Páros hét volt, így a férfiakon volt a sor, hogy kimenjenek a piacra és beszerezzenek mindent, ami szükséges. Gerard, Leo és Klaus éppen a standok közti szűk sorokat rótták, amikor megcsapta egyikük fülét a különös szóbeszéd. Egyikük sem emlékszik már rá, ki volt az. Nem is nagyon számított, mert ahogy megbökte őket, a másik kettő egy emberként fordult vele hallgatózni.
- Tudja, az öreg Randolf unokahuga...
- Nem mondja!
- Azt mondják hogy Bauerné öccse is, de persze próbálják tagadni, aztán hallottam, hogy felakasztotta magát.
- Az a kölyök meg hogy is hívják, valami Jeromos, az meg levetette magát a szikláról. Két nappal a lagzija előtt!
- Hát ronda volt a menyecske?
- Nem!
Hármuk ereiben majdhogynem megfagyott a vér. Sok rossz hírt hallottak már, de ilyet elképzelni sem tudtak volna. Hogy valaki saját kezével vessen véget az életének...
- Ti is hallottátok... - mondta a tünde férfi lehangolódva.
- Igen... - ragadta meg Klaus az állát - eladósorba vált egy leányzó.
Klaus reményvesztett kísérletére, hogy a hirtelen jött búskomor hangulatot oldja, a többiek egy halványt mosolyt eresztettek meg. Kedves gesztus volt, de nem tudtak megfeledkezni róla. Az ilyesmi ritka volt errefelé. Éppen elég dolog öli meg az embert már amúgy is.
- Feszültnek tűnsz... - mondta Gerard Leonak, aki a szokottnál is merevebb szemekkel kereste a hang forrásait.
- Nem szeretem az ilyet... - mondta a tőle megszokott szófukar módon. A Tünde Erdőben tűntek el emberek, ha vadállatok támadták meg őket, vagy eltévedtek és nem találtak haza. De csak így megölni magát sose fordult meg senki fejében. Az ilyen nem lehetett épeszű, gondolta. De valami oka csak kellett hogy legyen. Leo érezte, ahogy megfájdul a feje.
Gerard beletörődően sóhajtott egyet. Neki sem tetszett. Az egyház tiltotta, ördögtől valónak tartotta, ha valaki saját magát segíti át a másvilágra. Ilyet nem csinál, aki jót akar magának...vagy éppen a családjának.
- Akkor már ketten vagyunk.
Hárman odasétáltak a két árushoz. Gerard szólalt meg és köszönt nekik.
- Adjon Isten! Hallották mit pletykálnak a minap? - kérdezett rá - Őrület, mik történnek...
A kereskedők csak rátok néznek nagy búskomorságukban.
- Mire gondol fiatalúr? Mostanság nem sok jó történik velünk, bár azt mondják a csapataink győzelemre állnak. - Ehh, mindenkit megvisel ez a időszak. - csóválja a fejét a másik. - Dehogy csak így eldobják maguktól az életüket hát ki gondolta volna! Nade milyen pletykákra gondol az úrfi?
Gerard idegesen támasztja meg az állát.
- Én azt hallottam nem is olyan rég hallottam, hogyan ölték magukat meg. Pont azon járt az eszem, tiszteletem teszem a családuknál. Ördög szállja meg, aki ilyet vesz a fejébe, biztos halálra vannak rémülve. Nem emlékszenek, merre történt?
- A westerwaldtól történt az országút mellett, Göttingemben. Nagyobbacska falu de még nem kisváros, meg szoktunk állni árut cserélni. De bizonyosan az ördög keze lehet a dologban, hát mi más venne rá életerős jó sorsra váró embereket, hogy kioltsák a saját életüket?
- A családok viszont... - csóválja meg a fejét a másik kereskedő. - Szégyen ez tudja, fiatalúr. A papok nem akarják eltemetni azt, aki önkezével vetett véget az életüknek, így most mindent megtesznek, hogy elhitessék baleset, vagy gyilkosság, pedig mindenki tudja, hogy nem. De akkor szent földbe kerülhetnének.
