Kész káosz volt a katedrálisban. Nem volt meglepő… A pápa meghalt, a királyról kiderült, hogy Necromanta, és nem is akár milyen hatalommal… Ráadásnak úgy döntöttek, hogy Sixtus temetésére bárki jöhet. Bárki, vagyis a déliek is. Nem csoda, az egész kontinensen tisztelték a pápát, és mindenkinek komoly veszteség a halála.
Engem viszont a kialakult zűrzavar eléggé levert. Rengeteg futkosás, és tennivaló… És nem volt időm, hogy felfogjam a történteket, és átgondoljam a vele kapcsolatos érzelmeimet.
Egykedvűen, kissé leverten tettem a dolgomat. Amihez az is hozzá tartozott, hogy szépen mosolyogva, és nem igazán bocsátkozva a beszélgetésbe, ott álltam a küldöttségek fogadásakor a háttérben.
Ebből a kellemetlen hangulatból rántott ki az, hogy végül találkoztam a küldöttekkel.
A déli katona... Akivel ki tudja milyen furcsa Isteni rendelés folytán találkoztam... Itt volt... A Katedrálisban... A hivatalos küldöttség tagjaként... Ilyen magasrangú lenne délen? Nem létezik, hogy ebben a helyzetben is lehet még problémásabb szituációt találni…
Legszívesebben elsomfordáltam volna, szép csendben, nehogy felismerjen, és valahogy kiderüljön, hogy mi már találloztunk... De a fogadóbizottság rendkívül fontos esztétikai része voltam... Gyűlölöm a politikát... Nem néztem rá, sőt, igyekeztem úgy állni, hogy ne figyelhessen meg ő sem jobban. Nem hiányzott, hogy valakinek feltűnjön a korábbi ismerettségünk.
Aztán, mire észbekaptam, a köszöntés után még mindig hivatalosan, de kötetlenebb formában, séta közben társalogtak tovább a diplomaták, én pedig... Éppen a katona mellett találtam magam a "menet" végén... Az ördögbe... Elfordítottam a fejem, próbálva a nagyon érdekfeszítő virágokat bámulni, hátha nem ismer meg. Kérlek, hadd ne tűnjön fel neki, hogy ki keveredett mellé.
Szerencsétlenségemre… nem bírom sokáig a virágokat bámulni. Valahogy... meg akartam győződni róla, hogy tényleg ő az a katona... De hogy éppen összetalálkozott a tekintetünk emiatt... Az ördög nem hagy nyugtot, úgy fest.
- Üdvözlöm - köszöntem meglehetősen tömören, továbbfordítva a tekintetemet, ezúttal a küldöttség többi tagját vizslatva.
- Laudetur Iesus Christus, nővér. - hangzott a meglepő válasz.
-In aeternum Amen - fejeztem be a formulát, meglepődve az apró figyelmességen. A szemem sarkából figyelni kezdtem. A hangjával együtt már biztos volt, hogy vele töltöttem azt az éjszakát az elhagyott házban.
- Remélem kellemesen utaztak, ha szomorú okból is. - próbáltam valami semlegesnek ható érdeklődéssel mostmár fentartani a beszélgetést, ha néhány pillanat kissé kínos csend után is.
- Kifejezetten - válaszolt könnyedebben, nálam. - A határtól a lehető legjobb útvonalon kísértek bennünket idáig. - fűzte hozzá.
- Örömmel hallom - mosolyogtam rá egy pillanatra - Bízom benne, hogy a kísérőik nem kellemetlenkedtek nagyon - fűztem hozzá. Furcsa volt ez a helyzet mindenkinek, a temetésre délről érkezőket pedig nyilván nem az előkelő urak kísérték a határtól idáig. És a bizalom kiépítése sem megy parancsszóra.
- Nem igazán - csóválta meg a fejét, és elmosolyodott - Ha mégis, én nem tudok róla, szerencsére van közöttünk, akiknek a beszéd inkább dolga, mint nekem - pillantott a diplomata társaság felé.
