Néhány többé-kevésbé eseménytelen óra után megebédeltünk, aztán mindenki felpakolta a saját sátrát, és elindultak Heimsroth felé. Az egész csapat ment, én nem is tudom, hogy miért, lóra kellett volna ülnöm, és elindulni vissza Hellenburgba szó nélkül. Elegem volt ebből a csapatból, de valami azt súgta, hogy nem baj, ha megyek. Ettől függetlenül viszont csendben mentem velük, nem volt kedvem senkihez se szólni.
Az út unalmas volt, az idő pedig lassan telt, de végül visszaértünk. A tábor sértetlen volt, hozzánk pedig sokan szaladtak oda, hozzám ketten is.
- Na, mesélj! Mi történt? - Kérdeztek.
- Röviden? Felhúztak, valami hülye madárraj miatt belém csapott egy rohadt nagy villám, majdnem meghaltam, aztán megint felhúztak, és most visszajöttünk. - Mondtam, majd a hátam mögé böktem a két civakodó druidára. - És nem is miattuk indultunk el, csak kolonc mindkettő... - Erre kissé megzavarodtak, kérdezték, hogy mi van Beryl mesterrel, én viszont csak kétszer a hátam mögé böktem a két veszekedő idiótára, jelezve, hogy őket keresik, majd ott hagytam őket. Ekkor megérkezett viszont Stephen, aki elhessegette a tündéket, akik az érkezőkre telepedtek, majd hozzám fordult.
- Hú, láttalak már jobb bőrben is…. Most jövök a városból, tegnap este különös madarak rajzottak és támadtak meg több házat. - Mesélte, de valamiért nem hatott meg túlzottan a történet.
- Na ne... - Mondtam fáradtan. Az én feladatom véget ért, megtaláltuk azt, akit kerestünk, az aztán tényleg nem érdekel már az egész után, hogy a városban mi van, csak haza akartam jutni. Stephen folytatta, ezúttal mindenkihez szólva.
- Ezek az új erdőből jöttek. A helyiek csak Finsterwaldnak nevezik, mert aki betette oda a lábát, minden bűnét megbánva jött onnan ki. Egy vándor mesélte, aki onnan jött. Többet nem árult el, mert ragaszkodott hozzá, hogy csak aztán beszéljen, hogy visszajöttetek. - Mondta.
- Bement abba az erdőbe, és túlélte? Na erre kíváncsi lennék!
- Megélt egyet s mást, az már egyszer biztos. Ennyi sebet egyetlen férfin még életemben nem láttam. Még itt van, nem láttuk távozni. - biccentett a többiek felé, hogy látogassák meg most. - Bólintott egyetértően Stephen. A többiekre néztem, hátha ők kíváncsiak, egyedül nem akartam menni, de Kale és még páran elindultak, így én is. Stephen aztán mellém húzódott, és odasúgta:
- Maradjunk egy kicsit le. Van itt még valami, amit nem mondtam. - Mondta tömören, én pedig kíváncsian figyeltem.
- Ezt nem akartam kikotyogni, mert nem tudom, mennyire kezeled bizalmasan. De a vándor azt mondta, ismer téged. Azt mondta ott voltál a nagy Kivonuláskor. Ami azt illeti, a te említésed volt az oka, hogy mindenképp meg akarta várni, amíg visszatértek. - Mondta, de szokás szerint nem tudtam, hogy kezeljem.
- És akkor mi van, ha ismer? - Kérdeztem. Tényleg nem értettem, mit akar ezzel, de nem volt senki, aki itt maradt, és kedvem lett volna vele beszélni, csak a kíváncsiság hajtott előre.
- Azt mondta, olyanokat láttál, ami másokat alapjaiban rengetne meg. Arra gondoltam, talán van valami titkod, amiről nem akarod, hogy kiderüljön. Gondoltam figyelmeztetlek, hogy talán csendre kell intsd majd a vándort. - Mondta, ahogy megérkeztünk egy sötét fogadóba, én pedig megláttam Tristant, és felderültem.
- Jó újra látni, Tristan. - Nyújtottam kezet. - A kardod még megvan? - Kérdeztem reménykedve. Szerettem használni.
