. Fő a biztonság.
Nyugodtan léptem így be, az egyik köpenyes férfival, hogy köpenyemből előhalászott fecskendőmmel munkához is lássak. A tű könnyedén áthatolt a sápadt, fehér bőrön és a megfelelő érből folyni is kezdett a vörösség. Egy rövid ideig elidőztem a vámpír bőrének vizsgálásával, majd mikor a fecskendő megtelt, kivettem egy üvegcsét és belenyomtam a tartalmát. Még egyszer utoljára végignéztem a lekötözött alakon, hogy minden részletét emlékeim közé véssem, ám mikor szemeimet arcán pihentettem, az mintha megérezte volna és kipeckelt száját hatalmas vigyorra húzta, jobban láthatóvá téve megnőtt, hegyes szemfogait.
Fogalmam sem volt róla, hogyan volt képes megérezni, hogy az arcát figyeltem, bekötött szemekkel, de nem volt időm, hogy bármit is megkérdezhessek tőle. Az atya egy halk köhintéssel jelezte, hogy ideje lenne távozni, s én így is tettem. Valószínűnek tartottam, hogy soha többet nem fogok találkozni ezzel a vámpírral, így megpróbáltam mindent megjegyezni alakjáról.
-
Mely családból való a fogoly? – kérdeztem a papot, mikor kiértünk a templomtérre.
-
Saját bevallása szerint Nachtraben. – válaszolta az, hunyorogva az erős napfénytől. –
De miért fontos ez önnek Eugandis Doktor?-
Egyáltalán nem az. Csak érdekesség. – feleltem és koppintottam kettőt a botommal a köveken. –
Ha megbocsájt atyám, útra is kelnék. Még sok dolgom lenne és a mintát is időben le kell szállítanom.Természetesen nem volt probléma. Az atya biztonságos utat kívánt, majd elváltak útjaink.
Gyorsan lépkedtem, egyenesen oda, ahonnan elindultam aznap. Az ivóba. Miután hosszasan megvizsgáltam magamnak azt a vámpírt, kellemetlen érzés fogott el, amely még kellemetlenebb gondolatokat ültetett a fejembe. Meg kellett bizonyosodjak róla, hogy nincs igazam.
Különös mód, az ivó nyitva volt, bár üres. Senki nem ült az asztalok körül és Lill sem állt a pult mögött, üvegeket törölgetve. Csendesen behajtottam magam mögött a kicsiny ajtót, majd a pulthoz sétáltam és lehelyeztem az üvegbe fecskendezett és alkohollal higított vért, majd vártam. Eltelt öt perc és én járkálni kezdtem az ivóban. Benéztem az asztalok alá, végigsimítottam azok tetején, majd a pult mögé is benéztem, de semmi olyan nem volt látható, amit addig ne láttam volna más ivókban.
Tíz perc után magam alá húztam egy széket és kezemben az üvegcsét forgatva vártam.
Tizenöt perc múlva már a szobába is benéztem, de akárcsak az ivó, az is üresen fogadott.
Félórányi várakozás után már kezdtem is feladni és indultam volna bátyámhoz, hogy elköszönjek tőle, ám mintha pont csak erre a pillanatra várt volna, a bejárati ajtó kinyílott és a vörös hajú lány lépett be rajta, hosszú köpenyben, fején egy indokolatlanul széles karimájú kalappal. Apró kosarat cipelt kesztyűs kezében, mely tele volt övegekkel, növényekkel és különböző húsokkal.
Arcán meglepettség látszott, mikor meglátott az asztalok között, majd egy halvány mosolyt engedett meg magának és biccentett felém. Sokkal kipihentebbnek látszott, mint reggel.
-
Ki hitte volna, hogy pont akkor érkezik vissza, amikor én vásárolni vagyok?-
Isten útjai kifürkészhetetlenek Lill kisasszony. – mondtam válaszul, majd felajánlottam neki segítségemet, kosara átvételére. –
Olyan gondolatok ékelődtek belém, melyeket csak a bizonyosság verhet ki onnan, így hát idesiettem, miután végeztem.-
Örülök, hogy látom Doktor. – átadta kosarát, majd elkezdte lehámozni magáról, hosszú gúnyáit. –
Milyen gondolatoknak köszönhetem hát a korai viszontlátását?-
Szeretném először a dalról faggatni, ha nem bánja, melyet kora reggel dúdolt.-
Csak nem azt szeretné mondani, hogy elvarázsoltam hangommal? – kérdezte, szelíden kacagva, miközben a pulthoz sétált és leterítette, levetett ruháit. Hosszú köpenye alatt egyszerű inget és nadrágot hordott, de mindezt kiegészítette, egy különösen szemet gyönyörködtető nyaklánccal.
