- Szerintem azért légy óvatos, és inkább nézessük meg egy alkimistával, mielőtt megkóstolod...
- Egy alkimistával? Alkimista látta már. És tisztán megállapította, hogy nem méreg. Meg is itta a szemeim előtt, ízlett neki. Te is láttad!
- Hatását sokára kifejtő méreg...?
- Egy alkimista nem hiszem, hogy vállalna ilyen kockázatot. Amúgy is... Anja küldte, nem olyan, mintha valaki csak úgy letette volna a kapu elé. Akkor tényleg gyanakodnék.
Nem lenne meglepő, ha valaki el akarná tenni őket láb alól, mert... egyszerűen csak mert van egy kastélyuk, meg mert déliek, meg a fajuk miatt... Bármiféle okot lehet találni. De ez az üvegcse egy baráttól származott, aki soha nem döfné hátba őket, kivéve talán, ha az élete árán kérik erre, de hát ki követelne olyat, hogy küldjön el egy üvegcsét valami spéci folyadékkal, ami elvileg nagyon finom és különleges?
- Inkább nekem kéne innom, ha annyira ragaszkodsz hozzá..
Valóban, a méreg-rezisztencia.
- Nekem szánta. Azt mondta, hogy akitől vette, kizárólag lányoknak szánta. Lehet, hogy valami kuruzsló volt és ilyen szépítő hatást magyarázott hozzá....
- Például meg is kérdezhetnéd.
- És várjam meg, míg ideér a válaszlevele?! Hetekig csak álljon itt ez az üvegcse? - sápítozik, ahogy szinte simogató tekintettel méri fel a különlegesen szép relikviát. Olyan díszes... kézre álló, tökéletes alakú üveg, enyhe kékes színezéssel és esztétikus növényminták futnak körbe rajta sötétebb színnel. - Bízom a szervezetemben. Ha valami nagyon nagy baj lesz... keresünk segítséget. Dél hősnője ne haljon már meg egy korty innivalótól.
Damien gondterhelten sóhajt. - Hát ne is... Tudod, hogy néha irracionálisan makacsul ragaszkodsz dolgokhoz?!
Cicásan elvigyorodik, ahogy elképesztő elégedettséggel ragadja meg az üveg fekete dugóját, és óvatosan, de kellő erővel húzza ki. Máris éles, édes aroma szivárog ki az üveg száján, nem túl erős, olyan kellemes, majdnem hasonlít az illatosítószerekéhez, de annál sokkal inkább... étvágygerjesztő.
Felpillant bódulatából. - Ne... kérlek, ne nézz ilyen kiskutyaszemekkel.
- Nem akarom, hogy bajod essen... nevetséges így kockáztatni... - aztán csak egy sóhajt hall, miközben a meglepően erős és kellemes ízű folyadékból leönt egy kortyot a torkán. Kiélvezi a főzet zamatát, lassan csorgatja végig az ízlelőszervein. A Wyntől tanultak alapján néhány növényt azért felismer, amik lehetnek benne. Áfonya, citromfű, kökény... - Ez nagyon finom...- Kérdően nyújtja közelebb, de a sötételf megrázza a fejét és hátrébb lép. Kivonja magát ebből az egészből. - Rendben. Marad még későbbre is, ha esetleg meggondolnád magad.
Viszonylag hamar álomra szenderül.
Ébredéskor kényelmesen nyújtózik meg, és azt érzi, mintha az ízületei valahogy szabadabbak lennének, mint máskor. Kényelmesen mocorog összevissza az ágyon, és szinte belegabalyodik a hálóruhájába... pedig annyira nem vett túlméretes darabot. Meglepetten emeli fel a kezét és néz rá, hogy el se éri a köntös ujját. Pislog vagy hármat és lejjebb húzza másik kezével a ruhaszárat.
De még milyen kéz az!
Ilyen apró ujjakat elég rég látott, amikor a faluba látogatott és Laurával játszottak. Neki vannak ilyen kezei, de ő még tízéves sincs. Puha, sima, rövid kis tömpe ujjak. Mi a jó ég volt abban a főzetben?!
Dobogó szívvel ül fel, és körbenéz. A szobája ugyanolyan, mint volt, a tárgyak a megfelelő helyen vannak, a nap az süt, de ez... ezt már megszokta, a kettős életmód átka, vagy áldása, ki tudja... A keze pedig pici.
De a lábai se érnek addig, mint szoktak. Az ágy teljes egészét ki szokta tölteni, mindig panaszkodott is miatta, hogy mi ez már, grófnő, és alig fér el az ágyán?... Igen, a luxus meg tudja bolondítani a vámpírt. Most, hogy így próbálgatja, egészen kényelmes. Forogni kezd az ágyon. Vagy négyszer elférne rajta széltében. Elbújik a takaróban és az valahogy sokkal nehezebbnek érződik, mint máskor. Nyöszörögni kezd, ahogy nagy nehezen kikászálódik alóla.