Odasietek a fekvő lányhoz, letérdelek mellé a vérbe és szemüre veszem. A sebet bekötötték, de a vér még mindig csöpög. Valószínűleg lazán kötöthették. Gyorsan lehámozóm róla és felmérem a seb méretét, majd a fölött egy tenyérrel feszesen meghúzom a kötést, amennyire csak tudom, hogy majdhogynem elfehéredjen a keze. El kell állítani a vérzést. - Hozzanak egy kancsó vizet! - utasítom őket és előhalászok egy üvegcse alkoholt. - Meg csalánt! Hozzanak csalánt! Valahogy fel kell pezsdíteni a vérét, különben elájul.
A fiúk kínos pillantást vetettek egymásra.
~ Jó ég, ha ezt Aleena meghallaná... - gondolták szinte mindhárman egyszerre. Mind jól tudták, mennyire ki tud az ilyeneken akadni. Klaus az arca elé emelte a kalapját. Nem kereste most a szemkontaktust.
- Igen, jóanyám is mindig így mesélte.
Gerard még gyorsan körbenézett, aztán intett.
- Mihozzánk szerencsére nem értek el ezek a szörnyűségek. - mondta, majd biccentett a többieknek - Jó szerencsét!
A három jóbarát elindult visszafelé.
- Én még mindig el akarok menni. - mondta Leo.
- Igen, sejtettem... - vágta rá Gerard. Leo valahogy mindig is túlontúl együttérző volt. Gerard a talizmánja felé fordult - Ehhez mit szólsz?
Az ékszer egész igáid hallgatta őket. Nem igazán fűzött hozzá semmit.
- Mi volna... - szólalt meg, ahogy kellő távolságra értek - Hogy valaki saját magát ölné meg...életemben nem hallottam még ilyenről.
Klaus felemelte az egyik ujját az égbe.
- És ekkor jön rá az ember, hogy a legfélelmetesebb ellenfél mindig is saját maga volt.
Leo és Gerard egymásra néztek. Ennek semmi értelme nem volt.
- Segíteni akarok nekik legalább egy tisztes sírhelyet találni . -mondta Leo - Nálunk..ilyet annak idején nem csináltak.
Gerard bólintott.
- Én sem bírnám épp gyomorral, ha szótlanul hagynom kéne. Szerzünk egy sírhelyet nekik.
Azzal elindultak haza, hogy felkészüljenek egy hosszabb utazásra. Nem sok idő kellett az öszsekészüléshez, mert már megszokták a hosszabb utakat. Egyenlően osztották el az útravaló holmikat, mindenki egy-egy hátizsákot kapott, abba pakoltak bele. Volt ott pár napra elegendő élelem, három kulacs víz, egy üveg bor (Leo mostanában kételkedni kezdett a víz tisztaságában), egy váltás ruha, meg persze egyetlen egy sátor arra az esetre, ha a szabadban kéne aludniuk. Gerard a biztonság kedvéért tűzszerszámot is vitt magával, egy-két fáklyát, valamint egy kevés kötelet, arra az esetre, ha eltévednének. Régi tapasztalat volt ez már a kis csapatnak, s a rengeteg út alatt megtanulták, mindenre fel kell készülni.
- Na jó, akkor várlak vissza titeket. – integetett Maria afiúknak, ahogy odavezették a kölcsönbe kapott szekeret a torony elé és egyenként felszálltak rá.
- Te biztos nem jössz? – kérdezte Klaus.
- Áh, én meg a papok... – morogta az állítólagos diplomata – Ezt most nektek kell elintézni. Meg amúgy is, Aleenára is vigyáznia kell valakinek.
Ahogy hátra mutatott a vámpír, a többiek még egy pillantást vetettek a lányra, aki ahogy várható volt, tajtékzott a dühtől. Valószínűleg gyalogszerrel indult volna meg a kis falu irányába, ha nem szorítják oda a saját láncaivel az egyik oszlophoz.
