Azrael mellettük áll. Nyirkos és hűvös a terem, a márványfalakat pedig salétrom borítja. Ki tudja, mióta nem járt erre senki sem. Doh szagas érződik, mint egy pincében. Azrael egyetlen kézmozdulatára félrecsúszik a fal egy része, kaput nyitva előttük.
Mina félelmét hamar legyűri az elemi érdeklődés és e misztikus hely iránti felfedezési vágy. A mélységi - nem sok ok van már kételkedni,hogy az - hatalmas ereje pedig lenyűgöző. Pedig még csak nagyon apró részét látták valószínűleg, amire képes. Amint meglátja a kék kristályokat, melyek bevilágítják a termet hűvös fényű lámpásokként, a vámpír szemei felcsillannak. Azonban az esztétikumon kívül mást is rejt ez a hely. Először is: hangot, furcsa, ismétlődő dallamot. Három hang. De hogy miféle hangszer... nem is hangszer talán. Pusztán zúgás, mély zúgás.
Damien végig figyel bármiféle esetleges támadásra és óvakodva szemléli a környezetét, ahogy mindig is. Azonban a csodálat az ő arcára is kiül, ahogy a világító kristályokkal megvilágított fegyvereket, páncélokat és élőlénymaradványokat nézi. Azok ugyanis halmokban hevernek a földön.
- Oda kell me.......- kezdi Amelia a kérdését, ám ahogy odapillantanak, kissé összeszoruló szívvel tapasztalják, hogy nincs kihez szólni. - Hát erről ennyit. - szusszan egyet.
- Hm. Csodás. Magunkra lettünk hagyva. Legalább világítás van.
- De még milyen - jegyzi meg Mina.
- Szerintetek van bent valaki?
- Valaki vagy valami biztosan. - felel a sötételf a zsoldoslány kérdésére.
- Szerintem ne siessünk annyira előre- figyelmezteti őket Theo. Majd még ominózusabban folytatja.
Ép eszü ember nem is jött volan ilyen helyre, nemhogy még tovább is akarjon menni... - hallatszik a másik hang a csuklyájából.
- Jójó, majd óvatosak leszünk. - inti nyugalomra Theo türelmetlenül a hangot.
- Szerintem nézzük át kicsit jobban ezt az első termet. Ne nyúljunk semmihez, csak szemmel, de alaposan. Ha valami figyelemfelkeltőt, érdekeset találnák, szóljunk egymásnak, osszuk meg az információt. Azok után eldönthetjük hogy mélyebbre ásnánk, és fizikai kontaktushoz folyamodnánk. Azért vigyázzanak, mert falami furcsa száraz csiganyál van a legtöbb dolgon. - figyelmezteti őket, bár Mináék nem látnak semmiféle csiganyálat sem a tárgyakon.
- Ki a barátod? - kérdi Amy.
Valóban már sokadjára hallatszik egy idegen hang Theo felől, ami viszont nem az övé. Ellenben kétkedő és mindenekelőtt óvatosabb, mint a csapat... nos, összes többi tagja, valószínűleg. De legalábbis eléggé hangot ad ennek.
- Barát?! - háborodik fel Theo irányából az apró lény, majd előmászik... egy apró gólem az. A fiú vállán áll. - Az én nevem Sariel. És ő mint barát? Inkább életem megkeserítője! - mutat Theóra, amit Mina meglehetősen bájosnak tart. Ahogy azt is, ahogy a kis lény a fiú hajában kapaszkodva egyensúlyoz.
- Jójó igen igen.
- Nekem igazából van valamim, amivel átleshetek a túloldalra. Viszont aztán egy ideig nem tudom használni. Mindegy, ez a hang elég érdekesnek tűnik hozzá, hogy utánanézzünk.
A sötét tünde bólint erre a javaslatra, majd Mina előveszi kis mágikus monokliját, és a dallamot sugárzó termet tőlük elválasztó ajtóhoz lép szorosan, átnézve a monoklin , hogy meglássa, mi várhatja őket túloldalt.
Damien közben a csontokat és páncélokat vizsgálja meg közelebbről, hozzájuk nem érve, csak szemmel minél közelebb hozzájuk hajolva, hogy talál-e valami furcsaságot. Alapvetően furcsa, hogy nincs rajtuk sérülés nyoma.
- Figyeljetek! Valami írást találtam, ami a zsinatelnök van emlegetve, meg valami kulcsrúna és.......rés az ajtón..... Van ott valami? - hallja Amy hangját a vámpír, miközben épp saját felfedezéseit méregeti. Ezek után közli is, mit látott a falonátlátó-cuccal:
- Aha... hát egy újabb szoba van az ajtón túl, minő meglepő... elég kicsi. De tovább folytatódik az út lefelé, nemigen látom a végét. - kommentálja Mina az eseményeket fennhangon, ahogy nézelődik, majd amint lát nem talál új információt, elveszi szemét az objektumtól és elrakja azt. Amy találmánya viszont igencsak felélénkíti érdeklődését. Ha még nem lenne elég élénk. - Rés az ajtón? Kulcsrúna? Ah, sajnos a rúnamágiához nem értek. Viszont akkor azok a valakik is próbálkozhattak bejutással.
Elkezdi vizsgálgatni az ajtót most, valamiféle rés után kutatva.
- Ezek itt vasfából vannak. És a nyilak hegye nincs meg. Csak a vasfa élte túl azt a... bármi is történt ezekkel a dolgokkal - ad helyzetjelentést Damien is.
- Áhá! Megvan! Itt van a rés! Ez lesz az. Valaki a jelenlévők közül érti esetleg a rúnamágiát?
