Lessons learned in Time
Mannheim vára nem volt egy túl nagy eresztés - olyan, amelyet egy harmadrangú nemestől el lehetett volna várni. Joseph von Mannheim - a felmenői hat generáció óta birtokolják a várat - még legénykorában a hadseregben teljesített szolgálatot, aztán az édesapja elhalálozásával megörökölte a várat, így a továbbiakban inkább annak szentelte minden figyelmét - na meg a feleségének, Helena-nak, és ezt teljes mértékben meg tudtam érteni. Na az a nő már volt valami - ember létére is. Karcsú alak, hosszú, formás lábak (amelyeket sajnos az itteni prűdség miatt nagyon takargatott) és borostyán színben táncoló szemei, szív alakú arcának ékességei voltak. Csak azon csodálkoztam, hogy egy ilyen természetes szépség mit keres egy olyan alak mellett, mint Joseph. Nem feszegettem inkább a kérdést, miközben ott álldogáltam előttük a kastély udvarán. A férfi nemsokára az egész pereputtyával, és a személyzet nagy részével kilovagol a nyári lakba, hogy vadászatot rendezzenek, mielőtt a rossz idő beköszöntött volna. Nem hobbiból csinálták, hanem hogy feltöltsék a vár készleteit - na meg, ugyebár sportnak sem volt rossz. Mindezzel még nem is lett volna baj, hogy ha nem álltam volna két hete a szolgálatukban, miután ki akartam szabadulni Hellenburg fojtogató falai közül, és úgy véltem, egy ilyen eldugott kis hely eléggé nyugalmas lehet. Egy meghamisított ajánlólevél elhitette velük, hogy akár testőrként is jó szolgálatot tehetek nekik - és mivel tényleg nyugodt volt ez a hely, még csak attól se kellett tartanom, hogy az idétlenül oldalamon lógó kardot elő kelljen húznom. Idegesített a fegyver, a súlya lehúzta szinte az egész testemet, és olyan volt, mint ha a csípőm eldeformálódott volna. Nyugodtnak kellett volna lennie - akkor még semmit sem tudtam Frieda-ról, a kissé elkényeztetett, vadóc lányról. Akkor lestem nagyokat, amikor Joseph bejelentette, hogy próba feladatként a lányra kell vigyáznom, és mielőtt még ellenkezhettem volna, kivágtattak a várból, magamra hagyva egy alaposan megtizedelt személyzettel...és egy démonfajzattal.
- Nah, can't be too bad. I mean, she's just a ....HOOOLY SHIT! Kiáltottam fel, ahogy a lakótorony egyik ablakából egy hosszú kötél vágódott ki, szinte abban a percben, hogy a lovas kompánia elhagyta a várkaput, és nemsokára egy karcsú lány alakja tűnt fel, aki félelmet nem ismerve kezdett lefelé mászni a kötélen, abban reménykedve, hogy senki se fogja meglátni. Ha ez az őrült leesik onnan, engem tuti, hogy ki fognak nyírni! Az izzadtság is levert, ahogy futni kezdtem a kötél felé, egyedül Dracon akadályozott meg benne. Pontosabban az a fuldokló hang, amit hallattott. Aggódva fordultam meg, de csak annyit láttam, hogy a rohadt dög a földön fetreng, szemeiből mint ha könnyek folytak volna, és a szárnyait nem kímélve gurul egyik oldaláról a másikra, miközben gurgulázó hangokat ad ki magából.
- Ezért még számolunk, Te rohadék... - fenyegettem meg ujjammal a sárkánygyíkot, majd rohantam tovább.
- What the actual fu.... - hupsz, ezek emberek, nem értik a mi nyelvünk ékes szólásait.
- Mi a bánatos fenét csinálsz, ha szabad kérdeznem??!! - ordítottam fel.
Az alak megállt a mászás kellős közepén. Elfordítottam a fejemet, ahogy egy pillanatra felnéztem. Hát, ez biztos, hogy nem egy nemesi lány - azok nem szoktak ablakon kimászkálni egy rohadt szoknyában! Igyekeztem kitörölni a képet a fejemből - szerencsére eléggé messze volt ahhoz, hogy csak azt tudjam kivenni, milyen ruha volt rajta. Valami halk, fojtott kiáltás, nem értettem meg. Majd hangosabban.
