Sajgó tagokkal és teljesen darabjaira tört pszichével vonszolják vissza magukat a sereghez. Senki nem nagyon törődik velük, a katonák összetömörülve, ki-ki kisebb-nagyobb klikkekbe csoportosulva folytatják ugyanazt, amit eddig: a csapatok és a haditervek megbeszélését, csajozós történeteket, siralmakat, panaszokat, vágyakat, mindenfélét, kinek mi jár épp a fejében. Azért elég sokan tanácskoznak a háborúról, és az eddig elért sikerekről.
Damien keres egy helyet, ahová leülhet és csodálkozással szemléli, mit műveltek a lábával.
- A rohadékok. - Sosem volt kenyere a különsebben cifra káromkodás. - Persze, hogy nem úszhatjuk meg szárazon. Illetve teljesen épen.
- Én... én.. bocsánat, tudom, hogy teljesen őrültség volt, amit csináltam. De nem volt jobb ötletem. Nem akartam, hogy bajod essen, megpbóráltam mindent, de csak olyan volt, mintha kétségbesetten kapisgáltam volna válasz után...
Damien fölnevet, visszaemlékezve a vámpír alakítására. - Csodálatos voltál. Esküszöm, ha nem a katonák mögött kellett volna sunnyognom, én is velük nevetek. Hihetetlen volt, tényleg.
- Sült bolondot csináltam magamból!
- Elterelted a figyelmüket! Ez volt a cél. És visszahoztál két embert a seregnek. Ez azért nem semmi.
- Hogy még ekkora sebekkel is képes vagy valakibe önbizalmat csempészni...
Közben tekintetükkel körbenézve mintha látnák is valahol azt a két katonát a főnökök felé szaladni. Ezek szerint épségben visszatértek. Boldogan dobog a szíve, hogy sikerült emberéleteket mentenie, úgy, hogy egyet sem vett el. Bezzeg azok a nyomorékok simán lelőtték volna, mikor megkímélték az életüket... Mindegy.
Mina egyszer csak felkapja a fejét békés pihengetéséből, amikor egy a tömegből kitűnő alak közeledik felé. Csakis mágus lehet, mégpedig talán épp a vezetőjük.
- Nachtraben kisasszony?
- Én lennék... - Máris dolgunk van?
- Elnézését kell kérnem, hogy nem adok időt a pihenésre, de igen fontos feladat merült fel. Hallott már az Eichenschildi nagykönytárról?
- Hallottam hírét, igen... De most, azonnal indulnunk kéne valahova? - mutat a vállára, páncélja szétnyomódott részére és a vérfoltra, mely onnan szivárog. - Azok az átkozott mennydörgő csövek tették a dolgukat. A társamat pedig a lábán érte a lövés...
- Ez egy ostrom, kisasszony. Senki nem akar itt lenni és senki nem akar harcolni. Mégis, van, ami fontosabb a testi épségünknél. De kötözzék be a sebeket, amennyire tudják.
Én itt akartam lenni... - sóhajt egyet magában. - Persze, persze, majd felkeresünk egy felcsert... Mi lenne a dolgunk?
- A könyvtár értékes iratokat tartalmaz a mágiáról és varázskutatásról. Egy emberünket elküldtük megszerezni, de azóta nem jelentkezett. Úgy gondoltam, ha valaki, hát egy Nachtraben vámpír érti a tudás jelentőségét.
- Nahát, hogy ezek a felderítők mindig eltűnnek... Nos, ezt jól sejtették. Mit tudunk az emberről, aki eltűnt?
- Nem felderítő. Egy kultista a Iskarióti Századból.
- Kultista??... Érdekes embereik vannak, meg kell hagyni. De a felderítőt úgy értettem, hogy felderítésre küldték.
- Én sem szeretem őket, de a Zsinatelnök engedélyével vannak itt. Jöjjön rá, mi történt vele és hozza el a könyveket, amiket hasznosnak ítél a könyvtárból.
Esroniel és az elfogadó Dél... hát, úgy tudom, van tapasztalata a kutlistákkal és azok uraival...