Mindig is tudta, hogy nem elég polihisztor, ám ez ilyen alkalmakkor különösen fájdalmas. Bár..b iztos nem egyszerűen egy rúnát kell felrajzolni. Valami komplikáltabb lesz.
Közben problémákra utaló hangok hallatszanak hátulról.
- Hé! Jól vagy? Mi történt? Ez lehet, hogy segít?- kérdezgeti Amy, majd Mina megfordul és észreveszi, hogy Herr Wagner egy kicsikét elszédült. Összeszorul a szíve. A mélységi hatalma máris érződne? A zsoldoslány elkapta a fiút, aki majdhogynem összeesett.
Theo hangja, ahogy beszél, néhol elcsuklik, néhol nevet, mint ahogy megszólalása előtt is tette. Kissé hisztérikusnak tűnik.
- Túl sok dolog, túl váratlanul, láttatta meg magát velem úgy, mint eddig még soha semmi. Egy perc, és összeszedem magam, bocsánat. - azzal neki is lát odafigyelően lélegezni. Azonban a mágusfiú még mindig furcsa hangokat ad. Mintha elvesztette volna az irányítást a teste fölött.
Damien elkezd körbenézni, benéz dolgok mögé és alá, hátha talál valami kulcsra emlékeztető dolgot.
Voltaképen mondhatni, hogy sikerrel jár. Egy tetvek által félig szétrágott rúna rajza kerül a mancsai közé. A rúna maga sértetlen.
Damien ösztönből majdnem letépi a papír élősködős részét, de mivel elég értékesnek tűnik, inkább fogást vált és úgy nézi.
- Talátlam még egy papírt. Elég erősen rúnának néz ki, talán ez jó lesz az ajtóhoz. Bár a fele sajnos elpusztult.
Megmutatja hát Theonak is.
- Jól vagy már? Nem hiszem, hogy sok időnk lenne, tovább kéne mennünk, bár előbb azon az ajtón kéne átjutnunk. - mutat Amelia az ajtó felé.
- Persze most már sokkalta jobban. - fúj egyet a mágus.
- Mit láttál? - csap le Theóra, majd rájön, hogy azok alapján , amit a fiú elmondott, talán hagynia kéne lélegezni kicsit.
- Theo, van bármi fogalmad róla, mi volt az a dolog, amit megittál, mikor... felesküdtél délre? - kérdi Mina közelebb vonulva a csapathoz és megvoozsgálja a rúnát ő is.
Theo elkéri a papírfecnit, amin a rúna van, majd a maradványok között turkál kissé a botjával, széthúzva őket egymástól.
Bűntudattal vegyes várakozással figyeli Theo szavait, tudván, hogy szenvedett, mégis... ő látott valamit, valami nagyon fontosat. Minában egy pillanatra felébred az irigység. Ők miért nem?
- A mélységi akit ide zártak, még nagyon nagyon régen, Avon-Eretz nek hívták. Ritka egy rémséges bestia volt. Talán az első nephilimek és azok közvetlen leszármazottai lehettek azok, akik ide zárták őt.
A kékes kristályok fénye mintha felerősödne picikét.
- Nem kéne őt is a világra szabadítani, ezek szerint. - sóhajt a zsoldoslány. Ekkor tűnik fel a csend. A hármas dallam abbamaradt.
- Van egy sejtésem, hogy jobb, ha nagyon gyorsan eltűnünk innen.
Avon-Eretz... Motyogva megismétli maga előtt a nevet, ügyelve, nehogy elfelejtse, mintha segítene ezzel valamit. Nem akarja elfelejteni. Avon-Eretz. Ki lehetett ő és mi lehetett a szörnyű bűne?
Ekkor a fények picikét megremegnek. Az ajtó résén pedig fagyos levegő szivárog be.
Ki lehet, jut eszébe. Még mindig itt van. Alattuk, valahol. Karján feláll a szőr.
A fejlemények viszont megrémítik. Visszafordulni? Csak azt ne...
Lehet a név, lehet a szó maga volt ami a változást véghez vitte. Valahogy ide kerültünk. De arra nincs semmi biztosítékunk hogy el is tudunk innen menni.
- De hisz nem is tudjuk, mit tett. Mitől olyan bűnös ő. Szükségünk van rá, a küldetéshez... ráadásul Azraelnek is itt kell lennie valahol. Lehet, hogy most is figyel minket. - A hangja túlságosan is kapaszkodó. Igyekszik meggyőzni magát, hogy érvei helytállóak. Voltaképpen azonban főként kíváncsi.
- Fogalmam sincs, de még ne is szaladjunk ennyire előre. - feleli Theo.
- Az a dallam, odabent. Valami jelentősége van. Valami ötlet, hogy mi lehet? - kérdi damien gyakorlatiasabbvizekre terelve a dolgot.
- Nem rá van szükségünk, hanem arra a könyvre és ha kérhetem, ne mondogassátok a nevét! - mondja fojtottan Amy.
Minának kikerekednek a szemei és mintha fagyos kéz szorítaná ösze a gyomrát. Damien odalép mellé és finoman a vállára teszi a kezét.- Mintha valaki reagálna erre. De nem arra gondoltam, hogy menjünk vissza, bár azért nem lenne rossz, ha lenne visszavonulási utunk, de most arra utaltam, hogy innen - mutat körbe a termen - jussunk ki. Én nem értek a rúnákhoz, te ki tudod nyitni? - kérdi a mágusfiút.
- Elnézést, félreértettem - motyogja Amy szavaira, mikor kiderül, hogy nem teljes visszavonulót akart fújni.