- Nem hiszem, hogy az Ilyen beszéd bárkinek a dolga kellene legyen - fintorodtam el kissé. Aztán azonnal rájöttem, hogy ezt sértésnek is lehetne érteni, és igyekeztem pontosítani - A körülményeskedés, és protokoll a legjószándékúbb ember, legőszintébb szavait is éppúgy elpalástolják, mint a becstelen nyerészkedők hízelgését. - tettem hozzá, az elsőként említett csoportnál a tanácsos és a vámpír hölgy felé intve a fejemmel. Őket egyelőre nem soroltam az utóbbi kategóriába.
- Valóban - biccentett válaszul - És élesebb fegyver sokszor bármilyen kardnál. - folytatta, és egyre inkább egyetértettem vele.
Bólintok. Nagyon hasznos eszköz a szó, de gyilkosabb lehet minden fegyvernél, vagy varázslatnál.
A beszélgetés kicsit megakad... Nem azért, mert nem lenne, mit mondanom. Csak nem tudom, merhetem-e feltenni a kérdéseket, amik sorakoznak a fejemben.
Úgy teszek, mintha nem venném észre a mozdulatot, amivel arra kér, menjünk nyugodtabb helyre, és sétálok tovább. Viszont kicsit változtatok az irányon, így az udvar egy félreesőbb részéhez jutunk, ahonnan azért még hallani, és ha akarjuk, látni is lehet a diplomaták beszélgetését
- Jó, hogy ön ismeri a járást erre - töri meg a csendet kissé félszegen.
- Csak annyira, amennyire ön is az otthonában. - rázom meg a fejem az esetlen mondatra mosollyal. - Örülök, hogy végül biztonságban hazajutott - fűzöm hozzá kicsivel halkabban, hogy biztosan ne hallja más, csak ő. Rövid ideig elmosolyodik, mielőtt válaszol.
- Annak is köszönhetően, hogy a kísérete akkor nem talált rám. -
- A lovának is köszönje, hogy hagyta, hogy a hátára üljek - mosolyodom el, kérdő pillantással nézve rá. Remélem, hogy megtalálta végül a lovat. Gondolom ebből is érthető volt, hogy szándékomban állt akkor is segíteni neki.
- Ott találtam, ahol hagyta - pillant felém hálásan - Köszönöm. - válaszol
- Istennek hála - sóhajtok fel megkönnyebbülten. Aztán kis csend után máshogy folytatom
- A körülmények akkor nem tették lehetővé, hogy megköszönjem. - nézzek a szemébe, majd biccentek hálásan. Ellenséges földön mentett meg valakit, aki könnyen a halálát okozhatta volna. Járt ezért a köszönet.
- Nincs mit köszönnie, nővér. Nem is volt - feleli, tekintetét az enyémbe kapcsolva. - Ön sem hagyta volna magára a bajba jutottat, bárki is lett volna az - teszi hozzá.
- Sajnos ritka ez a hozzáállás... mindkét oldalon. - jegyzem meg keserűen. - Őn az életét kockáztatta, mikor az enyémet megmentette, ezt nem felejtem el. - közlöm nyomatékosan.
- Mindketten veszélyben voltunk - emlékeztet, és mostmár ő is tudja, hogy mennyire. - Ha az a két keresztes megtudja, hogy ott vagyok, még akár rá is jöhettek volna, honnét érkeztem, akkor az én életem rövidült volna meg igen könnyen. -
- Jól tette, hogy bízott bennem, és rejtve maradt - bólintok, egyértelműen utalva rá, hogy ez rajtam múlt. És nem is bánom. Bárcsak több embernek múlna ilyen módon rajtam az élete. - Ha megfogad egy tanácsot... Legközelebb a kardját is váltsa le, ha északon akar biztonságban utazgatni - teszem hozzá enyhe csipkelődéssel, de egyáltalán nem vádlón. Hiszen jól tudom, milyen a megszokott fegyver helyett másikat kézbe venni.
