Igen. - erősítettem meg magam, miközben Őfelsége tartózkodási helye felé haladtunk kísérőmmel, Faolan Steelthorn-nal a káoszos utcákon - Odamegyek, meghallgatom, elvállalom a feladatot, kijövök. Csak ennyi... Biztos sokan lesznek. És biztosan nagyon sokan beszélni is fognak velem, de ez is csak egy a sok közül, amit gyakorolnom kell!
- The end is nigh! - riasztott fel gondolataimból egy kiáltás, majd még egy, még egy, és még egy. Az előzőekre való tekintettel még csak arra sem néztem, inkább minden figyelmemet lábfejem mozgásának szenteltem. Már csak az hiányzott volna, hogy úgy járjak, mint az előbb és valamelyik szónok megint ne hagyjon békében a dolgomra menni.
Káosz. Igen. Teljes káosz uralkodik.
A hangulatot tehát nem hívtam volna túl fényesnek, de valamelyest azt hiszem, talán megértettem. Mi oka lehetett rá Abaddónnak, hogy bántsa az elfeket, holott nem is az ő istenében hittek? - és hasonló kérdések foglalkoztattak, persze amellett, hogy el ne essek a ruhámban.
Muszáj volt ezt pont most kitalálni? - kérdeztem magamtól újfent, azt latolgatva, mennyi esély lehetett arra, hogy ez anyám és a két apám egyesített bosszúja ellenem - Csak legyen vége a mai napnak, a feladatot már a rendes ruháimban csinálom végig, viseltesek és itt-ott szakadtak, avagy sem.
Hamarosan kibontakozott előttem a kapu, mely eddigi utam végállomását és egy új kezdetét jelentette... ahol azonnal utamat is állták és közölték, hogy nem mehetek tovább.
Tessék?!
De ahogy tőlem megszokott volt, komor, rezzenéstelen arccal néztem fel a hozzám beszélő kapuőrhöz.
- Pedig be kell mennem. - mondtam a lehető legnyugodtabban, holott legszívesebben durvábban és más szavakat használva szóltam volna.
Még hogy nem enged be! Ez valami vicc?
Értettem én, hogy szigorú védelmet kellett fenntartani, elvégre odabent volt maga az uralkodó, népünk feje, irányítónk és - főleg ezekben a napokban - én sem rajongtam volna érte, ha engedély nélkül akárki beléphet a helyre, amelyet eddig biztonságosnak hittem, ámde... Ámde, gondolom, egy ilyen feladatnak híre kellett, hogy menjen, hiszem még Basil is tudott róla, aki egyáltalán nem tartózkodott sokat itt, Zephyrantesben egyhuzamban. Nem tudtam, mitől tűnt ez az egész még ennél is furcsábbnak,képtelen voltam rájönni, mit tévesztettem szem elől, mit nem vettem figyelembe? Valaminek csak lennie kellett, ha kezdtem magam nagyon kínosan érezni, mi több, szerettem volna az első adandó alkalommal kereket oldani.
Aztán végül rájöttem, hogy nem én voltam az egyetlen, aki nem jutott be. Két - égimeszelő langaléta - férfi is az áteresztés kulcsát kereste, jobban mondva jelenleg inkább beszélgettek egymással. Nem különösebben figyeltem, hiszen komolyabb gondjaim is voltak, minthogy újfent felmérjem a kommunikációs készségem hiányait, habár valamiért kezdett érdekelni, mi okból lehetnek itt, s nekiláttam, hogy kicsit többet kiderítsek róluk, azonban csak a hátukat láttam.
Nos, akkor innentől figyelünk. - parancsoltam magamnak - Még az is lehet, hogy ugyanabból az okból vannak itt, mint te.
- Lance Kalver, rég nem láttam. Örülök a viszont találkozásnak. - szólalt meg egyikük, minden bizonnyal a másiknak és nem az őröknek címezve a mondandóját.
Hangja felébresztett bennem valamit, de szándékosan elnyomtam. Nem lett volna elég, hogy idegességemhez a zárt kapu miatt, hozzáadódott némi félellemmel vegyes kíváncsiság, elvégre most készültem belépni egy olyan helyre, ahová életemben nem keveredtem volna soha, most még a mellkasom közepén felszínre törő haragot is kénytelen voltam elviselni, amelyet az a furcsa érzés okozott. Pontosabban az, hogy nem voltam képes rájönni, miért.
