Dohos, párás levegő. Ez terjengett a csarnokban, ahova becsöppentünk. Fáklyánk fénye nem volt elég, hogy mindent bevilágítson, de amit elért, az önmagában is megérte az utat. Két oldalunkon ezüstdíszes oszlopok sorakoztak, s vezettek le bennünket valahová. A formák és a megmunkálás önmagában gyönyörű volt, s ha belegondolok, hogy valódi ezüstből is lehetett… bizonyára különleges, hogy nem feketedett meg az idő múlásával.
Hátam mögött visszapillantottam Evelynre, ő is látja-e amit én, vagy csak a szemem káprázott.
- Vajon milyen kincseket rejt a sötétség? - hangom visszafojtott volt, de izgatott is.
- Szeretném remélni, hogy magyarázatot rejt, és nem még több kérdést. - válaszolt csendesen. - Te mire számítasz?
Mire számíthattam... Az igazat megvallva, izgatott voltam, hogy bejutottunk a torony aljába, s kíváncsi voltam, mit zárhattak el odabent. Csapdákra számítottam volna, de mélyen legbelül tudtam, hogy nem sokat helyezhettek el, hiszen miért tették volna.
- Kincsekre. - vigyorogtam a nőre. - Talán néhány különleges könyv, vagy legendás fegyver... Mágikus ereklyék... Nem is tudom. Kevesebb élőholt. Még mindig nem tudom vele mit fogunk tenni. Remélem nyugovóra tér, amint eléri a célját. Kérdeztem már, te mit keresnél, társkalandorom?
- Az élet értelmét. – közömbösségét meg sem próbálta palástolni, amit elismerő értékként fogadtam el. - Csak a kíváncsiságom vezetett ide. Sokban nem reménykedem, a legtöbb ilyen romban nem találhatok túl sok használhatót, ugyanis a... – hangjának hirtelen elfulladása elegendő volt, hogy megálljak és kíváncsian visszaforduljak felé.
- Valami nincs rendben. – mondta sokkal halkabban, feszülten kutatva a koromsötétet. - Figyelnek. És az nem ő. - biccentett a zombi irányába. - Készülj fel, mert elképzelhető, hogy konfrontálódnunk kell. Vagy futunk.
- Figyelnek? Kik? Honnan tudod? - léptem közelebb Evelynhez, izgatottan mosolyogva.
A konfrontálódást nem bántam, hiszen csak a sötétben sétálni, amíg meg nem lelem a prizmát, nagyon unalmas lett volna. Szerencsémre nem is kellett sokat várnom, hogy kiderüljön, mire gondolhatott a nő. A csarnok végéből valami felvillanni látszott, s nem sokkal később léptek fémes zaját hallottam közeledni.
- Tudod mit? Nem kérdeztem semmit. - kértem elnézést Evelintől, s azonnal a zaj felé fordultam.
A fáklyák miatt nem nagyon láttam bele a sötétbe, de azt még az én fülem is meg tudta állapítani, hogy több mint egy alak közeledhet, még is megpróbáltam ösztönösen társam és a veszélyforrás közé helyezni magam, fáklyámat előre tartva. Ahogy ezt tettem, a zombi mellett, aki eddig vezetett bennünket, füst kezdett el gyülekezni, sűrűsödni, s észre sem lehetett venni honnan, de egy újabb élő halott jelent meg, hogy mind a ketten a felénk közeledő veszély felé araszoljanak. Egyikük sem tűnt úgy, mintha ellenünk akartak volna harcolni, de, hogy honnan került elő és ki idézte meg, azt nem érthettem. Ami jobban aggasztott, hogy Evelyn igen merészen elindult utánuk, közelebb a bajhoz, amit nem hagyhattam annyiban. Nem azért, mert nem tűnt erősnek, de azért sem, mert ki akar hagyni a legizgalmasabb részéből a napnak. Fákjáink fényében hamarosan megcsillant az ellen páncélozott teste, amely régóra halott keresztes lovagok lehettek, pallosokkal. Fáklyámat előre hajítottam a felénk közeledő halottak lába elé, s közben könyvemet felnyitva magamra olvastam az Ajándék rúnáját.
