Mentem befelé egy ideig, vagyis inkább csak bicegtem, és nem tudtam, hogy sírjak-e vagy nevessek, mert nem fölfelé tartott a lejtő, hanem lefelé. Egyrészt azért anyáztam, mert így sokkal jobban fájt rálépni a lábamra, másrészt bizonyíték volt, hogy erre ugyan nem jutok ki. Egyre inkább kezdett változni a környezet, az egyhangú kriptafalat kezdte felváltani a fehér kőzet. Hol is láttam már ilyet... áh megvan, az angyalromok. Nem találkoztam olyan sokkal, de azt azért megjegyzi a tündefia, ha lát egyet, meg az emberfia is, ha emlékeim nem csaltak meg, akkor az egyik mágusnak fent nem éppen ragyogó élmények maradtak meg róluk. Hát, ő így járt. Én meg így bicegtem, egyre jobban és jobban fájó sebekkel, a sebláz is kezdett kerülgetni már, mikor kiértem egy nagyobb terembe, ami dugig volt töltve lépcsőkkel, amik, hogy emeljük a tétet, mintha magukba mentek volna vissza, de legalább fönt látszottak olyan beugrók, amik akár kijáratok is lehettek volna. Ha ugyan ilyen állapotban feljutok..
- Neeeeem tetszik ez nekem... - Morogtam. Tehetetlenül néztem körbe, hogy hátha van valami kiút, magam előtt is gondosan végignéztem a padlót, hátha valami eltérő dolog van ott. Már épp kezdtem kétségbeesni, mikor eszembe villant az újdonsült szerzeményem.
- Hogy jutok ki? - Kérdeztem, a pengét a szemem elé emelve.
- Ha elindulsz. - Hangzott a roppant egyszerű, ezzel együtt pedig tök jogos válasz. Sóhajtottam, amitől a sebeim még jobban nyilallni kezdtek. Ha nem tanulok meg gyorsított ütemben jó kérdéseket feltenni, itt halok meg. Újra ránéztem a pengére.
- Merre találok itt olyan dolgot, amivel elláthatom a sebeim?
- Bal lépcső. - Jött a felelet. Nem volt hát mit tenni egyelőre, el kellett indulnom, az idő sürgetett, így balra fordultam, és a legközelebbi lépcső felé elindultam. Azért a biztonság kedvéért megkérdeztem:
- Jó lépcső felé megyek?
-Jó.
El is kezdtem szenvedve felfelé mászni, igen fölöslegesen, mert észre kellett vennem, hogy egyre kevésbé éreztem fájdalmat, és mire a lépcső tetejére értem, nem fájt semmim, sőt a sebeimre pillantva, illetve azt kitapintva meg kellett tapasztalnom, hogy se nyíl, se vér sehol, tök jól vagyok. Pont mellettem volt egy nyílás egy folyosóra, ahonnan fény jött, és szelet is éreztem. Annyira megörültem a dolgoknak, hogy magamról megfeledkezve kiléptem a folyosóra, hogy körülnézzek.
A folyosón meleg napfény uralkodott, kezdetben a félhomály után kicsit kellemetlen volt, de amikor a szemem hozzászokott, felismertem az ismerős szobát. A fény az ablakon ömlött be, és mintha meg se történt volna ez a két nap úgy egészben, épen voltam, és a kardom is eltűnt. Nem volt sok időm ezen merengeni, mert megéreztem a levegőben egy régről ismert aromát, és már rég nem látott karok ölelték át a derekamat. Vettem egy mély levegőt, és odafordultam. Semmi kétség nem fért hozzá, ez Gynewra volt, ahogy a fejét a vállamra hajtotta.
- Mondd Lance... Van olyan dolog, amit bánsz? - Kérdezte merengő hangon, azon, ami annyi idő után is teljesen elandalított, és amely sima volt, mint a lágyan omló selyem, minden egyes hang, ami kijött a száján, lassan csorgó, édes mézként hatott rám.
- Most? Most... azt hiszem, azt hiszem, hogy nincs.. - Mondtam, ahogy az ismerős illat megcsapott, és megláttam a sűrű, selymes, sötétbarna fürtöket, majd ösztönösen végigsimítottam rajtuk, és megrohamoztak az emlékek. Ó, ha csak még egy délutánt eltölthetnék ezt a fényes, enyhén hullámos hajtengert simogatva, úgy éreztem, hogy nem lenne már másra szükségem az életben. - Az égvilágon semmi...
