A gyújtogatók és a vámpír esete a vonattal három felvonásban
Szereplők:Kövér ellenőr:
MatheusKövér ellenőr szőke kisegítője:
Adel/Robin Ártatlan utas:
MinaÖltönyös fickó:
HansEgyéb: random utasok, gyerekek, járókelők
Első felvonás
Mina kényelmesen, az őt körülölelő melegbe süppedve üldögél a vonat első osztályú kocsijának meglehetősen kényelmes ülésén, és zenét hallgatva, derűs, álmoskás mosollyal az arcán nézi a mellette elsuhanó tájat. Fák, szántók, néhol épületek, nem nagyon figyel oda rá, hogy mit is lát, inkább csak színeket, formákat fog fel. Élvezi, ahogy enyhén rázkódik alatta a jármű, szinte ringatja, s telnek a percek, talán már órák is. Máshogy telik ilyenkor az idő, mint egyébként. A kocsiban nem nagyon vannak mások, épp olyan jegyet kapott, hogy szemben és mellette sem ül senki, amit nem is bán. Bár szívesen elbeszélgetne valakivel, most jólesik egyedül is lenni.
Azonban az unalom idővel erőt vesz. Gondolkozik, hogy az ernyősvirágzatúakról való képes lexikont nézegesse, vagy olvassa tovább a vámpírokról szóló B kategóriás regényét. Végül az utóbbi mellett dönt. Előkotorja hát azt a táskájából.
Épp egy megállónál várakoznak, majd, ahogy elindulnak, hirtelen kinyílik a kocsi ajtaja és egy jókora, megtermett férfi, meg egy jóval vékonyabb, szőke hajú nő lép be rajta. A férfi felfújja magát, akár egy varangy, majd harsogva tölti be hangja a termet:
- JEGYEKET BÉRLETEKET!
Összerezzen, fölpislog és gyomra görcsbe rándul. Végiggondolja, táskája melyik részébe rejtette a tárcáját és gyorsan elő is szedi azt. Kifújja a levegőt, ahogy az ismerős papír a kezei közé simul. Azt feltartva várja, hogy elérjenek hozzá. A nő közben írogat valamit a papírra, mintha csak tanulná, hogy is kell ezt csinálni. Mina szíve pedig egyre gyorsabban dobog, ahogy egyre közeledik a hatalmas korpuszú személy őfeléje, pont, mint felelések előtt. Hát miért kell ennek kitenni egy szerencsétlen utazó polgárt?
Ám hiába sápítozik magában, az elkerülhetetlen kellemetlenség elér hozzá is, és megáll fölötte, fáradtan hadarva:
- Jónapotkívánokellenőrzésjegyeketbérleteket.
- Jó napot kívánok. - mondja udvariasan, talán halkabban, mint szeretné, aztán torkot köszörül. Ártatlan szemekkel pislog fel, ahogy nyújtja a papírt. Mindjárt vége. Mindjárt vége. - skandálja magában, s ügyel, nehogy nyeljen egyet, szipogjon, túúl sokat vagy túl keveset pislogjon, pattintson egyet a szájával, vagy bármi hangot adjon, ami felhívja a figyelmet arra, hogy ő itt van és létezik. Valamiért ellenszenvet érez sugározni a felette álló személyből, furcsa...
A férfi elveszi tőle a papírt, olyan mozdulattal, mintha csak egy király lenne.
A nő valamit sugdos az ellenőr fülébe, mire az csak lesissegi, és az övén található bigyóért nyúl, amely a jegyet hivatott ellenőrizni, azonban az csipog, és pirosan villan fel.
Ez nem jelenthet jót. Mint ahogy azt az ellenőr szavai igazolják is.
- Nem működik ez a szar már megint.
Feszülten várja, ahogy telnek a másodpercek. Lehunyja szemét pár pillanatra. Lassan beszívja a levegőt, és kifújja.
