Sosem gondoltam volna, hogy egyszer egy nekromantával ülök majd egy asztalnál.
Michael úgy jár-kel a nyomomban, mintha maga is élőholt volna; szívesen felküldeném a szobába, ennie azonban kell és őrizetlenül sem hagyhatom. Bármennyire is nem próbált meg elszökni, mégsem lehetek biztos benne, hogy soha nem is fogja megpróbálni.
Éppen csak nekifognék enni, amikor megüti a fülem a széklábak csikorgása a szomszéd asztaltól. Fölnézek, nem a hang felé, hanem Karstenre, de feleslegesen: az asztal mellé ruganyos lépteivel megérkezik az eddig beszélgetésbe ragadt fickó.
Engem néz, de nem csak engem – vizenyős kék szeme fürgén ugrál az asztaltársaim közt, még akkor is, amikor megszólal.
- Méltóságos atyák, elnézést, hogy megzavarom önöket - kezdi. - Azt kérdezném, nem bánnák-e, ha én és utazótársam csatlakoznánk önökhöz.
Végigmérem tetőtől talpig, ráérősen, de nem sértőn hosszú ideig. Magas férfi, mézszőke hajjal, amelyet a tarkóján ódon ezüst hajdísszel fogott hátra. Orra görbe, állkapcsa szögletes. Igazi északi külsejű fiatalember. Biccentek.
- Mondja a nevét is, fiam, ne szégyellje.
Meghajol, mintha csak erre várt volna.
- Alaric Trauder, Meerschein bárójának örököse, szolgálatukra.
A szemem sarkából látom, hogy a zsoldos, aki eddig szóval tartotta a férfit, szintén felénk oldalog: most, hogy a könyöke már-már Alaricéhoz ér, megtorpan és szolidan biccent felénk.
- Hanselt Källner.
Ő maga sem lehet több harmincévesnél, alig tűnik idősebbnek, mint a beszélgetőtársa: durva, napbarnított arca talán idősebbnek is mutatja, mint amilyen, rövidre nyírt barna haja ugyanaz a sötét árnyalat, mint amilyen az enyém, ám a hasonlóság közöttünk itt véget is ér.
Trauder úrfi nem elégedett a bemutatkozással.
- Bocsássa meg a testőröm faragatlanságát – ingatja a fejét - Nem épp a legsimulékonyabb modorú, de tájékozott és világlátott.
Az egyik szabadon hagyott szék felé intek, jelezve, hogy leülhetnek.
- Norven Kather vagyok, a Szent Hivatal inkvizítora - felelem egyúttal. - Nem bánom, ha egy testőr úgy viselkedik, mint egy testőr. Mi járatban vannak errefelé, Herr Trauder?
- Van Tassel inkvizítor – mutatkozik be Karsten az asztal túlfeléről kissé nyersen, figyelve, ahogy a két jövevény helyet foglal. Bort tölt az előttünk álló kőkancsóból, és feléjük kínálja a poharakat. - Igyanak, uraim.
- Köszönjük - veszi át a bárócsemete. - Épp útban vagyok Nordenburg felé, apám ügyét intézni Torsieg gróffal, Herr Källner pedig a fővárosba tart, így úgy döntöttem, igénybe veszem a szolgáltatásait. Veszélyesek az utak manapság. Kegyelmeitek hová tartanak?
- Nyugatnak megyünk – felelem nyugodtan. - A Katedrálisban nagy a jövés-menés, sok határ menti faluval mi tartjuk a kapcsolatot.
Iszom én is egy kevés bort.
- Maga ismerős nekem, fiam - tanulmányozom az ifjú úr vonásait összeszűkített szemmel. - Nem ismerem korábbról?
Csendesen fölnevet.
- Sokan mondják, hogy hasonlítok a megboldogult Károly királyra – feleli csillogó szemmel. - Isten nyugosztalja. Apám szerint sok generációval ezelőtt őseim a királyi család unokafivérei voltak, de sajnos konkrét származási bizonyítékok nélkül ilyet merész állítani.
