Első fejezet: Az eligazítás
A feszültség egyre jobban kezdett fokozódni, ahogy éreztük, hogy nemsokára megkezdődik az igazi nagy buli, amiért eddig minden egyes felkészülés történt. Minden egyes terület elfoglalás arra volt hivatott, hogy megakadályozzuk az ellenség bekerítő manővereit. Minden egyes kínlódással kivívott győzelem ehhez a ponthoz vezetett. Ideges kezekkel pakolásztam a felszereléseimet, vizsgálgattam őket, jobbra-balra pakolgattam, méregettem őket, és merengtem, hogy melyiknek milyen szituációban láthatom majd hasznát? Dracon a táborban nem messze tőlem horkolt békésen: az undorító, vaddisznó hörgésre emlékeztető zaj elvegyült a csattogó léptek, a páncélok súrlódása, a fájdalmas nyöszörgések és egyéb hangok között, amely az idegeskedő déli katonák terméke volt. Folyamatosan ment a jövés-menés, így alig vettem észre az új alak megjelenését. Azonban olyan energetikus volt, és úgy csapta be maga mögött az ajtót, hogy még a két hetes oszló hulla is felébredt volna tőle, hogy morgolódjon egy sort, amiért nem nyugodhat békében (miközben szinte látni lehetett, hogy egy nekromanta tenyerével takarja el az arcát, hogy elrejtse kuncogását. Szerencsére egy se volt itt...).
- Maga, maga...és maguk ketten. Utánam. Felkaptam a fejemet, majdnem lefejelve egy mögöttem elhaladó embert, a nyakam hangosan reccsent a hirtelen mozdulatra. Körbe pislogtam, hogy még is, kik lesznek azok a szerencsétlen hullajelöltek, akiket valamiért hivattak, még hozzá ilyen sürgősséggel. Tuti valami szaftos kis feladat lesz...vagy éppen egy kis nyílvános bünti. Pedig most még semmi rosszat nem tettem. Elvileg. Azt hiszem. Nem vagyok benne teljesen biztos. Lehetséges....? Eh, mindegy. Ahogy megláttam a három társamat, akikkel együtt fogunk masírozni a Fátylon Túlra, egy enyhe vigyor terült szét az arcomon, majd lesöpörtem az oda nem illő arckifejezést, amelyből hirtelen arcbefejezés lett és mogorván fordultam Dracon felé. A dögje lustán felemelte a fejét, bágyatag tekintettel mérte fel azt, aki meg merte őt zavarni békés csicsikálásában, aztán már tért is volna vissza a félbe hagyott relaxáló feladatához. A csizmám orra, amely az oldalával találkozott, megakadályozta ebben.
[color=#ad0a56g- Ébresztő, he! Ma kezdődik a buli![/color]
Dracon morog. Milyen meglepő. Felborzolja a tollait és olyan idegesen csattog felém, hogy majdnem hátrálok egy lépést, de aztán észbe kapok: elvileg nekem kéne lenni itt a falkavezérnek, már pedig egy olyan csak nem ijed meg a tőle kisebbtől. Hiába van ennek a kissé túlméretezett macskának szárnya, hosszú farka és éles fogai...azért nem kéne tőle ennyire tartani. De a zűrös kapcsolatunk során párszor már elő fordult, hogy a fogai mély nyomokat hagytak bennem - nem csak a lelkemben, hanem a testem szinte minden egyes pontján. Agresszív kis mocsok - azon se csodálkoznék, hogy ha nőstény lenne.
- Lance. Mina. Damien.- Cy...öhm...Crispin.. Biccentek egyesével a többieknek, egyelőre még túlságosan lefoglalt Dracon és a közelgő ostrom ahhoz, hogy nagyobb részt vegyek ki a négyes fogat társalgásából. Izgatottan dörzsöltem össze a tenyereimet, besöpörtem a cuccokat a táskámba (teljes volt benne már amúgy is a káosz, most még rátettem egy lapáttal: self legyen a talpán, aki bármit is megtalál majd benne...), felakasztottam a két éjgyilokomat és a palota őr után iramodok, mögöttem az álmosat trappoló Dracikávall.
- Végre megnézzük magunknak a palotát belülről? Csodááálatos. Hallod Draci, megyünk palotást járni! Fordulok hátra a sárkánygyíhoz egy vigyor kíséretében, azonban a pofája annyira búskomor, hogy attól rögtön elkap a vágy, hogy felvágjam az ereimet ... miért ilyen kifejező az arca? Miért nem lehet egy dög unalmas, érzelem mentes arca? Hülye sárkánygyík.
- Hiába húzod a fogad, akkor is felkerül rád a vasállkapocs, hogy rohadjál meg... Bár inkább még sem. Utána két hétig félthetném a feszes kis sejhajomat a fogaitól. Nemsokára már mindannyian együtt meneteltünk a célunk felé. Lance, aki frissen kelt fel az ágyából, az oldalán karddal, amelyet nem rég szerezhetett be, eléggé menőnek nézett ki; Mina enyhén aggódó arccal, Damien pedig olyan volt, mint ha Draci egy kormossá változott volna. Hogy ez mliyen egy csodálatos nap lesz! Az épületet elhagyva a meglepően csendes és baljós utcákon vágunk keresztül, míg nem elérünk egy nagyobb sátorhoz, amely körül jó pár őrt észre lehetett venni és valószínűleg van még egy-pár, akit még csak észre se veszünk. Jajj ,itt valaki nagyon fontos alak lesz. A kísérőnk széthúzza a sátorlapot, és én rögtön utána lépek be. Ahogy meglátom az asztal mögött a sátor tulajdonosát, hirtelen leblokkoltam, és csak a lendület vitte tovább a lábaimat pár lépéssel. Jajj, végre találkozok Rudikával? Bár lehet, hogy nem nagyon kéne őt így hívnom, mert néha furcsa hajlamom van arra, hogy nem veszem észre, mikor beszélek hangosan és mikor gondolkozok. Enyhén furcsa, és főleg inkább zavaró egy jellemvonás volt, amiről nagyon hamar le kéne szoknom. Ódzkodtam nagyon ettől a mozdulattól - még Arminnak se hajoltam meg soha se, igaz, vele teljesen más volt a kapcsolatunk - de nem akartam pont most kinyiratni magamat, mert valami ember túlságosan az etikettért van oda és lefejeztetne engem annak megsértéséért. Így aztán a báróné talpnyalóitól ellesett mozdulattal hajoltam meg Dél Királya előtt és befogtam a pofámat, mert most talán nem jött el annak az ideje, hogy szokásos módomon pofázzak. Csak hallottam, ahogy a többiek is megérkeznek.
- Összegyűjtöttem őket, ahogy felséged kívánta.- Helyes. Leléphet.- Szolgálatára, felség.- Üdvözöljük...felség - csendül fel Mina enyhén meglepett hangja.
- A formaságokat későbbre, sok dolgunk van - int a király, mire megkönnyebbülve egyenesedtem fel. Szemem sarkából láttam, hogy Draci is úgy tett, mint ha meghajolt volna, ezen majdnem elmosolyodtam. Csak a hátam ne fájt volna ennyire...
- Észak fogságba ejtette Míria von Eichenschild bárónét és uralma alatt tartja a palotát. Nem fogok zsákbamacskát árulni....nem állunk jól. Fontos, hogy megszerezzük a palotát. Na ez az a helyzet, amely igazán keser-édes pillanatok egyikeként lehetne jellemezni. Az öröm hír:
- Míria von Eichenschild? Próbálom elrejteni a megkönnyebbülésemet, hogy az a kis lotyó megkapta azt, amit megérdemelt. Nem nagyon kedveltette meg magát velem, és minden egyes rossz dolog, ami vele történt, néminemű elégtétellel töltött el engem. Bár a palota megszerzése az északiak részéről már nem volt annyira boldog információ. De...ugye nem azt akarja, hogy...?
