Mindbosszúig szerelem
Avagy a süti cirkusz
Ha valahogyan szóba kerül a karácsony, mindenkit egy kellemes, fenyő olajjal megkent, mézeskalács ízű érzés kerít hatalmába, s a
szívén mézédes szirupként folyik le a meghittség. Ilyenkor minden teremtmény örömteli várakozásba süpped, s lelkét a legszebb
köntösbe bújtatja, próbál kedves, megértő lenni. Azonban a démonok nem igazán illenek be az ünnep keretei közé. Mindig egyedül az
utcákat róva töltöttem az estéket, gyönyörködve a tiszta égbolt csillagaiban, s a telihold tiszta porcelán bőrében.
Egyszer aztán egy ilyen magányos éjjel össze fújt a szél egy hozzám hasonlatos démoni fajzattal. Azaz csak fújt volna, ha fújt
volna a szél, azonban így csak egymásba botlottunk. a szoros értelmében. Az eget bámúlva sétáltam, alighanem ő is ezt tette, csak
kissé nagyobb tempóban, mert az ütközés erejétől mindketten a földre zuhantunk.
-Jaj bocsásson meg kisasszony! Nem ütötte meg magát?- viszhangzott selymes hangja az éjszakában, miközben borostyán színű szeme rám
szegeződött.
-Nem semmi bajom.- Nyögtem, miközben még mindig a földön feküdtem, ő pedig rajtam, arcomtól pár centire.
-Akkor mit keres itt kinn ilyen késői órán, ahelyett, hogy otthon csücsülne a családjával?
Válasz helyett elhajtottam a fejem, s arcomra a keserű magány fancsali képe ült ki, s tán még egy könny csepp is elindult volna, ha
a titokzatos idegen nem töri meg a kiszűrődő nevedgélések zaját.
-Tán csak nem elhajtottak otthonról, mert odaégett a vacsi?- kérdezte széles vigyorral az arcán.
-Még szép hogy nem!-csattantam fel- Csak nincs családom ennyi...
-A kedves nevét megkérdezhetem?
-Iysebel, de én sem tudom a magáét.-Villantottam rá kék szemeim.
-Lestat.- mondta édes hangján, már szinte a fülembe suttogva.
Hirtelen észre vehette zavartságom s felkászálódott rólam, s én még mindig ott feküdtem az utca poros kövein, hajam a mocskot söpörte.
-Nos, akkor mit szólna, ha meggyőződnék arról, hogy valóban nem a szakács tudománya miatt botorkál itt kinn?
Kezét nyújtotta felém, s én pedig habozás nélkül, belecsúsztattam hideg kacsómat, meleg markába.
-Ezer örömmel-Mosolyogtam rá, s közben kellemes érzés áramlott végig bennem, ami elűzte a keserűséget.
Ahogy sétáltunk egymás mellett csöndben, arra gondoltam, hogy mindketten magányosak vagyunk, hát miért lenne bűn, ha elnyomnánk magunkban
ezt az égető és kínzó érzést? Meg amúgy is meggyanúsított, hogy nem tudok főzni, s ezt azért mégsem hagyhatom annyiban. Tekintettemet vágyakozva
rá emeltem, láttam , ahogy ajkai mosolyra húzódnak, éjfekete haja pedig szemébe lóg.
Amikor felértünk a lakására, kellemes érzés fogott el. Nem leszek egyedül ezen az estén, hosszú évek óta végre most nem kell egyedül lennem.
Kellemes fenyő illat lengte be a kis bérházat, ami földön szanaszét festékek illatával elegyedett,a hűvös falnak támasztva vásznak hevertek,
itt-ott mégy egy drapéria is lógott, ruhái hanyagul a kanapéra dobva árválkodtak.Egy szóval egy igazi művész lakás volt.
-Nos itt volnánk-tárta szét karját, s megint szétterült egy vigyor a hidegtől kipozsgásodott arcán.
Utoljára végig ftattam tekintettemet az élénk színeken, a félhomályba burkolt drapériákon, s ledobtam magamról a kabátomat, legalább
olyan hanyagsággal, mint, ahogy minden le volt dobva körülöttem.
- Nem egy kacsalábon forgó palota, de ez is megteszi. Merre találom a konyhát?- Kérdeztem, miközben kicsi szívem úgy zakatolt a mellkasom
ketrecében mintha ki akarna röpülni onnét.
- Gyere megmutatom- susogta bársonyos hangján, s csuklómnál fogva gyöngéden húzni kezdett.
Nem túl nagy helyiségbe léptünk be, halovány fény pislákolt, s tálak sokasága tolongott az asztalon, melyek mosogatás után áhitoztak. Nagyot
sóhajtottam, s egy zsineg darabbal hátra kötöttem az arcomat cirógató rakoncátlan tincseket.