- Eresszetek el. Én esküszöm, elkapom azt a besavanyodott, alamuszi, áruló dögöt, aztán levágom a fejét, aztán a lábát, aztán kiszúrom a szemét...aztán elásom, kiásom, visszaimádkozom a halálból és elölről kezdem az egészet! – Aleena tiszta szívből gyűlölte, ha valaki így önkényeskedik valaki élete felett. Ekkora szívtelenséget egy paptól. Amikor segítségre van szüksége az embernek, ő még rátesz egy lapáttal. De nem lett volna okos ötlet őt megbízni ezzel.
Hosszú volt az út. Egyiküknek sem volt valami sok kedve beszélgetni. Szerencsére Gerard mindig feltalálja magát az ilyen helyzetekben, s szépen lassan elterelte egy-két ügyes gondolattal a barátai figyelmét erről a kellemetlen ügyről. Tudta jól, hogyan kell felvidítani az embereket. Mindig is úgy érezte, ez a feladat rá tartozik. Még éppen csak félúton járhattak, valaki kis félreeső falu mellett, amikor egy kétségbeesett fiút láttak feléük rohanni. Olyan volt az arca, mint aki éppen magával a Halállal készült találkozni, s az elől futott. Mindhárman azonnal felfigyeltek rá.
- Elnézést! Elnézésüket uram... - aztán nagy szemeket mereszt Leora - Egy tünde! Maga tünde úr igaz? Azt mondják tudnak növényt növeszteni, tudna nekem? Csalán kell nagyon gyorsan, mert a nővérem... - itt elcsuklik a hangja és kérlelően néz - Az ároknál már néztem, de délelőtt valaki lekaszálta, el kell mennem a patakig de maga biztosan sokkal gyorsabb!
Leo idegesen maga felé mutat, ahogy próbál meggyőződni róla, hogy rá céloztak. Aztán rázza a fejét, ahogy csak tudja. Hiába volt tünde, a mai napig képtelen volt azt a bűvigét végrehajtani. Soha nem is vette a fáradtságot, hogy megtanulja. Érezte, ahogy a szíve gyorsabban kezd el verni. A lustasága fogja most egy ártatlan ember vesztét okozni. A többiek ránéztek. Látták, hogy nem tud válaszolni.
- Nem, én nem tudok... - nyögte ki végül. Úgy érezte, mintha valami belülről próbálná meg szétfeszíteni. Ő, aki sosem érezte magát az erdő részének. Aki mindig is úgy gondolta, az erdő indái csak leszorítják. S most mégis, mintha kudarcot, csalódást érzett volna...
- Merre van a patak?! - vetette le a hátizsákját magáról Gerard, ahogy Leo szavába vágott - Majd én elhozom a csalánt. A köpenye köré megidézte jól ismert mágikus pecsétjeit, s vele lecsökkentette a súlyát, hogy gyorsabban tudjon futni. Nem a két fontos limitjéig ment el, mert akkor a szél könnyeden elfújta volta, helyette csak a sebességét akarta megnövelni.
- A... Arra! - mutatott a fiú egy irányba és ahogy Ger nekifut már szalad is utána persze jóval lassabban.
Gerard gyors volt, még az átlag, edzett emberekhez képest is gyors, így pár perc alatt odaért. A biztonság kedvéért azért előrántja a talizmánját, nehogy valamivel összekeverje a növényt.
- Csalán! - kiáltja el magát, majd az első vibráló növénykupachoz megy.
Villámgyorsan megidéz egy összegyűrt szövettáskát, kihajtogatja, majd a ruhája szélét kesztyűnek használva teleszedi azt, köt rá egy csomót, a kabátja alá teszi nehogy elveszítse, majd megindul visszafelé.
- Gyorsan, mutasd a házad! - ordítja a gyereknek, miközben szedi a növényt. Ha nagyjából a ház iránya megvan neki, akár egyedül is oda tud találni. A faluban biztos hatalmas lehet a zsibongás, azt majd odavezeti.
A fiú elmutatott egy irányba. Ahogy beért, hatalmas tömeget látott ide-oda forgolódni, akárcsak a hajnali tenger hullámai egy egész estés vihar ütán. Kénytelen volt megvárni a kölyköt, hogy megmutassa neki melyik házba kell mennie.
