Láthatóan nem csak engem döbbentett meg a szerencsétlenül járt társunkat leterítő nyíl felbukkanása.
- Rossz előérzetem van... - morogja az öreg.
- Ne mondja! Nekem már egész úton az volt, főleg miután már felkészülve vártak, ha nincs az íjásza, az a vámpír.........
Akivel a fene tudja mi történt most. Egyelőre a falhoz lapulva várok egy kicsit, de ha nem lőnek tovább, akkor megpróbálok Anonimushoz kúszni, hogy megnézzem él-e még.
- Hagyjuk a rizsát, inkább húzzunk innen. Megvan, amiért jöttünk. - megy oda a néhai rangos tiszthez, és tépi le az egyik érdemrendet az egyenruhájáról.
Hát lehet, hogy neki meg van, de nekem nem és nagyon úgy néz ki, hogy valami kinn nem stimmel, vagy az embere állt át a túloldalra, erre ott a bizonyíték, szegény Anonimus úgy látszik halott.
Nyilvánvalóan azonban el kell húznunk innen a belünk, mert elölről egyre nagyobb zaj hallatszik.
A hátsó ajtón kilépve azonnal oda nézek, ahonnan a nyilak jöhettek és mivel a nyakláncomnak hála a sötétség nem akadály, rögtön látom, hogy a vámpírt is elvesztettük és ha nem vonulunk fedezékbe, mi is azok leszünk. Az eddig általa elfoglalt fáról egy számomra nem túl kedves arc néz vissza, egyike azoknak, akik segítettek a letartóztatásomnál. A házból kivilágló fényben biztos jó célpontok vagyunk, bár ő nem tudja, hogy én is jól látom őt…..szerencsére, így talán van egy kis időnk.
- Egy ellenség a fán és mindjárt lőni fog. Szerszámíja van, úgy, hogy jó lesz futni.
Természetesen azonnal a hajó felé vesszük az irányt, mert arra van a menekülési útvonal. A számszeríjász közbe lő ránk, de számítok rá és ezért fel-alá szlalomozok, hogy ne találjon el a lövész, és folyik rólam a víz rendesen, mire elég messzire érünk tőle, hogy már ne jelentsen veszélyt, és elég közel a hajóhoz, hogy kezdjem azt hinni, talán megúszhatjuk, még ha talán soha nem fogom megtudni, miért akart valaki megölni. A lényeg, hogy eltűnjek innen a fenébe.
- HOgy az a.......! - szisszenek fel, amikor a bárka merülni kezd. - Most mi lesz? Most mi lesz?
A lassan süllyedő hajó körül egyenruhás katonákat látni.
- Ajaj... - mondta Jürge bá. Most először látom zavarodottnak
- Ajaj? Remélem van B terv? - rázom meg a kapitányt, mikor közeledni kezd egy ismerős alak, hajdani tisztem, aki hamisan vádolt és nyomában, na meg körülöttünk egyre több katonával.
- Lám-lám, kit sodort ide a szél. - morogta, ahogy elég közel ért.
Jürgére nézek, de ő csak fel alá forgatja a szemeit, valami megoldás után kutatva. Egyelőre úgy néz ki még nincs ötlete.
- A rossz sors volt az, nem a szél. - emelem meg a kardom, hogy körbefordulva átlássam, merre vághatnám ki magam. - Igazán elárulhatná, hogy mivel vívtam ki az ellenszenvét. - próbálkozom a lehetetlennel.
Mögöttünk a tornyok, előttünk a ház. Egyik oldalról a folyó, másik oldalról a fal állja az utunkat.
- Van ötleted? - súgja oda nekem az öreg.
- Gondoltam volna, hogy te állsz a háttérben, Forie. - váltott át aztán nagyobb hangerőre - Hiába mondtam, hogy maradj nyugton, mert rosszul jársz.
- Hát te aztán nem kevés meglepetéssel szolgálsz, öreg! – suttogom vissza dühösen Jörge-nek, hiszen ahelyett, hogy a segítségemre lett volna, eddig csak még nagyobb bajba sodort. Mindenki őt akarta, mindenki őt ismerte és ezek szerint rá vadászott vagy rá fente a fogát. Nekem meg annyi szerepem lesz benne, hogy miatta nyírnak ki.
