Valahogy olyan a hangulata most, mint ez a hely. Damien mellette sétál, s szótlanak, akár két nyárfa, mely a tisztás szélén álldogál s békésen, jámboran tűri, hogy a szél fésülgesse ágait. A levegő íze az orrában sem ugyanaz, mint régen. Fogalma sincs, mi nehezedett rá, és emiatt nagyon fél. Sötét felleg, így szokták jellemezni az irodalomban. Talán. Vagy hétköznapibb néven kedvetlenség. De hogy mi oka van rá? Ugyanolyan nap ez, akár az öszes többi.
- Szerintem csak fáradt vagy. - jelenti be a gondolatolvasó. Igen, ennek is lehet valóságalapja. De mitől?
- Hogy lennék már fáradt? Most is napnyugtáig aludtam...
- Éppen ez az. Napnyugtáig. De nem éjfélig. Ha igazán jól aludtál volna, minimum addig kellett volna.
- Nem maradhatok le a sötét nagy részéről.
- Mhmm... biztosan csillagokat nézni keltél föl épp, mikor lement a nap - sandít a hosszúfülű oldalra, majd lép egy nagyot, kikerülve egy jókora vízzel borított zsombékot. A lábuk elé kell nézniük, állandóan, különben elsüllyednének. És nem figyelni az orrukra.
Mina gondterhelten sóhajt.
- Biztos, hogy errefelé lesz az a nyaklánc?
- Az nem egyszerű nyaklánc... egy amulett, elég hasznos, és igen, állítólag erre hunyt el a rablóbanda...
-...vagy pedig ez az egész ismét csak egy urbánus legenda, aminek te bedőltél, és nemsokára mocsári szörnyikék áldozatává leszünk.
- Hé, nekem kéne a racionálisabbnak lennem. Vigyázz, süpped!
- Héééáá... ezt meg ki mondta?! - kérdi felháborodottan, épphogy visszanyerve egyensúlyát.
- Én az imént, ezenkívül... biztosan sokan már. Amúgy meg előbb pörkölöd hamuvá a mocsári szörnyikéket, minthogy ránk helyezkessék kezeiket. Vagy fogaikat.
- Vagy csápjaikat...
- Lényegtelen, egyelőre ez a környék meglehetősen kihaltnak tűnik.
- Persze. Nincs itt semmi más, csak szúnyogok.
- Hagyd már, a vérszívók úgysem támadják a vérszívókat...
- Azt hiszed?! - kiált fel, és ismét majdnem hasra esik. Most már tényleg ideges. Felmutatja jobb kezét, melynek alkarján kis rózsaszín pötty díszeleg. - Akkor ez micsoda szerinted, hm? Festés?!
- Jól van, jól van...
- Na EZ tényleg urbánus legenda. - Sértődötten nem szól többet és némán próbál túlélni két lábon és megkeresni bármit, amely kincsek jelenlétét engedi sejteni...
- Szerintem csak fáradt vagy. - jelenti be a gondolatolvasó. Igen, ennek is lehet valóságalapja. De mitől?
- Hogy lennék már fáradt? Most is napnyugtáig aludtam...
- Éppen ez az. Napnyugtáig. De nem éjfélig. Ha igazán jól aludtál volna, minimum addig kellett volna.
- Nem maradhatok le a sötét nagy részéről.
- Mhmm... biztosan csillagokat nézni keltél föl épp, mikor lement a nap - sandít a hosszúfülű oldalra, majd lép egy nagyot, kikerülve egy jókora vízzel borított zsombékot. A lábuk elé kell nézniük, állandóan, különben elsüllyednének. És nem figyelni az orrukra.
Mina gondterhelten sóhajt.
- Biztos, hogy errefelé lesz az a nyaklánc?
- Az nem egyszerű nyaklánc... egy amulett, elég hasznos, és igen, állítólag erre hunyt el a rablóbanda...
-...vagy pedig ez az egész ismét csak egy urbánus legenda, aminek te bedőltél, és nemsokára mocsári szörnyikék áldozatává leszünk.
- Hé, nekem kéne a racionálisabbnak lennem. Vigyázz, süpped!
- Héééáá... ezt meg ki mondta?! - kérdi felháborodottan, épphogy visszanyerve egyensúlyát.
- Én az imént, ezenkívül... biztosan sokan már. Amúgy meg előbb pörkölöd hamuvá a mocsári szörnyikéket, minthogy ránk helyezkessék kezeiket. Vagy fogaikat.
- Vagy csápjaikat...
- Lényegtelen, egyelőre ez a környék meglehetősen kihaltnak tűnik.
- Persze. Nincs itt semmi más, csak szúnyogok.
- Hagyd már, a vérszívók úgysem támadják a vérszívókat...
- Azt hiszed?! - kiált fel, és ismét majdnem hasra esik. Most már tényleg ideges. Felmutatja jobb kezét, melynek alkarján kis rózsaszín pötty díszeleg. - Akkor ez micsoda szerinted, hm? Festés?!
- Jól van, jól van...
- Na EZ tényleg urbánus legenda. - Sértődötten nem szól többet és némán próbál túlélni két lábon és megkeresni bármit, amely kincsek jelenlétét engedi sejteni...