Éééés röhög.
Nos igen, valamiért nem lepett meg. Egyáltalán nem, pedig talán tőle kissé mást vártam, elvégre holdpap, de hát lehetett volna bárki, úgy tűnt, engem csak kinevetni vagy kioktatni tudnak, nem is beszélve az átverésről - ugye, Rheo? -, cserben hagyásról - ugye, Kieran? -, és ha már ezt így szépen felsoroltuk, Gerardot újféle szempontból is hozzáadhattam ehhez a listarészlethez, mégpedig azért, mert mindezek ellenére magával egyenlőként kezelt, ami túl szép volt, hogy igaz legyen, következésképpen még hitegetett is. Vagy magát. Mindegy.
Nagyobb gondom is volt ennél, kezdve Gerard furcsa, rejtélyes logikájával. Miért kérdezte meg, hová megyek, ha velem sem akart jönni? Nos ebből az okból örültem, hogy a válasza nem, az viszont némi nyugtalansággal töltött el, hogy amit hozzáfűzött, most már múltból visszaköszönő intelemmé nőtte ki magát. Jól emlékszem, azon az estén, amikor először találkoztunk, Crispin is ugyanezt mondta, és milyen érdekes, ő is furcsán viselkedett...
Csak tudnám, miért akart mindkettő jót nekem.
Na meg ez a történet az éjszakáról. Persze nyilván valami holdpap tanmese volt, én akkor is teljes bizonyossággal hittem abban, hogy az éjszakát is a Természet alkotta, mint minden mást. Végiggondoltam már: ha az emberek Istene egyenlő volt a Természettel, akkor a kétlábúakat is ő teremtette. Kivéve persze a tündéket, ha ezt még elhihettem Rheonak. De ha ott is éltek növények és állatok, az felvetette a kérdést: a két istenség ugyanaz kellene, legyen, hát miért nincs így?
Beleszívtam hát a nekem nyújtott pipába. Túlságosan nyomasztó kérdések voltak ezek egy ilyen naphoz, ráadásul most még azon is törhettem a fejem. Vagyis nem kellett törni, hiszen meg is kérdezhettem.
- Ezzel arra utalsz, hogy nem leszek biztonságban, vagy...? - ... arra, hogy keressek másokat, akik segítenek nekem terjeszteni az igazságot, mondtam volna, de valamiért nem akaródzott a szavaknak a nyelvemre mászni.
Megráztam a fejem, újból szívtam egyet a pipából, aztán elgondolkodtam. Gerard nem beszélt hülyeséget. Olyanokat kellett találnom, akikre hatnak a szavaim, ez pedig megvilágította egy hatalmas hibámat: nem csak azt kellett volna keresnem, amit el akartam érni, hanem azt, amit ténylegesen elértem, mert elértem. Elértem Johnnynál, a kultistánál, hogy visszavonja, amit a facsemetémre mondott, pedig esze ágában sem volt mást csinálni, mint megnyerni engem a mesterének, Armarosnak. Elértem Corlievánál, hogy ne egye meg ok nélkül a bogarakat és kicsit jobban tisztelje, amiből a kísérleteihez szükséges alapanyagok készülnek, holott csak az érdekelte, mi hogyan működik, mi édes és melyik faj hullája hogy néz ki fél, egy, két és öt hónap után. És azt is elértem saját magamnál, hogy ne csak én várjak el egyet s mást, hanem adjak is, segítsek, viszonozzak. Felemeltem a földről Lángvirágot, amikor maga alatt volt, Wilhelminához igazítottam a szokásaimat és bocsánatot kértem, ahányszor elszabadultak az indulataim és megpróbáltam bántani a legdrágább barátját, Damient. Azt hiszem, Gerard valahol azt akarta, hogy ezt megértsem, jobban mondva a Természet, Gerardon kívül. Vagy a Hold, ebben a világban már ki tudja.
- ... Azt hiszem, értem. - mondtam, miközben fejet hajtottam a fiú előtt, komolyan, és ami még fontosabb, őszintén és tisztelettel - Bölcs vagy, Gerard D. Lawrenz. - tettem hozzá, miközben visszanyújtottam neki a pipáját - Nem itt kellene lenned, hanem egy templomban, lelki pásztorként.