Egy teljesen átlagos nap zajlik éppen a rózsákkal körülvett kastélyban. A hideg körbefonta már ezt a helyet is, azonban régóta nem esett hó. Az enyhe felmelegedés következtében a növények teljes természetességgel folytatták hát a növekedést, és a rózsák sincsenek olyan rossz á
állapotban. A naptárak nekik mit sem számítanak.
Mina nyugodalomban lapozgatja éppen a varázskönyvét, amikor is sietős kopogást hall az ajtaján, s miután összeszedelődzködött és kinyitotta azt, Eugen, az egyik kapuőrként foglalkoztatott férfi áll vele szemben. Fekete hajú, még egészen fiatal, a magassága nem közelíti meg annyira a két métert, mint társáé, Gilberté, de azért ővele is nehéz lenne elbánni pusztán fizikai erővel. Ezenkívül jókora bajsza az, ami kissé komikussá, és egyértelműen megjegyezhetővé teszi.
- Asszonyom, egy... fura kis izé... szóval egy kislány van itt, aki azt állítja, hogy ön az anyja és otthagyta valami temetőben. Nem tudtam, mit csináljak, úgyhogy azt mondtam neki, hogy szólok Önöknek... Gilbert ragaszkodott hozzá.
Mina egyből sejti, ki lehet az, bár a temetőről fogalma sincsen, hacsak nem az élőholtaktól hemzsegő Heimsrothot tekintjük temetőnek. Iboket lehet az, ő fixálódott rá, mint az anyjára. Milyen érdekes viszont, hogy ha a gróféknak szólnak, abból valahogy mindig az lesz, hogy neki szólnak. Miért félnek jobban egy sötételftől, mint egy vámpírtól? Damien mégsem tudná kiszívni minden vérüket. Sosem fogja megérteni. Mindegy is. Eugenon pedig egyértelműen látszik, hogy ha tehette volna, saját kezűleg bánt volna el a "problémával", még szerencse, hogy ott van mellette Gilbert, akibe némi lélek és értelem is szorult...
- Köszönöm. Ne aggódjon, azt hiszem, tudom, ki az, ne vezesse félre, hogy ilyeneket beszél, ő csak... hát... Kitalál néha dolgokat. Mehet most már, azonnal lent leszünk.
Eugen fenntartásokkal, de megnyugodva bólint, meghajol és kimegy.
A vámpír átöltözik, majd átkopog a szomszéd szobába, ahol már nem is igen kell magyaráznia, mi történik, mert csak pár lépés választja el a két szobát, és Eugen hangját nehéz nem hallani.
Így aztán ketten indulnak lefelé, hogy fogadják a jövevényt, aki minden bizonnyal az, akire gondolnak. Ha mégsem... valami csak lesz.
Egy hosszú, világoslila, földig érő ruhában álldogáló, a korábbi nehézpáncélos külsejéhez képest jóval barátságosabb öltözékben megjelenő Mina és egy hevenyészetten összegombolt ingű Damien nyitja ki az ajtót.
És jól sejtették, valóban a kisdémon áll odalent.
- Oh. Szia, Iboket.
- Te jó ég, történt valami? Hát mit keresel te itt? - kérdi Mina aggódva, rögtön kombinálva a fejében, hogy az anya-történet biztos csak valami álca lehetett, talán újabb élőholttámadás történt valahol, és ahhoz kell a segítsége?
- Fáztam, föllopakodtam valami szekérre, ami tele volt részeg emberekkel és egy heti járásra innen azt mondták, hogy itt van Anya, aztán egy másik faluban is, szóval idejöttem mert hiányoztál. - hadarja a kislány alakú bírvágydémon, és Minának nem teljesen tiszta, hogy miről beszél, de hiszen nem is követte nyomon az életét. A szemei viszont szinte vádlóak, ahogy a vámpírra néz.- MÉGIS MIÉRT HAGYTÁL OTT A TÚLMÉRETEZETT TEMETŐBEN, ANYA?! - Hallotta már kiabálni, de így, a háza népe előtt és otthon sokkal megrázóbb... Most, hogy éppen csak előmászott a szobája rejtekéből. Ráadásul ezek után a démon közelebb sétál hozzá és megöleli. Valamiért ezen sem lepődik meg, legalábbis az elméje nem, a teste kissé döbbenten reagál. - Féltem és hiányoztál, Anya.
