Le sem pihentünk, Heinrich már azonnal mutatta is az utat a kérdéses férfihoz, de nem bántam. Ennek az ügynek szerettem volna mihamarabb pontot tenni a végére, és a hátam mögött hagyni az Örök Nap csarnokait örökre. Ahogy beléptünk Schattenstahl tényleges vámpírtornyába, az első ami feltűnt a rengeteg cső és a folyamatosan zakatoló gőzgépek. Egészen lenyűgöző volt, sőt talán még inkább, mint amilyenek a föld alatti angyalszerkezetek voltak. Ez a mi művünk volt a vámpíroké, nem pedig valami bukott angyal és pária ivadékainak ajándéka. Szerencsére nem kellett sokat lépcsőznünk felfelé, Heinrich egy elágazó folyosóról nyíló váróterembe vezetett, ám az ajtó előtt megtorpant.
- A műveleti csoport vezetője nem könnyű falat. Különösen kegyetlen és kapzsi vámpír, de ez kell oda, sajnos. Legyen óvatos minden szavával.
Megrémisztett, amit mondott, és hogy egyedül kell megküzdenem az ilyen teljesen hétköznapi mégis most egészen rettenetesnek hangzó dolgokkal.
- Segít nekem? - kérdeztem, de még saját magam számára is úgy hangzottam, mint egy rémült kislány, nem pedig mint egy Rotmantel úrnő.
- Igyekszem, amennyit lehet, de külön rossz szemmel nézi a magamfajtákat, minthogy a felfedezők nincsenek az utasítása alatt, és sok múlik az információinkon.
Nagy levegőt vettem és felkészültem az utazásom során összességében rám váró legnehezebb harcra. Szégyenletes volt, hogy egy vámpírtól jobban féltem, mint magától Veronieltől.
- Jól van. Lássuk tanultam-e valamit a Neulandereknél.
Heinrich bólintott, és egy kopogtatás után kitárta az ajtót. Bent, egy izmos, magas, hátranyalt hajú, páncélos férfit láttam, amit torka szakadtából, vörös fejjel üvöltött egy rendkívül ismerős alakkal. Száz közül is megismertem volna a gondosan összefogott szőke hajat hátulról, és a hozzá tartozó, még ülve is magas testalkatot.
- ...nem érdekel ha az anyám se. Nem fogunk senkit sehová küldeni a rohadt bányákba, ha én nekem abból nincs hasznom! Megértette?! - üvöltötte a férfi.
- Tisztában van vele, hogy mik a megrontottak, és hogy honnét jönnek, nemde? Én sem gondolom jó ötletnek, hogy összesen egy érkezzen már csak a családjához a jövőben. Gondolom, tudja ki lesz az.
Aura hangja nyugodt volt mindezek ellenére, ez pedig bátorságot öntött az én szívembe is. Tudtam, hogy miattam volt itt, ettől pedig a meghatottság szorította meg jeges mégis meleg ujjait a torkom körül. Nem akartam közbevágni, így csak udvariasan megköszörültem a torkomat, jelezve, hogy megérkezünk. Aura erre hátranézett és elmosolyodott, majd higgadtan fordult ismét a férfi felé.
- Na látja, mondtam, hogy nem éri meg kiabálni. - ez után felállt, és megszorított a kezem. - Örülök, hogy épségben visszatért, kisasszony. Kirándulásának minden részletét elmesélheti majd egy pohár bor mellett otthon. - tette hozzá, bár sem a hangszíne, sem az arca nem változott, tudtam, hogy ez nem egy levegőbe elejtett udvarias felhívás volt, hanem már-már utasítás, hogy feltétlenül el kellett mondanom neki mindent. Melegen emgszorítottam Aura kezét. Szerettem volna megölelni, de az illem most nagyon másképp diktálta így türtőztettem magamat.
- Úgy lesz. - válaszoltam a vámpírnőnek. Előtte nem állt szándékomban titkolózni az utazásom valódi természetét illetően.