- Jó újra látni Lance. - Mondta vidáman, ahogy körbenézett. - Ne legyetek ilyen merevek. Szolgálhatok egy sörrel? A korcsmáros jó barátom, nekem mindig a jobbikból hoz. - Dicsekedett, majd megvillantotta a kardját.
- Ez a kard az én részem. Ha elveszteném, olyan lenne, mintha megcsonkolnának. - Mondta. Nekem egy „igen” is megfelelt volna ahelyett, hogy mindenkinek eldicsekedett volna a fegyverével, de ráhagytam, ő pedig folytatta. Reméltem, hogy itt talállak. Érdeklődtem utánad, de... sajnos nehezen tudtam bárhova is eljutni, miután a harcok kiújultak. - Szólt aztán hozzám, de nem tudtam vele mit kezdeni. Aztán felhúzta a ruhaujját, és megmutatott egy heget.
- Ezt itt egy madártól kaptam, nem is olyan messze innen. A Finsterwald népségeit felverték az itteni népek. Az erdő szélén lévő állatok, mint a medve a falu mellett el-elnéznek ide. Csak ezek még veszedelmesebbek, mint egy medve. - Én csak csóváltam a fejem. Miért mennek egyáltalán közel ahhoz az erdőhöz?
- Az emberek időről időre bemerészkednek az erdőbe. Kíváncsiság, vagyon, hatalom, el tudjátok képzelni, mennyire lehetnek elszántak. Ha pedig valami sikerül felrázniuk...ugyanez történt pár napja. Atán jöttem ide, s azóta beszélek le mindenki, aki arrafelé indul, hogy tegyen le róla. Azonban egymagam kevés vagyok. Ebben akartam a segítségeteket kérni. Hogy állítsátok meg azokat, akik arrafelé indulnak el, s tereljétek más irányba. Sokat jártam abban az erdőben. Nem élhetetlen, de ha kellő ismeret és segítség nélkül megy oda be valaki, nemcsak magát, hanem másokat is veszélybe sodor vele. Ha elég ideig kitartunk, a madarak előbb utóbb megnyugsznak, s visszatérnek a fészkeikhez, az emberek jobb belátásra bírnak, mi pedig elismerést kapunk, mert megszabadítottuk őket azoktól a dögöktől. - Fejezte be a monológját, én viszont kételkedtem.
- Innen gyors lovakkal öt nap odaérni. Ki az a bolond, akinek ez megéri?
- többen mint gondolnád. Legtöbbjük nem idevalósi. Vándor kincsvadász. Túlbuzgó tünde, aki azt hiszi, mert eddig fákra mászott, megélhet ott. Vagy akár egy királyság érdekeltjei. Az erdőt átjárja a mágia, ami sokakat odacsábít. S persze a Swarzjäger vámíprcsalád. Ott van a tornyuk az erdő mellett, egy ideje már szemet vetettek az innen délre fekvő szegmenseire. - Magyarázta. Arra gondoltam, hogy aki ennyire öntelt, az meg is érdemli, hogy meghaljon, de hangosan inkább nem mondtam ki.
- És ezeknek mi köze Heimsrothhoz?
- Ez a legközelebbi fallat körbevett város az erdőhöz. Ideális hely tábort verni, visszatérni pihenni, sebeket nyalogatni. Az erdőbe merészkedők nagy része nem itteni lakos. De őket akarom meggyőzni. A helyiek nagy része inkább tekint az innen több napra lévő erdőre lehetőségként, pedig kellő óvatosság nélkül a vesztüket jelentheti. Az akarom, hogy térjenek jobb belátásra, s ők maguk állítsák meg azokat, akik az erdő felé készülnek utazni. -[/color] Mondta. Nem tudtam, hogy az eddigi élettapasztalatának melyik része indokolta, hogy segíteni kell a hülyéken.
- És miért nem a Tünde-erdőbe mennek, ami sokkal veszélytelenebb? - Kérdeztem.
- Abból, amit én értettem úgy tűnik, sokkal kevésbé csábító is. Egy erdő egy másik világból sokakat meg tud babonázni. Járt már ott valamelyikőtök? - Kérdezte, de mindenki rázta a fejét.