- Soha? Semmi? Egy gyerekes csíny.... egy mulasztás... Nekem elmondhatod. - Cirógatta a hátamat, én pedig a mennyekben éreztem magam.
- Itt és most? Veled? Semmi. Tudod, mi az egyetlen dolog, amit bánok? Hogy nem jöhettünk össze... - Öleltem magamhoz. Ő visszaölelt, a fejét a mellkasomra hajtotta, én pedig abban a pillanatban nem tudtam, hogy van-e olyan, örök boldogságban leledző túlvilági élőlény, aki akár a legjobb napjain is tapasztalhatott ilyet.
- De miért nem?
A sok mámoron túl itt kezdett gyanús lenni a dolog. Talán ha ez fél perccel előbb jött volna fel, észre se veszem, de most, hogy az álom már szinte megszokottá vált, megütötte a fülem. Ez az a személy, akinek gondolom? Vagy mi történik egyáltalán? Épp ő jött össze egy másik tündével, ráadásul azt is az én hibámból.
- Mi is a neved? - Kérdeztem meg hirtelen, mire ő felnevetett. Ez a nevetés pedig csodálatosabb és csengőbb volt, mint annak a mini harangnak a csilingelése, ami többször megmentette már a bőröm. Nem hagyott nyugodni a dolog, valamiért ez nem... becsapás, annak kellett lennie. De nem volt mit tennem, a kard most nem volt itt, akitől megkérdezhettem volna.
- Most csak viccelsz, ugye? Gynewra vagyok! - Kacagott tovább azon az angyali hangján, majd eltávolodott tőlem. - Most menj.
- Hova? - Kérdeztem bizonytalanul. Szinte biztos voltam abban, hogy ez nem igazi, de mégis szíven ütöttek a szavak: „most menj”. Mintha valaki egy gyomorszájon rúgással küldött volna le az örök boldogság széléről le a hideg, fagyos pokolba, ahol nincs semmi, csak magány. Jéghideg magány. De Gynewra könyörtelenül az ajtó felé intett és elkezdett felöltözni. Észbe kellett kapnom: Ez nem igazi! És ki tudja, milyen veszélyben lehetek... Sóhajtottam, és elkezdtem hátrálni az ajtó felé. Valami nagyon nem volt kerek, de úgy tűnik, a megérzéseim nem voltak a helyén, nem történt semmi különös, amikor kiléptem.
Megint a lépcső tetején álltam, de a folyosóról fény nem jött már, és a sebeim ugyanúgy megvoltak, a kardommal együtt. Fragarach, te szemétláda... Ennyire igyekszem pontosan fogalmazni, és mégse sikerül.
- Ezen a helyiségen belül hol találok olyan anyagot, amivel valóban meggyógyíthatom a sebeim?
- Menj jobbra. - Hangzott az utasítás. Én pedig, beletörődvén, hogy részletesebb választ úgyse fogok kapni, és jobb ötletem sincs, mentem, egészen fel a lépcsőn, már amennyire a fájdalmaim engedték. A lépcsőn felfelé újra megismétlődött az előbbi: Egyre tűntek el a fájdalmaim, az előbbihez hasonló folyosó bejáratához érve pedig már semmi bajom nem volt. Miután mérlegeltem, hogy más lehetőségem úgy sincsen nagyon, egy diszkrét „mitveszthetek” sóhaj után beléptem a folyosóra.
Belépve egy ismerős falu közepén találtam magam, a kardom pedig újból eltűnt. Nem akartam elhinni, amit látok. A szülőfalum volt, a legteljesebb valójában, ahogy emlékeztem rá. Nyoma se volt a tűzvésznek, és annak, hogy a banditák feldúlták, tökéletesen állt ott. Megtapogattam magam, ahol tudtam, de nem, nem az időben mentem vissza, felnőtt voltam ugyanúgy. Miután alaposan körülnéztem, utoljára magam elé pillantottam, és megláttam azt, amire talán a legjobban vágytam, még Gynewránál is jobban, és talán azt, ami a legjobban fájt. Szemben az édesanyám mosolygott rám, én pedig térdre estem. Biztos, hogy nem bánok semmit? Nem bírtam a hirtelen rám törő érzelmeket, és elsírtam magam. Ahogy a sarkamon ültem, és fejemet lehajtva zokogtam, láttam, hogy valaki elém lépett, és éreztem, hogy megsimogatják a hajamat.
- Semmi baj... Semmi baj... Gyere, főztem levest. - Hallottam anyám hangját, majd felsegített, és elkezdett terelgetni. Jól emlékeztem az útvonalra ennyi idő távlatából is. Hazafelé mentünk.