- Tehát a feladatunk az lenne, hogy kimenekítsük őt onnan, és a palota védelmét is meggyengítsük? Gondolom a sereg egy része támadist indít a palota ellen. Van információnk arról, hogy mekkora erők tartják megszállás alatt? Az lesz a csodálatos, ha kiderül, hogy a ribit kell megmentenünk. Ott helyben felvágnám az ereimet és vígan festeném vörösre ezt az egész sátort a spriccelő véremmel. Én a közelébe se megyek, az is biztos!
- Azt tudjuk, hogy a bárónőt milyen körülmények között tartják fogva?~ Remélhetőleg láncok között....~- Ha az északiak megneszelik, hogy támadunk, akkor lehetséges, hogy a bárónővel fognak minket zsarolni, esetleg...rosszab...? Ez attól függ, hogy mit tekintünk rosszabbnak. Mina szemszögéből nézve ez valószínűleg azt rejtené, hogy kivégzik őt, vagy a levágott végtagjait küldözgetik el nekünk szépen lassacskánt. Az én részemről az lenne, hogy ha szabadon engednék és még össze is zárnák velem egy terembe.
- A bárónő már nem számít, ugyanis lehetetlen kiszabadítani.~ FUCK YEAAAH!~- Huh, kicsit megnyugodtam.... - suttogom magam elé hangosan is a gondolatokat.
- Hacsak nem akarnak berontani az északi táborba a városfalakon kívül, ahova vitték. A palota azonban magában is fontos jelkép a város számára, valamint egyéb stratégiailag fontos jellegei is vannak. Három szakasz frontálist támadást indít a kapuk ellen, maguknak azonban más lesz a feladata. Tudunk róla, hogy a palota alatt ktierjedt barlangrendszer húzódik, amely egyenes összeköttetésben áll a belső kamrákkal. Nemrég pedig iskeresen feltártunk egy járatot, amely kívülről a barlangokba vezet.- Valószínűleg az északiak is tudnak a barlangrendszerről, így némi védelmet biztosítanak a számára. A lényeg a csendes behatolás lenne. Ez menni fog. Tehát a barlangon keresztül be a belső kamrába, lehetőleg még gondolom a támadás megkezdése előtt és bent elég nagy bulit csapni ahhoz, hogy a védők ne tudjanak teljes mértékben a harcra koncentrálni? Legalábbis számomra ez tűnt volna logikusnak. Az ostromok eléggé mocskos dolgok tudtak lenni. A frontális támadásoknál mindig is a támadók szenvednek hátrányt. Nincsenek fedezékek, ahova behúzódhatnak, míg a védőknek bőven volt idejük kiépíteni a védelmi vonalaikat. Megerősített falak, sáncok, csapdák. Persze, hogy ha körül zárják a palotát, akár ki is éheztethetjük őket, viszont az egész város nyüzsgött a csapatoktól, bármikor érkezhet egy felmentő sereg, amely utat törhet az ostromgyűrűn...és persze azt se tudni, hogy az ellenségnek mennyi ellátmánya van. Na meg persze, milyen rejtett utak, amelyeken keresztül zavartalanul és észrevétlenül közlekedhetnek. Amennyiben nincs valaki bent, aki kiiktatja a sereg agyaként szolgáló tiszteket, az egész csak még nehezebbé válik. Így aztán nem is lenne annyira meglepő, hogy ilyen feladatot sóznak ránk. Az egyedüli meglepő kérdés Mina-tól érkezett.
- Ezúttal...kapunk fáklyákat? Nem tudom, hogy a leányzó és a társa merre járhatott az elmúlt időben, azonban eléggé nyúzottnak néztek ki. Valószínúleg össze-vissza mászkáltak a városban, csatlakoztak minden egyes harchoz, amelyet találtak és kivették a részüket abból a vérfürdőből, ami itt zajlott. Én sokkal...lazábban kezeltem a dolgokat. Ez lesz a negyedik harcom, amelyhez méltóztatok csatlakozni - bár igaz, hogy itt túl sok választásom nem is volt. Azért annyira hülye én se voltam, hogy ellenkezzek egy királlyal.
- Így van - érkezik a király válasza egy biccentés kíséretében.
- Az lenne a legjobb, ha megtalálnák és semlegesítenék a helyi rangidős tisztet és az esetleges utódját. Ez megtöri az északi erők szervezettségét annyira, hogy a roham sikeres lehessen.- Óh, abban már van tapasztalatom - sóhajtottam fel megkönnyebbülten, ahogy visszaemlékeztem arra, amikor egy másik tiszttel kellett végeznem - bár az a mocsok eléggé agyafúrt volt.
- Van bármi információnk arról, hogy hogyan nézhet ki a rangidős tiszt? Nem szeretnék csak vakon bóklászni a palotán belül, körülvéve a mocskos északiakkal és keresgélni őt. Ennyi kérdés a részemről, a többit majd úgy is helyszínen tapasztaljuk meg.- Bármi egyebet tudunk arról a tisztről? Ha nyílt harcra kerülne a sor.- Pontosan hova fogunk megérkezni, ha...amikor kijutunk a barlangrendszerből? Szerintem a király nem nagyon szokott hozzá, hogy ennyi kérdéssel zaklatják - legalábbis a köznéptől semmikép sem. Mi meg még csak nem is számítunk déli állampolgárnak. Két sötét elf, egy elf és egy vámpír, mindegyikük csak kényszerből vallotta magát "délinek", mert nem volt szinte máshova menni. Valahogy egyikünk se érezte úgy, hogy észak ügyét kellett volna támogatnia.
- Egy befoglalt kastélyt nem lehet felderíteni. Ezek olyan kérdések, amiket maguknak kell felderíteniük. Maguk lesznek az elsők, akik bejutnak. Ha jobb, gondoljanak magukra úgy, mint a felderítőkre. Ha bármi ilyet látnak... - dob az asztalra egy csomagot, ami szétbomlik és négy plecsni esik ki belőle.
- ...akkor jó helyen járnak. Leléphetnek. Ejj, hát akkor ennyi az információnk. De végül is, elégnek kell lennie. Érdeklődve néztem végig a rangjelzéseken, próbálva alaposan az elmémbe vésni a kinézetüket, hogy bármikor felismerhessem őket.
- Niiiicee.... Mondjuk ezt nem tudom hirtelenjében, hogy mire is értettem. Vonatkozhatott akár a plecsnikre is, vagy arra, hogy mi leszünk az elsők a palotában dél részéről. Hát, egy elsőnek mindig kell lennie. Bár én már voltam oda bent, csak akkor meg nagyon felmérni nem volt időm a terepet, mert éppen egy idegbajos tárnokmesterrel és egy sunyi kis démonnal volt találkám, utána meg ment a mészárlás agyba főbe és egy jó kis party, ami után csodálkozom, hogy még piára tudtam nézni. De a gondolatmenetet egy meghajlással le is zártam, és egy utolsó kérdést szögeztem Rudenz von Hellenburg-nak.
- Ki fogja megmutatni nekünk a barlang bejáratát?- Induljanak a kripták felé, ott bele fognak futni egy csapat hellenburg-i színeket viselő katonámba. Ők majd odaigazítják magukat.- Köszönjük - hajtott fejet a királynak Láncika - furcsa volt tőle ezt látni - és a sátor előtt várakozott velem együtt.