A nő is odaadja az ő készülékét, de a férfi nem úgy tűnik, mint aki tudja használni, ezért visszaadja azt a szőkének, hogy csinálja meg ő az ellenőrzést, közben, mint minden idős ember, a múltját emlegeti fel:
- Bezzeg az én időmben csak elszakítottuk a jegy szélét...
Kuncogni kezd. - Hát, ez a modern technika... - Majd sóhajt egy nagyot, és beletúr a hajába. Elkezdi vizsgálgatni a felette álldogálók arcát, persze nem úgy, hogy bámulja őket, csak amolyan érdeklődőn. A nő ketyeréje szerencséje már működik.
-Eddig rendben van, a pótjegyét kérném.
Társa közben továbbment és már más szerencsétlenek jegyeit ellenőrzi.
Mina nyel egyet, újra a tárcába túr, fölfele néz egy ideig, amíg meg nem leli a másik papírt is. Elégedetten elmosolyodva nyújtja át végül. Várja a nő arcán a megnyugtató beleegyezést.
Ám ezúttal csalódik.
- Uram! - szólal meg a szőke hajú, felhúzva egyik szemöldökét.
A megszólított igencsak morcos képpel fordul vissza. - Mi van? Nincs pótjegye?
Magasba emeli ő is a szemöldökét, mintha csak azt kérdezné, hát mi a probléma?
- De-dehogynincs, itt van. - mutat készségesen a papírra. Az ég szerelmére, hagyjanak már békén, hát fizettem... Nem azért adom ki első osztályra a pénzt, hogy ennyit zaklassanak! És még a kütyüjük se működik rendesen, hát nem igaz, pedig megmondtam Herr Rudenznek, hogy az efféle technológiák fejlesztése igenis megéri a pénzt. Ilyen szerencsétlenkedést lehetne vele megelőzni. De persze, sose hallgat rám...
- Nem a megfelelő árcsoportból. - feleli a nő.
- Hogy mi? - A férfi azonmód kitépi segítője kezéből a jegyet, majd vizslatni kezdi okuláréján keresztül. - Mondja, hölgyem, maga is annak az újkeletű "tündeként azonosítom magam" mozgalomnak a tagja?
Elsápad, majd elvörösödik. - Na de az lehetetlen. Első osztály, nem? Arra kértem...
Miért nem mehet semmi komplikációk nélkül? Pár perce oly békés volt minden, csak ült és olvasgatott...
A férfi szavaira teljesen lefagy. Nagyon idegesen viselkedik, nem tetszik ez neki. Felkészül rá, hogy kamatoztassa újonnan szerzett önvédelmi tudását, ha kell.
- Tessék? Már-mármint a fonatom miatt? - emeli meg a jobb füle felett található vékony kis fonatot. - Nem, nem vagyok a mozgalom tagja, bár... azt nem mondom, hogy nem szimpatizálok velük.
A férfi, mintha felelne egy tanárnál épp, kezd el beszélni az UTAZÁSI FELTÉTELEK feliratú táblára mutatván.
- Elsőosztályra átkozott lények, azaz vámpírok és sötéttündék kötelesek eretnekségi kompenzációt fizetni Átkozott Pótjegy vásárlása képében. Szabályszegés esetén a bírság helyben fizetve 100000 váltó, késve pedig máglyahalál.
Eddig nagyon nem nézett rá a táblára, ám most szemügyre veszi, és kezd egyre inkább nem érteni semmit... Eretnekség...? Legutoljára Délen még elfogadták őket, sőt, úgy tűnt, a helyzet egyre jobb lesz.
- Bizonyára félreértés történt, és a kiegészítő papír a táskájában maradt - mondja a nő segítőkészen, és Mina azt kívánja, bár igaza lenne.