Az őrök ugyanolyan döbbent tekintettel néznek, mint eddig, de most már a grófékra meresztik furcsálló pillantásuk. Damien arca enyhén lilás színezetet vesz fel, Mináé pedig vöröset, ahogy a kisdémon lassan megöleli. Eugen keze ismét lódulna a kardja felé, de Mina egy kéz fölemelésével megállítja, bár kissé kábán.
- Na de... Iboket.. Miféle temető... te... Ezt már megbeszéltük. - hebeg-habog. Remek, muszáj volt ilyen helyzetbe hozni az egész udvartartása előtt... Mi jöhet még?
Nem érti, mégis mi játszódhat le a démon fejében. Valamit el akar érni, nyilván. A démonok mindig ezt akarják. Mindenesetre ahhoz, hogy tisztán gondolkodjon, egyedül kell lennie vele, de legalábbis Gilbet és Eugen vizsla szemeitől távol.
Iboket ezek után kézen fogja őt, s körbe akarja forgatni, közben pedig már nevet. Szó mi szó, gyorsan változik a hangulaata.
Gilbert tanácstalanul néz. - Asszonyom, csak szóljon, ha.... segítsünk valamit.
- Nem... köszönöm.. Azt hiszem, megoldom. Iboket, nyugodj meg, gyere, sétáljunk egyet. - fogja meg a kezet kissé határozottabban, és az egyik, a rózsakertbe vezető sétány felé igyekszik. Majd visszafordulva int az őröknek, hogy nyugodtan pihenhetnek.
- Jó! - Hála az égnek a démon kötélnek áll, s hagyja, hogy vezessék.
Damien lemarad kissé, hogy pár szót magyarázzon az őröknek, miközben próbál nem felrobbanni, majd jobb híján követi a kis párost.
- Na, most már elmondhatod, mi a gond. Hogy találtál ide, te jó ég? Messziről jöhettél, mi történt? - faggatja Mina a lányt.
- Mondtam, felültem egy szekérre, miután elmentem hajóval arról a havas helyről, amin hemzsegtek az élőholtak. Ja, igen! Nézd mit szereztem! - kérdi a kislány nevetve, majd Mina megrökönyödésére széjjelebb húzza a köpenyét, hogy a rengeteg, nemrég szerzett, bár már nagyrészt begyógyult seb, zúzódások és vágások látsszanak. - Sok pénzt szereztem ezekért az istenverésekért! Büszke vagy rám, Anya?
Damien ekkor beéri a párost.
- Iboket, elárulnád, mi a szentségverte átokért jelensz meg ezzel az ostoba mesével az otthonunkban, és teszel nevetségessé az egész kastély előtt? - kérdi viszonylag higgadt, de jelentősen feszült hangon, aztán meglátja a Mina szörnyülködő arcát.
- Megsérült. - mondja a vámpír majdhogynem vádlón. Erre lassan megdörzsöli a homlokát.
- Ahhoz, hogy ellátást kapj, nincs szükség hazugságokra. Elég csak azt mondani, hogy ellátásra van szükséged.
- De nem kell ellátni! Már nem fájnak és csak néhányszor véreztek újra eddig az elmúlt hétben! - nevet, mintha ez valami jó dolog lenne, ami miatt csak sajog Mina szíve. Majd Iboket elővesz egy flaskát, s miután meghúzta, undorodva tolja el azt magától. - Ez undorító. Bleh...
Talán gyógyital lehetett...
- Akkor mégis miért vagy itt? - kérdi a férfi számonkérően. Mina csak értetlenül néz, már nem tudja, mit gondoljon.
- Látni akartam, Anyát! - kapják meg az egyértelmű választ, bár valahogy nem tűnik kielégítőnek. És nem gyógyital volt, sokkal inkább bor lehetett, a szaga alapján...
