-
Rendszerek? – Gondolkodik a megoldáson a self fiú, de nagyon úgy tűnik, nem igen akar összeállni a fejében a kép.
- A kristályokra gondol a földben? – Kérdezi ezt már sokkalta jobban felém címezve. De mire válaszolhatnék, Krynhilde hozzá is vágja szerencsétlen gyerekhez a saját válaszát.
- Szerintem az ajtókra. - húzza ki magát lány, és elnéz a három irányba.
- Csak az világít, amerről jöttünk, nyilván egyedül a kapu működik. A másik három mögött valami nem funkcionál úgy, ahogy kellene. -Funkciók hiánya, és hibás működés. De ez pont az ellen van, amit olvastam a falakon. Felállok én is, és fél szemmel a gólemre nézek, majd a teljes figyelmem a többi csapattagra fordítom. -
Emlékezzetek vissza mi volt a falakra írva. "A hálózat feladata végleges. A hibák megbocsáthatatlanok." - Ekkor egy lépést hátrálok a gólemtől, majd kérdésemet intézem hozzá, hátha még mindíg az a valami vagy valaki használja kommunikációra.
- Mi célt szolgál ez a hely? - Maradok inkább jelenidőben, mintsem múltban, hátha még sértésként venné, hogy egy elmúlt és már működésképtelen dologgal hasonlítanám.
- És mikor és hogy keletkeztek a hibák, esetleg történt valami, ami kiváltotta őket? - Kérdem kíváncsian Chutot, aki remélhetőleg most éppen más irányítás alatt áll.
- Óóóh, a hibák nagyon régiek. - mondja az a furcsán megigéző hang, ami az ajtóból is szólt a gólemen keresztül.
- Vandálok okozták. Gyávák és ostobák. Pont azért, hogy a hely ne működhessen. Mert szerintük a célja... – Ekkor megakad egy pillanatra a gólem szava, miközben a válla és a feje között, egy apró élénkkék villám cikázik keresztül.
- ... rémisztő. Gonosz. Pedig a cél nem gonosz, nem rossz és nem jó. Mert az elme olyat nem ismer. Ahogy a Hálózat sem. -A mondandón elgondolkodik mindenki, így pár másodperces csönd uralkodik el közöttünk, de ezt a csöndet Helga meg is töri elég gyorsan.
- Nem hangzik valami bíztatónak. – Érkezik a csöndbe belemaró válasz, de valamelyest igaza van. Mindennek célja volt rége, és ha egy cél elavulttá vált, vagy netalántán haszontalanná esetleg károssá, azt megszüntették, abbahagyták, félbeszakították, esetlegesen ha a célt véghezvivő eszköz vagy eszme túlságosan erőssé vált, szabotálták.
Szóval a végén kijöhetünk nagyon jól, nagyon rosszul, de akár semlegesen is. Veszélyes egy tett olyan dolgot újraindítani, amit őseink idejében direkt állítottak le.
- Jelen pillanatban megjavítjuk amit tudunk, mást nem tehetünk. - Mondom Helgának, aztán visszanézek a gólemhez.
- És téged hogy szólíthatlak? A gólem nevét már tudom hogy Chut, de megtudhatnám a tiedet? - Érdeklődök valami információ után. De addig intek a kezemmel a többieknek, hogy jöjjenek, és induljunk meg közben az első meghibásodás irányába.
- Hogyan? Hmmm... Az én nevem Decarabia. De nem szólíthattok sehogy. - feleli, aztán még egy villámkisülés után elhallgat. Ekkor a gólem egy az egyben visszaáll a rozoga állapotába, amilyenben tartózkodott. Ezek után már csak a parancsokat teljesítő kissé leharcolt báb maradt itt velünk, aki mint valami kiskutya szegődött a nyomunkba.
- Nem lenne tanácsosabb különválnunk? – Kérdi az emberfiú, de ebben a helyzetben én azt nagyon nem ajánlanám. De még mielőtt válaszolnék neki, vannak más mondanivalóim is.
- Hát oké. - Válaszolom, de mire újra kérdeznék, elhalványul Decarabia, és újra chut bugyuta tekintete fogad. - Hát akkor arra már nem kapok választ, hogy élve el is mehetünk e innen, ha megjavítottunk mindent.