- Mit akarnak itt? - kérdezte fennhangon a morcos Schattenstahl. Olyan vörös feje volt, hogy tartottam tőle, hogy itt helyben megüti a guta. Rotmantelként talán illett volna figyelmeztetnem a maga vérnyomás veszélyeire, de ha holtan esett volna itt össze az nekünk jelentett volna eggyel kevesebb problémát. Azért a tőlem telhető legkedvesebben fordultam felé.
- Üdvözlöm uram, még nem találkoztunk, de nyilvánvalóan tudja ki vagyok. Miután Heinrich úrral bejártuk újra a bányát és az alatta elterülő romokat olyasmire bukkantunk, ami indokolttá teszi a járatok azonnali beomlasztását. Egy alvó mélységi és számos szörnyeteg jár odalent. Siegbald von Nachtraben az életét adta ezért az információért. - jónak láttam ezt is megemlíteni, hiszen így már sejthette, hogy három vámpírcsaláddal is konfliktusba kerülhet, egyszerre. Ennek ellenére a férfi leült és vállat vont.
- Ha kiszedtük az ércet, és nincsenek telérek a felfedezetlen járatokban, majd bedöntjük, ha indokolt. - mondta morogva, de nem kifejezetten mérgesen. Aura szája a mélységi említésére megrándult.
- Nem lépik túl a biztonsági protokolljukat, herr Eimerich? Ha emlékeim nem csalnak, minden potenciális veszélyt omlasztani kell, hogy ne okozzon több kárt.
- Láttunk már mélységit, még se lett vége a világnak. Egy-két bányász pótolható, az érc viszont nem hozza fel magát. - csattant fel a férfi.
Felkacagtam. Annyira nevettem, hogy majdnem kicsordultak a könnyeim. Ez a vámpír egyszerűen nevetséges volt. Még csak nem is vérlázító…
- Ezek szerint nem fogalmaztam elég világosan, herr. Egy Nachtraben meghalt. Ehhez a mélységihez képest a Fakó Napkelet Erborosha csupán egy aprócska légypiszok. Ha felébresztik, és kedve szottyan szétnézni a világban, akkor nem egy-két bányász fog meghalni, hanem legjobb esetben egész Schattenstahl. A Dornburgok sorsára akarja ítélni magukat? Van még elég érc a földben ahhoz, hogy ez a járat ne számítson.
- Számít hát. Mert tudja, itt profik vannak. Olyanok, akik értik, hogy mit jelent bányászni, mert azt csinálták egész életükben. Tudják, a bányász vámpírok.- magyarázta fennhangon, mintha gyerekeknek vagy félkegyelműeknek beszélt volna.
- És azt is tudjuk, hogy hogy lehet kikerülni egy mélységit. Ha meg nem ébred fel, nincs gond se.
Heinrichre néztem, és nagyon, de nagyon komoly erőbefektetés volt, hogy visszafojtsak egy roppant udvariatlan szemforgatást.
- Attól még, hogy úgy beszél velem, mint egy kisgyerekkel, ami megjegyezném nagyon sértő, és nem hiszem, hogy jól járna ha megsértene... Attól még nem fogok egyetérteni magával. Az elbizakodottsága lehet, hogy magas rangba röptette önt, de most a visszájára fog elsülni. Mi itt igyekszünk megakadályozni egy katasztrófát, és hogyha nem segít, elintézem, hogy személyesen önt tegyék felelőssé minden egyes bányász és felderítő haláláért, beleértve Siegbald von Nachtrabent is. És természetesen, mivel nem szeretnénk, hogyha egy esetleges csatatéren mélységi-fertőzött megrontottakkal találnánk szembe magunkat, úgy remélem az elnyűtt, végletekig hajszolt csont és bőr ember rabszolgái elég feketeacélt fognak termelni, hogy még több váltójuk legyen a kincstárban.
Ha szép szóval nem ment, hát elkezdhettük megtárgyalni a retorziókat, mert abból volt bőven az én tarsolyomban is. Eimerich látványosan sóhajtott egyet.
- Nézzék, ha beomlasztjuk azt a bányát, akkor a veszteségünk...