- Az egészségemre nem panaszkodhatok. Ez a kis várakozás kissé kellemetlenül ért, de a helyzet önmagában érthető. Ezek a katonák csupán a feladatukat látják el, parancsot teljesítenek, így aztán a magam fajta szerény sötét elf nem is haragudhat rájuk. Meséljen valamit, mi történt magával az utolsó találkozásunk óta? Örülök, hogy túlélte Abaddón pusztítását...
Szóval régről ismerik egymást. - jegyeztem meg magamnak, semmi furcsaságot nem találva a magázódásban, elvégre én lépten nyomon megadtam ezt a tisztességet mindenkinek, akiről egy percig is felmerült bennem, hogy talán idősebb lehet tőlem.
- Remélem, nem gondoltuk komolyan a magázódást! Én is örülök, hogy te élsz. - válaszolta a másik nevetve, akit minden bizonnyal Lance Kalver-nek hívtak.
Micsoda? A magázódás illetlenség? - igyekeztem takargatni leheletnyi elképedésem, holott egyikük sem láthatott. Teljesen összezavarodtam, aztán pedig hagytam magam még jobban elveszni, éppen abból az okból, hogy már egyébként sem értettem semmit. Mitől lett volna rossz dolog így cselekedni? Persze tisztában voltam vele, hogy valójában eleve tiszteletlenséget csempésztem saját megszólalásaimba, akárhányszor csak kimondtam, hogy ''Maga''. Emlékszem, milyen sok időbe telt, míg anyám végre a fejembe verte kisgyermekként, hogy az ''Ön'' sokkal helyénvalóbb, míg az előbbi kissé gúnyos háttérértelmet hordoz. Én, így, néhány évvel öregebben mégsem hallgattam rá, amolyan egységes betartásként mindenkinek, mintha ezzel akartam volna jelezni, hogy a mondataim végén pont helyett felkiáltójel van. Hogy kinézetem ellenére komolyan kellene venni, és mindenek előtt legfőképpen békén hagyni, kivéve ha én adnám a fejem a beszélgetés elkezdésére.
Hát, olyan sem sűrűn fordul elő. - jegyeztem meg kissé szórakozottan, majd tovább hallgattam őket, jobb dolgom egyébként sem volt azon kívül, hogy kitaláljam, mégis hogyan érhetném el, hogy beengedjenek.
- Úgy néz ki, a feladat azelőtt elkezdődik, hogy megtudnánk, mi az. - mormoltam az orrom alatt a zárt kapukra utalva, aztán újból a két előttem álldogálót kezdtem volna figyelni, mikor végre rájöttem, mi volt az az érzés az imént: Az egyik hangot már hallottam valahol. De nem volt időm elgondolkodni, hol, ugyanis a másik férfi, ha jól értelmeztem, Lance Kalver éppen rám nézett.
Szinte érzem, hogy azt gondolja, mégis ki engedett ki a kis gyerekszobámból. - próbáltam elfojtani a vágyam arra, hogy mérgesen nézzek rá, s amikor sikerült normális - azaz teljesen érzéketlennek tűnő - álarcomat visszaállítani, úgy döntöttem, éppen itt az idő, hogy azt tegyem, ami nemrég eszembe jutott: felszólalok, úgy, hogy senki sem intézett hozzám egy árva kérdést sem. Feltéve, hogy azt az előbbi ''Ez meg hogyan szökött el a dadusa elől?''- tekintetet nem nevezhettük kimondott kérdésnek.
- Üdv. - mondtam kurtán, s ha már úgyis észrevett, hozzátettem - Maguk is önkéntesek?
Próbálkoztam - ha lehet így mondani - kideríteni, mi célból jöttek ide, feltehetőleg idegenként, mivel nem engedték be őket, ráadásul velem egy időben. Túl szép lett volna véletlennek, ugyanakkor könnyen megeshetett, hogy esetleg teljesen más ügyben jártak erre, de véletlenül egymásba botlottak a királynő kapujában és ameddig ellenőrzésre vártak, nekiálltak azt csinálni, amit a régi ismerősök szoktak.
Régi ismerősök? ...Nocsak. - villant be egy emlék a köpenyes hangjához kapcsolódóan.
