Forró levegő ömlött az arcomba, amikor kinyitottam a zsoldoscéhhez legközelebbi hellenburgi sütöde ajtaját. Régen jártam ilyen helyen, sőt, már azt sem tudtam, ez is valami céhszervezet tagja-e vagy csak a piacra szállít árut. De nekem mindegy is volt, az ajtó nyitva állt, a polcokon mind-mind frissen készített ételek árasztották fenséges és csábító illatukat. Volt ott egyszerű cipótól kezdve teasüteményeken át felismerhetetlen tésztaféleségekig minden. Csak most jöttem rá, mégis milyen nagy - következésképpen milyen drága - ez az üzlet, de már nem akartam kilépni, egyszerűen magába szippantott a helyiség, és még az sem zavart, hogy rajtam kívül mind jól öltözött vendégek voltak jelen. Na persze ez csak egy fogalom, a magam módján én is elég jól öltöztem ahhoz képest, hogy legszívesebben most azonnal levetettem volna mindent. Milyen jól tudtam volna meditálni a terem kellős közepén ebben a meleg illatfelhőben! Tünde-erdő belsőbb területeire emlékeztetett, kifordítottan összefércelve egy vacsorával anyáméknál. Ahogy becsukódott mögöttem az ajtó, sorsom is megpecsételődött: magába fogadott minden, s pillanat pillanatot követett, mégsem mozdultam meg. Láttam, talán mégsem ez a környék legdrágább üzlete, és ha valóban így volt, megengedhettem magamnak itt valamit, erre mérget is vettem volna. Mostanság volt zsoldom elég, jóllehet, sokat félre is tettem. Nem állt szándékomban örökké a céhépületben lakni. Szobát akartam valahol, egy nyugalmasabb és természetközelibb városrészen, amihez azért még jócskán gyűjteni kellett. A legszerencsésebb esetben jöhetett volna valaki, aki azt mondja, csak házimunkát kell végeznem, de hiába Hellenburg és Dél eszméi, a sötételf, az sötételf, az idegen, az idegen, a pénz, az meg pénz.
- Szép napot. - mondtam végül, mikor egy koszos kötényt viselő inas hosszasan bámulni kezdett.
- Szép napot. - mondtam végül, mikor egy koszos kötényt viselő inas hosszasan bámulni kezdett.