//Gustav egyszer játszott egy karácsonyi darabban a templom jóvoltából. A játék végéig nem tudta, hogy színdarabban játszik, a szövegét sem ismerte, mégis hatalmas sikert aratott. Egyetlen szövege, ez volt..."Erre iszunk!"// - Plagius Plébános
Üdvözlet kedves olvasó. Felhívnám figyelmed, hogy a történet nem tartalmaz semmit, nincs benne boldog befejezés, bonyodalom, tetőfok, de még csak egy értelmes cselekményszálat sem lehet benne felfedezni. A játékosok szórakoztatására készült, bár megvallom, jókat mosolyogtam a sorok írása közben magam is. Nem ismerek az oldalon még sok mindenkit, azokat, akik a történetben szerepelnek, nos, őket valamilyen szinten megismertem, aki pedig úgy érzi, hiányzik a sorok közül, mégis hatalmas cimborákká váltunk, jelezze felém és a legközelebbi agymenésemben feltétlenül szerepet vállalhat. Na de nézzük, miről van szó...Jó szórakozást és ismét nem vállalok felelősséget az elolvasásáért senki felé.
(Szerk.: Mivel sok szereplő szólal meg a nem hétköznapi műben, a színek mellé készítettem egy névsort, így remélem érthetőbb lesz a történet.)
Loreena Windwild - Mária
Siegbald Esser - József
Crispin Cynewulf/Sheatro - Kisjézus
Theo Wagner - Király no1
Avis Schwartzritter - Király no2
Gerard D. Lawrenz - Király no3
Johnny Wood - Pásztor no1
Institoris - Pásztor no2
Gustav Engelberg - Pásztor no3
Darrakard - A játékmester
Sigmund - Csapos
Horas - Kocsmatöltelék
Karácsony estéjén Verona lakói nem tétlenkedtek, mindenki eltervezte már, mivel tölti az ünnepeket, ki varázslatok után kutat, ki a tudást keresi, de van, akit épp egy elmebeteg képzeletbeli barát próbál rábírni a gyilkolásra egy Selfet…
Darrakard unottan tekintett a kis világra, majd gondolt egy merészet, ugyanis nem régiben a halandó emberek közt járva megismerkedett a betlehemezés hagyományával, mi lenne viccesebb, ha néhány kedves kalandorával eljátszatná a darabot, élőben átélve a dolgot…Gonosz mosoly húzódott arcára, ahogy csettintett egyet…és íme…
Eközben máshol.:
- Igyunk még egy kört Gustav! – kiáltott egy iszákos a sok másik közül a Pap kedvenc kocsmájában, mely még karácsony estéjén sem volt zárva. Miért is lett volna, ez a legszebb alkalom az ivásra, együtt a családdal, szeretteinkkel és ivócimboráinkkal. Gustavunknak egyébként sem volt kivel ünnepelni ezt a remek alkalmat, noha vett egy minőségi bort ajándékba Plagius Plébánosnak, de azt sajna a hazafele úton meg is kóstolta…
- Nem kell kétszer kérned Horas, Sig, még egy kört. – válaszolt a fiatal Atya örömittasan, mikor valami furcsa dolog kerítette hatalmába…egész teste bizseregni kezdett, láthatatlan aura vette körbe, és mintha fülébe suttogták volna.: Pásztor…Felnézett a Pap, nem igen értett semmit, végül megrántotta a vállát…biztos volt benne, hogy csupán sokat ivott…
- Karácsony alkalmából vagy így eleresztve Pap uram? – nevetett a csapos, majd elé tolt egy nagy pohár lőrét, Horast is kiszolgálta, bár még nem dőlt el, hogy Gustav fizetné-e az ő körét is.
- A Tiszteletes úr vendége vagyok Sig, Ő maga mondta. – bazsalygott a pityókás fickó, mire Gustav kelletlenül megrázta a fejét.
- Horas igyon akkor csak vizet, ez a Pap itt csak magának fizet. – Énekelte a szavakat, olyan mély tenorban, hogy az egész fogadó felé fordította tekintetét.
- Ejha Öcskös, mióta van neked ilyen hangod? – ámuldozott a kocsmáros, mire Horas rátromfolt.
- Ha váltóról van szó, dalol, mint egy madár. – nevetett nagyokat horkantva, belekortyolva itókájába.
- Nem tudom, ezt miért teszem, elbűvöltek, talán elvették az eszem. Kényszerből énekelek és dalolok, megállni ezzel sajnos nem tudok. – énekelte tovább a Pap mostmár kezeivel is rájátszva a gyönyörű előadásra, melyet egy Bárd is megirigyelne.