- Ő neked grófnő lenne, és ha az nem, akkor is legfeljebb Wilhelmina, és ha az sem, akkor is esetleg Mina. - Nem tudja, miért fárasztja magát.
- Éhes vagy, Iboket? Adhatunk vacsorát. - ajánlja fel a vámpír, figyelmen kívül hagyva, hogy grófsága másik fele mindjárt leharapja Iboket fejét. Maga nem tudja teljesen, hogy érezzen, egyfelől vigyázni akar rá, másfelől sejti, hogy nincs rá szükség. Nem tudja, melyiknek engedjen.
- Igen, kérek! - felel a lány, majd megáll, leveszi a köpenyét, minek következtében nemcsak a táskájától szabadul meg, hanem démoni farka is elővillan, ezért Damien sietve beáll elé, takarva azt az esetleges őri pillantásoktól. Vagy bárkiétől. Hogy még erre is figyelni kell, gondatlan leány!
- Légy óvatosabb. Elég baj, hogyha azt hiszik, hogy egy... bomlott elméjű kislány keres minket, hát még, ha egy démon.
A táskából Iboket egy kenyeret vesz elő, s kettétöri, a hangján érződik, hogy olyan száraz, hogy talán már két hetes is lehet.
Mina furcsállón néz a kenyérre, mire a démon megrázza azt, mintha valamiféle állatot csalogatna.
Mina megvonja a szemöldökét. - Ne szórakozz. Ha szeretnél valamit, mondd...
Erre a kislány, úgy tűnik, megunja a játékot, mert a földre dobja a kenyereket és eltapossa őket. Hát, remek. Ételt pazarolni előtte.
Ezek után egy még szörnyűségesebb dolog kerül elő a táskából. Egy könyv az, de miféle mocsok található rajta... Nem is tudja eldönteni, de nem szívesen veszi, hogy a közelében van, hát még, hogy megérintse azt valaki. Vér tapad a lapjaihoz, és még ki tudja, mi más.
- Ezt egy északi nekromantától szereztem mielőtt az ottani katonák lerohanták volna a bázisukat és elintézték volna, hogy ne tudjanak többé lábra állni, természetesen véletlenül találtak rá a bázisaik bejárataira és egyáltalán nem én árultam el őket. Azt mondta, hogy ez értékesebb mindenüknél, de odaadta mert a következő héten nem rohanták le őket a katonák, csak három héttel utána.
Mina érzi, hogy valami fekete, nehéz dolog húzza le belülről fájóan.
Kissé döbbenten, de érdeklődve hallgatja a történetet és nem nagyon jut eszébe kételkedni, kinézi a kisdémonból, hogy ilyesmibe keveredett.
- Értem... és... mit szeretnél, mit csináljak vele?
Damien komoran néz maga elé, van egy sejtése.
- Nem tudok olvasni, de tudom, hogy Anya tud. Anya tud vele mit kezdeni, én viszont nem és amúgy is csak a helyet foglalja! Örülj, hogy nem használtam a tábortüzeimhez!
Well, that is something, I guess - gondolja a sötét tünde, nagyot sóhajtva.
- Vagy úgy. Hát, öhm... Köszönöm. Azt hiszem. - Odasúgja Damiennek. - El tudod ezt tenni valami... öhm... biztonságos helyre?
- Ugye, nem gondolod, hogy ehhez a vértől iszamós mocskos könyvhöz hozzányúlsz?
- Nos... - Mina legszívesebben elsüllyedne szégyenében
- Értem, én is így gondoltam. - Majd hangosan: - Add csak ide azt, Iboket. - nyúl a könyvért, és szorosan a kezei közé fogja, majd el is indul vele a kastély bejárata felé.
- Örülsz neki, Anya?
Anya próbál nem odafigyelni rá, hogy Iboket a hajába törli a kezét.
- Hát... a tudás mindig fontos, ez igaz. De nem mindig szabad azt elvennünk másoktól. És nem minden tudást kell használni. A nekromancia mocskos dolog. Ami egyszer meghalt, nem lesz ugyanolyan soha többé, hisz láthattad. Azok a szellemek is csak próbáltak kapaszkodni ehhez a világhoz, de ehhez másokat kellett megölniük...