- Na de... mióta... nem értem... mármint... - hebeg-habog, és ösztönből elkezd a táskájában turkálni, bár tudja, hogy ott semmi mást nem fog találni. Mégis mióta bántják őket már itt is? Vámpírok és sötét tündék? Na várjunk, ez valami vicc. Biztos valami vicc lesz.
- Mióta? - kérdi az ellenőr csodálkozva. - A Veroniai Állam Vasutak már a születése óta büszkén bírságolja a nem embereket. Valamint nyújt 90% kedvezményt egyháziaknak.
- Heimshroth és Karolusburg között mindig is ez volt a rendszer.
Úgy érzi, mintha most mondták volna ki a halálos ítéletét.
Ka...Karo...lus...burg??!!??!
Második felvonás
Elkerekednek a szemei és a világ fordul vele egyet.
- Egy...ház... Karolus... De hiszen én... nem arra megyek.- Aztán kinéz az ablakon, ahogy lassan érni kezd benne a felismerés. Lázasan próbál visszagondolni arra, amikor a jegyet vette.
Kedvezményes jegyet szeretnék venni... - hadarta a jól betanult szöveget, aztán a név a maga teljes természetességében csúszott a szájára. Főváros. Fővárosba megy.
- Karolus... Karolusburgot mondtam? Hogy a jó égbe sikerült.. Hogy a fenébe mondhattam Karolusburgot, Hellenburgot akartam mondani! - mondja maga elé. Rettenetesen ég az arca.
Az ellenőr mintegy szomorúan csóválja a fejét.
- Kolléga, írjon egy szaftos bírságot a von vámpírnak.
- Tizen öt napon belül van lehetősége a számlát rendezni, vagy fellebbezni az északi pályaudvar titkárságán. Helyszínen 8000 váltó, csekken 15 ezer váltó a bírság - olvassa a fejére lemondó sóhajjal a nő, pedig ő megpróbálta... De mit is?
Hogy történhetett ez? Csak hüledezik magában és fogalma sincs, hogy fog ebből kikeveredni. És itt, mindenki előtt, itt gyalázzák meg, hogy az egész vonat népe nevethessen rajta.
- Na ne-ne-ne, kérem, bizonyára tudják, ki vagyok. Ez csak egy egyszerű félreértés. Lehet, hogy nem is ezt mondtam. Rossz jegyet adhattak. Kérem, nekem semmi keresnivalóm... a legelső adandó megállónál leszállok. - biztosítja őket hevesen. Ó, a fenébe, hát ezt alaposan eltolta. Most mégis hogy jut haza?! Az semmi, hogy a partiról elkésett, és majd fogalmazhatja meg a sok bocsánatkérést, ráadásul kihagyja mindazt a mulatságot, amire számított....
Északi pályaudvar, szédelegni kezd. Hogy kerülhetett ide?!
- 15000 váltó? -[ lepődik meg a férfi ismét.- Mikor vette ki a titkárság a máglyahalált? Bezzeg még az én időmben... - Azzal ezúttal a bliccelők büntetéséről kezd el mesélni, hogy az ő idejében hogy volt.
- A múltéven - mondja a nő, mintha ez közismert lenne, vagy csak túlságosan sokan nem ismerik még ezeket a szabályokat...
Rá pedig oda se bagóznak. Ez igazán felháborító. Nekik ő csak egy teljesítendő feladat, mi?!
- Figyelnek rám? Herr Rudenz cégében dolgozom. Én vagyok a cég vezérigazgatóhelyettese.
Előkotor egy névjegyet s felmutatja, ha esetleg nem hinnének neki.
- Herr Rudenz?! - Az ellenőrnek nyilván nem tetszik a név, úgy fújtat. - Az a megátalkodott bankár-politikus?! ROBIN! Írj a hölgynek még egy bírságot!
- Sajnálom hölgyem, nem áll módomban kivételezni, ha vezérigazgatóhelyettes bizonyára nem okoz gondot ez a kis bírság - azzal a nő írni kezdi a csekket.
