Egy tolvaj emlékiratai I.
Hogy az egyik legemlékezetesebb?
Évekkel ezelőtt történt, nem sokkal azelőtt vállaltam az egyházi képzés őrült ötletét. Nem egyszerű lopást terveztem, próbálkozni akartam valami újjal... sikerült is. Egyike volt azon tolvajlásoknak, amikre szinte tökéletesen emlékszem.
Egy kérdés volt az egész alapja. Hétköznapi emberek hétköznapi beszélgetése ütötte meg a fülem, olyan, amit máskor teljesen figyelmen kívül hagyok. Két férfi (elég pénzes alakoknak tűntek) sajnálkozott tőlem pár méterre, mikor épp jöttem ki egy templomból. Ki tudna feltűnőbben lenézni másokat, mint egy gazdag?
Mondjuk... két gazdag.
Ezeknek is egész jól ment. Épp a katonák voltak a soron, hisz valakiken csak kell gúnyolódni. Az egész a szokásos baromság volt, miszerint milyen rossz a sorsuk, milyen kevés pénzt kapnak a nehéz szolgálatért és az életük kockáztatásáért - máskor csak mosolyogtam volna magamban egy jót, és loptam volna tőlük valami szépet. Akkor azonban felkaptam a fejem, és elkezdtem gondolkodni.
Milyen lehet a katonáknak? Természetesen baromságnak gondoltam a két fickó beszélgetését, engem a valóság érdekelt. És mivel köztudott, hogy valamit úgy lehet a legjobban megismerni, ha át is éljük, már tudtam is, mit fogok tenni. A színészkedés már megvan, talán azt a kevés fizikumot is fel tudom használni, amit a buzogányos edzéseken magamra szedtem (bár ez nem volt sok, főleg mivel a kiképzés elején jártam), és a kellő pofátlanság összegyűjtése sem lesz nehéz feladat; a legtöbb dolog tehát a rendelkezésemre állt.
Persze ez csak önámítás volt. Pontosan tudtam, hogy mennyire hülye ötlet lenyúlni egy katonai öltözetet, s eljátszani, hogy egy őr vagyok. Az egyházzal könnyű dolgom volt, egy kis ájtatosság sok mindent megold, és ők még készségesen vállalkoztak is a szerepem betanítására... azonban egy olyan kasztot eljátszani tökéletesen, amiről alig tudok valamit, nagy kihívás. Pont ezért vonzott annyira.
Ám csak kalandvágyó vagyok, nem idióta. Kellő felkészülés nélkül esélyem sincs, ezt rögtön tudtam, így nem siettem el: ha már nehezebb volt információhoz jutni, megadtam a módját. Először is szereznem kellett egy ismerőst a katonák közül, ami ugyan könnyűnek hangzik, főleg az én színészkedésemmel, de korántsem az. Sok feltétel adott egy ilyen alany kiválasztásánál: a jó alany hiszékeny, de még nem naiv; átlagos katona, mégis jó viszonyban van a bajtársaival; valamilyen szinten elismerik, de nem fordítanak rá annyi figyelmet, hogy feltűnő legyen egy pap a közelében... egyszóval az informátor válaztása volt az egyik legnehezebb része az egész balhénak.
A kezdet még úgy-ahogy könnyen ment. Némi rábeszéléssel és hízelgéssel (ezért jó, ha az ember talál egy gyenge jellemet a felettesei közt) elértem, hogy néhány kaszárnya melletti templom mellett segédkezhessek a misében. Többnyire ott is örültek, hogy egy diakónus megkönnyíti a dolgukat, nekem pedig egyrészt jó gyakorlat volt a szerepemhez, másrészt a hadsereg közelében lehettem. Utána igyekeztem a katonák bizalmába férkőzni, beszélgetést kezdeményezni velük, és nem riadtam vissza a kísérletezéstől: hol megtartottam az ájtatosságot, hol könnyedebbre fogtam a stílust, és közben figyeltem, milyen témákra reagálnak a legjobban. Gyakoroltam hát, és igyekeztem minél több lehetőséget teremteni erre.