- Lehet, hogy azzal ébresztjük fe, ha a nevét kimondjuk, mondjuk.... háromszor? - elmélkedik a sötét tünde, Mina pedig gondolkozik, hogy büszke legyen,vagy kezdje elásni magát, vagy egyik se. Tűkön ülve - illetve állva - várja, Theo mihez kezd a pecséttel és az ajtó hajlandó lesz-e kinyílni.
- Mintha a pecsét elnyelte volna a fémet. - mondja Theo, és a nyílásnál babrál valamit.
- Talán a papírt kell betenni a résbe. - ötletel Amelia.
Mina nagy kerek szemekkel pislog, szíve a torkában dobog. Úgy érzi, forog vele a világ, ő pedig süllyed, vagy éppen emelkedik. Vagy a kettő egyszerre.
- Egy próbát megér. - feleli Damien Amy javaslatára és fogja a tetvektől megrágott papírt, majd a résbe csúsztatja. Mit veszíthetnek?
Mina pedig halkan ismét elsuttogja a nevet: - Avon-Eretz.
Titeket nem idegesít ez a hangos zene? Lassan már nem hallom a gondolataimat! Keressetek valami beleillőt az isten szerelmére. - A fiú nagyon morcossá válik megint. Ingerülten rúg bele a halmokba.
Mina összerezzen, amikor megszólal Theo és rájön, hogy a név kimondása ellenére nem dőlt össze a világ. Nem tudja, hogy csalódott vagy megkönnyebbült.
- Az a Mélységi megbuherálta az agyadat azzal az itallal! Nem szól már a zene egy jó ideje.
Ez nagyon rémisztő. Mit tettek Theo-val? Miért nem láthatom, amit ő lát?!... Bár nem igazán örülnék neki, ha látnám, gondolom. De akkor is. Miért lát és hall mást, mint mi? Miért őt választotta ki a mélységi?
- Hangos zene...? Mire gondolsz? Még egy légy zümmögését is hallanám, olyan csend van... nekem.
- Én sem hallok semmit. A beszédünkön kívül. - mondja Damien. Gyanús. Theo valamiféleképp sokkal többet, vagy mást tapasztal, mint a többiek.
- Ha elvesznek a fegyvereink, akkor lehet, hamarosan csatlakozunk hozzájuk, ha nem jutunk át azon az ajtón. Van valakinek más tippje? - Amelián is érződik a növekvő feszültség.
- A csigák lehetnek állatok.. vagy lehetnek csigavonalak is. A lefelé vezető út csigavonalai talán?
- A francba, legutóbb, mikor nem tudtunk átjutni egy nyavalyás ajtón, a jelszó egy egyszerű név volt, a hely birtokosának a neve...
De ide biztosan nem Míria von Eichenschild a jelszó. Ráadásul akárhányszor mondja ki Avon-Eretz nevét, úgy tűnik, ez nem elég.
- Az... Azrael? Itt vagy valahol? Elárulod, mit kell tennünk, vagy találjuk ki magunk?
Theo szemei elkerekednek.
- Ki ne mond még egyszer azt a nevet! - szól rá, mintha egy kislány lenne, aki rossz fát tett a tűzre.
- Nem hallotok semmit! Nem láttok semmit! Akkor ne is mondjatok semmit! Főleg ne olyan neveket, amiket nem értetek - fakad ki.
Mina egyre kerekebb szemekkel néz rá. Nem érzi át a fájdalmát, de látja, hogy ha nem is szenved, valami nagyon erős érzelmeken mehet keresztül. És őt vádolja. Hirtelen remegni kezd és akárki is áll mellette, nem ér az most túl sokat. Valami hideg szorítja a markába és zárja el mindentől és mindenkitől, aki itt van.
- Állítsd le magad Theo, ezzel egyáltalán nem segítesz! - utasítja rendre Amy, ami picikét jólesik. Bár a fiú szavai még mindig kicsit sokkhatás alatt tartják a lányt, aki úgy érzi, furcsa hatalom van a kezében. Illetve szájában. Hogy számíthatnak ennyit a szavak? - Mindenki ideges és csak ötletelgetünk, ráadásul nem haladunk előre!
Majd nagy levegőt vesz. - Vas. Vasfa, talán jó lesz valahogy. - Azzal leapplikálja egy csontváz mellvértjénet, belekarcolja a rúnát és azzal próbálkozik meg a résnél.
Képzelődsz és hallucinász! Nincs hang és nincs csiga, viszont van egy bezárt ajtónk! Mi lenne, ha megpróbálnánk betörni?
- M-miért nem? Mi történik, ha... te érted ezek szerint? Nem tudom, mi az, amit nem látok, Theo, hidd el, nagyon szeretném tudni. Te vagy az egyetlen, aki látja, el tudod mondani nekünk? Tudod, hogy mit kell tenni?
- Amy, valószínűleg a fiatalúr olyanokat lát, amiket mi nem, ám ez nem jelenti azt, hogy azok ne léteznének. A papíron rajta vannak. Csigákat látott. Ezek az üzenetek, feljegyzések olyan dolgokat írnak le, amely már megtörtént egyszer és úgy tűnik, most is megtörténik. Azrael adta Herr Wagnernek a fekete folyadékot, aki pedig mélységi, és több sejtelme van arról, mi van itt lent, mint nekünk. Ennek oka kell, hogy legyen, nem csupán képzelgés. - Damien jó ideje nem beszélt ennyit egy huzamban, most viszont úgy érezte, szükség van erre.