- Köszönöm.. - Szipogtam, és mentem. Már biztosan tudtam, hogy ez nem valódi, de... de nem érdekelt. Hazaértünk. Minden úgy volt, ahogyan emlékeztem rá. Anya mert levest és töltött vizet.
- Mesélj Lance, merre jártál?
Mielőtt bármit szóltam volna, ettem néhány kanál levest, és leöblítettem. Szükségem volt rá. Megtöröltem a számat a ruhám ujjába, és válaszoltam.
- Köszönöm. És anya... sokfelé. Sokfelé, és sokmindent csináltam, olyanokat is, amire te nem lennél büszke. - Anya... de furcsa volt kimondani ezt a szót. Egy szó, másfél évtizede jelentéstelen, kihűlt, halott porhüvely. De mintha újból értelmet nyert volna. Nem tudtam, mit mondjak. Tovább kanalaztam, közben egyre csak anyámat néztem. Nem zavart, hogy néha mellément az evőeszköz. Látni akartam, magamba inni a látványát, amíg még lehetett. A leves finom volt, mintha igazi lenne. Anya is, de tudtam, hogy nem. Pont úgy nézett ki, ahogy emlékeztem rá, nem öregedett.
- Én mindig büszke vagyok rád Lance. - Válaszolta gyengéden. - És a fiam maradsz, akármit is teszel. Mindenki életében van olyan, amit másképp csinálna, ha akkor másképp gondolkozik, ha akkor több ereje van.
Leült velem szemben. A könnyeimmel kellett küszködnöm. Kinyújtóztam. Élveztem, hogy lehetett, hogy tudtam fájdalom nélkül.
- Neked ez mi? - Kérdeztem végül. Ő elmosolyodott.
- Otthon kellett volna maradnom. Otthon Zephyrantesben felnevelni téged. Akkor talán minden másképp van.
Elkerekedett a szemem.
- De... de én nem itt születtem már? Ameddig tart az emlékezetem, mindig is itt éltünk, Te és Apa. Tényleg, ő hol van?
- Te már itt születtél. Ez is hiba volt. Ott kellett volna megszületned. Apád kint van az erdőn. - Válaszolta könnyedén. - Azt mondtad, sok helyen jártál, és sok mindenre nem lennék büszke. Miért gondolod, hogy nem lennék büszke, ha tudnám?
Nem voltam elégedett a válaszokkal, de éreztem, hogy most én jövök, akármennyire is kellemetlen. De miért is lenne? Ez csak egy illúzió. Csak egy törékeny kép. Ha innen elküld, megint csak egy nyomorék tünde leszek, aki a lába elé se tud nézni.. Ez még jobban elkeserített. Elsötétedett a tekintetem.
- Öltem, Anya. Már nem is tudom, hogy mennyiszer. Öltem néhány érméért, azért, hogy én utána életben maradhassak. Néhány szánalmas érméért, meg ezért az értéktelen életért... - Itt rácsaptam az asztalra, a tenyerembe temettem az arcom, és csak igyekeztem nem újból elsírni magam. Megfogta a kezem, és megint elkezdte simogatni a hajam. Sokáig csend volt, mire suttogva megszólalt.
- Sajnálom, kisfiam... Annyira sajnálom...
Majd újabb pár perc csönd jött, aztán elhúzódott.
- De ha értéktelen az életed, miért kelsz fel még mindig, minden reggel?
Erőt vettem magamon, és felnézve keményen anyám szemébe néztem.
- Az emléketekért..
Látszólag nem tetszett neki, megcsóválta a fejét.
- A múltban élt élet elvesztegetett élet. Egy anya sem akarná ezt a gyermekének. Én sem akarom ezt neked.
- Akkor mit szeretnél, mit tegyek? Mi legyek? - Kérdeztem elkeseredve.
- Azt akarom, hogy élj. Nem kell elengedned a múltat, mert a részed, ettől vagy az aki. De ha már ez így van, ne értünk kelj fel minden nap, hanem helyettünk is. Érted? - Kérdezte, miközben végigsimított az arcomon. - Persze mondhatod, hogy a körülmények kényszerítenek dolgokra. Mit tennél, ha akármit megtehetnél?
Hátradőltem.
- Őszintén? Nem tudom. Megkeresnék valakit, aki okosabb nálam, és tanácsot kérnék. Magamban buta és kicsi vagyok ilyen döntésekhez. A világbéke? Úgyis lehetetlen. Akkor nem lesz erőszak, ha mindenki meghal. - Mondtam komoran, majd újból mélyen anyám szemébe néztem. - TE mit tanácsolnál, mit tegyek?