- Akkor, számíthatok rátok? - Kérdezte végül. Kale biztosította, hogy amit meg tudnak tenni, megteszik, majd megitták a sörüket, és távoztak. Én is készültem elhagyni a helyet és hazamenni, de Tristan marasztalt, én pedig visszaültem. Miután mindenki elment, a féltünde elhelyezkedett.
- Hallottam, hogy egy földöntúli varázslat álmában magához szólított minden tündét. Veled is megtörtént? - Kérdezte, de nem igazán értettem a kérdést.
- Minden tünde az minden tünde. Hogy ne történt volna? - Látszólag ez a válasz tetszett neki, mert faggatózni kezdett.
- Mesélj, mi történt? Sokan ott voltak? - Kérdezte.
- Igen, de részemről teljesen fölösleges volt odamennem. - Feleltem őszintén.
- Téged legalább hívtak. Én még annyit se értem nekik. - Sóhajtott egy nagyot. Vállat vontam. - Nem tudom, hogy működik a varázslat.
- Egy idő után sikerült rájönnöm. Félvér vagyok, ez volt a bajuk egyedül. Egyetlen féltünde álmáig sem jutott el az üzenet, csak azokig, akinek a vére tiszta. Persze volt aki csatlakozott hozzájuk, de én nem. Ha nem vagyok nekik elég jó, ne is várják, hogy ott teremjek. Akárcsak az a pöffeszkedő tünde királynő. Ezért próbáltalak korábban megtalálni. Még meg sem köszöntem, amit akkor tettél értem. Bele se merek gondolni, mit művelt volna velem az a két lábon járó sövény, ha nem vagy ott. - Mondta.
- Én se kedveltem meg, csoda, hogy nem ölt meg ott helyben. De még a halál is jobb lett volna, mint az örök élet vele. - Vontam vállat, és megmasszíroztam a homlokom, ahogy eszembe jutott Rheo. Tristan felnevetett.
- Az már igaz, szinte sajnálom azokat, akik vele mentek. - Mondta, majd témát váltott. - És te mi jót csinálsz mostanában...apropó, ez a Stephen, a sötét tünde a barátod? Úgy nézett ki, mint aki tud egyet s mást rólad, de valamiért állandóan olyan titkolózó volt. - Kérdezett.
- Találkoztunk már, megmentettük egyszer-kétszer a másik életét, de nem mondanám, hogy barátok vagyunk. Mostanában nincs kedvem foglalkozni a titkolózókkal, nem is élünk egy helyen, miért kellene, hogy érdekeljen? - Kérdeztem savanyúan.
- Érthető, hogy is bízhatnál meg egy ilyenben… - Vonta meg a vállát, majd kis szünet után folytatta, egy kis bizonytalansággal a hangjában. - Akkor te nem ezekkel a tündékkel vagy együtt? - Kérdezte.
- Segítséget kértek, és jöttem, ez szokásom. Viszont egyre biztosabb vagyok benne, hogy ezek után maximum akkor akarom őket látni, ha csata van, és egymás oldalán harcolunk. Esetleg futólag egy-egy köszönésre. - Mondtam rosszmájúan. Az ő felfogásuk és stílusuk élesen különbözött az enyémtől, már-már annyira, hogy elviselhetetlenné váltak a számomra. Tristannak beletelt egy kis időbe, amíg feldolgozta, amit mondtam.
- Ezt csinálod amióta eltűnt a nagy erdő? - kérdezte kis szünet után, ahogy feldolgozta - Mész ide-oda és segítesz, ahol tudsz? - Kérdezte, mintha manapság erre bárkinek lehetne lehetősége.
- Nem, egyáltalán nem. A Hellenburgi Tündelégióban szolgálok, és beleszoktam, szeretem. Muszáj néha kiszabadulnom a kötelékek közül, mert nem abba szoktam bele, de a Légióban nem akkora a fegyelem, így több tér jut nekünk. - Magyaráztam, mire megcsóválta a fejét.