Büszkén elvigyorodtam, amikor a másik férfi felém fordulásával friss sejtésem teljesen beigazolódott. Hogy büszkén, azért, mert végre kitaláltam, mitől töltött el haraggal, hogy nem értettem a hangja jelentését, vagy azért-e, mert eszembe ötlött egy tökéletesen ide illő, rátermettségemet igazoló mondat, már meghagytam belső énemnek, hadd döntse el ő maga.
- Rég láttuk egymást, Főnix. Nézd csak, ki élte túl Abaddónt.
Ismerték egymást ide vagy oda, nem kockáztattam meg, hogy a teljes nevét használjam, addig nem, amíg meg nem tudom, tehetek-e másként. Ha valaki, akkor én képes voltam elég nagy feneket keríteni a név-dolgoknak, tekintve, hogy igencsak fennált az esélye, egész életemben nyomozni fog utánam a nővérem gyilkosa. Ha valaki... akor én tudtam, milyen kellemetlen helyzeteket tudott okozni mindössze az, hogy neveztek el a szüleink.
Akaratlanul is eszembe jutott a nap, amikor valahogyan rájöttem, van egy középső nevem - vagy valami olyasmi, mert rögtön szóvá is tettem anyámnak, hogy Fa'el-nek legjobb esetben is csak valami démonkölyköt hívhattak, én pedig ugyebár nem voltam démon. Arra is emlékszem, milyen dühös lettem, mikor elárulta annak a szónak a titkát: hogy nem is csak egy név, és egyszer majd, ha úgy adódik, megtudom, mi a szerepe. Egy névnek nem kell különösebb szerep, válaszoltam valami hasonlót, de valójában rendkívül idegesített az a sok titokzatosság, ami anyámat övezte, ha rólam volt szó. Vagy engem?
Ekkor, mintha csak a világ legtermészetesebb dolgát tette volna, eddigi kísérőm, Faolan odalépett az őrökhöz és megszólalt.
- Katona, kérem jelentse be őfelségénél, hogy a keresett személyek megérkeztek. Lehetőleg gyorsan.
A keresett személyek kifejezéssel azt hiszem, megkaptam a választ az iménti kérdésemre: Crispin és Lance tehát ugyanazért jöttek el idáig, mint én. Némileg megnyugodtam, viszont végleg csak akkor fogok, ha majd megtudom, mi a feladat... és ha nem leszek védtelen kislányként kezelve. Mindenesetre meglepett, mennyire megilletődtek a kapunál, s szinte azonnal ugrottak Faolan szavára, főleg az egyikük.
- Óh, lord Steelthorn. Elnézést, persze, azonnal. Addig kérem, fáradjanak be az udvarba, Dean elkíséri önöket. - mondta, majd amilyen gyorsan reagált, épp olyan gyorsan tűnt is el, gondolom, elvinni az üzenetet, míg egy társa - végre - kinyitotta előttünk a kaput.
- Erre fáradjanak, kérem. - folytatta minden bizonnyal Dean.
Nos, végül is ilyesmire mégis csak gondolhattam volna. - kommentáltam elmémben a helyzetet, megnyugodva, hogy kísérőm megoldotta a bejutást, illetve figyelve, hallgatva a körülöttem lévőket.
- Köszönöm, Dean, ugyebár, ha jól hallottam. - szólalt meg elsőként a sötét elf.
Crispin és Lance szinte egyszerre biccentettek újdonsült kísérőnknek, s mivel fogalmam sem volt róla, mit kellene ilyen helyzetekben tenni, én meg őket követtem szótlanul, bele se gondolva, éppen mekkora hibát követtem el, már megint azért, mert túl sokat voltam egyedül, túl sok időm maradt gondolkodni, de nem ám épelméjű, normális dolgokon... Tehát valahogy így süllyedtem olyan mélyre, hogy köszönöm, apró tiszteletadó meghajlás vagy bármi egyéb nélkül hagyjam ott Faolant, aki nemrég valamilyen szinten közbeavatkozott, megvédett, vagy hogy is mondjam. Igaz, közel sem éreztem bűntudatot vagy késztetést, hogy bocsánatot kérjek, de hát ilyennek teremtett a nagyrabecsült Természet. Ráértem máskor erőlködni, hogy megváltozzak.