- Takarodj alólam! Te csak egy testőr vagy, nem parancsolgatsz senkinek, még a disznóknak sem! Menj inkább vissza a mocsaradba!- Hinnye az anyádat, de egy jól nevelt bestia vagy Te... - sóhajtottam fel, ahogy lopva körül néztem. Senki se tartózkodott, mindenki rémülten menekült, nehogy szemtanúi legyenek a kis kamasz csúfos halálának és felelősségre vonják őket. Clandestine-t előhúzva, sűrű bocsánatkérések közepette (amiért ilyen aljas célra akarom használni a Természet adta képességeimet) közelítettem a kötélhez.
- Ha nem mászol vissza, rohadjak meg, én felgyújtom a kötelet!- Úgy se mered! Az apám felkoncolna téged élve!- Mondd csak, látsz Te itt szemtanúkat? Kiáltottam torkom szakadtából. Ebben a pillanatban az egyik kukta kidugta a fejét a nyári konyhából.
- Meg se próbálj nézelődni, vagy itt helyben szecskázlak fel! - förmedtem rá, mire azonnal be is vágta az ablakot és még a függönyt is elhúzta. Elégedetten bólintottam. A lány viszont csak mászott tovább. Megvártam, míg alig hat láb választotta el a talajtól, majd meggyújtottam a kötelet. Végig kordában tartottam azért a tüzet, hogy ne égessem meg. A lány szemeiben látszódott a félelem, aztán elrugaszkodott, hogy leugorjon a földre. Elkaptam, mielőtt még a gyenge kis teste összezúzódott volna ettől a kis zuhanástól, majd mindenféle ceremónia nélkül leejtettem a földre.
- Na, így már jobb. Most pedig...ott is maradsz!- EZT NEM TEHETED MEG VELEM! ÉN A VÁRÚR LÁNYA VAGYOK!- Számomra csak egy elkényeztetett kis cafkának tűnsz, aki ott tör borsót mások orra alá, ahol tud. De tudod, én komiszabb vagyok és aljasabb nálad. Most pedig szépen átvészeljük ezt a pár napot anélkül, hogy kinyiratnád magadat és kölcsönös elégedettségünkre mondunk örökös búcsút egymásnak. Áll az alku?- Pfff...azt hiszed, hogy aljas vagy és komisz? Te nagyon el vagy szállva magadtól. Nincs semmi és senki sem, aki le tudna engem korlátozni. Azt teszek, amit akarok, főleg most, hogy Papuska nincs itt. Szóóóval...további szép...ségeket mellőző napot, Kormika. Mielőtt még bármit válaszolhattam volna, a lány a ruháját le se porolva indult meg nagy lendülettel a várhoz tartozó egyik falu irányába, én meg csak álltam ott, bambán nézve ki a fejemből. Annyira egyszerű lenne itt helyben kicsinálni a lányt és ráfogni valami balesetre. "Áh, csak menet közben megjelent egy északi kém, aki az éjszaka leple alatt végzett a lánnyal. Nagyon sajnálom..." Nem, ez nem működne. Most komolyan, ezt a kis ribancot kéne életben tartanom és vigyázni rá? Inkább nézzek szembe hat Esroniel-lel és két Abaddón-nal egyszerre.
- Hold Anyára, honnan szülök olyan hülye ötleteket, mint a "pihentető kiruccanás"? Sóhajtottam fel, ahogy a lány után eredtem. Dracon csatlakozott a társaságomhoz, bár megtartotta az egészséges távolságot tőlem, ahogy látta, hogy eléggé morcos vagyok és nem felejtettem el, ahogy szó szerint kiröhögött. Freida nem nagyon foglalkozott azzal, hogy utána megyek, simán bement az egyik kocsmába...én pedig aljasul elvigyorodva lemaradtam, és visszamentem a szobámba. Hadd igyon a leányzó még egy kicsit...
- El sem hiszem, hogy ennyire könnyű volt lekoptatni azt a hülye Kormost... Vigyorodott el elégedetten Freida, ahogy a vele szemben ülő ősz alakot figyelte. A férfi megvakargatta az állát és koszos kezeivel egy újabb lapot terített ki az asztalra. Már fél órája kártyáztak, amely során folyamatosan nyert, a lány legnagyobb megrökönyödésére és bánatára - s minden egyes elvesztett kör után innia kellett, így már eléggé részeg volt.