- Tommy, csakhogy itt vagy! Hát az úr? - bökött Gerard felé a ház egyik lakója.
- Segített csalánt szedni! Olyan gyors mint a szél!
Az asszony arca rögtön megenyhült.
- Krisztusnak hála! Jöjjön jöjjön. Doktor! Megvan a csalán!
Gerard lihegve próbálja meg a légzését normalizálni. Annak idején a Köderdőben hozzászokott a nehéz terepen való mozgáshoz, de a nagy nyílt terepen való nyargalás mindig is rákfenéje volt neki. Kisétált, hagyta a többieket dolgozni, hogy a többieknek tudja ide az utat mutatni. Leo és Klaus szép lassan beértek közben a városba, s amikor összetalálkoztak, visszamentek együtt a ház ajtajához. Nem akartak túl közel menni, csak épp hogy hallják, mi folyik itt.
- Ő a nővérem. Nagyon szomorú szegény. - suttogta Tommy Gerardnak és Leonak, majd elvette a csalánt és gyorsan odavitte. Sylvia viszont meglepő mód felkapta a fejét a kérdésre.
- Hópehely a barátom... Ő is nagyon szomorú...
- És "Hópehely" is magányos? Ő is haza szeretne jutni?
A lány delíriumára Lia furcsállóan kapta fel a fejét...elképzelt fejét, hiszen nem volt neki teste.
~ Lázálom...? - gondolta magában, de valami mást sejtett. Gerard is rögtön ugyanarra gondolt. Talán egy bűbáj, vagy átok. Egy mámorító varázslat, vagy átok. Vett, egy mély levegőt, koncentrált, hátha érzett valamit a lány körül terjengeni.
Közben végre volt alkalma alaposabban szemügyre venni, mi is történik körülötte. Ott volt az áldozat, a családja, egy felcser és persze a falusiak tömkelege, akik oda csődültek. Bolond népség, ilyenkor teret kell engedni, hogy az orvosok dolgozhassanak. A seregben ez volt az egyik első dolog, amiért megdorgálták őket. Nem szabadott beleütni a dolgod mindenbe, hagyni kellett, hogy tegyék a dolgukat, akik értenek hozzá.
- Igen... Szeretne hazamenni de nem tud. Hiába keres barátokat mindig tovább kell mennie... Szegény hópehely... - egy nagy könnycsepp csorog le a lány arcán. - Őrült vagyok, igaz?
Az orvos ekkor odahajolt a lány felé, majd nem sokkal utána felemelte a fejét és elordította magát.
- Kellene valaki gyors nekem!
Gerard idegesen szólt oda egy valakinek, aki meszsebb állt a balesettél.
- Ki tette ezt? Nem látta?
Az asszony volt a legközelebb.
- Nem láttunk senkit... Azt hiszem... Ő csinálta magával. - suttogta de látszott, hogy maga is alig meri elhinni a lehetőséget.
- Én láttam. Tényleg ő volt. - mondta Tommy bánatosan.
Közben a doktor segítséget kért. Leo gyorsan odasietett.
- Én megfelelek? - kérdezte a tőle megszokott, szigorú hangján.
- Kísérje el az urat a szobámba! – mutatott az orvos az egyik falusi felé, mielőtt Leo felé fordul - Az ágyam mellett van egy láda, nyitva. Annak az aljában egy szürke kis zsák. Ne nézzen bele, csak hozza ide gyorsan!
Leo bólint, majd várja, hogy mutassák neki az utat. Gerard és Klaus némileg aggódnak, ezért vele tartanak. Biztos nem bánja senki. Elhozzák a zsákot, majd odaadják. Klaus tekintete szikrázni kezdett. Itt valami nincs rendben. Valami sötét titok lapul ebben a faluban. Valami, ami túlmutat egy őrültségbe taszító lázálmon.
El is indulnak, s sietve felkapják a zsákot, benne a tartalmával. Körlülöttük csend volt, ahogy szaladtak vissza. Leo azonban mégis hallott egy hangot. Hirtelen a semmiből egy furcsa, éles kiáltás szűrődött a fülébe.