- Kicsit aggaszt, hogy a szándékokkal nem vagyok tisztában. De öten vagyunk, csak kihozunk valami jót a legrosszabb helyzetből is. -Ekkor érkezik a fiatal fiú felvetése a különválásról.
- Ha szeretnél, akkor különválhatsz, de akármi hiba történjék, akármi bajba kerülsz, ki fog rajtad segíteni? - Majd hátra fordulok hozzá.
- Én jobban preferálnám, ha együtt maradnánk. A terep ismeretlen, és ki tudja, több szem többet lát, több kéz többet dolgozik. Lehet, hogy sokkalta gyorsabban meglennénk a dolgokkal. - Eközben haladok tovább, és figyelem a környezetem. Érdekel, nem e kap el a tekintetem egy érdekesebb freskót, vagy írást.
Fél szemmel azért látom, hogy a fiú húzza a száját, de aztán csak vállat von, és elindultok hát balra.
Én vezetem a sort, majd utánam Chut, mögöttem pedig az édes négyes. Oda is érünk egy kísértetiesen hasonló ajtóhoz, egy olyanhoz, mint amin bejöttünk a földalatti építményrendszerbe. Szabályos vonalak tarkítják, melyek egyenes haladási irányukból cikázásba váltva, újonnan egy kulcs helyét jelölik meg a kőkapún. A látvány a maga valójában nagyon szép volt, és sokáig elnéztem volna a hipnotikus fényjátékot, de most fontosabb volt kideríteni azt, hogy mégis mi az ami itt lent van, és mit és hogyan kéne megjavítanunk.
A lomha gólem behelyezi a már idő tépázta öklét a fényjátékkal megvilágított lyukba, majd ekkor a vonalak felizzanak, és a kapu pedig kinyílik. A beltér ami feltárult előttünk, nem sok jóval kecsegtetett. Nem láttunk semmit, mivel mintha egy koromsötét fallal álltunk volna szemben. A rejtélyes termen kívüli fény, ami eddig bevilágította az elágazást, meg a fő csarnoknak nevezhető helyet, sem képes behatolni ezen terem küszöbén túlra. Érdeklődve nézem a furcsaságot, mikor is Helga hangja töri meg a csendet.
- Nos ami nem működik, az látszólag a világítás. Már ha volt világítás. Van valakinél fáklya? - fordul hátra Helga a fény felé.
Furcsállom ezt a fényváltozást, ahogy a sötétség és a fény elválik egymástól. Helga véleménye kissé kizökkent, de nem tudok neki mit mondani, így valami rövid dologgal le is tudom a társalgást. Legalább nem síri csöndben haladunk végig a romokban.
- Hát eléggé különös egy világítás. – Állok meg az éjszaka fonalaiból szőtt fal elött, majd egy fénygömböt idézek, és elegánsan behajítom a sötétségbe.
- Na most talán megtudunk valamit, hogy biztonságos e. – Mondom a csipet csapatnak, és figyelem, hogy mégis mit fog feltári számunkra a mesterséges fény.
Ahogy a fénygömb pattan egyet kettőt, majd tovább gurul, és bevilágítja a termet úgy kiderül, hogy nem is egy kis teremről van szó. A terem olyan terebélyes, és magas, hogy egy nagyobb templomhajó elférne benne. A padló rejtélyes anyagáról a gömb fénye fémesen csillogva verődik vissza, ahogy a javarészt fehéres színében, néhány sötét csík kapott helyet. A gömb nem képes bevilágítani a termet, így a falak javarészt a sötét homályba rejtőznek, amiből csak néha néha kandikál ki egy bátortalan csillanás.
- Azta, ilyet még nem láttam. - pislog lelkesen krynhilde.
- Ez valami új fejlesztés? – érdeklődik a lány, mire én a termet csodálom, és kissé elbambulok és merengek a gondolataimban.
A csapdák miatti félelem még mindig bennem van, ki tudja mivel álltak elő az ősi építészet mesterei. Így hát csak óvatosan előre lépek, figyelve hogy a talpam hol éri a padlót, nehogy valamit aktiváljak. Lassan biztosabb is lettem a lépéseimben, így el is jutottam a fénygömbhöz. Felveszem a fénygömböt a kezembe hogy így hordozva fáklyapótlékként szolgáltassa számomra továbbiakban a fényt. Ekkor eszembe jut a lány kérdése, a romról.