- Egész végig Hellenburgban szolgáltál? Bár ne mondtad volna… ha belegondolok, milyen könnyen fel tudtalak volna keresni… egy ideje érdeklődtem már utánad. Meg akartam hálálni, amit akkor értem tettél. Az életem pergett a szemem előtt le és úgy éreztem, vissza kell fizetnem az adósságomat. De időközben találtam én is mást. Meg akartam az új erdőt ismerni. Ha még több olyan fenevad lakik benne, mint a Tövislény, nem hagyhatjuk magában az idők végezetéig. Így hát ezt tettem. Tudom, nem vagy a szükségek embere, de nem vagyok egy kutyaütő harcos, jól ismerem a vadont és szeretem azt hinni, nem vesztem el egykönnyen a hidegvérem. Ha segítség kell bármiben, csak egy szavadba kerül. - Ajánlotta fel a segítségét mosolyogva. Bólntottam köszönetképpen. - Köszönöm. Például egy plusz kard mindig jól jön a Légióba. - Sandítottam a fegyvere felé. - Pláne egy olyan kard. - Erre viszont nem számított, mintha elakadt volna a lélegzete.
- Azt akarod, hogy csatlakozzak a Légióhoz? - Próbált szavakat találni. Vállat vontam. - Én nem akarok semmit tőled úgy kifejezetten. Kérdezted, miben lehetsz segítségemre, nos ebben. - Mondtam, ő pedig megrázta a fejét.
- Egyáltalán nem probléma. Csak meglepődtem. Nem gondoltam volna, hogy pont tőled fogom ezt hallani. Hogy csatlakozzak egy szervezethez, pláne egy olyanhoz, amely elkötelezte magát egy ember királyság mellett. - Felelte kissé kínosan nevetve, viszont nem teljesen értettem a problémáját.
- Miért pont tőlem meglepő? Életem nagyrészében végtére is emberek szolgálatában álltam.
- Na igen, de valamiért mindig azt gondoltam, hogy mindkét királyságban örömmel állsz szolgálatba...bár sose volt az erősségem mások megértése. - Tette hozzá óvatosan. Ő vajon az elmúlt pár évben egy kő alatt élt?
- Régen így volt. De változtak az idők, és vele változtam én is. Már nem olyan egyszerű egyik királyságból a másikba vándorolni, így választottam. - Tristan bólintott.
- Végülis jó pár éve már, hogy utoljára találkoztunk. Mikor indulsz vissza? - Kérdezte.
- Őszintén? Amint lehet. Szabadulni akarok ezektől. - Biccentettem a fejemmel utalva azokra, akik nemrég hagytak el, mire Tristan csak gúnyosan nevetett.
- Hát, ha már semmi dolgunk, akár indulhatunk is. Noha nekem még van egy kis feladatom. biztosra akarok menni, hogy a helyiek megértik, mi forog kockán az erdőbe lépéssel. És tudomásomra jutott, hogy él itt két ember, akinek a szavára biztosan hallgatni fognak. Őket kell még felkeressem. Van kedved segíteni? - Kérdezte. „Nincs”, ezt kellett volna mondanom, azonban más jött a számra.
- Neked még szívesen is. - Úgy tűnik, még valameddig itt leszek. Csodás. Tristan felállt, és intett a fejével, hogy kövessem.
- Először a városházára megyünk. A Milícia vezetője, egy bizonyos Kassandra Schröeder parancsol az önkéntes katonáknak egész Heimsrothban. Ha valakire, hát rá hallgatni fognak. A másik illetővel nem lesz ilyen könnyű dolgunk. Őt nem is látják itt szívesen, kint lakik az erdőben. De először intézzük el, amit itt el tudunk. - Rázta meg a fejét.
- Sose könnyű. - Tettem hozzá, csak hogy mondjak valamit, Tristannak viszont útközbenre is maradt kérdése.
- Jártál már az keleti erdőségekben? - Kérdezte egy kurtát nyelve.
- Csak kifelé. - Mondtam, újból visszautalva, hogy egyedül akkor, amikor a varázslat megtörtént, és elhagytam az erdőt.