- Te tünde vagy! Egy tünde! Akkor mostmár hazamegyünk, ugye?
Útközben eszmélnek rá, hogy valami mintha nem volna rendben. Klaus kapja fel a fejét először. Hasonló már történt velük. Ott is csak egy tompa érzéssel kezdődött, s majdnem egy egész falu masírozott a tengerbe. Leo a hang felé fordítja a fejét. Klaus ekkor fogja és Leo kezére üt, amitől elejti a zsákot.
- Hé, mit csinálsz?! - rivall rá.
Klaus idegesen nézi a mocorgó zsákot.
- Rossz előérzetem van...
A zsák leesik... És kifordul belőle egy adag... száraz növény. Aztán a száraz növény megmozdul és villámgyorsan ereszt gyökeret, szinte már kétségbeesetten, hogyha lehet ilyet mondani. - Hazahazahazahaza... Vigyél haza! Vigyél el innen! - sikítja Leonak a hang, de a többiek nem hallják, igazából iránya sincs kifejezetten.
Furcsa érzés volt egyszerre tapasztalni meglepettséget és azt a furcsa, lustasággal párosuló elcsigázottságot. Leo azt hitte ott ájul el, amikor meglátta. Ugyan meséltek neki legendákat Tövislényről meg hasonló teremtményekről, de azok mindig úgy végződtek, hogy a szerencsétlen utazót elevenen felfalta a növény.
- Jóságos... - liheg egy nagyot, ahogy próbál megnyugodni. Nem szabad kapkodni...mindenre van logikus magyarázat, gondolta Leo magában.
- Gyorsan, ne hagyjuk meglépni! - ordította Gerard. A három jóbarát felkapta a zsákot, majd rajta keresztük rámarkoltak a gyökérre és megpróbálták együttes erővel kicibálni. Amikor viszont megfogták volna egy részt sikerült is, de gyökér egyik leágazása rátekeredett pont Gerard alkarjára. Szúró érzés érzel, pont amikor valami tüske, jelen esetben gyökérnyúlvány belenő épp a húsába. Tommy, aki éppen akkor ért oda pedig fülsüketítően sikított fel a látványra.
Gerard az karjára tekint, majd megpróbálja kihúzni a gyökeret belőle. Leo közben agyal, mint az őrült, hogy mit kéne csinálniuk. Az a valami talán most éppen toporzékolt, mint egy kisgyerek. Eszébe jutott, annak idején egy gólemhez is odament, megpróbált vele beszélgetni egy jót. Talán most is ezt kéne. A többieket egyik kezével hátra tessékelte, hogy engedjék el.
- Hé, hazaviszünk! De csak ha ezt abbahagyod. - mondta határozottan a növénynek.
Gerard bár kihúz egy gyökeret, azonnal új nő helyére a karja egy másik felébe próbál kapaszkodni, ám amikor Leo megszólal hirtelen megmerevedik. Ekkor pedig megjelenik előttetek a földön egy fehér, macskához hasonlatos teremtmény, bár azért látjátok, hogy csak macska szerű, de biztosan nem közönséges házimacska.
Közben megérkezik a növény...vagy macska tulajdonosa is, az orvos. Ahogy megpillantja, rémültem csap közéjük és emeli fel hangját, mintha módszeresen rettegne tőle.
- Abbahagyom. Akkor hazaviszel? Jó! - mondta már egész lelkesen. Ő a legvidámabb lény az egész faluban. - Elengedem a barátod ha... - itt eltűnik majd az orvos válla felett megjelenik. - Megölitek őt. És megehetem. Különben nem élem túl a hazautat.
- Miért vettétek ki a zsákból? – kérdezte a doktor.
- Engedd el a karom. Csak akkor fogunk tárgyalni. Ha a lény még mindig nem hallgat rá, fogja magát és egyszerűen megbékíti a csengőjével.
Klaus közben int a doktornak, bár nem igazán kell neki irányt mutatni. Félig rémült, félig ingerült arccal néz vele farkasszemet.
- Magánál mit keresett egy ilyen állat? - vonta kérdőre.