Egyvalamit hamar észrevettem: nem igazán bíztak bennem, hiába kísérleteztem. A legtöbben elismertek, mint papot, néhánnyal egész jónak mondható ismeretséget építettem ki, de úgy tűnt, elég szép ellentét van az egyház és a hadsereg közt. Nem mintha ez elkeserített volna, inkább csak még jobban próbálkoztam.
Aztán megtörtént az áttörés... legalábbis úgy tűnt. Volt egy lovag a főváros északi területén, akivel mintha könnyebb lett volna szót érteni. Nem lehetett sokkal idősebb nálam, s egyelőre csak annyit tudtam róla, hogy a király szolgálatában áll. Kíváncsian kérdezgetett az Egyház tanításairól, a vallásról, a bibliáról, én pedig készségesen válaszoltam. Persze nem állt szándékomban hagyni, hogy ő faggasson engem, hisz ennek pont az ellenkezőjét terveztem, de szerencsére csak egy buzgó hívőnek tűnt, aki valamiért pont egy tanonc magyarázatát szereti Istenről. És mivel egy pap mindig szívesen foglalkozik azokkal, akik félik Istent, indokom is volt a tervemre.
Nemsokára meg is tudtam a nevét. Eugen. Eugen Künstler.
Jól haladtam tehát, legalábbis reménykedtem benne.
Nem sokkal később úgy éreztem, itt az ideje némileg otthonosabb környezetben is elbeszélgetni vele. Mi más lenne a legjobb ilyesféle ismerkedésekre, mint a kocsma? Ráadásul hallottam már Eugentől, hogy nem veti meg az italt... persze nem részeges, de azért mégiscsak katona. Szükség van egy kis lazításra a nehéz szolgálat után.
Nemsokára kiderül, mennyire is nehéz.
Megtudni, hogy mikor van épp ott, már tényleg gyerekjáték volt. Természetesen nem a reverendámban indultam el, egy ilyen helyen azért feltűnő tud lenni... egyszerű fekete ruhában voltam, s a buzogányt se vittem magammal. (Csak a Bibliát.) Azzal semmi bajom nem volt, ha valaki felismer, de mégse abban legyek már, amiben Istent dicsőítem... igaz, legtöbbször lopni is abban indulok, legfeljebb ráveszek egy köpenyt, de az más kérdés. Arról senki nem tud.
Egyszóval elindultam a hangulatos kis ivóba. Nem volt durva hely, ahol kétpercenként meghal valaki a verekedésben, inkább hasonlított egy fogadóhoz. Ahogy beléptem, rögtön ismerős szag csapta meg az orrom: bort, sört és embereket éreztem rajta. Régen még zavart, akkor azonban már inkább szerettem... lehetőségeket, új ismeretségeket hordozott magában ez a kavalkád, kalandok és izgalmak sorozatát.
Tökéletes volt egy tolvaj kedvenc törzshelyének. Csoda, hogy eddig nem fedeztem fel.
Észrevétlenül körülnéztem. Természetesen azonnal észrevettem a lovagot - egyedül volt, a pult felé fordulva, így pont nem látott engem. Nem mutattam semmi jelét a felismerésnek, nagyjából öt méterre tőle én is odatámaszkodtam, és türelmesen vártam, amíg a csapos rámnézett és köszönt.
-Üdvözletem! - direkt nem beszéltem hangosan. Akinek szánom a szavakat (és az nem a pultos), hallani fogja így is. - Kérnék egy sört, ami...
-Astonien! - ééés sikerrel is jártam. - Egy jófajta, erős vörös szőlőnedűt az atyának, meg akkor már nekem is! A misebor biztos pocsék, nem igaz? Olyat iszol most, hogy nem találsz szavakat! - hahotázott, és egy intéssel odainvitált maga mellé. Magamban mosolyogva odaültem... ez könnyebben ment, mint gondoltam.
-Ha gyümölcslét ad nekem bor helyett, megfizetem később. - súgtam oda a pult mögött állónak, aki rezzenéstelen arccal nézett vissza rám. Nem tudom, mennyire szokta meg az ilyesmit... most lesz alkalma rá. Egyébként is, a szépen csengő váltók sok problémát megoldanak.
Szerencsére a lovag nem vett észre semmit.