Felháborodásában eltátja a száját. - Na jó, ez már tényleg sok, ez zaklatás.. nézzék meg, most felzavarják az egész vonatot. Mi van, ha valaki aludni akarna? Kérem, én fizettem, és közöltem is, hogy az első adandó alkalomkor leszállok, úgyhogy kérem, hagyják...
Aztán hirtelen eszébe jut valami. Igen! Biztosan... jobban teszi, ha... hiszen hálás lehet...
- Hmm... Mondják csak, nem ismernek egy bizonyos Leo von Jägent? Úgy tudom... -Sejtem.. - -, hogy ő is afféle... ellenőrként dolgozik mostanában.
nagyon örülni fog, ha megtudja... oh, te jó ég, mennyire...
És sikerült is jó irányba tapogatóznia, mert a férfi ekkor oldalra fordított fejjel böki oldalba társát (mintha csak valami legényke volna, nem pedig egy hölgy, de az már részletkérdés, hogy nincs modora).
- Te ismersz bármiféle Jägent?
- Nem tudom, kiről beszél a kisasszony - pislog zavarodottan a nő.
- Vagy Eriket... esetleg Henriket..
Közben agyban keresgéli a többi nevet, s felkészül rá, hogy mondja is, de...
- Erik? - A kövér ellenőr csodálkozva néz, majd a homlokára csap. - Arra a pasasra gondol, aki... - s elkezdi mondani a leírást, Mina pedig minden újabb információnál egyre hevesebben bólogat, s még mosolyogni is kezd. Pontosan őrá gondol.
Az ellenőr kísérőtársa azonban egyre sápadtabbnak tűnik.
- Kérem, asszonyom, mi tisztességesen végezzük a munkánkat, nem engedhetünk meg kivételezést.
- Kivétel? De hát... biztosan tudják, merre lakik. Van egy-két dolog, amivel tartozik nekem, szóval talán most megtehetné...
A nő arca rögtön vidámabb színt vesz fel.
- Oh, hogy az Úr intézi a pénzügyeit? Ezesetben a nevére állítom ki a csekket
A férfi pedig bólogat.
- Az a pasas sok embernek tartozik. Egyik alkalommal kisiklatta egymaga a V3R0N13L számú transzveroniai expresszt.
Erre megáll. Benne akad a szó... Erre nem számított. Elvörösödik és lassan kinyitja a száját. - Sok mindenkinek? Tényleg? Az... te jó ég, nem gondoltam volna, hogy ő állt amögött. - hüledezik. - Eszerint ismerik?
- Én ugyan nem. - feleli az ellenőr kis gondolkodás után.
Nem törődik vele, hogy az utasok fele ebben a kocsiban már furcsállón forgatja arra a fejét, és egy kisgyerek belekiabál a pár pillanatig fennálló csendbe:
- Anyu, a bácsi mér morcolja úgy a szemééét?
Erre kap egy olyan morcos pillantást, hogy még Mina is megrémül tőle. A gyerek megszeppenten néz és végül félve visszabújik anyja ölelésébe, aki méltatlanul néz vissza Matheusra, és inkább elővesz egy tabletet, hogy lefoglalja a kicsit.
- Az úrnak akkor is 15 napja van mostantól számítva fizetni, ha nem kapja meg a csekket azonnal - adja oda a papírt Minának, mely Tertullius igazgatótanácstag nevére szól.
Oh, te jó ég, még egy név? Ezek komolyan általános iskolai irodalomórai memóriajátékot akarnak velem játszatni?!
Na mindegy, csak oda kell neki adnia...
Bűntudat ébred Minában. Ennyi gondot nem akart neki okozni...
- Izé... Hol tudok találni valamilyen elérhetőséget? Karolusburgban biztosan ismerik őt. Lehetne, hogy... mégis elutazzak addig?
A bírság egyre kevésbé érdekli, mióta megtudta, hogy Észak felé tart, egyre az jár a fejében, az a... AZ a bizonyos tartozás.