- Éreztem, hogy túl fogod élni Wyn, és örülök, hogy így lett. - fogtam fel végre, hogy ezeket a szavakat Főnix hozzám intézte, bár nem szóltam semmit, mert ami utána következett, kicsit megállította bennem az ütőt - Lance Uram, én teljesen komolyan gondoltam a magázódást. Nem vagyok íjász, nincs tegezem, így tegeződni se nagyon tudok...
Mi van? - kérdeztem magamtól egyik szemöldökömet felvonva, de éppen hogy csak.
- Na, csak úgy döntöttél, hogy csatlakozol, te mocsok?
A mocsok szóra körbenéztem, hiszen gondolom, nem a körülöttem állók valamelyikének szólt, és milyen jól is tettem, így legalább még azt is tudatosíthattam magamban, hogy a kicsi repülő lény sem marad ki a találkozásból a királynővel.
Remélem, az ő lábai elé is nyers nyulat pottyant. - a gondolatra nagyon halványan elvigyorodtam, bár vigyázva, hogy senki ne lássa meg - Bár jobb lenne, ha mégsem. Akkor már nem tudnám visszatartani a nevetést.
- Akkor legyen így. Teget se látok Önnél, pláne nem a fű színéhez hasonlatosat, nem mondhatom, hogy tege ződ... - folytatta Lance, én pedig még feljebb húztam a szemöldököm, el is felejtve az iménti mulatságos képet a fejemben.
Nem gondoltam, hogy lehet valami ennyire fárasztó. - értelmeztem végül a kis vicceiket, de nem tudtam eldönteni, vajon utálják egymást és azért teszik, avagy nagyon jó barátok. Majd elválik, bár ha akár csak a királynő fogadóterméig is ezt kell hallgatnom, azt hiszem, inkább megkérem ezt a Deant, hogy vágja le a füleimet. Nem értettem, miért csinálták ezt, s talán ezért is idegesített ennyire. Vagy azért, mert annyira képtelen voltam normális kapcsolatot teremteni másokkal, hogy nekem nem ment volna?
Nos, haladjunk. Ha pedig közben hallgatok és figyelek, talán tanulok egyet s mást a társalgásról.
Ahogy lépkedtünk előre, egyszer csak kibontakozott előttem egy kis park, amelynek közepén szökökút állt, körülötte padokkal. Pár perc sok mindenre elég, nem is gondoltam, hogy itt, ezen a helyen, ebben a helyzetben ennyi mindent át lehet gondolni ilyen kevés idő alatt. Az eredmény mégis zavaros volt, a mellkasom pedig feszült az idegességtől: Mi van, ha a királynő hazaküld, mondván, harcosokat várt? Ez az egyetlen, ám annál súlyosabb kérdés emelkedett ki a káoszos kavalkádból, ami elmémben terjengett. És aztán léptek hallatszottak, megjelent egy hölgy, első ránézésre is fenséges kisugárzással, bár annál érdekesebb kísérettel, amely egy elég unszimpatikus tünde lovagból, egy rejtélyes csuklyás illetőből és egy őrült... elmebajos... tudom is én, talán a harmadik, - egy druida - varázslata súlyos károsodást okozott az elméjében.
Gyönyörű. - jobb szót egyébként sem találtam volna Amelie Fairbranch őfelségére, azon kívül, hogy NŐIES. De olyan, amilyen én akkor sem lehetnék, ha a Természet megáldott volna mellkas- és csípőtájékon.
- Queen Amelie Fairbranch, it is an honor to meet you. Let me introduce myself: Crispin Shadowbane, from Elatha, at your service.
- It’s an honor to meet you, Queen of all elves, Lady Fairbranch. My name is Lance Kalver, envoy from Lightleaf, at your service.
Először ugyan nem tudtam, mégis mit kellene mondanom vagy tennem, azon kívül, hogy biztosan nem illett volna hozzám olyan alaposan megfűszerezett hűséggarantálás-tálllal szolgálni. Tehát, megpróbáltam kicsit átformálni a két férfi által előttem statuált példát, végül ennyit feleltem:
- I've never thought I will see our queen with my own two eyes. Wyn, druid apprentice. I'll follow your orders. - azzal kissé meghajoltam, remélve, hogy elég udvarias voltam.