Utoljára Mina és Damien léptek ki, már nem hallottam, hogy mit is mondtak a királynak, a fejemben már terveket kezdtem el szövögetni és felkészülni a lehető legrosszabbakra is. Persze, minden egyes tervbe hiba csúszhat, és ahogy egy könyvben olvastam, ami egy nagy tábornokról szólt - még bőven a Szakadás előtt: "Bármilyen jól kidolgozott stratégia az ellenséggel való találkozás pillanatában felborul..." - így aztán igazából túl sokat tervezgetni se volt érdemes. Végül Mina is kilépett, arcán egy sanda vigyorral.
- Noss, nem sok minden, amin el tudunk indulni, de azért megcsináljuk...jó csapat leszünk. Ebbe nem tudtam belekötni, bár Mina-t és Damien-t még nem ismertem annyira, de azt tudtam, hogy Láncoskával jó csapatot alkotunk, és mindig számíthatunk arra, hogy a másik védi a hátunkat. Nem hiába, harcban született a barátságunk, és csak még több harc és veszély fűzte azt még szorosabbra...na meg a közös veszteség, amiért küzdöttünk, hogy megvalósulhasson, bár egyikünk se számíthatott ilyen végkimenetelre. Aztán végül szótlanul indultunk előre a kripták felé. A hátam is borsódzott az ilyen nevektől, de remélhetőleg most semmiféle csontváz se fog elő ugrani belőle, megtámogatva pár necivel.
- Honnan ismered a bárónőt? Érkezett a kérdés Láncitól, ahogy a kripták felé battyogtunk. Hát, az hogy ismerem, erős túlzás, mert szerintem az észjárásán Shelatis-on kívül más nem nagyon igazodik ki, de tény és való, hogy találkoztunk és meg van a magunk közös múltja. Nem akartam túl bőlére ereszteni a válaszomat, majd amikor több időnk lesz, elsztorizgatunk közösen arról, hogy kivel mi történt a Tünde-erdei események óta eltelt hónapokban.
- Ez egyg hosszú történet. Nem az első alkalom, hogy Eichenschildben járok és volt szerencsétlenségem a bárónőhöz és a hülye machinációihoz. De legalább jó partikat tud összedobni, az biztos.- You've been to the Baroness' party? Nice.~ Not as nice, as you would have thought. It was a nightmare. The maidens were nice tho....it's a shame that theye were human...and that they had their clothes on. Suuuuch a shame.~ - repkiláztam magamban Damien megjegyzésére.
Hát, ha szó szerinti zombik nem is voltak, a hellenburg-i katonák némi hasonlóságot mutattak velük. Nem éppen egy szívderítő látvány volt a csapatuk, de legalább valami öröm végig suhant az arcukon, ahogy megláttak minket. Már majdnem meglepődtem, hogy ennyire örülnek nekem - bár inkább a női kecsességet és bájokat nem mellőző Minanak - azonban hamar meg kellett változtatnom a véleményemet. Olyan gyorsna kapkodták szét a gerenda torlaszt a bejárat előtt, hogy olyat még utászoktól se várhatott volna el az ember, aztán már takarodóra is fogták.
- Nem hittem volna, hogy valaha is ilyen mélyre fogok süllyedni... Próbáltam viccel elütni a helyzetet, ahogy a cseppet sem bizalomgerjesztő lejáratot méregettem. Dracon mellettem is aggódva pislogott és szagolgatta a levegőt, mint ha ebből bármit is megtudna. Mina felnevetett mögöttem, ami rögtön magára vonta a figyelmemet.
- Sajnos mi már megtettük. Épp nem is olyan rég. Gondolj bele, mennyi kedvünk van visszamenni a sötétbe. Hát, ahogy elnézem, határozottan nincs semmi kedvük visszamenni a sötétbe. Nem is csodálom. Én se kifejezetten szerettem az ilyen fajta sötétséget. Talán ismét elő tör belőlem az enyhe klausztrofóbiám? Na még csak az kéne! Egy fintor suhant végig az arcomon, ahogy számba vettem, hogy miből is gazdálkodhatunk: Damien szemmel láthatólag eléggé megviselt volt, túl sokra nem számíthattam tőle. Mina-ról nem tudhattam még mindig biztosan, hogy rázós szituácóban mennyire számíthatunk rá, és hogy közelharcban mennyire állja meg a helyét - de legalább mind ketten láttak a sötétben. Lánci, tünde révén, ezt nem nagyon tudta megvalósítani. Tökéletes...ismét én elől. Még tökéletesebb: megint mindenféle gondolkodás és hezitálás nélkül csusszantam a vezető szerepébe - erről is le kéne már szoknom valamikor.
- Oké, itt van a terv: én előre megyek, Damien követ húsz lépéssel lemaradva, mögötte Lánci, aki a söttében a legnagyobb hátrányokat szenvedi és Mina jöhetne hátul. Így fel tudnám deríteni a terepet és ba hármit látok, Damien meglátja a jelzésemet a sötétben. Egyelőre nem lenne túl bölcs dolog fáklyát gyújtani, az ellenség messziről meglátja, míg nekünk csak a terep egy kis részét világítja be. Sokkal több hátrányt jelentene, mint előnyt. Vélemény?- Nem sok húsz lépés? Ha ott vannak és rajtaütést várnak, egyesével sokkal jobban ki tudnak szedni minket. Lánci meglátása ésszerű volt. Lehet, hogy az a húsz lépés tényleg kicsit sok volt - bár én otthonosabban mozogtam ilyen közegben és tudtam, hogy nekem kevesebb akadályt jelentene egy ilyen távolság áthidalása, mint nekik.
- É-én menjek leghátul? De hát én...tudok világítani - mutat Mina a szemére, amit nem tudok mire vélni. Tud látni a sötétben? De hát ezt eddig is tudtam - minden vámpír és sötét elf lát a sötétben, ezzel újat nem mondott el.
- Mondjuk azzal is ugyanaz a helyzet, mint a fáklyával. Ahogy gondolják. Tényleg nem tudtam hova tenni ezt a megjegyzést. Szó szerint világítana a szemével, mint egy fáklyával? Az eléggé érdekes lenne - bár láttam már elég sok érdekes dolgot, hogy ilyenen meg se lepődjek. Valahogy az ilyen jellegű reakcióim elvesztek a sötétben akkor, amikor megtudtam, hogy csupa csáp, elmékkel szórakozó izék mászkálnak szerte Veronia mélységében; amikor a vámpír tornyok csak gondoltak egyet, és az égbe szökkentek; amikor egy túlméretezett szárnyas gyík repkedett össze-vissza és égetett, amint tudott...vagy amikor egész erdőségek tűntek el csak úgy, egy szempillantás alatt - és ezek csak a legfrissebb élményeim voltak.
- Meg tudom bénítani őket, hogy ha kell. Bár egyszerre csak legfeljebb kettőt.~ Duly noted, thanks for the information, sweetie.~
- True, húsz lépés lehet, hogy tényleg túl sok. Maradjon kevesebb, de szerintem jobban járunk, hogy ha én megyek elől felderítőként. Igen, Mina, tudom hogy látsz a sötétben, de hátulra is kéne szem. Lance nem lát a sötétben úgy, mint mi, így Ő jobb lenne, ha középen maradna. Damien látná a jelzéseimet, míg Te hátulról tudnál minket fedezni. Oh, tudsz bénítani? Ez király. Tehát akkor: mi a végső megállapodás?- Az elején felderítés alkalmával, ha jól körülnézek, én kerülhetek hátulra. Ha jól látom, amint bent vagyunk, lesz elég hely sorrendet cserélni, de talán jobb, ha előbb azok mennek be, akik minél jobban tudnak vizsgálódni. Több szem többet lát. Lance megjegyzése logikus volt, így egy bólintással jeleztem neki, hogy egyet értek vele.