- Was? - A hangja meredeken ível felfelé. Összeráncolja a szemöldökét. Eddig is magas hangja volt, ez tény, nem is volt abszolút megelégedve vele, de ilyennek nem hallotta egy ideje. - Hmm? Hmm. A kastélyok szépek. A virágok virágoznak. Lehetnék kreatívabb is?... Te jószagú...- próbálgatja a beszédet, és a diagnózisa úgy tűnik, helyes volt: kölyökhangja van.
Alapvető babona szerint sokan nem tartanak a hálószobájukban tükröt, de őt ezt nem érdekelte, és berakatott egyet. Így most sebesebbnél sebesebben afelé röpül...ne.
Ám nagyot bakkan, ahogy próbál lejutni az ágyról. Amikor végre sikerül, az ágy körülbelül a combjáig ér fel. Elképedve bámul fölfelé a plafonra.
- Kicsi lettem.
Próbál visszaemlékezni, álmodott-e valamit. Halványan rémlik egy kutya, séta a Nap felé, a nyaklánc szorongatása, hernyók, ahogy masíroznak egy levélen, de... nem... semmi nyom.
Hirtelen kikerekednek a szemei és az éjjeliszekrényen helyet foglaló fiolára néz. Pár másodperc elteltével rájön, hogy lélegezni is kéne. Még a légzésének a hangja is más... Odaszalad és merően bámulni kezdi az üveget. Összeszűkíti a szemét. - Te voltál?
Aztán rájön, hogy tükörbe akart nézni, ó, a nyavalyába. Az agyával is csinált valamit ez a cucc? Visszarohan hát, és lábujjhegyre áll, így az arca éppen belelóg a képbe...
Nagy szemek. Hatalmas szemek néznek a szemébe. Óriási rózsaszínhez közelítő színű szemek, fitos orral és szokatlanul, aránytalanul kisebb arccal, puha és nagyon, nagyon fiatal bőrrel... Majdnem elröhögi magát a saját meghökkent arckifejezésén. Próbál fejeket vágni a tükörképének. A fogai még megvannak, ez jó jel. Az amalgámnyaklánca is... hála az égnek, bár a lánc, mivel elég hosszú, most már úgy a mellkasa tájékán lóg.
Mellkas. Elhűlve tapogatja meg.
- Húha... - Ilyen is rég volt. Teljesen lapos. Nem bírja tovább, elneveti magát. Fene hitte volna, hogy ezen fog meglepődni. Itt áll, egy kis hat- vagy hétéves (esetleg nyolc) testben és azon akad ki, hogy nincsenek mellei.
Várjunk. Egy kastélyban van, aminek ő az úrnője. Mi az ég fog történni, ha meglátják helyette ezt a kis porontyot? Csak felismerik, hogy ő az, elvégre a bőre, haja színe és a tény, hogy vámpír, elég feltűnő. Csak nem gondolják, hogy egy Mina kiköpött mása démon avagy kultista avagy ki tudja, miféle fajzat átvette az alakját, és mondjuk elrabolta vagy bántotta az igazi Minát.
Meglepődik, miért nem sokkolta a tény jobban. Aztán nagyon erősen vág bele a bűntudat.
Ha tényleg az a cucc volt, amit megivott... rémesen felelőtlen volt.. egy grófnőnek nem kellene ilyet tennie...
Újat dobban a szíve és visszaszalad, hogy ellenőrizze az ital szintjét. Vajon ennyit ivott ki belőle? Vagy még több volt, mikor utoljára látta?...
Apró lábait szedve, még mindig csodálkozva a furcsa perspektíván, iszkol az ajtóhoz, kipislog, hogy nem jön-e senki, majd átslisszol a folyosón a vele majdhogynem szemben lévő ajtóhoz és beront rajta.
- Ugye nem ittál belőle?!
A következő csendben kellő ideje van azon tanakodni, hogy milyen borzalmasan is hangzik belülről ez a hang, hát még hogy hangozhat kívülről, teljesen más érzés képezni a hangokat és milyen lassan halad ezeken a kicsi lábakon, hogy festhet a túlméretezett hálóköntösében, amiben majdnem elesett, és vajon Damien fejében mik járhatnak, amikor egy zilált és szétesett kislány sipítozva ront be a hálószobájába.
Mielőtt szabadkozhatna, azonban kap is reakciót. - Te... te még mindig te vagy?!
Zseniális, tehát nem kapott frászt. Annyira. Mina büszke magára, ezek szerint felismerhető, még kicsinek is. - Én... igen... Wilhelmina von Nachtraben... grófnő... izé... ez még hülyébben hangzik ezen a hangon - takarja el az arcát a kezével, ahogy próbálja visszafojtani a hirtelen rátörő kuncogásrohamot. Te jóságos fűzfavirág, ez így nem lesz jó... Elpirulva húzza össze magán a ruha fodrait. Ugye nem látszott ki semmije, aminek nem kéne?!