Mina kirázódik apátiájából és lerángatja magáról felszerelése lábbeli részét - a bal lábáról -, majd feltartja a levegőbe. - Azt írják, vas kell.. Ez vajon jó lesz vasnak?
- Ne kérdezzetek, próbáljátok! - förmed rá a mágusfiú, körbe-körbe járkálva. - Adjatok kis időt. - járkál tovább, majd később ismét felmordul: Még ne áldozzatok fel semmit!
Talán lát valamit megint? Avon-Eretz mond neki valamit?
- Gondolkodjatok! Ha minden vasat feláldoztak, akkor mégis miért haltak meg itt? Nem tudtak lemenni? Valamit még feláldoztak a vason kívül?
Emberáldozat? Vagy legalábbis, személyáldozat. Nem, ehhez nem fűlik a foga, nagyon nem... Vajon mi van, ha Theo maga az áldozat? Ha Theo a kulcs, amit Azrael adott nekik, hogy a segítségével jussanak át az ajtón? De talán az elméje nem elég erős, hogy befogadja az információkat, és akkor itt vesznek.
Mina érezni kezdi, hogy mintha könnyebb lenne a teste. Nem húzza magához olyan erővel a föld.
- Valami baj van! Át kell jutnunk azon az ajtón! Talán az angyal neve is kell, meg a vas, vagy valami, de ha maradunk meg fogunk halni! - összegzi Amy a jelent.
- A vas nem éppen most tűnik el rólunk az ajtóba? - kérdi hevesen dobogó szívvel. -Avon-Eretz... engedj be minket.. - közli gépiesen. Más helyzetben szívből nevetne ezeken a szavakon. De momentán nincs jobb ötlete.
- Ennek nem biztos, hogy fog örülni...
- Nincs túl sok választása!
Közben félve nézelődnek körbe bármiféle vas után, bár sejtve, hogy nem sok értelme lehet. Belülről pedig mély morajlás hallatszik, és a plafonról darabok hullanak, morzsolódnak le. Mina nem hiszi el. Erre képes ezzel az egyetlen szóval? Belülről bizsergeti, hívja, csábítja és incselkedik vele, holott tudja, hogy rettegnie kéne és meghunyászkodnia, de azt is tudja, hogy nem fog az olyan egyszerűen menni. Wilhelmina von Nachtraben és az alázat messze állnak még egymástól.
- Ne ismételgesd azt a nevet hányszor mondjam már el neked! - Mina összerezzen. TUdta, mire vállalkozott, vagyis nagyjából erre számított. - Csak engem kínzol ezzel a kibaszott névvel. Dobjatok el minden fémet vagy tudom is én csak ne mondogassátok már azt az átkozott nevet!
- Nagyon sajnálom, nem akarok fájdalmat okozni... - ráncolja a homlokát. Utálja a társakat szenvedni látni.
- Nyugodjon meg, mindjárt bejutunk és vége lesz. Nagyon remélem. Igyekezünk megtenni mindent, amit tudunk, kérem, szedje össze magát! - próbálja Damien lenyugtatni a mágusfiút, bár borzasztóan zavarja, hogy ők nem látják/hallják, amit ő.
- Inkább gondolkodjatok ezen: "elvész, kit köt kapzsi kéz".
Valami rigmus. Elvész, ki köt? Nem kötöget itt senki. [color=#e88aea]- Micsoda? Ugye nem megint pókokkal fogunk találkozni itt?
Theo összefüggéstelenül motyog maga elé: - Hogy vinné el a francba a magas papságával meg idejével ezt szart a tudjuk ki.
Hogy mi a jóságos pokol?! Nem, nem tudjuk, hogy ki. És mi a frászt csinált a magas papság? A magas papság küldte ide Avon-Eretz-t, vagy mi?
[color:71fd= #e88aea]- Miféle magas papság?
- Nemtudom én mindent elmondtam - fogja a fejét Theo.
- Sőt abból lett a problémám hogy azt a nevet elmondtam! Ne kérdezgessenek, hanem csináljanak már valamit! Dugjanak fémet abba a szarba vagy tudom is én. Gondolkodni nem lehet ebben a hangzavarban. - Régen hallott már embereket így beszélni. Ilyen hangon, mely pusztít és romba dönt, nyilván belülről őt is pusztítja valami.
- Ezzel egyáltalán nem segítesz! - lép a fiú elé a zsoldoslány. - Mi nem hallunk és nem látunk olyanokat mint te, de készek vagyunk mindent megpróbálni, mert elemészt bennünket valami átok, ami itt működik. - közli vele az egyértelműt. Ami csak számukra egyértelmű, persze. - Talán elvettünk valami értékeset, amit nem kellett volna?
- Tedd a résbe a kardod, vagy valami vasat, úgy látom van rajtad, én meg a rúnás papírt teszem oda. - mondja Amelia, majd a Theotól elvett lapot dugja a résbe.
- Nekem nincs semmilyen kardom sajnos... viszont még egy dolgot megnézek. - veszi elő kis dobozkáját, amely eddig mindig megsegítette valahogyan. Most pedig jól jönne valamiféle csoda. Kinyitja a fekete, lila szalaggal átkötött dobozt és reménykedve néz bele.
- Na mivan már?! - ordítja türelmetlenül Theo.
Ekkor Mina kiveszi a dobozból... A kulcsrúnát. Egy fémes, négyzetes doboz. Pont, ami kell. Hála a... Nos, voltaképpen halványlila fogalmam sincs, kinek, de ez jól jött most!
- Bármilyen fém is megteszi. - közli Amelia fojtottan.
