Az új kezdet
Valami más volt. Nem igazán tudtam megfogalmazni, de még körülírni sem igazán. Amióta kimondtam a nevet, másabb lett valami. Másabb lettem én is. Az égre felnézve láttam a vörös holdat, amely korábban megrémisztett volna, de most kellemes bizsergéssel töltötte fel a testemet. Magam mögött hagytam azt, aki voltam, hogy az lehessek, aki lenni akartam mindig is. Magam mögött hagytam a házam, magam mögött hagytam a városom is, bár meg kellett hagynom, távozásom különös volt. Démonokat láttam, ahogy sikoltozó embereket marcangolnak szét. Katonákat láttam, ahogy tehetetlenül hadonásznak kísértetek felé. Halottakat láttam felkelni a földről, és arcomon nem a szörnyülködés ült, hanem a jókedv mosolya. Lelkembe zárhattam az igazi hatalmat. Olyan sikerélmény töltött el, hogy már nem is volt szükségem arra az ostoba szerelemre, amelyre eleinte vágytam. Már majdnem szégyelltem is magam, hogy igényt tartottam arra a férfira.
A város mellett elhúzódó folyó vize kellemesen hűtötte a lábam és kezeimről is lemoshattam a ráalvadt vért, de megpihenni nem akartam. Tovább akartam haladni, a folyó mentén.
„De hova mégy pontosan?” kérdezte egy érdes hang a fejemben.
- El innen. – válaszoltam egyszerűen, majd végignéztem magamon és ráeszméltem, hogy még mindig a hálóingemben vagyok. A szakadt, mocskos és ázott hálóingemben. – De mindenekelőtt, ezt le kell cserélni! Nem szaladgálhatok jobbra-balra egy szál ingben! Ennél többet érdemlek ám!
„Van az a farm, a folyón felfelé…” kezdte volna egy öregnéne hangja, de én félbeszakítottam.
- Tudom, hogy van ott egy farm. De nem fogok tanyasi ruhát fölvenni! Nincs azoknak a parasztoknak semmi ízlésük! – csípőre tettem a kezem, mintha látna engem bárki is és a folyás irányába mutattam. – Lemegyek Goldglöckhenig!
Goldglöckhenben csodálatos ruhákat készítettek a szabómesterek és tudtam, hogy ha nekem egyszer alkalmam lesz, onnan szerzek hozzám illő öltözékeket. Meg is indultam a folyó mentén lefelé és egészen tízméternyit haladtam, mielőtt az első akadály elém lépett volna. De nem is lépett, csúszott az. Lassan, hörögve, fogait csattogtatva, lábak nélkül. Úgy nézett ki, mintha kettétépték volna, szerencsétlent. Körbenéztem és megtaláltam az alsó felét is, a folyó túlpartján. Megláthatott volna engem közeledni és átmászott a vízen? Esetleg ezen a parton landolt a felső végtagja? Mit keres egyáltalán ilyen messze a várostól.
- Bocsásson meg kedves jó uram, de sietős lenne a dolgom. – mondtam a csúszó rémségnek kedvesen mosolyogva, majd szökdécselve megkerültem azt, majd elbúcsúztam tőle és tovább folytattam az utamat. Legalább húsz lépést meg tudtam tenni mielőtt a folyó kanyarulatában egy újabb alakra lettem figyelmes. Ott állt, közel a vízhez, fekete köpenybe burkolózva, miközben a hold tükörképét figyelte. Végignéztem öltözékén és nem láttam nála fegyvert, ám ösztönös óvatossággal közeledtem felé.
- Fiatal kislány, ilyen időben, teljesen egyedül. – szólalt meg mély, búgó hangon a férfi és felém fordult, így arcát is láthattam. Középkorú, vastag szakállú és hosszú, fehér hajú alak volt, sötét szemekkel. – Hogyan történhetett ez?
- Csak egy jól eső éjszakai sétára indultam. – válaszoltam, majd kihúztam magam és felhúztam az orrom.
- És nem félsz ezekben az átkos órákban?
- Nincsen szükségem a félelemre. Az nem segít eljutni a céljaimhoz.
- Valóban? – meglepettnek hangzott és lassú léptekkel megindult felém. – És mik volnának a céljaid?