- Úgy értem, Crispin, hogy világítani tud a szemem. Erős mágikus fénnyel. Talán lesz alkalmam megmutatni, de egyelőre tartalékolom a varázserőt. Na, még mik ki nem derülnek a társaimról. Mi lesz a következő? Lánci repülni tud? Damien Hold Apa megtestesülése, csak leégett egy kicsit napozáskor? Érdekesnek nézett ki ez a nap.
- Tehát akkor én védem Lance-t, vagy jelzem, ha valami baj közeledne. Mina arcán egy vigyor jelenik meg, amit én nem tudok mire vélni, Damien viszont csak egy szúrós pillantást mereszt rá, ami nem hogy lelohasztotta volna a kis cukorfalat lelkesedését, csak még jobban felcsigázta. Elfojtottam egy sóhajt: nehéz lesz józanul gondolkozni a közelében.
- Szerintem indulhatunk is.Második fejezet: A Nyúl Ürege
A bejáratot magunk mögött hagyva csak hamar a sötétség köszöntött ránk. A kintről beszűrődő szűrt fényben még elég sokáig elláttam, hogy megállapíthassam, ezt a járatot mesterségesen vájták ki. Szabályos volt, és akárkik is ásták, azok nem rég hagyhatták el a helyszínt, még egy fáklyát is hátra hagyva maguk mögött. A barlangrendszer nyomasztó érzése azonban már az első lépésnél teljes súlyával rám nehezkedett. Utáltam a bezártság érzését, azt, hogy nem tudok olyan szabadon mozogni, mint nyílt mezőn, vagy akár egy város utcáin. Akármi baj üt be menet közben, csak egy irányba vonulhatunk vissza, és azt az egy járatot is könnyen elzárhatják. Ha bárki is csapdát akarna állítani nekünk, hát ez lenne a tökéletes alkalom erre. Legyűrtem magamban a növekvő rossz érzést, és csak a haladásra koncentráltam.
Elhagyva a fáklyát és az általa nyújtott világosságot, még jó ideig haladtunk előre, igazából ekkor már elvesztettem az időérzékemet, annyira koncentráltam a veszélyekre, hogy azt se tudtam, mióta megyünk. Azonban a lépteim megtorpantak, ahogy nem csak láttam, de éreztem is, hogy valami hatalmas nyíláshoz érkeztünk. A bent áramló levegő, és lépteink halk visszhangzása arra engedett következtetni, hogy itt egy nagy terem található. Persze sokat nem láttam belőle, mert a fáklya fénye ekkor már csak alig hogy elért hozzánk, nem biztosítva elég fényt ahhoz, hogy akár egy self vagy vámpír szeme is átlásson a sötétségen. Ahogy lépteink megtorpantak, hallani lehetett egy patak csobogását. Egy természetes barlang volt hát, amelyet annó egy folyó vájhatott ki. Leguggoltam a bejáratnál és aggódó arccal nézelődtem körbe, már amennyire lehetett. Dracon fehér tollai elütöttek a szinte tökéletes feketeségtől.
- Meg kell kockáztatnunk egy kis fényt - fanyalodtam el.
Ha most fényt gyújtunk, nem fogunk sokkal többet látni, viszont a nagy terem miatt minket jóval messzebbről is megláthatnak. De kockáztatnunk kellett, hogy ha nem akartunk leesni egy szakadékba, a nyakunkat szegve.
- A terem valószínűleg hatalmas. Egy régi víznyelő vagy kaldera. LEhet, hogy innen nyerték régebben a vizet, mikor még a város kisebb volt...vagy éppenséggel egy angyalromot rejt, de reménykedjünk, hogy nem. Ugyanis, ahol egy angyalrom van, ott nagy eséllyel egy Mélységi is. Legalábbis Ada ezt mondta nekem. Most jó lenne, ha itt lenne. A lány megingathatatlansága, hűvös, szinte érzelmeket is mellőző gondolkodása, realista látásmódja és a Mélységiekről szerzett tudása jól jöhetne, hogy ha egy ilyennel akadnánk szembe. Bár eddig csak a szerencsénknek köszönhetjük, hogy egyáltalán túléltük az eddigi találkozásokat velük. Érdekes módon a lány eddig mindig ott volt velem, amikor egy ilyen mocsok jött szóba. Vajon mikor jön el az első alkalom, amikor külön-külön szemezünk egy ilyennel? Bár...neki már meg voltak a maga kalandjai velük, legalábbis az elbeszélései alapján. De azért örülnék, hogy ha itt lenne, akármi is történt közöttünk - vagy éppen nem történt. Reménykedjünk, hogy most nem lesz semmi baj.
- Jól van, akkor mi legyen? Én tudok tüzet idézni, amivel bevilágíthatunk valamennyire és elég fényt biztosít egy vámpírnak és selfeknek, hogy lássunk - de egyben fogyasztja is a varázserőmet. A fáklyát is használhatjuk, már ha valaki elhozta. Ezt szokás szituációs vakságnak nevezni. Vagy nem? Lehet, hogy az teljesen mást takar? A lényeg, hogy annyira koncentráltam az agymenésemre, hogy észre se vettem volna, hogy ha valaki egy fáklyával áll mellettem. Dracon körmeinak halk kopogása a kövezeten. Szegényke meg aztán tényleg nem látott semmit sem. A sárkángyíkok nappali vadászok voltak, a sötétséghez nem szoktak hozzá - így a picikémnek aztán főleg ijesztő élmény lehetett egy ilyen sötétség. Egyedül a hangom alapján tudott tájékozódni és hűségesen követett engem ez alapján.
- Hát nálam van valami, amivel lehet világítani, ha nem mis túl sok.- KOmolyan. Miért nem hozunk sose fáklyát? Lance szavaira felé figyeltem, épp időben, hogy lássam, ahogy valami üvegcsét húz elő valahonnan, és enyhe vöröses ragyogást bocsájt ki magából. A szemem éhesen issza magába a fényforrást. Elégedetten sóhajtok egyet. Végre látok valamit! Meg hallom is Mina méltatlankodását. Na mondjuk ez jó kérdés. Én is folyton elfeledkezek bárminemű világítóeszköz beszerzéséről, hisz mindig úgy saccolom, hogy ilyenre nem lesz szükségem - és valahogy mindig az ellenkezője bizonyosodik be.
- Na de...fent volt egy fáklya. Azzal azért még is csak jobban látnánk. Utánunk meg nem jön senki, így nem fog nekik hiányozni.~ Legalábbis reméljük, hogy tényleg senki se fog jönni...~- Visszamegyek érte. Ajánlkozik fel Damien és nemsokára vissza is tér a fáklyával. A két fényforrásnak köszönhetően már bőven volt elég fényünk arra, hogy felmérjük a terepet. A terem, ahogy azt a hangokból is lehetett sejteni, hatalmas volt. Lelógó cseppkövek, vagy éppen a földből előtörő hasonló alakzatok uralták szinte az egészet, aminek a közepén egy patak tűnt fel, amely az egyetlen teremből tört elő, amelyet még ezen kívül láttunk, hogy aztán a kőzet alá bukkanva eltűnjön és folytassa tovább az útját az ismeretlen felé. Az egész nagyon is hátborzongatóan nézett ki - bár számomra minden az volt, ami ekkora méretekkel rendelkezik és a föld alatt van.
- Csodás, köszi a fényt.- Szívesen - mosolyog rám Damien. Rémisztő. Még a végén haverok leszünk? Végül is, annak is meg lennének a maga előnyei...aztán elszakítottam a tekintetemet a mellette álldogáló Mina-ról.
