Nehezen tudja megállni, hogy ne forgassa meg a szemét párszor a hosszadalmas magyarázat alatt.
- Értem... világos, sikerült felfognom.
Ennél rövidebben nem lehetett volna a tudtomra adni, hogy félreértettem valamit?
A felháborodás és az elfogódás vegyes érzelemi eléggé megakadályozzák, hogy tisztán tudjon gondolkodni. Muszáj volt ezt így, és most? Éppen akkor, amikor, ha lehet, a legsérülékenyebb mindenki? Nem tudott volna azelőtt érkezni, hogy valaki vagy valami eltakarta a napot és még sokkal több vészt szabadított a világra, mint amely eddig járta? (Márpedig az sem volót kevés.) Vagy nem tudta volna bármikor máskor eljátszani ezt a trükköt, mint akkor, amikor már egy pillanatra azt hitte, barátot talált és megoszthat vele mindenféle jót, amit létezőnek hitt?
Mert neki, itt és most, akkor is létezik. Az efölött érzett csalódottság alkotja pedig keserűsége magvát.
- De ha úgy vesszük, még most sem tudod, hogy reagálnánk akkor, ha Ő jönne ide. Azt csakis akkor fogjuk megtudni, amikor megtörténik, mert valószínűleg nem azt tesszük egy idegennel, mint egy... olyasvalakivel, akit barátnak hittünk. - köt bele a módszerbe újfent, megragadva szinte minden alkalmat, amelyet lát, hiszen egy ilyen sértést csak van joga nem annyiban hagyni, vagy nem?
Ha egy idegen rám támad, nem szomorodom el.
Kíváncsi lenne, Abigail mit szeretett volna mondani, de természetesen nem hagyja Crispin kibontakozni őt most.
Egyre zaklatottabbá válik, ahogy újra és újra orrára kötik, mennyire értetlen. Éppen előretolakodó együttérzésének összhangját megbontja a fájdalom, hogy még az sem elég jó, hogy visszakérdez.
Mégis mit tegyek? Talán mindennapi bejelentés az, hogy azért fenyegetőzöm azzal, hogy megmérgezlek titeket, hogy tudjam: meg tudjátok védeni magatokat az apámtól, aki egy idióta?!
Föl akar pattanni, s fel-alá sétálni. Ám csak ujjai "dobolnak" a combján, a szövet elnyeli ugyan hangjukat. Ideges, kellene egy kis idő, amíg gondolkozik és hagyja lecsendesedni magában a hullámokat, de egyben el is akarja ezt kerülni. Ezeket a hullámokat meg kellene lovagolni. Mindig így érzi. Aztán néha gond van belőle.
- Várjunk csak, mégis mikor hívtál utoljára "Wilhelminá"-nak?! - jut hirtelen eszébe, mire Damien halkan felnevet mellette. Már nem is tud szúrósan nézni rá, csak értetlenül.
- Bocsáss meg. De néha nagyon jól észre tudod venni a részleteket.
Sóhajt. El fogja veszíteni a józan eszét. Ha eddig nem történt volna még meg.
- Azokban rejlik az ördög, nem?
- Azt mondják. No de, vannak fontosabb dolgaink is, mint megszólítások.
Jó. Legyen. Rendben, én pedig megyek és elásom magam a kertben.
A sértettsége a legrosszabbkor tud előjönni, tényleg, a legrosszabbkor.
Ahogy tovább hallgatja a férfit, ökölbe szorul a keze, maga elé képzelvén a felvázolt szadista apát. Az arca persze nem tiszta, pusztán egy vázlatos képet próbál összedobni az agya Crispin arcának elképzelt, idősebb verziója alapján, bár tisztában van vele, hogy jó eséllyel nem jól képzeli el az illetőt. Nem is számít. Bántotta őket. Mina pedig most szégyent érez azért, amiért erről nem tudott, amiért soha nem is hallott erről az ikernővérről és a fájdalmakról, amik Crispint érték. Holott honnan is tudhatna? Kinek a dolga lett volna erről beszámolni?
Hiszen fáj neki. Nem várhatom tőle sem, hogy tökéletes legyen, hogy mindent tudjon, mindig pontosan úgy viselkedjen, ahogy az elvárható, vagy ahogy illik. Személyes dolgokról van szó, a családjáról.
