Valamiért ez szólt alattaA reggeli napfény haloványan szűrődött be a vastag függönyök közül. Épp résnyire nyitottam a szemem, ám valami vörös bunda eltakarta a kilátást. Behunytam a szemem, és próbáltam még szundítani egy picit. Valami felugrott a hátamra.
- Ouhhhh - nyögtem fel. Akármi is volt az, négy lába volt és fel alá mászákált rajtam. Nem kellett megfordulnom, vagy még csak látnom se hogy tudjam ki is az. Természetesen Odwin volt, az egyik gyermekem. Szokás szerint az csinálja amit mindig tiltok neki...hogy a hátamon mászkáljon kora reggel.
- Apa, éhes vagyok. - szólalt meg egy másik hang az ágyam mellől. Eira hangjára ismertem rá. Hát igen, ő mindig éhes. De legalább olyan szépen szótfogad, mint egy kisangyal. Akarom mondani kisdémon. Félvér.
- Apa, Björk megharapta fülem ! - jött oda az ágyam végéhez sírva Aldrik. Már megint Björk. Amikor elvenébe érzi magát, mindig Aldrik vagy Eberhardt fülét harapdálja. Már múltkor elporoltam érte, de úgy tűnik megint csinálja.
- Apuci, Egil megint a bokrok között járt és teliment bogánccsal a bundája ! - kiabálta Frida valahonnan a szoba másik feléből. Egil mindig is kíváncsi volt, de most már igazán abbahagyhatná. Főleg hogy minden kalandja után vagy fél óráig takarítom a bundáját.
Ideje felkelni úgy tűnik. Ennyi gyermekkel nem könnyű az ember élete. Erőt vettem magamon, majd megmozdítottam...a kisujjam. Okés, mozog. Akkor most a másik kisujjam. Rendben van, csak szépen apránként, nem akarom meghúzni semmimet kora reggel. Akkor következőre a gyűrűsujjam. Oké az is mozog. A másik ? Rendben. A középső ujjam már talán menne párosával is. Azért csak vigyázzunk, ezt még külön külön, majd a következőt lehet párosával. Oké, a bal megvolt. A jobb ?
- Ouohhhh... - hallatszik egy halk nyögés a jobbom felől. Valamibe belenyúltam, úgy tűnik. Vagy valakibe. Minden reggel öröm úgy ébredni, hogy tudom, nem vagyok egyedül a felkelés fáradalmaival. Kéne még egy kis energia. Csak egy kicsi, hogy képes legyek tisztán gondolkodni. Lassan, de biztosan emelkedem fel az ágyról, még mindig csukott szemmel. A térdemre tornázom magam, mire rászánom magam, hogy kinyissam a szemem. Legalább az ágyamban nem fekszenek a gyerekek. Ennyi szabad terem van. Az ágyban fekvő nőre pillantok. Életem szerelmére. Gyermekeim anyjára. Az egyetlen nőre aki parancsolhat nekem. Adrastea. Odahajolok hozzá, hagyva hogy a hajam az arcára hulljon.
- Édesem, ébresztő... - suttogom lágyan, miközben megcirógatom az arcát
- ...ideje volna felkelni kincsem.- Még csak egy kicsiiiiiiiiiiiiiit - könyörög szinte suttogva, és jelezve, hogy vagy hagyjam tényleg, vagy legyek kreatívabb. Lustán furdul át a másik oldalára. Hát hogyne kedvesék, ha én kelek neked is kell.
- Csak tíz percet - motyogja, majd a párnába temeti az arcát. Teljesen aranyosnak találom azt ahogyan maga is elhiszi hogy kap még tíz percet. Mindenképp felébresztem. Visszadőlök az ágyba, majd átbújok hozzá a takaró alá. Kedvesen átkarolom, megcsókolom a nyakát, az arcát, a fülét. Boldogan felsóhajt, nekemsimul, valószínűleg abban reménykedve hogy még tud pihenni a karjaimban egy picit. Nem is bánnám én magam sem. Szeretek csak egyszerűen vele lenni. De nem ma. Elkezdem csikizni, ahogyan csak belefér. Tea felsikkant, majd félálmosan, lassú reakciókkal próbálja lefogni a kezem, amit hagyok is. Más ötletem támadt.
- LEVÁGOM A KARJAID, YRSIL, HA NEM HAGYOD AZONNAL ABBA! – próbál fenyegetőzni. Kár hogy nevetgél közben. A játékos kacagása szinte simogatja a lelkem. Örömmel tölt el, ahogy ilyen csodás reggelekkel vele kelhetek. Ahogy finom ujjai rászorulnak a csuklómra, egy pillanatra magamhoz szorítom, mintha csak sosem akarnám elengedni. Nem is szeretném soha.