- Mármint a harc szempontjából hasznosnak, vagy hosszútávób befektetés lenne?
- A mágia sosem rövid távú előny. Ma egy csatát nyer meg, holnap egy országot alapít. Induljon.
- Hát ki tudja... Igyekszem, nyitva tartom majd a szemem. - bólint a mágusfőnök irányába, majd társához fordul. - Damien, keressünk valakit, aki rendbeteszi a lábad...
Egy felcser nyomókötéssel rendbeteszi Mina vállát és Damien lábát, bár nem tökéletes, de muszáj indulniuk.
A könyvtár épülete előtt mindkét nemből való északi katonák állnak... Egyelőre nincs kedvük a főbejáraton át szembesülni velük, így körbejárják az épületet, hátha akad más bejutási mód is, de sajnos a másik ajtó előtt, amit találnak az épület oldalában, is őrök állnak.
- Csodás.. csak ők hiányoztak - jegyzi meg a hegyesfülű megpillantva az ellenséges oldal katonáit.
- Valószínűleg bent is ők vannak, szóval teljesen mindegy.... - Felismerve, hogy megint csak diplomáciájukra hagyatkozhatnak, visszasétálnak a főbejárathoz. Damien igyekszik figyelmen kívül hagyni sajgó lábait és terveket szőni arra, hogy tud tevékenykedni azok használata nélkül.
- Üdv néktek. Dél küldöttei vagyunk - Ismét. - Egy emberünk eltűnt, sejtésünk szerint itt lehet a könyvtárban. Kérem, bármi információjuk van, osszák meg velünk.
- Tudjuk. - Az egyik katonanő rögtön azzal köszönti, hogy ráemeli a mennydörgő csövet, mely rögtön görcsöt idéz a gyomrában. Emlékszik a fájdalomra, amit okozott, hisz még most is érzi. - Mi öltük meg, legalább is az egyháziak. Így jár, aki kultistákkal kokettál. Most pedig megkérnélek titeket, dél küldöttei, hogy adjatok át minden fegyvert.
Ellenségesen kerekednek el a szemeik. Mina nyel egyet. Van, amit úgysem tudtok elvenni...
- A társam sebesült. Én is, de ő alig tud járni...
- Akkor mit kerestek itt? Majd a fogolytáborban ellátnak.
- Frida... - szólal meg a mellette álló férfi. - Egyáltalán ejtünk foglyokat?
- Nem terveztünk ebbe a státuszba kerülni egyhamar. Társunk mivel érdemelte ki a halált?
- Tudod te hol vagy, vámpír? Ez nem egy teadélután. A katonáknak ez a dolga.
Mina leeresztei a szemhéját. Vajon hányszor kell még ugyanezzel az attitűddel szembesülnie?
- Nem feltétlen, tárgyalhatnak is.
- Szeretnénk látni, hogy megbizonyosodhassunk felőle, tényleg nem él már... - szólal meg a sötét tünde.
A katona kuncogni kezd. - Dél nem válogat a katonái között. Majd én intézem őket, Franz, addig te maradj itt. - lép előre, és a puskájával bök mögöttük balra levő irányba. - Indulás, kislányok.
Nem ajánlanám, hogy így beszél egy Nachtr... na, már megint kezdem. - szusszan egyet, és inkább nem szól semmit, csak megindul. Meglepetésére Damien úgy látszik, vicces hangulatában van most: - Komolyan csak azért, mert hosszú hajam van?
- Nem, azért, mert naív badarságokat beszéltek mindketten. - A nő a mennydrögő csövet nekik nyomva öszökéli őket továbbhaladásra, ami felettébb idegesítő. - Lefogadom, hogy nem jöttetek rá, hogy most estetek ellenséges fogságba.
- Vá...várjon, várjon, leadjuk a fegyvereinket akkor!... ha csak ez kell maguknak. - sóhajt a vámpír. - Csak engedjenek be a könyvtárba, kérem. Nem csak a kultista miatt jöttünk.