- Hát ez inkább az ősi bölcsesség, mintsem valami új fejlesztés szerintem. - Mondom a lánynak, majd el is kezdem vizsgálni a termet. Óvatosan körbejárom, és lassan de biztosan a sötétségből előbújva meg is találom a csillogás forrását. Eközben idézek egy kérdést a gólemhez, de nemsokkal rá érkezik a lány válasza is.
- Chut, mégis mi romlott el erre? És téged megtudunk javítani? -- A fénygömre gondoltam. – forgatja a szemét a lány, de hát nem én miattam vagyunk itt, hanem a rom miatt. Az ilyen nemű kérdések ráérnek később is.
- Megengem... nem. - feleli a gólem. - Fennt itt... nem. Lent. – Érkezik újra a szakadozott válasz, melyről arra engedek következtetni, hogy egy lejjebb lévő szinten, Chut megjavítható. Az, hogy eddig semmi nem történt a padlónál, önbizalommal kelt el, hogy lehet hogy a padló biztonságos. Ám ez a fura tükörszerű valami aggaszt engem.
Ám nem akarok a flegmának tűnni, így a lánytól elnézést kérek, még ha nem is lenne esedékes.
- Bocsi félreértettelek akkor. - Mondom, majd csinálok még négy fénygömböt, és adok mindenkinek egyet. Amikor a kérdező lány kezébe adom, akkor ránézek és csak annyit mondok.
- Ezt a varázslatot arkán fénygömbnek hívják. tíz percig szolgáltat fényt, addig kikéne deríteni, hogy mitévők legyünk. - Majd még egyszer körbenézek a teremben, és szólok a csapatnak.
- Most lehet hogy szét válhatnánk, és nézzünk körbe, és próbáljuk megjavítani... - A lelkesség elfogy a mondatom végéből, mivel nemigen tudom még, hogy mit csináljak. Nézem azt a tükröződő valamit, meg feljebb. És a plafont is megpróbálom szemügyre venni.
Bár csak szeretném szemügyre venni, mert ahogy mindenki szétszéled, úgy a tükörben egy fura alakot látok meg ,valami pisztoly szerűt rám emelni.
https://images-wixmp-ed30a86b8c4ca887773594c2.wixmp.com/intermediary/f/7af88dfc-1056-4b79-9572-04ef3fdbba49/dawo4o0-314a8a2f-6594-49ec-973e-0b2db8831395.jpg/v1/fill/w_752,h_1063,q_70,strp/warframe___space_ying_yang_by_thedurrrrian_dawo4o0-pre.jpg" style="width: 752px;height: 1063px" alt=""/>
Ahogy a tükörben meglátom azt a fura dolgot, és ráeszmélek, úgy egy pillanatra ledöbbenek, mivel nagyon váratlanul ér.
- Mi a... - Egy egész tőmondat nem tudja elhagyni a számat, úgy már fordulok ki oldalra, idézve egy üvegpajzsot az alkarom mellé, melyet a mellkasomhoz szorítok, és reménykedek, hogy nem támadó szándékú. Bár egy szó, mint száz nem hinném hogy jószándéka jeléül fogta rám azt a valamit. Ha az egy lőfegyver, és támadni akarna, akkor ki kell térnem, cikáznak a gondolatok a fejemben, valamiért arra a megállapításra jutottam, hogy kilépek oldalra és remélem a legjobbakat. hogy elkerülöm akármi is érkezzen.
Ekkor egy jó fél méter széles fénycsóva tör ki a tükörből, mely elvakít, majd eltűnik, én pedig a meglepettségtől a földre esem. De úgy érzem, hogy nem talált el. Vagyis reménykedem benne, mert jelenleg nem érzek semmit, bár lehet csak a pillanatnyi döbbenet miatt. A gólem már nyúl is le értem hogy felsegítsen, és ahogy sikerül kissé remegő lábakkal de felállnom, úgy azt veszem észre, hogy Krynhilde, és a self fiú már itt állnak mellettem.
- Mi volt ez? - kérdezi a sötét tünde.
