Pályázat a következő képességre: Írni és olvasni tudás
Ákom bákom, dákóm unom
"Ebben a világban az információ az egyik legnagyobb hatalom, ami a kezedbe kerülhet. Ha nem tudsz olvasni, sok adattól fosztod meg magad. A kacskaringós vonalak között ősi titkok rejlenek.― Ősi Tekercsek, 1. Tekercs, lábjegyzet
Egy újabb nap a Pokolban, aminek a vezetője egy megkeseredett öregember volt. Haja már őszbe fordult, ráncok csúfították amúgy se szép pofikáját, a hangja olyan mély és dörgő volt, hogy mérföldekről meghallhattad. Bár még volt benne erő, az izmai inkább inasak és szikkadtak voltak, semmint erőtől duzzadóak. Aljas, barna színű szeme folyton új prédát és kihívást keresett - na meg új lehetőséget arra, hogy kínozhasson valakit. Hát, mit ad Hold Anya, ki volt a közelben, akit kínozni lehetett volna? Persze, hogy becses személyem! Aelfsige Főördög, akihez képest a keresztények úgy nevezett Sátánja kezdő volt, feszes léptekkel masírozott végig a szobán, folyton rajtam tartva tekintetét, készen arra, hogy a lustálkodás vagy koncentráció vesztés legkisebb jelére vad fúriaként vesse rám magát. A padló nyikorgott, mint ha az is nyögné a szadista állat minden léptét, kint a vihar úgy süvített, mint ha épp menekülőre fogta volna. Még a Nap sugarai is halványabbnak tetszettek a jelenlétében, s az életkedvem nulláról negatív tartományba zuhant, akárhányszor megláttam őt. Most főleg mélyponton voltam, ahogy a papírt figyeltem előttem. A kezemben egy íróvessző volt, a papíros mellett egy üvegnyi fekete tinta. Ismét a művemre néztem. Nekem nagyon tetszett! Szép, formás kis "a" betű lett, meg kell hagyni, büszke vagyok saját magamra!
- Ez meg mi a franc?
- Egy "a" betű, Mester!
Feleltem engedelmes hangon. Tegnap visszapofáztam neki, jó szokásomhoz híven. Ő pedig, hogy viszonozza kedvességemet, és őrizze a hagyományokat, amiket annyira kedvelt, úgy elvert engem, hogy még mindig alig volt erő bennem és vért köpködtem. Biztos, hogy voltak belső sérüléseim, és csóri öregnek egy nagy adagnyi gyógyitalt kellett letöltenie a torkomon, hogy egyáltalán túl éljem. Ezt utálom benne: tudja, hogyan kotyvassza ezeket a förtelmeket, így nem kell túlságosan izgulnia azon, hogy a bokszzsákja netán feladná a küzdelmet. Nem tudom mondjuk, hogy meddig bírom tartani a számat. Ha a statisztikákat és eddigi teljesítményemet nézem, úgy nagyjából még három perc erejéig. Minden egyes másodperc, amivel ezt túllépem, már rekordot dönt. Egy kissé foghíjas mosolyt eresztettem meg felé, remélve, hogy ez lenyugtatja őt kissé. A papír hangosan zörgött, ahogy felemelte az asztalról és egy pillanatig csak hümmögött.
- Nem is tudtam, hogy rajzmesternek készülsz.
- Ennyire szép lenne a betűm?
- Egészen szépen megrajzolt szét trancsírozott krumpli, azt meg kell hagyni. Nem tudom, honnan vetted az ihletet. De most írni tanulsz, nem pedig krumplit rajzolgatni!
Az előbb még majdnem hogy kedvesnek mondható hangja azonnal átment dühös vicsorgásba, ahogy lecsapta művemet az asztalra. A tintás üveg táncolni kezdett és majdnem elborult, az utolsó pillanatban kaptam el. Ha kiömlene, azt is az én kontómra írná fel és biztos, hogy dühöngeni kezdene. Legalább lenne oka ismét megbüntetni engem. Direkt keresi az alkalmakat! UTÁLOM! Hát így kell bánni egy tizenöt éves sráccal? Hol maradnak a játékok, az ajándékok, a csajozás művészetének megtanítása, és a folytonos kocsmázás? Ilyen korban már ezzel kéne foglalkozni, nem valami hülye betűk firkálgatásával. Vannak erre kitalálva mások, akiket írnokoknak neveznek...nem akarok életem végéig valami poros kis irodában kuksolni és mások hülyeségét jegyzetelgetni. Az meg külön felháborító volt, hogy csak ennyire becsülte az alkotásomat! Órák hossza óta ezzel szórakozok. Majdnem hogy tökéletes. Bár most, hogy említi...kicsit tényleg hasonlít egy amorf krumplihoz.