- Igen, tudom. Azért jöttetek, amiért a kultista is. De találjátok ki, vajon miért halt meg. - felel, nem engedve, hogy akár egy pillanatra is megálljanak.
A vámpírlány próbálja leplezni a pulzáló rémületet a szemeiben. - Azért halt meg, mert déli volt, gondolom. De ettől nem feltétlenül lesz bűnös is. Mit akarnak? Abbadón figyelmeztetése nem volt elég? Az egyetlen bűnünk, hogy halomra gyilkoljuk saját magunkat Veronián... - jutnak eszébe Wyn szavai.
- Abaddónt legyőzték. Veronia túlélte. És ti déli mocskok vagytok, aki a háborút kezdtétek - hogy a vámpírokról már ne is mondjak semmit.
- Mi kezdtük?... - csattan fel, majd ismét vesz pár nagy levegőt. - Észak miatt égett le a tündék és a sötét tündék erdeje, vagy tán nem így van? A vámpírok pedig szerintem tudja, mekkora szerepet vállaltak már eddig is a háborúban. - Pár másodperc szünetet hagy. - Különösen a Nachtrabenek.
- A vámpírok miatt égett le a tündék erdeje! - válaszol a katona is hasonló hangnemben. Ezek szerint sikerült felidegesítenie. Legalább vannak elvei... - Ki volt az, aki a lángokádó angyalt megidézte? KI? És amikor mi kegyesen ajánlatot küldtünk a tündéknek, hogy felkaroljuk őket ezek után volt képük visszautasítani minket és arconköpni a feléjük nyújtott jobbot, aztán visszamenekülni a pogány őseikhez.
Nos, ha hajlandóak vallásvitába keveredni, talán csak nem lőnek le...
- Ami számotokra pogány, az nekik maga a világ, és fordítva. Mindenkinek joga van, hogy saját szokása szerint éljen. Ők nem segélykérésnek vették ezt, hanem beolvasztásnak.
- Pontosan - csatlakozik a sötételf is. - Ők függetlenek akartak maradni, ez a magatartás pedig nem áll távol az emberekétől sem.
- De attól, hogy valaki a déli seregben szolgál, nem feltétlenül az egyetlen szent célja, hogy északiakat hányjon kardélre ezerszámra... Nem ölni akarunk, hanem tudást, és békét.
- Kislányok, az a téveszmétek van, hogy az hal meg, aki gonosz. - csóválja meg a fejét a nő, ahogy egyre távolodnak, és elölről pedig ideges parancsoló katonahangok szűrődnek füleikbe. Már megint a naivitással jönnek. Lassan kezdik megszokni, hisz mindenhonnan ezt kapják... - Általában az hal meg, aki hülye. A pogány az pogány, az ellenség meg ellenség. Ez egy háború, mi északiak vagyunk, ti meg árulók... akarom mondani déliek. Nem egy algebra.
- Nem árultunk el semmit. Kérem, engedjenek be a könyvtárba. Nem fogjuk felgyújtani, nem fogjuk lemészárolni a bent lévőket.
- Ha engedik, előszedem a két tőröm és odaadom... - jegyzi meg Damien, nem nagyon mocorogna, amíg nem kap rá engedélyt...
- Nem, nem fogtok. El akartok vinni mindent, ami értékes. Miből gondoljátok, hogy ezt megengednénk?
- Mindent? Nem gondolják, hogy válogatás nélkül felpakolnánk magunkat. De tény, hogy a tudás mindig értékes. A könyveket viszont lehet sokszorosítani. Ha a két fél majd békét köt, ami remélhetőleg minél hamarabb megtörténik, akkor talán mindenkinek rendelkezésére állhat.
[color:d682=ce4a66]- Ennek a háborúnak csak egyféleképpen lesz vége, ha egyik vagy másik oldal győz. Amiért titeket küldtek nem történelemkönyvek, és ameddig harci előnyt jelent délnek abszurdum lenne átengedni.
