Tűzről álmodtam. Táncolt és hullámzott, belemart a sötétbe és úgy vonaglott, mint egy megláncolt fenevad. Én is táncoltam, együtt remegtem és dobáltam magam a lángokkal, egyre hevesebb és hevesebb mozdulatokkal.
Mintha tudtam volna, hogy itt a vég.
Mintha a halálba akartam volna táncolni magam, mielőtt elér.
Az ajkaim tünde nyelvű szavakat formáltak és daloltak egy idegen hangon, de határozottan én tettem. Nem értettem a szöveget, de értettem az érzést, amit sugalltak.
Born under red skies, dungeons and darkness, six bards, one of a kind. Oh hey, we dance on the witches’ night.
Beltayne, ez a szó morajlott a tűzben. Édes, keserű, füstös Beltayne, az egyetlen éjszaka, amikor őrültek és vadak ünnepelték azt, ami jobb volt az életnél – akkor is, ha az a halál volt.
Értettem az érzést, amit a dal sugallt. Táncoltam, vonaglottam és elvesztem a tűz fényében, úgy követve, mintha már egyek lettünk volna. És nemsokára azok is leszünk.
Ugranom kell. Csak az ment meg ettől az iszonyattól, amit az emberek most rászabadítottak a világra.Zihálva ültem fel, kis híján lefordulva a kanapéról, amely most az ágyamként szolgált. A fejem zúgott, mintha egy láthatatlan hegedű húrjai fogtak volna körbe és valaki folyton pengette volna, még a fogaimban is éreztem a hatást. Mintha az álmomban hallott ének még mindig ott búgott volna a levegőben, nekifeszülve a homlokomnak és rángatva egy ismeretlen hely felé.
A
tűzhöz.Az arcomat hűvös szellő csapta meg, ami kijózanított eléggé, hogy egy mély sóhajjal megpróbálja elengedni a rémképet. Oldalra fordítottam a tekintetem, keresve a szél forrását, de csak egy vékony, szinte csak árnyékként remegő jelenést láttam a lakosztály erkélyének korlátján táncolva.
- Laetitia… kisasszony?A vámpírnő alakja megbillent, a tarkómba pedig jeges félelem markolt. A tekintetem iszonyú görcs feszítette szét, de a lábam magától lökött előre, szinte taszítva az erkély felé. Nem értettem, mi történik de nem is gondolkoztam. Az egyetlen gondolatom az volt, hogy megragadom Laetitia karját, mielőtt a mélybe zuhanna, a Neulander torony nyaktörő mélységébe.
De elkéstem.
- Laetitia kisasszony!Az utolsó két lépésnél szinte ugrottam, mint aki folyómederbe készül merülni és az erkély korlátja keményen csapódott neki a szegycsontomnak – mégis, ezek után is az ujjaim csak a hűvös éjszakai levegőt markolták.
- Kisasszony!Először fel sem ismertem a hang gazdáját, csak néztem a zuhanó testet, míg egy gyorsan suhanó másik árny el nem ragadta és fel nem rántotta a felhők közé. Onnan madárnak tűnt, hatalmasnak mint a legendék valravn hollószörnyei és a nyakában csontokból fűzött nyaklánc zörgött. Ahogy keresztülszelte az éjszakai eget a felhők megcsavarodtak körülötte, mintha folyamatos orkán követte volna.
- Tündék. - sziszegtem magatehetetlen dühömben és fájdalmasan összeszoruló öklömmel vertem a vaskorlátot. Kétség kívül druidamágia volt. Az hívott a tűzhöz, az zümmögött a fülemben, az vette el a kisasszony eszét és az hívta ide a szelet kavaró madarat.
Kezdtem egyre kevésbé kedvelni a tündéket.
Oldalra fordultam a mellém érkező, hasonlóan elcsigázott vámpírnő felé. Aura Regenstein láthatóan leküzdötte annyira a varázsdallamot, hogy ne akarjon Laetitia úrnő után ugrani, noha nem egészen értettem hogyan.