Nem is tudom, miért gondoltam, hogy ezek a holtak nem lesznek ugyan olyan segítőkészek, mint a másik… most már kettő, de nem akartam időt szánni arra, hogy kiderítsem. No meg persze fegyver volt náluk. Ketten voltak ők is, előredobott fáklyám fényében kirajzolódott a díszesebb páncélzatú zombi is, de díszességének semmi jelentősége nem volt már. Halott volt, akár csak az a kettő, amelyik velük szemben állt. Pontosan ugyan úgy keltette életre ez az elátkozott hely, ahogy a másik kettőt is. Bizonyára egymással van elrendeznivaló dolguk. Régi, síron is túlnyúló sérelmek.
Azt, kinek pallos volt a kezében, a kettő feltámadt áldozata megragadta, alig pár pillanatnyi dulakodást követően, két oldalról a karjára csimpaszkodtak. Mielőtt pedig az megpróbálhatta fellökni a nálánál kisebb zombikat, egy szellem jelent meg a semmiből.
Még egy szellem is megjelent! Nincs vesztegetni való időm. Könyvemet ledobtam a többi holmimra, s botomat két kézbe fogva, hangos kiáltással ugrottam közelebb a holtak által lefogott páncéloshoz. Célom az volt, hogy leverjem róla a sisakját és szétkalapáljam a fejét, amíg még le volt fogva, ám a valóság nem mindig úgy történik, ahogy azt az ember fia szeretné. A kövek csúszósak voltak a pára miatt, s lábam pont rossz helyre került. Tartásom meggyengült, ellenem pedig pont eléggé meg tudta emelni a kardját, hogy az útját állja a támadásomnak. Megállni még sem tudtam. Botom egy hangos koppanással leverte a sisakot, s benne a fejét is a halottnak, de bal felkaromon valami jeges érzés fut végig. Ismerős érzés, de nem baráti. Megharapott a penge.
- Zúzd szét a fejét! – szólt hátam mögül Evelyn, aki ezek szerint okosan távol tartotta magát a fegyverektől, ami megnyugtatott kissé. Nem volt időm, hogy saját sérülésem súlyosságát vizsgáljam. Helyette inkább odavetettem magam a sisakhoz, kiráztam belőle az egykoron emberi testhez tartozó emberi fejet, s nemes egyszerűséggel eltapostam.
Eközben éreztem karomon a meleget... vér. Legalább a hidegrázás mellett valami józanító is van a közelemben. Szívem egyre hevesebben dobogott, s kihasználva a sérülésemet, elkezdtem a másik kezemre felrajzolni a nap rúnáját, hogy ha kell, egy gyors mozdulattal aktiválni tudjam. Nem előnyös dolog bőrre rajzolni mágikus jeleket, mert kifejezetten rossz hatással lehet rá, de ezt akkor éppen nem akartam elképzelni.
Mikor a fej nélküli zombi összeesett, mintha hangos sopánkodás visszhangzott volna a csarnokban. Erre felkaptam a fejem, de nem csak én. Evelyn is. Nem folytattam a rúnát, mert észrevettem, hogy van még egy ellenfelem, akit nem vertem agyhelyen, s nem hagyhattam, hogy a többi zombi arassa le a babérokat. Egy szarvasmarha kecsességével libbentem a keresztes páncélt viselő halott elé, hogy botommal ezúttal nagyobb odafigyeléssel... dehogy is... tiszta erővel lecsapjam a fejét, akár csak az előzőnek, egy hangos kiáltás kíséretében. Siker! Megpróbált visszavágni, de még annyi sikerrel sem járt, mint az előző társa, s mivel őt is lefogta a két segítőkész zombi, így még könnyebben meg is tudtam szabadítani üstökétől, mint azt remélhettem volna. Ezúttal már kérni sem kellett, hogy eltapossam a fejét, amikor pedig ingerülten felkaptam a fejem, csak a két élő holtat, s a szellemet láttam. Tétlenül.