- A történelemből is szerezhetnének harci előnyt... De nem. Máguskönyvek. Viszont talán feltűnt, hogy nem egy fogattal érkeztünk, így legfeljebb néhányat tudnánk elvinni.
- Nem tudom, miért félnek a mágiától, azok a mennydörgő csövek egy ujjmozdulattal képesek elvenni egy életet. - mutat rá Damien.
- Egyes mágusok meg egy újmozdulattal képesek eltörölni egy várost. A mágia veszélyes.
- Ha ilyen mágusaink lennének, nem küldtek volna valószínűleg egy kultistát pár könyvért... - jegyzi meg. - Vagy... vagy csak a déliek mégsem annyira brutálisak és pusztító szándákúak, mint ahogy azt gondolják. A mágiát fantasztikus célokra is fel lehet használni. Ami rombolni tud, az építeni is, ezt nyilván tudják.
[color:d682=ce4a66] - Ez így van. Épp ezért nem jó dél kezében tudni.
- Nem tűnik fel, hogy voltaképp egy nemzet vagyunk?! Attól, hogy azon vitatkoznak, hogy a drága Istenük épp milyen módon nyilvánul meg, és ezért irtják egymást, még mindannyian hús-vér emberek, vámpírok és tündék. Nem értik, hogy Abbadón ezért jött? Vajon mi célja lett volna azzal, hogy egy égő erdőt hagy itt hírmondónak? Ez lesz mindenből, ha nem vigyázunk. Azt mondta, ez a világ romlott, és azért romlott, mert saját magunkat visszük sírba. Mint maguk azt a kultistát. Mit vétett? Pusztán tudást akart szerezni a népének.
- A népének, ami épp hadba vonult ellenünk. - torpan meg a nő. - Naiv vagy, kislány. Mit hiszel, ti az igazság harcosai vagytok? Szerintetek az északi katonák, akik hadba indultak azért tették, mert gonoszak? Vagy azért, mert a királyságukat kettétépték és rájuk akartak kényszeríteni egy hitet, amit ők nem akartak?
- Azt bátorkodom hinni, igen - vallja be. - Máskülönben miért lennék itt? ..
- Pontosan ugyanezt tettétek a tündékkel is - mutat rá a self. - Rájuk akartatok kényszeríteni egy hitet, amit nem akartak. De még mindig lehetséges, hogy ugyanabban hisztek. Mármint... Hinni csak abban lehet, ami valóban létezik. Azért érdemes harcolni. Az északiak képességei valóban Istentől származnak, de ha valaki ezt nem akarja elfogadni, miért kényszeríteni rá? De a déliek? Hogy más nekik a hitük? Az Egy Isten tán más számukra, mint számotokra? Ha létezik egy fűzfa, akkor az valakinek fűzfa lesz, másoknak meg madárfészek talán?
- Bátorkodsz... Akkor bolond vagy, vámpír. Neked meg a nyelved éles, tünde, de te se tudod miről beszélsz? Mit hallottál mi történt a tündékkel? Mit akartunk tőlük?
- Egy olyan szövetséget, amelyből ők nem kértek. Azt gondoltátok, hogy szervezetlenek, és ezért erősebb vezetésre van szükségük. De Amelie Fairbranch máshogy gondolta...
- Egy szövetséget, amiből nem kértek! - kiált ismét rájuk - Segítséget, elfogadást az egységes királyságba, diplomáciai kapcsolatot, amit visszadobtak. Nem valami szabadságharcos indíttatásból, csak büszkeségből. Gőgből!
Damien nem tud megállni egy halovány mosolyt. - A tündék mindig is ilyenek voltak, ezt tudják. Többnek érezték magukat, vagy legalábbis olyannak, akinek nincs szüksége tanácsra és segítségre. Úgy érezték magukat, amikor az emberek felajánlották ezt a "kapcsolatot", mintha rájuk lenne kényszerítve valami. De ettől miért érdemeltek pusztítást? Miért nem lehetett egyszerűen békén hagyni őket, hogy legyenek maguknak, és foglalkozzanak a saját dolgaikkal, ha ez a vágyuk?