Bár... most kislány. Kislánytestben. DE AKKOR IS!
- Iiizé... összekészülődök, aztán megnézzük, mit tehetünk, jó?
Ez remek. gyors reakció, ezt várta tőle, de... nem remélte, hogy megkapja. Hálás. Abszolút. Csak most.. megint át kell slisszolnia a folyosón, és ha erre jár valami személyzet...
A manóba. Utálja a személyzetet.
Különös módon mi történik, ha Marcus meglátja így?... - Van egy ásód?
- Mit akarsz ásni? Majd ásol a normál méretedben... de akkor se hinném, hogy hagynánk, egy grófkisasszonynak. Na kisasszony hagyjon felöltözni, aztán... a lötty volt, mi?
Fájdalom hasít a lelkébe, de a hang, amivel válaszol, valóban gyermekien sértődött. - Honnan tudjam?!
A fenébe. Mi van, ha tényleg befolyással van az elméjére is...?
Ez hihetetlen. Olyan magasnak tűnik minden, az ablak, a függöny... az erkélyre, hogy kilásson, konkrétan fel kéne emelni. Annyira szívesen megtenné, de extrémkockázatos lenne. Egyelőre örül, hogy így a szobájában megbújhat. Tulajdonképpen egészen élvezetes így. Könnyebb mozogni, sokkal gyorsabb, csak épp... kevésbé haladós. És úgy érzi, mintha szinte rásimulna a padlóra, mintha olyan közel lenne hozzá, mint amikor négykézláb járt.
Próbaképp leereszkedik négykézlábra. Csak annyit ér el vele, hogy még kisebbnek érzi magát. És hiányzik Adelin.
Elkerülhetetlen, hogy a gyerekméretről is ne ő jusson eszébe.. A kastélyban egyre több mindenről teszi, ami nem mindig könnyíti meg a dolgát.
Tétován rátámaszkodik az ágyra. A hideg, puha takaró biztonságérzetet ad. Az a beteg gondolat jut eszébe, hogy mi van, ha ennek így kellett történnie? Ha azért lett ilyen pici, mert elege lett az összes felelősségteljes helyzetből, amibe felnőttként került? Hogy ez azért lett így, nehogy visszamehessen a háborúba és ismét szörnyű dolgokat kelljen véghezvinnie?
Vagy talán csak álmodik.. ez esetben viszont máris megfejtette az álom elég mély jelentését.
Hogy lehet kimenekülni egy álomból? Talán ha leugrana az erkélyről, de... amennyiben mégis ez a valóság, ez nem túl jó ötlet.
Amikor kopognak az ajtaján, majd kiugrik a szíve. Ijedtében felugrik az ágyra, készen arra, hogy a takaró alá bújjon, miközben magas hangon kiáltja: - Igen?
- Csak én vagyok. - Damien. Jó. Ő jöhet.
- Oké..- felel ennek ellenére ugyanúgy bátortalanul.
A self akaratlanul is végigméri tekintetével, amikor belép, és látja, hogy alig tudja visszafogni a mosolyát. Nagyot sóhajt. - Tudom, idióta vagyok, vágd nyugodtan a fejemhez. Nem tudom, hogy az a cucc volt-e... alig ittam belőle... komolyan, mi lett volna, ha megiszom az egészet?... De olyan finom volt...
Damien olyan arccal mosolyodik el, mintha egy aranyos kismacskát látna.
- Bájos, hogy ez mennyire illik hozzád.
- Mi?!
- Nem tudom, az egész... ahogy tagadod... ahogy szabadkozni próbálsz...
- Próbálok... kösz. De akkor ezek szerint nem ittál belőle. Pedig... annyira kíváncsi lennék, hogy nézhettél ki kiskölyöknek... - Ez nem jutott tényleg eszébe, ugye?... De, nagyon úgy tűnik..
- Ugye nem gondolsz arra, hogy másokat is megitass ezzel a dologgal?
Hirtelen elszégyelli magát. Nem tudja, mit akar. Nem lehet annyira ártalmas ez a dolog. Hiszen csak a méretet csökkenti. Meg a hangot. És valószínűleg kevésbé veszik komolyan miatta az embert. Vagy vámpírt, vagy démont. Mi történhet, ha egy démon issza meg?
Túl sok kérdés...
De most hogy fogják ezt visszacsinálni? Hisz csak kéne. Nem mondhatja azt a déli seregben, hogy bocsi, nem megyek háborúzni, mert megittam valami löttyöt és most egy hétéves kisgyerek vagyok... Jó eséllyel kiküldenének valakit, aki letartóztassa. Jó kérdés, hogy mit szólna az illető, ha meglátná. Talán csak elvennék a rangját meg a kastélyát.
Ó, ne... azt nem hagyhatja. Hiszen a kastély nem csak az övé. Másokat is bajba kevert vele.