- Mit találtál? – Záporoznak a kérdések, de én örülnék a legjobban, ha tudnám, hogy mégis mit találtam.
Helga eközben inkább a fénysugár becsapódási helyét vizsgálja, és hangja remegéséből ítélve fél. Vagy legalábbis megrémítette, amit leszűrt a támadás erejéből.
- Akármi is... Meg akar ölni minket. – Érkeznek a csodás hírek, bár biztos nem csak üdvözletet akartak nekem küldeni azzal a fénysugárral.
- Nem tudom, egy nem emberi alakot láttam a tükörbe mögöttem, aki rám fogott valami pisztolyszerűséget. – Mondom, miközben a szívem hevesen ver.
- Chut mi volt ez? - Kérdezem tőle.
- Ez... - feleli Chutból Decarabia hangja.
- A probléma. Ami miatt elromlott a rendszer. Úgy hívja magát, hogy Leliel. Ha naprakész az adatbázisom, ti úgy mondanátok.... - a gólem itt elhallgat, szemén kékes villámok cikáznak át.
- ... ez egy Seraph. -- Seraph... - Jól nézünk ki, hogy ilyen erőkkel kell szembeszálnunk.
- Lehet a cikázó csíkoknak lenne közük ahhoz, hogy melyik tükörben jelenik meg? Vagy netalántán valahol valami beékelt mag lenne? Hogyan kéne ezt megoldanunk? A tükörszerű dolgok mi célt szolgálnak Chut? - Kérdezem a gólem nevén Decarabiát, mivel elvileg nem szólíthatom őt sehogy sem.
- Különös dolog vagy te, mágus. Tudod a nevem, mégis őt kérdezed. Habár... - újabb villámcikázás.
- ... én tiltottam meg, hogy szólíts valahogy. De immár itt vagyok, kérdezhetsz, míg el nem megyek. De erre sajnos nem tudom a választ. A tükrök már azután kerültek ide, hogy a rendszer elromlott. – Kapom a válaszokat, melyek segítenek is meg nem is. Szóval ezeket valahogy ide rakták, szóval vagy el lehet őket pusztítani, vagy pedig le lehet őket emelni.
A szokásos állvakarás közben arra jutottam, hogy a tükör levétele megérne egy próbát. Ám az elmélkedés közben pedig az egyik tükör gyanúsan csillan fel a hátérben.
Ekkor a Helgára néző tükör furán csillog, és én, már csak reflexből ordítom neki.
- Helga vigyázz! Ugorj! -A szerencsétlen lány nem tudja hírtelen, hogy mégis miért ordítok neki, de azért leesik neki és megszeppenve, de próbál engedelmeskedni a hírtelen jött parancsnak.Félig meddig sikerül is teljesítenie, mivel a fehér fénysugár vállon találja a lányt, amitől fájdalmak közepette sikít fel, és rogyna térdre, ha az ember fiú akinek már elfelejtettem a nevét, nem teremne ott és kapná el még a földre rogyás elött.
- Helga! Jól vagy? Mennyire sérültél meg?- Éget. Ég, Hanselt. Forróbb, mint egy Eldr rúna. - feleli a lány.
Valamit tennünk kell a tükrökkel, míg akár az életét nem veszti valamelyikünk. Odamegyek a legközelebbi tükörhöz, majd megvizsgálom, és megpróbálom levenni, megfordítani, majd a botommal betörni. Decarabia azt mondta, hogy a tükrök később kerültek ide, szóval nem lételeme a romoknak.
- Tartsatok ki, kitalálunk valamit, és megoldjuk a dolgot. De legfőképpen túléljük! Mindenki figyelje tükröket, és valaki lássa el Helga vállát! - Tudtomon kívül váltok át, és kezdek parancsolgatni mindenkinek. De nem érdekel, hogy követik e, a lényeg, hogy nőjön a morál, és lépésre serkentsük az embereket. A pánikban ledermedt embert kizökkenthetem valamilyen irányba, hogy cselekedetre bírjam.
- Helga, gyere ide! – Míg a self fiú sietve, a kezein valami ezüstös varázslattal próbálja meggyógyítani a lányt, addig a többiek érthetetlen okból kőrbe állják őt. Segítsenek egymásnak és figyeljenek ne pánikolva álldogáljanak, mert így csak meghalnak. De legalább én jutok valamire a tükör vizsgálata közben. A tükör mozdítható, be nem törhető, és az én erőm kevés a megmozdításához. De itt van Chut, aki persze sikeresen képes a nagyobb tömegek mozdítására.
