Ám pihenésük nem tarthat soká.
Nem sokkal azután, hogy a felderítők a hatalmas menettel kilovagolnak a várból, Mináékhoz érkezik valaki. A mesterkovács az, aki von Nebelturm kisasszonnyal dolgozott nemrég.
Mina még mindig - vagy újból - karikákkal a szeme alatt, de készségesen kapja fel a fejét a közeledtére. Meglepett riadtságát egészen jól leplezi. Úgy sejtette, pár órácskát még magukra hagyják őket. Damien nem engedte el magát, lényegében végig tettrekész volt, így szinte megkönnyebbül, mikor a kovács megérkezik.
- Úrnőm, Nagyuram! – köszönti őket meghajolva.
- Legyen üdvözölve. Mit tehetünk Önért? - kérdi Damien, míg Mina melléáll és sebtében kiegyengeti ruhája némely összegyűrődött fodrát.
- Felkéhetem, hogy legyen segítségünkre. Éppen mágiát üttetünk az Erika úrnő leendő vértjébe és minden segítségre szükségünk van, hogy az esetleges baleseteket megelőzzük.
A grófnő szemei felcsillannak kissé. Bűvölt vért... igazán nem bízzák a véletlenre.
- Ez kiváló ötlet. Mit tudok tenni a megelőzés érdekében?
Nem a szakterülete az efféle. Az általa használt mágia többsége azonnal használatba kerül és meg is szűnik, amint abbahagyja a varázslás. Kevés bűvölt tárgyai mindössze ékszerek, melyeknek veszélyeiről, ha vannak is, eddig nem tud, pusztán energiát tárolnak.
- Minden segítségre szükségünk van. Nem hiszem, hogy láttam valaha vértet ennyi pecsétet viselni... – felel a kovács, s meg is indul. Úgy tűnik, amíg a helyszínre nem érnek, nem kapnak pontos magyarázatot arról, mit kell tenni.
Ezekkel kapcsolatban mindig türelmetlen volt. De most fáradt ahhoz, hogy faggatózzon, s végtére is hamarosan kiderül.
Követik hát őt.
A kovácsműhelybe belépve olyan forróság fogadja, mely csak azért nem rémiszti meg, mert tűzmágiája hasonló elemi veszélyérzetet sugárzott – eleinte. Azóta megszokta. Ez azonban mindenütt ott van. Ellentétben viszont használt varázslataival, ez nem fárasztja… pusztán annyiban, hogy kissé nehezebb venni a levegőt itt.
- Egyelőre még nem a páncél anyagával dolgozunk. Az ahhoz túl értékes. Hanem előtte ki kell próbáljuk, hogy a mágikus adottságok, amikkel a páncélt fel kívánjuk ruházni, elég stabilak-e. Ennek érdekében egy próbababán fogjuk ezt kikísérletezni. – magyaráz a mester, s Mina és Damien tekintete a sarokba ugrik, ahol egy bádogból alkotott páncél-utánzat áll. - Ez itt csak egy apró kis makett, amit hulladékból eszkábáltunk össze. Kicsivel kevesebb hely van rajta ráolvasásoknak, így ha ezen meg tudjuk tervezni, az igazi sem lesz akadály. Íme a tervezet... – terít ki eléjük egy jókora tervrajzot.
Mina ösztönösen közelebb hajol, hogy a cirkalmas jeleket megvizsgálja. Egy vért és egy alabárd rajzát látják, rajtuk bűvigék tucatjai sorakoznak, ahol pedig nem azok, ott rúnák. Enyhe ámuló hang hagyja el Mina ajkait.
Damien egyenesen félelmetesnek találja az ábrát. Főleg, hogy feltűnik rajta valami, amelyről még Mina eleget magyarázott ahhoz, hogy felvillanjon, mint vörös veszélyjelző.
A pecsétek vészesen közel vannak egymáshoz.
Azoknak soha nem szabad összeérni.