De hova lett Evelin?! Aggódva, hogy társamat elrabolták, vagy még rosszabb, elkergették, körbenéztem a csarnokban, mire ráeszméltem, hogy a fáklyája fényét kellett volna csak keressem. Csupán előrébb sietett. Szedtem hát a lépteimet szaporán, hogy ne egyedül maradjon.
- Evelin, ez a hely el van átkozva. Meg van őrülve. Holtak küzdenek egymás ellen... Nem biztonságos egyedül mászkálni. Kihez beszélsz? Mi van ott?
- Nyilván el van átkozva, ha nem lenne, már visszaköltözött volna ide a civilizáció. – morrant rám, mintha valami rosszat mondtam volna.. - De nézd a jó oldalát: a végére járhatunk és feloldozhatjuk azokat, akik az átok alatt vannak, már ki tudja, mióta.
A csarnok végére érve, egy hatalmas kétszárnyú ajtó fogadott, melynek egyik szárnya le volt szakadva, s a mögötte elterülő halovány derengésből előtűnt egy erősebb fénnyel derengő emberforma alak… egy szellem? Kékeszöld színnel izzott belülről, s éteri alkatát szórványosan csontok borították. Lebegve közeledett felénk, mint ahogyan a vámpírok szoktak. Mintha fogadni készült volna bennünket…
Csendesen álltunk és meredtünk egymásra, hosszú perceknek érződő másodpercekig, figyelve a szellem különösen szépre megmunkált maszkját, mellyel arcát takarta, mígnem hangját felénk nem sodorta a pince szélcsendje.
– Kik vagytok és mit kerestek itt?
Lábam mintha a földbe gyökerezett volna. De nem a félelemtől. A szellem… beszélt. Soha nem hallottam még szellemet beszélni. Hallottam már arról, hogy sikítanak, vagy nyöszörögnek, de beszélni… még nem hallottam ilyesmiről. Ezek szerint ez egy érintetlen lélek? Egy lélek, amely egy átok miatt ide ragadt? Netán egy frissen elhunyt lelke?
- Adjon Isten szép napot. - úgy csúszott ki a számon a reflexszerű köszönés, mint egy megszeppent kisfiúból. - Utazók volnánk. Vándorok és felfedezők. Kis... kegyedben kit tisztelhetünk?
Rövid ideig nem érkezett válasz a szellemtől, csak méregetett bennünket. Még egy vékony suttogó hang is érkezett az oszlopok mögül, hogy ne mondja el nekünk… Tehát nem volt egyedül.
– Elisa von Silberschein. Itt lakom. Az atyám Leopold nagyúr, a családunk feje.
- Én... - köszörülte meg a torkát Evelyn. - Úgy hiszem, engem valami, esetleg valaki ideszólított egy varjú vagy holló képében. Nem nevezném magamat látónak, de ezeknek az álmoknak köszönhetően találtam meg ezt a helyet. Elképzelhető, hogy valaki szólított, keresett innen...?
Ahogy megdöbbenten hallgattam Evelin magyarázatát, kis féltékenység lett úrrá rajtam, hiszen nekem nem is mondta el ezt, amikor kérdeztem, miért van itt. Felnőtt férfi vagy Erlendr! Ne bolondozzál már! Gyorsan megráztam a fejem és a szellemre néztem. Tudtam, hogy az élő halottak nem tudják, hogy ők halottak, bár senki nem kérdezte még meg tőlük, az is szinte bizonyos. Szemem viszont felcsillant, amikor meghallottam a nevét. Silberschein!
- Tudtam! - mosolyogtam lelkesen társamra. - Mondtam, hogy Silberschein család lakott itt! A nagy ékszerkészítők! Megtiszteltetés találkozni önnel kisasszony. Hogy szolgál az egészsége?
- Nem úgy emlékszem, hogy így mondtad volna a nevüket. – felelte lenézően.
Egy kis időre mintha óriásinak tűnt volna a csend.
– Mielőtt még szólnátok erről: igen, tudom, hogy kísértet vagyok és a családom sem él már többé. Azt nem tudom, mennyi idő telt el, de biztosan sok, ennek ellenére örömmel hallom, hogy a nevünk nem merült teljesen feledésbe. – ezután társamra pillantott. – Minden elképzelhető. Az semmiképp sem lehet véletlen, hogy idetaláltatok. Nincs közötök az egyházhoz?