Rövid csend, aztán egy aprót biccent felém.
- De szokásom minden harmadik-negyedik évben ellátogatni a Katedrálisba a húsvéti misére, így elképzelhető, hogy látott már az inkvizítor atya.
Elvigyorodom a merész válaszán.
- Tényleg hasonlít – mondom. - Szerencsés.
Érdemel egy kis pihenőt; nekilátok a sültemnek. A mellettem ülő Van Tassel és a zsoldos kissé gyanúsan méregetik egymást, végül azonban Karsten is nekilát a vacsorájának, míg a nemes szeme érdeklődve fut át rólam a nekromantára.
- És az úrban kit tisztelhetek?
Michael von Dorst rémült, segélykérő pillantást vet rám: utoljára iskolásfiú koromban láttam ilyet az asztaltársamtól.
- Ez Michael atya - intek felé az állammal. - A döbelni rendház alpriorja.
- Áh - bólint lelkesen Alaric. - Örvendek a szerencsének, atyám. A rend tagjai talán némasági fogadalmat tettek?
- Az egész rend nem - jegyzem meg csendes figyelmeztetéssel a hangomban - Csak őrá szabtam ki penitenciául. Ne akarja tudni, mit tett.
- Távol álljon tőlem, hogy az Egyház ügyeit firtassam, Kather inkvizítor - dől hátra a székében a nemes, az én ízlésemnek egy kissé nyeglén. - Őszentségét az Úr vezeti, az egyházat meg Őszentsége, így csakis igazságos lehet. Még ha a helyiek mondanak is ezt-azt.
Fölmordulok, amiből sejtheti, hogy - bár ez egyszer elengedem - nem árt vigyáznia a nagy szájára.
- Az emberek beszélnek - rántom meg a vállam, valamelyest méltatlanul a magas hivatalhoz, amelyet viselek. Aztán hátradőlök egy kicsit, hogy enyhítsek a feszültségen.
- Megérdemlik a jogot, hogy panaszkodjanak a hűbérúrra, aki nem teljesíti az esküjét és védelmezi őket - jelentem ki. - Biztosan van valami oka, hogy bennünket hibáztatnak.
Alaric nem úgy fest, mint akit meggyőztem.
- Az emberek panaszkodnak – biggyeszti le a száját. - Ha nem esik az eső, ha túl sokat esik; ha kevés a gabona, ha túl sok és rájuk rohad. Én már rég megtanultam, hogy ha az ember elkezd kedvezni az alatta levőknek, akár le is szállhat a saját székéről, mert minél magasabbra kapaszkodnak, a legtöbben annál magasabbra nyújtóznak.
Ki nem állhatom, ha kioktatnak, de ezt ő a pohara mögül aligha vette észre.
- Mondja, atyám, hogy áll mostanában Észak portája? – folytatja. - A nagy hadjárat óta, ami a szigetek ellen folyt, nem jutottak hírek hozzánk. Hallgatnak a démonok, lapulnak a holtak és menekülnek az eretnekek?
- Jobbára - felelem szűkszavúan, két falat közt. - Ott volt a koronázáson, fiatalúr? Az volt az utolsó nagy esemény a királyságban. Egyelőre.
- Én nem – ingatja a szőke fejét - Az öcsém volt soron akkor apám oldalán. Én éppen... látogatáson voltam Edelhard grófnál és bájos leányánál a déli határ közelében. Nem is láttam személyesen az új királyunkat. Atyám ott volt?
Jó kérdés. Elnézőn mosolyodom el, de csak a számmal.
- Meg lennék lepve, ha nem lett volna jelen, de engem a hivatal olyan mélyre szólított a Főkatedrálisba, hogy közel s távol egyetlen világi méltóságot láttam álló nap. Ez pedig a király Őfelsége volt.