- Lássunk neki!- Mondtam határozottan, s egymásba raktam a piszkos tálakat.
Ahogy feltürt ruhaujjal pakolásztam, egy tál alól egy kis bogárka szaladt ki megrémülten, azonban töredéke sem volt annak, amennyire én
megijedtem. Visítva ugrottam arrébb az világos asztalkától.
-Mi történt?-jelent meg Lestat zihélva az ajtóban.
-Jaj Istenem hát a frászt hozta rám ez a kis ormányos bogár.-letettem kezem az asztalra, hogy a gyönge rovar rámászhasson, s az ablak felé
indultam a kis jövevénnyel.
-Ne csináld ezt Bella, a szívbajt hoztad rám!
Jólesően felkuncogtam, s közben kitessékeltem a kis betolakodót. Visszafordulva, Lestat egy szétgombolt ingben állt az ajtóféfának dőlve
nagy kezeiben rajztáblát tartott, ami már megszürkült a sok széntől, s a beleivódott tustól. Hirtelen vágy támadt bennem, hogy kisöpörjem azokat
a kósza tincseket arcából és megcsókoljam, azonban én mégis visszatértem a munkához. Közben ő is idetelepedett mellém. A kis porlepte konyha
lassan ismét teljes fényében pompázhatott, minden a helyére került.
-Most pedig mit szeretnél? Milyen ételt készítsek el?- Kérdeztem, miközben felültem az asztalra.
-Valamilyen sütit.-Nézet rám csillogó szemekkel,s vágyakozva pillantott a kivillanó combjaimra.
-Hát legyen.
lecsusszantam az asztalszélén, s elővettem egy öblös tálat, melybe lassan hintettem be a hófehér porhanyós lisztet. Kecses mozdulattal törtem
fel a tojásokat, miközben ügyeltem a tisztaságra, hogy még véletlen se szaladhasson világnak a liszt, s ne teríthesse be a falakat fehér szemcsés
köddel. Lestat pedig csak leste minden apró leheletnél is finomabb mozdulatomat.
-Hadd segítsek!
-Oh köszönöm-hökkentem meg-Ideadnád a cukrot?
Egy hatalmas üvegbödönt nyomott a kezembe, melyben finomra őrölt fehér por volt. Ekkor még nem sejtettem semmit, azonban később még jelentősége lesz
ennek a bizonyos bödönnek.
Szépen összeállt a tészta, s már a finom illata is csiklandozta orrunkat, mikor Lestat felállt, s bebatyogot a nappaliba. Hű kutyusként követtem, akár az árnyék. Szállingózva hullott a hófehér abrosz a sötét, megöregedett tölgyfa asztalra, melynek vastag, tekintélyes lábai, egy-egy oroszlán
karomban végződtek. A puha lepel, kecsesen simult az asztallaphoz, akár csak a finoman ívelt székekhez a vörös selyem párna, arany
bojtjai. Hófehér porcelán tálak koccantak össze, s a bársonyos szalvéták is engedelmesen hajoltak meg gondoskodó keze alatt. Komótos
léptekkel a fiókos szekrényhez sietett, megmarkolta a cirádás, növény motívummal végig futatott fogantyút. A kissé öreg fiók, megköszörülve
torkát, tárulkozott fel gazdájának, ő pedig ezüstösen csillogó étkészletet vett elő belőle.
-Na most rajtam a sor, hogy segítsek- sebesen kikaptam kezéből a kés, villa gyüjteményt, hogy ne legyen ideje ellenkezni.
Vágyakozva nézet kincsi után, majd elkapta a derekam, s megcsókolt, amire én nem is tudtam másképp reagálni csak pislogtam. Ajkai édesek voltak
és puhák, a vágy összetéveszthetettlen ízét éreztem rajtuk.
-Ne haragudj.-Suttogta, majd elengedett élvezetes szorításából.
Most aztán tényleg nem tudtam hová tenni a furcsa viselkedését. Eltűnt a konyhában, majd mikor felbukkant kezében egy vörösbort tartott, ezen észbe
kapva kiszaladtam a süteményért. Éppen időben, hogy ne történjen semmi balszerencsés dolog. Be hoztam a frissen sült, illatozó lelkemmel átszőtt édességet,
ő már várt rám, s ahogy letettem az asztalra, hellyel kínált és ő is leült. A hideg kés pengéjén, lecsapódott a gőz, s én szeltem egyet, s az aranyszélű
tányérjára tettem, aztán magaméra is. Ő pedig a vörös bort öntötte ki a kristály pohárba, melyen édesen játszott a fény.
-Egészségünkre!-emelte fel a a talpas pohárkát.
