Egész jól haladok.
Igaz, hogy nem tudtam meg sokat a nyanyától, az a kevés mégis elég volt ahhoz, hogy tudjam, merre kell továbbmennem. Igaz, csak gyanúsítgatás és pletyka, de ha csak a fele igaz...
Nem, nem gondolok erre. Természetesen a fele sem igaz.
Itt az idő hát elzarándokolni a falu vezetőjéhez, és kihúzni belőle a lehető legtöbbet. Információk? Igen, az is fontos, de nem ez érdekel a legjobban. Valójában a reakcióira, a valódi véleményére vagyok kíváncsi... semmit nem tudok róla, mégis szinte már előre tervezgetem a beszélgetést.
Szinte.
Valójában utálok tervezni.
Nyugodtan haladok az úton, amit a pletykafészek mutatott, mikor zajt hallok meg a közelből. Nyüzsgést, méghozzá olyasfélét, ami nem illik ehhez a kisvároshoz. Hacsak...
...hacsak nem a piac az. Akkor pedig megfontolandó, hogy közelebbről is szemügyre vegyem, Mi lehetne jobb a kérdezősködéshez, mint az? Jó, a kocsma... de arról nem tudom, hogy merre van, feleslegesen pazarolni az időm a keresésre pedig nem akarom, így ez is megteszi.
Egye fene, megnézem, mi van itt.
Tömeg.
De tényleg, vigyáznom kell, hogy fel ne lökjenek - és nem azért, mert olyan bunkók a járókelők, egyszerűen csak tömve van az egész piactér. Valahogy azonban felveszem a ritmust, gyorsabbra fogom a lépteim, és elindulok... valamerre. Igaz, nem nagy az egész, így nincs túl sok bejárható terület.
Eddig rendben, de kit szólítsak meg? Mivel nem igazán érdekelnek az átlagos emberek, próbálok keresni valakit, aki eltér a többiektől... valami sötétebb, félreesőbb, netalántán gyanűsabb alakot... de semmi. Sehol egy csuklya, félreeső pult, vagy szúrósabb tekintetű eladó, de még olyat se látok, akin látom, hogy állatokkal foglalkozik. Ha már ez a Csalogány ekkora természetbarát, én is kereshetek valami hozzá hasonlót - legalábbis kereshetnék, ha lenne. Mindenki békés, nyílt, és mindenki előtt a szokott portéka van.
Kicsi, nyüzsgő, az én szemszögemből mégis unalmas piacra keveredtem.
Hát ez csodálatos.
Na mindegy. Most, hogy feladtam a céltudatos járkálást, akár véletlenszerűen is odamehetek valakihez. Akár ahhoz a harminc év körüli, jókedvű zöldségeshez is, aki egy nénivel beszélget éppen.
Legalább egy vidám diskurzust zavarjak meg, ha más örömöm nincs. Nem mintha ez a céljaim közé tartozna.
És az eladó se méltatlankodik túlzottan.
- Segíthetek valamiben, jóuram? - szakítja félbe készségesen a beszédét.
Bólintok üdvözlésképpen.
- Én csak kérdezni szeretnék, egy kissé komoly témával kapcsolatban. De csak akkor, ha ráér. - ismét nincs értelme titkolni. Ha csak kerülgetem, azzal gyanakvást ébresztek, amit végképp el akarok kerülni.
Az idős nőre néz, aki egy biccentéssel nyugtázza. Ó, hogy ő is itt lesz? Még jobb, egyszerre két információforrásom is van. Kérdés, mennyire hasznosak.
- No, hát tessék csak - fordul ismét felém, csípőre tett kézzel, kíváncsi arccal.
Csapjunk a közepébe.
- Johan Lieb eltűnéséről van szó. - egy pillanatra megállok, feszülten figyelem a reakciójukat. A férfi elkomorodik, a néni pedig értetlenül pislog. Jó kezdés... sejthető volt, hogy nem igazán szívlelik ezt a témát.
- Hát akkor ön is látta a hirdetést? - nem valami készséges a hangja, de azért határozottan néz a szemembe. Gondolom, már túl sokan zaklatták őt (is) ezzel. - Sokan megfordultak már, de nem jártak szerencsével. Mondja, mit szeretne tudni?
Azt, hogy hol tűnt el. Nem egyértelmű?
- Nagyjából azt, amit minden hozzám hasonló. Ki volt ez a Lieb? Milyen ember volt? Mit gondoltak róla a faluban? - teszem fel a szokványos kérdéseket.