- Ugyan már egyetlenem... - mondom, miközben újfent megcsókolom a nyakát.
- ...még csak most lendültem bele ! - folytatom, majd csókjaimmal egyre lejjebb haladok, a háta közepén egészen deréktájig. Ismer, tudja hogy ennek valami turpisság lesz a vége. De hát ilyen vagyok, nem tehetek róla...a mókán jár az eszem.
- Sil… a gyerekek… − sóhajt elhaló hangon, félig suttogva hogy a gyerekek ne hallják. Hát igen. Sosem tennék ilyesmit a gyerekek előtt. Nem is állt szándékomban. Viszont így hogy már szinte a derekánál fogom, takaróstul áthúzom az én oldalamra, pontosan a lágy napfénybe, amely a függönyök között szűrődik át. Még én is odabújnák hozzá, szeretnék egy kicsit szenderegni is...bár ha ezt megtenném, vajon ki készítené a reggelit ? Bizonyára a kölykök már ettek, máskülönben a szobánk inkább hasonlítana egy dombnyi fülemet rágó rókára, mint bármi másra. Elégedett vagyok, a napfény nem fogja hagyni sokáig aludni. Talán még úgy tíz perc, és tovább biztosan nem. Betakarom, nem törődve a nyűgölődésével és a fejemben már a konyhát célzom. Egy gyors és könnyű reggeli, mi legyen benne ? Az ágy melletti éjjeliszekrényről felcsípem ruhám, majd gyorsan magamra öltöm. Felkötöm még az övem, majd megigazítom a hosszú hajam, egy másodpercre még a tükörbe is belenézek...még mindig jól nézek ki. Régebben akár órákat is el tudtam volna nézni magam. Ma órákig főzök és takarítok. Még egy fél pillanatra Tea föléhajolok, és lágyan megcsókolom. Ugyanolyan gyönyörű mint három évszázaddal ezelőtt. Pontosabban háromszázhuszonegy éve. Az évek alatt a szépsége mit sem kopott, sőt számomra talán inkább egyre gyönyörűbb lett...
- Gyere Eira, segíts nekem reggelit csinálni. Anya alszik még picit. - simogatom meg az ágy mellett gubbasztó pici lányka szőke buksiját. Az apróság felnéz rám azokkal a szép kék szemeivel, és egyből eszembe jut : tiszta anyja. Átlépek fülét fogó Aldrikhoz, majd lehajolok hozzá.
- Gyere, mondok egy varászigét a füledre. Eirát a felemelem magamhoz, míg Aldrik felé nyújtom a másik kezem. Ő kissé szipogva meg is megfogja a kisujjam, amelyet egész markával szorít meg. Hirtelen rántást érzek a övem tájékán, és Frida kacagrászását hallom a hátam mögül. Hangtalanul nyekkenek egyet. A kis rakoncátlan rácsimpaszkodott az övemre. Most a térdét felhúzva lóg rajtam, könnyedén himbálózva. Tökéletes. Mindenkit kiterelek a szobából, az ajtóban megállok és kissé hátrahajolok, hogy hogy Eira elérje az ajtót. Megfordulok hogy még inthessen az anyukájának, akit még a szemem sarkából elcsípek. Ásítozva ül fel ágyban, fáradtan nyújtózva az éjszakai mély alvásából. Mióta anyuka lett, olyan mélyen alszik hogy néhanapján kész kihívás felkelteni.
A gyerkőcöket a konyhába vezetem. Aldrik és Frida felülnek a székekre, míg Eirát a konyhapultra ültetem fel. Megpöckölöm a kis szőkeség orrát, amitől ő prüszkölni kezd, és legyinget az aprócska karjaival. Elmosolyodom, majd a sarokban lévő nagy kőhöz ballagok, és némán próbálok varázsolni. A levegőt suttogás tölti meg, s a kő felemelkedik. Alatta egy kis rekesz válik láthatóvá, tele zöldségekkel. Tíz paradicsom, öt paprika, néhány levél saláta elég lesz. A kő lassan visszalebeg a helyére lezárva a zöldségeket.
- Frida idehoznád a kenyeret ? Aldrik kérlek, hoznál be tejet ? - utasítom munkára az apróságokat. Elfordulok, elővonom az ujjaimban rejtőző karmokat. Rutinosan felszeletelem a paradicsomot, majd a paprikát, miközben hagyom hogy a saláta a neki készített lében ússzon egy kicsit. Közben megérkezik a kenyér is, Eira neki is lát a megkenésének. Frida vékonyra szeletelt húst hoz nekem, amelyeket szépen ráhelyezei Eira kenyereire. Közben pedig Aldrik is megérkezik a tejjel, amelyet egy kicsi kancsóban cipel. Minden kész, úgy tűnik. Véletlenül a paradicsom levétől nedves karmaimra pillantok, és ott ragad a tekintetem. Borotvaélesek és veszélyesek. Valamikor régen, ezekkel küzdöttem. Harcoltam, megsebesítettem egyeseket, megöltem másokat. Mintha még mindig véres lenne. Manapság már csak a paradicsomokra jelent nagyobb veszélyt, az utóbbi év legkeményebb ellenfele is csak egy krumpli volt.