- Nekem nincs. - rázza meg Evelyn nemlegesen a fejét. - A köreikben tündeként kevés elfogadásnak örvendenék amúgy is.
-Nos... mint tisztes ember, meg lettem keresztelve, s a misékre is járok önszántamból, hiszen a családom is mindig járt, miért pont én hagynám abba ezt a szép hagyományt, nem igaz? Hehe. Foglalkozásom azonban nem kötöm az egyházhoz. Sokkal inkább nevezném világinak, mint egyházinak. Sokszor érzem úgy, hogy pengeélen táncolok az eretnekség és a tisztalelkűség között. Talán a tudásvágyam túl nagy, vagy a módszereim nem egyeztethetőek össze a szent könyv tanításaival... - mély levegőt vettem és rájöttem, hogy egy szuszra hadartam el mindent és már megint túl sokat beszéltem és biztosan le fognak szólni ezért, szóval úgy döntöttem, rövidre zárom, így a terembe körbejáró tekintetemet most visszafixáltam a szellemre. - De igyekszem becsülettel és tisztességgel élni az életemet.
– Hiszek nektek. – felelte meglepően gyorsan. Válla fölött hátrapillantott és intett egyet, mire a törmelékek és ajtófélfák takarásából halványkéken derengő, bátortalan szellemalakok bújtak elő. Fiatalnak tűntek. Túl fiatalnak. Egy pillanatra, mintha görcsbe rándult volna a torkom és igen sűrűn kellett pislognom. De még mielőtt utat engedtem volna a gondolataimnak, gyorsan megszívtam az orrom széles mosollyal integettem nekik. Másak voltak, mint Elisa. Sokkal áttetszőbbek, sokkal… anyagtalanabbak.
– Ők a családom és a barátaim. – mutatta be őket a kisasszony.
– Lizi, ők is barátok? – kérdezte egy egészen pici fiúcska Elisa mögül kukucskálva ki ránk.
– Ne félj, nem fognak bántani minket. Tudod, hogy megvédelek titeket.
Óvatosan közelebb merészkedtek, ám szemeim mintha ködössé váltak volna. Megpróbáltam kipislogni, mire rájöttem, hogy nem a szememmel volt a baj. Az egyik gyerkőc eltakarta… megpróbálta eltakarni a szemeimet. Ettől igen hangos nevethetnékem lett. Csípőre is vágtam a kezem és mutató ujjammal jól megintettem azt, amelyik ezt csinálta, miközben fél füllel megpróbáltam hallgatni a hölgyek beszélgetésére, ami addig is tartott, amíg az egyik gyerekszellem megmutatta, hogy képes átnyúlni a másik szellem testén. Szemeim izgatottan csillogni kezdtek.
- Óh! Ez nagyon menő! - le is térdeltem, már csak megszokásból is, amikor gyerekekhez beszélek. - Velem is meg tudod csinálni? Hogy nézne ki? Milyen érzés?
– Nagyon vicces! – nevetett és mindenféle teketóriázás nélkül szó szerint belenyúlt a mellkasomba, egészen könyékig, majd kihúzta a kezét. Az érzés?
- Óh... - konstatáltam meglepetten az érdekes bizsergést, még hátra is néztem, hogy lássam a kezét kinyúlni a hátamon. - Érdekes... Van egy ötletem... - közelebb is hajoltam a gyerekekhez, hogy Evelyn ne hallhassa a tervemet, de bíztam benne, hogy tetszeni fog nekik az ötlet.
- Mit szólnátok, ha én közelebb mennék a társamhoz, magamra hívnám a figyelmét és meglepnénk egy háromfejű szörnyeteggel. Kettő fejem lenne és hat kezem elől lógna. Mit szóltok?
– Ez nagyon jó lesz! – lelkesedtek, és nevetésüket is alig bírták visszafojtani, miközben követtek engem.