A királynő ekkor rangjához méltó kivitelezésben széttárta a karjait, s mintha mosolyféle villant volna át az arcán, bár olyan látványt nyújtott számomra, mint amilyet én nyújthattam, ha egyáltalán nem volt kedvem nevetni. Persze sokkal elegánsabb kivitelezésben.
- You are all here to serve. I am pleased. But do you know who are you serving really? What are you serving? - kérdezte, én pedig, ahogy tőlem elvárható volt, rögtön gondolkodni kezdtem a szavak értelmén, már akkor is, amikor Amelie még le sem ült.
Nyilván őt. És a nemzetét? - találgattam - Legalábbis a mit szó erre utalt nekem... a szoknyában ülés gondolata pedig arra, mennyivel szívesebben lettem volna az ellenkező nem egy képviselője.
- You are here from far and wide, you represent all that is elvenkind. A disciple of death from the city under the moon's light and shadow. A wanderer and warrior who saw and experienced this land, yet remained an elf. And a miracle child, one from both sides of this forest, bearing markings of the curse yet power of the God in Nature. It is good. You are, after all, to save us - and also to represent us.
HOLY DIVINE NATURE! - hangzott így az első eszembe ötlő gondolatkezdemény, melyet félbe szakítottak Lance és Crispin szavai.
- I know what and who am I serving, Your Majesty. I had no idea that the Queen herself knows who I am. It is true, that I am an assassin, but also a druid. Who am I serving? Most of my life, I served noone, chose no sides, cared only for myself. Yet, everything has changed, and these changes led me here. Now, I think, I serve a higher purpose and law - the Law of Survival. As it is, the biggest threat we are facing comes from the remaining human population. I heard the rumors, that they want to invade the Elven Forest as well the Mistwood. I saw no marching armies, so I cannot be sure if the rumors are correct. But if they are, then I feel the need to do something - although I have no or literally no power. So I came here, following the rumors, looking for answers and means to drive the invaders out of our territories... - szólt Főnix, mire én azt se tudtam, mit reagáljak.
Micsoda? - hüledeztem, persze amennyire csak lehetett, komolyság álarca mögött - Tán a kerekfülűeknek nem tetszik valami? Vagy tényleg lennének olyan ostobák, hogy azt higgyék, ilyen könnyen legyőzhetnek minket?
Habár, jobban belegondolva az odakinti káosz láttán, nem biztos, hogy valóban gondot tudtunk volna okozni a seregeiknek. Már ha egyáltalán támadtak, és ha megneszelték, akárhogyan is, ezt a felfordulást, ami Tünde-erdőben alakult ki mostanában, esetleg sarkallhatta őket ilyesmire.
- You are right, Your Grace, I am no-one but a humble mercenary. But a mercenary who knows when his sword is needed, and this is such time, I trust. Amongst the screams of burning trees, there was a gentle and weak plea, asking for help. At that time, I could not hear it, but today I got the message again through the Guard Captain of Lightleaf. My sword is yours. - folytatta Lance.
Szóval zsoldos. - nyugtáztam, mintha csak azt mondanám, kék az ég. Ugyan nem voltam túl boldog attól, hogy azok ketten életeket vettek el, hinnem kellett benne, megvan rá az okuk, ha pedig nincs, a kegyes, hatalmas Természet megbocsájtja a bűneiket. Hiszen csak akkor szabadott volna ölnünk, ha éhesek vagyunk. De a világ sosem csak fekete vagy csak fehér, ahogyan a lakóit sem lehet így besorolni. Én pedig régen elhatároztam már, hogy nem fogok emiatt másról rosszul ítélkezni.
Viszont... mint fentebb említettem: HOLY DIVINE NATURE!!!
Valójában azt hittem, a druidakör rám fog bízni egy feladatot, ami valószínűleg nem lett volna ennyire... nagy jelentőségű. - gondoltam feszülten, bár komolyság álarca mögé rejtőzve. Jó érzéssel töltött el, hogy nem mutatott a kapura, jelezve, távozzak a saját biztonságom érdekében, azonban felvetette bennem a kérdést, vajon a sok dacoskodás mögött képes lennék elvégezni ilyesmit? Egy ilyen fontos megbízást? És ami még fontosabb, miért aggódtam én ennyit, hogyan mondjam a nevem, mennyire maradjak titkozatos, ha őfelsége - akié minden tiszteletem - már egyébként is tudta, mi fán termettem?!