- Háromszázhatvanezer váltó, nettó. Tudja mi a gond? Hogy a teljes családot veszélyeztető üzérkedés legalább egymilliós bírsággal jár. Két tanúnk is van, az egyik egy felfedező. - vágott közbe Aura. A férfi arca grimaszba torzult.
- Ha adok maguknak százezer váltót, befogják?
Meglepetten szaladt fel a szemöldököm, és hirtelen már abban sem voltam biztos, hogy rosszul hallottam, vagy valóban megpróbált minket megvesztegetni?
- Egyikünk sem szorul rá a pénzére. Ez egy nagyon tiszta helyzet jóuram. Beomlasztja a járatot, vagy meglátjuk, hogy dönt az Éjféli Tanács.
- Mitől vannak ennyire beszarva, komolyan. Mi volt ott lent? Egy mélységi nem csinál semmit, ha nem nyúl hozzá az ember. Talán a hálószobájába megy a járat, vagy mi? - mondta maga előtt hadonászva. - Három hét kellene, hogy mindent kiszedjünk onnét. Annyit talán ki tudnak várni.
- Eltalálta. A hálószobájába. - közöltem vele sötéten és a végletekig komolyan, majd Heinrichre néztem. Három hét, de mit jelent a mindent? A férfi megrázta a fejét.
- Nem tartom jó ötletnek. A járatok felét nem térképeztük fel. Három hét alatt... az nem jön fel, ami nem akar.
- Racionálisnak azt mondaná,, ha legkésőbb három nap múlva bedöntenék. - tette hozzá Aura, ám Einmerich ezen már igazán felháborodott.
- Nincs más bányánk jelenleg, ami ilyen kedvező helyen feküdne, és a hegyben is egyre távolabb kell ásni. Ha nincs más bánya, éhen is halhatunk, mert nem lesz mit szállítani.
- Ilyen szegén lenne Schattenstahl, hogy egyetlen bányán múlik a megélhetésük? Többet vártam. Keressenek másik bányát. Emeljék fel a feketeacél árát. Bányásszanak déracélt is. Oldják meg. De hogy lássa a javukat akarom, öt napot kap. - mostmár szinte sziszegtem mint egy kígyó, vagy egy mérges macska. Sok arcátlanságot eltűrtem az utóbbi időben, ám ez már mindennek a határa volt. Pont magasról tettem Schattenstahl vagyonára. Oldják meg. Ennyi volt a véleményem.
- Én pedig megkérem Balthazart, hogy jó áron keressen egy bányát, amit felvásárolhat az ön munkacsoportja, ha ez tovább nyugtatja. - tette hozzá Aura. A férfi húzta a száját, de végül megadóan bólintott. Nem tehetett mást.
- Rendben. Menjenek ahová akarnak, be lesz omlasztva.
- Kiváló, addig a Schattenstahl kvártélyok közül birtokba vennénk kettőt, és kivárjuk, hogy megszemléljük a műveletet. - mondta mosolyogva Aura. Én is valami hasonlót szerettem volna kérni. Nem bíztam abban, hogyha kitesszük innen a lábunkat, akkor valóban megtennék, amiben megállapodtunk.
A férfinak ez nagyon nem tetszett, de tettetett udvariassággal bólintott rá.
- Ahogy kívánják. Ez így megfelel a Rotmantel kisasszonynak?
- Tökéletesen. - mosolyogtam rá a lehető leginkább ragadozóra emlékeztető mosolyommal. - Mivel úgy tudom két napja eltűntem, ez az időszak nekem is fárasztó volt. Megtenné valaki, hogy a szállásunkhoz kísér? Kérnénk egy vacsorát és némi bort is, amit fent kívánnék elfogyasztani Aura úrnővel kettesben. - szándékosan neveztem úrnőnek kisasszony helyett. Mégiscsak egy családfő unokahuga volt, ez a pojáca pedig nem tudta, hol a helye.
- Azonnal küldök két szolgát. - kapott az alkalmon Heinrich.