- A kisasszony jól érzi magát?A vámpír nem felelt azonnal, helyette inkább visszafordult az ajtó felé és két ujját a szájába véve füttyentett.
- Zephyr! Egy Neulander viszonylatban apró sólyom repült be a szobába és telepedett meg Aura kisasszony vállán, aki csak ettől nyugodott meg eléggé, hogy válaszolni tudjon.
- Mondhatjuk. Maga is hallja ezt a... kántálást? És mi a pokol az a dög?Lehunytam a szemem és erősen megráztam a fejem. Az
Ő hangjához képest erőtlen volt a dallam, bármilyen gyomorforgató édességgel csöpögött a fülembe.
- Hallom, de szerencsére rám nincs akkora hatással, mint Laetitia kisasszonyra. Az, ami elragadta egy tünde boszorkány lehetett madár alakban, ha jól sejtem az, vagy egy azok közül, akik a dallamot okozzák. - Néhány pillanatig tehetetlenül felejtettem rajta a szemem a vámpírnő tollászkodó madarán, míg végül a lehetőség fel nem tárta magát előttem.
- Tudná követni?Nem voltam tisztában vele meddig is terjedtek a Neulanderek legendás idomár képességei, de szerencsére Aura határozottan bólintott.
- Persze. De ha mi is halljuk... Nem lehet, hogy értünk is jött egy ilyen?Megráztam a fejem.
- Kétlem, hogy mindenkire számítottak volna. - Visszafordultam a szabad ég felé, a szemem erőltetve abba az irányba, amely felé a tünde druida ragadta el Laetitia kisasszonyt – és megtaláltam. Apró, pislogó folt volt csak, de egyszerűen tudtam, hogy az.
A tűz.
Az ugrás.- De van egy sejtésem hová vihették. Jöjjön! - fordultam sarkon és gondolkodás nélkül rohantam le a torony végtelennek ható lépcsőin. Még halványan hallottam, ahogy a nő utasította a madarát, aztán már kettőnk léptei hasítottak bele a Csillagtalan Éjszaka óta megrekedt csöndbe.
Élt. Ez nem remény volt, nem kérdés, inkább parancs. Életben kellett még lennie, nem halhatott meg mindenki a szemeim előtt úgy, hogy ne tudjak tenni ellene. Hiába zümmögte az átkozott dallam azt, hogy talán már Laetitia húsait falta a láng, hiába próbált a szívembe markolni és kitépni belőle a küzdés vágyát.
- Lóval vagy anélkül?Aura kisasszony hangja úgy szakított ki a kábultságból, mint ahogy az álomból ébredtem fel. Nem is tudatosult, de már lent voltunk a torony istállójában, a kábultan alvó lovak között. Úgy tűnt őket nem hatotta meg a mágia. Odaléptem ahhoz, amelyik leginkább ébernek tűnt és a kelleténél talán erősebben rángattam meg a kantárját, amire egy panaszos fújtatást kaptam válaszul. A lovak és én még mindig nem voltunk teljesen kibékülve, de most egy vágta erejéig el kellett viselnie.
- Lóval. Nem veszíthetünk időt, ki tudja, mi történik közben Laetitia úrnővel.Felkaptam egy nyerget az odakészített féltucat közül, átszíjaztam a ló hasa alatt és beleléptem a kengyelbe.
- De figyelmeztetem, nem vagyok túl jó lovas, így jobb, ha előre megy.Aura halvány mosollyal vezetett elő egy másik lovat és annak nyergéből válaszolt.
- Én sem, de nincs jobb választásunkA nő előrevágtatott, én pedig követtem, át a lakott részeken, át a kihalt mezőkön, hátasom nyakának szegezve a tekintetem, hogy ne figyeljek az utak szélén motoszkáló és szörcsögő hangokra. A csillagok ugyan ragyogtak, de éjszaka volt – most nem a barátságos arcát mutatta Veronia.
