Lassan mindenki megérkezik, összeáll a csapatunk: egy zsoldos, egy lelkész, egy íjász, egy tudásdémon tanítónő és jómagam. Megállapítjuk, hogy ideje útra kelnünk, az ismerkedésre akár közben is ráérünk. A lelkész fogja vezetni a szekeret, s neki külön oda is biccentek. Az ő palástját jobban tisztelem, mint a magamét: ő tiszta kezeket emelhet fel, az enyémhez vér tapad. Biztos vagyok benne, hogy láttam már őt, a templomban vagy a parókián. Azt kevésbé gondolom, hogy a könyvtárban összefuthattunk, ugyanis bár a lelkészek többen is sok időt töltenek ott, én magam csupán gyakornokként jártam ott, amikor az elméleti tudást kellett valahogy a fejembe tömnöm, s ő jóval fiatalabbnak tűnik annál. Meg merem kockáztatni, hogy nem is olyan rég szentelhették csak fel.
- Mondd, régóta vagy lelkész? – kérdezem, s csak utólag jövök rá, hogy kimondtam, ami a fejemen átsuhant. Egyelőre mintha nem hallotta volna, kicsit döcögős volt az út, majd nemsokára hátratekint, egyenesen a szemembe néz, ahogy válaszol.
- Ó elnézést, uram. Nem, még nem olyan régen iktattak be, de megpróbálok az önök segítéségre lenni - mosolyodik el - És ön uram, merre szolgált legutóbb? Úgy érzem már találkozhattunk valamikor?
Jól sejtettem, akkor csakugyan fiatal lehet. Úgy tűnik, nem véletlenül lehetünk ismerősek egymásnak. Hellenburg nagy város, de annyira mégsem az, hogy kék palástosokként éveken át elkerüljük egymást.
- Mostanság Hellenburgban többnyire, a Kísértet-szigeteki hadjárat óta többnyire a városőrségnek segítek be - felelem és ismét önkéntelenül szólalok meg - Jó, hogy van még itt rajtam kívül protestáns egyháztag.
Tekintete az úton és a lovakon, odafigyel a munkájára.
- Én is örülök, kedves testvérem! Olyan sokat nem hallottam mostanság a hadjáratok menetéről, kicsit leterheltek a hellenburgi ügyeim. A mostani helyzet viszont eléggé aggaszt.....- ekkor elcsuklik a hangja, erre felfigyelek - Ön szerint elegen leszünk? Szinte bármi várhat ránk. Csak Isten erejében bízhatunk.
Miközben hallgatom, ahogy beszél, a tájat figyelem, ahogy ismerősből ismeretlenné változik. Az ifjú szavaira egyetértve bólogatok. Felfigyelek arra, amit a mostani helyzetről mond, de nem merek rákérdezni, mire gondolhat pontosan.
- Így igaz. Hogy elegen leszünk-e, sajnos nem tudom. A megbízóink hozzáértésében reménykedem, valamiért alkalmasnak találtak bennünket a feladatra.
- Én is hasonlókban reménykedem, testvérem. Az Úr oltalmazza utunkat. Gondolom ön se tud többet a feladatunkról, mint én. Elég kevés információt kaptam a püspöktől.
- Inkább az előzményekről tudok - válaszolom -, s azok bizony aggasztóak. Valami okból nem tértek vissza a felderítők, valamiért sehogy sem sikerült hírt szereznünk arról, minként mennek ott a dolgok. Ez az ok nem tetszik nekem és úgy érzem, valóban isteni segítségre lesz szükségünk.
A lelkész lehajtja a fejét.
- Értem...nagyon különös... aggasztó az egész. Hogy lehet, hogy ennyire megszakadjon a kapcsolatunk egy általunk ellenőrzött területtel? – Aztán mintha megbánná, amit mondott – Ó, mindegy, felejtse el. Nagyon azon leszünk, hogy megoldjuk. Örülök, hogy önöket kaptam társamul. Bevallom, eddig nemigen volt részem különösebben nagy feladatban, amire ennyi embert küldtek volna. Nagyon résen kell lennünk.
Eszembe jut az imént elcsukló hang arról, ahogyan beszél, az idegesség a hangjában.
- Így igaz - a vállára teszem a kezem - Minden rendben?