A nyavalya egye meg...
- Hékás, nyugodj meg... meg... tudjuk oldani. Biztos, hogy meg tudjuk. felkeresem az összes alkimistát a közelben, hátha valaki tud valamit. Hogy miből van ez a cucc, vagy ellenszert, vagy akármit.
- Elviszed nekik megmutatni?
- Az lenne a legjobb.
Kifújja a levegőt. - De... ilyen külsővel nem mászkálhatok. Nem igazán lenne jó, ha a kastélyban megtudnák. De hazudni sem akarok nekik. Nem mondhatom azt, hogy rosszul vagyok, vagy gyengélkedek, vagy valami...
Bizony, sok problémát okozott már az életében, hogy soha, semmilyen körülmények között nem szeret hazudni. Jó, északon megtette. De azért néha lehetnek kivételek. A cél a fontos. A szégyenbe nem hal bele senki, hogy őt észreveszik hatévesen, de azért az, hogy kié lesz Eichenschild, nagyobb kérdés már.
- Akkor egyszerűen csak azt mondjuk nekik, hogy nem kívánsz látni másokat. Az antiszocialitást nem tiltja semmilyen törvény.
- Csak társadalmi norma... - Ez viccesen hangzik az ő hangjával, még mindig. - Nyavalyába, esküszöm, tudományos szövegeket fogok felolvasni, nagyon vicces lesz. - A self kuncog. - Basszus, vajon tudok varázsolni?
A szíve ismét gyorsabban kezd el verni. Ha arra sem képes... Remegő kezekkel próbál megidézni egy árnytűt, és szinte kiesik a szemén, amikor meglátja az apró, fekete hosszúkás árnyfegyvert.
- Nagyon úgy tűnik. Ugye tudod, hogy így nagyon veszélyes vagy? Kevesen számítanának egy kislánytól ilyen erőre...
Büszkén elvigyorodik. - Hát, a mágusoknak alapból ez az ereje. Nem kell nagy testi erő ahhoz, hogy hatékonyak legyenek... De azért eléggé idegesít, hogy lassan mozgok.
- Visszacsináljuk... Valahogy. Azt hiszem, indulok is.
És már megint kiszolgálják... - Én addig üljek a szobámban és olvassak?
- Ahogy gondolod. Tőlem meg is mutatkozhatsz.
- Hálás köszönetem... ha ez elterjed, elveszik a rangomat és soha nem mehetek vissza harcolni... nem, mintha annyira ez lenne a szívem csücske...
- A legrosszabbra gondolsz. Baleset. Bárkivel előfordulhat. Megoldjuk.
- Ez annyira ismerős...! Baleset? Bárkivel megeshet, hogy egy kölyök testében ébred? Aha... ez valami rohadtul erős mágia..
- Biztosan van, aki meg tudja oldani.
Vagy mi van, hacsak elmúlik magától?...
Hiú remények, egész biztosan. Úgy túl egyszerű lenne az élet. Bár lehet, hogy megtörténik, nagyon lassan, de nincs túl sok idejük...
A nyomozás egyelőre nem járt sikerrel. Egyik alkimista a másik után vette kezelésbe az anyagot, vizsgálgatta, és valóban, pár természeti összetevőt észrevettek benne, meg azt, hogy bizonyára valami bűvölés lehet rajta, de hogy hogy lehet visszafordítani, arra nem jöttek rá. Valamelyikük még ragaszkodott is hozzá, hogy elvigyen egy mintát belőle, és kipróbálja, Damien hiába erősködött, hogy a hatás szinte minden bizonnyal nyilvánvaló, így semmi értelme, hogy még egy szerencsétlen essen áldozatul.
Másnap, amikor visszatért az illetőhöz, valóban egy szende, egészen aranyos kisgyermeket talált a helyén.
Mina pedig csak ül a szobájában és átkozza magát, amiért egy ilyen járványt szabadított a világra...
Bizonyára hiteles lehet, hogy egy hatéves kislány sír a szobájában. Ahogy erre gondol, felnevet, és megpróbál kiötölni valamit, amivel vagy helyrehozhatja a dolgot, vagy legalább a saját kedvét. Már kiskorában rájött, hogy az sehová nem vezet, ha egy helyben ül és fekszik valaki, csak növeli a depresszióját, és a gondolatok bár alapvetően jó dolgok, de ilyenkor túl sok és kavargó tömeggé váló halmaz lesz belőlük, ez pedig az egész világ negatívan látásához vezet. A durcázás nem megoldás, az egyedüllét még kevésbé. Valahogyan ki kell slisszolnia innen, hogy világot lásson. Még lehet is valami poén a dologban, elvégre nem mindennap kerülhet valaki vissza több évtizedes életéből egy apró gyermekébe.
Egy nap hát, amikor Damien ismét távol van, valamiféle nyom alapján egyre rejtőzködőbb és valószínűleg szakértőbb italosmestereket kutatva, úgy dönt, lelécel kissé és körbejárja a környéket.