De ő megint megrázta a fejét.
- Felnőtt férfi vagy már, Lance. Én nem mondhatom meg, mit tegyél. Ha mások utasítását követed, másokat szolgálsz, nem magadat. Így a kérdés áll, ha akármit tehetnél, mert meglenne hozzá a hatalmad, mit tennél? Csak vágysz valamire... Mind vágyunk valamire. Túléltél idáig nélkülünk, tudom, hogy nem gyenge fiút szültem a világra.
Lenéztem az asztal lapjára, és elgondolkoztam. Tényleg, mit akarok? Végül még egyszer felemeltem a fejem.
- Szeretetet. És megvédeni másokat attól, hogy olyan sorsuk legyen, mint nekem. - Válaszoltam egyszerűen. - Te mire vágysz?
Rám mosolygott. Melegen. Anyaian.
- Még egy ölelésre. - Nyitotta szét a karjait. Felálltam, és olyan erősen magamhoz szorítottam, ahogy csak tudtam, anélkül, hogy összetörjem szegényt. Visszaölelt. Egy végtelennek tűnő perc után ellépett tőlem.
- Most menj. Még sok dolgod van odakint.
Kihúztam magam, és fújtam egyet. Nem akartam magamévá tenni a fájdalmat, ami azzal jár, hogy az anyám is elküld, és nem akartam gondolni a fájdalomra, ami pillanatokon belül megtámad megint. De csak sikerült mindkettő.
- Megyek. És köszönök mindent. - Érzékenyültem el, ahogy kiléptem az ajtón.
Újra kint voltam a barlangban, és nem csalódtam, újra fájósan. Hát igen kellemetlen csalódás volt, mit ne mondjak.
- Most hol kell keresnem a gyógyulásomat? - Néztem szinte rutinosan a pengére.
- Fent - Jött a válasz. Már szinte megszoktam a felállást, fokozatosan múlnak a fájdalmak, legtetején már semmi, belépek, újabb jelenet.
Ezúttal egy zöld mezőn álltam, viszont most a karddal a kezemben. Velem szemben harcosok állnak, jobban megnézve inkább katonáknak tűntek. Több, mint ezer... és mi ilyen nehéz a fejemen? Mindenki úgy nézett rám, mint aki vár valamit, mellettem egy druidaruhába öltözött férfit pillantottam meg, aki ezúttal nem volt ismerős.
- A parancsai, felség.
Megszeppentett a katonák látványa. Nem ébredtem még fel teljesen az előzőből, de most úgy tűnt, nagyon gyorsan fel kell nőnöm. Büszkén kihúztam magam, és szó nélkül, lassan megfordultam, mert egyrészt kíváncsi voltam, mi van a hátam mögött, másrészt időt akartam nyerni. Most... most akkor egy király vagyok? A hátam mögött a végtelen óceánt láttam. Ekkor valami beugrott. Ezt már láttam valahol, csak éppen akkor harmadik személyként felülről... Én lennék a Nagy Király? Mi a... hogyan? Miért? Gyorsan megtündéltem magam. Most nincs időm kérdéseket feltenni magamnak!
Megfordultam, és felemeltem a kardomat, hogy erélyesen azt mondjam:
- Otthont keresünk az erdőben!
- De felség... - Nézett rám a druida - Onnan jöttünk. Azt mondja, menjünk haza? Mégsem keresünk új földet az emberekkel?
Egy pillanatra elbizonytalanodtam, de aztán emlékeztettem magamat, hogy jelenleg ki vagyok. Ezzel együtt pedig nagyon gyorsan ki kellett találnom valamit, hogy miért mondtam azt, amit.
- Kétlem, hogy akárhova is megyünk az emberekkel, ne találnánk erdőt. Márpedig a mi helyünk legfőképpen az, és az lesz a legjobb, ha egyenest oda tartunk. De hol vannak a többiek, a nők és a gyerekek? - Kérdeztem halkan a druidát.
- Elrejtettük őket felség, ahogy parancsolta, mielőtt találkozunk az emberek vezetőivel. Nem bízhatunk bennük. - Válaszolta a druida fojtott hangon. - De többen vagyunk. Öljük meg őket, vegyük el a hajóikat... És akkor az az egész új föld a miénk lehet.
Szigorúan néztem rá.