De honnan?!?! - kérdeztem magamtól egyre idegesebben, aztán erőt vettem magamon és lenyeltem a készülő pánikot. Hiszen nem akart megölni - Természet oltalmazzon és tartson meg egészségben az iménti gondolatom ellenére is -, sőt, most inkább azzal kellett volna foglalkoznom, hogy rávegyem magam a válaszolásra.
Egy társalgás két fél szavaiból tevődik össze. - parancsoltam magamra - Ha pedig kérdeznek, válaszolj.
Amint összeszedtem hozzá az erőt, meg is tettem, enyhén fejet hajtva, bár nem szégyellve semmit sem.
- I came here to silence the Nature's cry, heal its wounds with all my power and because my mentor told me, even a person like I can help. And also here to know what can I do to help our kind. My Queen, your words are true like the Moon shines bright - and the Sun keeps us warm at daylight. I am daughter of the two forests and pleased to serve you and our home. - mondtam, még magamat is meglepve, mennyire udvarias és összeszedett tudok lenni.
Milyen furcsa véletlen. - gondoltam - Három különböző személy - különbözőbbek nem is lehettünk volna -, mindannyian népünk egy-egy szeletét képviselve egy csapatot alkotnak.
- You are all wise and pleasing with your words. But chatter is a luxury in these times. - sóhajtotta a királynő - Which you heard is true, down to every horrifying and unjust detail. The humans, and their boy king...
Egyenesen mozdulatlanná váltam, annyira váratlanul ért, hogy az a finom arc képes ennyire mélyen gyökerező haragot magára ölteni.
- They obtained a great power. One without equal in this land, no matter how hurting it is to accept this fact. They bring fire and iron - not the kind that their unwelcoming and irascible God brought to us. This fire is precise, controlled and more devastating, altough in a much smaller area. They threaten us to join them, or to perish with the very forest we call our home. I will accept neither of those things!
Ekkor felállt, teljesen sértetten, én pedig osztottam a véleményét.
Emberek... oly keveset tudtam róluk, hogy tényleg kezdtem magam szégyellni, ami nem volt rám jellemző semmilyen helyzetben. Ugyan nem mondanám, hogy nem kedveltem őket, nem is bíztam bennük, de hát kivel tettem másként? Nem sok nevet számlált a lista. Én már csak én maradtam, mindannak ellenére, amit az utóbbi időben átéltem.
Na de mégis, MIT terveztek az emberek ellenünk? - gondoltam, miözben éreztem, hogy megrándul a szemhéjam az egyelőre elfojtott dühtől és döbbenettől - Mit merészeltek tenni, mikor legjobb tudomásom szerint a mi népünk annyira avatkozott bele a jelenlegi dolgaikba, mint amennyi esélyt annak adtam volna, hogy egy madártojásból mókus keljen ki?
- But we found... alternatives. This is how our favored guest comes into the great flow of things.
Az említett felé intett, aki ezt követően felállt a padról, ahol eddig ült - velünk szemben -, hátravetette a csuklyáját, és... és azt hittem, hogy rosszul látok.
- It is an honor to meet you, representatives of Veronia. I am Rheo. I am your salvation. - mondta mosolyogva.
Megrémített, ugyanakkor haraggal töltött el, amit hallottam. Mégsem jegyeztem meg semmit, mert minden figyelmemet lekötötte a megoldás édes ígérete, no és persze az érdekes idegen, aki ekkor mutatta meg magát. Első ránézésre azt mondtam volna, valamiféle elf lehetett, aki addig imádkozott hőn szeretett Természetünkhöz, amíg magába nem énekelt néhány növényt, de ezt a gondolatot is megtartottam magamnak, s csendben, mozdulatlanul végighallgattam mindenkit. Mivel pedig egyébként sem álltam bőbeszédű hírében, ráadásul úgy tűnt, meg fogom tudni, amit akarok, egyelőre nem szóltam semmit, csak illedelmesen biccentettem.
Már ha ez illedelmes... - jegyeztem meg elmémben, még mindig a felháborodással küzdve. Nem akartam kimutatni, féltem, túlságosan eluralkodna rajtam a düh az emberek tettei miatt.
- How could they obtain such power? Is it some kind of new magic or a result of some kind of experiments? Worth to look into this matter. If....or more likely, when we find out what their weapon is, we can duplicate it or find a method to counteract it. This is where the Shadow Dweller comes on the scene....