- Na akkor ideje nekem leírnod a "krumpli" szót. Ha ezzel végeztél, jön a "burgonya", majd a "pityóka" és a "kompér".
- Mester...mi a rák az a pityóka? A kompérról már ne is beszéljünk. Bár mint ha egyszer hallottam volna, ahogy anyám az apám egyik társára azt mondja, hogy megint pityókás. Igazából kotta részeg volt a tag, már mint olyan szinten, hogy szegény Bugrinak, az utolsó megmaradt bárányunknak udvarolt teljes erőből. A kompér pedig gondolom a kópé egyik eltorzított formája. Ez azt jelenti, hogy olyan pityókásra isszuk majd magunkat, hogy kópéskodni fogunk?
Fordultam Ael-fuckin'-siege felé reménykedve. VÉGRE! Elkezdünk inni! Már szinte éreztem a bort a torkomon végig szánkázni. Az édes szőlőlé utat talál a gyomromba és...
...hát, a bor nem talált utat a gyomromba. A rohadék ökle annál inkább. Akkorát tanyáltam a székkel együtt, hogy a fa alkalmatosság teljesen széttört, és ahogy lendültem hátra, még a lábam is beakadt az asztalba, akkorát taszítva rajta, hogy a csattanásból megtudhattam: a tintatartó is elgurult. Vagy lehet, hogy az a csattanás az volt, amikor a fejem találkozott a döngölt padlóval? Jó pár szálka állt a hátamba, azonban nem ez volt a legnagyobb problémám. Egy öklöt láttam közeledni. Egy csúnya, ráncos, a sok veréstől kisebesedett, csontos valamit. Egy ideig még nézegettem a művészi vonásokat - pár vágás úgy keresztezte egymást, hogy némileg hasonlított egy péniszre - aztán meg már nem volt időm arra, hogy arrébb gördüljek. Az orrom hangosat reccsenve tört be - megszokásból is csinálta ezt már, teljesen rutinos volt ilyen mutatványokban. Úgy csengett a fülem, hogy nem is hallottam semmit. Még egy ütést éreztem, aztán inkább a felém közeledő sötétség karjaiba vetettem magam. Nem értem...nem mondtam semmi rosszat!
Amikor felébredtem, az ágyban feküdtem, rajtam annyi borogatással, hogy alig bírtam mozdulni tőlük. Erőlködve nyitottam ki a szememet, aztán halkat sikkantva vissza is csuktam. Drága oktatóm ült az ágyam mellett a széken és barna szemeivel engem vizsgált. Remélem nem vette észre, hogy felkeltem. Úgy aludnék még egy kicsit - mondjuk úgy pár napot.
- Ne tettes! Tudom, hogy felébredtél! Lustálkodni akarsz? Ha gondolod, megint ájultra verhetlek...
- Kérlek ne...többet versz engem, mint szűz legény a farkát.
Durr egy pofon. Cyne, tanuld már meg befogni a rohadt pofádat! Óvatosan nyitottam ki a szememet. Aelfsige totál közömbös pofaszerkezettel állt a priccs mellett. Várta, hogy még egyszer megszólaljak. Lehet, hogy ezúttal tényleg túl feszítettem volna azt a bizonyos húrt? Vajon hány napig feküdhettem itt ájultan? A számban érzett kesernyés íz arról tanúskodott, hogy jó nagy adag gyógyitalt töltött belém. Teljesen kiegyensúlyozott alak ez a szemét: ugyanannyi idegösszeomlása van mint dührohama.
- Mi lesz a mai program, mester?
- Először leírod a krumpli szót. Aztán jön a burgonya, a pityóka és a kompér...
- Te most szo...morúvá teszel! Annyira reménykedtem benne, hogy több feladatot adsz!
- Örülök a lelkesedésednek! Jöhet akkor még a kolompér is mellé. Tetszik a lelkesedésed!
~ Lelkesednél egy sírban három méter mélyen, fejjel lefelé eltemetve, miközben kukacok rágják rothadó testedet...~
- Látom azt, amikor magadban szidsz engem. Szerinted ennyi év alatt nem ismertelek ki téged?