- Vérontásról szó sem lehet. Békére törekszünk, akárhogy is. Most pedig találkozunk az emberek vezetőivel. Aki egyetlen haja szálát meggörbíti bármely embernek, arról én magam gondoskodom. - Jelentettem ki ellentmondást nem tűrő hangon. - Maga vezet. Indulás. - Szóltam a druidának. Egész könnyen ment a keménycsávó szerepe, magam is megdöbbentem magamon.
A druida levezetett a partra, a hadsereg pedig közben felállt mögöttem. Ijesztgetni akarták őket? A partra egy hosszú hajóból három férfi lépett ki, két nagy medveméretű harcos szarvakkal díszített sisakban, meg egy vékonyabb, szerzetesruhába öltözött ember.
- Hogy fogunk kommunikálni? - Kérdeztem a druidát, az pedig a szerzetes felé bökött az állával.
- Majd ő fordít köztünk meg a jarl között.
Bólintottam, és a seregnek megálljt parancsolva a druidával együtt közelebb léptem. Nem tudván, hogy kell kezdeni egy ilyet, először is enyhén meghajoltam.
- Örülök, hogy eljöttek. - Nyögtem ki végül a bénán hangzó kezdést. hallottam is a fordítást, és egyáltalán nem ismertem fel a nyelvet, nem értettem egy kukkot se. Érdekes volt, meg kell hagyni.
- Megtisztelő, hogy felséged fogadott minket. Carl jarl azt kérdi, hol vannak a telepeseitek?
- .... még készülődnek. - Hárítottam. Le is fordította, de az emberek vezetője látszólag nem örült neki túlságosan, ideges pattogott.
- Bocsásson meg, felség. - Kezdte a szerzetes. - A messzi északon sok legenda kering a tündék... megbízhatóságáról.
Láttam, hogy a mellettem lévő druida arca eltorzul a haragtól.
- Csitul! - Parancsoltam rá mintegy megelőzésképpen, hogy fel ne fortyanjon nagy haragjában, majd visszafordultam a partnereink felé. - És személyesen Rólam milyen legendák keringenek? - Kérdeztem, jó lett volna megismerni magamat legalább. A szerzetes erre behúzta a nyakát.
- Ön nagy király, felség... Azt mondják bölcsen vezeti a népét, de szomjazik az újra, a másra, a nagyobbra... Ezt mondják.
- Ez igaz lehet. És akkor pontosan mitől is félnek? - Kérdeztem őszinte érdeklődéssel. A szerzetest, úgy tűnik, nagyon feszélyeztem, mert nagyot nyelt.
- A világért sem akarom megsérteni felséged de... A jarl nem szeretné, ha esetleg felséged csak magának akarná a dicsőséget... Akár az emberek kárán.
A druida már nem bírta türtőztetni magát, és kitört belőle, ami benne fortyogott.
- Ez felháborító!
Újból rászóltam, még erélyesebben a druidára.
- Ha most azonnal nem fejezi ezt be, visszaküldöm az erőinkhez, és egyedül fejezem be a társalgást! - Azt már nem tettem hozzá, hogy milyen kétszínű, álszent alaknak tartottam, amiért így felháborodik csak azért, mert jók voltak az emberek megérzései. És csak örülhetett, hogy a gondolataimat nem követte tett, és nem sóztam le egy hatalmasat visszakézből neki, ahogy illett volna. Nyugodtan visszafordultam a jarl felé. - Ne aggódjon, nem sért meg. Viszont hadd kérdezzem meg, bölcs dolog lenne, ha az útitársainkat csak úgy megkárosítanánk? Nem is tudjuk pontosan, hova tartunk. Márpedig ha bizonytalanság van, az a legjobb, ha nem vagyunk egyedül.
A szerzetes elmosolyodott mielőtt fordított volna.
- Maga valóban olyan bölcs király, mint ahogy mondják. - Hallottam utoljára, mielőtt megremegett és elolvadt a kép.
Ott álltam a folyosón, amire még az elején beléptem, mielőtt a furcsa terembe találtam volna. Hátranéztem, és a sírkamrát láttam, ahol küzdöttem és ahol a kardot találtam, de menetirányban sehol nem volt a barlang, csak egy kanyar. Egy újabb sóhaj kíséretében, miután gondosan megvizsgáltam a szememmel a talajt, beléptem a folyosóra, hogy végigbicegjek rajta. Közben füleltem, hátha meghallom Schafferék hangját. Egyre nehezebben mentem végig az íven, már kezdtem feladni a reményt, azonban megláttam egy boltíves ajtót, és mögüle tényleg emberi hangokat hallottam. Ma már sokadszorra, de ezúttal a megkönnyebbüléstől, könnybe lábadt a szemem.