A suttogásról most nem tudok leszokni. Így is eléggé feltűnők voltunk, így akár ordibálhatnánk is, de a megszokás nagy úr. Tekintetemmel végig követtem a patak irányát, próbálva más termeket is keresni, azonban tényleg csak azt az egyet láttam. Akármit is tervezünk tenni, csak abba az egy irányba haladhatunk tovább.
- Szerintem célozzuk be a patak forrásának termét - az csak felfelé vezethet, tehát abba az irányba, amerre haladnunk kéne. Amúgy cuki kis tárgy, Láncika...meddig tarthatod fet?- Úgy...három perc összesen, asszem. Rég használtam.- Jó ötlet. Helyesel Mina, és fogja is magát s megindul előre. Végül is, itt tovább ácsorogni aztán semmi értelme nincs, így aztán követtem a lányt - igazán nem esett nehezemre - miközben az idegeim már pattanásig feszültek. Ahogy közelebb értünk a patakhoz, láthattuk, hogy az fekete. Mi a fene? Ennyi vér folyt volna onnan felülről,hogy befeketítette azt? Vagy valamivel megmérgezték a forrást? A fene se tudja, de semmiképpen sem volt túl bizalomgerjesztő látvány, a hideg is kirázott tőle.
- Jó tanács...ne menjetek bele a patakba. Kerüljétek.- Akkor nem csak nekem fura valami ezzel a patakkal. Bár jó eséllyel egyikük se olyan, aki csak úgy belevágtázna egy furcsa színű patakba, de úgy éreztem, hogy valamit mondanom kell, hogy megtörjem a fojtogató csendet, amely egyre jobban ránk telepedett. Már megláttuk a másik terembe vezető járatot. Csapatunk töretlen lendülettel haladt előre, amikor...
....Mina hirtelen megtoppant, és hirtelen lila fénnyel izzott fel valami, ami úgy nézett ki, mint egy kifeszített mágikus pajzs, mely lezárta a kijáratot, fura alakban futott tovább rajta a fény és még egy kérdés is kirajzolódott a fejünk felett. Menőőő....és egyben creepy. Inkább creepy és disturbing.
"Mi a neved?"- Neee, már megint egy mágikus pajzs? Meghökkentve néztem a fura jelenést - na meg Mina újabb kifakadását. Milyen bulikban volt ennek a lánynak része? Egy pillanatra elgondolkoztam azon, hogy valami random nevet nyőgök be, hogy megnézzem, miképp is reagálna erre ez a fura mágia. Aztán meg rájöttem, hogy ezeknek a kis játékoknak semmi értelmük nincs, inkább csak ártanak, semmint használnának.
- Crispin Shadowbane, Crowne Shadowbane és Miranda Darkleaf fia.- Lance Kalver.- Wilhelmina von Nachtraben.- Damien Nightwind. Legalább azt meg kell hagyni, hogy igen csak udvarias egy társaság vagyunk, és illedelmesen bemutatkoztunk. Ha abban reménykedtünk, hogy ez bőven elég lesz ahhoz, hogy már mehessünk is tovább, hát nagyot kellett csalódnunk. A kirajzolódó felirat láttán csak még jobban elfintorodtam.
"Távozz"- Szerintem nem ezt a választ várta... Nem mint hogyha a többiek nem látták volna ugyanazt, amit én. Hogy a helyzetünk csak még rózsásabb legyen, valami hangosan csobbant a patakban. Mi a fene? Ha most valami ezerfogú rettenet ugrik elő belőle, vagy egy túlméretezett hal, én pofám vágom kapásból azt a dögöt és rohanok innen a fenébe. Rám tört a nagyon is rossz érzés.
- Mi a franc lehet a jó válasz? "Mi a neved"...francba. Soha se voltam jó találós kérdésekben. MINDENT túl bonyolítottam, de a szó legszorosabb értelmében. Ezért dobtuk fel a talpunkat majdnem Theo-val, pont amikor kezdtünk egymással kibékülni. Óh, akkor most már a "bárcsak itt lenne..." listámra azt a kissé túlságosan is izgága, könyvmoly mágust is felírtam. Dracon igazán ösztönösen reagált a csobbanásra: felvisított és ösztönösen hátrált a víztől, én pedig követtem a példáját.
- Talán túl sokan vagyunk...öt név egy helyett...talán csak egyesével lehet átjutni, mi van, ha mindenkinek van egy próba? Agyal Mina kétségbeesetten, ahogy a patak felé fordul. Az előhúzott fegyverek zajára Damien felé fordultam, akinek a kezében ekkor már két tőr jelent meg és most vettem észre, hogy Lance is előkapta a kardját. Hát, akármi is mászik elő a patakból, az biztos, hogy kedves fogadtatásban lesz részese.
- Nyugi, aranyos...nem hagyjuk, hogy bajod essen.~ Oh, köszi Mina, nem kell engem becézgetni....ja, hogy ez Dracinak szólt. Te mocskosul szerencsés nőcsábász. Legközelebb én is tollakat növesztek magamra....~ Féltékenykedni túl sok időm nem volt, mert a patak életre kelt. Folyamatosan fodrozódott és különféle alakokat vett fel - végül megállapodott egy sok fejű kígyónál. Rettegve lépek hátra, ahogy nézem ezt a fura, és igen csak undorító átalakulást. Óóóh hogy rohadjon meg, hát tényleg egy Mélységi? Azt hiszem, hogy le kéne állnom azzal, hogy folyton megidézem a gonoszt a hülye hablatyolásommal. A torkom teljesen kiszáradt, ahogy az átalakulás véget ért, aztán pedig....
~ Kehiheeehee....~- Ki van ott?!?! A Mélységi röhögése a fejemben visszhanggzik, ahogy gondolom mindenkiében. Kellemetlen egy élmény volt, és azt kívántam, bár csak soha többé nem hallanám ezt a hangot. Ez még a szokásosnál is idegesítőbb volt. Lance is eléggé rosszul vette fel a helyzetet, ezen se kellett csodálkozni - neki is bőven jutott ki ezekből a dögökből. Teljes mértékben meg tudtam őt érteni.
~ Tehát így néz ki egy Bukott Testvérem? Érdekes...és egyben nyugtalanító is. Hova süllyedtek ezek a valaha dicső angyalok? A hangja pedig...sérti a fülemet.~~Van egy olyan érzésem, hogy bőven lesz még alkalmunk ezt élvezni....~
- Egy rohadt Mélységi? Pompás... Jegyzem meg hangosan is. Aztán majdnem az arcomra csapok, ahogy rájöttem, hogy hangosan is kimondtam ezt. A röhögést mint ha a hátam mögül hallottam volna, így megfordultam - de nem láttam semmit sem. Csak azt vettem észre, hogy két fegyverem már az alkaromon fekszik, és bár izzadt a tenyerem, egyelőre biztosan feküdtek a helyükön. Nem mint hogy ha bármit is értünk volna fegyverekkel ezen dögök ellen. Akkor nyírtak ki minket, amikor akartak. Talán ideje lenne diplomáciához fordulni?
- Mondd csak, mi a neved, Te-Aki-A-Méyben-Élsz?- Mély...ségi? Így nézne ki egy mélységi?~ Üdv a világunkban aranybogaram. Lesz ez még rosszabb is, hidd el nekem.~~ Na de tünde, micsoda modor ez. A nevem Egregoros és Ti jöttetek hozzám.~ Jajj, hát ez csodálatos! Egy Mélységi oktat ki engem illemtanból? Azt hiszem, hogy ezzel a világgal valami nagyon el van cseszve. Már csak az kéne, hogy teát szolgáljon fel nekünk, és elcsevegjünk a helyes megszólításokról. Talán még elcsevegünk egyéb érdekes dolgokról is. Én meg hát, mit is csinálok, ha éppen nem illamtanon vagyok és egy hatalmas trutyi szörny néz velem szembe? Persze, hogy pofázok! Ostoba Crispike...