- Hát tudja, jómagam nem sokat beszéltem vele, csak mikor a kislánya beteg volt. - rosszul látom, vagy tényleg vidámabb kicsit? - Míg a felesége gondozta, addig ő lejött a piacra vásárolni. Emlékszem, milyen gyámoltalan volt - nevet halkan. - Amúgy favágóként és asztalosként dolgozott. - eddig tartott a jókedv... igen, a múlt idő nem valami szívderítő. - És nagyon segítőkész, családszerető, igazi mintaapa. Nemigen lehetett mit kifogásolni sem a személyiségében, sem a viselkedésében.
Ez eddig semmiben sem tér el a banya szövegétől. De azért tovább ütöm a vasat, hátha meleg még.
- Volt olyan, aki nem kedvelte? Esetleg ellenségesen viseltetett iránta?
- Én nem tudok róla, hogy lett volna. - rázza meg a fejét. Franc. - Tudtommal példamutató életet, hát... - kissé elgondolkodik - ...míg élt.
Nem lehet valami jó így kezelni.
- A fogadóban sokat iszogatott és játszott a barátaival, de velük is minden rendben volt. - most először szólal meg a néni. Ahogy (leplezve a meglepettséget) ránézek, látom, hogy lesüti a szemeit. - Persze voltak alkalmak, mikor összeverekedtek - igen, ez a keserű nevetés egyértelművé teszi, hogy tényleg kedvelték ezt a fickót, nem csak megjátsszák. De ha ilyen közkedvelt (mégis átlagos, ami a legjobb összetétel) volt, akkor miért tűnt el? - De azok barátiak voltak, meg kissé már alkoholmámorosak is.
És még mosolyog is kissé. Mi tagadás, van benne tartás.
- Tudják esetleg, hol tűnt el? Vagy azt, merre tartott? - semmi értelme a kérdéseknek, tudom jól, mégis... valamit mondanom kell. Ha nem tudom folytatni, marad a véletlenszerű próbálkozás.
- Hát... - kezdi rendkívül összeszedetten és átgondoltan az eladó, aztán megakad. Már csak azért is, mert a néni közbeszól.
- Az erdőbe ment. Úgy hallottam, sokat túrázik, hogy találjon néhány használható fát, de az eddigi leghosszabb útja kétnapos volt. Három nap után szólt a felesége, hogy még mindig nem jött haza... És aztán a napok megint teltek... És két hét lett belőle.
Két hét sok idő. Túl sok. Megfigyelem magamnak a kissé félősen földre szegezett tekintetet.
- Ismerte? - megértést csempészek a kérdésbe, pedig őszintén szólva nem érdekel ez az egész. Érzelmek, kötődések... ugyan, megtalálom nekik ezt a Liebet, aztán viszlát.
Aprókat bólogat.
- Én is láttam utoljára, itt, ezen a helyen. A másik szemtanú Bernhard. - új név? Erre valószínűleg mindenki azonnal rákérdezne. Én se teszek másképp.
- Bernhard? Ő kicsoda?
- Nevezhetjük a legjobb barátjának is. - újabb nosztalgia, újabb halvány mosoly.
- Hol találom?
- Esténként a fogadóban tölti az időt. Herr Lieb eltűnése után is megtartották a jó szokásukat, és mostanság is játszanak.
Rendben, ez hasznos. Mégiscsak érdemes lesz ellátogatnom oda, igaz, még ráér.
- Köszönöm. - tartok egy levegővételnyi szünetet. - Még egy kérdésem lenne. Ki az a Csalogány?
Egymásra néznek.
- Egy félelf lányka, már kicsi kora óta itt van. - kezdi az eladó. - Azaz hát... - néz a nénire, aki folytatja a félbehagyott mondatot.
- Hát a falu befogadta, mondjuk nem mindenki örült ennek. Mindenesetre itt nevelkedett, mostanában pedig inkább az erdőt járja. Évek óta csinálja azt, hogy csak éjjel megy haza, de néha ki is marad. Nagyon szereti a természetet.
Szeretik. Látom a néni mosolyán, de érzem az eladó hangján is. Ha erre alapozom a következtetést, a városka többsége bizony nem gondolkodik úgy, mint az a pletykafészek.
Akkor most meg kellene lepődnöm?
- És igaz, hogy jóban van az állatokkal?
- Hát elf. - igen, valóban hülye kérdés volt, ez a halk nevetésből is egyértelművé válik. - Így igen. Emlékszem is rá, még mikor kisebb volt, mesélte is, hogy mennyire szeret a madarakkal lenni. Még egy rókát is majdnem hazavitt! A nevelőjének meg is gyűlt a baja vele.