- Ne szórakozz velünk Pap uram, megbűvöltek volna? Pont téged? – nevetett Horas.
- Nem viccelek, ha mondom, ijesztőbb nem is lehetne e gondom. – kiáltott fel a végét elnyújtva, kezeit az ég felé emelve, mintha valamit le akarna venni a mennyezetről.
- Ez azért nem vicces már Öcskös, hagyd abba. – intette le Sig az ifjút, ki elindult a kijárat felé.
- Most meg hova mész? – kérdezte tőle Horas, mire a Pap megfordult, becsukta szemeit, majd kezeit beszélgetőtársai felé nyújtotta.
- Úgy érzem, hogy követnem kell a csillagot…mely valahol az égen nemsoká felragyog legott.. – válaszolta, majd zavarában kirontott a fogadóból…
Eközben máshol.
- Hol vagyok, mi történt velem, forog a világ, jajj a fejem. – ült fel a földön a sötételf, kit Gustavhoz hasonlóan furcsa érzések kerítették hatalmába, mikor épp a fejében lévő hangoknak próbált nemet mondani.
- Há, te ütődött miért énekelsz, öljünk meg inkább valakit, igyekezz… - énekelt a self számára jól ismert társ a fejében, mikor nevetni kezdett…
- Haha…te is dalolsz te barom, karácsonykor más életét venni nem akarom. – énekelt a csillagok felé, majd szájára tette kezeit.
- Nincs is szebb, mint a fa alatt egy levágott fej, körbe üljük és ünnepelünk Hejjj! – vette pörgősebbre Sheatro, mire Cyne felkellt a hideg földről és megrázta fejét.
- Nem bántunk senkit, célom van nekem, követni kell a csillagot, mely elvezet engem. – dúdolta a self, majd elindult a társának mutatott irányba.
- Én is érzem, valami lesz arra, remélem, valakit feltűzünk a falra! – kontrázott Sheatro, mintha csak duettet adtak volna elő az éjszakában.
- Azt biztos lenyakazom, ki ezt tette velem, legközelebb játszadozzon nékülem, óóóh jeeeh! - üvöltötte kezeivel hullámozva.
- Végre, ez a régi Crispin, fürödjünk a vérben, énekelve mókásabb lesz ígérem! – válaszolt Sheatro, majd eltűntek az éjszaka sötétjében, bár gyönyörű hangjukat még távolról is hallani lehetett.
- Drága varázslatom, melyet megpályázok, miért hallottam előbb, hogy három királyok? – tűnődött Theo íróasztalánál ülve, majd felfigyelt arra, hogy mindezt rímelve adta elő.
- Mi történt vajon, nekem ugyan mi bajom, mi ez a hősi ének, nyavíkolok, mint a szirének. – dalolt igen magas hangnemben tovább, majd könyveket kezdett bújni.
- Valami ellenszer csak van a bűbájra, pályázatot kell írnom nemsokára. – tűnődött alig hallhatóan a fiú, majd felfigyelt valami erős inger hatására és kikukucskált az ablakon.
- Érzem ott lesz, arra kapom meg a választ, ott a bűbáj forrása, mely belőlem éneket áraszt.
Így ment ez Verona szerte, a Démon bűbája sok emberre hatott, sok kalandozó ennek hatására Betlehembe vágtatott. A varázslat még rám is hatott, a piszok Démon aztán nagyon unatkozhatott…rímelve megy innentől a narrálás, de figyeljük hőseinket, itt nincs lazsálás.
- Miért énekelek, ki tudja megmondani, miért akarok éjnek évadján Betlehembe vágtatni… - hallatta gyönyörű hangját a Tünde harcos nő, mikor megjelent mellette egy másik „muzsikus”.
- Hallom te is átoktól szenvedsz, te is Betlehem felé mehetsz? – kérdezte dúdolva a Loreena által már jól ismert szonettet Siegbald, ki felriadt az éjszaka legszebb álmából és nyomban elinalt.
- Te is kényszert érzel, vajon mi lehet a városkában, ha odaérünk biztos kárt teszek valaki álkapcsában. - sikította szinte teljes erejéből a lány a csillagos ég felé, s már látták is a messzeségben több lovas néz e dolgok elé.
Gerard és Avis is igyekeznek hónuk alatt ajándékkal, tömjén, virágok és némi alkohollal. Legjobb könyvét is felajánlja a Démon, még nem tudja miértjét, de úgy érzi, dalba foglalja nemtetszését.
- Óh, Gerard, miért vagy te Gerard, Tagadd meg a bűbájt, dobd el ajándékod, óh…én mi a frászt csinálok? - kérdezte kezében egy szál virággal, úgy érzi az Úr szövetkezett a világgal.