Egy szívdobbanásnyi ideig tűnődöm.
- Edelhard von Dagmar grófnál? – kérdem aztán. - Jó katolikus. Ha jól emlékszem, övé a Wellenburg-kastély.
Ő is mosolyog, de az ő gesztusa szelíd és ábrándos.
- Jól bizony, Kather atya. Gyönyörű kastély, roppant kellemes környéken.
Iszik egy korty bort.
- Milyen ember Gustav király? – kérdi hirtelen. A szemöldököm meg sem rezzen, ám hirtelen nagyon is tudatában vagyok annak, hogy Karsten és a zsoldos fojtott hangon trafikálnak mellettünk.
- Nem ismerem közelről - jegyzem meg közömbös hangon, mint aki semmi érdekeset sem talált az új uralkodóban. - Szenvedélyes, mint minden fiatal férfi. Szeret szónokolni. És ha jól vettem észre, nem ijed meg egykönnyen.
Egy pillanatra vizslatom Alaricot egy kicsit, de nem túl tüzetesen.
- Ha jól tudom, az ön apja a király lovagja volt a Holtmezei csatában. Harcol, Herr Trauder?
Nem úgy fest, mintha a fiatalember akár csak egy kicsit is tartana tőlem.
- Erről megoszlik a vélemény jómagam és rokonaim között - nevet fel visszafogottan. - Lovagi harcmodorhoz nem értek. Sosem volt kellően jó fizikumom, sem hajlandóságom a páncélos küzdelmekhez. Ellenben egy időben mesteremül fogadtak egy magányos Neulander vámpírt, aki megtanított a saját népének könnyű vívótőrét használni, így párbajban, úgy hiszem, megállom a helyem a fivéreim között.
- Elhiszem - biccentek felé röviden. - Nem vagyunk egyformák.
- Baj is lenne, ha azok lennénk - mosolyodik el szélesen. - Hogy válogatnának akkor a kisasszonyok? Na de azt hiszem, én nyugovóra térek lassan.
Intek neki, hogy felkelhet, ő pedig nem várakoztat. - Örültem a beszélgetésnek, Kather atya, van Tassel atya és Michael atya.
Meghajol mindhármunk felé, azután erélyesen biccent a zsoldosnak, aki kissé vonakodva kel fel ültéből.
- Ne siessen reggel, inkvizítor, ennek még a végére érünk - búcsúzik Karstentől. - Aludjanak békén.
Szótlanul ülünk, amíg távoznak, aztán furcsálkodó pillantást vetek van Tasselre.
- Szokatlan az úrfi - jegyzem meg. - Nem?
Nem várat a válasszal.
- Megnyerő. Olyan fajta, mint te lehettél valamikor - vigyorodik el félig egy pillanatra. - Biztosan nem szereti mindenki, de engem más foglalkoztat.
A szememet nézi, hogy figyelek-e. Figyelek.
- Azt mondta, Hanselttel csak Meerscheintól ide félúton találkozott. Miért engedi gyalog útnak a legidősebb fiát a báró?
- Kint a lova - intek a szememmel az ablak és azon túl az istálló felé. - Lovon már egy ilyen fiú elindulhat kedvére.
Egyet nem értő szusszanás.
- Egymagában? Egy fontos diplomáciai útra? Árkon-bokron keresztül, ahonnan bármikor nyilat ereszthet valaki a nyakába?
Van Tassel a fejét csóválja - sötét szemében ősi gyanakvás lángja hajladozik.
- Csak egy bolond jönne magában, Kather.
A homlokom ráncolva gondolkodom, a vacsorája maradékán rágódó inkvizítort figyelve. Igazsága lehet.
Szórakozottan biccentek.
- Engem az nyugtalanít, hogy nem volt semmi mondanivalója - felelem. - Az ember fia, még ha bárói címet is örököl egyszer, önszántából nem ül egy asztalhoz két inkvizítorral fecsegni.