- Gondolom tudsz úszni. – teszem hozzá gúnyosan. - Mert csak arra mehetünk. De igazán elárulhatnád végre mi folyik itt? Te tudod ugye? De azért belerángattál......Kösz szépen.
Ám egyelőre úgy látszik, hogy nem én vagyok az, akire figyelnek.
- Félnem kéne? - válaszolt dacosan a megszólított. - Előbb utóbb mindenki megpusztul, Jürge. Te így is ráhúztál húsz évet.
Engem pedig tökéletesen figyelmen kívül hagynak, így hátrálok a víz felé, ez az utolsó lehetőség.
- Egy két évig azért még bírnám. – kacsint az öreg, majd sarkon fordul és nekiiramodik ő is a vízpart felé., miközben válaszol a kérdésemre.
- Fogalmam sincs.
Ezzel a zárással le is ugrik a szirtről, egyenesen a vízbe...azaz csak ugrana, de olyan messzire azért nem tud ugrani, ezért a parton ér földet a sziklák közt.
Én már nem bízom benne, de most nem rúghatom seggbe, ahhoz kicsit sokan vagyunk, nem mintha szégyellős lennék, csak ez a saját magánügyem és különben is bízom benne, hogy a végén csak mond valamit. Futás közben bemutatok neki, de már ugrom is utána.
- Fedezék kell. - mondja, miközben az első nyilak elsüvítenek a fejünk felett.
Az elsüllyedt hajó még félig kilógott a vízből, lévén a parton állt meg. Az öreg annak az oldalába kapaszkodva kúszik be a vízbe, majd bújik el a hajótest mögött.
Botladozva küzdöm magam előre én is a vízbe, próbálva minél kisebb felületet mutatva a körülöttünk zümmögő nyilaknak.
- És most? Ez a hajó már nem fog úszni, de mi sem, ha sokáig maradunk. Én nem ismerem ezeket a partokat, de azt tudom, hogy csak annyi a dolguk, hogy a parton kivárják, míg elfáradunk, aztán ha ki akarunk mászni.....- elhúzom a kezem a nyakam előtt, miközben a másik kezemmel én is kapaszkodom.
Elkezd keresgélni a hajó oldalán. Végül aztán talál egy apró kis rést, ahol elsüllyesztették a bárkát.
- Keressünk valamit, ami segíthet. – mászik be.
Nem mondom, hogy fellélegzem, amikor nagy nehezen bepréseljük magunkat egy résen, mert hiába túrjuk fel az egész átkozott helyiséget, semmi használhatót nem találtunk.
A legtöbb mindent elfedte a víz, ami most is térdig ér. Van egy csomó láda, egy ágy, pár polc. Mentőcsónak persze nincs, úgy látszik ilyesmire nem készültek fel. Pár hordó is van, bennük vízzel meg borral, illetve egy csomó elázott kenyér, némi hús. Fegyver egy szál se, csak pár takarítóeszköz, seprű, kapa, egy sarló, és persze Jürge-bá tartalék botja, amit azonnal magához is vesz.
- Ez csak lom, semmi nincs itt, ami segítene kimászni a pácból! - mondom dühösen. - Itt fogunk megfulladni, ha ránk döntik a hajót.
Szebb halált is el tudtam volna képzelni magamnak.
- Talán megint a hordó a megoldás? Próbáljunk meg azzal kijutni, hátha nem tűnik fel pár vizes hordó? Dobáljunk ki mindent, mintha a léken úsznának ki és vegyüljünk el közte......
Érzem, hogy elég ostobán hangzik, de tényleg nincs más ötletem.
Jürge egy kis ideig gondolkodik, majd magához vesz bár hordót és odasétál a partra.
- Jobb ötletem nekem sincs. - morogja - Hogy gondoltad?
Elkezdem kidobálni a sok szemetet, amik úszni kezdenek a felszínen.
- Bújjunk be egy-egy hordóba, húzzuk magunkra a fedelet és lebegjünk a többi lommal, az ár csak kivisz valahol messzebb a partra. - mondom bizonytalanul.