- Nem is tudom naccságos asszonom, hogy miért ilyen förmedvényt hívnak ide közénk, rendes népek közé... Fintorodott el a férfi is, ahogy ismét bezsebelte a táblára dobált érméket. Előtte már szép nagy halom állt, míg a nemes lánya előtt már csak három réz és egy ezüst érme hevert. Még így is több volt, mint egy paraszt havi keresete.
- Hol tanult meg ilyen jól kártyázni, Herr...- Schattenfluch, aranyoskám. Schattenfluch.- Akáárhogy is...nekem lassan mennem kéne.- Ahogy nekem is. Köszönöm a mai játszmát, Frauline. Nagyon szépen köszönöm. Vigyorodott el az öreg, ahogy egy szütyőbe söpörte az érméket. Az összegyűltek felhördültek, ahogy Freida ingatag lábakkal kelt fel az asztaltól, hogy visszamenjen a kastélyba. Kicsit ki kell józanodnia, mielőtt valami új szórakozást keres magának.
- Ebből lesz aztán a csúnya másnaposság... Jegyeztem meg a lánynak, miközben a kút káváján üldögélve egy almát majszolgattam, míg Dracon egy szelet húst rágcsált nagy élvezettel, arcán komisz vigyorral, mint aki titkokat rejteget. A lány csak egy ideges mozdulatot tett, aztán ingatag léptekkel haladt tovább. Árgus szemekkel követtem a mozgását. Hát, legalább ma már nem fog semmit sem tenni. Ennek ellenére, amint a szobájába ment, kívülről eltorlaszoltam az ajtót, és míg távol volt, az ablakot is alaposan beszögeltem, hogy ott se tudjon kimászni. Abban a nyugodt tudatban feküdtem le, hogy az est folyamán már nem fog több galibát okozni. Bár azért sajnáltam, hogy a szép esti órákat kell ilyen aljasságokra pazarolni, mint alvás. Fájó szívvel figyeltem a Hold égi útját. Na majd ha visszamegyek Hellenburg-ba, talán minden visszatér a régi kerékvágásba.
A következő nap reggelén elhúztam a torlaszokat az ajtó elől és belestem a szobába. Freida éppen akkor végzett az öltözködéssel, így csak becsúsztattam az ajtón egy, az előző napi felhozatalból ízléstelenül összeállított felhozatalt. A lány fintorogva nézte.
- Ez meg mi?- A reggeli a nap legfontosabb étkezése. Egyél.- De hát ez undorító!- Ez is csak kaja, mint a többi. Tegnap a sör meg a bor nem volt undorító?- Ahhoz neked semmi közöd... Csak megvontam a vállamat és magára hagytam a lányt. A nap további részét a várban járőrözve töltöttem. Aztán amikor Freida elhagyta ismét a szobáját, most már inkább estig várva, visszatértem a szobámba én is.
- Nem tudom, hogy miért intenek óva ettől a helytől. Nem is olyan vészes ez... Motyogta a lány, miközben a várat körülvevő kis erdőségben mászkált. A helyiek igyekezték messzire kerülni, hisz a pletykák szerint néha banditák tűntek fel az úton, akik valahogy átsiklottak az őrségen, vagy a déli egységeken. Nem szoktak sokáig itt tartózkodni, csak mentek tovább, de amíg itt voltak, egy-két kereskedőt vagy parasztot eltérítettek és megfosztották anyagi javaiktól - az esetek kis részében az életüktől is. A vezetőjük eszes volt és elkerülte az elfogást, és mivel soha se tudhatták, mikor bukkannak fel, számítani se lehetett rájuk. Érdekes módon, Papuska szerint mindig akkor bukkantak fel, amikor az őrség megfogyatkozott a várban. De neki nem kell félnie. Ő egy nemes hölgy, azokat meg nem bántják. Maximum váltságdíjat követelnek tőlük, nem igaz? Ettől függetlenül össze rezzent, ahogy valahol egy gally reccsent...aztán amikor a bokorból elővágtatott egy őz, csak halkan elkacagta magát. Nem, egyáltalán nem ijesztő ez az egész. Aztán a szíve is megállt, ahogy valaki elkapta hátulról és a száját is betapasztotta.