A kérdésre hirtelen tekint föl, majd kissé elgondolkozik.
- Igen. Tulajdonképpen gyakran használom őket, de... használtam - billenti oldalra a fejét, kijavítva magát -... ám nem pecsét formájában. Öltözékekbe, páncélokba még nem helyeztem védelmet. - Egyszerre izgatottan és némileg aggódóan néz a kovácsra. Vajon a tudása összeegyeztethető az ő mágiájával?
- Nem is arra lesz szükségünk. Hanem ha véletlenül az egyik kovácsunk félrehúzná az ecsetjék, azonnal le kell őt fedni, mielőtt a mágia kárt tenne benne. És úgy gondoltam, hogy egy hadviselt mágusnál nincs is jobb ember, hogy a veszélyt időben észlelje.
Vagy úgy!
Ajkai elnyílnak és szemöldöke felemelkedik a felismeréssel. Lassan bólint egyet, "minden-meg-lesz-oldva"-tekintettel. A "hadviselt" szót igyekszik figyelmen kívül hagyni. Egy vértről van szó. Csak a reflexeire kell hagyatkoznia, észlelni a mágiát időben. Figyelni a pecsétek határait. - Vagy úgy. Számíthat rám. Megteszem, amit tudok - teszi hozzá, s mintha egy kis bizonytalanság fészkelné be magát a hangjába. És ha elvéti? Ha miatta valami baja esik valamely kovácsnak?
Nem ő viszont az egyedüli mágus. Többen külön-külön részeit kapják megfigyelésre a páncélnak. Azután végül egy-egy mesterre fókuszálnak és az ő mozdulataikat figyelik.
Mina egyre növekvő aggodalommal fürkészi a számára kijelölt területet, pislogni is csak azért pislog, hogy szeme ne könnyezzen be, még inkább elhomályosítva látását. Hirtelen villanást érzékel, s tekintete elugrik onnan, ijedten pillantva fel a balesetre, kissé fel is sikkant. Valamelyik másik területen összeérhetett két pecsét. Az egyik férfi bajsza megperzselődött, és a szemöldöke is…
- Minden rendben? Jól van? - fixálódik tekintete a sérült arcra, de elsőre úgy fest, csak a szőrök látták kárát...
- Épp kérdezni akartam, mi történik, ha... nos, ez történik - mondja halkan Damien.
A férfi az arcához kapadozik, ahogy a kormot próbálja lesöpörni magáról.
- Élek! – felel nyögve. Az egyik tanonc végül nyakon önti egy vödör vízzel. - Áh, elég legyen, nem kaptam lángra!
A bőrén is hólyagok tűnnek fel… ennek ellenére még mindig folytatni tervezi a dolgot. Nem úgy fest, hogy le lehetne beszélni róla. Végül hideg követ csomagolnak ruhába, és azt teszik kipirosodott, égett bőrére. Ezek után folytatja a pecsétrajzolást.
Damien nem ért a mágiához annyira, ellenben más feladatot nem kapott, így jobbára nézi az eseményeket, kissé félszegen álldogálva ott. Egy teendőjét azonban felismeri: megnyugtatni Minát.
- Ne aggódj, őt is figyeli valaki. A saját területedre figyelj csak - szól halkan. Mina csak csendesen bólint. Igyekszik lassan venni a levegőt.
Ezután a kovácsmester arra instruálja őket, hogy egy embert figyeljenek mind. A felelősség megoszlik.
Mina rájön, milyen rég volt már ilyen helyzetben. Régen gyakorolt hasonlót, sőt, nagyon rég varázsolt úgy, hogy az nem csak őrá és Damienre vonatkozott. Itt nincs csata. Itt apró, kifinomult vonalak vannak. Amelyek veszélyesek, de mégis – valahol hasonlít a művészetre… Lassan megnyugszik kissé.
Egyszer csak feltűnik neki, hogy a kéz kissé túlságosan közel viszi az ecsetet egy másik pecséthez.