-Eugen! - a meglepődés tettetése megy az egyik legjobban, akkor is remekeltem benne. - Mi tagadás, a felszenteltségen kívül nem sok tulajdonsága van. - mondtam teljesen véletlenül igazat, és én is felnevettem. -Köszönöm a felajánlást, ha már így összefutottunk.
-Ne köszönd, Astonien, ne köszönd! Egyébként is, mit keres Isten szolgája egy ilyen helyen? Nem az Egyház ellen való dolog ez? - húzta össze a szemeit, de inkább szórakozásból, mintsem feddőn. Egy pillanatig figyeltem az arcát, a mozdulatait, az összehangoltságát... nem, még nem volt részeg, kicsit sem. Egyszerűen jól érezte magát, és...
...akkor szólított először csak a keresztnevemen. Valószínűleg megfeledkezett magáról. Ez jó jel.
Megkaptuk az italt. Ő rögtön ledöntött magán fél kupával, én először eljátszottam az ismerkedőt: beleszagoltam, majd felcsillanó szemekkel kortyoltam az elsőt.
Tényleg finom volt, mi tagadás - de szerencsére egy csepp alkohol nem volt benne. Nem kell sajnálni a váltót a fickótól ezért a szívességért.
-Ez aztán a bor! - mondtam elégedetten. - És a válasz... Istenünk vajon rossz szemmel nézi, ha a hívei jól érzik magukat? Ha nem visszük túlzásba, ebben semmi rossz nincs.
-Szóval a kulcs a mértékletesség?
-A mértéktelenség is történhet mértékletesen. - vigyorodtam el, mire elnevette magát.
-Tetszik ez a beszéd, Atyám!
-Astonien... még reverendában sem szeretem ezt a megszólítást.
-Hát akkor Astonien! Csapos! Még három kört ugyanebből!
Az már igen... ez a lovag aztán tud élni. Ha józanon előre ennyit rendel, akkor az annak a jele, hogy tiszta elmével döntötte el a kicsapongást. Az pedig csak jót jelent, ha azt nézzük, hogy egy pap mellett van, akit még alig ismer. Néhány közelben ülő alak vigyorogva nézett ránk, sejtve, hogy mi fog történni... és a kocsmáros is alig tudta elrejteni a vidámságát (amiben valószínűleg nem kis szerepet játszott az öröm a bevétel növekedése miatt), mikor elénk tette az italokat. Gondosan rendezve persze, ügyelt arra, hogy ne keveredjenek össze kettőnk kupái... mondtam én: a váltó sokszor hasznos tud lenni.
Minek részletezzem? Nem szedtem ki sokmindent Eugenből; nem is ez volt a célom. Természetesen olyan szépen berúgott, hogy nekem kellett hazavonszolnom (legalább így azt megtudtam, hol lakik, bár nem volt könnyű megérteni a pontos címet). Csak azért nem tűnt fel neki, hogy ilyen jól bírom a 'bort', mert jól színészkedtem... aztán mikor cipeltem, már annyira részeg volt, hogy nem tűnt fel neki egy ilyen apróság.
A társai arca... nem, azt nem lehet leírni. Látni kell, mit reagáltak, mikor egy alak visszahozza Eugent, aki mindig atyámoz, aztán rögtön utána elnézést is kér érte. Úgy-ahogy ekkor is törődtem a színészkedéssel, szóval még másnap se figyelhetett fel arra a lovag, hogy az elmondás szerint egy józan fickó kísérte... akarom mondani cipelte. Minden a terv szerint történt.
És valójában könnyű dolgom volt. Azt hittem, nehéz lesz megtalálni a közös hangot, ami nem csak az Úr tanain alapul, de már az első elszólásnál egyértelművé vált, hogy jobb ötlet volt a kocsma, mint hittem. Egy elpocsékolt estének tűnhet ez az egész, pedig valójában nagyon is sok jelentősége volt. Valószínűnek tartottam, hogy ezek után bízni fog bennem... hinni fog nekem. Lehet, hogy merész lépés volt, de mindenképp megérte.
Hamarosan kezdhetek faggatózni. Egyenes úton vagyok a hadsereg felé.
Persze a beígért váltót otthagytam a kocsmárosnak, ha már kiérdemelte... többet segített, mint gondolta volna.