- Bocsi, cska kissé meglepődtem, Egregoros. Olyenkor néha előjön a rosszabbik énem. Mondd csak, Egregoros - nézelődök körbe, a hang forrását követve, bár a dög ott áll előttünk
- melyik nevünk érdekel? Az igazi nevünk számodra nem elég, akkor hát mi érdekel téged? Ez a mágikus pajzs eléggé lenyűgöző teljesítmén.y Te egyedül vagy képes ilyenekre? Egyszerűen...lenyűgöző, én mondom! Ilyen hatalmat még életemben nem láttam! Még én magam se tudtam eldönteni, hogy ez most gúlyolódás volt-e, vagy éppen ténylegesen dícsértem őt. Bár az utóbbi teljesen ki van zárva, gúnyolódni meg nem nagyon mertem, én csak próbáltam enyhíteni a feszült légkört - mert teljesen úgy nézett ki ez a pataktrutyiundormány, mint akire szép szóval hatni lehetne. Bár inkább annak van a legnagyobb esélye, hogy bepöccen és ott helyben kinyír engem. Igazából teljes mértékben meg is érdemeltem volna: eddig mindenkinek visszapofáztam, Hoshekh-nek az anyját is lekurváztam, egyszer jönnie kell valakinek, aki nem értékeli a stílusomat.
- Nem hozzád jöttünk, csak erre jöttünk, azt nem tudtuk, hogy Te is itt vagy.~ Kihiheeheeheh...~ Hogy lehet valakinek ilyen idegesítő röhögése?
~ Mert a haj mit tenne hozzá a szépséghez, vámpírlány? Tudom, miért jöttetek. Viszont azt is tudom, hogy nem tudtok elmenni. Amit nem tudok az az, hogy sikerül-e mégis átjutnotok a falon, mielőtt...Nos...majd meglátjátok. Egyébként nem, Crispin Shadowbane, Crowne Shadowbane és Miranda Darkleaf fia, hordozója az átoknak, amit az apád tett rád és a veszett lehetőségnek, ami egykor testtvéredé volt. Mert ez a te teljes neved, minden keserűséggel és minden magaddal cipelt megbánásnak, amelyet rád aggattak. De a fal nem ezt kérdezi. A fal nem az én művek, csak a szolgámé.~ Hát, ez több kérdést is felvetett. Mire gondolhatott Mina és a Mélységi a haj tekintetében? Mina gondolkodását eléggé nehéz volt még kiismernem, lehet, hogy csak elképzelte, ahogy Egregoros-nak haj nő a csúnya kis kobakján, ami nem is létezik, próbálja valamilyen módon humanizálni ezt a förmedvényt, csak nem nagyon jött össze neki. A rólam alkotott összefoglalóra csak fintorogni tudtam. Utáltam, hogy mindent tudnak rólam ezek a mocskok.
- Igen, ez a teljes nevem, minden hibámmal egyetemben.- Csak...megvan a maga esztétikája. Számomra. Szólal fel kissé megszeppenten Mina. Hiába, az első találkozás mindig lenyűgöző. De a Mélységinek igaza van: ez vagyok én, mindennel együtt. Vagyis hát, nem mindennel, de akkor is, eléggé szép összefoglaló volt. Inkább próbáltam másra összpontosítani: a fal egy kultista műve volt, még hozzá az Ő szolgájáé. De ki lehetett a városban, aki őt szolgálta? Az északiak közül valaki? Nem tudom. Egyet se ismertem, aki kultista lett volna - életemben szerencsére csak kevéssel futottam össze, párat kinyírtam, pár majdnem engem nyírt ki, Johnny-val pedig együtt menekültünk egy beszakadt folyómederből - de egyiküktől se hallottam ezt a nevet. Így lehetett akár helyi, akár északi is - ezzel nem mentem sokra. Hol lehetett most az a mélységi hívő? Valószínűleg jó messze, csak felhúzta ezt a falat, itt hagyta a mesterét és élvezi tovább a szánalmas kis életét. De a választ nem Egregoros dönti el, hanem maga a fal - hogy miképpen arról fogalmam sem volt. De még is, ha nem a nevem érdekelte őt, akkor még is, mi? Valahogy volt egy olyan sejtésem, hogy se a Cynewulf, Sheatro vagy Kiril nem jöhetett volna számításba. Akkor meg, még is, ki voltam én? Legalábbis, mit gondolt a fal, hogy én ki vagyok?
- Mit kérdezhet hát tőlünk a fal? Lelkünk legmélyebb titkait? Hisz azt Te is kiolvashatod belőlünk, mindenféle bonyodalom nélkül. A fal értelemmel bírna talán? Ki vagyok én? Csak egy senki, egy bábú a játszmában. A legsötétebb órákban jön rá a self fia, hogy még is, milyen keveset ér. Tényleg csak egy senki voltam - egy ostoba bábú, aki csapódik ide-oda és vajmi kevés szerepet játszik a saját sorsának az alakításában. Mindig is csak sodródtam az árral. Hiába, az ilyen események mindig a depisebb énemet hozzák elő - ami egyben blokkol is engem. Lehet, hogy túl gondolom a szituációt? De hisz ez vagyok én...meg kell fejtenünk ezt a fejtörőt, vagy itt halunk meg : ebben az egyben legalább biztos voltam.
- Mindenkinek neve az, amit adtak neki. Próbálkozott Lánci azzal, hogy megcsavarja a kérdés gondolatmenetét. Azonban nem történt semmi mágikus reakció, a falak nem omlottak le, a Mélységi nem vonult vissza hangosan sziszegve a fájdalomtól. Nem ezt a választ kerestük. Kár, pedig egész jónak hangzott - a zsoldosnak legalább voltak ötletei és nem sajnáltatta saját magát.
- Nem!...Nem az, tudja jól, hogy nem. Nem senki. Kel ki védelmemre Mina, miközben szemünk találkozik. Egy pillanatra elidőzök a szemei látványában - jobb esetben nem szakítanám el a tekintetem a látványától, most viszont nem voltam olyan hangulatban, hogy élvezzem a szituációt. Valahogy ez a hatalmas dög nem ad ilyenekre lehetőséget. Majd később. Máskor. Ha túléljük. Bár erre egyre kevesebb lehetőséget látok, ahogy a vízből formázott Mélységi visszamászik a patakba - egy pillanatra megörülök - hogy aztán egy többé-kevésbé humanoid formát vegyen fel (karokkal, lábakkal és talán egy fejjel is...?) - na ez már annyira nem nyugtat meg. A "lény" ingatagon indul meg felénk, a cseppköveket, sztalagmitokat és sztalaktitokat kerülgetve. We. Are. Fucking. Doomed.
- Egyik válasz se volt jó... Valamit nem vettem észre. Átforgattam minden információt, amit kaptunk, vagy amit magunktól kapartunk össze. Ez egy hatalmas terem volt, amely beillett volna akár egy templomnak is. De ez nem jelentett semmit - csak azt, hogy volt rá esély, hogy valai ilyennel futunk össze. A fekete patak csak még jobban ráerősített erre. Ez egy rossz gondolatmenet volt. Nem a nevünkre volt kíváncsi és nem is annak definíciójára, így ezt is elfelejthettük. A szolgálójának volt a teremtése ez a pajzs - de amíg nem tudjuk, hogy ki a szolgája, addig szívás van. Tehát....ismét csak semmi.