Fél óráig vágtattunk, mielőtt a lovak fáradtan ügetésbe váltottak egy erdő széléhez közeledve. Aura sólyma egy hang nélkül szállt le gazdája vállára, a fák között pedig egyre erősödött a vörös-sárga pislákolás. Közeledtünk.
- Innét jobb lenne gyalog azonban. Ki tudja, mi vár minket odabent.Bólintottam.
- Egyetértek. Igyekezzünk. Sietve ugrottunk le a lovak nyergéből, nekem még arra sem volt gondom, hogy a kantárját ráakasszam egy közeli ágra, de szerencsémre Aura kisasszony éberebb volt ilyen téren. Tövises és nyálkás bokrok között bújtunk át, a száraz kórók tovább szaggatták az ingem és a fölé vett dolmányom, de akkor ez volt a legkisebb gondom. Még az arcomba maró tüskéket sem éreztem, csak az ereimben zubogó haragot.
Csak azt nem tudtam egyelőre, kire is haragudtam és miért.
Nem sok tündével volt dolgom eddigi életemben, így ami az erdő közepét elfoglaló tisztáson várt ránk úgy ért, mint a jeges víz. Mart, égetett és jól esett egyszerre, ami miatt a gyomrom is felkavarodott. Bizarr, lehetetlen színű füstök takarták el a levegőt, amikből mintha csak fantomok lettek volna váltak ki minden rémálmot megihlető alakok. A határ ember és állat között elmosódott, mintha felolvadt volna a füstben, szemek, karmok, agyarka villantak, nyögések, tébolyult nevetés és vad üvöltés repesztett bele a tűzropogásba.
Előttem egy tünde nő hanyatlott át, teljesen mezítelenül, akibe egy emberférfi gabalyodott magáról megfeledkezve. A nő nyaka hátrahajlott, ahogy a férfi a nyakára tapasztotta a száját, miközben ujjai véres csíkokat karmoltak a bordájára, a tünde arcán azonban a kín helyett mámoros eufória látszott. Ahogy ezek ketten eltűntek a ködben a tűz árnyékában groteszkül vonagló alakok tűntek elő, mintha megannyi kígyó lett volna.
És megint ott volt az ismeretlen, de mégis ismerős ének.
Fire, round the flames we dance to our reels, pronouncing our rites. Legions, scream out words of heathenry and magic.
Az orrom elé tapasztottam a kezem, és szerencsére láttam, hogy Aura is hasonlóan tesz. Nem keveredhettünk bele ebbe az őrült karneválba, különben ugyanolyan boldogan dobtuk volna el az életünket, mint akik a tűzbe ugráltak.
- Próbáljon elkerülni minden füstöt és ha érezné, hogy erőt vesz a dallam csak szólítson a nevemen. Én beszélni kezdek, a kisasszony pedig figyeljen csak a hangomra és semmi másra. - kiabáltam túl a tisztás hangjait, amire a vámpírnő csak bólintott.
- Köszönöm. Hol kezdjük? Vagy inkább hogyan kezdjük?Lehetetlen kérdés volt. A tisztást belepte a füst, a testek egybeolvadtak, a különbségek elvesztek és mindenki a tökéletes, korlátok nélküli szabadságban vált felismerhetetlenné. Ahogy azt akarták is.
- Az egész mezőt átkutathatnánk, akkor sem találnánk meg. - Az agyam lázban égve próbált megoldást találni, miközben éreztem, hogy ujjaim belemarkolnak a ruhámba a vállam fölött.
- Kezdjük a tüzekkel, azok jelentik a legnagyobb veszélyt. Ha ott nem találjuk meg a kisasszonyt, akkor tovább folytatjuk, életveszélyről életveszélyre.- Vezessen, én pedig ha kell, vágok.Alig egy pillanatra merült fel előttem a kép, ahogy Aura kardja vértől bugyogó csíkot metsz egy tünde mellkasába, mintha csak a füstre festették volna. Egyetlen pillanat elég volt, hogy a sok illat közül egy, egy fémes, nehéz és bódító illat átfurakodjon és szinte megragadjon.