- …magának a tárgynak van olyan hatalma, hogy ezt tegye lehetővé? – csatlakoztam vissza figyelmemmel Evelyn szavaira, miközben azon gondolkodtam, vajon mit mondhatnék neki. A "csatlakozz~" nem hangzott volna rosszul, de aggódtam, hogy talán túl ijesztő lett volna. "A lelkedért jöttünk" talán nem illett volna a közegbe, ahol éppen voltunk, a "Bu!" pedig egyszerűen túl rövid. Így aztán amikor ránk nézett egy teljesen érthetetlen torokhörgés jött ki belőlem, ahogy mint a hat kezemmel előre nyúltam felé. Reakciója pedig...
- Húúú, hát... Ez nagyon... Ijesztő. Kis híján megállt a szívem! – kezét lassan a mellkasához emelte és a színészi képességek teljes hiányával mutatta nekünk "ijedt” tekintetét.
…unalmas volt.
Mikor rájöttem, hogy nem értem el semmit, felsóhajtottam és mosolyogva, kissé csalódottan néztem Evelinre.
- Legalább megpróbálhattad volna. A kölkök kedvéért. Na, nem baj, mi megpróbáltuk. - mondtam csínytársaimnak lemondóan, noha ők úgy tűnt, jól szórakoztak. - Nem a mi hibánk, hogy acél-lelkű kalandorral van dolgunk. Miről maradtam le?
- Legközelebb figyelmeztess, talán felkészüléssel a színészi tehetségem is előbújik.
– Igazából nem őriztük soha. – folytatta korábbi beszélgetésüket Elisa. - Amennyire tudom, megrendelésre készült, de atyám végül nem akarta odaadni az egyháznak. Ezért érkeztek sereggel és ezért kellett elrejteni előlük. Én még nem értettem annyira a mesterséghez és leginkább csak a gyermekeket akartam biztonságban tudni, ezért elbújtunk. Nem tudom, hogy volt-e ilyen szándék a készítésekor, de úgy hiszem, hogy az tartja itt őket és azért tudok beszélgetni is velük.
- És mit gondolsz, ha elemelésre kerül, akkor ők... ti mind elengedésre kerültök? Vagy egyáltalán éreztek húzást ezen tárgyból vagy bármi másból, ami horgonyként itt tarthat?
– Én nem, ők igen. Attól félek, ha elkerül innen, ők is eltűnnek, én pedig örökre egyedül maradok. Nekünk jó így.
- Egy tárgy? Családi ereklye? – kapkodtam a tekintetem kettejük között. - Ha hozzá vagytok kötve, lehet, hogy együtt tudnátok mozogni vele. Akkor pedig nem lennétek annyira bezárva... Vagy... Nem is tudom. Ti mit szeretnétek?
– Az egyik legszebb mű, amit a családunk valaha alkotott. Atyám ezért nem akarta odaadni az Veroniai Kegyelmes Isten Egyházának, akik megrendelték. – Elisa feszültsége mintha nőtt volna. Bizonyára nem szeretett beszélni régi kártevőiről. – Egy prizma.
- És mi lenne, ha megtalálnánk azt, ami téged köt ide? Jobb lenne nektek, ha nem egy örökkévalóság állna előttetek, hanem végre megpihenhetnétek, nem? – érdeklődött tünde társam. - A változatlanság hosszútávon sokat árthat.
- Evelinnek igaza lehet. - bólintottam, majd elgondolkodtam kissé. - Nyugalomra térni talán a legjobb lenne. De nem tudom, hogy... Nem tudom. A pizma köti ide a gyerekeket? Hogyan képes erre? És honnan tudod, hogy téged nem az köt ide? - kérdéseim millió, s mindegyik után kettő új született.
Fénye erősebbé vált és teste magasabbra emelkedett. Ez nem utalt semmi jóra. Tartása haragosságot mutatott.
– Nem és nem! Kiknek képzelitek magatokat, hogy megmondjátok, mi volna a legjobb? Megmondtam, hogy jó nekünk így és nem kell a segítségetek, … - úgy tűnt, mintha folytatni szerette volna, de gondolatmenete elakadt. – Várjunk csak… el akarjátok vinni, igaz? Utazók, akik idetévedtek? A prizmáért jöttetek, el akarjátok vinni!