- Bocs skacok, de egyszerűen...most nem tudok semmit se kitalálni. De miért egy Mélységi vigyáz erre a járatra? Vagy csak egyszerűen fölé építették az egész várost? Miért érdekli őt, vagy a tanoncát a nevünk? A nevünk: mi? Neh, béna próbálkozás... Erre még én is rájöttem abban a pillanatban, hogy kiejtettem a számon. Itt lehet, hogy semmire se megyünk azzal, hogy ha a kérdést próbáljuk kifacsarni és csavarni úgy, mint ha tényleg egy szójáték lett volna. Idegesített a helyzet - a közeledő Mélységi még jobban. Nagyokat nyeltem. Nem így akartam meghalni. Az ideális helyzet az lett volna, hogy ágybna halok meg, ahol nők használják ki nagy hévvel a hanyatló erőm utolsó maradékait. Boldogan, mosolyogva múltam volna ki. Most kevésbé lettem volna boldog.
- Ha annyit mondok, hogy Gustav király a nevem, átenged? Lance elkeseredett kérdésére nem érkezett semmi válasz. Hát, akkor nem is Gusztika állította a pajzsot, vagy ha igen, akkor nem a neve volt a kulcs.
- A kérdés csak egy nevet kérdezett. Mi pedig többen vagyunk. Er...Ereg...Mélységi úr, hányan mehetnek át egyszerre ezen a falon? A kérdésekre ismét nem érkezett semmi válasz, csak idegesítő röhögés, miközben a dög közeledett hozzánk. A jó büdös életbe! Skacok, találjátok ki a választ, még hozzá gyorsan, mert hogy én nem jövök rá, az is biztos! Theo, Ada! GYERTEK MÁR IDE! Vagy inkább: Armin és Lory, ruccanjatok ki ide egy kicsit Anwnn-i nyaralásotokból, vágjátok le ezt a mocskot, igyunk meg pár hektó bort a régi szép idők emlékére. Azonban egyikük se bukkant fel.
- Gondolom, a válasz nem olyan egyszerű, mint Átutazó vagy efféle. A kultista merre van, aki a falat létrehozta? Még mindig semmi válasz, csak a dög közeledett. Nem tudtam érdemiben hozzá tenni semmit sem a dolgokhoz, így csak a többiek elé léptem, remegő kezeimre támasztva a fegyvereimet. Nem hittem volna, hogy akár egy pillanatra is feltarthatok egy ilyen hatalmas lényt, még Dumah támogatásával sem, de legalább valamit tennék. Hatalmasra táguló szemekkel néztem a felénk közeledő lényt. Annyi mindent megbántam ebben a pillanatban, hogy ha listát kéne írnom róla, a világ összes pergamenje nem lenne rá elég. Hát, akkor, így ér véget minden. Én egy Mélységivel állok szembe....hát, ennél nagyobb hülyeséget már nehéz lenne elkövetni.
- Gustav király a nevem!- Átutazók vagyunk! Déliek! Hazafiak! Elszánt harcosok, akik nem adják fel. Át szeretnénk jutni, lennél olyan szíves, fal, kérlek és átengednél minket? Hallom a többiek kétségbeesett próbálkozásait. Semmi. Francba! Közben újdonsült barátom már oda is ér és ocsmány karjaival felém nyúlkál. Soha se voltam nagy híve annak, hogy ilyen dögök nyúlkáljanak felém. Meg nem is akartam harcolni. A franc akarta még jobban felhergelni ezt a dögöt! Inkább csak beléptem egy cseppkő takarásába, mert azt valamiért bőszen kerülgette, reméltem, hogy valamiért fél tőlünk és akkor kezdődhet a rövid életű fogócska. Hallom a többiek hangját, de egy szót se veszek ki a beszédükből. Túlságosan leköt az, hogy a vízből készült karok a torkomra fonódnak. Mint ha egy szűk sugárra korlátozódott vízesés alá dugtam volna a nyakamat. Hát, itt már nem volt mit szórakozni...harc lesz. Yupp. Csodás. Éreztem, ahogy a karok a légcsövemet szorítják össze. Gondolkodás nélkül csaptam Clandestine-nal a karok felé. Reméltem, hogy a felszentelt fegyver sebzi őt. Már mint, kéne...ugye? Kérlek, mondd azt, hogy igen! Ha ennek vége, elmegyek egy déli templomba és adományt adok nekik. Megérdemlik....a szentségit!
- HURRY! Krákogok összeszoruló torokkal. A fegyver átvágja a Mélységi csápját, így egy pillanatra fellélegezhetek. Elég időt nyerve ahhoz, hogy rémültem lássam, ahogy a következő csáp tart felém. Veszettül és vakul kezdek el csapkodni a fegyveremmel, próbálva ezt a förmedvényt távol tartani magamtól. NEM AKAROM ÍGY VÉGEZN!I Észlelem, hogy Damien megjelenik mellette, a cuki holdezüst tőreivel támadni. Azonban azok nem érnek semmit. Nincsenek felszentelve. Meg kell kérnünk majd valamelyik lelkészt, ha innen kijutunk, hogy szentelje fel a fegyvereit. A holdezüst megtartja a felszentelést! Egy pozitívum a mai napban: a fegyver távol tartja a csápokat tőlem. Nem tudom, hogy a többek hogy haladnak, de időt kell nyernünk.
- Használd a fáklyát... Nyőgöm Damien-nek. A Dornburg-toronyban is ki akartam már próbálni, hogy a sima tűz árt-e ezeknek a dögöknek. Akkor nem jutottam el odáig. Most itt a remek alkalom, hogy kipróbáljuk. Mögöttem lépések zaja. Mina kiáltása. Damien a fáklyával...aztán....
~ Nem is tudtam, Crispin Shadowbane, hogy tudsz repülni. A landoláson még finomítani kéne...~ Eszmélek fel Dumah megjegyzésére. Csak idegesen fújtatok. A Mélységi dög megragadta a csuklómat, aztán csak úgy elhajított engem a fenébe. A becsapódás tényleg rázósra sikeredett, a fáklya fénye kihunyt, a fegyvereimről fogalmam sincs, hogy hol vannak, és azt se tudom, hogy a többiekkel mi a bánatos franc van. Épp ez az, ami csak még jobban idegesített. Éreztem, hogy szinte lángra tudnék lobbanni - azonban kell valami, ami vezeti a felesleges energiáimat. Egy fókuszpont, különben csak tényleg belül éget el. Vakon tapogatóztam, remélve, hogy megtalálom Clandestine-t, a fókusztárgyamat. Nélküle tényleg semmit sem érek. Félelmetes, hogy mennyire függök egy egyszerű fegyvertől. De ez az igazság. A fegyvereim nélkül: senki se vagyok. Hallottam a többiek kiáltásait halványan, mint ha víz alá lenne nyomva a fejem - de szerencsére nem így volt. Csak a fülem csengett, ahogy a fejemet bevertem és még mindig diszorientált voltam. Ebből csúnya fejfájás lesz, azt már előre érzem.
A fejfájás forrása pedig valami fény formájában érkezik, amely teljes mértékben elvakít engem. Ösztönösen kaptam a szemeim elé a kezemet, próbálva eltakarni azokat, védve őket. Olyan volt, mint ha közvetlen közelről néztem volna bele a Napba azok után, hogy éveket egy vaksötét bányában töltöttem. A gyomrom is kavargott ettől. Utáltam a hátrányaimat. Utáltam, hogy ennyire korlátozott vagyok. Utáltam ezt az egész helyzetet úgy, ahogy van! És még jobban utáltam, hogy tudtam: a Mélységi valahol itt van, a közelemben és mindjárt átszúr engem, és megöl mindannyiunkat.