- Egy darabig én sem mertem a közelébe se menni. Attól féltem, hogy visszajönnek értem. Egy idő után aztán, amikor nem leltem már jóideje a helyem visszamentem, hogy megnézzem, mi is maradt ott a nagy királyság helyén. Egy darabom még egy tünde törzzsel is találkoztam, akik az erdő mélyéről érkeztek. Tőlük is nagyon sokat tanultam arról az erdőről, és ami benne lakik. - Mondta. Morrantottam egyet, kifejezve az ellenérzéseimet a törzs felé. Nem ők voltak a legrosszabbak, de nem is szívesen beszéltem róluk... vagy senkiről, akivel ott találkoztam. Életem legkellemetlenebb, legrosszabb néhány napját töltöttem el ott Goldrencreek-ben, de ez senki hibája nem volt kifejezetten. Egyszerűen csak lehetetlen a megegyezés, és a végén mindig keserű szájíz marad az emberekben. Tristan pedig folytatta, egy kicsit megborzongva.
- Hosszabb ideig tartott, mint a tövislény természetét kiismerni. A mai napig álmok kergetnek, ahol belefutok valamibe, amit még életemben nem láttam… S te merrefele jártál? Próbáltam nem kereszttűzbe kerülni, amikor hírét kaptam, hogy majdnem mindenütt egyszerre indultak meg egymásnak a katonák. Egy faluban sem tudtam egy pár hétnél tovább maradni. - Ránéztem, kicsit hitetlenkedve, hogy semmire nem emlékszik-e, amit maximum húsz perce beszéltünk. - Én Hellenburgban szolgáltam. A Légiót nem mozgatták ki annyira, mint tehették volna, tán csak nem bíztak bennünk még igazán. - Magyaráztam.
- Nem fortyogtak miatta az ottaniak, hogy a kevesebb csatától kevesebb lesz a zsoldjuk? - Tette fel Tristan a teljesen jogos kérdést, választ azonban nem tudtam adni.
- Nem hallottam róla, bár megeshet, hogy volt ilyen. Sőt, szinte biztos, valaki valamivel mindig elégedetlen lesz. Leginkább viszont csöndben voltunk, és örültünk, hogy nem hagytak csak úgy éhen halni. - Noha vagy ez, vagy csinálnak ezernyi banditát, de ettől még értékelendő gesztus volt. Tristan bólintott egyet, ahogy csendben haladtunk tovább, egyenesen a városháza felé. Sokára találkoztunk bárkivel is, egy hivatalnoknak kinéző figura érkezett ki, látszólag teljesen véletlenül botlott belénk. Tristan Kassandra után érdeklődött Tristan, mire a férfi a Városháza mellé mutatott.
- A kapitány kint van és éppen gyakorlatozik. - Mondta, majd elment a dolgára, mi pedig a mutatott irányba. Egy gyakorlóteret találtunk, rajta két gyakorlatozó emberrel, egy férfival és egy nővel. Mindketten sisakot és láncinget viseltek, a nő egy karddal és egy pajzzsal, a férfi pedig egy csatabárddal igyekezett legyűrni a másikat. Nagyon bele voltak merülve a küzdelembe, nem is vettek észre minket. Csendben figyeltem, ahogy gyakoroltak egymással, én se szerettem, ha megzavarnak gyakorlatozás közben, így nem zavartam meg mást.
Miután végeztek, levették a sisakjukat, és pihentek. Tristan már odament volna hozzájuk, én viszont leintettem, hogy hagyjuk még őket egy darabig. A páros egy idő után magától jött oda hozzánk, és a nő megszólított minket.
- Adjon Isten, urak! Nem tűntök idevalósinak. Kerestek tán valamit? - Kérdezte. Én csak biccentettem, majd Tristanra néztem, ő tudta pontosan, mit akar mondani.
- Tristan Thawn volnék, a barátom pedig Lance Kalver. - mutatkozott, illetve mutatott be - A városi milícia kapitányához van szerencsém? - Kérdezte aztán, mire a nő válaszolt.
- Pontosan. A nevem Kassandra Schröeder. Miben lehetek a szolgálatotokra? - Mutatkozott be.