Karsten figyelme a sült húsról énrám fordul.
- Nem mindig a mondandót kell figyelni - szól, és most az egyszer eltekintek a megjegyzés tudálékosságától. - Kérdezett eleget. Mi van, ha kapni akart valamit tőlünk, nem adni?
Felhajtja a bor maradékát és megtörli a száját. Gyorsan eszik. Mint én.
- Hogy beszélt?
- Pimasz volt - vágom rá egy fintorral. - Nem vitte túlzásba, de mégis csak erőszakosan váltott témát. Nem szeretem az ilyet. És túl sokat kérdezősködött.
Sötét pillantást vetek a lépcső felé.
- Ki nem állhatom, ha kíváncsiskodnak velem.
Az asztaltársam gondolkodik, de végül csak feláll az asztaltól.
- Pihenjünk le - mondja. - Reggel tisztábban át tudom gondolni a dolgokat. Addig meg zárjuk rendesen az ajtót.
Minél többet gondolkodom a beszélgetésen, annál kevésbé tetszik a kölyök: hanem arra nem tudok rájönni, mi a bajom vele pontosan, ezért csak szusszanok egyet bosszúsan, mielőtt magam is otthagynám az asztalunkat a szoba kedvéért.
A szoba hatalmas, nagyobb, mint a legtöbb, amelyeket fogadóban bérelni lehet. Négy ágy támaszkodik a falnak benne, matracuk laposnak és kényelmetlennek tűnik, de tetvesnek vagy penészesnek nem.
Nyújtózva, az egész napos lovaglástól zsibbadt izmokkal, laposakat pislogva dobom le a zubbonyom, a zekém és a mellényem; a fegyverövem a tőrrel meg a rövidkarddal az ágy támlájára akasztom. A szemhéjam ólmosan nehéz, egy dézsa forró vízre és egy jó alvásra vágyom, de most nem otthon vagyunk.
Utálom magam, de azért kimondom.
- Valami azt súgja, váltásban kellene aludnunk.
Van Tassel egyetértőn mordul föl.
- Kezdem én - vágja rá. - Három óra múlva ébresztelek.
Neheztelő pillantást vetek rá, amiért elorozta az első kör privilégiumát, ám említeni már kicsinyes volna, így inkább csak biccentek.
Lehúzom a csizmám meg a nadrágom, aztán egyetlen további nélkül lefekszem aludni.
Ez mindig könnyen ment.
Az idő csak úgy repül, ha az ember jól mulat, ezzt néhányan így mondják.
Még jobban, ha alszik.
Gyűrötten kászálódom ki a takaró alól, a rám eső három óra úgy reppent tova, mintha szárnya lett volna. Karsten szeme élénk, az arcán azonban mély barázdák éktelenkednek a fáradtságtól.
- Eddig semmi - jelenti rekedten, elengedve a vállamat, amelynél fogva felrázott. - Léptek, padlórecsegés, de senki nem tartott erre és nem is állt meg huzamosabban.
Biccentek, hogy ne hallatsszék ki a hangomból a neheztelés, és félvakon felöltözöm. Nyújtózom: recsegő ízületeim és a tagjaimba visszatérő, éberségtől felmelegedő vér valamennyit javít a közérzetemen.
Helyet foglalok az ajtó melletti széken; a tekintetem áttűz az ablakkeretbe feszített vászon melletti réseken a holdfényben fürdő kertbe.
Mélyeket lélegzem. A kandalló tüze melegíti az egyik oldalam, a másikon érzem a tavaszi éjszaka csípős hűvösét. Ingujjban vagyok: az alkarom vékony bőre meg-megborzong az enyhe huzatban.
A fülemet hegyezem.
Karsten van Tassel ruhástól nyúlik el az ágyon; fertályóra múlva halk, egyenletes légzésébe enyhe reszelősség vegyül.