-Egészségünkre!-ismételtem, majd megízleltem egy kortynyit az édes nektárból.
Rafinált módon hagyta, hogy én kóstoljam meg elsőként. Nos, olyan szinten meglepett az íze, hogy köpni nyelni nem tudtam, és nem azért mert olyan
finom lett volna. Hatalmas erőfeszítéssel lenyeltem a falatot és a poharam után kaptam. Ami miatt, majdnem ennyire meglepődtem, hogy az a sütemény,
amit ha álmomból felkeltenek is tudom, hogy lehet ennyire sós?!
-Na mi van édesem, csak nem elsóztad a süteményt is? Ej hát ennyire vonzódsz hozzám?-Nevetett Lestat, és abban a pillanatban lett tiszta minden, hiszen
a cukros bödön, nem cukrot, hanem sót rejtett, s ezért történhetett ez meg.
-Nem, ez a te műved!-Visítottam, de ő lefogta kezeimet és az aprócska kerek asztalon áthajolva ismét csókot lehelt ajkaimra.
-Semmi baj, én is így érzek- mosolygott a bajsza alatt, olyan sunyisággal, amit egy vérbeli róka is megirigyelt volna.
Arcomra enyhe pír ült ki és lesütöttem a tekintetem, ő pedig nézte, ahogy csöndben összeszorított ököllel ülök, s közben szélesre nyílt vigyorral
pásztázta megbánó arcomat. Végül felemelte a poharát, s ivott egy kortyot, majd felpattant a helyéről.
-Most elmegyek lefürdök, s mire visszaérek- közel hajolt, s megfogta törékeny államat- töröld le az a szégyenkező arckifejezést nem áll jól édesem.
Mosolygott, majd elnyelte az ajtó tátongó szája. Nem bírtam megülni, nekem is ki kellet találnom valamit, hogy viszonozzam ezt a kis tréfát. Fel
s alá jártam a kis szobában, a padló pedig kétségbe esett nyöszörgéssel viszonozta menetelésemet. Kattogtak a fogas kerekek, füstölt a gépezet, de
semmi használható nem jutott eszembe. Ahogy bosszúsan járkáltam, kilestem az ablakon és most is, mint már oly sokszor rabul ejtett a hold csodás arca.
Megbabonázva sétáltam tovább, persze nem a lábam alá figyelve. Padlót is fogtam, ezúttal egy kupac ruha kefében estem hasra.
Dühösen nyögtem egyet, s kikászálódtam a szúrós kefék közül. Fájó lábamat simogattam, amikor belém nyílalt. No nem a fájdalom, hanem a felismerés,
hogy a bosszúmat hogyan fogom megtestesíteni. Összeszedtem a földről a sok kefét, s az ágyhoz tipegtem. Felhajtottam a hófehér lepedőt, s szép
sorjában elhelyeztem a keféket, szúrós résszel felfelé, majd vissza terítettem a lepedőt, még szép simára el is igazgattam.
Pont időben, ugyanis Lestat csatak vizes hajkoronával lépett be az ajtón.
-Hát itt vagy, már kerestelek a konyhában is- újságolta, s sokatmondó tekintettel közeledett.
Kezeimet az arcára tettem, s mélyen a szemébe néztem, majd olyan érzékien csókoltam meg, hogy teljesen elfelejtsen figyelni, arra ami körülötte
történik. A hatást elértem, mert Lestat úgy dőlt az ágy felé gyöngéd lökésemre, akár egy kiszáradt farönk. Azonban a békés földet érés helyett,
olyan gyorsan ugrott vissza, mint a villám, azaz csak ugrott volna ha lett volna elég lendülete, de nem volt szóval felkiáltott, s vergődött egy
darabig, majd sikerült kikászálódnia a szúrós bosszúmból. Akaratom ellenére is édeset kacagtam rajta.
-Ez meg mi az Isten haragja volt?!-Hangjában őszinte meglepettség viszhangzott.
Peckesen az ágyhoz sétáltam, s felhajtottam a lepedőt, felfedve ezzel a csoda fegyverem titkát. Fájdalmasan simogatta meg hátát, s elmosolyodott.
-Cseles, de nem rossz- magához húzott, s átkarolta a derekam- Kifejezetten szép munka volt.
Felkacagtam fejemet bájosan hátra billentve, ő pedig kihasználva az alkalmat végig futatta hegyes nyelvét, törékeny nyakamon. Én pedig megfogtam
kezét, s a kanapéhoz húztam. Mindketten tudtuk mi következik ezután, lassan lecsúsztak rólunk a ruhadarabok, s a földön landoltam a festékek és
a vásznak közti kavalkádban. Mi pedig elvesztettük kicsit a fejünket egy éjszakára.