- Nyíljál ki az ótvaros mélységi kurva anyádat! - hallja Theo teljes mértékben megveszekedett káromkodását, ahogy a fiú a mágusbottal hasít neki az ajtónak, üti, rúgja eszeveszetten. Ekkor a felülete az ajtónak megváltozik. Márványból valamiféle furcsa fémessé alakul, amilyennel még nem találkoztak életük során.
- Szerintem ők is megpróbálták ezt, állj le! - próbálja lefogni az emberlány a mágusfiút.
. Áhh, ezaz! Nem tudom, mi ez az izé, de most nagyon imádom! - mondja Mina boldogan.
Majd Amelia meglátja Mina kezében a tárgyat. - Használd!
Nem is kell kétszer mondani. Nyomban oda is siet az ominózus nyíláshoz és kissé remegő kézzel belehelyezi azt is, meg a papírt is, amit Amelia adott neki. - Gyerünk, gyerünk, gyerünk..
Közben Theo bölcs jókívánsága zengi be a termet. - Baszódjon meg minden.
Majd ugráshoz készül, és...
Eltűnik.
Egyszerűen nincs ott, ahol az előbb volt.
Nagyon remélem, hogy Azrael teleportált el valami jobb helyre... Az istenit... Ha tényleg te voltál a véráldozat, Theo... annyira sajnálom...
- Mi a jó büdös....... - ad hangot Amelia is meghökkenésének. - Ez k&rvára nem jó! ELTŰNT a mágusfiú! - lép Mina mellé. Erre mi is rájöttünk.
A kapu pedig izzani kezd. Ám nem nyílik ki még.
- Még ez sem?! - már a sötét tünde is kezdi elveszteni a fejét itt a sötétben, mélyben, őrültek között. Fel-alá járkál.
- Nem, még ez sem elég... nagyon forró lett. Valami kellene még. Te jó ég... Szegény.... remélem, hogy nem... Nagyon remélem, hogy nem... vesztettük el.
- Talán csak elteleportált. Vagy Avon-Eretz teleportálta el valahova- mondja ki Damien a nevet, amit csak ekkor realizál..
A zsoldoslány ötlete jónak hangzik, így Mina neki is áll a rúnakarcolásnak, erősen koncentrálva, hogy el ne rontsa a mintát a lap alapján.
A fém olvadásnak indul. Majd az ajtó lassan kitárul.
Sikerült!
- Hála az égnek!
- Ezaaaz!
- Na végre! - kiáltanak fel megkönnyebbülten.
Valamiért világító, élénk fényt vagy pedig rút sötétséget képzelt, de olyan..túlvilági sötétet, ehhez képest meglepően természetes látvány fogadja. Egy kútszerű lejáratot lát, az alján pedig úszik valami.
- Mondanám, hogy dobjunk le valamit, de attól még nem tudjuk meg, hogy elég mély-e a víz és kérdés tovább tudunk-e menni? - nézelődik a zsoldos lefelé. - Nincs valami mágiátok, amivel megnézhetitek? Én harcos vagyok, nem mágus. - emeli fel a kardját.
- Az ott...? - kérdően néz a vízbe Mina, és mindketten előrehajolnak, hogy a sötétben ki tudják-e venni az alakot.
- Jó, én tudok lebegni, majd fenntartom magam. Ti pedig... őőő.... rámeshettek.... nem hiszem, hogy kellemes lesz, de így talán életben maradunk...
Damien rosszallón csóválja a fejét, de más megoldást ő se lát.
Úgyhogy ugranak. Mina és Damien nagyjából egyszerre. Bele a majdhogynem végtelen feketeségbe, mert ez a hely csak egyetlen utat mutat magából, az pedig előrefelé van.
Megint végiggondolja, hogy most szépen vége lesz az életének. Végül is egész szép volt, teljesen jó érzés volt kimondani Avon-Eretz nevét, és...
Ám mire a gondolatmenet folytatódhatna, csobbannak.
Mina enyhén megnyikkan, amikor a fagyos vízbe leérnek. Borzasztóan hideg! A sokk összerántja a testét, viszont a fagy felébreszti, és rájön, hogy él. Ez jó hír.
- Te jó ég. Hát ettől megfázhatunk. Ez a helyzet kísértetiesen kezd emlékeztetni egy korábbira. - közli sötéten.
- Heimsroth? - kérdi Damien, aki sokat hallott az ominózus helyen történt szörnyűségekről. Eközben mindketten heves karmozdulatokkal igyekeznek fenntartani magukat a felszínen.
A víz tetején lebegő valami pedig valóban Theo-nak bizonyul. Ennek sikerült átugrania az ajtón, amit az átugrása után nyitottak ki?...
- Theo? Jól vagy? - igyekszik odaúszni a fiúhoz és fenntartani őt valahogy, majd a sötét tünde is segít neki, mivel Mina alapvetően nem az erejéről híres. Reméli, a fiú nem nyelt túl sok vizet.
- A keze csúnyán néz ki és ha jól láttam miközben másztam le, mindenhol víz van közel és távol a teremben. Jó lenne valami kijáratot lelni, mielőtt elfogy az erőnk és megfulladunk.
Mindig a gyakorlatiasság és az optimizmus... Nos, végül is a gyakorlatiasság tényleg jól jön, ha túl akarnak élni.
- Tartsd fenn valahogy! - kéri társát. Remek, a vámpír lányának már ahhoz is értenie kell, hogy feneketlen vizek tetején megmaradjon.