- Tegyük fel, hogy van egy vad kutya a kertedben, tünde. Megpróbálod megszelídíteni, viszel neki egy falat cubákot, de ő morogva a kezed után kap. Mit teszel, békén hagyod a kertedben?
- Inkább egy nemes vadként képzelném el őket, aki az erdőt járja, mert az az ő területe. Nem kötelességem, hogy az erdő minden részét az uralmam alá hajtsam. Ez a lényege a békés együttélésnek, vagyis inkább egymás mellett élésnek. We don't benefit from each other, but we don't hurt each other either.
- Ameddig a vad az erdőben marad. De mi van, ha az ellenséged befogja és megszelídíti, aztán rád uszítja? Az én szememben akkor is vad kutyák vagytok.
- Úgy tekint a tündékre, mint valami primitív létformára. Ők nem valami befogható állat, akit bárki kénye kedve szerint irányíthat! Hát csak azért akarták azt a kapcsolatot, hogy a tündék... ne legyenek másokéi? Ők nem egy eszköz, és egyébként sem vadak. Ha békén hagyták volna őket, valószínűleg semmi konfliktust nem kezdeményeztek volna. Nem voltak olyan hódító szándékaik, mint az embereknek. Volt büszkeségük, igen, de úgy vélem, azért támadták meg őket, pontosan, amivel vádaskodnak: gőgből. Mert képesek voltak nemet mondani. Mert nem kértek a maguk kenyeréből.
[color=#ce4a66] - Valószínűleg? - vonja fel a szemöldökét az északi. - A tündék egy jelentős királyság voltak. Egy jelentős királyságnak pedig politikai törekvései vannak. Honnan veszed, hgy ismered a királynőd esze járását?
- Nem láthattam bele az agyába, ez kétségtelen. De ha agresszív szándékai lettek volna, akkor kamatoztathatta volna őket korábban is, nemde? Tud bármiféle példát is mondani arra, amikor a tündék az embereket diszkriminálták, vagy foglalták volna el a falvaikat, városaikat halomra?
- Nem. - vonja meg a vállát a katona. - De miért is kellene?
- Mert akkor nem volt joguk feltételezni, hogy ellenségek! Az erdők leégetése hatalmas és drasztikus csapás volt. a természet pusztítását nem csak a tündék veszik rossz néven. Vallás ide vagy oda, az erdőkre mindenkinek szüksége van, elvégre állatokból táplálkozunk. Az egyik legszentebb dolgot sértették meg.
- Persze maguk nyilván nem, vagyis nem biztos, hogy olyan nagy szerepük volt a döntésekben. De nincs abban bűn, ha belátja, mit hibáztak - csatlakozik Mina hosszú idő után. - Én is tudom, hogy vannak hibái a déli seregnek. Mindenkinek vannak. De egy háborúnak az alkuk és tárgyalások is a részei. Ha megérti, mit miért akarunk, akkor azt is tudja, hogy értékes lehet az életünk.
- Hova vezet ez a beszélgetés? Mit hisztek, mi fog történni? Belátom, hogy az északi sereg a gonosz és engedlek titeket megnyerni a háborút délnek?
Mina kis híján eltátja a száját. Hát... öhm... Igen? De ezt nyilván nem mondhatja ki. Ugye?
- Noss... talán... sikerülhet elérni valamiféle kompromisszumot. Mint láthatja, nem mindenki az a vérengző déli katona, aki bármelyik északit szívesen elteszi láb alól és más nem is jár a fejében. Higgye el, mi lennénk a legboldogabbak, ha semmiféle harcra nem kerülne sor.
- És ha Észak meg Dél végre felfogják, hogy nem kéne egymás torkának esni.
