Tavaszi napsütés volt a gyakorlótéren, éppen jó ahhoz, hogy egy kis vívógyakorlatot tartsak a zöldfülűeknek. Nem a tündelégió kért meg, a zsoldoscéh fogadott fel, hogy mielőtt még a mi dolgunk elkezdődik, segítsünk nekik. Ez egy kölcsönös megállapodás volt a sereg és a zsoldoscéh között, mi tanítottunk és olykor felszerelést adtunk nekik, ők pedig nekünk embert, amikor szükség volt rá. Eleinte jól ment, mindannyian fegyelmezetten viselkedtek, de aztán valami történt: egy csoportnyi lengén öltözött leányzó, akik nagyon úgy néztek ki, mint akik maguk is valami szabályszegést követtek el, odaálltak a gyakorlótér mellé. Álmodozó tekintettel nézték egy darabig a fiúkat, akik becsületesen próbáltak koncentrálni, de egyre kevésbé ment. Lassan elszállingóztak, elfutottak a lányokkal, és sajnos nem voltak meg az eszközeim, hogy itt tartsam őket: nem tartoztak nekem semmivel. Egy részem megértette őket, az ő korukban én is elszaladtam volna talán, a másik részem pedig a dühös oktató volt, akit néhány szoknya súlytalanná tett. Az utóbbi nyert, és mérges lettem. De úgy igazán. Nem akartam elhinni, hogy ezeknek a semmirekellőeknek ennyit ér a munkájuk, és az én munkám. Füstölögve vonultam be a zsoldoscéhhez közölni ezt az incidenst a kapitánnyal, majd a válaszát sem vártam meg, sarkon fordultam, és elindultam. Ezt csak sörrel lehet leöblíteni. Volt a város egy külső részén egy kocsma, nem volt nagy, sem látogatott, cserébe megbízható. Cseppet sem fényes hangulatban, határozottan nyitottam be, és baktattam oda a pulthoz.
- Két barna sört. - Hagytam meg a csaposnak, ahogy körülnéztem. Megláttam magam mellett egy férfit, akinél alacsonyabb embert utoljára akkor láttam, mikor gyerekként tükörbe néztem, és úgy döntöttem, heccelődöm vele egy kicsit. rám fért.
- Hé, te! Kilátsz egyáltalán a pultra? Ne kérjek neked valamit a lábad alá?
- Két barna sört. - Hagytam meg a csaposnak, ahogy körülnéztem. Megláttam magam mellett egy férfit, akinél alacsonyabb embert utoljára akkor láttam, mikor gyerekként tükörbe néztem, és úgy döntöttem, heccelődöm vele egy kicsit. rám fért.
- Hé, te! Kilátsz egyáltalán a pultra? Ne kérjek neked valamit a lábad alá?