- Próbálom! - mondja Damien, enyhén szusszanva, ahogy a mágusfiú hóna alá nyúl egyik kezével, másikkal, és a lábaival pedig úszó mozdulatokat tesz. Mina aggódón néz Theo láthatóan teljesen máshol járó arcára és kicsit megpofozgatja, miután kisimította arcából az esetlegesen odaragadt hajtincseket. Valamiféle furcsa, melengető érzés keríti hatalmába, ahogy pátyolgatja a most kiszolgáltatott helyzetben levő fiút. Aki az imént ugyan még olyan szitkokat dobált mindenfelé, hogy egy Hellenburgi szűzlány replősóért kiáltott volna, és Minára is úgy förmedt rá, hogy igazán sértésnek vehette volna, azonban most csak egy ájult test. Egy fiatal ájult test, akit meg kell menteni.
Majd hirtelen rémisztő felismerés hasít belé.
- Várjunk. Mi van, ha ez a víz... maga a mélységi? - pislog nagyokat. Volt már rá példa, hogy fekete folydogáló patak formájában találkoztak eggyel. Tejóég. Lehet, hogy itt úszom egy mélységiben....
A múltkor is majdhogynem hozzáért Egregoroshoz. No nem, azt ugyan nem. Ám azért mégis közel volt hozzá. Úgy nézett ki, mint a víz. Vagy az alvadt vér. Lassan folydogáló alvadt vér.
- Ne fesd az ördögöt a falra Wilhelmina, inkább kezdjünk úszni valamelyik fal felé.
- Nagyon remélem, hogy nem az, bár akkor materializálódhatna emberibb formában is, vagy olyanban, ami kisebb helyet foglal el, hogy ne úsznunk kelljen. Viszont odalent van valami fény! - bök a fejével Damien, a kezei egyelőre foglaltak. A víz mélyén egy világító fénytömböt vesz észre. De elég messzinek tűnik.
- Amilyen szerencsénk van, arra lesz a kijárat. - húzza el a száját Amelia. Ezek után a vízbe dugja az arcát, hogy megfigyelje a fényforrást.
- El tudunk úszni vajon odáig?... Valahogy kétlem, hogy az kijárat lenne. Mármint, lefelé? Mitől világítana? A gravitáció talán csak nem fordult meg. - mondja a zsoldoslánynak.
Theo pedig a fejét fogja ismét. - Mégis hol vagyunk miez?
- Odalenn a víz világít, de azt hiszem talán a mélységi, akit keresünk is odalenn van, vagy valami hatalmas, bár egyelőre mozdulatlannak látszik...... - Theo, az ajtón túl és vízben vagyunk....jó mély vízben. - felel a lány néhány lélegzetvétel után.
- Mi de miért? - értetlenkedik Theo. - De mi sohasem kerestünk semmilyen mélységit… - fogja a fejét továbbra is. - Miért kerestek mélységit? Miért kerestek mélységit? Miért... kerestek.. Mély..
Bárki is vagy és bármit is akarsz, ereszd el ennek a szegény mágusnak az elméjét!
Hát ez nagyszerű! Nem elég, hogy dögrováson van, még az agya is meglágyult! - néz fölfelé sápítozva Amelia. Minának nevetni támadna kedve, ha nem lenne a helyzet túlságosan is komoly.
- Herr Wagner, nemrég még nagyon is jól tudta, miért keresünk mélységit. Azrael megitatott magával valamit, amitől olyan dolgokat látott, amit mi nem. Például csigákat potyogni a fáról, és visszaemlékezett arra a mélységire is, aki itt volt. Egy könyvet akarunk megszerezni. És amikor kimondtuk a mélységi nevét.. mintha még inkább látta volna azokat a dolgokat...
Fogalma sincs a sötét tündének, hogyan lehet még jobban látni, de jelenleg így vízen fennmaradás közben kicsit se érdekli, hogy fogalmaz. Amelia pedig egy hálás mosoly-vicsorféleséggel adományozza a... mit is? Talán azt, hogy összefoglalta a történteket.
- És a neve Avon-Eretz volt. - hunyja le Mina a szemeit. [color=#e88aea]- Ez volt, és remélem, hogy ha hall minket, akkor segít valahogy lejutni oda, lentre...
Mert beszédem van vele...
- Te nem vagy eszednél! Itt lebegünk tök védtelenül, még a kardomat sem tudom előhúzni, te meg kihívod a sorsot? Ez egy csapat, nem? Talán megdumcsizhatnánk, ha épp valami nyavajás mélységit szabadítasz a nyakunkba!
Mina kezdi szörnyen érezni magát.
- Mi más megoldás lehet, hogy előrejussunk? Ha kimondtam a nevét, mindig történt valami... ez nem... ez az egyetlen esély. Mi mást tehetnénk? Csak lebegnénk itt? - kezd el lassan hisztérikusan hebegni-habogni. Nem elég, hogy letveszélyben vannak, még haragszanak is rá, remek. És valahol érzi, hogy tényleg kissé felelőtlen volt.
Ekkor Theo megint nevetni kezd. Ne. Neee. Már megint. Szerencsétlen nem fogja kibírni. - Hahaha ti hülye ribancok! Tisztelet a kivételnek kurafi. - fordul Damien felé, aki nem tud mást tenni, csak elkerekedett pillantással reagálni. - Még hogy én meggágyulni! Háh! Nézzetek magatok elé! Mit mondott fenn Azrael na mit? Ha? Ha? - nevet tovább, ahogy csapkodja a vízfelszínt. - A MÉLYSÉGI HALOTT! ÚGY MINT A TI ÖSSZE AGYSEJTETEK EGYBETÉVE! MÉGIS MI A FASZOM LENNE ITT! MÉGIS MIÉRT KERESNÉNK MÉLYSÉGIT, HA AZ HALOTT! EGY SZAROS KÖNYV KÉNE ÉS ITT SE LENNÉNK MÁR!