A kissé rozoga és leharcolt állapotú gólemre nézek, majd a segítségét kérem
- Chut! Vedd le kérlek ezt a tükröt. - Szólok a gólemnek, és végre megnézhetem, hogy mégis mi lehet mögötte. Eközben figyelek, hogy nem e próbálkozik valahonnan máshonnan a lényünk. Nagyon idegesítő egy harcnak nézek így elébe.
Ekkor Chut odalép a tükörhöz és mintha csak egy száraz levél lenne, lekapja a helyéről, aztán megáll és vár. Mögé nézek, de ott nincsen, csak a már jól ismert fal. De ekkor egy újabb tükör ragyogása hatol keresztül a sötétségen, mely egyenesen a tanoncokra szegeződik. Már kezd nagyon idegesíteni, hogy teljesen véletlenszerű irányokból lövöldöznek ránk.
Ezt már nem! Kostolja meg a saját főztjét a gyilkosunk!
- Chut Siess! Állítsd a tükröt szembe azzal a tükörrel!- Mutatok a felizzó tükörre, ahonnan a fénnyaláb érkezését várom. Remélem sikerülni fog a nyaláb és a többiek közé állnia, és nem halnak bele ezek a szerencsétlenek.
A gólem csak úgy lohol előre, ahogy bírja, majd ahogy a sugár elé áll, a tükör ripityára törik annak erejétől.
Kissé meglepetten nézek magam elé, hogy most mégis mi fog történni. A tükör összetört, de nem tudom, hogy most mégis mitévő legyek. Ennyi lett volna? Félek, félek, hogy valami fölött elsiklottam. -
Mindenki rendben van? - Kérdem a többieket. És próbálok gondolkozni, hogy akkor most minden tükörrel elkéne játszanunk ezt egyenként?
- Igen. - feleli Hanselt.
- Helga még lábadozik, de rendbe jön. Nathan érti a dolgát. - Érkeznek a válaszok a sötét terem másik részéből.
Ám ekkor fekete homályból mint valami homályos halucináció, vagy táncoló délibáb, előtűnik egy alak. Nagyon hasonlatos a kinézete, mint a tükörben lévő, össze vissza lövöldöző valakinek, vagy lehet inkább a valaminek egy jobb megfogalmazás lenne.
- Nem tudjátok, mire készültök, emberek. - mondja egy lágy, nőies hangzású, bársonyos hang.
- Akkor tudasd velünk! - Szólok felé hangosan, mivel nem ínyem az előbb támadunk, utána kérdezünk módszer. És itt beszélni rejtjelekben, míg kimondhatná a konkrétumot is kissé zavarni kezdett. Megértem, hogy nem mai dolgokról van szó, de azért az ember beleun abba amit sokadjára is meg kell csinálnia, ugyanazért az eredményért.
- Ezt a helyet nem véletlenül zárta le az utolsó itt élt törzs. A Hálózat nem szabadulhat el. - feleli az alak, aki ezek szerint Leliel, a Seraph. De legalább már többet tudok, mit eddig. Szóval itt élt egy törzs, ha nagyon pontosak akarunk lenni az utolsó törzs. Szóval voltak előzők, követők, és utolsók. Mindegyik hagyhatott itt magából egy kis kultúra, esetleges tudás darabot. De vajon kik és mik voltak azok a törzsek? Milyen fajokból álltak? De most van egy fontosabb kérdésem is, ami a jelen helyzetünket megkönnyíthetné, hogy mégis mire számíthatok még idelent.
- De mi volt az ok? Mi célt szolgál a hálózat? - Kérdem az alakot, miközben egyre több kérdés szabadul fel bennem.
- Mégis ki vagy te? Ki alkotott téged? - Nem tudom, hogy mit kérdezzek, annyi mindent szeretnék megtudni mégis úgy érzem, egyre kevesebb időm van rá.