- Most éppen az, hogy hozzám illő ruhát találjak Goldglöckhenben. – én is megindultam őfelé, majd megálltunk egymással szemben, alig egy lépésnyire. Csaknem két fejjel magasodott fölém az ember és bár ruhája ápoltnak látszott, erőteljes dögszag áradt belőle.
- Nem biztos, hogy hagyhatlak tovább menni kislány. – mondta sajnálkozva.
- Márpedig tovább fogsz engedni.
- Nem, nem. – búgta halkan és még közelebb lépett hozzám. Felemelte karjait és gyöngéden átölelte ujjaival a torkomat. – Én már döntöttem. Ha élsz, akkor meg kell halnod, hogy gyermekemmé válhass.
„Ő is csak hátráltat. Micsoda kellemetlenség.” mondta a fejemben egy mély, női hang, amolyan nemesekhez illő kiejtéssel. És igaza volt. Ez a dögszagú férfi, csak kellemetlenség volt. Semmi több. Azt hitte, hogy félelmet kelthet a szívemben, pedig tévedett. Amint szemünk találkozott egymással, ujjai megálltak és nem szorítottak tovább. Ajkai remegni kezdtek, majd érthetetlen hadoválásba fogott. Éreztem, ahogy remeg. Majdhogy nem egész testét rázta a rettegés.
A szemkontaktus nem tartott tovább egy percnél, én legalább is nem éreztem többnek, de az éppen elég volt ahhoz, hogy lehámozzam magamról karjait és egy erélyesebb lökéssel eltaszítsam magamtól a férfit. Az, kiszakadva látomásából, hátratántorodott, ám arcáról nem tűnt el a félelem, maradéktalanul.
- Ki vagy te? – hangja remegett.
- Syele Wilder vagyok. És most engedj utamra! – válaszoltam hidegen és megdörzsöltem a nyakamat, ahol ujjai szorítottak.
- És kit szolgálsz te?
- Szolgálni? Nem szolgálok én senkit. – megvontam a vállam és mivel nem akart elállni az utamból, úgy döntöttem, megkerülöm.
- Akik ilyen képességgel bírnak, mindig szolgálnak valakit! – szólt utánam. Hangja már nem volt olyan kellemesen búgó, mint korábban.
- Nem szolgálok én senkit. – ismételtem magam, majd megszaporáztam a lépteimet és folytattam az utamat, figyelmen kívül hagyva a férfit.
„Követni fog téged. De nem kell aggódnod, nem fog komoly fenyegetést jelenteni.” szinte meglepett, hogy a lény, saját hangomon szólt hozzám.
- Akár jelent fenyegetést, akár nem, fegyverre lesz szükségem. Akarok egy szép íjat. – miközben fegyveremről és új ruháimról fantáziálgattam, a hátam mögül érkező léptek zaja igazolta a lény állítását. Tényleg követett. Hosszú órákon keresztül sétáltam, vállam fölött többször is hátranézve, hogy szemmel tarthassam a köpenyes alakot. Nem beszélt és egyszer sem jött öt lépésnél közelebb hozzám, ami elültette bennem a nyugalom apró csíráját. Úgy gondoltam, hogy hasznomra válhat, csak nem tudtam, miképpen hathatnék rá. Magasabb, mint én, idősebb is, mint én és semmit nem tudok róla.
Mikor elfáradtam és megálltam pihenni, ő is megállt, tisztes távolságra tőlem és némán figyelt. Megmasszíroztam a talpaimat, majd lehűtöttem őket a folyó vizében és hosszasan bámultam a vörös holdat. Csönd volt. A semmi közepén voltunk és rajtunk kívül egy lélek se járt arra.
- Miért követsz engem? – vetettem oda kérdésemet a különös férfinak. Az, rövid hallgatás után, csak megvonta a vállát. – Szóval nem akarod elmondani. Értem. Még mindig a halott testemre fáj a fogad?
- Nem. – szólalt meg végül. – Tudni akarom, kinek a szolgálója vagy.
- Mondtam már! – förmedtem rá és egy kavicsot hajítottam a mellének. – Hogy lehetsz ennyire hülye, hogy nem érted meg?
- Nincsen olyan kultista, aki ne szolgálna valakit.
- Kultista? Mi a fene az? – őszinte értetlenkedéssel meredtem rá, mintha csak kitalált szavakkal dobálózott volna.