- Azt nem ti fogjátok elérni. - mosolyodik el hidegen Frida.[color:d682=ce4a66] - Tudjátok én miért csatlakoztam ebbe a háborúba? A családomnak egy kis birtoka volt délen. Nem nagy, nem gazdag, de a miénk volt. Aztán amikor von Himmelreich vérrel alkotta meg az új egyházát a szüleim pedig nem voltak hajlandóak eldobni mindent, amiben eddig hittek nem volt más választásuk, mint menekülni. Ezért a délért küzdötök ti. Ezt a háborút vívjátok, amit egy őrült robbantott ki. Ti meghajolnátok valakinek csak azért, hogy egy hisztis elmebeteg megkapja, amit akar?
- Nem - titlakozik Mina rögtön -, nem Esronielért csináljuk. Nem egyetlen ember küldöttei vagyunk, magunkért csináljuk, azért, mert próbálunk véget venni ennek az egész... hacacárénak. - Nem biztos benne, hogy ez a szó illik ide, de mindegy is.
- És azért, hogy az itt maradt tündék egy normális világban tudjanak élni - teszi hozzá a hegyesfülű, majd a vámpír folytatja.
- Nagyon sajnálom, ami magukkal történt - Várjunk, most komolyan sajnálok egy északit, aki meg akar ölni? -, biztos vagyok benne, hogy nem ön az egyetlen, és azzal is tisztában vagyok, hogy mint gondolom, tudja, rengeteg déli pártolt el a zsinatelnöktől. Engem nem érdekelnek a vallási ügyeik, és még mindig nem értem, hogy min veszekednek, mikor ugyanarról az Istenről van szó! Az, hogy hogyan fejezzük ki a tiszteletünket neki, nem mindegy?
- Szerintük nem. És ha nem Esronielért csináljátok, miért harcoltok dél mellett? Miért tesztek észak vereségéért? Mert azt csináljátok, bármit is hazudtok magatoknak.
Mina egy pillanatig csak tátog, végül társa szólal meg. - Mert nincs más választásunk. Meg az sem tetszett, hogy az erdők leégtek, ugyebár. Nem akartunk tétlenül ülni és nézni, ahogy az emberek ismét egy lerágott csonton marakodnak, miközben mi várjuk, hogy végre vége legyen az egésznek. Amint látja, maga most meghallgat minket, és talán nem is felejti el rögtön, amit hallott. Tehát máris volt értelme, hogy itt vagyunk. Talán ha bármely másik délivel beszélgetnek, tényleg csak annyit hallanak, hogy "Dögöljetek meg, Északiak", de most legalább láthatják, lehet árnyaltabban is látni a dolgokat.
- Ti okosak vagytok, kislányok, még ha naívak is. Gondolkodjatok el. Bementek a könyvtárba, elviszitek a mágiáról szóló könyveket és odaadjátok a feletteseiteknek. Mit gondoltok, mi fog történni?
- Elolvassák őket?!... Igen, értem, mire gondol. Nyilván nem ringatjuk magunkat abban a tudatban, hogy esti mesének szánják. De semmi garancia nincs rá, hogy most, a háború alatt lesznek felhasználva. A mágiát folyamatosan és mindig bővítik, és mint mondtam, jó célokra is alkalmazható. Életet menthet.
- Így van. Semmi garancia. A háborúkat nem bizalommal nyerik. El kellene hinnem nekik, ha nagyon, nagyon, NAGYON megígérik hogy nem használják fel ellenünk?
Mina azon veszi észre magát, hogy elhúzódnak az ajkai megint és alig tudja visszatartani vállai rázkódását. Ezt nem hiszem el.
- Hát... nézzék... - közben feltűnt, hogy az északi immár magázza őket. - Maguk fel tervezték használni azokat a varázskönyveket? Inkább a technika irányába halad a fejlődésük, úgy tudom. Dél nagyon sok mindent tudna velük kezdeni.MI van, ha valami olyasmit is kiíksérleteznek, ami végül megtöri az átkot? Ez csak nagyobb stílű cél, mint egy háború megnyerése vagy elvesztése. Amúgy is, egy háborúban mindenki veszít...
Frida erre elkezd nevetni.