- Nem-nem! Én csak az álmaim értelmét próbálom megérteni, erről a tárgyról most hallok először. – magyarázta meg magát Evelyn. - Csak feltételezem, hogy indokkal vezetett ide valami vagy valaki, feltételeztem, hogy fel kell oldanom ezeket a kötelékeket, de ha nektek megfelel a változatlan örökkévalóság, ahol nem tudtok kapcsolatot létesíteni másokkal, csak egymás között, ha nem bánjátok, hogy nem múlik az idő fölöttetek semmilyen formában, távozhatunk. – ezzel bölcsen hátrébb is lépett mellőlem.
- Nem azért jöttünk, hogy megfosszunk titeket. - tártam szét a kezemet. - Persze, az eredeti cél a kincsek felkutatása lett volna... de lopni nem fogok! Neked pedig nem tesz jót a hosszú elzárkózottság. Mi nem ártó szándékkal jöttünk. - társammal ellentétben én nem voltam bölcs. Egy lépést közelebb tettem a háborgó lélekhez.
Nem jó az, ha mérges. Veszélyes lehet. Társamra nézve is, és a gyerekeknek is rossz példát mutat!
– Nem csináltam semmit és mindent elveszítettem, mindenkit, akit szerettem. Őket, a gyermekeket próbáltam menteni és elrejtettem őket. Ők az egyetlenek, akik maradtak nekem. – bár hangszálai nem lehettek a szellemnek, hangja még is elcsuklott, s vele az én szívem is összeszorult.
- És tiszteletre méltó, hogy így kitartasz mellettük. Hogy így védelmezed őket. De nekik is megfelel ez az állapot? – kérdezte a tünde nő halkan.
Kerestem a jó szavakat. Nem tudtam mit mondhatnék. Mit tudnék nyújtani egy ilyen régóta szenvedő és gyászoló léleknek? Semmit. Semmit, ami számítana. Akkor hát legyen az, ami már nem számít.
- Tudom, hogy milyen érzés elveszíteni valakit. Ismerem a tehetetlenséget... - kezemmel a szívemhez nyúltam és úgy döntöttem ideje felidézni az emlékeket, amelyeket oly sokáig el kellett nyomnom magamban. - Ez nem egy olyan fájdalom, mint a megvágott kéz, vagy a törött csont. Ez sosem múlik el. Mindig ott lesz a lelkedben és emlékeztet a múltra. Nem hagy felejteni... Legrosszabb esetben még saját magadat is képes vagy hibáztatni, csak hogy ne érezd magadat olyan tehetetlennek. De a múlt nem enged el. Ezért kell... elfogadni. Tovább lépni. Mert akár mennyire is fáj a múlt, mindig van jövő. Mindig van egy holnap, amit megtapasztalhatunk. Még nektek is. Viszont amíg idelent maradtok, sosem lesztek képesek a jövőbe lépni. Újra és újra emlékeztetni fogod magadat a veszteségre. Újra és újra emlékeztetni fogod magad a fájdalomra... Ez így nem helyes és ezt neked is tudnod kell, Elisa von Silberschein. Mindenkinek joga van a holnaphoz.
– Tovább lépni… - ereszkedett vissza a földre a hölgy, s mintha alakja is kisebb és ártatlanabbnak tűnt volna, mint azelőtt. - Azt mondjátok, hogy nem jó nekik így? Önző vagyok, igaz?
- Nem vagy önző. - néztem a szellemre megértően, lelkemben maró fájdalommal. - Természetes, hogy ragaszkodsz ahhoz a kevéshez is, amid még van. Hiszen elengedni fáj... De megtartani még fájdalmasabb. Megérdemlik, hogy tovább lépjenek. Megérdemled, hogy tovább lépj.
– Biztos vagyok benne, hogy már több mint száz éve itt vagyunk. – Elisa hangja csendes volt, ahogy körülnézett a teremben. – Azt hiszem, semmi nem tart örökké. – bánatát ugyan nem láthattuk, de éreztük. Én éreztem. És a többi szellem is.
– Ne sírj, Lizi. – súgta oda neki az egyik kislány, ahogy átölelte a nőt.