- Köszönöm a kérdését – felsóhajt, majd felém fordul ismét, tudom, hogy nekem szánja a mondanivalóját - Csak aggódok a saját szülőfalumért. Ha egy távol levő településsel ez történik, akkor vajon a szülőfalum védelmére mennyire ügyelnek...csak imádkozni tudok szüntelen azért a sok lakóért, bármi is történt. Köszönöm a figyelmességét!
Nem igazán tudom, mit mondhatnék neki. Sosem voltam jó az ilyesmiben, az is csoda számomra, hogy észrevettem, hogy búslakodik belül. Úgy látom, hogy ez jól is esik neki.
- Ó, nagyon sajnálom. Nem ismerem azt a falut, úgy sejtem, de ha megmondja a nevét, és ha esetleg úgy hozza a helyzet, szólhatok a feletteseimnek pár szót. Nekünk is érdekünk volna, hogy a hozzánk tartozó települések biztonságáról mi gondoskodjunk, különben hogy is bízhatnának meg Dél erejében és a Protestáns Egyházban?
- Elnézését kérem, az érzelmeim magával ragadtak. Mindig is megbíztam a Protestáns Egyházban, és hűen szolgáltam őket eddigi szolgálatom során. És tudom és hiszem, hogy meg fogják védeni a falumat. Hiszen ez a küldetés is erről szól, utána kell járnunk ennek a dolognak. Most pedig csak azt tehetjük, ami az adott helyzetben a leghelyesebb lesz. Remélem, minél hamarabb odaérünk.
Nem válaszolok, magukkal ragadnak a gondolataim, visszavisznek a szülőházba, aztán a kovácsműhelybe is. Vajon mi lehet az én két falummal?
Csendesen utazunk tovább. Az egyenetlen földúton helyenként erősen döcögve ugyan, kissé kényelmetlenül telik az utunk, de hála a szekért fedő ponyvának, legalább nem ázunk. A tájban így túlságosan nem tudunk gyönyörködni, de ott vagyunk egymásra. Ezen a társaságon pedig igazán van is mit nézni, be kell látnunk. Sokszínű, változatos, majdhogynem furcsa is. Időnként tartunk pihenőket, délben egészen nagyot. Magunkhoz vehettünk valamennyi élelmet és ekkor jöttem csak rá, mennyire éhes is voltam eddigre. Azért hiányzott a rendes adag, a nyúlpaprikás, a vaddisznósült, és újra eszembe jutott, hogy távolodom Hellenburgtól. Nekem itt nincs senkim. Mintha éjjel még hidegebb lenne, mint egyébként, pedig nem szoktam gyakran fázni.
Nem tudom, mennyi ideje haladunk a szürke esőben, amikor hangokra, főleg káromkodásokra leszünk figyelmesek. Kinézve látjuk is, amint egy sárba csúszott szekérrel küszködik pár férfi.
- Állj! – kiált a tanítónő, azzal egy fürge mozdulattal leugrik a szekérről - Oswald, kérlek gyere velem. Celina, figyeld a hátunkat.
Miután kiadja az utasításokat, mint önjelölt vezetőnk, odakiált - Mi történt, jó urak?
- Uraim, minden rendben? - kiált a lelkész is, azzal ő is leszáll a helyéről a többiekkel egyetemben. Én magam is így teszek és elindulok a tanítónő nyomában. Hallom, ahogy a zsoldos is követni kezd minket. Ahogy közeledünk, alaposan végigmérem a bajba jutottakat. Két férfi, mindkettő kopott barnás köpenyben, hogy védjék magukat az esőtől, így azonban nem igazán tudom felmérni, milyen ruhát viselnek. Gyakran pofonegyszerű dolgok mutatnak rá fontos információkra. Nem tűnnek túlságosan veszélyes alakoknak, de sosem lehet tudni.
- Isten áldja az urakat, hölgyeket! Szállítmányt vittünk a városba, ahogy leakadt ez a nyomorult szekér, s egyszerűen nem tudunk mit kezdeni vele. Igen hálásak lennénk, ha segítenének.
- Valóban – erősíti meg a másikuk.
- Oswald, tudsz nekik segíteni a pallosoddal? Tudod, aláékelni.