- Dobjátok ide a holdezüst fegyveremet! Kiáltottam kétségbeesetten.
- Dobja a franc, megőrültél? Hallom végre Láncika hangját. Aki nem nagyon akart dobálózni. Aztán megértettem a logikáját. Ha felém dobja a fegyvert, akkor se látnám azt, a vakító fénytől, és előbb nyársalna fel engem, semmint hogy hasznomra legyen. Na jó, ezt meg kell adni neki. Nem láttam és hallottam semmit - vagy is, csak egy dolgot. Egy undorító dolgot, aminél még mindig nem tudom, hogy miről beszélt, bár ahogy sejtettem, Mina próbálkozott valami mágiával.
~ Kihehhee. Kevés vagy még ide, vámpírlány. Te csak mágiát használsz, ez nem az a szint, amihez szokva vagy.~ Nem volt más lehetőségem. Kétségbeesett voltam. Megidéztem hát egy sötétség gömböt magam és a fényforrás közé, remélve, hogy azon nem hatol át a fény, és megszűri azt, így látnék is valamit. Elfordítottam fejem a fényforrástól, hogy ne vakítson meg még jobban.
- Hagyjátok a fenébe és gyertek inkább! Hallom Láncika hangját. Tehát átjutottak a falon? Ezt mondhatták volna előbb! Bár az se számított volna, tekintve, hogy...hát, a fényt megszűrte a gömbön és most látom, hogy a Mélységi már ott van, közvetlen előttem...elzárva engem a többiektől és a meneküléstől. Legalább ők megmenekülhetnek innen.
- Hát, ha hagy minket! ... Mindegy, Crispin, jöjjön! Aranyszívem, ezt könnyebb mondani, mint megvalósítani! Felpattantam a földről, próbálva a belem tartalmát bent is tartani és nem a nadrágomba üríteni. Megláttam tőlem jobbra a fegyveremet. Az egyetlen lehetőségemet arra, hogy innen kijussak élve. Rohanok feléje, imádkozva Hold Anyához, Apához és a Természethez is, hogy kegyelmezzenek meg rajtam. Ha ennek a vége, nem csak egy déli templomba megyek el, de felépítek egy szentélyt a Hold Istenségeknek és nagyon buzgó hívő leszek! A fegyvereimet felkaptam menet közben és teljes sebességgel rohantam a terem nyílása felé. Nem mertem hátra nézni. Nem mertem, mert biztos, hogy egy ideges Mélységit láttam volna, aminek a csápjai felém nyújtóznak és teljesen ledermedtem volna. Az utolsó lépéseket már majdnem hogy ugrottan és amint egy forduló eltakart minket a látványtól, a falnak dőltem, kezeimet a mellkasomra szorítva, hangosan fújtatva a kimerültségtől. Rettenetesen meg voltam rémülva, és ezt nem is takargattam.
- Ez....közel volt. Meghalhattunk volna... Nyőgök fel, ahogy próbálok megszabadulni attól a savas íztől a számban, amely szétterült benne. Az izzadtságom szinte csípett, ahogy az egész testemet beborította, a szívem hevesebben dörömbölt, mint ha az egész napot átfutkostam volna, a végtagjaim erőtlenek voltak és gyengék. Rámtört a hányinger, de ezt legalább vissza tudtam tartani. Dracon is megjelent, aki eddig sejtésem szerint félősen húzta össze magát valahol és most a közelemben akart lenni.
- Ez nagyon nem úgy sült el, ahogy terveztem...- Gyújtsd meg a fáklyát, kérlek. Hallom Lánci elcsigázott szavait. Mindannyiunkat megviselt ez a találkozás. Azon se csodálkoztam volna, hogy innen visszafordulunk. A kezdeti lendület kifulladt. Legalábbis nálam. Fatalita gondolatok kavarogtak a fejemben. Aztán már azon kapom magamat, hogy valaki hevesen átölel. Mina volt az. A haját majdnem hogy sikerült lenyelnem. Annyira meglepődtem ettől a reakciótól, hogy szóhoz se jutottam, de nem tagadhattam, hogy élveztem egy kicsit a helyzetet. Az ölelésnek hamar vége szakadt - ezt egy kicsit sajnáltam is.
- Ne merészeljen többször ilyen halálközeli állapotba kerülni, kérem.- Ja, persze, a fáklya... Motyogja Mina, mikor kieresztett az öleléséből, és a Damien által megmenekített fákylt próbálja meggyújtani.
- Öhmm....oké. Nyőgöm ki végül, ahogy vissza nyertem a beszéd képességét. A fáklya pár próbálkozás után ismét lángra kap, így legalább látunk is valamit. Nem volt semmi erőm tovább menni, de tovább kellett. Ha másért nem, hát az eléggé ösztönző erő volt, hogy egy Mélységi itt van tőlünk alig pár méternyire és nem hinném, hogy a fal megakadályozza őt abban, hogy utánunk jöjjön és kicsináljon minket. Felmértem az előttünk lévő terepet. Egy ajtó tűnt fel a rövidke folyosó végén. Elértünk oda, ahova eredetileg terveztük. Nem úgy, ahogy akartuk...de megérkeztünk.
- Nézzük, mit rejt az az ajtó... Sóhajtok fel kelletlenül, és megindulok az irányába. Hamar oda is érek és a kulcslyukon próbálok átnézni.Túl sok mindent nem látok. Valami fényforrás van az ajtó túloldalán és egy lépcső, aminek csak az alsó két fokát láthatjuk. Ez nem volt túlságosan sok információ, de máshova nem mehettünk innen, csak az ajtó maradt a számunkra.
- Oké, úgy néz ki, hogy tiszta a terep. Rámarkoltam hát a kilincsre és próbáltam kinyitni azt. Nem jártam semmiféle sikerrel. Rohadjon meg! Lánci közben már nézelődött körbe, hátha talál valamit, amivel ki tudná nyitni. Mina egy hajtűt vesz elő, azonban nem hinném, hogy azzal most bármire is mennénk. Amúgy is...én nem tudok zárat törni, a lányból se nézném ki, Damien-ből már annál inkább, azonban Ő se próbálkozik ezzel, tehát neki sincs semmi tudása az ilyenekről. Felsóhajtok, aztán Clandestine-t a zár és az ajtó keret közé feszítem, aktiválom a karperecemet egy kis plusz erőért és próbáltam szétfeszíteni az ajtót. Végül kis idő után a szerkezet engedett és az ajtó egy halk kattanással kinyílik. Belépve az ajtón megállok a lépcső aljánál és hallgatózok, de egyelőre nem hallok semmit.
- Oké, tervek, hogy hogyan találjuk meg a tisztet?- Nézelődni kell, máshogy nagyon nem fog menni. Az se hátrány, ha nem vesznek észre, nem fogunk tudni ott elmenekülni, ahonnan jöttünk.- Ha már ott tartunk....nos, a főbejáratot valószínűleg kívülről őrzik. Ha megvan, amiért jöttünk és menekülni kell, esetleg tudok sötétet idézni. Csak előtte jól nézzék meg, merre kell futni és ne tévedjenek el. Elég ha az északiak nem látnak minket.- Ha szerencsénk van, és olyan helyen van a tiszt, ahol más nemigen figyel...Mina le tudja bénítani, az alatt a kis idő alatt kell gyorsan cselekednünk. Oké, hát akkor...irány felfelé. Ahogy a lépcső felé fordulok, alaposabban felmérve azt, meglepődve hátrálok egy lépést...ugyanis valaki már üldögél a legfelső fokon. Egy fiatal pasas, kezében egy északi hosszú csövő fegyverrel, mellette láncok és pár kisebb lőfegyver. UUuu baszkiii...