Az öreg bólint, majd útjára indítja a sok-sok rakományt és elbújik egy hordóban.
- Ez érdekes lesz.
Magunkra húzzuk a fedeleket és megindulunk a folyón. Közben az íjászok úgy néz ki nem jöttek rá a turpisságra mert egy lövést sem eresztenek meg felénk. Sodródunk a sötétben már egy jó tíz perce, és nagyon semmi sem történik, csak a víz csobogását hallani, meg hogy időmként a cuccok egymásnak ütköznek.
- Hé! Milyen hosszú is a város? – hallom meg az öreg hangját.
- Ezt tőlem kérdezed? - suttogom vissza döbbenten. - De egyébként, míg őrként szolgáltam sosem gondoltam rá, hogy lemérjem.
Az biztos, hogyha hallom az öreget, akkor a sodrás egy felé visz minket legalább.
- Várjunk még egy kicsit, aztán lelököm a fedelet és körbenézek.
Ahogy lerúgom kicsit később a hordó fedelét a város másik végét látom, a kereskedőnegyedet, a fától nem messze. Jürge bá is nemsokára csatlakozik hozzám, majd némileg meglepődve konstatálja, hogy ismerős terepen van.
- Innen már nincs messze az egyik kapu. Ha ott kijutsz, akkor szabad vagy. Általában két év után szoktak halottnak nyilvánítani, ha nem körösnek más városban. Velem már háromszor megtörtént.
Egyre több mindent tudok meg az öregről, bár pont a lényeget nem említi, de egyelőre elönt e megkönnyebbülés. El sem hiszem, hogy SIKERÜLT!
A kezemmel is segítve irányítom a partra a lélekvesztőmet, ami most mégis megmentette az életem.
- Szerinted nem köröznek? Már eddig is köröztek. Épp ezért akartam veled kijutni, de most már mindegy. Meg kell próbálnom. De tudnom kell, tényleg nem tudsz semmit arról, hogy miért akarják a fejemet? - ez az utolsó kérdésem hozzá, ha nem mond semmit, akkor végeztem vele és nekivágok a kapu felé, vezető útnak.
- Egy-két dolgot tudok...vagyis egy-két dolog kiderült, miután megláttam azt az alakot. -mondja, majd vesz egy nagy levegőt.
- Annak idején én is a seregben szolgáltam. De a kedves társam elárult, amikor megpróbáltunk...nos...némi jövedelem kiegészítéshez jutni. A rohadékja kitüntetést is kapott, amiért leleplezte a bandát - villantja meg az ellopott kitűzőt - Azóta kerestem a módját, hogy visszafizessem a tartozásom. És most sikerült. A csapatunk egyik tagja volt a Forie. Ő vette át az ipart, miután kikerültem a képből. Nem csoda, hogy el akart tenni láb alól. Bár fogalmam sincs, mit terveztek éppen, de elég jókor lehettél rossz helyen.
Megállok, amikor végre megtöri a csendet és magyarázattal szolgál a velem történtek......egy részére.
Mert, hogy nem emlékszem, hogy bemutatkoztam volna annak a pár alaknak ott lenn a pincében. Még mindig nem értem, hogy, hogy jöttek rá, engem kell keresni?
- Tehát te is benne voltál a bandában, akik árut csempésztek be. Tudtál arról az alagútról a fal tövében? Miért hallgattad el? Ha elmondod is segítettem volna, hiszen az életem volt, vagyis még mindig az a tét. Különben pedig nem tudom, hogy találtak ki kit kell keresniük és miért csináltak ilyen hajcihőt, simán elnyisszanthatták volna egy éjszaka a torkom a barakkban.
Azonban ez a Forie jó kis firma és tartozom neki egy halállal, szóval megjegyzem a nevét.
Az öreg értetlenül néz vissza rám.
- Nem tudtam semmilyen üregről... - néz rám unott arccal.
Talán igaz, talán nem, nem megyek el ezen a fickón. Néha olyan ártatlannak néz ki, mint egy csecsemő, néha meg a legfifikásabb alak akit csak ismerek.