Valahogy jóval felerősödik a halálfélelme, ahogy ebben az apró testben járja a sötét erdőt. Igazából végig őrültnek hiszi magát, de muszáj volt otthagynia azt a szobát. Sikerült előásnia egy olyan felsőt, amely alakjából kifolyólag szoknyaruhának is elmenne, így már csak a szélessége az, ami kissé problémát okoz, de remélhetőleg amíg az erdőben van, senkivel nem fut össze, a faluban pedig... hát, majd meglátja, mi lesz. Úgyis a mesékben is a királyok álruhában szokták járni a népük falvait, nemde? Nos, jelen esetben ezt az "álruhát" ha akarná, se tudná levetni.
Minden csörrenésre összerezzen, még arra is, amelyet a saját cipője vét, amikor is egy-egy száraz levélre vagy ágra hág kis cipőjében. Az is borzasztóan nagy a lábára, így enyhén nehézkes a mozgása.
Menyétje, Lux most is a nyakában csücsül. Az állatnak rendesen súlya van, erre most jön rá, ugyanis az állatka most sokkal nagyobb hozzá képest, mint máskor. Ebből kifolyólag viszont jobban hozzá lehet bújni és jobban körbe is fonja őt. Úgy tűnt, felismeri, mert nem panaszkodott, amikor felnyalábolta, hogy magával hozza a kis túrára.
Az első faluba ér, abba, amelyikben Marcussal is találkozott. Felsóhajt az emlékre. Sikerült úgy kiosonnia, hogy még ő se vegye észre. Elvégre éjszaka nyugovóra tér, mint minden rendes ember. Egy pillanatra mondjuk megfordult a fejében, hogy belopózik és halálra rémiszti, de... inkább elvetette az ötletet.
Lépteket hall, és egy házfalnak simul, a legközelebbinek, amit talál. A múltkor is egy csapat utcagyerek járt erre. Marcussal akartak szórakozni, de jól helybenhagyta őket. Így kezdődött.
Nem is kezdődött semmi... így találkoztak... ugyan mi kezdődött volna?
Még egy sóhaj. Aztán rájön, hogy ő igazából bujkálni akar.
Tényleg Damiennek kellett volna meginnia azt a löttyöt, ő legalább tud is bujkálni.
- Pszt! Hé, te, kislány! Mitől félsz? - Kissé kötözködő a hang. Furcsa. Egyszeriben visszajön minden emléke a gyerekkorában történő, egyéb kölkökkel kapcsolatos rossz tapasztalatokról. Mennyire tudták akkor bántani, túl nyámnyila volt, hogy védekezzen és visszaszóljon nekik... de most nem az, akinek látják.
Vajon ez bűn? De... de hát.. nem tehet róla. Jó, megitta a löttyöt, de fogalma sem volt, mi van benne.
- Honnan veszed, hogy félek?
- Hát itt bujkálsz.
- Lehet, hogy éppen utánad leskelődöm...
- Hee?
Értelmi szint az van. - Nem, nem leskelődtem amúgy. Miért vagy még ébren ilyenkor?
- Ki kérdezi?
- Mina.
- He?
- Mina vagyok.
- Remek... Én meg Jakob. Na de ne errefele bujkál, ha bujkálsz. Errefele szoktunk játszani. Nem jó ötlet itt lenni.
Ez most figyelmezteti valamire?... A szokásosnál jobban lát a sötétben, így kiveszi, hogy a fiú arca gondokkal telve ráncolódik. Vívódik magában. - Miért, mit szoktatok játszani?
- Mi közöd van hozzá? Csak menj innen.
- Nekem is van ugyanannyi jogom itt lenni, mint másnak! - Ez igazán grófnősre sikerült.
- Na de fenn hordod az orrod... téged meg honnan szalajtottak?
- Mi közöd hozzá? - vág vissza. Nem hiszi el, ezt tényleg élvezi... Libabőrös lesz a karja, és biztos benne, hogy nem csak az éjjeli hideg miatt. Ilyen íze van a bűnnek? Ilyet tényleg nagyon régen érzett.... réges-régen.. Ade, farönkökön átugrás, holdfényben életveszélyes helyekre való mászkálás, anyu a haját tépte... meg majdnem az övéket is...
Felkuncog. Jakob fojtott hangon rárivall. - Fogd már be! Mindjárt itt lesznek a fiúk. Kiröhögnek, ha megtudják, hogy egy kis taknyossal beszéltem.
- Nem vagyok kis taknyos! És.. - Nagyot dobban a szíve. Nem biztos benne, érdemes-e bevállalni, de a kíváncsiság erősebb mindennél... - Akár én is játszhatok veletek!
Jakob meglepetten kerekíti el a szemeit. - Az neked nem menne.
- Honnan tudod?