- Rendben gyerekek, most menjetek játszatok egy kicsit. - küldöm ki őket a friss levegőre, a többiek közé. Egészen ide behallom azt a vidám kinti élet zaját. Félúton egy intéssel megállítom őket.
- Várjatok ! Ettetek ? - Igen, ettünk ! - kiabálják a legkissebb figyelmet sem tulajdonítva nekem. Még az ajtó előtt mindannyian rókaformát öltenek, és egymásra ugrálnak. Nagyot dobban a szívem, hogy tudom...biztonságban vannak. Sok időmbe, energiámba, és pénzembe került kialakítani ezt a biztonságos kis otthont számunkra. Nem sajnáltam érte semmit. Elvégre a Héják segítettek mindenben. Teáért és a gyerekekért mindent.
- Vigyázzatok magatokra ! - kiabálom utánuk.
- És nem felelőtlenül futkározni ! - Persze. Ha nem az apjukra akkor az anyjukra ütöttek. Hiába is beszélnék nekik arról hog vigyázzanak. Nos akkor kenyér, zöldség, és a tej. Igen a tej. Átöntöm egy kissebb kancsóba, majd egy fapoharat veszek el a polcról. Tökéletes reggeli. Az elkészített reggelit egy fatálra rakom, majd visszaindulok a hálószobába. Óvatosan egyensúlyozva vágok át a házon, fel se pillantva gyönyörű festményekre és az egyszerű, de mégis szép díszítésre. A lábammal húzom el a hálószoba ajtaját, majd mosolyogva lépek be.
- Kész a reggelid, szívem... - szólítom meg. Tea arca felragyog, ahogy meglát engem, bár lehet hogy csak az ágyba hozott reggelinek örül. Mindenesetre az öröme az én örömem is. Ülő helyzetbe tornázza magat, majd megszólal.
- Gyere, egyél velem. - símít végig maga mellett az ágyon. Óvatosan behajtom magam után az ajtót, majd emgindulok felé. Ekkor valami váratlan történik. Kipattan az ágyával, és szinte feltépi az ablakot. Öklendezni kezd, legalábbis minden erre utal. Egyik keze a homlokán, a másik a hasán, láthatóan rettentő rosszul van. Vagy valami más lehet a baj ? Megdermedve nézek a páromra. Kis híján elejtem a tálat ijedtemben, azonban a lélekjelenlétem megment. Még idejében tudom letenni az ajtó melletti asztalra, és megindulni...inkább rohanni felé. A szívem feldobog, aggódom. Féltem őt. Mindentől és mindenkitől. Ha történne vele valami...abba beletörnék. Szinte azonnal ott termek mellette, aggódón és féltőn megölelve, finoman, mintha csak valami rettentő törékeny dolgot tartanák a karomban. Elrontotta a gyomrát ? Lehet, de mitől ?
- Azt hiszem, elrontottam a gyomrom… - suttogja, majd elhúzza a száját.
- Kicsim, rosszul érzed magad ? Kérsz valami mást enni ? Esetleg egy kis vizet ? - rohanom le a kérdéseimmel. Nem tudom mit tegyek. Talán egy ölelés most jól esne neki. Lehuppanon az ágyra, miközben lágyan az ölembe rántom. Szorosan a karjaimba zárom, s nem is akarom elengedni őt. Soha többé. Vagy legalábbis amíg az ebédnek nem kéne nekiállnom. De utána visszajönnék, és továbbra sem mozdulnák el mellőle.
- Mond mit tehetek érted ? - kérdezem tanácstalanul. Mitévő legyek ? Ő ellenben kényelembe fészkeli magát az ölemben, fejét a nyakamba fúrja, csak úgy elrejtőzne, elbújna minden elől. Nem idegen ez tőle, bár úgy érzem most nem elbújni akar.
- Nem kérek semmit - súgja, és végigcsókolja a nyakam. Egyre feljebb és feljebb kerül pontosan tudja mit csinál. Mégis mi mást várhatok tőle ? Tökéletes.