Felkísértek minket a Neulandernél és Rotmantelnél is jóval szegényesebb, de láthatóan azért vendégszobákba, és mivel Auráéban volt egy nagy asztal és mert látták is, hogy együtt voltunk, oda terítettek meg mindkettőnknek. A vacsora hasonló volt, mint amit Heinrichnél kaptam, majd amikor a két szolga kiment, Aura nem szólt semmit, csak érdeklődve nézett rád. Már ennyiből is megértettem mit akart. Ekkor engedtem meg először, hogy végre lazítsak a tartásomon, és a határozottság maszkján, ami eddig egyben tartott. Arcomat a kezembe temettem, és egész testemben remegtem. Újra felrémlettek lelki szemeim előtt a félangyal szörnyetegek, majd az Örök Nap birodalma.
- A... A helyzet sokkal rosszabb valójában, mint ahogy nekik előadtam. - kezdtem kicsit dadogva, majd kétségbeesetten néztem körül. Bort akartam. Aura beleszagolt a hozzá legközelebb eső kancsóba, majd töltött egy pohárral és elém tolta.
- Mit látott, kisasszony? - kérdezte egészen semleges hangon, ami most valamiért különösen nem esett jól. Nagy kortyokban ittam a bort, amely szinte rögtön kellemes melegséggel töltött el. Megtöröltem az ajkam amilyen elegánsan csak tőlem telt, majd elkezdtem összeszedni a történteket.
- Sok mindent. Túl sok mindent. Veroniel, vagy bukott nevén Zargat'hat, a bolygó mélyén ragyogó Örök Nap szeretett volna találkozni szerény személyemmel. - újra megremegtem. Lassan kezdett az események súlya beszivárogni az elmémbe, és mostmár kezdtem felfogni mi minden történt velem. Távoli álomnak tűnt, de tudtam, hogy igaz volt. Aura arca ismét megrándult egy pillanatra, de aztán vonásai visszarendeződtek eredeti, szelíd formájukba.
- Örök Nap. Voltak vele halottak? Eltorzult, korcs emberek? Esetleg egy hájas, kárhozatos teremtmény? Vagy talán magas, négykarú pokoli lények?
- Ők. - mondtam mikor Aura a négykarúak mellé ért, majd újra ittam. Őszintén csodálkoztam, hogy tudott róluk. A világaink talán gyakrabban találkoztak, mint ahogyan Seár szavaiból következtettem. - Találkozott már velük? Meglepően nyájasak voltak, de csak mert ezt kapták parancsba.
A vámpírnőt kirázta a hideg.
- Igen, láttam őket. Istentelen, kifacsart lényekből álló karnevált vittek az Örök Napnak, valami jéghideg, túlvilági tájon, ahová a Mocsárvidékből keveredtem. Velem is barátságosan beszélt, de... Engem el akart vinni, hogy csatlakozzak hozzájuk. - majd tartott egy pillanat szünetet, és hozzátette.
- És tudta a nevem.
- Veroniel tudta az enyémet is. - biccentettem. - De nem tudom honnan. Egy egész világot teremtett maga köré. Egy óriási gömb belső felszínén kontinensek, különös növények és állatok, mindezt pedig ezek a lények, Veroniel félangyal ivadékai őrzik. Nem jöhetnek fel ide, ők maguk mondták, hogy csak az csak akkor fog bekövetkezni, amikor Veroniel teljesen felébredt. Most csak... álmodik, ahogyan ő mondta.
Aura komoran nézett maga elé.
- Kisasszony, ne haragudjon, hogy ezt mondom, de borzalmas felelőtlenség volt oda mennie. Miért kerekedett fel?
- Beszélt Balthazárral nemigaz? Akkor tudnia kell.
- Tudom. De az egész olyan, mintha... - ismét tartott egy kis szünetet, jól láthatóan eszébe ötlött valami. - Beszélt Veroniellel? Ha igen, miről?
Már tudtam, mi volt, amit megsejtett, és kénytelen voltam megerősíteni balsejtelmében.