- Lány vagy. És fenn hordod az orrod.
- Mi olyan nehéz abban a játékban? - teszi csípőre a kezeit.
- Francért akaszkodsz ránk? Nincs jobb dolgod? Anyád nem fog megverni, amiért itt kószálsz?
Szomorúság mar a szívébe. - Nem is tudja, hogy hol vagyok..
- Na hát. Mienk se. Mer nincs is. Legtöbbünknek. Amúgy meg mi közük. Na akkor jössz? De akkor ne rinyálj nekem.
- Jövök hát.
Ki akarja deríteni, mire készülnek ezek. Ahogy a kölyök megfordul és kisétál egy kereszteződésbe, tétován követi, fejcsóválva. Mi a jóságos eget csinál? Ha Damien nem fogja megtalálni... mennyire fog aggódni?
Hat kisgyerek sorakozik elő az árnyakból, mind különféle szakadtabb, elnyűtt ruhákban, nagyjából egykorúnak tűnnek Jakobbal, bár van egy egészen fiatal. Tekintetük elszánt és kissé üres. Hisz ha nincs más dolguk éjszaka, mint bandázni...
- Na. Remek. Mika nem jön?
- Büdös Mikael gyáva nyúl, alszik az anyuci pici fia - hallatszik az egyik kölyöktől. Mind fiúk. Természetesen rögtön meg is akad a szemük rajta.
- Az meg ki? - kérdi egy másikuk.
- Ő Mina. Azt mondta, velünk jön. Nagyon makacskodott.
- Cöh... majd persze... majd talán hozunk egy lányt is, az kéne még...
- Valami bajotok van? - Ez a fenyegető hang... Jó kis vezéregyéniség lehet. Biztosan racionális érvekkel tartja őket kordában...
- Honnan szedted ezt a pisist?
- Nem vagyok pisis!... Attól, mert lány vagyok, még játszhatok veletek, nem?
- Jól van, de ugye ő nem kap a szerzeményből, Jakob?
Szerzemény? Mi a frász, ezek rabolni mennek?... Nem hagyhatja...
- Mindenki azt tartja meg, amit maga szerez. Meg elosztjuk. Ha szerez, megtarthatja. Ha nem, nem, ennyi.
- Mit fogtok szerezni?
- Kuss! Valaki meghall minket. Pucolás már. - sürget a nemrég felszólaló kölyök, majd el is kezdenek vonulni. Olyan szemekkel méregetik, hogy bár nagyon alacsony a megszokotthoz képest, még lejjebb akar süllyedni.
Elhaladnak pár elkopott ház mellett, a falu másik széléhez, végig a házfalak mellett osonva. Elég lepukkant negyednek tűnik ez, egy kocsmából hallatszik valami dajdajozás és árad minőségtelen piák szaga. Pontosan ezt a részét az életnek tapasztalta meg ritkán... a seregben mondjuk volt egy-két durva összejövetel, de a seregben egyébként sem örömködni vannak általában.
- Na ott is vannak.
Majdnem a legszélső háznak támaszkodva két koldus fekszik, egy harmadik éppen akkor tántorog oda melléjük, amikor a gyerekek közelítenek.
- Na szevasz öreg.
Fáradt nyöszörgés hallatszik válaszul. Mina őszintén nem tudja, hogyan viszik tovább a lábai.
- Már megint ti...
- Már megint mi. Add csak, ami van.
- Fiúk.... jönnek a hidegek... nem tudnátok csak nyáron jönni? Vagy legalább csak pár napot még... pár napot, már az utolsó kenyerem is megettem...
Egyikük, egy tüsihajú, fekete szemű, izmosabbnak tűnő legényke a beszéddel mit sem törődve, sokkoló gyakorlatiassággal sétál oda a középkorúnak tűnő férfihez és fölemeli lábát annak hasa fölé, majd leejti. Elfojtott nyögés hallatszik.
- Hallottuk már. Még mindig nem érdekel. Biztosan kaptatok valamit, amit rejtegettek, piára. Na nekünk jobbra kell. Ide vele.
Három kölyök a másik férfi összetákolt rongyhalmát túrja fel. Valamit felvettek a kezükre, valami kesztyűfélét, hogy ne saját magukat mocskolják be... szisztematikusan kutatnak, mintha százszor csinálták volna már ezt.
- Na mi van, pisis? Talán a te szép szemedre jobban hallgatnak, menj csak oda.
Nyel egyet. Azt hitte, a háborúból a csaták a legrosszabb, amit látott... Körbenéz a sötétben, valamiféle válasz után kutatva. Valószínűleg még sápadtabb, mint eddig. Ám ekkor hirtelen vér lepi el az arcát, és összeszorítja kicsi ökleit.
- Na mi van, betojtál? - kiabál egy másik. A csapat fele röhög. Most már nem félnek. Itt már senki nem kéri őket számon... vagyis legalábbis ezt hiszik...