- Lenni vagy nem lenni, ez itt a kérdés, bűbáj hatása alatt élni, nem létezik ennél nagyobb sértés. – énekelte Avis, majd valahonnan egy koponya is előkerül, mi okozhatja ezt az őrületet, az rögtön kiderül.
- Te ott, miért ütlegeled Betlehem város falát, igyekezzünk, nézzük meg mi okozza ezt a kálváriát! –énekelt a távolból érkezve az inkvizítor Institoris, bántotta, hogy a bűbáj hatása alatt állt ő is.
- Valamiért ezt kell tennem, magam sem értem, fal bontásban enyém az aranyérem. – énekelt válaszolva Johnny a Tiszteletesnek, ki fejét fogva nézett az égre.
- Miért nem zörög ekkor a haraszt, a történetben miért vagyok én a paraszt? – kérdezte szinte könnyekkel küszködve, ezt sem önszántából, valaki kényszerítette.
Ekkor már Loreena és Siegbald beértek a városba, egy csillagot kerestek, mikor meglátták a jászolt, mindketten elszörnyedtek.
- Mi az kit vártatok, egy csecsemőt? Ne nézzetek, legalább hozzatok egy lepedőt. – kiáltott rájuk Cynewulf, ahogy ott feküdt nesztelen, az érkezők nem őt várták, pláne nem meztelen.
- Hideg van a fenébe is, Jézus vagyok vagy mi a fene, takarjatok be, vagy valamit tenni illene. – emelte a hangszínt a sötételf, majd Loreena leszállt lováról, érzett valami kényszert. Betakarta gondosan a didergő „babát”, majd ölébe rángatta a fickó sejhaját.
- Na, asszonyom, kezd tetszeni a történet, lesz ez jobb is, ha jó az elmélet. – vigyorgott gúnyosan, mikor szót emelt társa, neki nem volt Cynehez hasonló hozzáállása.
- Cyne, most tedd meg, ne merj tökölni, ideje valakit igazán megölni! - kiáltott a fejében, majd megrázta fejét a sötételf.
- Elő a mellekkel, hölgyem, mert éhen halok, ígérem, úriember leszek, sokat nem fogazok. – vigyorgott, mire Loreena felhúzta magát, hátára vágott a „gyereknek” egy jókorát.
- Büfizz drága Jézus, ejnye bejnye, legközelebb szájba leszel verve. – suttogta, majd elkezdte tentéztetni, ölében a férfi alig fért, Siegbald ekkorra már melléjük is ért.
- Mi folyik itt emberek, mikor lesz vége a gyötrelemnek, ki ez a sötételf, apja lennék ennek a förtelemnek? – énekelte kétségbeesetten, majd valamiért kezét Loorena vállára tette.
- Megjöttek a királyok, csillagot kerestünk, de csak cégért látok. – lépett közelebb Gerard, majd kedvenc könyvét nyújtotta Loorena felé, Avis Siegbaldnak kedveskedett és térdelt le elé.
- Hoztam tömjént, engem is fogva tart az átok, addig örül valaki, míg rá nem találok. – énekelte a páros felé, majd letette ajándékát a pokrócra, ekkor Theo is előlépett a porondra.
- Elhoztam legújabb pályázatom, ez az ajándék, számomra nincs ennél nagyobb érték. – énekelte sírva, szívébe bánat honolt, bizony ezt nem megjátszotta, a könnyezése őszinte volt.
A pásztorok is megjöttek, jó kívánságot és alkoholt hoztak, nem szégyellték a dolgot, bően adakoztak.
- Ezt adom nektek, a kedvenc borom, ha nem lenne az átok, már lefolyt volna a torkomon. – szomorkodott Gustav, majd Loreena átvette az ajándékot, melyet jól ismert, szörnyű ízű borzalom. Johnny és Institoris is lerótta tiszteletét, körbe állva várták a történet kimenetelét.
Darrakard tapsikolva fogadva a műsort, nem volt elég neki, oly jó ez a hóbort, ideje összeállva énekelni. Az emberek összeborultak, átkarolták egymást, így énekeltek tovább, a démon követelte a folytatást.
Darrakard, Darrakard, itt most ő mesél,
a fórumunk is vígan szól, itt van már a tél.
Darrakard, Darrakard, tőlünk mit akarsz,
mond meg nekünk, helyettünk miért nem te szavalsz…
(Szerk.: A Csengő szól, csengő szól dallamára szebben szól...)
Így ment ez sokáig, nem hagyták abba az éneket, így kíván Gustav usere kellemes Ünnepeket…