Hatóság és Önkormányzat, 1. epizód
Midőn ütközetekből visszatérő és tornyunkban állomásozó Finsterblut-vámpírtestvéreimmel beszélgettem, amikor csak feljött a "félelem" kérdése, szinte egytől egyig a két tűz közé való beszorulást nevezték meg a legrosszabbik rettegésnek. Lehet ugyan erős, nagy és gyors ellenfél ellen bajt vívni, de mindig megmarad a menekülés megváltó és felszabadító opciója. Nem úgy olyan szituációkban, ahol bármerre is kapja a fejét valaki, mindig ellenséget talál.
Nem kellett nagy empátia ugyan, hogy el tudjam képzelni ezt, és hogy át tudjam érezni a dolog súlyát, de nemrég személyesen is sikerült egy ilyen helyzetbe kerülnöm. Télvíz utolsó hónapjában ugyanis, amikor a lehulló nagy szemű hó már nem talál elég hideg talajra ahhoz, hogy ne változtassa azt azonnal sártengerré, egyetlen fertályóra lefolyása alatt két küldött is megkeresett, ráadásul egyazon probléma két külön oldalával: a Nordenfluss partján elterülő déli fennhatóságú Heidebruck kistelepülés perével.
Az első az egy távoli nagybátyám, Herr Jakob követe volt, aki felvázolta az általános helyzetet is. Nevezetesen Heidebruck régóta a Neulander család kezén van, méghozzá Herr Jakob ágának birtokában, a polgármester pedig - egy bizonyos Helmut Donnerfeld - egész eddig hűen követte a vámpírok vezetését. Abaddon sárkány pusztítása óta azonban késlekednek az adófizetéssel. Olyannyira, hogy az elmúlt fél évben egyetlen váltó sem folyt be a családunk kasszájába. Ennek oknyomozására kértek meg, mint a vidéki ügyletek egyik belsős szakértőjét, merthogy a jelentések alapján nyilvánvalóan rendezetlenség van jelen a jobbágyok soraiban.
A másik követ meglepetésemre Erhard bátyámtól jött. Ő is felvázolta a helyzetet, csak éppen egészen másként. Ez alapján a fizetés hiánya valóban egy létező tény - csak épp ez nem a köznép, hanem a kapzsi és szélhámos Helmut Donnerfeld machinációja. Minthogy Donnerfeld polgármester már amúgy is vén, csak le kellene váltani fiára, Hans-Jürgen Donnerfeldre. Persze, szó sincs arról, hogy vegyem el az öregember életét, hanem hogy bírjam rá a lemondásra a fia javára. Ők tehát ennek mozgásba lendítésére kértek meg, szintén mint a vidéki ügyletek egyik belsős szakértőjét, merthogy a jelentések alapján nyilvánvalóan az arisztokrácia korrupciója az oka mindennek.
Kellően összezavarodva ültem hát fel még aznap este az egyik Randlaufer futár mögé, akinek a dolga épp arrafelé akadt, és beleegyezett, hogy másnap reggelre oda is ér velem. Nyilvánvaló volt egyelőre, hogy oldalt kellett választanom a helyzetben. Intuícióm és ösztöneim is azt sugallták előismereteim alapján, hogy Erhard bátyám valamit tervez, és hogy semmiképp sem az ő pártjára kellene állnom, de minthogy valamiféle csodás csillagegyüttállás következtében épp ő állt az egyszerű emberek oldalán, nem tudtam előre levonni semmilyen következtetést. Nem arról volt szó, persze, hogy a népnek mindig igaza van, de ők általában őszinték annyira, hogy ami az életüket könnyebbé teszi, azt kövessék. Már pedig nekünk is az az előnyös, ha a parasztság tisztességesen termel.
Amikor tehát megérkeztem a kis település peremére, ahonnét kiválóan látszott az országokat és régiókat kettészelő szürke Nordenfluss, legelőször is nem az illetékes polgármestert kerestem fel, hanem a közeli tölgyerdőben csattogó fejszék hangját követve a falu favágóihoz siettem. Legelső intő jel volt számomra, hogy nagy hamar elnémultak, amint meglátták közeledésem, és köszöntöttek ugyan, de nem folytatták a munkát keretező társalgást. Nem beszélni nagyon is beszédes: Egyértelművé vált, hogy valami oknál fogva rendkívüli ellenérzés lappang bennük a földesurak felé - noha ez nem magyarázta, hogy pusztán vámpírságom miatt miért soroltak egyből az életüket megkeserítő birtokosok közé. Egy paraszt is tudta ugyanis, hogy számos ága van egy vámpírcsaládnak, és hogy ezek tagjai között a kapcsolat legtöbbször a névig terjed. Erőltetnem kellett hát a beszédet, és nagyon hamar közölnöm velük, hogy jómagam brückendorfi lennék, sokkal kevésbé arisztokrata, mint látszik rajtam. Erre elkezdtek hát lassacskán megnyílni, és amikor megtudták, hogy a polgármesterrel jöttem tárgyalni, rögvest harci hév kerekedett felül rajtuk - no nem felém - és ők tették a javaslatot - idézem:
- Menjen, és mondja meg annak a vén bolondnak, hogy itt lenne az ideje a koporsó rendelésével foglalkoznia, nem pedig az adó erszénybe rablásával! Adja át a fiának a települést, az legalább érti a dolgát!