- Az egész az ő műve volt. A pontosan kidolgozott terve, hogy odacsaljon. Az emberi test érdekelte részleteiben, majd az emberi elme minél mélyebb rajza. Két olyan tudás, ami úgy tűnik ezen a világon csak nekem van meg egyszerre. Szerintem el akar vegyülni miután felébredt.
Aura összeráncolta a szemöldökét.
- Hallotta a mondákat, hogy a Csillagtalan Éjszakán valójában már elszabadult Veroniel?
Megráztam a fejem.
- Ezt még nem. Ő lehetett akit... akit azon az éjjelen látott?
- Nem, az nem hasonlított semmire. És természetesen, azt is kétlem, hogy Veroniel felébredt volna ténylegesen.
Az állára tettea kezét.
- De azt sokan állítják, hogy egy ember-forma nő jelent meg a Csillagtalan Éjszakán, és hogy ő volt az, aki megölte Esroniel von Himmelreich zsinati elnököt is. Kétlem, hogy erre bármilyen kisebb mélységi képes lett volna erre, hiszen jól ismerte őket az az ember. De nagyon sokan számoltak be ember testű borzalomról.
Lehunytam a szemem.
- Odalent az idő képlékeny.... Noha nehezemre esik felfognia mindezt az én elmémnek is, de talán önnön emberformájának megalkotásához kellett a tudásom. De ha igen. - tágra nyíltak a szemeim. - Azt mondtam neki, hogy a lélek az elme és a test az agyban kapcsolódik. Ha valaki megsemmisítik a fejét... Nem tudom mibe kerül neki új testet alkotni, de kezdetnek megteszi.
- Tehát egyszerű: Csak le kell vágni a fejét.
A vámpírnő néhány másodpercig sztoikusan nézett maga elé, majd széles vigyorra húzódott a szája, és jóízűen nevetni kezdett.
- Csak le kell vágni a fejét. Hát, gyerekjáték.
Tovább nevetett, ám utána újra, immáron komolyabban szólalt meg.
- Ha ennyi elég, akkor az azt jelenti, hogy még alszik így is, hogy megjelent. Talán olyan, mint Isten, és az aspektusai, mint a haragja vagy a bölcsessége is képes formát ölteni, és ez csak egy közülük.
Bólintottam.
- Ha egészen felébredt volna, már nem élnénk. Olyasmit mondtak, hogy fel kell ragyognia Uriel sarlójának, aztán el kell pusztítani a holdat Azrael kardjával, vagy valamivel, ami olyan erővel bír, mint az. És akkor majd felébred, bár nem a mi világunk a célpontja, hanem Terra.
- Maga tényleg többet látott a kelleténél. - pislogott Aura. - Nem kellene ennek örülnöm, mert nem kívántam senkinek, hogy egy ilyet éljen át, de legalább már tudja, milyen volt azon az éjjelen nekem. - tette hozzá.
- Bár soha ne tudtam volna meg... Elmúlik valaha? Van olyan amikor becsukja a szemét és már nem azt a borzalmas teremtményt látja? Nem szeretnék örökké négykarú egyszemű nyílt koponyájú szörnyekkel álmodni.
A vámpírnő keserűen mosolyodott el erre.
- Akkor az volt a fátyol mögött... De kérdésére válaszolva, nehezen. Én is ott látom minden nefilim nőben a szájakkal teli húsgúlát. De azt hiszem a fokozatos szoktatás sokat segít. Minél többször szembenézni a kárhozattal.
Csönd telepedett közénk, de még nem kezdtem enni. Nem is lettem volna rá képes, és tudtam, hogy ebben a hallgatásban mind a kettőnknek forogtak az agyában a fogaskerekek.
- Akarja, hogy veszélyes helyekre is vigyem? Hátha ismét beléjük futna? - kérdezte végül Aura elsőnek.
