Egy borongós, de langyos tavaszi nap reggelén - nem szabadna, - de azért csak az ágyon heverészek, mert éppen senki nem sózott a nyakamba semmilyen munkát, de mikor a kopogás felhangzik, úgy ugrom fel, mintha meggyújtották volna alattam az ágyat.
- Öööö.....igen....tessék? - nyitom résnyire az ajtót még mindig zakatoló szívvel.
Egy fiatal, rövid, fekete hajú lány áll előttem, Ordo Maellus egyenpáncélban, tizedesi rangjelzésekkel és tiszteleg.
- Emilia von Nordenburg tizedes vagyok. Jozef Strandgut lenne ön?
Meglepődve nézek az ordos tisztre, mert nagyon fiatalnak látszik, na meg soha nem jó, ha ők kopogtatnak váratlanul a selffia ajtaján.
- Dicsértessék tizedes és igen, én vagyok az, segíthetek valamiben?
Még mindig lehet, hogy félreértés.......
A lány óvatosan körültekint, majd halkabban szól.
- Bemehetnék? Egy elég fontos ügyben érkeztem.
Szóval még sem félreértés.....
- Igen, persze, csak tessék. - intek végül némileg határozatlanul és félrelépek az útból.
A lovag határozott léptekkel besiet becsukva maga mögött az ajtót. Leoldja kardját a hátáról, ami jóformán nagyobb önmagánál, leül az ágyamra, és a fegyvert az ölébe helyezi. Én megállok a kis imazsámolyom mellett.
Pár pillanatig némán mered maga elé, majd végül megszólal.
- Úgy hallottam, maga sok helyen megfordult már.
Furcsa ez a merevség a részéről, ezért a homlokom ráncolva megingatom a fejem.
- Nem vagyunk olyan nagy korkülönbséggel, hogy magázz, és, hogy a kérdésedre válaszoljak, igen, sokfelé jártam már.
Emilia elmosolyodik halványan, de látszik a tekintetén, hogy valami mélyen aggasztja.
- Mondd, Jozef, mi volt a legszörnyűbb dolog, amit valaha láttál?
Meglep a kérdése és hirtelen nem is tudom mit mondjak, hiszen sok borzasztó dolgot láttam már, de a legszörnyűbb vagyis, ami a legjobban megviselt, olyan volt, amit nem köthettem az orrára, mert az a fogadott apámat érintette és nem tartozott másra csak rám és rá.
- Nem tudnék most választani, fontos, hogy konkrét legyek? - válaszolok vissza kérdéssel a kérdésére.
- Nem, igazából nem... - rázza meg a fejét, majd maga elé tekint kissé elmerengve - Mit tud a bukott angyalokról, a Mélységi bestiákról?
- A Mélységiek...... - akad meg a szó a torkomon, mert még mindig rémálmaim vannak a vámpírok lebegő Tornyában történtektől. - Iszonyatosak és romlottak, szinte lehetetlen szembeszállni velük. - nyögtem fel, mert nehéz elismernem ilyesmit.
A tizedes egy pár pillanatig némán hallgat, úgy tűnik a kardjának keresztvasát törölgeti, aztán mint aki végleg döntött, nagyot sóhajt.
- Mit gondol, ha azt mondom, hogy a mélységieknél is irtózatosabb bestiákra bukkantam?
- Mi????? - csúszik ki a számon a hitetlenkedés. - Az....lehetetlen....- rázom meg nagy szemeket meresztve a fejem. - Hol és ......és ezt már elmondtad valakinek? - kérdezem, hiszen kétlem, hogy ha valamelyik atyával, főleg Johannes püspökkel osztotta volna meg ezt, akkor engedné, hogy hozzám is eljusson, bár......lehet, hogy pont ő küldte......
Emilia felemeli a kezét.
- A titok, amire bukkantam szörnyű, de maga segíthet. Elmondok mindent, hallgasson végig. Kételyekkel és rettenettel teli történet lesz, és nem biztos, hogy hinni fog nekem, de ha velem jön, bizonyítékokat fogok mutatni, és maga segíteni akar majd nekem, hogy soha ne terjedjen el mételyként az az iszonyat, amivel találkoztam...