- Csak ha muszáj. Nem biztos, hogy a vér látványa nem fog-e ránk jobban hatni, mint a boszorkánydallam. - Határozottan indultam el az álmaimban is látott legnagyobb máglya felé, minden lépésemre koncentrálva, hogy kizárjam az itt már őrjítően erős dallamot.
- Szóljon, ha bárhol meglátja a kisasszonyt.Egy tünde megtántorodott a füstben és bizonytalan léptei egészen közel sodorták hozzánk. Légies könnyeden fordult körbe, arca vöröslött a benne zubogó, élettel teli vértől és ahogy megpillantotta Aurát arcán méla vigyorral felé lépett. A vámpírnő ujjai néhány hosszú, végtelennek tűnő pillanatig a kardja felé siklottak, végül azonban csak magasságát kihasználva rúgta térdhajlaton a tündét, aki bármi látható fájdalom nélkül csuklott össze.
A saját vérem a fülemben dobogott, és még soha életemben nem éreztem ilyen erős késztetést, hogy belemarjak valakibe.
A hang pedig, ami a fülembe csimpaszkodott töretlenül bátorított.
A halál úgy is szebb. Az élet csak poshadás és félelem. A halál megszabadítja az embert.- Dieter mester! Ott van a kisasszony, a máglya mellett! Aura kisasszony hangja megtette azt, amit nekem kellett volna és kiszakított a bódulatból. Arra felé kaptam a fejem, amerre a nő ujja mutatott, de csak körtáncot járó, szédületben forgó embereket és tündéket láttam.
Aztán a tömeg egy pillanatra szétnyílt, valaki pedig ugrott.
A tömeg vad rikoltásba tört ki, elnyomva az elevenen megégő férfi sikolyait, a gerincemen pedig egy kígyót éreztem végigsiklani. Egy kígyót, ami hideg pikkelyekkel ragadott körbe, megbénítva a füstben, egyedül.
Csak az az átkozott zene ne szólt volna.
Fire, we've been cast in the mouth of fire, dead, fallen heroes, Legions…
Indulni akartam, de nem tudtam. A félelem megbillentette az elmém egyensúlyát, a küzdelem a hangok ellen felborult, én pedig éreztem, ahogy nyugalom kezd eltölteni. Nyugalom, mert tudtam, hogy nemsokára én jövök, én vetem magam nevetve a lángokba, én ölelem magamhoz a halált, ami szebb ennél az életnél.
A kígyó átsiklott a mellkasomra, terebélyesen szétterjeszkedve rajta, érdes pikkelyekkel simogatva végig. Amikor a nyelve az arcomhoz ért mély levegőt vettem, és megragadtam a múlófélben lévő haragom utolsó foszlányait. Nem is gondolkodtam, ahogy ujjaim megtalálták az övemre szíjazott tőr markolatát, amit szinte sosem használtam.
Aztán döftem, bele akígyóba, mintha a mágiát döftem volna le. Egyre feljebb és feljebb emeltem a tőröm, nem törődve a halk, kélyes sziszegéssel, ami az ujjaim nyomán lassan nyögéssé vált, egészen addig, míg a nekem feszülő test le nem vált rólam, holtan terülve el.
Egy embernő volt, szőke, mint Gloria de teltebb és sokkal kevésbé tűnt tisztának. A köldökétől egész a szegycsontjáig hasítottam fel, úgy, ahogy a vadászok nyúzzák az állatokat. A vér szaga körbeölelt, a nyakam köré tekeredett és fojtogatni kezdett. Megöltem valakit, hogy szabaduljak a tündék mágiájától, valakit, aki ugyanolyan áldozat volt, mint én.
Olyan lettem, mint a ragadozók.
- Laetitia... - erőltettem ki összeszorított fogakkal. Megöltem valakit. Valakit, aki csupán gyengébb volt, mint én.
