A tékozló lány
Harsogó zöld füvet érnek a lovak patái. Csendesen sisegő zöld levelek között vezet az út, hazafelé, a kastély felé, mely egy, a terepből feltűnően kiálló kékesfehér jelenés. Tornyai messziről hirdetik, hogy már nem a régi rom található ott, azonban az út még meglepően hosszú. Nem akadály ez azonban a hátasoknak, akik a fogathúzást mostanában elhanyagolván hozzászoktak ahhoz, hogy semmi akadály nem áll annak útjába, hogy eleresszék magukat. Sörényükbe belekap a szél, ahogy vágtatnak, szabadon és gyorsan, egyedül a rajtuk lévő két kétlábú súlya fogja vissza őket valamennyire. Ám ama két kétlábú már megtanulta úgy helyezni a testsúlyát, hogy az minél hatékonyabb és kényelmesebb legyen mind ló, mind lovasa számára. A barna foltok vígan haladnak előre a zöld háttérben. S mint a futás, ez is boldogságot okoz. Felszabadultan feledteti el a múlt nehézségeit és fájdalmait.
Azonban egyszer az idillt megszakítja valami. Lust, Mina alatt felágaskodik és a grófnőnek hirtelen kell megragadnia a kantárszárat, hogy elkerüljön egy kellemetlen hátrafelé zuhanást.
- Hóó! Hé, mi az?
Ekkor meghallja a nyöszörgést is. Mellette társa lehuppan a nyeregből és hamarosan Mina is követi a példáját. Lova hátrébb tipeg, majd lehajol és óvakodva, érdeklődőn szaglászni kezdi azt, amire majdnem rálépett a nagy vágtában.
Egy test az. Egy földön fekvő nő az, mellette egy kosár fekszik, tele gombával, amelynek egy része persze már kiszóródott, hiszen a kosár is eldőlt.
- Kérem.... kérem, segítsenek...
- Hogyne. Kapaszkodjon csak belém - ajánlja fel a kezét, Damien pedig szintén helyezkedne, hogy két irányból segítsék fel a nőt, azonban ő csak rázza a fejét és erőtlenül próbál legyinteni a kezével. Közelebbről nézve egyértelműnek látszik, hogy ő innen nem fog fölkelni. Nem tűnik úgy, hogy eltört volna bármije, nincs is a testén látható seb, azonban olyan mód sugárzik belőle a gyöngeség, amelyet nem lehet eltéveszteni.
- Nem... velem ne törődjenek már. Nekem már... nekem már mindegy. Elvisz ez a betegség. Nem számít.
- Asszonyom, ha gondolja, elvisszük a Rotmantelekhez, ők biztosan tudnak önön segíteni.
- Ne fáradjanak velem. Csak egyetlen kérésem van. Nem muszáj megtenniük. Tudom, hogy nagy kérés, és meg kellett volna tennem... meg kellett volna tennem, de nem bírtam rávenni magam, nem. - Könnyek bukkannak ki arcának ráncai közül. Kezeivel kétségbeesetten nyúl feléjük, mintha meg akarná akadályozni, hogy elmenjenek. Ennek ellenére magán nem enged segíteni...
- A lányán kellene segíteni? Bajban van?
Mina letérdel az asszony mellé, aki úgy tűnik, irányítatlan zokogásban kezd kitörni. Gyengeségén még áttör valamiféle tehetetlen fájdalom. Összeszorul a szíve. Mennyien vannak így. És nem találhatja meg mindegyiküket. Még csak nem is gyógyító. Minden akar lenni egyszerre. Harcos, orvos, felfedező... Ki tudja, egy életbe mennyi fog beleférni.
- Meg kell halnia. Vagy.... ha tudnak mást... nem tudom... talán maguk...