Tart egy pár másodperc szünetet, aztán folytatja.
- Mélységivel én is találkoztam már, noha csak távolról. Túlvilági és borzalmas teremtmény, valami olyan, aminek már a léte is puszta istenkáromlás, sötétség a legszörnyűbb mélységekből. Pont azért talán, amikor találkoztam vele, fel sem fogtam teljesen, micsoda borzalommal állok szemben. Egy angyal fennséges és hatalmas teremtmény, Isten megelevenedett keze: Pont emiatt semmi köze nincs egy porszemnyi emberhez. Ha elbukik egy, talán annyira távoli lesz, hogy meglátva fel sem lehet fogni a létük puszta tényét, anyaguk pedig a legtapasztaltabb alkimistákat is lázas zavarba térítené. És mégis, ezek alkotnak egy olyan falat, ami elhatárolja a Mélységiek rettenetét tőlünk, hacsak azok éppen nem a mi elménket készülnek bódulatos rituáléjukban meglékelni. Amivel találkoztam viszont más volt: Benne volt az, ami egy mélységiben soha nem lehet, ez pedig az emberi vonások távoli sugalma. Oly annyira ismerős volt, és mégis ismeretlen, hogy amikor a szörnyű, izzó kerék alakú Ab-Boseth mélységit láttam, akkor sem fogott el akkora undor és iszony, mint amikor ezt az istenkáromló szörnyeteget. Ahogy mondtam, talán nem tűnik olyan rettenetesnek, de higgyen nekem, az volt. A Szentatyától kaptam egy megbízást, hogy derítsek fel egy kis települést, messze a déli emberek országának szívében, Kristin Dalgaard lovaggal együtt, a nefilimek déli tábora közelében. Borzalmas bestiák nyomát kellett felkutatnunk, akiket a nefilimekhez kapcsoltak. Meg is érkeztünk sebesen, még a határőröket sem kellett lefizetni: Mintha csak valami földön túli erő rettenete igazította volna úgy a sorsot, hogy mihamarabb a vesztünkbe sodródhassunk. A falu közelében aztán egy prófétanővel találkoztunk, aki minden erejével megpróbált megállítani minket, mondván azt, hogy nem fogjuk tudni kezelni ezt a helyzetet, hiszen a rettenet az ő fajukhoz tartozik. Mi persze eltántoríthatatlanok voltunk, a nő pedig annál kitartóbban próbált lebeszélni a dologról. Végül néhány paraszt vallomását követve egy sziklabarlanghoz jutottunk, aminek bejáratához közel megpillantottuk a leírhatatlan szörnyeteget: Majd' tíz láb magas lehetett, testét pedig ráncos, vastag bőr borította, ami olyan ráncos volt, mint egy újszülött kutyáé. Alakja egyszerre emlékeztetett a lóéra, de a lábai tűhegyesek voltak, amik természetellenesen nem süllyedtek be valahogyan a mocsárba. A legszörnyűbb azonban az izmos nyakán pihenő gömb alakú fej volt, ami élettant megcsúfolóan úgy mozgott, mintha nem is lenne nyakgerince. Arca pedig roppant emberi volt, és ez döbbentett le talán a legjobban. Egyedül szemei hasonlítottak arra, amt Ab-Boseth mélységinél láttam. Arcán szinte gúnyos grimasz ült, arca pedig metszőfogakkal volt tele. Hamar észrevett minket, és másodpercekig csak bámult ránk azzal az istentelen vigyorával. Végül lassan, undorítóan billegve, mint egy újszülött szamárcsikó megindult felénk, semmilyen neszt nem keltve a talajon. Ha rajtam múlik, az iszonytól ledöbbenve ott is maradok, de a prófétanő, aki velünk tartott a barlanghoz, kézen fogott, és elrángatott. Nem tudom, hogy mi lett Dalgaard lovaggal, de azóta se láttam. Amint feleszméltem a bódulatos félelemből, a prófétanőtől megtudtam, hogy ez egy megszentségtelenedett nefilim volt, bármit is jelentsen az. Ezért volt benne valami rémületesen emberszerű, amitől rosszabb volt a Mélységieknél is talán. Azt mondta a nő, hogy egy papra van szükségem, hogy legyőzhessem őket, így hát bizalmas forrásokból megtudtam, hogy maga épp itt tartózkodik és tapasztalt is. A segítségét kérni jöttem.