- De hát te… - arcát tenyerébe nyomta és lassan, de erőteljesen kifújta a levegőt. – Még is meg kellene, hogy öljelek.
- De nem fogsz. Nincs okod rá.
- Már hogy ne lenne? Tudatlanságban élsz. A halál már majdhogy nem megváltás lenne számodra.
Azonnal talpra ugrottam és keményen a férfi arcába néztem. Képtelen voltam megmondani, mire gondolhat és ez zavart. Biztos voltam benne, hogy nem fogok az ő kezei által meghalni. Hiszen előbb is sikerült eléggé megfélemlítenem.
- Tudatlanságban? Van bőr a képeden. Nem is olyan régen, még kisgyermek módjára remegtél, most meg már inzultálsz? Kinek képzeled te magad?
- Gahix vagyok. Halálmágus. – bal kezével félrehúzta a köpenyét, megmutatva vaskos bőrkötéses könyvét.
- Nagyszerű. Halálmágus. – halványan elmosolyodtam, majd elfordultam tőle és folytattam az utam a folyó mentén. Ő bezzeg tökéletesen tisztában volt azzal, hogy micsoda. Én viszont nem gondolkodtam még el rajta. Alig csak egy pár órája váltam azzá, aki most vagyok. Eszembe se jutott megkérdezni, mivé lettem.
- Leikhanut, válaszolj! Mi vagyok én?
„Az vagy, ami lenni akarsz.” válaszolt vidáman egy kisfiú a fejemben.
- Akkor kérdezem másképp. Kultista vagyok én?
„Kultista az, aki a hozzám hasonló lények akaratának aláveti magát és követi minden utasításait. Erejük hasonlít a tiédhez, de szabad akaratuk korlátozott.” hangja ezúttal egy öregúré volt.
- Há! – torpantam meg és szembefordultam az engem követő halálmágussal. – Én egy szabad kultista vagyok! Nem követek utasításokat és nem szolgálok magamon kívül senkit!
Büszkén mosolyogtam a férfira, majd meg sem várva válaszát, visszafordultam és folytattam utamat, Goldglöckhen felé. Úgy éreztem, megadtam a válaszát Gahixnak, és ettől eltöltött a büszkeség. Az út további részében csendben követett. Továbbra is szemmel tartottam, hiszen lehet, csak a megfelelő pillanatra várt, hogy lecsaphasson, amit én nem akartam megadni neki. Enyémek voltak a pillanatok. Csak az enyémek.
Goldglöckhen egy kisváros volt, amely a folyó két oldalára épült és összesen kettő hídja is volt, amiből, mire mi odaértünk, csak egy állt. Pedig masszív kőépítmények voltak. Az utcákon hemzsegtek a halottak, ám valószínűleg a halálmágus jelenléte miatt, egyik sem támadott rám. Tehát mégis hasznát tudtam venni. Pár épület romos volt, soknak ki, vagy betörték az ablakait, de azt kell, hogy mondjam, a pusztító népség, vigyázott a házakra. A város közepe fele haladva, küzdelem hangjait hallottam, fémek csapódtak össze, emberek kiabáltak, és akármennyire is kíváncsi voltam, ellenálltam a kísértésnek, hogy friss vérontást láthassak. A szép ruha volt az első cél.
Három szabóhoz néztem be, és játékosan még fel is háborodtam, hogy nem volt semmi kiszolgálás. Pedig mind a háromban bent ült, vagy feküdt a szabómester. Persze holtan, de az legfeljebb csak Gahix-ot érdekelte. De őt nem engedtem be magammal. Kellett egy kis győzködés, hogy biztos legyek benne, nem fog meglesni öltözés közben, de végül felfogta.
- Különben is, miért lógsz még mindig a nyakamon?! – kérdeztem felháborodottan, mikor kiléptem egy hosszú, fekete, ujjatlan estélyi ruhában. – Kérlek, ne mond azt, hogy vonzódsz hozzám, mert akkor inkább választom a halált.
- Előlem még a halál se lenne megváltás. – válaszolta kedvesen mosolyogva, amitől kirázott a hideg. – De nem. Nincsenek nekem papi hajlamaim. Indokom személyes és megtartanám magamnak.
