Kettő út állt Suzy előtt. Egy nyitott vaskapun túl a lépcső lefelé a pincébe, illetve egy folyosó, ami egyenesen fut végig a másik szárnyon. Erik már természetesen végig vezette őt, így nagyjából tudta, hogy a folyosó közepe tájt van a könyvtár, valamint a kijárat az istállók felé. Mivel a folyosót már látta, a pince felé vezető út jobban izgatta a fantáziáját. Ugyan akkor tartott is tőle, hogy bajba kerül, vagy olyasmivel találkozik, amivel nem kellene. Végül mégis a kíváncsisága győzött, és óvatos, lassú léptekkel elindult lefele, figyelve minden zajra, hogy ne érhesse meglepetés, amire nincs felkészülve.
A megszokott elvárásokkal szembe menve, ahogy Suzy haladt lefelé a lépcsőn, a levegő nem hűlt, sokkal inkább melegedett, s mire leért a lépcső aljára a meleg csaknem tábortűzből áradó hőségre emlékeztette. Csodálkozott a melegen, és nem kevésbé óvatosan lépkedett tovább, bár nem tekintette rossz előjelnek, hogy nincsen hideg.
Odalent egy aprónak nem nevezhető borospince tárult elé, a polcok azonban üresek voltak. Se üvegek, se hordók nem voltak ott, cserébe viszont remekül át lehetett látni a homályon a pince végében található ajtóig, amely alól ömlött a fény. Hang csupán a saját szuszogása és cipőtalpának koppanása volt hallható. Suzi nem értette, miért nincs semmi a polcokon, de az ajtó jobban érdekelte a hordók hiányánál. Odament mellé, és előbb benézett, nem akart sem udvariatlan, sem gyanús lenni.
Az ajtó zárva volt, mikor Suzy odaért, bentről azonban egy mély, dörmögő hangot hallhatott magyarázni, noha érteni nem értette a szavait. A kulcslyukon bekukucskálva több apróságot vélhet felfedezni. A szoba nem olyan nagy, mint a pince, bár az oldalsó falait nem lehetett látni onnan. Az ajtótól pár lépésre egy magas alak áll, túl közel az ajtóhoz, hogy az arcát is látni lehessen, de mellette Lili köpenyét láthatja ellibbenni. A fényforrás pedig, amely túl erős volt, hogy gyertyából jöjjön, egy gömb volt. Egy aranyszínben úszó gömb, amely a magas férfi előtt lebegett, éppen csak láthatóan.
A mormolás hirtelen abbamaradt és a magas alak félrefordult kissé, majd várt.
Mivel voltak itt, ráadásul többen is, nem szerette volna kísérteni a sorsot, ezért visszafordult. De ugye lesz még alkalom tanulmányozni mit csinálnak? Kíváncsi lett, és Armaros feladatát is meg tudná csinálni.
Már éppen a lépcső aljánál járt, amikor hallotta az ajtót, nagy nyekergéssel kinyílni, pont csak annyira, hogy valaki kiosonhasson rajta. Ha Suzy visszanézett volna láthatja, hogy a pince teljes sötétségben fürdött, hiszen a fény, ami egészen addig az ajtó alól áradt, halvány emlék volt csupán. De a lány nem fordult vissza, hiszen akkor biztos észreveszi, aki kijött. Halk léptekkel lépkedett fölfelé, de azért figyelt, már csak a sűrűsödő sötét miatt is.
-Lenne kedve bemutatkozni a kisasszonynak? - hangzott fel a kérdés a lépcső tetejéről, még mielőtt Suzy megláthatta volna, ki is állt fönn. A férfi hangja mély volt, markáns és kissé rekedtes. A lány kicsit ijedten torpant meg, és nézett fel. Aztán eszébe jutott, hogy ő a gróf lánya, és éppen ismerkedik a kastéllyal. Legfeljebb megmondja az illető, hogy kerülje ezt a pincét, nem? Más baj nem történhet.