A növekvő együttérzés harcol benne a sértettséggel. Újra s újra megfeszül benne a fájdalom, ahogy ráolvassák a fejére, hogy értetlenkedik. Hát mégis akkora bűn, ha kérdéseket tesz fel? Ha nem tartja magától értetődőnek a dolgot, amikor közlik vele, hogy azért fenyegetik meg mérgezéssel, hogy tudják, mégis hogyan reagálna arra, ha egy idióta apa rájuk akarna támadni?
- Viszont ebből még mindig nem derül ki, hogyan reagálnék, hogyha az apád jönne ide, hiszen ez csak akkor derülne ki, ha valóban megtenné. Nem ugyanazt tesszük, ha egy idegen támad ránk, mintha egy... barátnak hitt valaki teszi ezt.
Úgy érzi, joga van megbántottnak lenni.
Ahogy viszont tovább hallgatja Crispint, egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy mennyire elveszett. Még sosem látta ennyire... gyengének talán? persze nyilván nem lehetett könnyű összeszednie a szavakat és egyáltalán közölni őket.
Ahogy az ő bensőjében lassan átalakul a felháborodás együttérzéssé, úgy tűnik, Abigail is átmegy ugyanezen a folyamaton, s próbálja társát megnyugtatni. Minának pedig eszébe jut a nővére, az utolsó pillanatai, amelyeket a leginkább próbál elrejteni, nem gondolni rájuk sosem, meg nem történtté nyilvánítani az egészet. Pedig ez sosem működik, hogy ha nem gondolsz rá, akkor nincs. Még ponyvaregényekben sem. Nem gondolta, hogy Crispinnel ennyi a közös bennük. Bár nem akarta ezt a szánalmasan tragkus múltat osztani senkivel.
Szeme szúrni kezd, ahogyan érzi az áruló könnyeket közeledni.
- Nem ismertem ezeket a fájdalmaidat, mert nem beszéltél róluk sohasem. Nagyon sajnálom, ami a testvéreddel történt, ha... ha az én apám akarna bántani titeket, én.. azt hiszem, megértem, miért tetted ezt. Persze én nyilván nem tudtam volna megtenni - nevet fel elcsuklóan. Senki sem hinne neki, ha azt akarná elhitetni: ártani akar nekik, feltéve, hogy a barátai. Nem tudná megjátszani. - Apám.. ő sem a leg... szentebb vámpír, akit ismerek. Szörnyű dolgot tett és ha ártani akarna nektek... szóval igen, megértem.
Damien odanyúl a keze felé és megszorítja azt. A gyengéd mozdulat áttöri a gátat, amely eddig úgy-ahogy visszafogta túláradó érzelmeit és legördül néhány könnycsepp az arcán. Gyorsan letörli őket, majd visszaszorítja a kezet, mielőtt fölállna a széknől és megkerülné az asztalt, hogy Crispin mellé kerüljön. Bár legszívesebben erősen magához ölelné őt is, a maga védtelenségével, ezüst hajával, ami így előreborul és sírna a vállán jó darabig, pusztán annyit tesz, hogy a vállára helyezi a kezét. Még mindig visszafogta magát.
- Nem szabad hagyni, hogy több embernek ártson Hogyha bármiben segíthetek - és remélem, hogy ennyi harci tapasztalattal azért megtehetem -, akkor meg is teszem, mert tűrhetetlen, hogy egy ilyen valaki abban a hitben járja a világot, hogy normális, amit tesz. Tu-tudnunk kell, mennyi embert állított maga mellé, hogy mennyire erős.
Damienre pislant, és nem kell sokáig várnia, hogy a megértést és egyetértés megjelenjen a tekintetében.
- Csatlakozom. Túl sokakat láttam, akik túl sok szenvedést okoztak másoknak ahhoz, hogy megérdemeljék a boldog életet. Legtöbbjük ennyire azért nem volt elvetemült.
Ő is feláll a székéből. Utólag nem biztos benne, hogy ezt kellett volna-e tennie, de valahogy úgy érezte, ez helyes. Ráragadt az ünnepélyes hangulat, ami a legkevésbé sem megalapozatlan.
Van egy kastélyunk, ez jó kiindulópont. Jó védelem. Ide akarnak jönni? Próbálják csak meg. Méltó fogadtatásban lesz részük. - gondolja magában, ahogy a vér izzik már benne, hogy újra megmutathassa valakinek, mi is az, amit megérdemel.