– Semmi baj, Magda. – tekintetét ránk emelte, majd lassan megfordult és elindult az ajtón túlra. – Kövessetek.
A gyermekek lelkei is követték őt, s én hátranéztem Evelynre, hogy ő is követi e őket, bár ne tettem volna. Éreztem, ahogy szemeim nedvesedni kezdtek, így hamar elfordítottam a fejem és egy nagyot szívtam az orromon, hogy összeszedjem magam. Erős férfi vagy Erlendr! Ne merészeld! Úgy döntöttem csendben követem én is a lelkeket.
– Eszembe jutott, hogy talán csak át akartok verni, hogy elvezesselek benneteket a prizmához, de azt hiszem, valójában régóta tudom, hogy mi volna a helyes, épp ezért fájt hallani. – magyarázta Elisa, ahogy egy ősöreg, omladozó falú folyosón vezetett át minket.
A folyosó végén egy arctalan nőalak szobra állt. A kezeiben drágakövet tartott, fejével felfelé nézett és az állától mintha csíkokban folyna le az ezüst. A szellem megállt mellette mielőtt felénk fordult.
– Mihez kezdetek a prizmával, ha odaadom nektek? – tette fel az égető kérdést.
- Attól függ, mire képes, mert ha erős, rossz kezekben sok rosszat hozhat magával. Viszont atyád nem kívánta odaadni az egyháznak, és én ezt szeretném tiszteletben tartani mindenképpen. – lépett előrébb Evelyn.
- Nem vagyok elég okos ember ahhoz, hogy értsek a mágikus tárgyakhoz. De ha a prizma tökéletes... - tekintetemet az ég felé emeltem, és álmodozóan néztem vissza a szellemre. - Én szeretném felfedezni vele a csillagokat.
– Gyerekként szerettem azt képzelni, hogy a csillagok olyan drágakövek, mint amilyenekkel atyám is dolgozott. Legyen hát. – fordult a szobor felé. - Ég veletek, Magda, Erik, Hedwig és Bernard. Julia, Luisa és Eva. Sosem felejtelek el benneteket. – az említett gyerekek leültek Elisa mellé a földre, aki a maszkjáért nyúlt, és saját arcáról áthelyezte azt a szobor arcára.
Tökéletesen illett. A maszkon látható vésetek tökéletesen összeillettek az arcon végigfutó ezüstcsíkok útvonalával. Ekkor pedig a szobor, hangos súrlódással elfordult a saját helyéről, felfedve egy polcot, rajta egy kis ládikát.
Magda, Erik, Hedwig és Bernard, Julia, Luisa és Eva. Magda, Erik, Hedwig és Bernard, Julia, Luisa és Eva. Magda, Erik, Hedwig és Bernard, Julia, Luisa és Eva. Csak addig maradjon a fejemben, amíg újra nálam lesz a könyvem, akkor aztán le tudom írni. Már azon törtem a fejemet, hogy mennyibe kerülhet egy sírkő kifaragtatása és bevésetése a nevekkel, mert azt bizony minél hamarább fel kell állítani a torony helyére. Tudtam, hogy nem csak ennyien haltak meg ezen a helyen, de csak nekik tudtam a nevüket. Végignéztem a gyermekeken, a védelmezőjükön és még Evelinre is rápillantottam, majd előreléptem és kezemet a ládára helyezve felnyitottam azt. Benne, egy tökéletesre faragott és csiszolt áttetsző kő feküdt, félig letakarva egy krémszínű anyaggal. A fáklya fényében rózsaszínes-kék színt tükrözött a prizma.
- Békés nyugalmat kívánok mindannyiótoknak. – hallottam a búcsúzkodó Evelynt hátam mögött és habozni kezdtem. - Ennyi szolgálat és várakozás után bőségesen kiérdemeltétek. És köszönjük a bizalmat.
Hezitáltam. Hiszen lelkekről volt szó. Gyerekekről. De örök nyugovóra térhetnek. Vettem egy mély levegőt és szó nélkül betakartam a prizmát a selyemmel, s kivettem a ládikából. Nem mertem megfordulni először. Nem álltam készen. De megtettem. Kezemben a bebugyolált prizmával elfordultam a polctól.