- Suzi vagyok - mosolyog a férfira láthatóan is megnyugodva . Ahogy felnézett, egy igen magas férfi állt előtte, barna bőrzekében, barna bőrnadrágban, fekete bőrcipőben, kibontott varázslóköpennyel a vállán. Övéről lánc lógott, annak a végén egy vaskos könyv, másik oldalán egy pálca, olyan fehér, mint a hold. - Ön ki-csoda? - kérdezett vissza kiváncsian csengő hangon. Még nem döntötte el, hogy jó ötlet lenne-e elárulni, hogy tisztában van a mágus jelenlétével a kastályban. Talán jobb minél tájékozatlanabbnak tűnni, hogy semmi okot ne adjon gyanakodásra.
-Suzi! - mosolyog vissza rá szélesen a férfi, vaskos barna szakálla fölött. - Örülök, hogy megismerhetlek. Az én nevem Mathias. Mathias Krügner. Minek köszönhetjük az ittléted? Engem nem is értesítettek, hogy vendégünk lesz. Ha ezt tudom, kicsinosítom a kastélyt. -
Kicsi zavartan kezdi csavargatni a haját, míg azon gondolkodik, mennyit áruljon el. Aztán úgy dönt, az igazság a legbiztonságosabb, és célravezetőbb. Elvégre sokmindenre ad okot, és magyarázatot.
-Azt mond-ták, hason-lítok a gróf lá-nyára. A gróf biz-tos ben-ne, hogy ő va-gyok. - vonta meg a vállát. - Én nem tu-dom. De itt ma-radok megtud-ni. - magyarázta. - Ne-ked is ke-llett vol-na szól-ni? -
A férfi igen meglepetten vonta fel a szemöldökét a magyarázatra, majd kacagni kezdett és megrázta a fejét.
-Erik végleg elveszítette talán az eszét... Ne mond el neki, hogy ezt mondtam. - legyintett egyet és megdörzsölte az arcát. - Nem, nem kellett volna szólni. Amúgy is nagy munkában vagyunk. Csak hallottalak szimatolni az ajtóban, így gondoltam nyakon csíplek. De ezek szerint te most otthon vagy... Mikor is érkeztél? - kérdését ugyan neki szegezte, de tekintete a lány válla fölé tévedtek, s ajkai kissé összeszorultak.
- Csak ma - válaszolta Suzy - Az-ért szere-ttem vol-na körbe-járni. Ne ve-sszek el. Nem a-kartam zavarni… -
- Nem hiszem, hogy zavartál volna. És nem kell annyira félned, hogy a szavaid is elakadnak. Nem vagyok én annyira ijesztő alak. - kezével legyintett is egyet, hogy jöjjön közelebb, ne álldogáljon fent a lépcsőn. - Akkor még bizonyára a tanítványommal sem találkoztál. Lilianna Krügner. Az én zseniális unokahúgom, aki éppen mögötted áll és nem mer megszólalni azzal az éles nyelvével. -
- Lili? - vidult fel a grófkisasszony a név hallatán - Összefu-tottunk, mi-kor indul-tam felfedez-ni - fordult vissza boldog mosollyal a lány fel. És valóban, éppen csak egy lépcsőfokkal lejjebb ott állt Lili, szúrós szemeit a hátába mélyesztve.
-Ki is ijesztetted a kezemből a pergameneket. - bólintott a lány, s Suzy mellett mesterére nézett. - Akkor most szünetet tartunk? -
-Ne hara-gudj… - szabadkozott a lány - Csak o-lyan ki-halt a kas-tély, ö-rültem, hogy lá-tok valakit. -
-Az ereklyék nem mennek sehová. Később is tudunk foglalkozni velük. - válaszolta Mathias. A lány megkönnyebbülten felsőhajtott és vállai megereszkedtek. -Nem olyan nagy ez a kastély, hogy el lehessen veszni benne... Van esetleg valami ami különösebben érdekelne? Mi szívesen elkísérünk. - ajánlotta Suzinak. - Lilianna még a kisebb zegzugokat is ismeri, főleg az új építési területeken. Tényleg, azt is láttad már? Igazán remekül halad a munka. -
-A gróf meg-mutatta nagy-jából a kas-télyt, de az is-tállóba és oda nem vitt el - magyarázta. Szeretett volna lelkesnek tűnni, de nem nagyon sikerült neki. Még mindig tartott tőle, hogy itt ragad. Kísérettel pedig nehéz menekülőutat keresni.