- Te tényleg ennyire buta vagy vámpírlány, vagy csak tetteted? Épp az a baj hogy elhiszem, hogy dél nagyon sok mindent tudna velük kezdeni. Sok mindent, amit észak nem akar, hogy dél elérjen. kezdem megunni a beszélgetést, mozgás! - s újra rájuk emeli a mennydörgő csövet...
- Ké-kérem, most tényleg képes ezt tenni azok után, amit papoltam magának? Azt hittem, felfogott valamit!... Mi az, amit nem akarnak, hogy Dél elérjen? - néz mélyen a katona szemébe. - Tényleg megölték azt a kultistát, vagy ez csak megfélemlítés volt?
Amaz nem hagyja abba a nevetést. - Szóval tényleg ilyen buta vagy. Sajnálatos, pedig ígéretes pillanataid voltak. Majd a fogolytáborban elmondja valaki, mi is az a háború, mert láthatóan neked fogalmad sincs róla. Mozgás! - érzi a hideg fémet a hátánál...
- És mit tesz, ha nem megyek? - dübörög szíve a torkában. - Nem maradok itt a háború végéig, ha azt várja. Csak pár koszos könyvért jöttünk, hogy az a drága istenük világosítsa meg az agyukat! Mi lenne, ha egy fegyveres különítményt uszítottak volna magukra? Legyen már esze! Könyvek!
- És a fegyvereinket még mindig nem vették el...
- Mit tesz? Semmit. De nincs választásotok. Majd később megbánod, hogy beléptél a háborúba.
Úgy látszik, ragozni már elfelejthetett a katona. - Magának van választása. Kérem, engedjen be a könyvtárba. Ha nem akarja, hogy mindketten bent legyünk, akkor csak egyikünket. Velem is jöhetnek, mit bánom én. Csak engedjenek be.
- Kislány, látom hogy neked semmi keresnivalód itt. A könyvtárba nem engedlek be, mert akárki küldött biztosan nem ennyire naív. Viszont ha elindultok abba az irányba... - mutat egy utcára bal felől. - … akkor a város széléhez jutottok.[color=#ce4a66]
- Micsoda? Most már csak úgy elengedne minket? Miért kéne bíznom ebben, amikor a legutóbbi kérésünk az volt, mutassák meg a halott kultistát, maga meg elkezdett rángatni a fogolytábor felé?
- Én megpróbáltam. Na nyomás, meguntam a beszélgetést, láthatóan nem vezet sehova. - lökdösi őket tovább.
- Mit próbált meg? Mégis mit akart elérni?... Nem... Nem mehetek csak úgy vissza! Kellenek azok a könyvek.
- Nem is vissza mész. - feleli, és taszigálja őket tovább, míg az utca végén még egy csapat fegyvderes északi tűnik fel... Nem... nem kerülhetnek fogságba... nem hagyhatják a sereget...
Nem.... Nem, nem, nem!
Mina úgy dönt, nem akar foglytáborba kerülni, így kénytelen ismét a varázslást segítségül hívni. Mégpedig a Balladai homályt. Megragadja Damien karját, erősen a szemeibe néz, majd egy jókora adag sötétséget idéz, mely a könyvtár irányába terül el és ott kezdődik, ahol jelen esetben a katonák próbálják őket rábírni a haladásra. Ezek után Damient maga után húzva igyekszik megkerülni a katonákat és ahogyan csak bír, futni vissza a könyvtár irányába. Hallja, hogy futni kezdenek utánuk, de minden erejüket öszeszedve elérik a könyvtár bejáratát, ahol már csak egy őr várakozik. Tervek, tervek... ajtó kinyit, őr kivon a forgalomból...