- Még nem tudom. Meg kell figyelnem magamon a tüneteket. Mi volt az ami a leginkább hatással volt rám. Talán nem ők voltak, azon a ponton még képes voltam az anatómiai ismereteimmel racionalizálni a látottakat. Kérték, hogy az ő világukba soha többé ne térjek vissza, ők pedig nem jönnek fel. Talán nem látom őket soha többé... Jobban aggódok Veroniel hangja miatt. - lehunytam a szemem. A fejemben még mindig képek kavarogtak és az érzéseim is össze voltak zavarodva. - Nem volt olyan rossz, tudja. Rettegtem tőle, amikor láttam, ám a világa amit teremtett gyönyörű volt a maga módján, és minden vágyam az volt, hogy bejárjam. Talán... nem hiszem el, hogy én mondom ezt, de talán mégis szükségem lehet egy papra.
- A bűnnel az a baj, hogy kívánatos. Ha szeretné, bemutathatom apámnak, jámbor, de tehetséges ember. - bólogatott Aura. - Borzalmas lehet orvosként páciens is lenni. - tette hozzá egy félmosoly kíséretében.
- Az. - bólintottam. - És nagyon kedves, de az egy pap jelenleg egy bizonyos papot jelentett. Több okból is. Em... - lecsuktam a szemem. - Emlészik a sötét tünde fiúra, Friedrichsteinból? Jozefre.
A tervem nagyjából olyasmire hasonlított, mint amikor a szív leállt, és valami hatalmas sokk hatására újraindítják. Amikor egy gép leállt valaki nekem egyszerűséggel belerúgott. Hasonlóra volt szükségem. Egy leállásra majd egy újraindításra, egy akkora érzelmi sokkra, amely felülírhatta a Veroniel okozta traumát. Nem voltam biztos benne, hogy ez így működött, de egy próbát megért. Gyorsabbnak és hatékonyabbnak hangzott, mint éveket leélni rettegésben.
- Ki hitte volna, hogy ez egy pap. - feleli felvont szemöldökkel Aura.
- Én tudtam az elejétől fogva... Azt hiszem, ha egyszerre van szükségünk szentségre, tudásra és valakire, aki apró darabokra töri a szívem és a lelkem, hogy utána újra összerakjam, akkor ő lesz a tündénk. - mosolyodtam el szomorúan. Még Aurának sem mondtam el mi történt közöttünk. El akartam temetni magamban örökre... de most mindennél jobban vágytam rá, és úgy éreztem, ha ő sem tudja kiverni a fejemből a szörnyűségeket, akkor senki sem. - Viszont van egy bökkenő...
Aura kissé kétkedő kifejezéssel mosolygott. Máskor, másokkal nem szoktam ilyen érzelmeket látni rajta, noha nem tudtam most sem eldönteni határozottan, hogy ez a mosoly mit jelentett.
- "Darabokra töri a szívem és lelkem..." Kisasszony, megkedvelte azt a tündét? Ez a bökkenő?
Kedvem lett volna elmosolyodni, olyan költőien fogalmazott.
- A megkedveltem... nos enyhe kifejezés arra a káoszra, amit iránta érzek, és amiről igyekeztem idáig megfeledkezni. A bökkenő nem ez. A bökkenő az, hogy Jozef nem Hellenburgban él, hanem a Katedrálisban. Nem tudom, hogy az Örök Nap csarnokai, vagy az a hely veszélyesebb-e ránk nézve.
Aura megdörzsölte a szemét, és nagyot sóhajtott.
- Az orra elől szalasztja el a lehetőségeket. De igen, a katedrális nem vámpírbarát hely. Ha kívánja, és megbeszéli az illetővel, elraboltatjuk, eltűntetjük, készítünk neki hamis papírokat és felfogadtatjuk inasnak Neulanderben, ha szeretné, de... Ilyen messze akar menni egy vérszolgáért?
Tetszett a terve és a hozzáállása is. Végülis mi baj lehet? Elraboljuk, szerzünk neki papírokat, szerzünk neki helyet a toronyban és boldogan élünk míg meg nem halunk. Valóban, mi baj lehetne? Bárcsak ilyen egyszerű lett volna… Pedig határozottan jó ötlet volt az egész.