- Leliel vagyok, az arkangyal, aki széket ül az éjszaka fölött. És mégsem. Az uram alkotott, aki lepecsételte a helyet, mikor elvonultak innen. A Hálózat célja rossz, terve kegyetlen. - feleli a Seraph
- Mégis mi a terv, mit akar elérni? Mi a beteljesülése? - Érdekel, érdekel hogy mégis mibe fogtunk bele. Érdekel, hogy mi történne, ha ez az egész újra működne.
A kissé rozoga felemeli mellettem a kezét, melynek a hangja nagyon emlékeztetett a kősziklák morzsolódásának hangjára. Ekkor egy villám cikázik át a termen megvilágítva azt. Még hat tükör van a falakon cikcakkosan, és egy nagy kristály csillár függ a plafonon. De ahogy visszatér a sötétség, úgy Leliel újra eltűnik.
- Chut akkor mi most megoldottuk a problémát? Esetleg a többi tükörtől is megkéne szabadulni? - Kérdezem a gólemet a parádés villámok után, és csak azért se Decarabiának szólítom.
- A problémát? - feleli a rejtélyes szószóló.
- Dehogy. Csak idegesít a szövegelése. Még van bőven problémátok. – Mégis miért idegesítené? Vagy sérti őt, vagy pedig nem akarja hogy tudjunk mindenről ami itt történt, és történni fog ha megjavítunk mindent.
Ám nemigen elmélkedhetek, a hat tükörből egy tükör újra felcsillan és be is céloz. Nem értem miért kell ilyen tűzerővel írtani minket. Ha elmondaná valamelyikük, hogy mégis mi célt szolgál ez a nagy egész, lehet hogy átgondolnánk a dolgot és pártot foglalnánk. De így csak haladunk az árral, és a megoldandó feladatokkal, amit az akadémia bízott ránk.
- Óh basszus... - Vetődök ki a lövés elől oldalra, reménykedve hogy nem sütnek ropogósra engem is mint szerencsétlen lány vállát.
És igen, ahogy szállok a levegőben, úgy el is hasít mellettem a csodálatos fénysugár, ami a falnak csapódva szomorúan konstatálja, hogy a kő, bizony nem éghető anyag. De nem is akarok sokáig fetrengeni, mint valami partra vetett hal.
- Nem tudod megint megcsinálni azt, amit... tudod? Megkérni a gólemet? - Kérdezi Krynhilde, de előtte még van egy saját ötletem is.
- De lehet az lesz, de lehet a gólemnek is van elég ereje betörni, ezért ezt most megnézzük. - Kelek fel a földről közben leporolva magamat.
- Chut gyere velem. - Majd a legközelebbi tükörnél megállok.
- Chut próbáld összetörni. -A gólem a maga hatalmas erejével lecsap a tükörre, de mintha csak egy kőfalba csapna, a tükör mint valami kőfal állja csapást, és a méretes kőököl még egy karcolást se képes a tükörben tenni. Ám a csapás után megjelenik benne Leliel és felém tartja a fegyverét majd újra tüzet próbál rám nyitni. Ezúttal sokkalta gyorsabban tőr ki a sugár, mely elől teljesen kitérni nem is vagyok képes. A forró fénynyaláb egy nagyot kóstol az oldalamból, és megpörköli a ruhámat, de szerencsére a létfontosságú dolgokat elkerülve, leginkább csak fáj, mintsem veszélyes lenne.
- A jó édes. - Ordítok fel a fájdalomtól, majd Chutnak kiadom a parancsot.
- Chut vedd le a tükröt a falról, és ha lőne egy sugár akármelyik tükörből, állj szembe vele, és a tükörrel fogd fel a lövést. Ezt ismételd addig, ameddig minden tükör össze nem törik! - Majd nyúlok az oldalamhoz. Fáj, elakarom mulasztani, mert megzavar a koncentrációban. Így mivel nem vészes a seb, egy gyöngyöt elhasználok, és begyógyítom az égett sebemet.
A gyöngy teszi a hatását, és a sebem a varázslat hatására elkezd gyógyulni, az égett seb pedig újra élettel teli lesz. Meggyógyulni meggyógyulok, de a Seraph nem reagál, csak vár. Majd egyszer csak újra megjelenik a maga délibáb alakjában, és megszólal.
- Ostobának hiszel, ember. Ez lesz a veszted. -