Nem válaszoltam, inkább feltápászkodtam az ágyból. A több napi mozdulatlanság utáni erőltetéstől az összes izmom szinte sikított a fájdalomtól, de Sátánka nem szerette a gyengeséget és nem akartam neki örömet szerezni. Állkapcsomat összeszorítva indultam meg az asztalhoz. A pár nappal ezelőtti eset nyomai már el voltak tüntetve, és egy új szék díszelgett a bútor mellett. Leültem és hálát adtam neki, hogy legalább ülhetek, kevésbé fájt minden tagom. Az asztalon már két papír díszelgett. Az egyiken Aelfsige cikornyás betűivel leírva pár szó - gondolom a krumpli és rokonai lehettek - a másik üres volt. Addig úgy se kelek fel innen, míg a lap mindkét oldalát tele nem írom. Magam elé húztam az etalont és munkához láttam...
Hetekig tartott, mire megtanultam az összes betűt, amit az emberek és a tündék használtak. Az olvasás már ment, meglepően jól. Mostanában új barátaim a könyvek lettek, és akadt belőlük bőven. Nincs is jobb úgy elaludni, hogy az ágyadban heverészve belezésről, torokmetszésről, kínzási metódusokról és halálról olvasol. Teljesen normálisak voltak az álmaim is ezeknek köszönhetően. Vér és belsőségek versenyeztek lefejezett hullákkal és karóba húzott emberkékkel. Minden 15 éves gyereknek ez az álma, nem igaz? Az írás már kicsit nehezebben ment. Addig és addig kellett gyakorolnom, míg minden betűt tökéletesen le nem tudtam vésni, utána bonyolult szavakat kellett minél gyorsabban papírra vetnem, amiket ez a szadista majom talált ki. A fejem már zsongott, a kezem fájt és kisebesedett. A tintának a szagától hányingerem volt, a pennát pedig legszívesebben a szemébe nyomtam volna fel, hogy vérével és agyvelejével írjam meg végrendeletét.
- Demoralizáció. Identitászavar. Agglomeráció. Monotonítás ...
Egyre gyorsabban hadarta a szavakat, nekem meg tartani kellett vele az iramot, mert ha nem fejezem be időben, akkor ismét ad egy taslit, amitől az asztalt fejelem meg. Ki a franc találja ki ezeket? Ki az a hülye majom, aki használja is? Nem lenne egyszerűbb csak pár szótagos szavakat használni? A végére addig fajult ez a dolog, hogy költeményeket olvasott fel, nekem meg írkálni kellett az unalmasabbnál unalmasabb sorokat. A fene se gondolta volna, hogy ennyi hülyeséget írnak olyan totál felesleges koncepciókról - egy újabb szó, aminek használata totálisan felesleges - mint szerelem, bajtársiasság, szeretet, hazafiság. A sok nyálas történettől már én is nyálazni kezdtem és minden undorító rózsaszínben úszkált. Sehol egy bordal, valami jó kis kocsmai történet. Nem, helyette a szőke herceg három méteres lován indul meg a gonosz nekromanta ellen, hogy kiszabadítsa a hercegnőt, aki rohadtul nem érdemli meg ezt, mert vissza felé menet folyton picsog és ribancoskodik. Egyszer ez a baja, máskor az a baja. Határozottan éreztem, hogy nekem aztán nem kellenek nők az életembe! Ha ennyi baj van velük, tartsák meg magukat saját maguknak vagy a legközelebbi idiótának.
Végre eljött az idő, amikor a Mester is úgy gondolta, hogy jelentős fejlődést mutattam az írás-olvasás undorító művészetében. Nem hittem volna, hogy ennek a tortúrának bármikor is vége szakadna. Élveztem minden egyes percét, meg kell vallani. Főleg azokat a perceket, amikor a tintát végre elrakhattam, és a pennát is visszadughattam egy fiók legmélyére. Alfika - ha meghallaná, hogy így hívom, biztos hogy kiherélne - kiment, hogy újabb növényeket gyűjtsön be kis kertecskéjéből. Előhalásztam az annyira utált pennát meg egy vörös tintával teli üveget egy üres papírlap kíséretében. Kicsit törtem a fejemet, majd pár sort vetettem papírra. Büszkén néztem végig a szerzeményemen: a betűk minőségére aztán tényleg nem lehet panasz! Egy hivatásos írnok nem rittyentett volna ilyet össze. Aelf biztos hogy össze fogja magát rottyantani örömében. A papírt ott hagytam az asztalon, minden mást eltakarítottam, majd kiosontam a házból. Csúnya bulinak nézünk elébe, de valahogy csak le kellett zárni ezt az időszakot....
"A rózsa vörös
Az ég meg kék,
Aelfsige dühöng,
Cyncike meg remél.
Lehetne versecském jobb is,
Ha nem lenne mindig szadi.
De mivel ilyen az én életem,
A büntetést inkább lenyelem.
Szép állat a sárkánygyík,
Remélem ma este nem én leszek a "gyík".
Ákom bákom mesémet halld hát meg:
Dákóm unom, bassza meg"