Rókát? Ugyan már, engem a farkasok érdekelnek. Mégsem kérdezek rá, talán gyanús lenne a faggatózás.
Viszont akkor nem is tudok mást kérdezni tőlük. Illetve dehogynem... de azokat nem akarom feltenni.
- Köszönöm az információkat! Remélem, én több sikerrel járok majd, mint a többiek. - hajtom meg a fejem búcsúzóul.
- Sok szerencsét.
- Reméljük, megoldódik az ügy.
Nagy köztük az egyetértés, a néni még mosolyog is. Tényleg bíznak bennem? Nem, valószínűleg csak rám hagyják, aztán legfeljebb reménykednek, de nem igazán hiszik el, hogy tényleg képes leszek rá. Már ha jól sejtem.
Az igazat megvallva ez egyáltalán nem érdekel.
Irány a vezető.
Nem is kellett sokat gyalogolnom, s tényleg úgy van, ahogy a pletykafészek mondta: könnyedén felismertem a városházát. Találtam is benn pár idevalósit (hivatalnokot?), s ahogy megtudták, kihez jöttem, azonnal idevezettek.
Most pedig itt vagyok. Egy meglepően kicsi dolgozószobában ül a férfi, akit keresek (tényleg ő az?), s mi tagadás, elsőre nem is nézném vezetőnek. Alacsonynak ugyan nem alacsony, de a csontos alkata, a barátságos tekintete, a bajuszkája... valahogy ellentmondanak a kilétének.
Vagy csak én szoktam volna hozzá az egyházi feletteseimhez?
- Nahát, újabb átutazó - érezhetően meglepem, de azonnal feláll, és meghajtja magát, hogy üdvözöljön. - Miben segíthetek?
A hangja sem utal arra, hogy túlzottan tisztában lenne a rangjával. Biztos kedvelik az itteniek, én legalábbis ezt tenném a helyükben. Vagy csak kihasználnám a jóindulatát, de az már részletkérdés.
- Üdvözlöm. - hajolok meg én is. - Mint sokan mások, én is Johan Lieb nyomára szeretnék rábukkanni.
- Nocsak. - nem látom rajta azt. mint a piactéren lévő két alakon... ők, ha nyíltan nem is, de úgy gondolták, esélytelen vagyok. Pont olyan esélytelen, mint a többiek, akik megpróbálkoztak ezzel. Kérdés, ő így érez-e, mindenesetre segítőkésznek tűnik, ahogy az íróasztala elé sétál, és nekitámaszkodik. - Kérdezzen csak. Amit tudok, megosztok önnel.
Amit tud?
- Ismerte Herr Liebet? - ha így áll a helyzet, akkor igyekszem belőle minél többet kiszedni. Személyes benyomások, gyanúk, érzelemalapú feltételezések... ezek sokszor értékesebbek tudnak lenni, mint a nyers információk.
- Személyesen? Találkoztam vele párszor, igen, de nem mondanám, hogy olyan erős kapcsolatot ápoltunk volna. Az alapokat tudom: kisebb családja van, favágó és asztalos, példás életű...
Igen, nagyjából ezt vártam.
- Hogyan viszonyultak hozzá az emberek? Voltak rosszakarói, ellenségei? - nem érdekel, hogy már két embertől is hallottam a választ. Ha ő is ugyanazt mondja, legalább tényleg biztos lehetek benne.
- Nem tudok róla, hogy lettek volna. - rázza meg a fejét. Felfigyelek a szomorkás hangra. - Elég szociális személy... nos, volt, a többség barátként kezelte őt, így érthetően mindenkit megérintett az eltűnése. Azért se nagyon szeretjük felhozni az esetet.
- Nem találtak semmi nyomot azóta sem? - most is együttérzést viszek a szavaimba. Talán könnyebb dolgom lesz, ha megkedveltetem magam.
- Nem, sajnos. Gyanúsítgatás természetesen van, de senki sem tudta rábizonyítani, hogy ő tette volna.
Nocsak. Egyértelmű, kire gondol, de attól még érdemes rákérdeznem. Hisz úgyis ez érdekel a leginkább.
- Ő? Ki?
- Egy félelf lányka, Csalogány. - fájdalmasan mosolyog. Valamiért az az érzésem támad, hogy nem igazán szeret róla beszélni az eltűnés kapcsán.