- Ha csak sikoltani is mersz, itt helyben elvágom a torkodat. Pakold ki a zsebeidet, drágaságom. Ha együtt működsz...talán megúszod egy kis rablással. Bár már rég nem voltam nővel...na várj, ez csak egy kislány. Fenébe. Akkor csak az ékszereidet. Ismétlem: ha sikoltani mersz, elvágom a torkodat. Érted? Freida mozdulni sem mert, teljesen ledermedt. Nem akarta elhinni a meséket...és azt, ami történik vele. Eszébe jutott, hogy milyen jó lenne, ha most felbukkanna Papuska, vagy az emberei..de senki sem. Az az átkozott self, aki a testőre kéne hogy legyen, meg jó eséllyel részegen fetreng valami árokban. Remegő kezekkel akasztotta le nyakáról a nyakláncát, amit még az anyjától kapott, és fájó szívvel, rettegve figyelte, ahogy az útonálló elmarkolta előle. Aztán a fickó eltaszította őt, és mielőtt még megfordulhatott volna, már el is tűnt. A félelemtől reszketve rohant vissza a kastély felé, bár egyszer elesett, és vagy öt percébe telt, mire fel mert tápászkodni. Minden egyes bagolyhuhogástól összerezdült, minden felvert vadállatban egy újabb banditát vélt felfedezni. Majdnem összeesett, mire visszaért a kastélyba.
- Te meg hol a francba voltál? A testőrömnek kéne lenned, nem?! Hördült fel Freida, ahogy beviharzott a szobámba. Unottan emeltem fel a fejemet, miközben a bakancsomat pucolgattam éppen. Dracon csak ásított egyet, és kényelembe helyezte magát.
- Nem nagyon tűnt úgy, mint ha segítségre szorulnál. Amúgy is, megint úgy léptél le, hogy senkinek sem szóltál. Honnan kéne tudnom, hogy hol jártál. Mi van, iszap bírkózás volt a mai program? Kérdeztem, ahogy felmértem a koszos ruháját, és a kis vágásokat az arcán. Eléggé eldurvulhatott az a buli. A lány idegesen toppantott egyet, vöröslő fejjel ordibált.
- Kiraboltak engem! ENGEM, ÉRTED?! És Te? TE meg csak itt tisztogatod a bakancsodat? Az anyám nyaklánca! És itt...a várunk közelében!- Legalább megtanultad, hogy ne mászkálj el. Örülj neki, hogy nem vágták át a torkodat vagy erőszakoltak meg. Még mindig úgy hiszed, hogy vicces elmászkálni? Na, most menj vissza a szobádba...Majd ha testőrre lesz szükséged, szóljál...vagy legalább ne mászkálj el mindenféle szó nélkül. Nem fogok végig a seggedben lenni, azt elhiheted.- Utállak! Utállak! Az apám hallani fog arról, hogy mennyire vigyázol a lányára. Szerinted hogy fog reagálni rá? Fellógat téged. Szíjat hasít a hátadból!- Belegondoltál már abba, hogy miért hagyott téged hátra itt? Azért, mert szíve mélyén örülne, ha megszabadulna tőled... Vágtam vissza, majd a hitetlenkedő képet vágó lány arca előtt vágtam be az ajtót.
A másnap reggel nyugodtan indult Freida a szobájában kuksolt, még mindig sokkban amiatt, ami előző nap történt vele, így kihasználtam a napot, hogy lazítsak. Persze folyton figyelemmel tartottam a lányt, így láttam, hogy nem tanult az előző napból, és amikor azt hitte, hogy nem figyeli senki, kiosont a szobájából. Csak megvontam a vállamat és összenéztünk Dracon-nal.
- Apuska nem is akar megszabadulni tőlem. Az a sötét elf hazudott. Mindegyik ezt teszi. De...jó ötlet volt ott hagynom mindenkit ismét? Kérdezgette magától Freida, ahogy kezdett rájönni, hogy talán ez a nagy szabadság annyira nem is vicces. A gondolat két másodpercig maradt meg a fejében, aztán tovább is szállt. Nem fog Ő aztán senki miatt gyáván meghúzódni! Még fiatal, teljes erővel, sőt, még csak most van aztán igazán energiája. Nem kell neki semmiféle holdkóros rohadék, hogy vigyázzon rá, tud Ő magára is vigyázni. Annak a banditának is csak szerencséje volt előző este, és még nagyon meg fogja bánni, hogy mit tett. Csak valahogy rá kell kennie a sötét elfre, és üldözőbe venni a rablót. De most...a szeme örömmel csillant fel, ahogy ismét a kocsmába ért. Az utolsó szabad estéje, mielőtt Papuska visszatért volna a vadászatból a következő nap. Még egy részeg mámor, és utána ismét adhatja a "jól nevelt" lány szerepét, bár senki se vette ezt be.