Mina hirtelen, de halkan szólal meg: - Vigyázzon! - és felkészül rá, hogy alkosson egy sötét burkot a férfi teste köré, ha az ecset mégis átmenne a másik pecsétbe.
A férfi felkapja az ecsetet, azonban a festék úgy csöppen, hogy pont összefolyik egy másikkal…
- Nem, nem, nem! - hadarja hirtelen egyre magasodó hangon, ahogy látja, bekövetkezett a baj. Mina ösztönösen hátrébb lép, közben a férfi teste köré folyatva a védőburkot, s csak remélve, a többieknek nem fog ártani a pecsétek összeérése...
Egy robbanás rázza meg a termet. A férfi rendkívül ijedten dermed mozdulatlanra, pedig a mágia nem bénítaná őt meg. A lángok, melyek össze-vissza sebeznék testét, csak a szemei előtt, a burkon kívül táncolnak, míg ki nem alszanak. A pecsétíró félénken tátogni kezd, nem biztosan, tud-e beszélni.
- Köszönöm szépen... – mondja végül egy nagy szusszanást követően.
Mina kimeredt szemekkel, lélegzetvisszafojtva, majd annál hevesebben lélegezve szemléli az eseményeket. Valamiért a férfi rémülete rá is átragad, pedig már használta többször ezt a varázst. - I-igazán nincs mit... elnézést, azt hiszem, pontosítanom kellett volna, hogy is néz ki ez. Ne aggódjon, nem bántja Önt, visszacsapódik róla minden. De most már eltüntethetem - halkul el a hangja, mintha magát is nyugtatná ezzel.
A férfi keze egy darabig remeg még, azonban ez sem tántorítja el, hogy folytassa.
Mina kezdi úgy gondolni, talán nincs más megoldás számukra.
Idővel annyira belefeledkezik a koncentrációba, hogy fel sem tűnik neki igazából, mi zajlik körülötte. A tanoncok újra- meg újrarajzolják a pecséteket, a kovácsmester elmondása szerint egy apró hiba is ronthat a páncél minőségén.
Valójában nem is ő alkot, mégis az alkotási tevékenységhez hasonlatos ez, s csak feje és szeme fáradása közli vele, hogy már elég sok ideje csinálják. Ekkor jut eszébe, hogy Damien valamivel korábban odahajolt hozzá és halkan annyit mondott: - Majd visszajövök. A pihenőkör során eszmél csak fel, és párat pislogva fújja ki magát. Ekkor veszi szemügyre a többi mágust, akikre eddig nem tudott sok figyelmet fordítani, hisz a munkájukkal voltak elfoglalva. Néhányan a ruhájuk alapján nemesek, lovagok, néhányan udvaroncok.
- Igazán köszönöm - lihegi, ahogy egy apródtól átvesz egy pohár vizet, s mohón meg is issza egyből az egészet, majd kissé zavartan elvörösödik. Bár nem igazán lehet hová, valószínűleg az egész feje vörös már jó ideje.
A kovácsmester ismét kitüntetett alázattal hajol meg felé.
- Minden köszönetem. Úrnőm hatalmas segítség volt a műhelynek.
Mina kifújva magát, füle mögé tűr egy tincset elszabadult hajából. - Csak azt tettem, mint mindenki más is a jelenlevők közül - mosolyodik el fáradtan. - Örülök, ha segíthettem. Hm... van valami mód, hogy biztosra menjenek a páncél biztonságosságával kapcsolatban? Ennyi munka után igazán kár volna, ha mégis baleset következne be.
- Ha nem volna nagy kérés, számíthatunk a segítségére a tényleges páncél kovácsolásakor is?
A társalgási fordulatok… Ha nem volna nagy kérés… Néha tényleg elbizonytalanodik, mi célból is hívták őket ide? Ha módukban áll mindent visszautasítani.