- Hát persze! 50 váltó lesz a vámpírpótjegy. - mondja a férfiellenőr, s társa is bólogat.
Meglepetten kezd el halkan nevetgélni, igencsak megkönnyebbülve. Ötven. Hát az semmi. De nem mondja ki, mert még a végén ki tudja, mit gondolnának róla. Előveszi a VérBankkártyáját és feltartja, hogy tartsák a kütyüt, amihez lehet érinteni.
Ez megtörténik, de a cucc ismét vörösen villog.
-Nem működik ez a szar már megint.
- Majd én - veszi át a nő mosolyogva, de az ő terminálja is sokáig processzálja az információt.
Bosszúsan ráncolja össze a homlokát, de szíve reménytelien dobog.
- Nem tudják, mennyi idő még odaérni? Nem lehet már sok... esetleg... gyorsan keresek egy automatát majd, és leveszem a pénzt.
A férfi megint siseg egy hangosat, szemeit idegesen a gépre meresztvén.
- Bizonyára csak nehezen kezeli a bankkártya típusát - motyogja a szőke hajú.
- Hmm, lehet, hogy nem kedveli a Hellenburg TakarékPénztár kártyákat...
- Azokat senki sem kedveli.
- Pedig nagyon jó csomagjaik vannak! - mondja halkan, enyhén sértett büszkeséggel, ahogy az egy pár üléssel arrébb levő utasok már nevetgélnek azon, hogy hozzájuk sose érkezik meg a kalauz.
A terminál csipog egyet, de a nő arca nem árulkodik sok sikerről.
- Kérem, próbálja meg mégegyszer
Mina így tesz. Mindenki a készüléket bámulja, az idő pedig telik.
- Szóval.. mennyi idő is még odaérni? - próbálja megtörni a csendet. De az ellenőr rászól.
- Shsss! Megzavarja!
Tágra nyitja a szemét. Hát mi ez a készülék, valami csecsemő? Ilyen ezotériákban hisznek mostanság az ellenőrök?
A nő nyel egyet. - Elnézését kérem a kellemetlenségért.
- Ugyan, semmi baj, nem a maga hibája... - Kezd szimpatizálni a nővel, úgy látszik, ő jót akar.
- Sajnálom, hölgyem, le kell, hogy szállítsuk.
- Még ne...- kezdi a nő, de a terminál megint tagadó csipogással jelzi, hogy nem hajlandó elfogadni déli pénzt. - Sajnálom, asszonyom, úgy tűnik a terminálunk nem tudja kezelni a bankkártyáját. Van esetleg kézpénze?
- Hát, ha volna, nyilván nem várakoztatom meg magukat ennyit ezzel a ketyerével - nevet fel zavartan. - De hát hol szálljak le? Mi is a következő megálló? - nézelődik kijelzőket keresve. Egyet talál, arra az van írva, hogy GARÁZSMENET, fejjel lefelé...
- A Katedrális.
Ohohó... hát, akkor gond egy szál se.
- Az az északi pályaudvar titkárságának törzshelye - magyarázza a szőke hajú, ha nem lenne biztos a dolgában Mina, de bizony biztos a dolgában, mert hát ismerd ellenséged... izé.
Győzedelmesen mosolyodik el. - Tisztában vagyok vele, igen... Nos, akkor hát ott leszállok. - Elgondolkozik. Lehetséges, hogy Leo ott dolgozik?
Hirtelen meg kell, hogy kapaszkodjon/támaaszkodjon, mert a vonat fékcsikorgatva fékez le.
Úgy tűnik, megérkeztek...
- Viszontlátásra, hölgyem. Legközelebb legyen jegye. - próbálja meg kővé változtatni Minát a tekintetével az ellenőrr, egy öngyújtót kapcsolgatva.