- Nyugodjatok békében... - suttogtam halkan, ahogy szembefordultam Elisával és Evelynnel, akik kettesben álltak egymás mellett.
– Ne felejtsetek el bennünket. Ne felejtsétek el a Silberschein családot. – kért minket a vámpír lelke.
- Még meg kell, találjuk azt, ami téged köt ide. – emelte kezét állához a tünde. - Ha nem a prizma volt... Mi volt az első dolog, amire emlékszel a visszatérésedkor? Egy szó, egy érzés?
- Magda, Erik, Hedwig és Bernard, Julia, Luisa, Eva és …Elisa von Silberschein. - motyogtam hangosan, majd felnéztem a lélekre. - Neked is jár a pihenés.
– Köszönöm nektek. – mondta csendesen és tekintetével társamat fürkészte. – Azt hiszem, amit tehettetek értem, már megtettétek. Menjetek. Amíg a ti emlékezetetekben élünk, addig nem éltünk hiába és egy kicsit mintha sohasem haltunk volna meg. A mi történetünk itt véget ért. Talán azért is maradtam itt, hogy a legszebb munkánk jó kezekbe kerüljön, és ne lapuljon örökké a föld alatt. Menjetek békével.
Tanácstalanságot véltem felfedezni Evelyn arcán, ahogy felém fordult, de nem tartott neki sokáig.
- Esetleg mehetnénk együtt a felszínig. Újra láthatnád az eget. – javasolta, s megesküdtem volna, hogy talán legelőször… egy őszinte mosolyszerűséget véltem felfedezni rajta.
Az ő javaslatára újból elkezdett visszatérni belém a derű.
- Ez remek ötlet! Megtisztítottuk a kifelé vezető utat és nincs is olyan messze a lépcső.
– Az… az nagyon jó volna. – egyezett bele a szellem, s visszavette a maszkját, hogy koromfekete koponyáját eltakarhassa vele.
Elindultunk hát felfelé, át a folyosón, a csarnokon, vissza az előtérbe, ahol aztán megállt, hogy szemügyre vegye az összeégett holttest maradványait, amire rádőlt a szobor.
- Eltemetjük. – jegyezte meg Evelyn, meg se kérdezve, akarja e ezt bárki is, ami jól esett.
Kifele menet én gondosan összeszedtem az eldobott batyumat, bele is hajtottam a prizmát, nehogy baja essen, s mivel a zombiktól a hideg is kirázott, igyekeztem előre menni, amilyen gyorsan csak lehetett. Nem is értettem, azok a holtak, kik segítettek bennünket, miért nem tűntek el, de tekintettel arra, hogy Elisa sem tűnt el, lehet más céljuk volt ezen a helyen. A lépcső aljából visszanéztem a társaságra, akik figyelemmel kísérték a zombik dolgos munkáját, ahogy elhordják a csontokat, majd tekintetemet az ég felé emeltem.
- Drágakövek... – suttogtam, hiszen az égen az éjszaka csillagai csakugyan úgy ragyogtak, mint azok.
A zombik lassan felvitték az összes maradványt, és ásni kezdtek, amibe muszáj voltam segíteni, különben reggelig ott maradtunk volna, s mikor a gödör elég mély volt már, a maradványokat beleszórták, s maguk is belefeküdtek. Tehát ez volt a céljuk. Hogy segítség nyugovóra térni társukat. Ez megmagyarázza. Ásó nélkül nem volt annyira könnyű visszatemetni őket. Még a kutya-módszerrel is csaknem fél óráig tartott. De megérte. Miután ezzel végeztem, hamar elővettem könyvemet, s beleírtam a neveket, hogy többet ne kelljen magamban ismételgetni őket, és emlékeztetőt írtam melléjük, hogy sírkövet faragtassak. Ennyi névhez jó nagy fog kelleni. Vajon gránitból csináltassam?
Miután Evelyntől is félkönnyes búcsút vettem, óvatosan visszakövettem lépteimet a falvakon és várakon át Carolusburgig, hogy a Máguskörbe beérkezvén gyorsan átadhassam a prizmát Alatarnak.