- De én nem tudok sokat... Emanuel mester egyik tanítványa mutogatott zárakat nekem, és naplementére rájöttem, hogy bezárta a szobát és nem hagyott ételt a szobában. De még mindig rengeteg dolgot nem értek. -
Miféle dolgokat műveltek szegénnyel. Hogy képes erre valaki? A dühtől majdnem ökölbe szorul a keze. Nem volt ehhez joguk.
- Például az Úr miért hozott vissza? Azt mondták, hogy Isten adott nekem életet és, hogy életemben is tolvaj lehettem, pedig még most is élek! Mammonra! Nem értem az egészet!
A kislány idegesen kócolja össze a haját, Mina pedig majd felrobban, hogy választ adjon neki ezekre a kérdésekre, egy gond van, hogy ő sem tudja. De hát legalább rákérdez. Vajon hány démon kérdi ezt meg magától? Vagy másoktól?
- Mi lesz vacsorára, Anya? - vált újra vissza gyermekbe.
Meghatottan néz maga elé. Fogalma sincsen, hogy viszonyuljon ehhez a lényhez. Haragudni akar rá, mert nem helyes az, amiket csinál, de... hogyan tehetne mást? Erre van kötelezve. Mindig is haragudott ezért. Miért tenné ezt bárki? Miért kényszerítené egy bűn örök elkövetésére?
- Bárcsak tudnám... Ez engem is mindig érdekelt. Elvileg azért hoz titeket vissza... hogy.... ha legyőzitek azt, ami váltig hajt bennetek, megváltást nyertek. De ez kegyetlenség. Ez nehezebb, mint amit egy átlagos személynek át kell élnie. Minket is csábít a bűn. Mindenkit. Sok bűn. De nem egyféle, és nem érezzük folyton azt, hogy annak kell élnünk. Ti pedig... még csak nem is tudjátok, ki volt... ki volt az, aki miatt szenvedtek. Hisz azokat a bűnöket nem is ti követtétek el. Hogyan lehet azért büntetni valakit, amit nem is ő tett? - Aztán csak néz maga elé egy ideig. Ezekre a kérdésekre nem Iboketnek kell tudnia a választ. De nem tudja, kitől kérdezze. Mindenesetre jólesett, hogy legalább kimondhatta a kérdéseket. Talán Abbaddontól kellett volna megkérdeznie őket. Ha még egyszer találkozik vele... és életben marad, talán megteszi.
- Ja, hogy vacsorára. Báránysült lesz és almáspite. - mondja halkabban és mélyebb hangon. Visszatérni a realitásokhoz. Az almáspite legalább megehető és még finom is. Az meg, hogy majd a démonoknak jobb élete lesz, csak álom. Olyasféle, mit hogy nem lesz több háború. Talán még kevésbé megvalósítható.
- De tudod, Anya! Észak időnként nagyon ijesztő hely! A táborban volt egyszer egy holtelven goblin, amit levadásztam, aztán estem egy nagyot a hóba és meglepődtem, mert nagyon fájt, de mégsem szóltam egy szót sem! És kaptam érte aranyat! Szerinted lehetek egyszer olyan nagy és szép és erős, mint te, Anya?
Érzi, hogy szúrni kezd a szeme.
- Iboket, épp ez a lényeg... Amíg vágysz az aranyra, addig nem megy. Tudnod kell, hogy a pénz, a tulajdon nem jelent mindent. Az előző életedben ezt hajszoltad, ez volt a bűnös. Most meg kell értened és erőnek erejével szembemenni az árral. Ez nagyon nehéz és csak keveseknek sikerül, de ez a legtöbb, amit elérhetsz. Ez lehet a legnagyobb sikere az életednek.
Megfogja a kis kezet és a rózsabokrok mentén sétálgat vele. Vörös, fehér, ezen keverékei, sárga, s még a kék szín is megjelenik az ágyásokban, valamint ezek furcsa keverékei. Mina megáll az egyik kék rózsabokornál, az ujjai között megjelenik egy apró, pici koncentrált lilás tüzecske, melyet a szárhoz érint addig, amíg el nem sikerül azt vágnia, ezután megszünteti a tüzet. Odanyújtja a rózsát a kisdémonnak.