- Aura kisasszony... Laetitia nem léphet a tűzbe.Félre akartam kapni a fejem, a vámpírnő halvány szemeibe nézni, de nem tudtam. Csak álltam ott, hagyva, hogy a tomboló tömeg nekem ütközzön és hallgattam, ahogy a tőrömről vér cseppen le a földre. Biztosan nem az első ma éjszaka, de az egyetlen, amihez közöm volt.
- Kint... Kint van... A körtáncban. - Nem is vettem észre Aura mikor tűnt el, azt pedig végképp nem, hogy mikor ért vissza.
- Ketten kellünk legalább.- Jó. - feleltem csöndesen, szinte alig elég erősen, hogy átszűrődjön a zenén. A szívverésem megnyugodott, ami ezúttal vereséget jelentett a mágia ellen, így lehunyt szemmel kényszerítettem magam, hogy kapaszkodjak a haragba. Az élni akarásba, az állatias ösztönbe, amit úgy tűnt a pogány rituálé előkapart a ketrec mélyéről, ahová száműztem.
- Keressük meg. Minél tovább maradunk itt annál valószínűbb, hogy elragad a hely varázslata. - feleltem, miközben görcsbe szorult ujjakkal megtöröltem a tőrt a ruhám egy sarkában és visszacsúsztattam a tokjába.
Aura kihúzta magát és körbenézett, aztán ajkai haragos vicsorba húzódtak.
- Nincs ott, a pokolba is! Verje meg az Isten ezeket az átkozott tündéket! - az orrcimpái kitágultak, az ujjai a fegyvere markolatán táncoltak és látszott, hogy alig egy lökés kellett neki a vérrel telt szakadék alja felé.
- Hogy merészelik ezek az átokverte nyomorultak így beszennyezni ezt a világot? Ki kellett volna gyomlálni a maradékot is!Az ő haragja mintha engem is kijózanított volna. Engem segített átküzdeni magam a halni akaráson, de őt úgy tűnt a gyilkolási vágy felé rángatta, ami veszélyesebb volt. Vereség volt, mert aki itt volt mind halni akart.
Mert ez volt ez az egész, egy hatalmas máglya, egy halálba készülő nép utolsó tánca.
- Kisasszony! Uralkodjon magán! - megragadtam a vámpírnő gallérját és közel rántottam magamhoz. Közel egymagasak voltunk és az alkata sem maradt alul az enyémmel szemben, mégis a füsttől feszülő izmokkal meglepően könnyedén húztam magam felé.
- A haraggal itt nem győzünk le senkit. Látja én is mit tettem, és csak veszítettem. Ne adja meg magát a duruzsoló őrületnek. - Elengedtem, és körbenéztem.
- Keressük meg Laetitia úrnőt. Ha kell hajnalig itt fogok keringeni, de nem hagyhatjuk, hogy baja essen.A vámpírnő tekintete mint a vízfolyás lett előbb rettegő, aztán aggódó. Sikerült visszahúznom a szakadék pereméről – kár, hogy Laetitia kisasszonyt nem sikerült.
- Igaza van, köszönöm. Találjuk meg, és tűnjünk innét mihamarabb! Hová menjünk?- Nem tudom... - néztem körbe kétségbeesetten, arcom minden izmát lemondóan lazítva el.
- Kövessük a tömeget. Az éjszaka lépésről lépésre lett sötétebb, fenyegetőbb és csábítóbb. Egyszer egy apró tünde lány lépett elénk, kezében egy tálcával, amiről sötét színű porokat fújt felénk kacagva, máskor valaki a vállamba mart és megpróbált a körtáncba rántani. Küzdöttem és dulakodtam, tekintetem egyre fáradva kereste a vámpírnő fekete haját és vérpezsdítő alakját a tömegben, egészen addig, míg a könny el nem homályosította.
De akkor is léptem tovább, míg a bokám lángra gyúlva égni nem kezdett, a térdem megbicsaklott, néhány kéz pedig kacagva rántott lefelé.