- Óh! - sóhajtott fel Mathias, közömbös csalódottságot mutatva. - Akkor viszont én beszélek a gróffal, lenne néhány jelenteni valóm neki. -
- Megmutathatom Suzinak, min dolgozol? - kérdezte fürgén Lili, mielőtt mestere eltűnt volna.
- Gondolod, hogy értene bármit is abból, amit lát? -
- Ha elma-gyarázza, biz-tos - csillant meg Suzy szeme. Így megtudhat valami fontosat, és Armaros megbízásával is valószínűleg haladhat
A férfi torkából kellemetlenül öblös és cinikus kacagás tört fel, majd megvonta a vállát.
-Miért ne? Próbálkozzatok meg vele. - azzal egy éles pukkanás és egy villanás következtében a férfi eltűnt.
Lili láthatóan büszke volt és azonnal elindult vissza a pincébe, ahol néhány másodperc múlva egy gyertya fénye kezdte elkergetni a sötétséget.
-Gyere Suzi! - szólt lentről a lány.
~Tartsd nyitva a szemed. ~ hangzott Armasos figyelmeztetése.
A lányka boldogan mosolygott. Ez érdekes lesz! Armaros figyelmeztetését szinte meg sem hallotta, de magától is óvatos volt, mint minden idegen közegben. Mindent jól megnézett, amint belépett a szobába, lelkes tudásszomjjal.
-A nagybácsim hivatalosan a Máguskör ügyeivel foglalkozik, ez amolyan... bemutató project, hogy én is megtanulhassak mindent. - kezdte el lelkesen Lili, ahogy benyitott a hátsó szobába.
- De jó ne-ked! - lelkesedik Suzi is. Sajnálja, hogy Armaros nem tudja így tanítgatni. De tudja, hogy lehetetlen lenne.
Nézegette az ábrákat, a polcokat. A gyertya fénye ugyan nem volt olyan erős, azért éppen elegendő volt, hogy bevilágítsa az asztalt a szoba közepén, a fehér falat és a szénnel ráfirkált arkán szimbólumokat, valamint a könyvespolcokat a szoba két oldalán. Egyik tele könyvekkel és pergamenekkel, a másik tárgyakkal, amelyek az árnyak rejtekében csupán amorf alakoknak látszottak.
-Mennyit tudsz az arkánumról? A mágia folyamáról? - nézett Suzyra csillogó szemekkel a lány.
- Nem so-kat - ismerte be Armaros tanítványa - Nem ta-nultam még ele-get, hogy érdem-es lett volna tanul-mányozni a szim-bólumokat. -
-Nem baj! - legyintett a lány és letette az asztalra a gyertyát. - A lényeg az, hogy a mágiát meg lehet zabolázni, hogy tárgyakba áramoljon. Hasonlóan, mint egy varázspálca, amit Mathias is használ, csak nem kell, hogy varázstudó használja. Mint például az a kesztyű ott. Nézd csak! Bőrkesztyű, amibe bele lettek veretve a pecsétek, amik meg lettek bűvölve. Ez egy varázsló által alkotott mágikus tárgy. Nagyon vicces amúgy. Szeretnéd kipróbálni? -
-Bizton-ságos? - kérdezte Suzi, nézegetve a kesztyűt. Nem úgy tűnt, hogy ez a tárgy kellene Armarosnak.
- Igen, igen. Csak húzd fel az egyik kezedre és tapsolj vele. Azzal aktiválhatod. -
A gróflányka óvatosan felhúzta a kesztyűt. Mielőtt tapsolt, igyekezett megérezni, hogy mi is van a kesztyűvel. Ahogy felhúzta, egyszerű bőrkesztyűnek érződött, kissé használt, s nehezebb a fémek miatt, de semmi más. Aztán, mivel nem támadt rossz érzése, tapsolt, várva, mi fog történni. A levegő hirtelen megváltozott. Lassan örvényleni kezdett a szobában, felkavarva a port, meglobogtatta a gyertyát, s kissé lehűtötte a meleg levegőt, ami körül vette őket.