- Már elmondtam mit akarok... ember. Táplálékra van szükségem. Vagy folytatódni fognak. Szegény, szegény Sylvia... Pedig ő kedves volt, azt hiszem hazavitt volna.
- Ez az állat, egy növény, aminek már rég halottnak kéne lennie. hangzott a válasz.
A mágia nem használt. De legalább tudnak vele tárgyalni. Aztán Gerard fülét egy furcsa szó csapta meg. Végül is...embernek néz ki...viszont furcsa érzés költözött belé. Mintha az a valami tudná, hogy ő nem egy démon.
- Jól van, akkor adunk enni. - adta be a derekát - De embert nem tudsz enni. Más húst tudok adni.
Leo közben gyorsan megnézte hátizsákját, hogy van-e benne szárított élelem. Pechjére a macska nem érte be ennyivel.
- Élő hús kell. - jelentette ki Hópihe. - Ezt az embert akarom. Jár nekem.(edited)
- Miért vagy itt egyáltalán? Nem mintha az egész rétet vittem volna el. Neked már rég halottnak kellene lenned.
Az egész faluszéle kezdett kaotikussá válni. Mindenki össze vissza beszélt, néha ügyet sem vetve a másik szavára. A meglepettség, a kétségbeesés telítette meg a kis falu utcáját. Gerard vett is egy nagy levegőt. Le kell nyugodni. Így nem jutnak semmire.
- Mi?! - kérdezték szinte egyszerre. Gerard közben agyalt, hogy lehetne ezt megoldani. - Na jó, ezt nem tehetjük. Csak a doktor tudja merre laksz és egymagunk nem jutunk oda. Kell a segítsége. Szóval keresünk neked valami állatot, érd be azzal és majd később visszatérünk erre.
- Az otthonom a tündék nyelvén Annwn. Vagyis a szelete ebben az átkozott világban. Nehéz eltéveszteni. De elfogadom az ételt. - jelentette ki a macska először Gerardnak majd Grobra nézett. - Túlélek. Ameddig az utolsó csepp nedű fel nem szárad belőlem, addig túl. Fogok. Élni. Magatok körül látjátok amúgy az általános melankóliát. Sok ember leült a földre. Páran a messzeségbe bámulnak.
- Tegyétek vissza a zsákba! Ha sokáig marad elől mindenki el fogja veszíteni az életkedvét! Nem hagyhatják táplálkozni!
Gerard ránézett Grobra, majd a macskára.
- Vissza tudod húzni a mágiádat? Ezzel csak nehezebb dolgunk lett. - mutatott az emberekre.
- Nem. De ha messze kerülnek tőlem elmúlik.
- Ha elhagyjuk a falut, mi lesz a lánnyal?
- Nem tudom. Talán elmúlik. Vagy az lesz ami a többiekkel, mikor tovább hurcoltál.
- Tegyék vissza valahogy a zsákjába urak. Talán el kell hagynunk a falut.
Gerard megvakarta a fejét. Sikerült az újabb döbbenetből magához térnie. Egy másik világból származó szellem. Egy sokat látott bölcs entitás állt most előtte. Azt se tudta mit mondjon. Annyi mindenről tudna egy ilyen valakivel beszélgetni.
- Inkább biztos. Még ha itt is maradunk, az egész falu ellenünk fog fordulni. - nézett körbe. Ha az emberek magukhoz térnek, biztos nem állnak majd jót magukért
- Vigye ki a szellemet a városon kívülre. Addig szerzünk valami élelmet a nagyrabecsült...tulajdonképpen mi a neve? - kérdezte a szellemet.
A kérdésre meglepetten pislogott Hópihe Gerardra. Valójában egyáltalán nem volt neve, így most erősen gondolkoznia kellett.
- Sylvia Hópihének nevezett el. - szólalt meg végül. - Ha már hívnod kell valahogy, ez megfelel.
Azzal felálltak és elindultak a legközelebbi vágóhídra. Gyorsan kellett mozogjanak. Amint a bűvös csengő eltűnik, valószínűleg az egész város máglyára akarja majd őket vetni.