Nos, ezek a szavak nem pont azok, amelyekre számít a vámpír lánya egy utolsó perceiben lévő, haldokló asszonytól. Nem csoda hát, hogy Mina kerek szemekkel figyeli tovább az illetőt. Valami furcsa, jeges hidegség kúszik a szíve tájára és legszívesebben csak eltűnne innen, lemosná magáról a felelősséget és úgy tenne, mintha nem is vették volna észre a nőt. Tovább lovagolnának és itt hagynák egyedül, hadd vegye magához a természet.
- Miért?
Hosszú percekig csak a csendet hallgatják és az asszony reszelős, nehézkes lélegzetét. Az élet, úgy tűnik, ép ezekben a percekben fog távozni belőle. A két utazó kastélylakó összenéz és ugyanazt a fájdalmat látják tükröződni egymás szemeiben.
- Segítsenek rajta... kérem... segítsenek rajta. - ismételgeti az öregasszony.
Újabb és újabb kérdéseket tesznek fel, különféle hangsúllyal, hangerővel, ám kétséges, hogy az asszony érti-e már, amit mondanak. Legutoljára végül is a helyszínre kérdeznek rá.
- Hol van a lánya?
- Innen nem messze... egy kis kunyhóban Gelbblume szélén. A kovácsműhely mellett... be van zárva...
Azt már nem tudják meg, hova van bezárva. Ám a következő célpont Gelbblume kovácsműhelye melletti kis házikó lesz.
Akárcsak a Vörös holdról, bármennyire is árad belőle a borzalom, Mina nem tudja levenni tekintetét a halálról, az utolsó pillanatokról, amikor még a testhez kötött az élet. Sajnálatot érez, és félelmet, mert ez vár sokakra a világban. Betegségek, melyekre nincs gyógyít, az elme leépülése és őrülete, kardok, tűzgolyók, mérgek általi szörnyű halál. És már a fű harsogó zöld színe sem ugyanolyan. A madarak csiripelnek, mint egy percel ezelőtt. A virágok illata ugyanolyan édeskés, mint egy perccel ezelőtt. A nap ragyog, az ég kéklik felhőktől mentesen, ugyanúgy, mint egy perccel ezelőtt. Ám valami mégis örökre megváltozott.
Nem kell lecsukni az öregasszony szemét, mert már jó ideje csukva tartotta őket, mintha csak pihenne, vagy nem merné nézni, hogy végül itthagyják-e vagy sem. De talán... talán lát némi megnyugvást az arcán. Talán bízott bennük, hogy végre fogják hajtani, amit kért.
Amit bár ne kért volna.
Egy idő elteltével sóhajtva áll fel a földről. Túl hirtelen, így vérnyomása kissé nagyot zuhan a padló felé, de helyre tudja hozni a helyzetet egy fejrázással.
- Miért kell ilyesmit kérni tőlem? Komolyan... miért nem lehetett az, hogy...vigyek el egy virágot valaki sírjára, mondjam meg valakinek, hogy egész életében szerette, vagy akármi? Miért kell megölnöm egy lányt? Nem leszek képes rá.
Damien türelmesen hallgat, majd részvétteljes, halvány mosollyal felel.
- Nem kell megtenned. Akarod, hogy megkeressük?
Mina kezeibe temetett arca mögül néz elő, sokatmondó mosollyal. - Mintha képes lennék hagyni az egészet úgy, hogy nem tudtam meg, miről van szó... Persze, hogy meg kell keresnünk őt.
- Legyen. Akkor már csak abban kell reménykedni, hogy nem csak egy képzelgés volt az egész. Mármint az anyja részéről. Hogy a lány tényleg létezik, és most létezik, nem mondjuk húsz éve.
Nos, igen. Az idősödés gyakran összekeveri az emlékeket. Azonban egy próbát mindenképp megér. Fölpattannak hát lóhátra ismét és megindulnak Gelbblume irányába.
A kunyhó valóban létezik. Szépen karban volt tartva, amíg még volt, aki képes volt erre. Valószínűleg a férj már egy ideje nem lehet az élők sorában, hiszen elsőre úgy tűnik, nincs itthon senki más, amíg be nem nyitnak az ajtón és meg nem hallják az őrjöngő ordibálást lentről.