-Hűsítő. Frissítő. - kacagott fel Lili, ahogy tanoncköpenyét összefogta, ne lobogjon nagyon. - Ilyen egy mágus által bájolt varázstárgy. Nagyon nehéz ám megzabolázni a mágia folyamát, hogy erős mágiákat lehessen tárgyakba zárni. Illetve nem zárni... Vezetni. Nehéz értelmezni mindent, amit a nagybácsim magyaráz. De a lényeg, hogy ezek gyengék. Viszont vannak az ereklyék. - Kezével az asztalra mutatott, ahol egy kis szoborszerűség ült. Óvatosan a kezébe vette, hogy megmutassa Suzynak.
-Érzed a mágiát ami árad belőle? - a tárgy egy emberi alakot próbált ábrázolni, ahogy a sarkán ül, s ölébe fekteti kezeit.
Suzi kiváncsian nézegette. Nagy nehezen vette csak a kezébe. Félt, hogy baja esik. Ahogy a kezében tartotta, próbálta érezni a mágiát, ahogy Lili mondta. És valóban, a mágia igen haloványan, de érezhető volt a tárgyban, ugyanakkor nem ugyan olyan érzést keltett a lányban, mint Mathias varázslata keltett korábban. Ez sokkal ismerősebb, nosztalgikusabb érzés lehetett a számára.
- A grófúr tulajdona természetesen, az ő engedélyével kezelhetjük, de állítólag valami igazán ősi mágia van elzárva benne. Az effélék általában az angyalok varázslatait szokták tükrözni, ami szent mágia... De még nem jutottam el oda, hogy megértsem, hogyan lehetne aktiválni. Mathias szerint van valami kulcsa, azokkal próbálkozunk idelent már annyi ideje. Eddig egyik pecsét sem működött, de legalább sokat tanulok közben az arkánumról, szóval annyira nem bánom. Titokzatos, igaz? - nézett rá Lili izgatottan mosolyogva új barátjára.
Suzi elmélyedve hallgatta a beszámolót. Az, hogy ez a grófé, szöget ütött a fejébe.
~Gondolod, hogy… ~ kezdte a kérdést Armarosnak, amit valószínűleg be sem kell fejeznie.
-Le-het kell va-laki a gró-fi család-ból? - kérdezte izgatott aggodalommal Lilitől is közben
-Ha ez így lenne, akkor a grófúr már segített volna felfedni a rejtélyt. - sóhajtott fel szomorúan. - Sok dologgal próbálkoztunk már. Még egy papot is elhívtunk, hogy próbálja megnézni, nem átkozott e vagy valami... De ő sem tudott segíteni. És igen kellemetlen alak volt. Nem fogta vissza magát, hogy megszóljon, amiért mágiát tanulok és nem a gyógyítás művészetét... - kezével még hadonászott is, mit aki éppen kifiguráz valakit, majd kinyújtotta, hogy visszakérje a szobrocskát.
Suzi sajnálkozva bólogatott. Egyszerűbb lett volna felajánlani a segítségét, mondva hogy akkor biztos lesz, hogy a gróf lánya-e.
~ Talán... remélem nem veszítetted el a gyöngyöket.~ emelte meg a hangját Armaros.
-Egy dologra amúgy rájöttem. Sokkal szebben néz ki, ha valamit tart az ölében. - zsebéből előhúzott egy üveggolyót, nem nagyobb egy hüvelyknél és beletette a szobor ölébe fektetett kezébe.
-Vissza te-hetem a helyére - jegyezte meg, és oda is lépett az asztalhoz, hogy óvatosan letegye a szobrot. Így talán volt alkalma arra is, hogy jobban megnézze az üveggolyó helyét, és megpróbálja felidézni a táskája alján biztonságban heverő gyöngyök méretét. Ahogy jobban megnézte, láthatta, hogy valóban, az üveggolyó ugyan túl kicsi volt oda, de gyöngyök tökéletesen passzolnának. Lili közben nagyon lelkesen keresgélt a holmik között a polcon.
- Na, de van itt még néhány érdekes tárgy, ha szeretnéd meg tudom mutatni őket. Van egy olyan tőrünk, ami szikrákat szór, meg olyan botunk is, ami képes lebegni. -
Suzi egyelőre nem tehetett többet, úgyhogy Lilit is figyelte. Hátha még más hasznos dolog is akad itt.