- Áh, hát a naccsága visszatért? Emelkedett el egy asztaltól az az öreg faszi, aki két napja majdnem minden pénzét elnyerte. Semmi baj, Papuska soha se tudta jól rejtegetni a pénzes ládikáját, most se jött össze neki, így ismét volt miből játszania.
- Miért is nem lepődök meg, hogy itt találom Herr Schattenfluch. Mi a ma esti program?- Csak fél órácskát maradhatok. Tudja, öreg vagyok már, egy óra a házon kívül több, mint elég a számomra. Majd ha idős lesz, megérti. De hát: fiatalság bolondság, ahogy tartja a mondás. Kocka?- Miért is ne? Elégedett vigyorral az arcomon néztem, ahogy Freida visszatántorgott a kocsmából, ismét üres erszénnyel. A lány még jobban lerészegedett, mint előző alkalommal, kétszer majdnem bele esett a kútba, úgy kellett elrángatnom előle. A nap már a keleti láthatár alját festette meg. Egészen sokáig bírta. A lány teljesen ziláltnak tűnt.
- Ismét kocsma, mi? Hát nem tanultál semmit sem?- Semmi közöd hozzá. Majd figyelj csak, hogy lesz nemulass, ha Papuska visszatér. Nem voltál valami túl fényes a munkádban. Mondjuk mit is várhatok egy holdkórostól?- Hogy nem voltam-e valami fényes? - röhögtem fel, ahogy lehuppantam a kút mellé.
- Hisz mét életben vagy, nem? Igaz, hogy legalább talán megtanultad, hogy nem kéne annyit innod, hogy pocsék szerencsejátékos vagy, és hogy még egy banditától se tudod megvédeni magadat. De...egyben vagy még.- Nem neked köszönhetően.- Óh, naccságos asszonyom, hogy mondhat ilyet? - változtattam el a hangomat...
Első nap. Amint Freida belépett a kocsmába, visszarohantam a szobámba, átöltöztem és felvettem az álcaláncot, benne az öreg fickó képével. Utána már csak ahhoz kellett tartanom magamat, hogy csak egy órám volt. Bőven elég arra, hogy leitassam a kis fruskát, és elnyerjem a pénzét. Ahogy a harmadik estén is. A banditás terv még könnyebb volt - csak arra kellett ügyelnem, hogy ne ismerje fel a hangomat és még véletlenül se lássa az arcomat. Bár amikor csizma tisztogatás közben lépett be, azt hittem, hogy rájön - de nem sok sütnivalója volt a fejében, az is biztos. Szerencsére minden egyes alkalommal sokkal gyorsabbnak bizonyultam nála, így még azelőtt visszaértem a szobámba, hogy Ő megérkezett volna és még átöltözni is volt időm.
- Netán ezt keresed? - tettem fel a kérdést, ismét elváltoztatva a hangomat, ahogy átnyújtottam neki a nyakláncot, amit két estével ezelőtt csakliztam el tőle.
- Mint látod...végig figyelemmel tartottam. Mint mondtam, aljasabb és komiszabb vagyok, mint Te...- Te átkozott mocsok! Ha Papuska ezt megtudja...!- Óh, mi van, ha megtudja? És mi van, csak vele tudsz takarózni? Azt hittem, hogy Te egy aljas és komisz lány vagy. De csak az apád mögé tudsz elbújni, és keverni a bajt, folyamatosan abban bízva, hogy mindent megúszhatsz. Ideje felnőnöd, kislány. Ez a világ kegyetlenebb, mint amit te el tudsz képzelni. A szobádban már vár egy főzet, akitől seperc megszűnik a gyomrod kavargása. Kipróbált és tesztelt főzet, úgy hívják: húsleves. A szakácsnő specialitása...Szerencsére nemsokára visszatér Herr Joseph, és én itt hagyhatlak téged. Hold Anyára, hosszú egy három nap volt ez.... Álltam fel és hagytam magára a lányt, hangosan fütyörészve. Dracon hűségesen követett engem, egy komisz vigyorral ajándékozva meg a lányt, aki ledermedten ült a kávának támaszkodva és hitetlenkedve meredt utánunk. Hát...azt hiszem, hogy ez eléggé könnyű menet volt, nem igaz? Ki mondta azt, hogy nehéz a kis kamaszokra vigyázni?