- Jó, hagyjuk! - intettem.
Közben lassan megérkezünk a fal alá.
- Felmászunk, leeresztünk egy kötelet és már szabad is vagy. Aztááán, egy darabig csuklya nélkül inkább ne gyere vissza. - magyarázza nagy hévvel.
A rutin meg az évek, fut át az agyamon.
A fal tövében volt egy ház, amellett egy létra, ami a ház tetejére felállítható volt, ami véletlenül pont be volt deszkázva. Itt felmerül a gondolat, hogy vajon hány embert szoktak napi szinten kicsempészni a városból. És hogy egyáltalán hány embernek van ilyesmire szüksége. Mindenesetre jó kimódolták.
Akárhogy is, lassan feljutunk a fajra. Jürge int, hogy tiszta a levegő, majd ad még pár jótanácsot.
- Legközelebb ha jössz feltétlenül ugorj be. Öröm volt veled együtt dolgozni.
- Nem szándékozom egy hamar visszajönni, ha egyszer kijutok. - állok meg mellette a fal tetején. - De tegyél meg nekem valamit. Módold ki, hogy valaki kinyírja ezt a Forie-t helyettem. – nézek rá és indulnék is.
- Ne tovább! - ordítja valaki a távolból.
Természetesen nem én lettem volna, ha simán le tudok lépni.
Hirtelen egy nyíl suhan el mellettünk. A tulajdonosa nem célzott valami jól, lévén még mindig sötét van, mint a nekró pincéjében.
Nem! Épp most kellett felbukkannia az emlegetett szamárnak, Friedrich von Ottonwald-nak, vagy ahogy Jürge bá hívta, Forie-nak, ami nem lett volna baj, ha nincs egy íj a kezében és valószínűleg egy rakat katona a tarsolyában......
- Tudtam, hogy itt lesztek. Ez a folyóhoz legközelebbi pont. - mosolyog elégedetten, mintha már nyert is volna - Most pedig ideje befejezni, amit elkezdtem. Nem fog egy őskövület meg egy sehonnai kis koszos senki túljárni az eszemen.
Az öreg úgy látom, ezúttal már nem lepődik meg.
- Egyedül?
Én nem akarom elhinni, hogy ennyire ostoba legyen valaki, aki egy városnyi őrt vezet az orránál fogva. Ez valami csapda lesz, vagy valami játék......
De úgy néz ki, hogy sikerül Forie-t zavarba hoznia.
- Nos...gyanús lett volna katonát hozni...kuss és küzdj meg velem! - ránt kardot, hajítva el az íját, amihez amúgy sem ért.
- Ez most komoly? Egyedül kettőnk ellen? - húzom elő a kardom és mosolyodom el baljóslatúan, mert talán imáim meghallgattattak.
- Pff, ti aztán makacsak vagytok mint az öszvér. Hát ahogy akarjátok...
Elővesz egy fáklyát az övéről, majd lángot varázsol a kardjára és meggyújtja, azután felénk hajítja Nem telik bele két másodperc, a fal alól nyilak zúdulnak felénk és sajnos Jürge bá nem is jár jól velük, eltalálja az egyik.
ÉS TUDTAM! Tudtam, hogy igazam van és nem annyira hülye, hogy egyedül jöjjön.
Forie pedig önelégülten kacag.
- Berozsdásodtál, Jürge-bácsi!
Én még időben lebukom, persze ez nem épp jó hír annyira, mivel szegény öreg megsérül, bár meg kell mondanom ........
- Az íjászai nem lőnek épp jól. - jegyzem meg, miközben a leesett fáklyát visszarúgom felé, de eszemben sincs a saját kardomat meggyújtani, mivel nem akarok világító célpont lenni.
A kezemben lévő kard amúgy is a Dämmerung, aminek ő nem látja a pengéjét, én viszont jól látom őt rajta keresztül, bár a lángoló kardja így is elég jól láttatja.
Forie elugrik a fáklya elől, majd némileg kapkodva próbál nekem esni. Mintha bepánikolt volna. Mintha megzavarta volna a fáklya fénye.