Tristan pedig elkezdett… beszélni. Sokat, mintha élete előző tíz évét azzal töltötte volna, hogy ezt a szöveget memorizálja. Csak fél füllel figyeltem oda, a figyelmem gyorsan elkalandozott, és szemügyre vettem a gyakorlóteret. Arra eszméltem, hogy Tristan sóhajt egyet.
- Huh...szerinted hallgatni fognak rám? - Kérdezett, de még mindig nem értettem, miért tette ennyire a szívügyévé, így csak vállat vontam. - Ha nem, hát magukra vessenek. Szerintem fognak, úgy néznek ki, mintha tudnák, miről beszélsz. ~ Egyébként nem is nagyon számít ~ Tettem még hozzá gondolatban, ahogy haladtunk.
- Hát, lehet nem lesz ekkora szerencsénk a másikkal. Akiről beszéltem, egy boszorkány, aki a Heimswaldban él. Úgy magyaráztak, hogy innen északra egy ösvény mentén, mely egy tisztásra vezet. Rá is hallgat a jónép, mert jó esze van...és mert a fél város tart tőle. - Húzta el a száját, én pedig nem tudtam magamban tartani a kérdést.
- Miért törődsz egyáltalán ennyire velük? - Teljesen értelmetlennek tartottam a döntését. Végül megeredt a nyelve.
- Utálom nézni, hogy az emberek szenvednek attól, hogy képtelenek felfogni, megérteni azt, ami bántja őket. Ugyanez történt a tövislénnyel és ugyanez történik most a nagy keleti erdővel. Nekem sok sebemet kellett tisztára nyalnom, mire erre a tudásra szert tettem. Nem akarom, hogy másnak is keresztül kelljen mennie rajta. Mindig is megőrjített, ha valamit nem értettem magam körül. Kölyöknek sem fértem sosem a bőrömbe. És most, hogy értem, kötelességemnek érzem ezt megosztani. Láttam királyokat, papokat, bölcseket, még félisteneket is... mérhetetlen tudással és bölcsességgel, s nem tettek vele semmit, csak hagyták, hogy mások szenvedjenek. Én nem tudnék ezzel nyugodtan aludni. - Fejezte be.
- Ahogy érzed. - Dörmögtem az orrom alá. Megértettem a motivációit, de mégse motivált igazán soha semminek a megértése azon kívül, ami a túléléshez kellett, amikor pedig végre stabil életem lett, ez csak addig bővült, hogy annyit törekedtem megérteni, amennyi a kényelmes élethez kellett. Közben beértünk az erdőbe, és haladtunk befelé. Különös hangokat hallottam, mintha valaki énekelt volna, de nem volt elég fenyegető a környezet ahhoz, hogy törődjek vele. Néhány perc múlva a kardjához kapott, és megkérdezte, hogy hallottam-e, mire némán bólintottam. Nyugtázta, hogy nem őrült meg, majd továbbmentünk. Egy idő után egy fához értünk, ami valószínűleg a hang forrása lehetett.
- Mi az ördög...daloló fák vagy...túl sok pálinkát ittam? - Tapasztotta a fülét Tristan a törzshöz.
- Vagy csak valaki van ott. - Mutattam fel az ujjammal, át a lombokon. Nem láttam, hogy bárki lett volna ott valójában, csak sejtettem, azonban a hangom magabiztos volt.
- Nos igen… - Nevetett magán savanyúan, ahogy megkopogtatta a törzset. Erre pedig egy tündér szállt le az ágak közül, amitől nekem rossz érzésem támadt.
- Hát ki meg mifélék vagytok? - Szólt, ahogy megállt egy ágon. Megböködtem Tristan oldalát. - Lehet, hogy nem kéne itt lennünk... - Mondtam, mire a férfi hátralépett.
- Mire gondolsz? - Kérdezte bizonytalanul.
- Találkoztam már ilyenekkel, ritkán jóakaróak... - Mondtam összeráncolt szemöldökkel.
- Mit kerestek? Elszökött egy állatka? - Kérdezte vékony hangon.
- Biztonságos felelnem neki? - Nézett rám Tristan, én pedig végül csak vállat vontam.