- Még a véréből sem ihatok, fel van szentelve. Felajánlottam, hogy szökjön meg velem, éljen velem... Visszautasította. - ismét elmosolyodtam, de a szemem megtelt könnyel. Nem hagytam, hogy kicsorduljon. - Ezért hát nem raboltathatom el onnan. Csak beszélni akarok vele. Ez az ügy egyébként is túlmutat már két királyság ostoba háborúján, akik egyébként is ugyan abban az Istenben hisznek. Ha találnának lejáratokat... Érti, mit akarok mondani.
Aura lehunyt szemmel elmosolyodott. Biztos voltam benne, hogy átlátott rajtam, mint a szitán.
- Jól van. Zephyr meg tudja találni, és el tudunk vinni neki egy levelet. A határon elraboljuk, de majd visszaengedjük a beszélgetés után.
- Köszönöm... Mindent köszönök, Aura. A barátságát, hogy eljött értem... most ezt... - mostmár tényleg ömlöttek a könnyeim. A nő odasétált mellém és a fejemre tette a kezét.
- Ez a legkevesebb, amit egy barátért tehetek. Most már pedig sorstársak is vagyunk ugyan abban a pokolban. Magát tényleg Isten hozta a tornyunkba.
Felnevettem.
- Isten? Biztos maga ebben? Lehet minden, mindvégig az Ő terve volt...
- Ki tudja. De az biztos, hogy ha az utunkban áll egy bukott angyal, akkor a segítségünkre lesz, még nekünk, átkozottaknak is. Elvégre, ő tette oda, ahová. - vont válltat Aura.
- Talán. Talán csak túlreagáljuk az egészet, hiszen megkapta, amit akart... - felsóhajtottam - Gyűlölöm ezt a bizonytalanságot.
- A bizonytalanságban rejlik a lehetőség. - mondta miközben leguggolt mellém, hogy egy szintben legyünk, bár így most kicsivel ő került lejjebb.
- Az, hogy nem tudjuk, mi történik és élünk, azt sugallja, hogy minden jobban alakult, mint számítottunk rá. Kutatnunk kell, és megelőznünk a katasztrófát. Ehhez pedig kiváló helyzetben vagyunk. A többi meg út közben kiderül majd. - villantott széles mosolyt, amely felfedte hosszú szemfogait.
- Irigylem az optimizmusát. Végülis csak meg kell védenünk a holdat meg levágni egy fejet. Ahogy korábban mondta... - ezen a ponton már én is kuncogtam. - Gyerekjáték.
- Ha azt tudná! Próbálná meg a kérőket vagy a vidéki kisnemeseket lerázni. - mondta Aura, miközben felállt, és a helyére sétált, hogy egyen egy falatot.
- Minden adja magát, ha szükséges. Csak le kell csapni a lehetőségekre.
Az elkövetkezendő napjaink nagy sétákkal és sok alvással teltek. Aura viszonylag gyakran küldött leveleket Zephyrrel és Sylph-el, ám nekem csak annyi számított, hogy egy pillanatra se kelljen eltávolodnom tőle. A Schattenstahlok előzékeny, ám visszahúzódó házigazdáknak bizonyultak, de nagyon én sem vágytam senki más társaságára a barátnőmén kívül. Az ötödik napon elmentünk a bányába, hogy megbizonyosodtunk róla Einmerich állta-e a szavát és valóban berobbantotta a kérdéses járatot. Legnagyobb meglepetésünkre azzal szembesültünk, hogy rabszolga és megrontott igen kevés volt a környéken, ennek ellenére igen nagy volt a sürgés-forgás. Aura gyorsan megszólított egy vámpírt, váltottak néhány mondatot, majd szokásos sztoikus arcával lépett elém.
- Találtak valamit ott aznap, amikor be akarták robbantani.
A hír aggodalommal töltött el. Bármit találtak az odalentről kellett jöjjön, az pedig nem jelentett semmi jót.
- Keressük meg Heinrichet.
A férfi ott volt a tömegben, de már azelőtt elénk sietett, hogy mi megközelíthettük volna.
- Csak engedéllyel lehet lemenni. Találtak valamit, és most ott tartják őrizetben. Sejtem, hogy élő dologról van szó.
