Hogy honnan is hallottam erről a barlangról?
Természetesen egy kocsmában. Mindig ott hallani a legjobb pletykákat, a legérdekesebb híreket, és bármilyen meglepő, az efféle feladatok is itt találnak gazdára a legkönnyebben. Ki ne látott volna magas, felfegyverzett alakot, aki csak annyit hajlandó elárulni, hogy jutalmat ad az őt elkísérőknek? Vagy sötét ruhás nőt, aki testőröket keres, és méregdrága gyűrű csillog az ujján? Hiába, a kocsma a zsoldosok Kánaánja.
Igaz, először nem is voltam biztos abban, hogy megyek. A Fővárosban van, tehát kénytelen lennék felfedni, hogy pap vagyok, és ki tudja, az egyház mit szólna ehhez? Ugyanakkor érdekes kalandnak tűnik, és az ilyesmiben sokszor értékes információmorzsákat is lehet szerezni a pénzen kívül.
Hamar dontöttem hát. Egy kis kérdezősködés, és már tudtam is a legfontosabbakat. Ha megtehetném, beszélnék azzal az őrült zsoldossal, de nincs időm ilyesmire.... vissza kell sietnem a lakásomhoz. Ott majd alszom egy jót, holnap pedig minél korábban elindulok. Időben oda akarok érni.
Meglepően jól aludtam. Épp a bánya felé lovaglok; nem leplezem frakcióm, a reverendát vettem fel, s minden felszerelésem magammal hozom. Övemre a buzogányom csatoltam fel, a belső zsebembe pedig a Bibliát raktam, aminek a lapjai közt ott pihen a Rosarius.
Persze azért egy vékony fekete köpenyt még elrejtettem a papi öltözet alatt. Biztos, ami biztos.
Ahogy odaérek, körbenézek, de senkit nem látok, aki oda tartana, ahova én. Összehúzott szemekkel nézek körül... én lemegyek akár egyedül is, semmi gondom vele, de ez akkor is furcsa.
Na mindegy, gondolkodás helyett inkább megkötöm a lovam egy arra alkalmas fához. Nem félek attól, hogy csak hűlt helye marad; ez lesz a második alkalom szegény jószágnak, hogy ellopják, úgyhogy már biztos megszokta.
Megigazítom a reverendám, és elindulok a lejárat felé.
És rögtön megérzek valami... rosszat.
Igyekszem sietni, mégis akaratlanul óvatosra fogom a lépteim. Olyan nyugtalanság fog el, hogy jobbnak látom leakasztani övemről a buzogányt, így azt a jobb kezemben tartva haladok tovább. Még ha nem is vagyok profi a használatában, némileg megnyugodva haladok tovább, de még mindig gyakran nézek körbe.
Azzal próbálom elfedni a várakozás izgalmát, hogy színészkedem. Beleélem magam egy magabiztos szerepbe: félelmet nem ismerve lépkedek tovább, suhintok párat a buzogánnyal, és elvigyorodom.
Persze ez csak álca, valójában még mindig bennem van a kellemetlen bizsergés. Ez azonban segít... ha a rossz előérzeten nem is, legalább gyakorlok. Nem könnyű ám feszülten tartani egy szerepet.
Ekkor zajt hallok magam mellett... hátravetem magam, és felrántom a buzogányt, de az egyetlen, amit elérek, az a sziklafalnak csapódás. Ekkor látom meg rohanó patkányt... komolyan? Egy állattól ijedtem meg ennyire, ráadásul törtem meg a szerepem? Ez nem lehet igaz.
Mi folyik itt? Mert hogy ez nem szokványos rossz érzés, az biztos. Azt könnyen leplezném, nem kellene minden akaraterőm összeszednem, hogy visszatérjek a szerepembe, és továbbinduljak. Viszont... legalább sikerül.
Nem szabad ennyire engednem a félelemnek, akármiből is származzon az.
Hamarosan valami fényt veszek észre a bal oldalamon. Kíváncsian a csille fölé hajolok, amiből származik, és... eltátom a szám. Ejha, ennyi értéket még tolvajként sem láttam egy helyen. Tömve van drágakövekkel; meglepne, ha a gyémánt lenne a legértékesebb közülük. Most megtehetném, hogy teletömöm magam velük, és megindulok visszafelé... ezerszer jobban járnék, mint a jutalommal, amit a Főváros ajánlott.
És hogy miért nem teszem? Mert egyáltalán nem érdekel a pénz. Többre becsülöm azt a néhány remélt információt, mint az itt lévő összes követ.
Egyáltalán nem esik hát nehezemre továbbindulni, és az, hogy újra visszaemlékeztem a célomra, újult erőt ad. Persze megmarad a kellemetlen érzés, sőt: erősödik, mégis tartom a határozott lépteket. Még akkor is, mikor egyre sötétebb lesz, és bele is rúgok pár kavicsba... ráadásul, ahogy látom, a környék nem épp bizalomgerjesztő, az eddig megszokott szerszámok helyett csontok díszítik a kőzetet. Mi tagadás, jobban illik az érzethez, valamiért mégsem tetszik.
De akkor is magabiztos maradok. Kívülről.