- Na, valószínűleg ő lesz a kisasszony...
Mina elszörnyedve néz maga elé. A hang, amit hall, kicsit sem hasonlít értelmes lényéhez. A hangszálakat elcsépelhette az órákon keresztül való folytonos sivítás, mert bár hangos és erőteljes, ám rémesen rekedtes a hangzásuk. Akár egy szörnyetegé.
A hang nyilvánvalóan a pince irányából származik. Az említett helyiség nagy, nehéz lakattal van lezárva, ám nem dörömbölnek rajta. A hang egy adot irányból hallatszik pusztán, mintha, aki adná, egy helyben volna végig. Talán kikötözték.
A vámpír nagy levegőt vesz. - Jó, rendben, már csak egy kulcs kéne, hogy valahogyan bejussunk oda...
Damien lefitymálón ráncolja össze a homlokát, de ahogy végigméri a lakat méretét és az ajtó masszivitását, végül mégis arra a következtetésre jut, hogy nem, ezt az ajtót nem lehet csak úgy berúgni.
- Nézzünk körbe... - Néhány szerszámosláda hever a földön, néhány deszka csak úgy szétszórva, kerti eszközök... Az egyikre akasztva meg is találja a jókora, kissé rozsdásodó vaskulcsot. - Ő lesz az. - A biztonság kedvéért előkészít egy tőrt, majd belehelyezi a kulcsot a zárba. - Készen állsz hatástalanítani, ha nyitom az ajtót?
Mina közben végiggondolta, mit fog tenni A, illetve B verzió esetén, vagyis ha a lányka szabadon van, illetve nincs. Kifújja a levegőt, és bólint.
Nyugalom. Délen vagy. Otthon vagy. Majdnem otthon. Lehet, hogy csak egy őrült gyermeken kell segíteni... áá, nem, ez mindenképpen nehezebb, mint északiakkal harcba szállni.
Csikordul a zár, majd nyílik az ajtó. Egy pillanatra hangosabban hallja a sikoltozást-kiáltozást, majd néhány másodperc elteltével az hirtelen abbamarad.
A pince szélénél egy székhez több kötéllel odaerősített lány ül. A lány szó talán túl finom kifejezni azt a maszatos, szenvedésbe forduló, kétségbeesett, kisírt arcot, ami szembenéz velük. Szemeiben furcsa fény csillan, ahogy felismeri: látogatók érkeztek, ám olyanok, akiket még nem látott. Sietősen veszi a levegőt, hiszen egészen eddig kiabált, ki tudja, mióta.
- Szia. - mondja meglehetősen félszegen és bátortalanul.
A lány értetlenül néz vissza rájuk. Sötétes szalmaszín haja kócosan tapad a homlokára és a vállára. A szemei.... van valami furcsa a szemeiben, de nem tudná pontosan megmondani, hogy mi. Közelebb sétál, Damien pedig szorosan mellette.
- Az édesanyád küldött. - Reméli, kellő rezignáltsággal beszélt. Bár abban is kételkedik, hogy a lány felfogja, mit beszél.
Ekkor mintha valami reményféle villanna fel benne.
- Akkor maguk... - próbál megszólalni, de köhögnie kell a rekedtségtől. - Megölnek, igaz? Végre talált valakit, igaz?
Mintha a válasz olyan lenne neki, akár egy pohár víz. Szinte könyörgő szemekkel néz. És most jön rá a vámpír, hogy mi volt olyan furcsa a szemeiben.
A szembogara nem kör alakú, hanem egyenes, akár a macskáé, vagy a kígyóé.
Hirtelen rángani kezd a lány a székben, s lábaival, melyek egyébként szintén rögzítve vannak, de egy kis mozgásterük mégis akad, őrülten, hevesen dobolni a padlón. - VÁLASZOLJANAK! Meg kell ölniük. Öljenek meg!