- Próbáljuk meg. Szerintem Ők azok. - mondtam azzal határozottan elkezdtem arrafelé masírozni. Az őrök rögtön elém léptek, hogy feltartsanak, ám Heinrich váltott velük néhány szót, így végül habozva, de leengedtek. El is jutottunk majdnem a folyosóig, ahonnan a szél fújt befelé, még mélyebbre a romok közé. Itt két őr állított meg minket.
- Kik vagytok és miért jöttetek? . kérdezte az egyik Finsterblut címert viselő katona. Valóban súlyos dologról lehetett szó, ha már őket is idehívták.
- Laetitia von Rotmantel vagyok. Látni akarom mit találtak. Kitől kaptak parancsot?
- A család vezetésétől. Be akarták ma robbantani, de egy különös dolog jelent meg a járatban. - nézett rám a férfi, majd egy pillanat után elkerekedett a szeme a felismeréstől. - Maguk voltak lent, nem igaz?
Bólintottam.
- Igen. Mi voltunk. Mi jött ki a járatból? Várjon. Tippelek. Négy karja van?
A férfi megrázta a fejét.
- Nem. De ha már volt lent, akkor menjen, és nézze meg. - adott utat. Aurára pillantottam, aki sokatmondóan nézett vissza rám, majd elindultunk lefelé. Nem kellett sokat gyalogolnunk, mire megláttuk a katonák gyűrűjét, akik egy nagyon aprólékosan, szinte már csipkeszerűen megmunkált kőből álló alakot vettek körül. Az a valami leginkább egy gólemre hasonlított, majd’ három méter magas volt, ám a jobb feléből egy jókora darab hiányzott. Azon a ponton pedig látszott, hogy bármi is volt a lény, belül üreges volt, és két réget kőből állt, melyeket szövetek és deformált szervek kötöttek össze. Arca helyén egy kék, lefelé fordított háromszög díszelgett. Amikor közel értünk egyenesen felém fordult.
- A te neved Laetitia? - a hangja hideg volt és gépies, ha döntenem kellett volna, akkor inkább egy férfiéra hasonlított. Meglepetten néztem rá, hogy ő is tudta a nevemet.
- Ilyesmit nem láttam odalent. - közöltem Aurával és Heinrich-al. - Igen, én vagyok. - válaszoltam a gólemnek.
- Keresd fel Kessia Bose kisasszonyt Hellenburgban. Ő tudja a kérdéseidre a választ. Óvakodj a Naptól. - mondta, majd eldőlt, és páncéllemezeire esett szét. Csak az tartotta életben, hogy ezt az üzenetet elmondja… Így hát bizonyosan nagyon fontos lehetett. Aurára néztem.
- Önnek ismerős a név?
A vámpírnő azonban megrázta a fejét.
- Soha nem hallottam. Az új zsinati elnököt Isidor Bose-nak hívják, lehet rokona. És mindez borzalmas gyanúra ad okot.
Engem is kirázott a hideg.
- Ha közük van a lenti dolgokhoz... - nagy levegőt vettem. - Kénytelenek leszünk beszélni velük, hogyha további nyomokat akarunk. Önnek volt igaza. Valóban érkeznek a lehetőségek maguktól.
Ez után az őrökhöz és minden Schattenstalhoz fordultam akik lent voltak.
- Maguk miért várnak még? Kezdjék meg a járat beomlasztását!
Azok minta álomból keltek volna, elkezdenek rúnákat vésni a falra. Megfordultunk és kisétáltunk, a hátunk mögül pedig hallottuk is a hatalmas robbanást, ami aztán végül összeomlasztotta a különös világ kapuját.
- Megmozgatok minden követ, hogy megtaláljuk ezt a nőt. De kérem az Úrra, ne mozduljon Neulanderből addig! - mondta Aura kifelé menet.
- Maga nélkül sehova. - válaszoltam neki fáradtan, mire a vámpírnő elégedetten bólintott.
- Akkor térjünk haza. Több kaland volt ez, mint amire vágyott valaha is.
Ezzel pedig szintén csak egyetérteni tudtam.