- Nem csinálhatjátok ezt! - A szavak csak úgy jönnek a szájából. Csatatéri erő uralkodik el rajta, és mindez az alakja és hangja ellenére elképesztően hatalmassá teszi belül. A helyesség ereje, az igazság ereje, amit mindenki megkérdőjelez, mégis, valahogyan mégis megnyerte Délnek Eichenschildet a társai segítségével.
- Na miről volt szó, hogy nem nyafogunk...
- Minekünk is ennünk kell valamit, oké?
- Ha nem tetszik, menj haza a mamádhoz...
Akik beszélnek, ők még a szolidabbak. Két agresszív kis kölyök olyan sebesen indul meg felé, hogy még Jakob is hiába kiált utánuk. Mina értékeli, hogy legalább próbálta megállítani őket...
Az egyik mellkason löki, a másik már rögtön mögötte áll és el is kapja, csakhogy a következő pillanatban az elöl álló kis szöszke felemeli a lábát, hogy hasbarúgja...
Meglepődik, amikor lába egy éjfekete sötétségből álló pajzsba ütközik.
- Mi a...
A következő pillanatban egy éjszín, vibráló, pulzáló gömb lebeg Mina kezében. Nem látják valószínűleg, mi az, de a hőjét érezhetik. - Eressz el, te mocskos, ha nem akarod, hogy leégessem a szemöldököd! És vele együtt a hajadat is.
A gyerekek elhűlve hátrálnak, ő pedig lihegve ereszti le a kezét. Egy pillanatra tényleg majdnem ellenségnek hitte őket. Igazi harag lángolt fel benne. A francba ezekkel az ösztönökkel...
- Nem vehetitek el a másét! Értem, hogy nincs sok mindenetek, de ez nem jogosít fel, hogy ártsatok másoknak! Ha már összefogtok, akkor legalább jót cselekedjetek! Mit gondoltok, az úrnőtök mit szólna?
- Ch... Milyen úrnőnk?
- Nachtraben grófnő? Hallottatok már róla?
- Cöh.. Rohadt sokat segít... attól, hogy ott ül a palotájában, még nem lesz többet ennünk...
Lehajtja a fejét. - Igazatok van. De ne féljetek. Lesz majd mit ennetek. De nem így. Így nem szabad. Így nem is lehet finom a falat, ha elveszitek mástól. Egyébként én ott kenyérmaradványt látok, borszagot pedig nem is érzek, úgyhogy ne ítélkezzetek ilyen hamar...
Úgy érzi magát, mint az a nefilimszerű kislány, aki a Bibliából idézgetett és igazságosztó szerepét vette magára.
- Na jó, húzzunk innen, ez egy kis boszorkány... - kezdi egy gyávábbik kölyök, majd páran vonakodva csatlakoznak hozzá. Lassan az egész csapat elszivárog. Ki káromkodva, ki ujjal mutogatva, nyelvet nyújtogatva, ki csak megszeppenten. Jakob a félelem és csodálat vegyületével néz vissza rá.
Azon veszi észre magát, hogy könnyek csorognak lefelé az arcán. A remegő kezei már nem is számítanak. Az egyik koldus megszólal. - Derék leánka vagy. Bárcsak minden gyerek ilyen lenne, mint te... igazad van...
- Nem vagyok gyerek - szipogja. Pedig most tényleg annak tűnik, noha nem is az... Nevetségesnek érzi a helyzetet.
- Jó van no. Má dicséni se lehet?
- De igen.. sajnálom... köszönöm...
- Jól van kisleánka. Mennyé haza. Vagy neked sincsen má hova?
- De, van... megyek is... - Egy szíjjal hevenyészetten felkötött nadrágja zsebébe túr, és hálát rebegve a szerencsének talál egy maroknyi érmét. Ezeket átnyújtja a férfinak. - Tessék, ezt odaadom. Osszák el, vagy nem tudom. De ajánlom, hogy ne piára költsék, tényleg....
Rekedt, lassú nevetés a válasz, meg még egy sor jóvan, a férfiak pedig összenéznek és úgy néznek rá, mint valami jótevőre. Ha tudnák...
Megsemmisülten indul vissza a kastélyába.
Mint egy rettegő szellem, szivárog vissza a kastélyába sok-sok órával később. Már pirkad, mire a magas falakhoz ér és a díszes palota mintegy vádlóan mered le rá. Ez ilyen hatalmas?
A rózsák majdnem olyan magasra nőnek, mint ő... megsimogatja a fejecskéjüket, majd beslisszol a szobájáig. Rögtön kopogást is hall az ajtón, és a lehető legbűntudatosabban néz, amikor egy zilált, hullafáradtnak kinéző sötét tünde jelenik meg az ajtóban.
- Te mégis hol a jóságos égben kujtorogtál?!
Régen látta ennyire dühösnek...