- Fogadd el tőlem ezt a virágot. El fog hervadni, ezzel is emlékeztetve arra, hogy mulandó, ám addig szép lesz és az emléke ott maradhat benned. Az emlékek azok, amiket csak nagy ritkán vehetnek el tőled. Gondolj erre. Pénzen nem vehetsz emlékeket, vagy ha mégis, nem lesznek igaziak. Törj ki a kötelességeid közül. Nem vagyok én olyan nagy és erős, mint azt hiheted, bár igyekszem az lenni... Megnőni nem hiszem, hogy fogsz, mert a démonok alakja ugyanaz marad. De a lelkedet hatalmassá teheted. - mosolyog.
- De hogyan ne lopjak mikor a kezeim önálló életet élnek és a pénznél és a mindenféle dolgoknál csak Anyát szeretem jobban, de téged nem látlak mindig? - Miért beszél úgy, mintha tényleg a gyereke lenne? Mégis hogy képes ezt ilyen hihetően játszani?...
Annyira segíteni akar rajta, és egy pillanatra megcsapja a remény szele, hogy talán sikerül is. Túlbuzog benne a tenni akarás és hirtelen legszívesebben helyet cserélne vele és végigélné azt a nehézséget, szenvedést, de... nem tudja, hogy ő maga képes lenne rá. S mégis bátorítania kell a lányt, hogy megtegye ezt.
Mina rémülten nézi, ahogy egy fegyver kerül elő, majd simul neki Iboket csuklójának. - Vágjam le a kezeim? - kérdi, majd sírni kezd.
- Nem! Dehogy... Te jó ég... vedd azt el onnan. - fogja meg finoman, óvatosan a kést tartó kezet, majd szorosan átöleli a kislányt, letérdelve a földre. Voltaképp.. talán nem is lenne rossz ötlet. Ha képes rá elszánni magát. Ez megakadályozhatná. De nem várhatom el tőle, hogy vágja le a kezeit!
Borzasztóan idegesíti, hogy amiatt, hogy Iboket gyereknek néz ki, gyengének és törékenynek látja. Pedig egy démon. De akkor is, nem képes azt mondani neki, hogy ily ódon tegyen kárt magában, még ha meg is szakad a szíve, hogy rögtön ez jutott neki eszébe...
- Sajnálom. Tényleg. De az elméddel kell legyőznöd. Ha eldöntöd magadban, onnantól könnyebb lesz. Bár segíthetnék neked, tényleg. - sóhajt egy nagyot.
Ekkor összerándul a gyomra, ahogy a kislány megint felnevet, csakúgy, olyan könnyeden és üresen, mint korábban, és elteszi helyére a kést.
- Bedőltél! Hahahahaha! Jól megvicceltük egymást, ugye? Menjünk vacsorázni!
Ezek után elteszi a rózsát, Mina pedig kissé leforrázva követi, úgy érezvén, hogy szavai nemes egyszerűséggel feleslegesek voltak, s elszálltak a semmibe. A remény még ott pislákol, hogy nem voltak haszontalanok, azonban mégis elég kedvetlenül ül az asztalnál a vacsora alatt, akármennyire is próbálkozik koncentrálni arra, hogy a sült és az almáspite valódiak, igaziak és kétségkívül finomak.
A vacsora végeztével Iboket a vendégszobában kap helyet, majd másnapra nyoma is vész, s ki tudja, merre jár már, a szobában pedig kisebb káosz uralkodik. Csakúgy, mint Mina elméjében, utóbbit viszont a szobalányok nem tudják olyan könnyen helyrerakni.
A könyv rövid úton a kandallóban landol, s aznap este Mina némi bűntudattal nézi végig, ahogy a már kissé rothadó lapok, a bűnös tudás, melyre egyrészt kíváncsi volt, másrészt irtózott tőle, a lángol martalékává válnak. Nem akarja, hogy ott legyen nála, hogy arra emlékeztesse, hogy az a valaki, aki olykor kedves kislány, olykor önző és anyagias démon miket követett el azért, hogy megszerezze.