- Ha már itt vagyunk... de rá ne nézz semmire, amit csinál. - Rázkódtam össze az emlékre. Tristan a tündérre nézett.
- Egy embert keresünk, aki itt lakik az erdőben! - Mondta, ő pedig utat mutatott.
- Köszönjük! - Hajtottam gyorsan fejet és már húztam is elfelé Tristant, biztonságos távolságba érve azonban megálltam. - Az nem biztos, hogy bízni kéne benne...
Tristan egyetértően bólintott.
- Innen nem látszik, melyik ösvény hova vezet. Van ötleted?
- Nincs, és az is biztos, hogy kettőnk közül nem én vagyok a tapasztalt erdőjáró. - Mondtam. A féltünde elgondolkodott.
- Hallottam egyet s mást tündérekről, de ez az első, hogy beszélek is eggyel. Veled mit csináltak? - Kérdezte.
- Tündérré változtattak, és szörnyűségekre kényszerítettek. - Válaszoltam. Mondják, hogy az idő megszépít mindent, de minél több idő telt el, mióta elraboltak, annál rosszabb emlékeim voltak róla. Közben a tündér elkezdett kiabálni, hogy táncoljunk neki, de nem volt kedvem hozzá, így végül némi szóváltás után elindultunk a mutatott irányba. Furcsa, mély, öblös, alvó állatra emlékeztető hangot hallottam. Jeleztem Tristannak, hogy maradjon csöndben, és az egyre sűrűsödő aljnövényzetben gázolva végül egy medvét találtunk. Intettem a férfinek, hogy forduljunk meg, és így tettünk. Végül megtörte a csöndet, és megszólalt.
- Mit találtál? - Kérdezte, de a kérdést se értettem.
- Azt találtam gondolni, hogy talán el kellett volna mennünk a tündér előtt. - Mondtam. - De a városőrséggel már beszéltünk, miért is kell ez az asszony nekünk?
- Abból amit hallottam, az ő módszerei kevésbé finomak, mint Kassandra Schröederé.
- Nem értem.
- Azt mondják, képes parancoslni a halottaknak. Ha tényleg így van, egymaga nyakon tudna csípni bárkit, aki oda készülne. - Fejtette ki a féltünde.
- Akkor minek fáradtunk a kapitánnyal?
- Vannak erős kétségeim, hogy rá bírjuk venni, hogy segítsen. Elég magának való alak lehet. - Vágta rá.
- Szerintem békén is kéne hagyni egyébként. Nekromágusokat jobb békében hagyni.
- És hagyjuk ennyiben? Mi lesz ha Kassandra sem tartja be, amit ígért?
- Akkor bajban lesznek, és később tanulják meg, hogy jobb betartaniuk.
- Gondolod, hogy meg fogják? - Morgott a tünde, én pedig ekkor belefáradtam.
- Őszintén? Nem érdekel. - Néztem a szemébe. Nem akartam más felesleges játékait játszani. Körbenézett, majd beadta a derekát.
- Végül is, nem találtunk semmit. Rendben van, akkor induljunk vissza...apropó, hogy utaztál ide? - Kérdezte.
- Akkor induljunk vissza. - indítványoztam. - Haza akarok menni.
El is indultunk vissza a tábor felé, miközben Tristan kérdezett.
- Biztonságos innen Hellenburgba az út?
- Nem. - Mondtam, majd kis szünet után rákacsintottam. - Ettől függetlenül kevés biztonságosabb utat tudok. Na persze aztán ki tudja, hogy hány szörny mászik ki közben az erdőből, és nehezíti meg az életet. Reméljük, hogy egy se, merem remélni, hogy az utak elég messze vannak az erdőtől, hogy ne legyen kedvük.
- Ami vadállatokkal én találkoztam, egyik sem kedveli a füves pusztákat. Amit észrevettem, ha nyugat felé is vándoroltak, keresték a helyi erdőségeket és ott bújtak meg. - Magyarázta, majd megvakarta a tarkóját. - Noha kicsit későn jegyzem meg, de nekem nincs lovam.
- És? - Néztem rá kérdőn.
- Gyalogolni akarsz hazáig? - Nézett vissza.