- Sajnálom, ha fáradt vagy miattam.... de csak azt tudom, hogy létesíteni kell valamiféle gyerekotthont, és több étel kell az embereknek..
- Mi a fenéről beszélsz? Hogy jön ez ahhoz, hogy fogod magad és elszöksz, egy szó nélkül és halálra rémisztve mindenkit, de legfőképp engem, amikor éppen megoldást keresek a problémára, amit te okoztál saját magadnak?!
Egy szidott gyermek. Hihetetlen.
- Sajnálom... nem tudtam csak úgy ülni itt... de azt hiszem, volt haszna annak, hogy... elszöktem.. - Föláll, odasétál és átkarolja Damien lábát. Mivel csak azt éri fel. Az pedig csak hitetlenül, ha minden igaz, hadonászik a levegőben a kezeivel, aztán tehetetlenül leengedi maga mellé őket.
- Tényleg úgy viselkedsz, mint egy kisgyerek. - Mina kuncogni kezd. - Na jó... még jó híreim is vannak... pedig most elgondolkoztam azon, hogy egy ideig még nem árulom el... -Elereszti, és látja, hogy a self a kezeibe temeti az arcát. Próbál ő néha gonosz lenni, de nem megy neki. - Bocsánat... csak.. ígérd meg, hogy nem csinálsz ilyet... soha többé...
- Mi is az, amit nem akarsz elárulni?
Damien sóhajtva előkotor egy négy felé hajtott papírt a nadrágzsebéből, és átnyújtja neki. Az írás valahogy nagyon fura. Szép és tiszta, de Anja aláírása található a lap alján, ő pedig nemigen tud írni, szóval leírathatta valakivel. Talán Tündefiúval... hmm...
Kedves Mina és Damien avagy grófoknak szóló megszólítás!
Ezer bocsánatot kell kérnem, amiért elküldtem azt a nyavalyás üveget, hát a ... gondolta volna, hogy az a ... ilyen ...-vel akar majd átverni, próbáltam utánamenni, kideríteni, ki volt, de gyorsan kereket oldott. Zárójel Kieran nem hajlandó normálisan leírni nekem ezt a levelet, ezért elnézést kell kérnem zárójel bezárva. Szóval ha valaha rám tudtok még nézni, ismét várlak titeket az almáspitémmel vagy akármi mással. Sajnos mások is vettek az üvegcséből, és hát eléggé nem örültek a végeredménynek. Gondolom, rájöttetek már, mi az. Meg kell nyugtassalak titeket, pár hét után teljesen elmúlik a hatása. Még egyszer, ha valamit tehetek, amivel jóvátegyem, csak szóljatok. Legközelebb igyekszem jobban vigyázni.
Minden jót,
Anja
Miután sikerül nem megfulladniuk a nevetésben, letörlik a könnyeiket.
- Na jó. Remek. Ezért tartozik... tudom is én... NAGYON SOK nagyon finom kajával.
- Azt én is tudok csinálni.
- Igaz, te is tartozol. Mindkettőtökre nagyon haragszom. Csintalan kölykök. A fenébe is, ahelyett, hogy megállítottam volna ezt a dolgot, csak tovább terjesztettem. Mindegy már.. a lényeg, hogy megoldódott...
- Remek, és most... mit csinálunk két hétig?
- Nos, először is szerintem aludjunk egyet. Aztán ha már úgyis csak egyszer vagy kölyök, szórakozhatunk is egyet akár... tuti volt pár dolog, amit régóta akartál csinálni, de nem tehetted, mert felelősségteljes felnőtt vagy...?
- Ki vagy te és mit csináltál Damiennel? Te mondtad, hogy ne legyek felelőtlen..
- Azt hiszem, túl kikészült és álmos vagyok. Ez is miattad van. De szerintem örülj neki.
- Én... örülök..
- És most... ugye kihagyhatjuk ma az esti mesét?
Mina nagyon régóta nem ült senkinek a nyakában. Mivel mindig is a lebegés volt a legfőbb vágya, már amikor kicsi volt, ezért a tértől természetesen nem félt, de azért egy kis adrenalint ad a dologhoz, ha egy dombról lefelé szaladnak veled, és te az illető feje fölül nézed a világot...
Bár tény, hogy felszabadító szórakozás egy háború kellős közepén. Lehetetlen, majdhogynem bűnös, de felszabadító. Csak szaladni a széllel és nevetni. És most, ahogy sikít, sokkal magasabb a hangja, mint általában. Ki is használja, hogy a hangszálai ismét képesek azt az igazi, régi gyermeki éles sikítást produkálni.
- Kérlek, hagyd abba, ne akarj megölni!
Meg aztán... talán nem árt majd körbekérdezősködni. Hátha vannak olyan személyek, akik éppen ráérnek és önszántukból akarnának egy kicsit megfiatalodni. Talán még egy kis pénzt is kereshetnének a dolgon.
De ők legalább nem titkolnák el, mi a hatása a főzetkének...