-
Bár mondhatnám, hogy nem így van, kisasszony! – sóhajtottam, majd felhelyeztem kis kosarát a pultra. –
Miféle dal volt az?-
De hát már mondtam. – pislogott értetlenkedve. –
Csak egy régi gyermekdal, amit édesanyám tanított nekem.-
Majdnem teljesen biztos vagyok abban, hogy ez egy hazugság Lill kisasszony. Annak a dalnak nagyobb a jelentősége, mint holmi gyermekdaloknak.-
Miből gondolja ezt Eugandis? – a lány hangszíne megváltozott. A kedvességét átváltotta a gyanakvás.
-
Személyes tapasztalataimból. Minden egyes éjjel ugyan azt álmodom. Ugyan azt a dalt, amelyet ön dúdolt ma reggel.-
Doktor, ön bizonyára csak megőrült. Nincs ebben semmi szégyellni való. – mondta rideg hanglejtéssel, majd kosarát felmarkolva sietősen bement a raktárba. Én viszont követtem.
-
Az őrület közel sem így néz ki, kisasszony. Az iménti reakciója pedig bizonyosságot adott róla, hogy köze van ahhoz, amit mondtam. Mondja hát el, mi maga és mi köze van a dalhoz?Hangom cseppet sem emeltem meg, még is kérdésemre úgy merevedett meg, mintha kiabáltam volna hozzá. Lassú, egyenletes mozdulatokkal kezdte kipakolni kosarából a vásárolt termékeket, majd miután kiürült, szembe fordult velem.
-
Ön nem ostoba ember. – mondta. –
Habár őrültnek hangzik is, nem az. Bizonyára már kitalálhatta, mi is vagyok én.-
Egy vámpír… - súgtam a levegőbe és kimondva még értetlenebbül álltam előtte, majd látván bólintását, még több kérdés merült fel bennem, mint azelőtt. Láttam, ahogy a lány éles szemekkel figyelt, pont úgy, ahogy legelső találkozásunkkor, az előző éjjelen.
-
Mióta élsz a városban? – kezdtem az első, legkézenfekvőbb kérdéssel.
-
Még nincs egy éve.-
Hogyan nem találtak még rád ez idáig?-
Rám találtak már. Nem is egyszer. A pénz és az alkohol remek felejtő eszközöknek bizonyulnak. De akin nem működött, azt egyszerűen csak elnyelte a tenger.-
Hogyan rejted el a fogaidat?-
Nem rejtem én el azokat. Csak nem beszélek annyit és akkor sem nyitom szélesre a számat. Nem vagyok én ostoba.-
És mi közöd van őhozzá? – felemeltem az üvegcsét, melyet ez idáig kezemben szorongattam. Ha a lány képes lett volna ölni a tekintetével, már rég halott lettem volna.
-
Család. – mondta halkan és közelebb lépett. Félve attól, hogy kimarja a kezemből, gyorsan hátráltam két lépést és visszacsúsztattam egyik belső zsebembe a mintát. Ő csak mosolyogva elém sétált és nyitott tenyerét a mellkasomra helyezte. –
Nem kell félnie doktor. Önt nem tervezem a tengerbe ejteni.-
Valóban nem lenne túl bölcs cselekedet. – helyeseltem és igyekeztem mérsékelni szívverésemet. –
Egy hollódoktor eltűnése kicsit nagyobb hullámokat verne, egy közemberénél.-
Látja? – mosolygott újból szelíd tekintettel nézve rám. –
Nem ostoba maga. Most már csak én szeretnék egy biztosítékot kérni.-
Egyszerű szavam nem lenne elég, igaz? – biztos voltam benne, hogy nemet mond, hisz amint kiszabadultam volna az ivóból, első dolgom lett volna jelenteni az egyháznak.
-
Igaz. – mondta és lassan elkezdett körbesétálni, szabad kezét továbbra is kontaktusban tartva felsőtestemmel. Lassan beszélt, hangja halkan búgott. –
Mind a ketten tudjuk már, hogy a dal, melyet éjszakánként hall már lassan tizennyolc éve, nem csak az ön agyának szüleménye. Bizony, nekem is közöm van hozzá. De nem csak nekem. Nagyon sokan vagyunk még, akik ugyan azt a dalt dúdoljuk, és még többen vannak, akik ugyan azt a dalt hallják már évek óta.-
Miért halljuk ezt annyian? – kérdeztem, mikor újból megállt velem szemben.
-
Mennyire akarja tudni Doktor?Értettem én, hogy mire ment ki a játék. A tudás és magyarázat ígéretével akart elnémítani és bármennyire is fájt beismernem, sikerült neki. Eléggé akartam tudni az engem érintő dolgokat ahhoz, hogy eltekintsek egy apró koszfolttól az északi királyság területén.
Megalkudtunk, hogy ha nem szólok senkinek jelenlétéről, és hagyom, hogy zavartalanul folytathassa dolgait, akkor minden újabb látogatásomnál, megoszt velem egy titkot, az engem is érintő különleges dalról és annak miértjéről.
Így indultam vissza Carolusburg felé, egy üvegnyi higított vámpírvérrel és egy nehéz titokkal a zsebemben.