Látom, nem csak engem érintett meg ennyire a probléma. - gondoltam Crispin szavait áttekintve.
- Of course, we won't accept their conditions. We will fight and we will prevail - or if not, we at least go down with a fight. The pleasure is mine, Rheo. Care to elaborate? How come that you are our salvation - and who or what are you exactly?
- I do think this is the part in which we are needed. - csatlakozott a témához Lance is - Naturally, we shall not let them triumph over us. United we stand, divided we fall, and will they destroy everything that is ours, we will still be here, wandering, seeking vengeance, without home, but never broken.
- You will see and you will learn all about me. - válaszolta Rheo, gondolom, mindannyiunknak, ugyanis a folytatás egészen úgy hagzott, minhta ránk - rám - is vonatkozna - Because we are fated to travel together for a time - to save your people, your home and your future. As your queen told me, you have this day to prepare yourself. Tomorrow, before the sun rises I will ride forth. Those amongst you who has the will to follow me blind and without knowing our destination will find the path that leads you to survival, and more: to triumph. To a haven you forgot. I will meet you by the great oak at the northern edge of this city.
Azzal elsétált, én pedig alig bírtam megmaradni a saját bőrömben. Minden megszűnt körülöttem létezni, egyedül csak a biztosan veszéllyel terhes utazás töltötte meg elmémet, és a tudat, hogy senki sem tiltja, meg, hogy részt vegyek rajta. Azzal is tisztában voltam, ha nem figyelek, könnyen hátráltató tényező lehetek, de a legkevésbé sem a rám váró megerőltetés, próbatétel érdekelt.
Csekélyke áldozat ez azért, hogy végre én is tehessek valamit. Akkor is, ha az a tett az életembe kerül. - utoljára Amelie Fairbranch arcára néztem - Azt hiszem, ez hűségeskü is lehetne, nem csak a királynőnek, az egész népünknek is. De legfőképpen magamnak.
~***~
Egyáltalán nem éreztem úgy, hogy ostobaságot tettem volna.
Miután átöltöztem, és jól hátitáskám mélyére gyűrtem előbbi kényelmetlen, hátráltató ruhadarabjaim, elégedetten nyugtáztam, hogy a lépés közbeni szellő újra éri a bőrömet az ingemen tátongó apró lyukakon keresztül. Egyébként igazán nem értettem apám aggodalmát, egyáltalán nem használódott el annyira, mint gondolta, sőt, az ide vezető út csak még kényelmesebbé tette. Tehát, teljesen kész voltam: botom az övemben pihent az oldalamnál, csizmám megtisztítva, szorosan simult a lábszáramra és sikerült összefognom valahogyan a nadrágomon támadt apró feslést is. Ezután előkerestem a felsőt, amit kabátként, egy második rétegként használtam már egy ideje. Elég nagy volt rám, de pont ez tette olyan hasznossá, hiszen védett a széltől, hidegtől, némileg esőtől is, a csuklyáját pedig a szemembe húzhattam, ha erősen sütött a nap. Hajamat többszöri fésülés és néhány percnyi szórakozás után végül egyszerűen csak összefogtam a fejem tetején, majd a nyakamba helyeztem a láncot, amelyet Abddón pusztítását túlélve mindenki megkapott. Végül, kis hezitálás után egy vékony bőrdarabkára erősítve mellé került a medálom is, az ingem alá, mely tiszta holdezüstből volt és nem is olyan régen találtam. Ugyan a kis fából faragott figura mellett tároltam egy flaska hideg, friss vizet és élelemből is bevásároltam, valaminek még mindig hiányát éreztem. Erősen számolgattam megmaradt váltóimat, azon gondolkodva, vajon egyáltalán érdemes-e szállást keresnek, szobát kivennem, ha egyébként sem aludnék és semmit sem hagynék itt, hiszen kicsi és könnyű a csomagom? Főleg, ha a másik oldalról olyan csábító dologra is költhettem volna, mint mondjuk egy üveg jó kis zephyrantesi alkohol.
De nem biztos, hogy meg tudtam volna fizetni egy vendéglő vagy kocsma szolgáltatásait, szóval, valahogy így kerültem ismét a piactérre, egy félreeső sarokba, ahol szerencsére nem voltak szószólók. Egy magas, robusztus elf férfi állt előttem, pontosabban én cövekeltem le őelőtte, kissé ideges arckifejezést magamra öltve. De ki ne lett volna ideges, ha látta volna rajta, amit én?!