A gyertyából ítélve még fél óra sem telt el, amikor lépteket hallok a folyosóról. Egy ember. Közelít, aztán megáll az ajtó előtt; egy percig nem is mozdul, aztán óvatosan, osonva lép tovább. Éppen csak hallom a neszezését a nyakam megfeszülő inai felett.
Hangtalan emelkedem fel a székről, odalépve van Tassel ágya mellé; egyik kezem az állára, másikat a vállára téve rázom meg finoman, hogy érezze, csendben kell maradnia. Bosszús szemöldökráncolással ébred fel.
A szememmel intek az ajtó felé; a lélegzetem visszafojtom, hogy nehogy elmulasszuk a további zajokat.
Értőn bólint, máris éber, akár egy kígyó; rég talpon van, amikor egy láb csosszan a fapadlónak odakint, a kilincs pedig finoman, szinte észrevehetetlenül megremeg.
A falnak lapulok, a fegyverövből kihúzott tőrrel. Feléje pillantok, és remélem, érti az irányába tátogott szavakat.
'TE NYITOD KI, VAGY ÉN?'
Kár volt aggódnom. Azonnal válaszol.
'TE. ÉN NAGYOBBAT ÜTÖK.'
Bólintok, hogy lássa: megértettem, aztán a lehető legóvatosabban megállok az ajtó előtt; a kilincs, ahogy vártam, megmoccan, én pedig minden fürgeségem beleadva elfordítom a kulcsot és feltépem azt, utat engedve van Tasselnek.
Van Tassel ugrik is. Aztán megtorpan.
- Senki - mondja hidegen, mély és nagyon komoly hangon. - Valaki próbálgatta a kilincset. De senki nincs itt.
Szétnéz a folyosón, természetesen hiába.
- Ilyen gyorsan senki nem iszkol el egy ekkora folyosón - folytatja, teljesen szükségtelenül. - Ilyen hangtalanul meg főleg.
A dulakodásra készülő agyamat váratlanul éri ez az üresség. A nyakamban lüktető erektől és visszafojtott lélegzettől szédülök még; a szemöldököm, a homlokom ráncolom gondterhelten, akárcsak ő. Összenézünk.
- Sehol senki - lehelem én is eltöprengve, mintha az, hogy ő már kimondta, kevés volna. Egyre kevésbé tetszik nekem ez az egész.
Az ajtót megint becsukom mögöttünk.
- Láttál már ilyet valaha?
Még ki sem mondtam egészen, amikor ütést érzek az államon. A fogaim fájdalmasan összecsattannak, s csak az isteni kegyelemnek köszönhető, hogy a nyelvem nem volt közöttük éppen, amikor az ütést rám mérte a támadó. Felnyögve tántorodom hátra, neki az ajtó melletti falnak; a lapockám hegye kellemetlenül a deszkáknak ütközik. Újabb fájdalom.
Karsten a földön fekszik, mint aki alól kiszaladt a padló - hallottam a robajt, ahogy elvágódott. A szemem előtt fekete pontok vibrálnak az állcsúcsomra mért ütéstől, s talán emiatt látom a beszivárgó holdfényben az alakot, akinek illékony körvonalai mintha egy kihunyt tábortűz utolsó füstjéből állanának. Magas, karcsú alak, lovaglónadrágot és tintakék zekét visel; olyan sebesen mozog, akár egy lesújtó villám a nyári éjszakában. A szeme a halottak hártyás, legyek szürcsölte szeme; ezüstkék hidege hasonlít a késpengéhez a kezében.
Ismerem ezt a kést.
Ismerem ezt az alakot.
Nálam az ajtó felrántása óta nincs fegyver, és amúgy sem vagyok elég jó kézitusában ahhoz, hogy egy szemmel követhetetlen ellenféllel felvegyem a versenyt; védekezőn kapom a karom a nyakam elé, fél lábbal még mindig az egyensúlyom keresve a padlón.