Felvonom a szemöldököm. Bizonyára lerí rólam, hogy a legkevésbé sem lelkesedem az ötletért, azon, hogy utasítgat, már meg sem ütközöm, de nincs mit tenni és bajt sem akarok, legfeljebb ráérek utólag is kifejezni a nemtetszésem. Közelebb lépek és úgy teszek, ahogy Asael javasolja. A férfiak segítenek, megemelik a szekeret egy kissé, hogy a kardot be tudjam csúsztatni alá. Az orromba mar a savanyú izzadságszag a közelükben, el is fintorodom kissé.
- Jóemberek, ezt meg hogy sikerült? – Érdeklődik a zsoldos. Az először szóló férfi, aki talán a vezető lehet, megvonja a vállát
- Fene sáros ez az út egyébként is, ilyenkor még inkább csúszik a szekér. Nem figyeltünk egy pillanatra, megszalad, belecsúszott a sárba.
- Értem... és mégis mit szállítanak az urak, ha szabad érdeklődni?
Jogosnak érzem Leon kérdését, de azért vetek rá egy rosszalló pillantást. Remélem, nem érzik úgy, hogy ellenségeskedünk, noha minden bizonnyal a bizalmatlankodást megértik, és az unott hang talán elsimítja bennük az ellenérzést, ha nem felborzolja éppen. Valami nem tetszik nekem. Úgy érzem, elég egy óvatlan mozdulat, hogy magunkra uszítsunk valamit, amit nem kellene.
- Hogy mit szállítunk? Kecsketejet.
Ekkor a két férfi egyszerre szusszan egyet, majd füttyentést hallok és egyszerre elengedik a szekeret, rá a pallosra. Fel sem fogom, mi történik, amikor egyikük rálép a kardomra, aztán egyszerre balról hatalmas pofont kever le, hogy majdnem meg is tántorodom tőle. A ponyva mögül újabb alakok rontanak ki, a levegőből mintha nyílvessző süvítését is hallanám. A démon varázsol egy lándzsát. Kard szisszen a hüvelyében, megcsillan a fakó napfényben és felém csap. Valahogy sikerül kitérnem időben, a fegyver a páncélomat éri csak. Próbálok valami fegyverféle vagy annak használható alkalmatosság után nézni. Tudom, hogy valószínűleg, ha csak meg nem akadályozom a mozgásában, nem tudok mögé kerülni vagy lefegyverezni. A démon ekkorra a zsoldosnak segít már, megtámadták a szekér körülieket is ezek az átokfajzatok. Nyíl süvít, az ellenfelem mellett repül el, vészesen közel a fejéhez.
- Banditák vagytok? Felelj, szánalmas ember! – Hallom a démonnő kiáltását.
- Hát nem félitek a Teremtőt?! – Ez pedig a lelkész.
Nyílvessző repül ismét, az ellenfelemet súrolja a hegye, felvágja a ruháját a hátán, s kiserken a vére is. Felkiált, feldühödik. Ezt a pillanatot kihasználva mögé kerülök és megpróbálom erősen hátba ütni. Ekkor az ismerős süvítést hallom ismét, majd a férfi élettelenül rogy össze, fejéből nyíl vége áll ki. Az íjásznő felé pillantok, de a tekintetünk nem találkozik. Nincs idő tétlenségre, felkapom az ellenfelem kardját és sietek a zsoldos irányába. A többieket egészen elintézték, de ő még veszélyben van. Már nincs szükség rám, mire odaérek
- Könyörgöm, ne öljenek meg, FELESÉGEM ÉS GYEREKEM VAN!
A démon odafut, a férfi gyomrába térdel és torkon ragadja.
- Akkor beszélj szépen a tevékenységetekről és a tartalékaitok helyéről. Minden banditának van olyan, szóval ne tedd a hülyét. Tíz másodperced van, vagy megidézek egy dárdát, most a kezembe.
- És a templomos pallost forgató személynek is volt családja? Tisztességesebb mód is van ám a pénzszerzésre!
Körülnézek és ekkor veszem csak észre, az egyiküknél valóban egy templomos pallosa van. Hogy juthattak hozzá? Összeszorul az öklöm.
- Csak vidéki banditák vagyunk, nincs tartalékunk, elköltöttük mindet! – a lelkész kérdésére is válaszol - Fritznek is volt. Erre nehéz miből megélni, a föld nem sok köszönetet ad a művelésért.
Pofon csattan. A tanárnő szigorú.
- Mi legyen vele? Tiszteletes? Valaki?