Egyszerűen bénultan állok és hallgatom ezt a történetet, amit elmondott és bár sok őrült dolgot hallottam már életemben, de ez viszi a prímet. Tényleg hihetetlen, sőt mi több, borzalmas tartalma ellenére inkább valami mesének hangzik, amivel a gyerekeket ijesztgetik. Állati test, hajlékony nyakon ülő gömbfej, mégis emberi arc.........Azt hiszem újabb borzongató álmot sikerül belém plántálnia, mert a képzelőerőm nagyon is élénk.
Csak nézek rá és egy pár percig meg sem tudok szólalni, emésztem a dolgokat és bár jól esik, hogy rám gondol, vannak kétségeim.
- Még nem vagyok pap, csak majdnem. - javítom ki kissé rekedten, amikor végre meg tudok szólalni, bár ez most az hiszem lényegtelen. - Ráadásul csúnyán kudarcot vallottam a lebegő Tornyoknál a Mélységénél, hogyan szállhatnánk .....ketten szembe egy ilyennel, már ha.........igaz is lenne. Az atyák szóba sem állnának velünk. - sóhajtok, amiben meg van a hitetlenkedés, ahogy megjósolja. - És az előbb már tegeztél..... - teszem hozzá mellékesen.
Azért eljátszom a gondolattal, hogy milyen is lenne egy ilyen irtózatos lény.
- Milyen bizonyítékod van? - bukik ki belőlem azért a visszatarthatatlan kíváncsiság.
A lovagnő komoran belenyúl a zsebébe, majd kivesz egy nagy, lapos, fehér tárgyat, ami látszólag csontból készült, és átnyújtja nekem. A dolog 20 centi hosszú és 10 centi széles lehet és nem volt túl nehéz.
- Ezt a mocsárban találtuk, mielőtt a barlangra bukkantunk volna. Ez a borzalmas lény egyik foga, vagy egy másik ilyen lényé, nem tudom. Valamint itt van a Katedrálisban a prófétanő is, hogy alátámassza, amit mondtam. - vonja meg a vállát . - Nem erős vagy hatalmas harcosra van szükségem, hanem olyanra, aki hajlandó velem jönni, és nem fog megfutamodni. Valamint hisz nekem.
Kíváncsian veszem el a látszólag nem valami különlegesnek tűnő tárgyat, aztán mikor meghallom micsoda, óvatosabban tapogatom és nézegetem.
- Uhh! Szép nagy szája lehetett.... - adom magam a döbbenet elmúltával, mert már előtérbe kerül ez a Jozef.
Továbbra is úgy vélem, hogy valami susmus van a dologban, mert engem ritkán kérnek meg ilyen léptékű feladatra. Sőt, messzebb nem is szeretnének tudni tőle......De pont ez az én világom! Sosem voltam és vagyok az a szabálykövető és ha igaz, amit Emilia mond, ez lenne aztán a nagy kaland! Csak egy bökkenő van:
- Ha ez a .....lény, rosszabb, mint egy Bukott, hogyan szeretnéd legyőzni, még ha hiszek is neked és veled tartok? - teszem fel a fontos kérdést, hiszen ha merész is vagyok, öngyilkos típus biztos nem.
- A prófétanő jól ismeri azokat az istentagadókat, akik ezeket a teremtményeket imádják és táplálják, és mondta azt is, hogy tudja, hogyan lehet a rítusaikat megtörni. Nem harci támogatás kellene első sorban, hanem a papi szakértelme.
Úgy vélem talán az Ordo nem engedi a közvetlenebb kontaktust, ezért aztán nem erőltettem tovább a magázódás elhagyását. Ha neki így esik jól....