Amikor érdeklődtem, hogy a fiú miben jobb az édesapjánál, további összezavaró válaszokat kaptam. A szokásos kitérők mellett, hogy mennyivel lendületesebb meg hogy mennyivel tisztább elméjű, mint az apja, a legfeltűnőbb a következő volt:
- Megmutatta, hogy hogyan öntözzük és trágyázzuk a földeket, amiket az a nyamvadt sárkány megperzselt. Azóta már nő gaz a földön, tehát tavasszal már vethetjük is be.
Önmagában ezzel nem is lenne gond, de ha a világot eleget járja a vámpír, és néz is, nem csak lát, hamar rájön, hogy délen jó sok víz és hordalék áll rendelkezésre ahhoz, hogy ne legyen szükség ilyesféle mezőgazdasági technikákra a termőképesség fenntartásához. Következtetnem kellett tehát, hogy egyrészt utazó, másrészt meg művelt és tudományokban járatos illetőről lehet szó. Ez viszont nem jelentette azt, hogy jó ember is lenne, így tehát miután az egyik szekér tele lett felfűrészelt farönkökkel, felkérettem magam rá, a kocsis meg készségesen felajánlotta, hogy el egészen a főúr kúriájáig visz. Hogy több információm legyen, a negyed órás utat beszélgetéssel töltöttem ki. Főként Hans-Joachim úrfi személyiségére vonatkozó dolgokról. Ismételt meglepetésemre sorban törte össze az elképzeléseim a fiatal szekérhajtó.
- Az úrfi? Dehogy utazik. Nem láttam még messzebb menni a szomszéd Unter-Waldennél.
- Na és tanulni?
- Elemi iskolája van, hat évfolyamot járt ki, kettővel többet nálam. Korombeli, így együtt kezdtük, csak nekem el kellett mennem segítenem apámnak a lovakkal a negyedik év után.
- Járnak hozzá esetleg emberek? - Kérdeztem próbálva alapot találni Hans-Jürgen úrfi misztikus ismereteire.
- Szoktak. Mindenféle. Most hogy így kérdi a Méltóságos Kisasszony, lehet, hogy azok között aztán van valami tanító.
Bólogattam a kocsisfiú helyes meglátásaira. Ezekben az emberekben volt a kulcs valami módon, már csak arra kellett rájönni, hogy kik ezek, és hogy honnét jöttek. Mert az rögvest nyilvánvaló volt, hogy ezek kezdtek el valamiféle indoktrinációt az örökös elméjében, ami ezt a jelenlegi helyzetet előállította. Sőt, megérzéseim azt sugalmazták, hogy már Abaddon megjelenése előtt elkezdődött ez, és az egész eset a föld termőképességének visszaállítására pusztán csak egy jó ürügynek bizonyult arra, hogy felemeljék az apjával egy szintre. Mihamarabb beszélnem kellett hát az apjával először is, majd aztán magával a fiúval. Miután közben megérkeztünk a polgármester lakáshoz, egy ötváltós érmét nyomtam a kocsisfiú markába, aki rendkívül lelkesen kalapot emelt, majd nyilván visszatért a munkájába.
A kúria belső tere azonban - és az engem fogadó szolgálók hiánya - meglehetősen valószínűtlenné tette azt, hogy bármennyi adót is zsebre tegyen az illető polgármester. Aki ilyen módszerekhez folyamodik, az rendszerint hiú és kapzsi annyira, hogy ez a külsőségein is meglátsszon. Itt azonban a hely méretén kívül - ami nyilván örökség lehetett - semmi sem utalt arra, hogy az itt lakó illető gazdag lenne. Minthogy a szekérnél az ifjú eligazított előre, így nem is késlekedtem átszelni a tágas, dohos előtéren egyenesen egy díszített tölgyajtóig, amin határozottan kopogtattam. A meglepett válaszból egyértelműen lejött, hogy semmiféle vendéget nem vártak, így hát amikor beléptem a minimalista dolgozószobába, egy igen meglepett és ugyan annyira megviselt öregembert találtam, aki pipája szipkáját rágta, és a kandallótűz fénye mellett egy jókora könyvet lapozgatott. Kalapomat levéve bemutatkoztam, mire sietve hellyel kínált egy vele szembe letett robosztus karosszékben.