Most, hogy befejezték a munkát, érzi, mennyire el is fáradt, így a gondolat, hogy valóban visszautasítsa, csábító. Azonban… ígéretét tette, hogy segít az úrnőnek a biztonság helyreállításában. Mi oka lett volna otthagynia Sebastiant, ha nem végzi a dolgát?
Pár kérdéssel tolja ki a válasz idejét.
Lassabbat pislog.
- Ez... felteszem, hasonló művelet lenne ehhez?
- Igen, még talán kicsit egyszerűbb is. A próbavértet úgy terveztük, hogy nehezebb legyen festeni rá, mint a jól megmunkált acélra, így a festőknek nehezebb dolga volt.
A kovácsmester nem kíméli az embereket…
Némi meglepetéssel nyílnak el az ajkai.
- Értem... - elmélázva néz a bádogalkotásra, megpróbálván felfedezni, mi lehetett a nehezítő tényező. Végül is a bádog felülete jóval másabb, mint amiből feltételezhetően a páncélt magát fogják készíteni. - Mikor tervezik ezt a páncélt elkészíteni?
A férfi határozottan felel.
- Néhány napon belül megkezdjük a munkát. A ráolvasás egy napon fog történni, hogy ne kell minden nap a varázslók között téblábolni a forró anyagokkal. Kérem, ha van bármi kívánsága, nevezze meg a munka időpontjával kapcsolatban. Örömmel igazodunk hozzá.
Kifúj egy adag levegőt.
- Talán ha... lehetne estefelé? Amikor már hűvösebb van? - halkan felnevet. Érzi, hogy túl rövid mondatokban beszél, de a hőség és kimerültség a fogalmazása rovására megy.
- Értettem! Semmi akadálya. – érkezik a gyors válasz.
Némileg furcsállóan pislant egyet.
- De persze nem csak az én dolgom lesz, így... - körbetekint a többi jelenlévő máguson -... nem sajátítanám ki a döntés lehetőségét. A fontos, hogy éberek tudjunk lenni, nemde?
Az egyik mágus gyorsan közelebb sétál.
- Áh, az nem probléma, asszonyom. Elég jóra főzik a várban az élénkítő italt. – A csapaton általános derültség lesz úrrá. [color:0122=##dbc93d] - Azt hiszem, hársfavirággal ízesítik. Kér esetleg egyet? A konyhafőnök már biztosan főzött friss adagot.
Halkan felnevet válaszul. Mosolya megszokott társalgási mosoly, némi aggodalommal. - Köszönöm, nem élek ilyenekkel - emeli fel a kezeit.
- Természetesen. – érkezik a gyors felelet, s annyiban hagyják.
A gyakorlás befejeztével a kovácsműhely kiürül.
Damien nem tért vissza, azonban igencsak ebédidő van, Mina gyomra is jelzi ezt, megindul hát.
A várkert felé haladva egy ismerős alakot pillant meg. Azazhogy talán ő pillantja meg Minát először. A démon, akit von Bertold azzal a fájdalmas varázslattal „fogott meg”, most szabadon járkál a várkertben, és lelkesen integet Minának.
Meglepetten lassít le, majd torpan meg. Megvárja, míg odaér hozzá a másik.
-Üdvözlöm, kisasszony. - köszön neki jókedvűen a démon. -Még nem volt alkalmam megköszönni, hogy segített idejutnom. – hálálkodik széles mosollyal.
Ezúttal Mina válaszmosolya is őszinte.
- Igazán szívesen. Úgy látom, jól megy a sora - mondja kissé kérdő hangsúllyal. Utána eszébe jut, jó választása volt-e ez a szavaknak, de már mindegy is. A démon valószínűleg olyan vidám, hogy nem fog megsértődni.
-Már sokkal jobban érzem magam! – felel a korábbihoz hasonló élénkséggel a démon. -Bár még sokmindent nem értek, ami itt körülöttem történik, kisasszony. Itt a ház falai például már állnak, de nem értem, mire kell ilyen magas mennyezet. – mutat a várfalakra, és Mina kábán követi tekintetével a kezét. -Kész rémálom lesz a tetőfedés. Én már csak tudom, kiváló ács vagyok, tudja kiskegyed.