Mélyen ülő, sötét szemeivel úgy mért végig, mintha valami viccet meséltek volna neki, aztán még el is mosolyodott, de korántsem ''Boldogan állok rendelkezésére, kisasszony!"- érzést keltett bennem, sokkal inkább türelmetlennek, s talán ingerültnek is tűnt.
- Gyerekeket nem szolgálok ki. - közölte halk, de még így is dörgő hangján - Ne szórakozz velem, kicsi sötételf. Menj haza.
Ha lehet, még unottabban, mérgesebben néztem rá. Még hogy gyerek!!! Nem hittem el, hogy ennyire nem lehetett látni a különbséget egy tízéves és egy majdnem felnőtt tekintete, arckifejezései között. Azon gondolkodtam, közlöm vele a dolgokat, az is erre sarkallt, hogy a háta mögött megláttam pár frissen megtöltött flaskát meg egy hordót, amelyet a férfi két társa zárt éppen vissza, s emelte fel, majd vitte el szem elől. Végül azonban nem adtam tudomására a valóságot, sőt, inkább kihasználtam a helyzetet.
- Akkor sem, ha a szüleim kértek meg rá? - kérdeztem egészen higgadtan, remélve, hogy elfelejti az iménti nézésem. Vagy hogy meg sem látta, mert igen-igen másfelé tekintgetett, egy kapkodó, feszült kötényes fiatal elf fiú irányába, aki gondolom, gyakornok volt itt nála.
Hát, nem irigyellek. - néztem én is rá, amint egy üvegekkel teli kosarat cipelt remegő kézzel.
- Nem. - jött a kurta, szigorú válasz, én pedig, belátva, hogy ebből úgysem lesz már alkoholvétel, csendesen, unott-komor-haragosan, utoljára végigpásztáztam az arcát, hogy jó darabig emlékezhessen rám, mire ő beszállt a játékba, s utánam is lépett.
Több se kellett, túlságosan mérges voltam ahhoz, hogy továbbra is ott tudjak maradni a piactéren, hátha találok valaki mást. Egyenesen bevetettem magam az utcák forgatagába, ráncolt homlokkal, a maradék váltómat fogdosva a zsebemben, s vágyakozva az ital után. Mennyivel könnyebb lett volna nekivágni az ismeretlenbe való gyaloglásnak! De nem volt mit tenni, azon kívül, hogy - nem sok kedvem lévén mások között eltölteni a maradék időt, vigyázva, nehogy valaki rám lépjen - próbálom elfelejteni a haragomat, ami valljuk be, nem igazán sikeredett, egészen addig, míg rá nem jöttem, mégis mekkora jelentőségű esemény előtt álltam. Hiszen egyikévé váltam azoknak, akik az egész népet képviselik!
Még szerencse, hogy Basilnak fogalma sem volt róla, mi vár rám.
És valójában nekem sem, így az egész hátralévő időt hirtelen rám tört idegeskedéssel, esetenként pánikkal megfűszerezve töltöttem - elvégre ha a királynő tudta, ki vagyok, miért is ne tudták volna mások, például gyilkosok? -, amitől csak még jobban mérges lettem arra a fickóra, aki nem volt hajlandó piát adni...
~***~
Mire odaértem a nagy tölgyhöz, nyoma sem maradt benne félelemnek, elűzte a tegnapi férfi által generált haragom, valamint a kalandvágy, amely egész testemben végigterjedt, mintha vér helyett mostantól az folyt volna az ereimben. Folyamatosan azon kaptam magam, hogy motyogok, mint a szobámban odahaza, amikor beszélgetni támadt volna kedvem, de megint úgy döntöttem, hogy apámmal ilyesmit nem érdemes, ám nem érdekelt. Hagytam, hogy áradjanak a szavak a számból, mint a patak a házunk közelében, hagytam, hogy belevesszenek a csendes sötétségbe, mely a hajnalnak ezt az óráját övezte. Hagytam, hadd vigyenek előre a lábaim, míg meg nem pillantottam úti társaimat, s eszembe nem jutott, mennyire komoly is az ok, amiért ezt kellett, tegyük.