- Ne, elég!
Máris lebukom a következő nyílzápor elől is, lehetőleg a tiszt testének fedezékét használva, mivel őt csak nem lövik le lentről. Aztán egy dobótőrt hajítok felé.
- Viszont én nem rozsdásodtam be. – vágom felé hidegen.
Mielőtt még támadhatott volna, már repül felé a tőr, de egy laza mozdulattal félresöpri a kardjával.
Remekül hárított, a sötét fényviszonyok ellenére is. Ekkor azonban olyan dolog történt, amire senki sem számít. Az íjászok lőttek. Ám nem minket, hanem őt! Forie idegesen kap a szívéhez, ahogy megannyi nyílvessző átdöfi a mellkasát, majd egy hang nélkül lezuhan a falról. Úgy tűnik, a fáklya jelezte az íjászoknak, hova kell lőniük. Így keverhették össze a célpontot a vezetőjükkel.
- Szép munka. - mondta Jürge bá, miközben kihúzza a nyilat a testéből.
Még mindig a kardomat emelve meredek a földön fekvő alakra, mikor észbe kapok, hogy az öreg megsebesült és a katonák is hamarosan itt lesznek.
- Legalább őt letudtuk, de mi lesz veled és velük?
- Megmondom én, mi lesz veletek! - szól ismét egy idegen hang.
Megperdülök, ahogy meghallom, bár nem lennék őszinte, ha nem gondoltam volna rá, hogy nem fognak csak ilyen könnyen elengedni minket, főleg engem. A tiszt halála túl könnyű volt.
Úgy néz ki, hogy egész eddig a kaputorony tetejéről lesett minket. Magas, nyurga férfi , hosszú fekete hajjal, arcán egy kendővel, széles karimájú kalappal. A kalapba egy héjatoll volt tűzve.
- Némi elismerést érdemeltek, mert végre sikerült eltenni láb alól ezt az alávaló gazembert. - tapsol meg minket.
- Te sem adod fel egykönnyen.
És az öreg természetesen őt is ismeri. Kezdem úgy érezni, hogy nem is az, akinek mondja magát, hanem valami álruhás herceg vagy valami főnemes.
- Hát mit mondjak, von Eichenschild nem tűri meg a resteket. - kuncog ránk a férfi.
Az öreg közben gyors felvilágosítást ad.
- Ez egy héja. A várost alapító család pribékjei. Elit bérgyilkosok és kémek.
- Kiváló megfogalmazás. Mit gondolsz ki adta a fülest az őröknek, hogy hol tanyáztok. Na nem legyél morci, gondoltam meggyorsítom kicsit az eseményeket. - néz rám ravasz szemeivel egyre csak pásztázva.
- Héja....bérgyilkos....miért is nem lep meg, hogy valami magasabb röptű játszma folyik itt, ahol csak valami sakkfigura vagyok. Gondolom a majdnem akasztásomat is neked köszönhetem. - nézek rá nem kissé gyilkosan és a kardom nem engedem le.
- Nos igen...és hála nektek, most már kézre tudok keríteni egy elég régóta körözött csempészt is. - néz előre Jürge bá felé.
Meg kéne könnyebbülnöm, hogy látszólag én nem érdeklem, de ostoba módon aggódom Jürge-ért.
- Ne aggódj, van egy tervem... - morogja az öreg, mintha csak megérezné.
Azzal fogja magát és lebucskázik a falról egyenesen a ház tetejére.
- Sose kapsz el élve, te rohadék!
- Na megállj! - azzal a héja ugrik is utána.
Magamra maradok a fal tetején.
Döbbenten bámulok a két alak után, de bízom benne, hogy az öreg tudja mit beszél. A kötél még ott volt, így le tudok ereszkedni a külső oldalon minden további gond nélkül.
Mikor leérek a fal tövébe, már láthatom, hogy a nap első sugarai áttörnek a hajnalodó égbolt határán.
Furcsa egy város ez. Élettel és gonddal teli. Ez a város...valahogy mégis olyan érdekes és……halálos annak, aki nem ismeri.
Jobb, ha hazai vizekre evezek.