- Hmmm... - tör ki belőlem egy jól eső sóhaj ahogy a fülcimpámba harap. Szó szerint kitör, hiszen az utóbbi időben a gyerekek szinte minden időnket lefoglalják. Talán most akar néhány óránk, amelyet egymással tölthetünk. Ujjaimmal beletúrok a hajába, lágyan hátrasimítom gyönyörű szőke fürtjeit. Megpróbálok felállni, miközben a másik karomban megtartom őt, forrón csókolom a nyakát, a mellét, mindenét. Átfonja a derekam a lábaival, s a nyakamba kapaszkodik. Hátradönti a fejét, megoldva az ingét szabad utat engedve nekem. Ahogyan lassan az ajtó felé araszolok, ő már el is rántja a zárat. Ha már egyszer nekikezdek, nincs az a mennydörgő, vagy félszemű isten aki megállítana engem. Akarom őt, itt és most. De úgy tűnik valami mégis közbeszól valami.
- Sil… Várj… - kér erőtlenül suttogva, majd elengedi a derekam a köré fonódó combjai fogságából, és lecsúszik rólam. Furcsán nézek rá, megálljt parancsolva a testemnek, a vágyaimnak, a lehetőségnek, mindennek. Szinte érzem a fájdalmat ahogy a testem minden porcikájában. Tea lecsúszik rólam, majd az ablak hoz ballag. Fejemben egyszerre keveredik a jó és a baljós érzések halmaza. Vajon jó, vagy rossz hír jön ? Erőtlenül odabotladozik az ablakhoz, majd kihajol.
- Emlékszel, Fridánál is ez volt... - néz kifelé az ablakon. Vajon mire gondol most ? Arra amikor Frida összeevett mindenfélét az erdőben és napokig nem aludtunk miatta ? Egek, azt ne még egyszer. Fura, ez aggódom érte. Netán rosszul van ? Le kéne fektetnem. Hozok vizes borogatást. Meg orvosságot. Visszafordul ajkán halovány mosollyal.
- Mindig a lányokkal kezdődik így. Ekkor esik le újra. Újra apuka leszek. ÚJRA APA LESZEK. Felfoghatatlanul felszabadító érzés. El sem akarom hinni. Egy pillanatig meredten állok, egy pillanat amíg aromra kiülő értetlenséget a kitörő öröm váltja fel. Évszázadokon át ez az arc mereven állta az érzelmek hullámait és nem tört meg. Megtörni nem is lehetett. Meg kellett olvasztani. Szeretettel. Ha van ember a világon aki ezt képes megtenni, az a nő aki most is előttem áll. Olyan elbűvölően, olyan gyönyörűen...az egyetlen aki mellett élni szeretnék az örökkévalóságig.
- Egek, ez fantasztikus ! Csodás ! - lelkendezek, miközben szinte odaugrom hozzá. Átölelem, magamhoz szorítom, majd megpördülök vele. Óvatosan persze, nem akarom hogy újra rosszul legyen. Felkacag, ahogy megforgatom a levegőben. Mindkét tenyerét az arcomra fekteti, és puhán megcsókol. Aranyló kacagása megdobogtatja a szívem. Boldognak érzem magam. Mindig azt hiszem, boldog vagyok a hétköznapokban. Ilyenkor tapasztalom meg hogy részben tévedek. Megcsókol, majd fogadkozni kezd.
- De most már tényleg ez legyen az utolsó...Ezután vigyázni fogunk... - vigyorog rám, noha tudom hogy már lassan hatvan éve elege van a szülésből. Viszont még egy mindig becsúszik. Akinek legalább annyira örülök.
- Amit csak kívánsz, egyetlenem... - felelem mosolyogva neki. Lehuppanok az ágyba, magammal rántva őt is. Odahúzom magamhoz, szinte teljesen eltűnik az ölelésemben. Jó helyen van, ezt ő is tudja. Sosem gondoltam volna hogy ő képes lenne ilyen életet élni. De magamról sem hittem hosszú ideig. Végül úgy tűnik, a boldogság megtalált mindkettőnket. Részemről én csak őt találtam meg. Nekem ő a boldogságom. Régebben a megváltást kerestem, Istent, megbocsátást, könyörületet...végül egyiket sem találtam meg. Mára már feladtam a keresést. Én végül jobbat találtam a megváltásnál.
Egy pillantra a rendezetlen szobára nézek, belegondolva hogy nemsokára gyermekzsivajtól, nevetéstől és kipirosult apró arcocskákkal lesz tele. Természetesen néhány papucs is hever megrágva a sarokban, persze nem a miénk. Régi emlékek, igen. Valami felcsillan a sarokban ahogy odavetül a tekintetem. Azonnal felismerem a régi barátom, a Yggdrassil az. Egy pillanatra megfordul a fejemben hogy a kezembe vegyem, hogy újra útra keljek, kalandot és bajt keresve...ám szinte azonnal eltűnik. Sajnálom drága bajtársam. Az én helyem itt van.
- Annyira szeretlek... -súgom még utoljára.