- Óh, igen? - kérdez vissza az ácsra. - Nos, ez nem... ház. Vár. Erődítmény. Támadások ellen, tudja. Öhm... fentről... fentről sokkal jobban látni. Látják, ha jön az ellenség. - magyarázza sorra.
Fogalma sincs, honnan jönnek ilyen könnyen a magyarázatok, és bele is pirul, hogy egy felnőtt férfinak tűnő valakinek magyaráz erről. De hát biztosan tudásdémon.
De hát... akkor... hogyhogy nem...
Óh, hát persze. Nemrég „jött a világra”.
Elszorult szívvel nézi és némi kétségbeeséssel, hogy hogy fogja kivágni magát ebből. Valamiért arra nem gondolt, hogy a tudásdémonok életük elején még… nem rendelkeznek annyi tudással.
-Ó, mint egy hosszú kilátótorony! – csap a kezébe felismeréssel, és Minának kissé tátva marad a szája, ahogy tanácstalanul álldogál. -De nincs ez útban, hogy ilyen fene szélesre húzták föl?
- Az... az az egyik lényege, hogy útban legyen, pont. Tudja, most... sok zsivány tanyázik a környéken. És... az északiak is intéznek támadásokat errefelé. - halkítja le a hangját kissé szomorkásan.
-Északiak...ezt már páran emlegették... – felel a másik tétován.
Nem most fogja előadni Veronia történelmét. Pláne nem fog a saját kudarcáról beszélni, ami lényegében megegyezik az északiakkal… Mások számára nem, csak az ő számára, de ez éppen elég… S egyébként is, várja az ebéd.
- Igen... nos... azt mondta, ács, igaz? Mondja csak, hol dolgozott? - néz a szemeibe kíváncsian.
Megkondul a vészharang. Nem kellene ezt tennie. Nem szabadna ezt tennie. Nyilvánvalóan nem volt az. de vajon mit tesz, ha ezt megtudja? Elhinné egyáltalán?
-Nos én...nem emlékszem. - von vállat a férfi, Mina nem túl nagy meglepetésére. Mi lehet ilyenkor az elméjükben? -De az voltam, a Jóisten a tanúm rá!
Isten elfordult a démonoktól, ahogy átkosok a vámpírok is… De ő ezt nem tudja.
Tétován néz maga elé, majd nehézkesen vesz egy mély levegőt. - És most... most mi lesz Ön?
A jövője még lehet jó. Nem ő az egyetlen démon itt. Sokan vannak. Hasznát vehetik.
-Nem tudom... de majd csak lesz valami. Azt hallottam katonákat keresnek, az egy jól fizető munka.
- Ez... ez így van... Veszélyes szakma. Az olyanok általában többet is fizetnek. - Egyik lábáról a másikra áll, elréved az emlegetett várfalak felé egy ideig.
Jól fizető. És veszélyes. És a katonák közt rengeteg töltelék van, aki csak arra jó, hogy az első támadásokat felfogja. És valaki, aki háznak vagy kilátónak nézi a várfalat, vajon mennyire volna hajlandó ölni? Vajon mennyire tudná, mi történik? S nem inkább ő lenne az első, akinek a testét átszúrják és vége lesz ott az életének?
- De... mondja csak, miért nem lesz ács errefelé valahol? Vagy... akár máshol. Építhetne valóban, házakat. Vagy kilátókat. Vagy akár... az apróbb dolgokat nem kedveli? Bútorok... - sorolja.
-Jobb kedvelem a magas, grandiózus épületeket. – kezdi a férfi, és ismét mosoly ül az arcára. -Kecses, magasztos tornyok, hatalmas házak, szárnyalnak, egészen az égig... egyszer talán látni fogok saját szemeimmel egyet, mely keresztüldöfi magukat a felhőket. Akár a Bábel tornya.