Halkan felnevet és még a nyakát is kissé behúzza zavarában.
- Nem volt másik… - közli, mintha ez lenne a világ legtermészetesebb magyarázata az óvatlanságra.
Én is felnevetek.
- És nem is könnyű megválni egy kis időre a megszokott fegyvertől - fűzöm hozzá elnézően. Istennek hála nem lett a vége tragédia a dolognak.
- Az is igaz. Nem terveztem sűrűn erre járni, de ha mégis úgy alakulna, addigra szerzek egy másikat - biztosít, hogy megteszi amit lehet a biztonságáért.
- Jobban örülnék, ha egyáltalán nem járna erre, amíg nincs béke - jegyezem meg, leginkább amiatt aggódva, hogy legközelebb nem lesz ilyen szerencséje. Sajnos északon sem mindenki úgy áll az élethez, mint én. Nem egy ember van, aki ha nem megölné, akkor fogságba juttatná, ha északi területen rátalál.
- És az alighanem várat majd magára még - válaszol, épp olyan szomorúnak tűnve a helyzet miatt, mint én. - Lám, most is tragédiának kellett történnie ahhoz, hogy legalább két hétre megszűnjön a fegyverek zaja. - fejti ki a meglátását… És igaza van. Álszent, és attól tartok lehetséges, hogy többet árt ez, mint használ.
- Semelyik oldalon nem barátkoztak még meg a helyzettel - bólintok szomorkásan - Pedig nagyobb probléma is van Veronián, mint a királyság kettéválása. - utalok Abaddón pusztítására, a csillagtalan éjszakára… és még számtalan apróbb tragédiára, ami most is történik odakint.
- Az Úr haragja sem volt elég - sóhajt, mintha a gondolataimban olvasna. Kis csönd áll be, mielőtt folytatja. - Egyszer fogtunk össze, akkor is egy közös ellenség ellen. - sajnálkozik a szomorú heéyzeten.
- Ki tudja... Talán az új pápa, és új király változást hoz. - mondom, kevés reménnyel. Ez is politika… És a politika sajnos nem arról ismerhető, hogy úgy alakítja a dolgokat, ahogy az Mindenkinek, áltlaánosan a legjobb volna.
- Reméljük - felel csendesen - Sokat változott eddig is a világ alig pár év alatt. - igyekszik bizakodónak hangzani, de… nem vagyok meggyőződve róla, hogy jó irányba indították a világot a változások.
- Ismerte? - váltok témát, a pápára utalva a kérdéssel.
- A kísértet-szigeteki hadjáraton találkoztam vele. A táborban kerestek váratlanul azzal, hogy őszentsége, a pápa hívat. Nem akartam elhinni. Ifjúkorom óta sokat hallottam róla, még láttam is valami képen egyszer, mégis, egészen más volt szemtől szemben, mint ahogyan elképzeltem, vagy lefestették addig. Hús-vér ember volt, tekintélyt parancsoló, de mégis nyájasan bízott meg azzal, hogy egy keresztes lovagjával vállvetve küzdve mutassuk példáját az összetartásnak. Tudta a nevem, ismerte a hozzáállásomat, mintha csak a saját felettesem lett volna, pedig azok sokszor nem veszik emberszámba a beosztottaikat. Nem akartam ott lenni azon a hadjáraton, de nem volt kérdés aztán számomra, hogy a tőlem telhető legnagyobb igyekezettel teszek eleget a kérésnek. - mesél. Úgy tűnik rátapintottam, hogy van mondanivalója.
- Sokat adtam volna érte, hogy személyesen megismerhessem - bólintok. Hasonló képet festettek a katedrálisban keringő szóbeszédek is. Nekemnem volt olyan szerencsém, hogy személyesen fogadjon, vagy hívasson rövid eddigi pályafutásom alatt.