Nem akartam meghalni. Nem akartam tűzbe veszni, nem akartam a földre hanyatlani.
Élni akartam – a tündék mágiája visszájára sült. Élni akartam és tapasztalni, úgy mint még soha.
Mégis, az éjszaka telt, a sötét pedig nem engedett, csak húzott lefelé, a vértől sáros földre.
~:O:~
Úgy ébredtem fel, mint aki a sírjában kel – és talán az is volt a cél. Körülöttem alvadt vértől fekete, lángtól vörös és mámortól vigyorgó arcú halottak hevertek mindenfelé, a tüzek pedig kialudtak. A fejem zúgott, de ezúttal nem a dallamtól, csak a fájdalomtól.
De örültem a fájdalomnak. Azt jelentette, hogy élek. Örültem az izomláznak is, ami a karomba mart, amikor felemelkedtem és örültem az égő sebeknek, amik a bőrömbe karcoltak ismerős mintákat. Úgy nézhettem ki, mint a legrosszabb betegeim egyike.
A bokámat fogta valaki, ennek finoman lefejtettem a haláltól dermedt ujjait és óvatos, lassú mozdulattal felálltam.
Már nem egy tisztáson voltam, csak egy temetőben.
Laetitia.
Odaléptem a legközelebbi halotthoz, sietve fordítva a hátára, de szerencsére ez egy ember volt. Ahogy a következő is, aztán egy tünde, majd még egy és még egy ember. Szinte futva léptem oda minden tetemhez, ami még viselte az élők kinézetét és dübörgő szívvel vizsgáltam meg az arcukat – egyik sem tartozott Laetitia kisasszonyhoz, de még csak vámpírhoz sem.
- Dieter mester! Sikerült nyomára akadni a kisasszonynak?Aura hangja ugyan mennydörgésként hatott a halotti csendben, de még ennek is örültem. Fájó bokámat kímélve bicegtem oda a kezdetleges, pogány kőoltárhoz, amely előtt hevert három halott tünde között. Alig egy pillantást kellett árjuk vetnem, hogy tudjam, tőrkard szúrások végeztek velük.
Úgy tűnt az éjszaka mindketten vereséget szenvedtünk.
- Nem. - roskadtam le az oltárhoz és a tenyerembe ejtettem a homlokom.
- De amennyire tudtam átnéztem a halottakat, még azokat is, amelyek összeégtek. Amit azonosítani tudtam egyik sem lehetett Laetitia úrnő - amelyiket nem azonban csak az Isten tudja, hogy ki volt életében.A mező tele volt összeégett múmiákkal és szenes csontvázakkal, több közülük alacsony termetű nő volt. Akár lehetett az egyikük Laetitia úrnő is, de valami amit tegnap a füst felébresztett nem hagyta, hogy elhiggyem.
Aura kisasszony csak egy fintorral fogadta a híreket.
- Vissza kell mennünk, és jelenteni Simon nagyúrnak. Több emberre van szükség. Valamint ha nem ez volt az utolsó ilyen pogány összejövetel a környéken, mindenki veszélyben van.- Sajnos egyetértek. - feleltem, miközben a mellényzsebemben kezdtem kutatni. A szelence hiányzott, így még az a megkönnyebbülésem sem volt meg, hogy a dohány természetes bódulatába meneküljek az igazság elől.
- Lovasokra van szükség, akik átvizsgálják a környéket és előkerítik a kisasszonyt. Ha én nem tudok segíteni, van bennem annyi alázat, hogy megkérjek valakit, aki igen. - felálltam és kezet nyújtotta Aurának.
- Jöjjön. Keresek majd nyírfakérget a fejfájásra, de még sok dolgunk van.- Menjünk a lovakért is egy úttal.Nem feleltem neki, csak bólintottam. Nem éreztem illendőnek, hogy a kelleténél több szót szóljunk ezen az átkozott mezőn, egy rituális öngyilkosság szomorú, elszenesedett emlékhelyén.