Kimerednek a szemei. - Vigyázzon azzal, mindjárt besípol a tűzjelző... - hüledezik, majd idegesen összeszedi a cuccait. A nőre néz. - Köszönöm a megértésüket, igazán hálás vagyok. A viszontlátásra! Gott mit uns! - Az utóbbi mondatot csak halkan mondja az orra alá, miután intett, és már lefelé lépdel a lépcsőn.
- A viszont látásra, utazzon máskor is velünk - búcsúzik el a nő, tipikus formalitással. Hát ez közel volt.
Aztán ámulva néz körbe, hogy hová került, zakatoló szívvel. Soha életében nem járt még itt, teljesen új neki minden, bár némileg hasonló eredeti úticéljához. Zakatoló járművek, ide-odasiető emberek, viszont sokkal mélyebb dekoltázsok, mint amiket megszokott, meg úgy összességében az öltözetek meglehetősen másfélék...
Na és most mihez kezdjünk? Úgy dönt, nem árthat egy próbát tenni, s bemegy az intézménybe, hátha itt dolgozik az, akit keres. Ha már itt vagyok.
Mielőtt azonban boltokat kereshetne, vagy egyáltalán körülnézhetne, hová is csöppent, egy öltönyös alak jön vele szembe, aki mintha egy álomszereplő lenne, hiszen éppen róla beszélt az imént. S pontosan megfelel annak a leírásnak, amelyet a jegyellenőr adott. Valamint rendelkezik sok-sok névvel, mint kiderült, a Tertulliussal is...
- Csak nem a titkárnői állásra jött jelentkezni? - néz végig rajta, mosollyal azon a helyes arcán.
Harmadik felvonás
Elkerekednek a szemei. - Húha... hát ez gyors volt. - mondja maga elé. - Micsoda kellemes meglepetés. - mosolyodik el szélesen, még mindig kissé sokkosan, de azért megkönnyebbülve. Mi a fene ez a nap!
- Nem bírságolták meg? Van egy őrült piromániásunk. Nem csak mindenkit megbírságol, de kétszer majdnem felgyújtotta a vonatot is. - magyarázza Leo/Erik/Henrik/Tertullius, ahogy belép az épületbe, s Mina is követi természetesen.
Remeg a szája széle, ahogy pislog. - Azt hiszem, lehet, hogy épp vele találkoztam, az előbb is éppen egy öngyújtót kattingatott... De szerencsére vele volt egy aranyos, kedves fiatal hölgy is, és sikerült, öhm.. kompromisszumot kötnünk. Egyébként ő is érdekes dolgokat pletykált Önről.
Lépteik közben kopognak a folyosókon. A férfi megáll egy ajtónál. Valóban a Tertullius név van reábiggyesztve.
- Mégis mit? - kérdi, ahogy benyit.
- Hogy ön miatt siklott ki a V3R0N13L vonat..
Tipeg utána.
- Akkor nem lenne ilyen szép kilátással bíró irodám. Valamint az is beszédes, hogy pont a tűzjelző miatt húzták meg a vészféket... - csóválja meg a fejét. - Pedig ki akartam menteni a bírság alól, de ha nem is kapott...
- Oh... minden világos. Mint a tűz. Khmm. Megmenteni? De hát honnan tudta, hogy öhmm... itt leszek?
A férfi egy székhez sétál, ami nagyjából trónnak lenne mondható, olyan díszes, ki tudja, mennyi pénzbe kerülhetett, hány bírság kellhetett ahhoz...
- Miért lepődik meg még ilyeneken?
- Hmmm.. - halványan elmosolyodik, ahogy felméri a szobát, körbenéz. - Csinos kis kégli. Csodálkoznék, ha egy egyszerű gyári munkás béréből kitelne. Emlékszik, először annak állította be magát? - kérdi incselkedve, ahogy az ablakhoz sétál és kinéz az alant elterülő tájra. Valóban szép kilátású iroda. De miért engedte be ide? Ennyire bízna benne? Netán valami gaztettet tervez? Leo láthatóan nem aggódik, teljeséggel otthon érzi magát. Otthon is van, azonban Minának nem ez az otthona, mégis úgy hagyja sétálni itt, mintha évek óta itt élne ő is.