Bajban vagyok, de ha a tőr eltalál, talán lesz időm visszaütni.
Talán.
Szerencsém van: a jelenés túl gyorsan mozog, valami mégis megakasztja a mozdulatában, elég hosszan ahhoz, hogy elkapjam a karját. Megrándul; a karomban érzem a karja erejét. Nem erősebb nálam.
Megcsavarom a karját, hogy ráüthessek a fekete kendővel takart fülére, ám ezúttal ő a jobb: a karja után csavarja a törzsét is, aztán felrántja a térdét, egyenesen a bordáimba vágva azt. Nyögve tántorodom félre, ő pedig hátratáncol: félrepillant, arrafelé, amerről a fetápászkodó Van Tassel támad rá haragosan.
Aztán nekiveti magát az ablakkeretbe feszített vitorlavászonnak, átszakítva azt. Karsten kardja a levegőbe hasít a nyomában, de vért nem fakaszt.
Összeszorított fogaim között szitkokat préselve engedem el az oldalam: a tüdőmből kiszorult levegőt éles lélegzetvételekkel pótolnám, ha nem volna más dolgom.
Ehelyett azonban utánairamodom, egyenest átvetődve az ablakba hasított lyukon.
Rohanok utána, egyre dühösebben: a tetőn már a hatodik ütést szenvedtem el, aztán átestem a vízvetőn és sikeres érkezés ide vagy oda, erősen csapódtam az udvar kemény, ám sáros földjének is. Csattogó léptei visszhangzanak az épület hátsó falain, ahogy alighanem a hátulsó bejáraton igyekszik visszafelé.
Mindent beleadva futok, de már sejtem, hogy hiába.
Az ajtón átrontva látom a padlón heverni a fekete sálat, amellyel az arcát takarta. Mellette pár lépésre ott hever a tintaszín zekéje. Egy hosszú lépés - már lassítok -, és egyenest belerohannék egy magas, borostás férfiba, hacsak az utolsó pillanatban nem moccannánk mindketten oldalra.
A fickónál kivont, kétkezes pallos, szemében haragos gyanakvás, aztán zavar.
- Maga... maga nem ő. - mondja bizonytalanul.
Tényleg nem.
Lihegve, fintorogva torpanok meg, újból a bordáimra szorítva a kezem. Körbefordulok, a fülemet hegyezve, de a rejtélyes vendég bizonyosan kámforrá vált.
Szentségit.
Megdörzsölöm az állam; a fogaim a gyökerükig sajognak ott, ahol eltalált. Az átokfajzat tudja, hová kell ütni.
- Kit keres, jóember?
- A szellemet - hangzik a válasz azonnal. A pallos hegye lomhán a földre ereszkedik. - Aki szétdobálta a ruháit. Akinek volt mersze lágyékon rúgni.
Akaratlanul is kilel a hideg a szavaira: akármi is volt ez, átkozottul pontosakat és nagyokat üt, amely esetben jobb lett volna, ha a fiatalember nem kényszerít arra, hogy meghallgassam, ami vele történt.
A fejemet rázom, de mielőtt felelhetnék, lábdobogás hallatszik és a férfi mögött a maga harcias, izzó tekintetű valójában megjelenik van Tassel is.
- Kather, megcsípted?
Frusztrált pillantást vetek rá.
- Lerázott. Michael?
Az inkvizítor épp válaszolna, amikor, mintha csak én idéztem volna meg, csetlő-botló reszketéssel felbukkan Michael von Dorst. Falfehéren néz ránk, szeme alatt kékesfekete árnyékok. Izmai úgy rángatóznak a bőre alatt, mintha csak valamilyen roham gyötörné.
- Menni... Elmenni, most... - kántálja görcsösen. - Elmenni, mert megöl... Ő küldte... Az Apostol küldte ránk.
Minden ízében remegve rogy térdre a folyosón.
- Honorous meg fog ölni.