- Nem, de nekem van lovam. - Válaszoltam egyre inkább összezavarodva, és ezzel Tristan se volt másképp.
- Azt akarod, hogy üljek a hátad mögé?! - Kérdezte meglepetten. Zavarodottan néztem rá.
- Mivan?
- Hát hogy máshogy férnénk rá ketten egy lóra? - Tárta szét a kezét. Kezdtem összerakni.
- Akkor most te is Hellenburg felé tartasz?
- Megmondtam, vissza akarom fizetni, amivel tartozom. Ha azt mondod ott van rám szükség, hát odamegyek. - Húzta ki magát. Jó, hogy szól...
- És én hogyan tudnék ebben segíteni? Neked vannak itt mindenfelé kapcsolataid, nem nekem.
- Ugyan, ne hízelegj. De még ha földesúr is lennék, lovat aligha fogok kapni. De ha neked menned kell, miattam ne aggódj. Gyalog is könnyen odatalálok, ha pár héttel később is. - Legyintett zavarba jőve.
- Bőven ez járna a legkevesebb kényelmetlenséggel. - Bólintottam, majd körbenéztem, hátha meglátom Kale-t. Azért el akartam köszönni. Megtaláltam őket, kezet ráztam velük, és elindultam a lovamhoz. Felültem, biccentettem Tristannak, és megrántva a kantárt elindultam. Ő viszont nem így gondolta.
- Egyébként mi dolga van Hellenburgnak mostanában az erdővel? - Mondta, mintha figyelembe se venné, hogy elindultam, de nem akartam udvariatlan lenni vele.
- Nem leégetni. Elég bajuk van maguktól, hát még egy ilyen új helyzettel birkózni... - Húztam vissza kicsit a kantárt, hogy lassítsak.
- Leégetni… Ha akarnák se lennének képesek rá. Főleg most. Hallottam, nem Bloomglade az egyetlen, aki kinézte magának a vad erdőséget. Hogy vademberek bújtak onnan elő, akik úgy néztek ki, mint akik egész életüket ott töltötték. - Mondta gúnyos hangon Tristan. Vállat vontam. Bármit csináltak ott, egyáltalán nem tartozott rám. Gondoltam a vademberek Caireen törzsének tagjai.
- Jut is eszembe, találkoztam egy különös alakkal, aki téged emlegetett. Egy démon volt, elég szálkás alkatú, nagy szárnyakkal és szarvakkal. Azt mondta magáról, hogy ő is a Tünde Erdőben élt annak idején. Úgy hívták Argran. Mond valamit a név?
- Mond. De nincs vele dolgom.
- Épp csak megemlített egy pillanatra. Rá akart venni, hogy tartsak vele. Azt mondta, hogy az ura, aki szolgál fel akarja az erdőt deríteni és ebben kellett neki a segítségem. Az évek alatt elég sok dolgok megtudtam az új vidékről. - Mondta büszkén.
- És miért nem mentél akkor vele? - Kérdeztem fáradtan, és kezdett egyre több kedvem lenni ahhoz, hogy faképnél hagyjam.
- Nem akartam- Épp az ellenkezőjéért viaskodom, hogy senki nem menjen oda, amíg meg nem ismerjük, miféle vidék is az. Amivel oda akart csábítani meg nem érintett meg eléggé. Azt mondta ő démon, én meg félvér, és bizonyos értelemben mindketten kitaszítottak vagyunk. Azzal példálózott, hogy noha mindketten a Tünde Erdőben éltünk, egyikünket sem szólított meg az a hang álmunkban, és hogy új nézetek kellenek az ómódi, maradi elvek helyett. Nem tudom, mit csináltál te meg az a démon annak idején, de jobb, ha erről tudsz. Talán egyszer téged is fel fognak keresni. - Mondta, nekem pedig végletesen elegem lett belőle is. Erre a napra biztosan. - Keressenek csak. A hangulatomtól fog függeni, hogy hogy mondom meg nekik, hogy nem érdekel. Viszont én már nagyon otthon akarok lenni, úgyhogy... Viszlát! - Mondtam, ahogy ügetésre ösztökéltem a lovam, és ott hagytam. Végre……