Ekkor tűnik fel még egy rendkívüli jelleg, mégpedig egy pikkelyes farok, mely előrelendül a szék mögül.
Szóval egy démon.
Ám mégis mi késztetne arra egy démont, hogy a halált kívánja?
- Nyugalom.... hagyd abba... mondom, maradj... maradj csendben! - Komolyan, mint egy hisztis gyerek.
- El fognak menni, ugye? Maguk is. Nem merik megtenni. Senki sem meri megtenni. - kezd fájdalmas zokogásba, amely levegő hiányában inkább úgy hangzik, mint valamiféle légúti betegség tünete.
- Mégis miért akarsz meghalni?
- Nem értik? Nem érti senki... nézzenek rám. Látják, mi vagyok.
Voltaképpen azt leszámítva, hogy a nyilván több órányi, sőt, inkább több napig, hétig tartó pincében való senyvedés nem tett túl jót a fizikumának, a lány voltaképen nagyon attraktív. Szeme a zöld egyik természetellenesebb árnyalata, talán kissé túl élénk, arca azonban finom vonású, még ha a sírás olyan vonalakat is rajzolt rá, amelyek alapvetően kisimultabbak. Keblei sem aprók éppen.
Egy csábdémon volna, aki nem tudja elviselni, hogy az?
Azonban miután a lányka újabb köhögőrohamban tör ki a sokadik megszólalási kísérlet után, úgy döntenek, hogy egy kis innivalót megérdemel. Teljes mértékben ellenkezik a delikvens az ellen, hogy eloldozzák, így a kötelek maradnak, viszont néhány korty után úgy tűnik, kezd megnyugodni és visszatérni a civilizált életbe. Bár gondolatai még mindig keszekuszák és tekintete elég üldözött. Damienét pedig különösen kerüli. Inkább lesüti a szemét, mint hogy ránézzen.
- Szóval, meséld el, kérlek, miért gondolod úgy, hogy meg kell halnod.
- Nem az anyám. Igazából nem. Nem emlékszem rá. Annak volt az anyja, akiből lettem. És ő még mindig azt hiszi, hogy a lánya vagyok és nem volt képes végezni velem. Azt mondja, hasonlítok rá. Mikor a szemembe néz, akkor sem látja, hogy.... ez nem való erre a világra. - Hangja remegő és feszült, állát szorosan leszegi és a földet fixírozza maga előtt, néha teljesen lehunyva a szemeit. - Istenfélő asszony. Mindig templomba jár. Imádkozik. Segíteni akart nekem. De nem az vagyok, akinek segíteni akart. Nem tudom, mit csinált a lánya, de valami nagyon rosszat. Megszegte az Úr parancsát. És én lettem belőle. És miatta, valahányszor férfira nézek... nem, nem kell ránéznem... gondolnom sem... szükségem van rájuk, mint egy falat kenyérre, mint egy pohár vízre, és soha nem elég... - Fáradt hangja hullámzik a zokogástól.
- Nem értem. Még soha nem láttam démont, aki a halálát akarta volna.
- Persze, hogy nem érti. Nem volt még ilyen. Nem is lesz soha. Nem tudom, mi történt velem, valami elromlott. Valami nem teljes. Nem működöm úgy, ahogy kellene. Nem tudom. Csak azt tudom, hogy nem akarom ezt az életet. Senki nem akarja. Nem akarnak mást, csak egy elképzelt... csak a testemet akarják, egyszer, kétszer, százszor, belém látni valamit, ami nem lehetett az övék, csak azt akarják a végtelenségig, és ha nem engedek nekik, úgy érzem, szomjan halok.
Damien arca ismét kezd vérben meglehetősen bő lenni és ezért egyfajta lilás színt felvenni. - Azt hiszem, akkor én... nem is zavarok.
