Ez is csupán egy nap volt a sok közül, de baljós jelek mutatkoztak már a nap kezdetén. A háló szobám egyik lámpája furcsa hangot adott, majd elpattant és nem égett tovább. Amikor a torony kapuján kinéztem, hogy megejtsem reggeli sétámat, hatalmas vihart láttam tombolni, amely a szegény parasztok házait nyalogatta. Bánatosan pipázgatva vissza indultam a műhelyembe, hogy rendet tegyek. A következő jel, amire már hallgatnom kellett volna az üres folyosó, melynek lakói mind a kocsmában pihenték ki a hét fáradalmait. Egy két késő engem is hívott, mondták, hogy „Talán még vész lesz, azt meg jobb talán a kocsmában megvárni.”, de én csak azért is rendet akartam rakni. Viktória a lámpa javítását felügyelte Philippel, aki vállalta ezt, mert tudta, miért is akartam inkább mást csinálni.
Ahogyan a műhelyben pakolásztam, arra lettem figyelmes, hogy a fő lépcsőn valakit hurcolásznak. Nagy kiáltásokkal, hogy „Gyilkolsz és még húzatod is magad? Kinek hiszed te magad?” meg „Örülj neki, hogy ezért nem ott helyben végeztünk ki!”, de egy idő után elhalkultak. Amikor végre a műhelyben rend volt, kintről megcsodáltam. „Ilyen egy jó kovács műhelye” gondoltam. Amikor bementem, hogy egy kicsit dolgozzak is hobbiból, hirtelen valaki elsuhant mögöttem. A katonák akik üldözték, kérdezték, hogy merre ment, de nem tudtam. Mentek tovább. És magam kis szoba felé néztem, feltételeztem, hogy ide rohant be az idegen. Bementem és megkérdeztem:
- Ki maga és miért üldözik? – kérdeztem kellő határozottsággal és nyájassággal.
Ahogyan a műhelyben pakolásztam, arra lettem figyelmes, hogy a fő lépcsőn valakit hurcolásznak. Nagy kiáltásokkal, hogy „Gyilkolsz és még húzatod is magad? Kinek hiszed te magad?” meg „Örülj neki, hogy ezért nem ott helyben végeztünk ki!”, de egy idő után elhalkultak. Amikor végre a műhelyben rend volt, kintről megcsodáltam. „Ilyen egy jó kovács műhelye” gondoltam. Amikor bementem, hogy egy kicsit dolgozzak is hobbiból, hirtelen valaki elsuhant mögöttem. A katonák akik üldözték, kérdezték, hogy merre ment, de nem tudtam. Mentek tovább. És magam kis szoba felé néztem, feltételeztem, hogy ide rohant be az idegen. Bementem és megkérdeztem:
- Ki maga és miért üldözik? – kérdeztem kellő határozottsággal és nyájassággal.