- Mi járatban szerény településünkön a Méltóságos Kisasszony? Vagyis, egész igazából úgy sejtem az adók miatt jött ide kegyed. - Mondta meglepően összeszedetten a lényegre térve. Bólintottam hát egyszerűen.
- Jól látja, uram, amiatt. Nevezetesen panaszt kaptam arra, hogy jó eséllyel a parasztok engedetlenségének következtében nem érkezik a megbeszélt negyedévi harmincezer váltós díj a Neulander kasszába. - Az öreg összevonta bozontos szemöldökeit, és hosszúnak tűnő másodpercekig csak a földre terített vaddisznóbőrt nézte. Végül nagyot szívott pipájába, és megrázta a fejét.
- Nem, ez nem így van. Nem a parasztok hibája. Ez Abaddon sárkány hibája. A föld tele lett valami sóval miután felégette. Még mostanában kezd visszaállni a termőképessége, bár... - Itt látszólag ismét elkalandozott, és újabb mélyet inhalált a dohányfüstből. Befejeztem a mondatát hát helyette, hiszen tudtam, mit akar.
- ...addig nem fognak eleget adózni, amíg a fia nem lesz polgármester ön helyett.
- Maga vagy jól tájékoztatott belső ember, vagy tehetséges kuruzsló.
- Legyen az előbbi. - Mosolyodtam el. - Noha nem csak a toronyba jutottak el hírek, hanem a parasztok is ezt mondták. Vagyis azt, hogy zsebre teszi az adót. - Erre az öregnek kellett nevetnie, ami hamar köhögésbe fulladt. Miután összeszedte magát, távolba révedő, de határozottan szomorú szemekkel válaszolt.
- Persze. Aztán pedig a saját zsebemből etettem őket addig, amíg a földjeik nem voltak élhetőek. Felvállalom a halálbüntetést maguktól ezekért az emberekért, és ez a hála. A fiam meg persze hátat fordít nekem.
- És ennek mi lehet az oka?
- Nem tudom. Most tizenkilencedik esztendős. Három éve már, hogy rábíztam a falu külbirtokainak az igazgatását, azóta mindenféle nemesekkel találkozik. Biztos az egyik valamit mondott neki.
Ez már rögtön gyanússá vált. Így már volt külső érdek a falu vezetőjének személyével kapcsolatban. Már csak arra kellett rájönnöm, hogy kinek és milyen - ehhez pedig látnom kellett a falu bér- és birtokleveleit. Bólintottam hát egy mélyet a polgármesternek.
- Utánajárok a dolognak.
- Köszönöm. - Mondta halvány mosollyal a szemöldökéhez hasonlóan dús bajsza alatt, majd komorrá vált arccal szólt. - A nép nem fogja érteni, és nem nyugszik meg, amíg nem megyek el a posztomból. Új polgármester kell, de ilyen helyzetben a fiam...
- Nem alkalmas. - Fejeztem be ismét a gondolatát. - De ne aggódjon. Nem csak filantróp elhatározásból segítünk. Nekünk is érdekünk, hogy a települése jó kezekben legyen.
Az öreg bólintott, és intett, hogy távozhatok. Persze, fogalmazhattam volna biztatóbban is - de az emberek sokkal befogadóbbak és lélekben biztosabbak, ha látják az érdeket a cselekedetek mögött. Pedig dühös voltam, nagyon is. Derék ember volt a polgármester, sehol nem hibázott. Próbálta rászoktatni a fiát a hatalom felelős kezelésére, de az illető nem volt hajlandó annyi gerinccel sem rendelkezni, hogy ellenálljon az apja elleni uszításnak. Tisztelettel kellett ugyan viselkednem előtte, de megfogadtam, hogy a legelső kompromittáló megjegyzésére vámpír-nemességemre hivatkozva abszolút törvényesen kardot fogok rántani. Volt határa annak, amit valaki megengedhetett magának, ha politikáról volt szó, de az ilyen szintű korrupció - főként, hogy nyilván kisgyermekkora óta ez ellen nevelik - tovább mutatott a botrányosság keretein. Felzaklatva és szilárd elhatározással hát, elindultam felelősségre vonni az úrfit saját lakásában.