- Csalogány? Mégis mi köze lehet egy félelf lánynak egy favágó eltűnéséhez? - őszinte vagyok. Tényleg nem értem, miért fognak rá mindent csak azért, mert az erdőt járja, és farkasokkal barátkozik. Ha tényleg ő volt, nem emiatt tette... konkrét indoka kellett, hogy legyen. Ki kell hát derítenem, volt-e ilyen.
- Ezt bizony én sem tudom. Állítólag farkasokat nevel, és a rossz nyelvek szerint valamiért megharagudott Herr Liebre, így ráküldte a farkasait, én viszont ezt erősen kétlem. - kis szünetet tart, de mielőtt feltehetném a következő kérdést, folytatja. - Ó, és mivel az erdőben tűnt el Herr Lieb, azért is gyanakszanak Csalogányra, mert ugye ő is erdőjáró, természetesen az elf vér miatt.
Na, pont az a 'valamiért' érdekel.
- Ismerték egymást? Jóban voltak?
- Az ő kapcsolatukról nem tudok semmit. A sok papírmunka sajnos itt tart engem a nap nagy részében, na meg ez már olyan, amibe nem akarok beleavatkozni. Tudja, magánügy. - mosolyodik el halványan. Magánügy... még jó, hogy az engem soha nem érdekelt. Igaz, most nem (csak) a szórakozásért csinálom ezt az egészet.
- Persze, megértem. - bólintok őszintén... hiába, vannak olyanok, akik foglalkoznak mások érzéseivel. Kicsit gondolkodom, fel merjem-e tenni az egyik legfontosabb kérdést. - Ön mit gondol Csalogány bűnösségéről?
- Kizártnak találom, de ezt sokan vehetik elfogultságnak. - még mindig mosolyog. Úgy tűnik, kedveli ezt a lányt az egész város. Érdekes. - Csalogányt ártatlannak és ártalmatlannak ismertem meg, akitől tényleg nem félhet senki. Inkább én féltem őt az erdőben. - nem érzem őszintének a nevetést, de nem is lepődöm meg ezen. Mégiscsak egy közkedvelt ember tűnt el, és egy olyasvalakit vádolnak, akit ő pártfogol.
Igaz, én nem hinném, hogy Csalogány tett volna bármit is. De majd kiderül.
- És ha Csalogánnyal szeretnék beszélni, merre találom? - gondosan ügyelek arra, hogy ne legyen a hangomban fenyegetés, csupán kíváncsiság.
- Többnyire az erdő nyugati részén van - biccent abba az irányba. Sikerült volna meggyőznöm, hogy nem tartom bűnösnek azt a lányt? Mert nem érzek rajta aggodalmat.
Helyes.
- Egyedül? Mármint... az állataival?
- Igen, többnyire az állatokkal. Ezért is féltem. - ha valaki farkasokat szelídít, azt én nem félteném túlzottan az erdőben, de ezt jobbnak érzem elhallgatni.
Hirtelen (és értelmetlen) ötletem támad.
- A városlakók közül viszont nem mindenki gondolja így, ugye? Például a pletykafészek öregasszonyok.
Elneveti magát.
- Igen, az idősebbek valóban nem támogatták az ötletet, hogy befogadjam. Csak nem találkozott eggyel? - mintha oldottabbá válna.
- Ami azt illeti, de. - mosolyodom el én is. - Az északnyugati kapu közelében gyomlálgatott, és kinézetre is olyan volt, mint aki minden szóbeszédet ismer... többnyire azért, mert ő találja ki őket. Úgy mesélt nekem Csalogányról, mintha a leggonoszabb boszorkány, bestiák ura, meg tudomisénmi lenne... ezek szerint ez csak a túlzott fantázia eredménye?
- Hát szerintem igen, más aligha lehet. - megint nevet. Ez jó jel.
Pár pillanatig az én arcomon is a mosoly uralkodik, de aztán elkomolyodom.
- Tudja esetleg, merrefelé tűnt el Lieb? Annyit hallottam, hogy az erdőbe ment legutoljára.
Megrázza a fejét. Francba.
- Szokásosan elment fát keresni, ami jó alapanyag lehet, bizonyára sokat kóborolt az erdőben, így hiába mondanék bármilyen irányt, nem segítene.
Akkor nincs is értelme tovább maradnom.
- Köszönöm a segítséget! Igyekszem megtalálni Herr Liebet. Vagy azt, aki a felelős a haláláért. - hajtom meg a fejem búcsúzóul.
- A falu nevében előre köszönöm. - követi a példám. - Remélem, sikerrel jár.
- Én is remélem. További szép napot.
Érzem a hátamon a tekintetét, ahogy kimegyek a szobából.
Ideje ellátogatni az erdőbe.