„Bizonyára az egyik rokonát látja benned. Ez jó jel. Ki lehetne használni.” súgta halkan egy üveges hang a fejemben, és én igazat adtam neki. Ki is használtam. Amíg én további ruhákat próbáltam, őt sikerült rávennem, hogy találjon nekem egy használható íjat, nyilakat és egy kisebb zsákot, amibe a ruháimat gyűrhetem. És ő meg is tette.
Miután végeztem a ruhák próbálgatásával és összegyűjtöttem mindent, ami nekem tetszik és jó is rám, magamra öltöttem egy nadrágot és egy csinosabb inget, hogy kényelmesen utazhassak anélkül, hogy a mozgásban bármi is korlátozna.
- Sikerült beteljesítened céljaidat? – kérdezte a halálmágus, miközben én a kiválogatott ruháimat tömködtem a zsák aljára.
- Van ruhám. – bólintottam, majd az asztalon pihenő íjra és teli tegez nyílra pillantottam. – És fegyverem is. Elégedett vagyok.
- Nagyszerű. Akkor azt javaslom, most te kövess engem. – csapta össze a tenyerét és széles mosolyra húzódott a szája.
- Miért tenném?
- Azért, mert nem tudom örökké garantálni a biztonságodat ezen a helyen. Az én mágiámnak is meg vannak a korlátai.
- Nem látom okát, miért ne tudnád megtenni.
- A katonák, akiket pár utcával lejjebb hallottunk küzdeni, nyerésre állnak. Ha tovább haladnak és megtalálnak minket, akkor kevesek leszünk ahhoz, hogy megvédjük magunkat.
- Ugyan már! Csak beadom nekik, hogy túszul ejtettél, és túlélem. – kacagnom kellett a gondolattól.
- Azt én nem élném túl. Viszont, mivel velük van egy klerikus is, hamar lelepleznék szentségtelenségedet, és ugyan arra a sorsra jutsz, mint én.
Egy klerikus? Nem igazán tudtam miféle lény lehet az, hogy képes belelátni másokba, de nem is volt kedvem kideríteni. Úgy döntöttem, kihasználom még egy darabig ezt az embert, hogy biztonságosan kijussak a városból. Szóval követtem. Azt mondta, hogy tud egy biztonságos helyet, ahol rövid ideig megbújhatunk. Nem messze a várostól, egy kis fakunyhót emlegetett. Megkérdeztem, hogy honnan tudja, hogy biztonságos, mire rövid hallgatás után így felelt:
- Jól el van dugva. – majd egy újabb, pillanatnyi hallgatás után hozzátette – És csapdákkal őriztetem.
„Hazudik.” nyekeregte egy érdes férfihang a fejemben. Én is csak nehezen tudtam volna elhinni neki, de így, hogy Leikhanut is gyanakodott, semmi okom nem volt a bizalomra. Követtem őt, egészen a város széléig és egész úton egyre erősebbé vált bennem a gyanú, hogy mégsem egy rokonát látta bennem, hanem a következő, ritka áldozatát.
Párszor megfeszítettem az ideget az új íjamon, hogy megnézzem, vagyok e elég erős hozzá. Életemben csupán kétszer volt íj a kezemben, abból csak egyszer lőttem is vele. Akkor elég gyatrán ment és most sem számítottam jobbra, de ha elég közelről engedem el a vesszőt, nem kell annyira pontosnak lennem.
- Gahix. – szólítottam meg a férfit, miközben egy vesszőt illesztettem az íjra.
- Igen? – kérdezte és megállt, hogy féloldalasan felém fordulhasson. A megfeszült idegről villámként csapott ki a vessző, süvítve a levegőben, egészen egy méter távolságig, ahol ugyanis találkozott a halálmágus jobb szemgolyójával. De az nem állt meg ott. Tovább furakodott, egészen addig, amíg bal halántéka mögött ki nem tudta dugni a fejét.
A férfi teste megremegett, majd elernyedve összeesett. Én odasétáltam hozzá és kirángattam a vesszőt, koponyájából, majd hosszadalmas munkával a köpenyétől is megszabadítottam, hogy magamra ölthessem. Dög szaga volt. Úgy döntöttem, ki fogom mosni.
- Köszönöm a segítséget. Hasznomra váltál. – válaszoltam végül lenézően a halott férfinak.