- Damien, én lefoglalom egy időre, addig megkérhetlek, hogy nyisd ki az ajtót és intézd el...? - lihegi, míg a lábát erősel fájlaló sötét tünde ahogy tud, siet utána. Az őrt egy Utánzással harcképtelenné teszi, amíg Damien kitárja a hatalmas könyvtárajtó egyik felét, előveszi holdezüst tőrei közül az egyiket, be is célozza vele az immár Minával egyenértékű mozgást művelő - azaz egy helyben álló - őrt, majd gondol egyet és inkább megfordítja a tőrt, majd annak markolata végével mér egy állapotához mérten lehető legerősebb csapást annak tarkójára. A penge jól megvágja a kezét, mire felszisszen, de szerencsére az őr elvesztette eszméletét. Mina megtöri hát a varázst, és összeszorított fogakkal iszkolnak be a jókora épületbe, majd magukra csapják az ajtót. A hatalmas hang rémisztő ugyan, de menekülésüket jelzi...
- Huh. Hát ez... ez szoros volt. - jegyzi meg. - Ügyes voltál, köszönöm.
- Nem fogom tagadni, úgy, hogy alig bírom vonszolni magam a földön... a jó atyaúristenüket, már azt hittem, egy fogolytáborból kell beimádkoznunk magunkat.
- Én meg azt hittem, kinő az agya annak az északinak. Na jó, dologra... Ezeket vajon ők égették meg vagy már így találták? - gondolkozik, elnézve a majdhogynem hamuvá lett könyveket, melyek egy halomban csücsülnek a földön a tetejéről pedig leveszi az elsőt a két-három nagyjából még ép könyv közül, megvizsgálja kívülről, nincs-e rajta valami jel, amivel vigyázni kéne, majd pedig kinyitja az elején és elkezd lapozgatni. Egyikük egy mágiaelméleti könyv, ami az arkán mágia alágairól szól, a másik kettő pedig valami angyalromokról szóló dolog illetve egy "Haladó elemi mágia" címet viselő könyv a szerzeményük.
- Ezek tökéletesek lesznek. - helyezi őket a batyujába. - Láttál még valahol hasonlókat? - kezd el járkálni, és kis időt arra is szentel, hogy megcsodálja a hatalmas épület belsejét. Ahogy a fény süt be az ablakokon, és az illat, amely mindent beleng... csodálatos. Kár, hogy nagy része szürke hamuvá égett. Más hasznosat nem nagyon lelnek itt. Odakintről viszont emberek hangjai hallatszanak, léptek és egyéb, így sietősre kell fogniuk a dolgot.
Gyorsan körbepillantanak, miféle kijutási módok állhatnak rendelkezésükre, elsősorban ajtók és ablakok. Utóbbiak túl magasan vannak, az egyetlen ajtó pedig az, amelyet már kívülről is láttak. Két őr állt előtte. A falhoz simulva az oldalsó ajtóhoz surrannak, figyelve, hogy most is ott állnak-e még az északi őrök, de az sajnos zárva van... így semmit sem látnak.
- Ennél jobb ötletem nincs.
- Mindjárt benyitnak a főbejáraton - súgja Damien. - De abban reménykedhetünk, hogy most már az egész különítményt odairányították.
- Vagy inkább csak még jobban őrzik az épületet... Nem baj, készítsük a tőröket aztán futás. Majd elterelem a figyelmüket, ha muszáj. - Bár varázsereje már kissé fogytán, még azért valahogy bírja szusszal. Menyétje idegesenmocorog a táskában, előássa magát a könyvek alól és kidugja kicsi fejecskéjét. - Ne aggódj, Lux, mindjárt végzünk! - dugja vissza a pici állatot. Majd egy jókora lökéssel kitárja a mellékajtót. Körbenéz, és nem akar hinni a szemeinek. Sehol senki! Beleszagol a szabadságillatú levegőbe, majd a sötételfre vigyorog és meglapogatja szerzeményeit a batyuban.
- Légy azért résen.
Óvatosan nekierednek az útnak, amerről jöttek, közben folyton oldalra és felfelé is pillantgatva, meg fülelve, hátha akad még valaki, aki megállítaná őket a csapathoz való visszajutásban. Ám az őrök el vannak foglalva valahol másutt. Vigyorogva rohannak hát vissza a sereghez, immáron a keresett könyvekkel... Sikerült... túlélték.... és még meg sem sérültek. Legalábbis jobban.