- Tud valamit arról, hogyan halt meg? Keveset hallottam, s nem tudom, mi igaz a szóbeszédből, hogy a király... - kérdez, nem fejezve be a mondatot. Így is érthető, mit szeretne, és meg tudom érteni azt is, hogy érdekli, mi történt. Komoly hatása lesz a dolognak az életünkre.
Megrázom a fejem válaszul.
- Csak szóbeszédeket. Rengeteg élőholtról, a sötét apostolról, nagy csatárol, égő várról... De hogy mennyi igaz belőle... azt nem tudom. - mondom, és a szemem előtt megjelenik a Math által leírt epikus csatajelenet, melyben megölte Legiót… Nem, ezt biztosan nem így történt.
- Értem - bólogat kissé elgondolkodva - Annyi furcsa dolog történt mostanság a világban. Ki tudja már, mi igaz és mi nem? - ért ismét egyet a gondolkodásommal… És valóban… már semmin nincs miért meglepődni, annyira átrendeződtek a világunkat irányító törvények az utóbbi években.
- Sajnos. Nem lepődnék meg, ha a nagyrésze igaz lenne a szóbeszédeknek is. -
Újra csend telepszik közénk. A katedrális most a szokásosnál nagyobb zaja betölti a teret, és hallatszik az is, hogy a diplomaták még társalognak.
- Nehéz időknek néz elébe a Katedrális. - szólal meg végül.
Komolyan bólintok.
- Imádkozom az illetékesek bölcsességéért, mikor megválasztják az új pápát. - mondom őszintén remélve a legjobb kimenetelét a helyzetnek.
- Mindannyiunknak szüksége lesz rá, hogy meglássuk az Úr útját a nyomorúságban is. - csatlakozik együttérzőn.
- Délen választottak már vezetőt? - kérdezem, újbol témátváltva. Kezdett túlságosan komor lenni a hangult.
- Még nem - felel - Időről időre a Zsinat összeül tanácskozni, de még nem jelölték ki von Himmelreich utódját a zsinatelnöki székben. Szomorú, de tulajdonképpen kvittek vagyunk - mosolyodik el, igyekezve szintén oldani a sűrűsödő levegőt.
- Eszerint ott is szükség van most bölcsességre. - mondom kissé magam elé révedve - Talán az Úr megadja mindkét oldalon, és kicsivel mégiscsak közelebb kerülünk a békéhez -
- A reménység pedig nem szégyenít meg - idézi fel az apostol szavait egyetértve, protestánsokra jellemző Szentírás ismeretről téve bizonyságot. - Bízzunk benne, hogy a döntéshozók nem hozhatnak más döntést, mint amit az Úristen már eltervezett. - bíztat, mindkettőnket.
- Néha elgondolkodom, mit tervezett ezzel a földel - húzom el a számat vallomást téve kételyeimről. Nem is tudom mi ütött belém, hogy éppen egy déli katonának mondom ezt el… - De amíg remény van, addig jövő is van - mosolyodom el újra.
- Valóban. Néha egészen furcsa fordulatokat tud produkálni - vonja fel a szemöldökét mosolyogva, utalva ezzel a múltkori és valószínűleg a mostani újbóli találkozásunkra is.
- Az Úr áldása furcsa néha - viszonzom a mosolyt. Valóban így tekintek az akkori találkozásunkra, a mostanit pedig még nem tudom hova tenni. Mindenesetre sikerült az ébredező kételyt eloszlatina bennem, ami egy újabb dolog, amiért hálás leszek neki.
A beszélgetésünket hosszú harangszó szakítja félbe. Temetésre hív.
- Az Úr óvja - búcsúzom tőle, ahogy ő a diplomatákhoz csatlakozik, én pedig, mivel itt a feladatom végetért, a számomra kijelölt helyet sietek elfoglalni a kezdődő gyászmenetben.