Mina alig akar hinni a fülének.
Mit követhetett el az a… valaki, akiből ez a lény született? Hogy lehetett valóban annyira bűnös az, aki őt emlegeti és nem áll szándékában ártani senkinek?
A démonok végül is… új esélyt kapnak. Talán őneki sikerülhet… talán ő visszakaphatja, amit elvesztett.
Mina azon veszi észre magát, hogy ismét mosoly ül az arcán. Enyhe szúrást érez az orra tájékán.
- Hát akár Ön is építhet ilyet. - Lehalkítja a hangját és úgy szinte súgja: - A felhők reggelente igen alacsonyan vannak. - kuncog, és felidézi a Nachtraben-torony díszes, sötét ékszer-alakját, amint a hajnali ködben szaladták körbe Adelinnel és néha Dominikkel együtt. - Én is egy ilyesmi helyről származom. - mondja halkan. A gyomra kissé megkordul.
-Tudna esetleg mesélni róla? A helyről, ahonnan jött? Papírra vetné a szavait, hogy később álmélkodhassak rajta.
Halkan elneveti magát. Le sem tagadhatná. És nem látja. Kellene neki egy tükör… de… tetszene-e neki az, amit benne lát? Ha rájönne, hogy egy istentelen teremtmény, és szabadulásához nemet kellene mondani arra, amit a legjobban kedvel?
Olyan rég mesélt bárkinek is a toronyról… Neki talán szabad…
Elgondolkozón néz a le a lába elé.
Arca még mindig vörös, nem csak a melegtől, ahonnan jött.
- A Nachtraben-torony volt. Onnan jöttem, el kellett hagynom, mert... szörnyűségek történtek, nem érdekes, erről nem kívánok beszélni... De a torony, az... az néha hiányzik. Nem, mintha most nem lenne elég jó kilátásom - nevet fel ismét. - Elnézést, elkalandozom. Tehát a Nachtraben-torony... nincsenek ablakai, tudja, ám akadnak díszes kiszögellései. Azok hasonlítanak arra, mint más kastélyokon az ablakok. Sok irányba kiterjeszkednek a folyosói oldalt, mintha... kicsit, mintha az égben járnánk. Amikor a bástyákon jártam, úgy képzeltem, amikor éjjel kint voltam a sötétben, hogy alattunk csak a mélység van, és az égben lebegünk valahol. És amikor reggel köd volt... akkor ha felmentünk, lent olyan fehérség volt, hogy szintén nem lehetett látni a talajt.
Megnyugvás költözik az arcára, szemében ott tükröződik a szépség, melyet örökre elraktározott magába.
Időközben fel sem fogja, hogy szavait sebes sercegéssel vési papírra a férfi.
-Hálásan köszönöm. Majd megmutatom a rajzaimat. De most mennem kell. Már egy ideje keresem a többieket, de nem találom őket sehol. Isten áldja! – azzal már fordul is és megy elfelé.
Rajzait??
Elámulva néz utána, kissé kábán, ujjai mozdulnak, ahogy támaszpont után keresgél a levegőben…
Éppen arra gondolt, hogy lerajzolná a tornyot. Hogy festhet majd egy tudásdémon szemével?
- A... többieket? - kérdi fél-hangosan, nem biztos benne, hogy még lehet hallani. Egy csepp indul útjára a jobb szeméből lefelé.
A démon meghallotta.
-Áh igen, a többi ember kevés emlékkel, akikről meséltem. Egy ideig együtt mozogtunk, de reggel óta nem találom őket.
Egy csapat démon, aki nem tudja, mik ők.
Mi lesz velük?
Egy ideig még áll ott, szemei előtt inkább a tornyot látva, s egy másik tornyot: azt, amelyet a férfi épített.
Gyomra korgása emlékezteti, hogy a saját sorsa miatt sem ártana aggódnia, így folytatja útját az ebéd felé.