Az üvöltés kísértetiesen visszhangzik a falakról a hatalmas teremben, a víz pedig mocorogni kezd enyhén.
Theo hátúszásban, magas, furcsa hangokat kiadva távolodik közülük, majd egyszer megkönnyebbülten felsóhajt:
- Áhh a hűsítő víz. Olyan kellemes...
Aha, hogyne, nagyon kellemes, meg lehet fagyni benne...
Hiába viselkedik a mágusfiú őrültként, Mina sajnos tudja, hogy ez az őrület nem légből kapott, hanem reakció valamire, ami történt vele, de talán túl halandó ahhoz, hogy az agya elviselje. És így még rosszabb. Ám a szavai így is fájnak.
- Theo, nyugodj meg, tartalékold a levegőt, vízben vagyunk, nehéz fennmaradni, egyébként Azrael azt mondta,a mélységi be van zárva, nem azt, hogy halott...
- Nyugalom, mindenki nyugodjon meg, ha egymásnak esünk és pánikolunk, abból semmi jó nem sül ki. Köszönöm egyébként a kivételt, őőő.. azt hiszem.. - teszi hozzá tétován, bár a mágus szavai még így is inkább hatottak meleg éghajlatra való elküldésnek.
- Igaz. Nem mondott olyat, hogy halott.....sajnos. És csak ne nyugtass! - harapja le Damien orrát, aki mondjuk már rezisztens az ilyenekkel szemben... hallott ma rosszabbat. - Inkább vele beszélj, hogy ........
A zsoldos szava elakad. Mintha valamiféle ár erősödne itt bent, ami irányítja őket, viszi valahová.
- És a könyvet mégis... hogy szerezzük meg, ha eddig nem találtuk? Tovább kellett jönnünk... most pedig az egyetlen út, ami úgy tűn... áááááá! - kezd el hangosan visítani, amikor a víz megmozdul és húzni kezdi őket befelé.
- Ó a büdös francba!
- Mondtam, hogy ez lesz a mélységiiiiii...sajnálom...
Remek. Wilhelmina von Nachtraben ezekkel a szavakkal búcsúzik. Össze akarja szorítani a szemeit, de nem megy. Kábultan bámulja azt a valamit, ami odalent van. Ám elég ártalmasnak tűnik, úgyhogy védelemként gyakorlatilag árnyékká alakul, hátha ér valamit ellene, ha esetleg nekicsapná a tüskéknek őket a víz.
Pillanatok alatt kerül egyik helyről a másikra, így igazán fel se fogja, hogy mi történik, csak azt, hogy még életben van és nem is igen fáj semmije. A mágia megvédte.
Valami van altta. Valami szilárd. Amint "földet" ér, kicsit kábán néz maga elé egy ideig, majd meghallja Damien hangját, ami rémesen juttatja eszébe, hogy nem járt mindenki ilyen jól. Ismét görcsbe rándul belül és alig mer abba az irányba fordulni, hogy megnézze, mennyire súlyos az eset.
Nos, eléggé...
Arra számít, hogy hisztérikus zokogásban tör ki, ám valahogy a teste nemigen képes reagálni semmit. Csak ül ott a padlón és egy üres héjnak érzi magát.
Ekkor viszont észreveszi a zuhanó Theot. Neki még segíthetsz. Őt még megmentheted, ha már azt a másikat képtelen voltál.. Azt a másikat, mi van, már hozzám is angyalok beszélnek, vagy csak megbolondultam?
Azzal hangosan károm Nem-et kiált, amelyek valahogy nehezen jönnek elő a torkából, de végül csak előjönnek, rekedtesen és ha minden igaz, védelmező burokkal vonják körbe a mágusfiút.
Hirtelen ismét átalakul a világ körülöttük. A fémváz darabkra hullik, a víz pedig egyszerűen mintha beleszivárogna a talajba, eltűnik benne és nincs többé. A mágusfiú a földön van, éjszín hullámzással körülvéve. Mina már nem emlékszik arra, miféle őrültségeket hadovált az imént, nem emlékszik arra, mennyire bántotta őt, csak azt érzi, hogy meg kellett mentenie. És megtette.
Sikerült.
Halvány mosoly kúszik az ajkára, bár kissé bárgyú mosoly és kissé nem funkcionál úgy, mint ahogy szokott. A hirtelen csend kínzó vádként nehezedik rá. Most hallani fogják, mit tett, látni fogják. Most megtörténik. Nem tudja lefagyasztani az időt, és megvárni, míg képes lesz sírni, és nem lesz ideje órákon át zokogni. Sőt, el sem kezdheti.
Tovább kell lépni, üzeni a csend.
- Egyben vagytok, ugye? - kérdi, bár nyelvtanilag nem tudja jelezni, de azokra vonatkozik, akik nem nyilvánvalóan szenvednek, mint a földön fekvő sötételf. Hangja monoton és kissé üres.
Amy már Damien mellett térdel és próbálja bekötözni a sebét. Ő segít rajta. Megteszi, amire nem voltam képes.
Mina is odarohan hozzá. Damien némileg kiégetten, de hálásan néz fel Ameliára, már amennyire a fájdalomtól csillogó szemekből ki lehet venni bármit is.