- Uh, Asael kedves......szálljon le róla, mert hamarabb kileheli a lelkét minthogy elmondana bármit is. Ötletem sincs. Egyedül maradt. Nem tud már ártani nekünk. Viszont súlyos bűnt követtek el. Hányszor sikerült ezt a jelenetet eljátszonotok eddig?
- Ki tudja – szólal meg az íjász - Lehet, hogy ez volt az első, de ráéreztek és emiatt tűnt a sokadiknak, viszont az is lehet, hogy már többször megismételték ezt. Egy dolog biztos, nekem nem úgy tűnt, hogy ők megkegyelmeztek volna nekünk. Lehet, hogy tanult a leckéből és többet nem jut eszébe, hogy ilyet tegyen, de aki egyszer megtett valamit, az könnyen megteheti újra és újra, ezt ne feledjétek, bárhogy is határoznátok a sorsa felől.
- Én nem ölném meg – csatlakozik a zsoldos is a földön ülve - De nem az én kezemben van a kard, és nincs jogom szerintem senki életéről se dönteni. Ahogy gondoljátok
- Jobb, ha a sorsára hagyjuk – javaslom - Egyedül már úgysem menne semmire valószínűleg, ha pedig túl is éli, mi addigra már messze járunk.
- Talán öt embert raboltunk ki... Ma hármat...
- Ne tedd a hülyét, ha ma hármat raboltatok ki, megvannak a dolgaik még – faggatja tovább Asael - Hol, az a kérdés.
- A szekérben vannak a zsákmányok, a többit elköltöttük a közelben...
Leszáll róla, visszaveszi a szemüvegét és a palástját.
- Hozzátok át őket, valaki meg törje el a lábát – azzal felül a szekérre. Egyre jobban kezd idegesíteni valamiért.
- Értem, nos...hagyjuk szerencsétlent, már úgy érzem nem maradt sok barátja életben. Így is elég időt vettek el tőlünk... – elindul ő is - Az Úr oltalmazzon, és legyen kegyelmes veled...
A nő is felszáll, a zsoldos is.
- Én hozzá nem nyúlok. Haladjunk.
- A pallosom a szekér alatt van, esetleg segítenétek? - A hangom nem éppen a legszelídebb.
Erre Asael leugrik, gondolom, nem emelgetni, inkább azért, hogy megnézze, van-e valami zsákmányolható a szekérben. Az íjász csatlakozik hozzá. A lelkész közelebb hajt, hogy könnyebb legyen a pakolás, ugyanis csakugyan találnak használható holmikat. Őszintén szólva, nem is figyelek a műveletre, a sárból kikandikáló kardmarkolatomat bámulom mereven. Csak akkor figyelek fel, amikor kiderül, hogy nem csak tárgyra bukkannak, hanem két nőre, anyára és lányára, megkötözve, bekötött szájjal. A banditák bizonyára megverték őket és elszórakoztak velük. Mindannyian megdöbbenünk. Az íjásznő felkiált.
- Te jóságos ég! Mit tettek ezek magukkal? – Azzal odafut hozzájuk és kiszabadítja őket a kötelekből
- Uram irgalmazz… - szörnyülködik a lelkész is. A nők zokognak, hálálkodnak.
Egy emberként pillantunk az utolsó, életben maradt haramiára.
- Ha közel haladunk el a Schattenstahl vámpírokhoz, ezt a tagot eladhatjuk nekik. Több haszna lesz így.
Tetszik az ötlet. Szegény tiszteletes talán most találkozhat először ilyen jelenséggel, nagyon fel van dúlva ő is, én inkább csak elégedetten bólogatok Asael ötletére. Talán mégis van igazság abban, hogy utasítgat mindenkit. A banditát megkötözzük, felteszem a szekerünkre. A nők is jönnek velünk, csak találunk nekik valami helyet, egy várost vagy akár fogadót, ahol meghúzhatják magukat, ha nem is esik útba netán a valódi lakhelyük. Magunkkal visszük a gebe lovukat is, ha más nem, még megenni jó lesz.
Végül segítenek kiszedni a pallosomat a szekér alól. Dühösen rázom le róla a sár nagy részét, majd ideje indulni. Nem érdekel, ki mit mond, hogy zavar-e bárkit is a sár, hosszú időt szánok arra, hogy a külvilágot kizárva, magamban bosszankodva letakarítsam a pengét.