- Óh, abban a kis lebujban a Déli pályaudvar mellett?... Miért van itt egyébként?
Nah, jó, hogy megkérdezi. Akkor mégsem tud mindent - nyugszik meg. Néha már azt hiszik, médium a férfi, de csak játssza, hogy mindennel tisztában van, minden bizonnyal.
- Egész finom volt a gyrosuk... Attól nem is lett senkinek hasmenése. - jegyzi meg. Hírlik, hogy egyes gyrososoknak ez a... mellékhatása. És az íze se mindnek a legcsodásabb, a hús állagáról nem beszélve. - Izé... öhm... nos... Azt hittem, ezt is tudja. Csak nem véletlenül járt erre. Na de, izé, adódott egy kis probléma. Szóval de, valóban meg akartak bírságolni, csakhogy megemlítettem az Ön nevét, hiszen... - Na most légy erős -... Ön is élvezhette anno a vendégszeretetemet... és... ezt nem így akartam, de végül ezt kaptam. Ezt a csekket. - nyújtja át a férfi nevére szóló csekket vöröslő arccal.
Leo megvizsgálja a papírt.
- Nem így akarta? Nem hittem volna hogy a nevemet is felveszi...ennyire jó lenne már a kapcsolatunk?
Lassan hullámzó nevetésben tör ki. Hát ez hihetetlen. Nem csalódik úgymond a "humorérzékében". - Férfinevet azért még nem vennék fel, köszönöm. - Csóválja meg a fejét. - Tudja mit, kifizetem. A legközelebbi vonattal haza is indulok.
- Mi ez a gyermeki sértettség? Rendeljek gyrost?
Na EZ olyan, mintha gyermeknek nézne! Hallatlan!
- Sértettség? Tudja, ez nem igazán az én felségterületem. Szeretem magamat biztonságban tudni.. - mutat körbe. Nem a teremre gondol természetesen, hanem magára a létesítményre. - Maga aztán nem sajnálja a pénzt. Tudja, nem vicceltem. Ez a csekk tényleg igazi, sajnálom. De nem kell bajlódnia vele, tényleg.
Nem lesz ilyen aljas, nem fogja kihasználni, csak azért, mert... Miért is? Mert nem lát bele a gondolataiba? És állandó jelleggel ellene ténykedik? mert folytonos üzleti konkurencia, ráadásul ahol lakik, még a faja miatt is diszkriminálják Minát?
- Egy gyrostál azért nem olyan drága, főleg nem a Veroniel téri aluljáróból... Majd elintézem. - dobja a papírt a kandallóba. Oh, de fitogtatja valaki a vagyonát. Van az nekem is otthon, csak nem hordom mindig magamon. Mármint... jó, ez a nyaklánc épp egy kisebb vagyonba került, de ha olyan szééép!
Kuncog. - Aluljárónál többre is futja azért, nem? Szóval, valahonnan tudta, hogy jövök. - fonja össze a karjait a mellkasán s kérdően néz.
- Tudtam, vagy csak reméltem? - gondolkozik el Leo, mint valami olcsó romantikus filmben. Majd tán elhiszi, hogy ilyen természetességgel reagál arra, amit egyébként csak remélni mert. Hogyne. - Egy vacsorameghívásnak jobban örülne?
Olyan fejmozdulatot tesz, mintha elgondolkozna.
- Végül is, ennyi idegeskedés után jót tenne már egy kiadós étkezés. Azt hiszem, elfogadom.
Úgyis lesz mit megbeszélnünk...
FÜGGÖNY
(
Johannes Hagen Tertullius etc...-nek köszönöm a közreműködést!)