- Tehát nem kell "fizikailag" megküzdeni vele, csak valamiféle kötést megtörni? - nézek rá fürkészően, de meg kell vallani, hogy a "papi szakértelem" velem kapcsolatban, megmelengeti a szívemet. - Jól gondolom, hogy ezek az "imádók" és ez az eretnek izé sem örülne ennek? Ugye jól értettem, hogy nefilimekről van szó? - hangsúlyozom ki a szót.
Ha őszinte akarok lenni magamhoz, akkor valószínűleg eggyel sem tudnék szemtől-szembe győzni, nemhogy egy csapat fanatikussal, tetejébe egy a Mélységieknél is veszélyesebb lénnyel.
- Igen, nefilimekről. De a fizikai harchoz én jól értek, noha a bestiával nem szeretnék megküzdeni, ha lehet. - mondja fáradtsággal a hangjában. - Nem ismerem a rituáléik pontos menetét, de erről majd a prófétanő felvilágosítja.
Bólintottam és haboztam egy pillanatig, hogy elmondjam neki, hogy azért ráférne némi pihenés, ahogy elnéztem, de végül nem szóltam. Egy Ordos nem könnyű kiképzésen megy keresztül és tisztté sem a két szép szeméért vált, pontosan tudja, hogy mit kéne tennie, ha még sem teszi........azt hiszem rosszabb a helyzet, mint ahogy én azt elképzeltem.
Éppen ezért teljes egy kemény percig gondolkoztam, aztán széles vigyor terül el az arcomon.
- Rendben! Benne vagyok, bár őszintén kétlem, hogy erre itt bárki is az áldását adná, de nem érdekel. Úgy vélem pont ezért ülsz....ül itt most nálam. - vigyorgok tovább, mint a vadalma. - Mikor indulunk? Fel kell még töltenem a szenteltvíz készletemet..... - nézek gyorsan körbe, mert van mit még összeszednem.
- Egy óra múlva legyen az istállóknál. - mondta Emilia, felkelve az ágyról, helyére akasztva a fegyverét, majd szó nélkül kisétál a szobámból.
Egy ideig csak bámultam utána, de aztán még mindig szélesen vigyorogva a levegőben csaptam.
- IGEN!
De aztán gyorsan elkezdtem öltözködni, a szokásos, strapabíró utazóruhámat felvéve, pár tartalék darabot a zsákomba rakva, utána jöhet a táborozásokhoz szükséges felszerelés, hiszen már elég gyakorlott voltam ebben. Végül a fegyvereim és a mágiákhoz való dolgok és még pár napi élelmet is sikerül beszereznem a konyháról, remélve, hogy elég lesz.
Az időm viszont leketyegett, ezért rohanva érkezem az istállóba, ahol már ott találom felszerszámozva a lovamat hosszú útra készítve, valamint Emiliát is, erőteljes harci lován, mögötte a nyeregben pedig egy magas, napbarnított bőrszínű, hosszú fekete fonatba font hajú, feltűnően gyönyörű nőt, akin öltözetre csak egy egyszerű, rövid vászonruha volt, de ékszerekkel gazdagon volt díszítve a lábától a feje tetejéig. Bólint csak, ahogy meglát, Emilia pedig int, hogy üljek fel a lóra.
- Mihamarabb indulnunk kell.
Nem kérdeztem, hogy honnan tudták, melyik a lovam, hiszen biztos a lovászfiú igazította el őket.
- Dicsértessék! - hajtom meg a fejem a félangyal felé, aki nem hazudtolja meg népe vonásait, ezért egy rövid ideig rajta felejtem a szemem, aztán megsimogatom Tintapaca bársonyos orrát, mire halkan felhorkan. Gyakorlott mozdulattal meghúzogatom a nyeregtartó hevedereket, aztán felszállok.
- Részemről semmi akadálya. - fordítom a kapu felé a lovam fejét.
- Út közben még beszélünk, de távolodjunk el a Katedrálistól! - mondja Emilia, majd meg is indítja sebesen a lovát ki a Katedrális főbejáratán.
Én még gyorsan körbenézek remélve, hogy nem botlok ismerősbe, aki kérdőre vonhatna, bár ügyeltem erre egész idő alatt.
- Értem. - mosolyodom el. - Követlek benneteket.