- Tessék?! Ezt nem mondod ko... ó, mamám... jó, legyen.. - sóhajt fel Mina, és ahogy a sötételf elhagyja a helyiséget, kezeibe temeti az arcát.
- Kérem...
- Elég nagy dolog, amit kérsz. Sokaknak elvettem az életét, de általában a kötelességem volt és nem beszélgettem előtte velük órákon át...
- De... de... maga kérdezett. Nem maradhatok... nem hagyhatom, hogy az a nő így lásson.
- Ő már... az édesanyád már nem él.
- Ho... hogyan?
- Ezért vagyunk itt, tulajdonképpen. Rátaláltunk, amikor hazafelé hozta a gombákat a kosarában. - meséli halkan. - Leraktuk őket a konyhában. - Érzi, hogy könnyek gyűlnek a szemébe. És csend van. Ez jó jel...
- Nem él? Hát.. hát ezt okoztam. Nem bírt elviselni engem.
- Mit beszélsz?! Eszednél vagy? Hogyan lehetne bármi közöd ehhez? Beteg volt... hosszú ideje beteg volt, egyébként viszonylag hosszú életet élt, úgyhogy nehogy magadra vedd ezt az egészet... és... Nem, soha nem fogom megérteni, ez való igaz. Nem fogom érezni azt, amit te érzel, de az élet mégis csak élet és azért jöttél vissza erre a világra, mert egy új esélyt kaptál! Ezt pedig meg kellene ragadni.
A lány mintha hosszú idő óta először elgondolkozna azon, hogy ebben lehet valami igazság.
- Hogyan tudnék megváltást nyerni, amikor folyton szomjazom?
- Ihatsz. Ehetsz, találhatsz mást, ami boldoggá tesz, az, ami az embereket boldoggá teszi. Nem biztos, hogy valami elromlott benned. Épp ellenkezőleg. Talán egyike vagy azoknak, akik több esélyük van a megváltásra, mint másoknak. Hiszen te nem adtad oda magad a bűnödnek.
- De igen... megtettem... nem tudtam küzdeni ellene..
- De akartál! Nézz magadra, most is itt vagy. Úgy gondolod, csak a kötelek azok, amelyek vissza tudnak tartani tőle?
- Nem tudom. Megkértem azt, aki az anyámnak nevezte magát, hogy zárjon el mindentől. Talán, ha nem látok senkit, akkor...
- Elvonulhatsz. Egy időre. Kereshetsz nyugalmat a természetben, távol mindenkitől.
- Miért akarja ennyire, hogy itt maradjak?
Mina elgondolkozik egy kicsit. - Én is keresek valami megváltásfélét. Nekünk is van egy ugyanilyen esélyünk. Egy... valaki egyszer azt mondta nekem, hogy a vámpírok lehetnek emberek is újra. Ha megtalálják az alázatot. Fogalmam sincs, képes vagyok-e rá. Abban sem vagyok biztos, hogy akarom-e. De... ennek nem feltétlen van köze ahhoz, hogy általában akinek van esélye a jóra, annak élnie kell. Szerintem. - Ne kérdezzék azt, aki még az ellenségeit is életben akarja hagyni.
Az elgyötört arcon nyugalom váltja fel a kétségbeesést. - És ha... és ha nem tudok ellenállni... van valaki, akit kereshetek vajon? Vannak még mások, akik olyanok, mint én? Akik ellen akarnak állni a bűneiknek? Vagy nem számíthatunk senkire?
- Nem tudom. De ha találok valaki ilyet, akkor megmutatom neked.
- Talán... kivonulhatok a hegyekbe. Élhetek egyedül. Hogy ne találjon meg senki. Én... köszönöm. Azt hiszem, ha leszáll az éj, elhagyom a falut. Köszönöm. Megmentette az életemet. Azt hiszem.
Mina elmosolyodik. - Nagyon remélem, hogy így tettem.
És azt is remélem, hogy jól tettem, hogy ezt tettem...