-Úh! - kiáltott fel a lány lelkesen, ahogy megfordult egy kis ládikával. - Ez ugyan nem olyan nagy szám, de nekem az egyik kedvencem. Nézd csak! Ez a ládika képes hangot ismételni. Megjegyzi, amit legutoljára belemondtak és amikor újra kinyitjuk, visszahalljuk őket. Szeretnéd hallani, mit hallott utoljára a visszhangládika? -
A grófkiasasszony bólintott. Jó lesz megjegyezni, hogy ezzel óvatosan, ha titokban akar bejönni ide. A lány óvatosan kinyitotta a ládikát, s eleinte semmit sem lehetett hallani. Csend volt, de Lilianna arcán látni lehetett, hogy alig bírja visszatartani a nevetését. Suzi kiváncsian várta a hangokat. De a hangok csak nem akartak jönni. Lili még is vigyorgott, mint a tejbetök. Suzi értetlenül pislogott, hol Lilire, hol a ládára. Semmit nem hallott még a láda?
A nagy csendben hirtelen megszólalt Mathias, aki hirtelen az ajtóban termett egy halk pukkanás kíséretében.
- Lilianna, mit... - mikor aztán felmérte mi is történik, nagyot sóhajtott. - Az nem egy visszhangládika, Suzi. Ne haragudj, az ostobaságáért. -
- Ajj, miért árultad el neki? Annyira kíváncsi lettem volna, meddig tudom elhitetni vele. - sóhajtott fel kissé morcosan a lány.
- Nincs olyan dolog, hogy visszhangláda. - magyarázta Suzynak a mester.
-Akkor mi? - kiváncsiskodott, a mágust kérdezve elsősorban így, hogy megjelent (kisebb szívrohamot okozva Suzinak)
- Az egy kis pénzesláda. Egy egyszerű ládika. - intett a szóban forgó tárgy felé, amit éppen visszahelyezett Lili a helyére. - Ellenben, ha szeretnétek nem láb alatt lenni, amíg én papírokat írok, kivihetitek a tollbotot a kertbe. -
-Nem tu-dok segí-teni? - kérdezte Suzi. Nem szeretett volna elmenni még innen. Sok érdekesség volt itt, amivel még meg akart ismerkedni.
- Tudsz hivatalos visszautasító leveleket fogalmazni a Falbwichi Máguskör nevében, jelentkező mágusmestereknek? Anélkül, hogy belealudnál? -
A lányka meglepődött a feladat megfogalmazásán, aztán szomorkásan megrázta a fejét.
-So-se pró-báltam -
- Sose próbáltam. - ismételte utánad a férfi, szemén látszott, hogy megrándult kissé, de hamar lerázta magáról minden látszatát az idegességnek. - Menjetek! Majd ebédnél találkozunk. -
Kezével legyintett, majd a férfi mellett egy fej méretű mágikus gömb jelent meg, beárasztva a helyiséget a nap fényével. Lili inkább felkapta a különösen csavart formájú botot a sarokból és kisietett az ajtón.
-Sajná-lom - pillantott Mathiasra, aztán ő is ment Lili után. Nem szerette volna feidegesíeni a mágust. Eddig olyan segítőkésznek és barátságosnak tűnt, kár lenne magára haragítani.
Odakint aztán Lili ugyan olyan lelkesen, mint eddig is, megmutatta neki a tollbotot. Nagyon jó mókának bizonyult. Először csak a kezét felemelve próbálgatta.
- Hullj! - mondta a parancsszót, mire a bot szép lassan ereszkedett a földre. Mosolyogva-nevetve figyelte, és az ebédig hátralévő időt azzal töltötték, hogy kísérletezzenek vele. Suzi keresett egy fát is, és annak az ágai közül engedte el a botot. Próbálta megtalálni azt a pillanatot, amikor az még éppen nem ért földet, így "megfoghatja" a zuhanás végefelé.
Így találta őket az ebédre invitáló inas szava, amire kicsit leporolva a ruháját, de így is picit maszatosan indult az ebédlőbe.