- Nagyon sajnálom.. annyira sajnálom... - motyogja a vámpír. Két kezét összefonja maga előtt, majd a szeme alatt elrejti bele az arcát. Ujjai enyhén remegnek. Most meghal, igaz? Bolond voltam, mert ismételgettem a neved, Avon-Eretz, és nem látsz minket, csak az őrületet sugárzod és elveszed az életünket, mert kicsi hangyák vagyunk neked, igaz? Nem is akarsz kinézni a gonoszságodból és nem jelent neked semmit az, hogy a könnyek majd kiszöknek a szememből, amiért lehet, hogy ő meg fog halni, pedig egyszer úgyis meghalna és neked az rövid idő csak, igaz? Nem jelent semmit egy vagy több élet a mieink közül, igaz?
- Semmi baj... nem... te hibád. Lassú... voltam - próbál a szenvedő fél valamiféle szavakat kinyögni, ha képes, majd megpróbál feltápászkodni ülő helyzetbe, hogy Amy tehesse, amit elkezdett.
- Minden gyorsan történt. - hallatszik a zsoldoslány már ismerős, enyhén méltatlankodó morgása. Ám ezek a szavak gyógyír a sebeire. - Szép kis vágásokat szedett össze, de meg fog maradni.
- Köszönöm. Majd meghálálom valamivel. Ha kijutok innen élve. Ha nem, Mina, rád bíznám... - beszél Damien, legalább annak jelét adva, hogy él, hátha akkor a lány nem akarja majd elásni magát annyira szégyenében. Mina azonban nem úgy tűnik, mint aki nagyon felfogja a felé érkező szavakat.
- Nincs szükség hálára, mint mondtam egy csapat vagyunk. Valószínűleg egyébként is mindnyájunkra szükség lesz, ha teljesíteni akarjuk a feladatunkat.
Minához valahonnan messziről érnek el a hangok. Meg fog maradni. MEG FOG MARADNI.
Akkor lehet, hogy életben marad. Amelia segít neki. Nem számít, hogy nekem nem sikerült, ő segít neki. Csapat vagyunk. Élünk. Rezgő forró nyugalomszerűség járja át, félve. Nem tudja, szabad-e előbújni és van-e egyáltalán létjogosultsága, azonban annyira szívesen előjönne a fényre. Úgy érzi magát, mint egy kisgyermek, aki rossz fát tett a tűzre. Most már tényleg. A megváltás reménye pedig mindvégig a szemei előtt lebeg.
Ahogy feleszmél, rájön, hogy a hely körülöttük megváltozott. És akár gyönyörűnek is lenne mondható, más körülmények között. Szürreális. Mint egy álom. Óriási oszlopok tartják a gigantikus épületet, amelyben állnak, tekintetüket sokáig nem állítván meg semmivel. Az egyik oszlp furcsán ki van dőlve. Ez logikus lenne bármiféle olyan épületnél, amit már ismernek, de itt olyan fémeket és olyan jelenségeket láttak, amelyet sehol máshol nem. Van egy olyan érzése a vámpírnak, hogy nem lehetett pusztán az idő korróziója, ami okozta azt a sérülést rajta.
- Mi lehetett ez? Csapda? - kérdezi Amelia a terem közepén lévő vashalomra mutatva. Ez lett tehát abból, ami szétszaggatta Damien hátát?
A zsoldoslány kérdésére elgondolkozik, próbálván figyelmen kívül hagyni a hátába nyilalló megannyi fájdalmat. Ez már majdnem olyan, mint az északiak puskagolyói. Vagy rosszabb. - Az lehet. Aktiválhattunk valamit... védelmet. De szerintem... átmentünk a próbán.
- Ha jól vagytok, eldönthetnénk merre tovább? Ötlet?
Minának ekkor ismét megvillan a szeme, mintha visszatérne kicsit a való világba és Theo-hoz fordul. - Jól vagy, nem fáj semmid? Látsz valamit?
Theo nem reagál. Hát jó. Majd ha lát valamit, biztosan jelzi... Mina visszatér tehát Damienhez, aki ekkorra megpróbál két lábra állni.
- Jól vagyok - szögezi le, még mielőtt Mina megszólalhatna, vagy akár ránézhetne, vagy bárhogyan megnyilvánulhatna. - Na jó, ez túlzás, de egyszer és mindenkorra jegyezd meg, hogy ha történik valami, az nem a te hibád. És ha az is, akkor is mindegy már.
Mina csak pislog az őt hirtelen ért kioktatásról, majd bólint. Számára is furcsa, hogy nem szólal meg, hiszen ilyet elég ritkán csinál. Valahogyan viszont jeleznie kell a tiszteletet az iránt, hogy Damien még életben van és még hajlandó is az ő lelkivilágával foglalkozni, mikor nyilván fájdalmak gyötrik. És egyelőre kiélvezi a furcsa mélységet, ahová az elméje süppedt, azt a megszólalást nem igénylő, elfogadó csendet, a befelé szemlélődést.
Amelia iránya nem tűnik rossznak. Ő a ferde oszlop irányába indult meg. - Persze. Menjünk. Fedezzük fel. Csak... vigyázni kell, hátha van még csapda. - A végére elhalkulnak még jobban a szavai. De azért megindulnak ama oszlop irányába, remélve, hogy a mágusfiú is követi őket. Ő azonban csak tévelyeg valamerre, látszólag irányok nélkül. Vigyázni kell majd rá. Ha kell, a kezét is fogni... Minát boldogsággal tölti el ez a gondolat. Szívesen fogná most valaki kezét. Bárkiét. Mindenkiét. Az ismerős melegség annyira hiányzik ebben a kozmikus hidegben. Szorítania kell valamit, amire emlékszik, ami megfogja, hogy ebben a hatalmas csarnokban ne repüljön szét minden sarokba és ne vesszen el az ősöreg falakban.